Mitkä ovat Vapaa-ajattelijain liiton arvot?

Vapaa-ajattelijalllt

Tavoitteet ja stragtegia 2017-2020 -asiakirjassa otsikon asia ilmaistaan näin:

"Arvot

Liiton yhteiskuntapoliittiset ja kulttuuriset tavoitteet ovat ihmisoikeusperustaisia. Liitto noudattaa omassa toiminnassaan perus- ja ihmisoikeuksia sekä niiden yleisinhimillisiä arvoja.

Sekulaarin humanismin perusarvoihin, ihmisyyteen kuuluvat yksilön ja ajatuksen vapaus, yhdenvertaisuus, tasa-arvo sekä vastuu lähimmäisestä ja ympäristöstä. Kunnioitamme klassisia hyveitä kuten totuudellisuus, hyvyys, viisaus, kohtuullisuus, suvaitsevaisuus ja oikeudenmukaisuus.

Liitto on puoluepoliittisesti sitoutumaton.

Ihmisten erilaisuuden hyväksyminen ja kunnioitus liiton omassa toiminnassa on keskeisiä arvojamme. Vapaa-ajattelijayhdistykset yhdistävät yhteisesti sovittujen ja sovittavien tavoitteiden puolesta monenlaisia ihmisiä, joilla on erilaisia perusteita ja painotuksia niin Vapaa-ajattelijain toimintaan kuin yhteiskuntapolitiikkaankin. Kaikilla vapaa-ajattelijoilla on yhdistyksessään yhdenvertaiset mahdollisuudet osallistua ja vaikuttaa toimintaan."

59

205

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
      • täyttähuttua

        "Liitto noudattaa omassa toiminnassaan perus- ja ihmisoikeuksia sekä niiden yleisinhimillisiä arvoja.
        yksilön ja ajatuksen vapaus, yhdenvertaisuus..
        Kunnioitamme klassisia hyveitä kuten totuudellisuus, hyvyys, viisaus, kohtuullisuus, suvaitsevaisuus ja oikeudenmukaisuus.
        Ihmisten erilaisuuden hyväksyminen ja kunnioitus liiton omassa toiminnassa on keskeisiä arvojamme"
        No jopas olli huttua, teoria ja käytäntö ei taida kohdata millään muotoa.
        Jos toteutuisi, niin ei tarvitsis lukea aiheista: Erotkaakirkosta. Kouluissa ei saa esittää mitään kristillistä ect.
        Eikö tuo jos mikä sodi juuri noita muka "arvojanne" vastaan?


    • Humanistisest

      Ihmisoikeusperustaisuus on vahva arvopohja.

    • Humanisti-vapari

      Liiton oman toiminnan arvot ovat myös olennainen osa arvoja. Yhdenvertraisuus ja vaikuttamismahdollisuus.

    • Jasittentotuus

      Sama tyyppi tehnyt aloituksen ja vastailee itselleen. Minä olen ensimmäinen muu henkilö tässä ketjussa ja totean, että koko arvosepustus on vapareilta jälleen kerran puhdasta valehtelua ja harhaanjohtamista.

      1. Tämä on suora valhe: "Liiton yhteiskuntapoliittiset ja kulttuuriset tavoitteet ovat ihmisoikeusperustaisia." Miksi sitten kyseenalaistetaan uskonnonvapaus vääntäen se muuksi kuin mitä sillä ihmisoikeuksissa tarkoitetaan?

      2. Harhaanjohtamista on koko toinen kappale. Siinä luetellaan kauniita arvoja ja annetaan kuva, että liitto sitoutuisi niihin. Oireellista on, ettei niihin sanota sitouduttavan. Siinä vaan luetellaan asioita.

      3. Väite, että liitto on puoluepoliittisesti sitoutumaton, on puolitotuus. Virallista kytkyä mihinkään ei ole ja mukana on henkilöitä eri puolueista, mutta tosiasia on se, että liitolla on erittäin vahvat epäviralliset siteet Vasemmistoliittoon. Tälle on osin perinnesyitä.

