NO, NO, No... NOH

kielikylpyä

Miksi pitää puhekielessä tätä ärsyttävää NO sanaa käyttää jatkuvasti ? Eikö voi tai pysty ilmaisemaan lausettaan ilman NO sanaa ?

Kirjakieli ei viljele tätä alkusanaa , mutta televisiossa kaikki haastateltavat melkein aina aloittaa puheensa NO töksäytyksellä.

Mikä kummajainen tämä NO-sana on, kun sillä pitää puheensa aina aloittaa ?

Todella ärsyttävää. Opetelkaapa televisiossa esiintyjät, uutisten lukijat j a ulkomaiden kirjeen vaihtajat puhumaan niin, ettette töksäytä ensin sitä NO-alkusanaa.

Saattaa muuten olla alussa vaikeata luopua tästä rakkaasta NO-sanasta, mutta harjoittelemalla kyllä omaksuu ilmaisun ilman tätä turhake sanaa.

Voisiko joku suomen kielen dosentti valaista tätä asiaa. Onko vieraissa kielissä samankaltaista töksähdys sanaa tai voiko englannin kielen The olla samaa tarkoittavaa ?

40

719

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • KukaToimittelija
      • has555

        Svenska Yle pantiin asialle Huhtasaaren asiassa.
        ***

        Ei varmaan pahitteeksi olis monien-monien muidenkin asiat tutkia...


    • Tsadinurpot

      Jo on taas kerran helsinkiläisillä ongelmat...

      • Elovenatyttönen

        Joo, oikein vituttaa lukea tämänpäiväisiä ketjuja, kun ei ole rasismista huutelua...


      • NohSanoSikaJaLähti

        No niin on, kuten palindromi sanoo.


    • TietosuojaniVoimassako

      Mä olen lukenut jostain et tällä s24 on tietosuoja, eli eivät saa antaa tietoja kolmansilleosapuolille, pitääkö vielä paikkansa, vai jaetaanko toisten tietoja kolmansille "kysyjille kin"!!!!?

    • tuota-tuota

      Eikö myös totatota usein käytettynä ole aika ärsyttävä?

    • PaskatSvedut

      Eikö se ollut Pia Johansson Svenska Ylestä, joka käynnisti tämän ajojahdin Huhtasaaren gradusta? Eikö ole mitään tärkeämpää tekemistä sveduilla enää kuin vahtia toisten graduja. Varsinainen huijari gradun teossa oli Calle Öhman, svedu, kas kun ei sitä aleta taas ruotia?

    • RaukkaOnRasisti

      Rasistit eivät keksi mitään järkevää sanottavaa. Toistelevat vain täyte- ja kirosanoja.

      Ei rasismille!

    • AvataanNiinNäkyy

      A-P. Pietilä
      Asialla ei ole yleisöä

      Syntyvyyden lasku ja väestön ikääntyminen ovat yhdistelmä, joka johtaa tulojen ja menojen epätasapainoon. Työntekijät, veronmaksajat ja sosiaalikulujen maksajat loppuvat kesken. Mitä siitä?

      Suomen väkiluku kasvaa enää vain maahanmuutolla. Varmistuuko kestävä kehitys sillä, että koulutetut suomalaiset nostavat ansiosidonnaista ja maahan otetaan kouluttamattomia maahanmuuttajia elämään toimeentulotuella.

      Ruotsin sosialidemokraattinen pääministeri Stefan Löfven sanoo, etteivät rikkaan Ruotsin rahat riitä avointen rajojen ja avokätisen sosiaaliturvan yhdistelmään. Maksajat loppuvat kesken. Suomessa riittää, kun veroja korotetaan.

      Löfveniä ei Ruotsissa haukuta rasistiksi, mutta Suomessa samat sanat ovat vihapuhetta. Miksi?

      Valtion velasta ei puhuta pahaa nousukautena. Tuntuu siltä kuin velka ei olisi enää ongelma, vaikka velan lyhentäminen ei ole vielä edes alkanut ja maksajien määrä vähenee.

      Jos Saksan työttömyys olisi korkeasuhdanteessa 8 prosentissa, maassa olisi hätätila. Suomessa jättityöttömyyden tehohoito on aktiivimallin vastustamista. Näillä mennään.

      Julkinen talous on edelleen kuralla. Sitä ei kuitenkaan kunnosteta hyvään sään aikana, sillä korjaustoimia ei voi ajoittaa eduskuntavaalien alle. Vaalien jälkeen korjauksia lykätään, koska vaalilupauksissa torjutaan kaikki korjaukset.

      Onhan tämä hullua. Kansakunnan parhaat aivot kehittävät videopelejä ja kissavideoita."

      Yritystukia pitäisi leikata nousukautena, jotta yritysten olisi sopeuduttava omillaan olemiseen. Tähän ei ryhdytä, sillä kansanedustajaehdokkaat pyytävät juuri vaalirahaa yrityksiltä, jotka nauttivat yritystuista.

      Kipeät ratkaisut tehdään lopulta pakkoraossa ilman vaihtoehtoja. Paniikissa olevat poliitikot panevat kansan tapahtuneiden tosiasioiden eteen ja lyövät käteen veronkorotuksen. Tämä toistuu vaalikaudesta toiseen.

      Onhan tämä hullua. Kansakunnan parhaat aivot kehittävät videopelejä ja kissavideoita. Kovimmat tulot ovat gladiaattoreilla, jotka kaahaavat formuloilla tai taklaavat toisiaan kaukalossa.

      Politiikkaan eivät hakeudu osaajat ja ongelmien ratkaisijat, sillä he pyrkivät ulkomaille, jossa heitä arvostetaan.

      • Vesimies84

        Vittu, toihan on ihan ku Juhana Vartiaisen
        linjauksista suoraan otettu lainaus.

        Juhana on yks turhimus Helsingin valtuustossa typerine linjauksineen, mut
        helsinkiläiset diggaa hänestä kuitenkin. Mä en diggaa hänestä. Parempiakin valtuutettuja löytyy Sosdemiltä, Vihreiltä ja Vasureilta Helsingin valtuustossa.

        Miten onkaan että näkyvimmät vatuloijat löytyykin oikeistosiiven poliitikoiden riveistä.


      • Anonyymi

        Meikä pisti firman luukut kiinni ja työntekijöille lopputili.
        Eli osoitan mieltäni ja menin lakkoon parempia oloja vaatiessani.
        Ajattelin lakkoilla aluksi jokusen vuoden tai niin kauan kuin jaksan lomailla.
        Kai mullakin on oikeuksia lakkoilla siinä missä muillakin?


    • NoDorkaolet

      Tuota tuota noin, eikö aloittaja ymmärrä, että tuota, no, ootko niin dorka? Tuota noin niin kerron sen sinulle: No, tuota sehän on fiksun & sivistyneen ihmisen tapa saada aikaa HARKITA seuraavia sanojaan! Siis no, tuota se yksinkertaisesti tarkoittaa, ettei päästä "sammakoita suustaan" ja on aikaa miettiä jokunen sekunti....!

    • HoleOle

      No,kun,niinku,niinku,että,niinku,jotakin,niinku,niinku,niinku,
      jos,niinku,olisi,niinku,vaikka,niinku,että,niinku,hmmm,niinku,joo,joo,niinku.
      että näin niinku.Just joo ja jetsulleen,niinku.

      • pierre

        Uutistoimittaja Pasi Myöhänen Lontoosta aloittaa uutistenlukijan kysymyksen aina NOH töksäytyksellä. Ei kuulosta hyvältä. Niin sana olis paljon parempi. Te televisiossa esiintyvät, yrittäkääpä välttää tätä NO- töksäytystä


    • kielikylpyä

      Kuten alussa tuli todettua, kirjakielessä NO ja NOH sanaa ei juuri tarvita. Haluaisin vaan saada selvyyden tämän NO sana töksäytyksen alkuperän. television uutis lähetyksissä sen parhaiten huomaa, kun jotakuta haastatellaan. Olisko Moskovan uutistuottaja kuullut tai lukenut, ettei tuo töksäys sana ole mukavan kuuloista ja ei tän illan jutussa töksäyttänyt.

      Nuorisolla on puhekielessään alkusanana vittu, joka myös on hyvin ärsyttävä ilmaus. No vittu, ne sanoo ensin ja sitten vasta varsinaisen asian.
      Seuratkaapa huviksenne ihmisten puheita televisiossa, niin eipä monikaan osaa puhettaan muuten aloittaa, ellei tule ensin se NO. Kerran ärsyynnyin pahan kerran, kun kaveri soitti pitkän puhelun ja koko ajan se vaan höpötti no tuota niin, nojoo, no tota...

    • PaskaJuurikinNäin

      Vielä pahempaa kuin NO on JUURIKIN NÄIN! Näen joka kerta punaista, kun kuulen jonkun sanovan noin...kieliopillisesti ihan väärin vielä. Tänä aamuna viiksi MTV3:n toimittelija sanoin tuon - ärsyttää!

      • Anonyymi

        No, juurikin näin.


    • aapro

      Televisiossa esiintyvät jos ketkä, voisivat alkaa puhumaan kunnollista kieltä. Pois kaikki turhat ärsyttävät sanamuodot alkaen Noh... jne.
      Puheen voisi aloittaa vaikka eee, äää, joo,

      Mutta kyllä sitä tuota NOH sanaa sitten paljon käytetään. Tuntuu ettei suomenkieli suju ilman sitä

    • ärsyttävää

      Taas se tuo meteorologi Matti Huutonen töksäytti aluksi NOH, ennenkuin alkoi kertomaan säätilasta. Noh sana on niin tärkeä suomenkielessä, ettei ilman sitä tosiaan pysty puhetta aloittamaan siinä tilanteessa, kun jotain kysytään.
      Jotenkin alkanut ärsyttää tuo NO; NO; NO; NO; joka paikassa NO ja NOH, NOH. Melkein kuin sika puhuisi NÖF, NÖF,NÖF...NÖH!

    • totatotahenkilö

      Eikö se tota-tota ole kaikkein pahin....Juha tota-kor-kova-nuha-tota-tota

    • ärsyttävää

      No sana on suomen kielessä niin tärkeä töksäytys, ettei puhekieli suju ilman noh-sanaa. Englannin kielessä taas on tuo tö-sana.
      Turhake no -san kyllä on, mutta kaikki sitä käyttä tuhka tiheään. Koska kirjakieli ei tuota sanaa tarvitse, niin voisko julkiset esiintyjät varsinkin televisiossa olla käyttämättä no, no no, noota, kun se kuulostaa niin ärsyttävälle.

    • RankkaaO

      Voisiko aloittaja laittaa television kiinni ja vaikka keräillä käpyjä? Ei niin kiukuttaisi ja elämä olisi helpompaa.

      • Anonyymi

        Uutuus aloitus vois olla , haist ite, kovalla älämölöllä


    • ähvä

      Televisiossa on paljon muutakin ärsyttävää. Nakkaisin koko toosan mäkeen, mutta kun silti joutuu maksamaan YLE-veroa, vaikka ei seuraiskaan näitä ärsyttäviä ohjelmia. Aikoinaan en maksanut koskaan television lupamaksua, sillä hyvin vähän sitä joudan seuraamaan

      • Anonyymi

        Oon muutaman kerran nakannut naapureiden telkun mäkeen kun ärsytti joku.


    • rattex

      NO-sana on Suomen kielessä niin tärkeä, ettei vastaus puheen alku tahdo onnistua ilman NO sanalla aloitusta. Toinen ihme sana on YLIPÄÄTÄNSÄ. Onko muissa kielissä samanlaista apusanaa ?

      Sitä ei arki puheissa itse edes huomaa, miten NO-sanaa tulee käytettyä jatkuvasti.
      No, no, no.... hirmu tärkeä suomen kielen apusana.

      • Ylipääni

        YLIPÄÄTÄNSÄ überhaupt överhuvudtaget esiintyy kyllä muissakin kielissä.

        Montako kanaa muuten kana munii ylipäänsä päivässä?


      • Anonyymi
        Ylipääni kirjoitti:

        YLIPÄÄTÄNSÄ überhaupt överhuvudtaget esiintyy kyllä muissakin kielissä.

        Montako kanaa muuten kana munii ylipäänsä päivässä?

        Noh neljästä neljään


    • NoNyök

      NO vielä kelpaa, mutta katsokaa haastateltavia telkassa. Käsittämättömän usea nyökyttää koko ajan päätään eteenpäin kait ikäänkuin sanoma sillä tavalla uppoaisi paremmin.
      Päinvastoin, minä pyyhin sanoman heti pois omasta kovalevystäni.

    • Että-tota-noin
    • Anonyymi

      No on sulla murheet ja huolenaiheet. No tietysti sitä voisi niinku tiätsä toivoo, no, sellaista, että tota tietty vois vähä niinku kasvaa ihmisenä sillee. Ja kun, niinku keskittyy sillee täytesanojen tai niinku kirjoitusasun tai sitten vielä kirjoitysvihreiden huomauttamisiin tiätsä. Niinku sillee sun elämäs on tietty, no sillee ja tällee sekä vähä tommottiiki tylsää. Jos ja kun sulla olis vähä niinku oikeitaki murheita, ni tiätty ja tuskin olis aikaaja voimia, no, vähä niinku tiätsä tämmöttisii turhiin asioihin puuttua.

    • Anonyymi

      Noh, noh
      Nyt syksy tansseihin
      Paville joka sorkka :-)
      Tänään keskiviikkona 29.9.21
      Kuningas Kari Hirvonen & Onnentähti
      Ja noh, ihan mahtava ilta tulee ;)
      Tule viihteelle, kun noh mieles tekee kuitenkin :-)

    • Anonyymi

      No niin no.

    • Anonyymi

      Minä luulin, että ongelmana on "v...u" ja "niinku".

    • Anonyymi

      Ismo Leikolalta on youtubessa hauska juttu tuosta no -sanan käytöstä. Alkaa: No niin

    • Anonyymi

      Ketä siellä oikein valittaa?
      Hei tiätsä et toi no on toimivaa puhekieltä siinä missä toi hei on kans. Hei sanalla aloitan usein, mitä ikinä sanon tiätsä hei.
      Ennen kysyin et kuka toi on ennen kuin opin et pitää kysyä et ketä sä oot.
      Ja aina pitää vastata sanalla on, kun kun toinen juttelee vaikka kauppaan menosta tms. tyyliin vaikka et menen kauppaan, johon pitää vastata trendikkäästi että on.

    • Anonyymi

      Tartuva sana.Jos henkilöt ovat paljon sanan käytäjän kanssa kontakti se tartuu.Kuten kirosanat ja että tota noin...

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1252
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      19
      1245
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1166
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1164
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1143
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1141
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1134
    8. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1127
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1119
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1110
    Aihe