      4. Viimeinen kappale ansaitsee lähinnä naurua. Jos et mukaudu demokraattisen sentralismin mukaiseen ohjaukseen, elämästäsi tehdään maanpäällistä helvettiä. Yhdistyksiä erotetaan mustamaalauskampanjoiden jälkeen. Vapaa-ajattelun uhrit -niminen ryhmä kokoontuu Uskonnon uhrit ry:n suojissa.

      Älkää ikinä luottako vapareihin! Erotkaa vapareista äkkiä, jos haluatte säilyttää mielenterveytenne!

      • Onko sinun mielestäsi ihmisoikeussopimuksissa tarkoitettu uskonnonvapaus nimenomaan Suomen malli, ei esimerkiksi Ranskan malli? EIT:n kantoihinhan nojautui esimerkiksi todistajanvalan poistaminen, jota vapaa-ajattelijat kannattivat.

        Muu osa viestistä ei tarvinne edes vastausta.


      • Sanonp

        Kiitos, että yritit haastaa.


      • "1. Tämä on suora valhe: "Liiton yhteiskuntapoliittiset ja kulttuuriset tavoitteet ovat ihmisoikeusperustaisia." Miksi sitten kyseenalaistetaan uskonnonvapaus vääntäen se muuksi kuin mitä sillä ihmisoikeuksissa tarkoitetaan?"

        Olen huomannut, että Vapaa-ajattelijoiden näkemyksen mukaan uskonnon syrjiminen on uskonnonvapautta.


      • Kuudes
        Mark5 kirjoitti:

        "1. Tämä on suora valhe: "Liiton yhteiskuntapoliittiset ja kulttuuriset tavoitteet ovat ihmisoikeusperustaisia." Miksi sitten kyseenalaistetaan uskonnonvapaus vääntäen se muuksi kuin mitä sillä ihmisoikeuksissa tarkoitetaan?"

        Olen huomannut, että Vapaa-ajattelijoiden näkemyksen mukaan uskonnon syrjiminen on uskonnonvapautta.

        Ei vaan kirkon suosimisen lopettaminen.


    • KuudesJaYhdestoista

      Ihmisoikeusperusteisuudessa painottuu yhdenvertaisuus uskonnosta tai vakaumuksesta riippumatta sekä uskonnon ja vakaumuksen vapaus, joka antaa suojaa myös uskonnottomille. Kyse on myös siihen liittyvästä yksityisyyden suojasta.

    • KuudesJaYhdestoista

      Kakkoskohtaan on aika heikkoa kritiikkiä. Kyllä tuo ilmaisu tarkoittaa, että noita arvoja kunnioitetaan: "Sekulaarin humanismin perusarvoihin, ihmisyyteen kuuluvat yksilön ja ajatuksen vapaus, yhdenvertaisuus, tasa-arvo sekä vastuu lähimmäisestä ja ympäristöstä. Kunnioitamme klassisia hyveitä kuten totuudellisuus, hyvyys, viisaus, kohtuullisuus, suvaitsevaisuus ja oikeudenmukaisuus."

    • KuudesJaYhdestoista

      Kolmoskohtaan ei ole näyttöä "erittäin vahvoista epävirallisista siteistä". On myös muita vasemmistopuolueita kuin Vasemmistoliitto. Suurin osa jäsenistä on puoluesiin kuulumattomia. Toivottavsti suurin osa kuitenkin äänestää..

      VA-liitto ei noudata minkään puolueen määräyksiä, ja valitettavasti mikään puoluekaan ei suoraan noudata VA-liiton linjauksia.

    • Humanistisest

      "Yhdistyksiä erotetaan mustamaalauskampanjoiden jälkeen. " -väite on perätön. Kaksi yhdistystä on jouduttu erottamaan, koska ovat toimineet väärin jäsenasioidensa kanssa. Henkilöjäsenet ovat ihmisiä, joilla oikeutensa, eivät pelinappuloita. Vapareissa kaikilla jäsenillä on yhtäköiset oikeudet.

      • Humanistisest

        Yhtäläiset oikeudet! Sen sijaan esim. Pattissa on jäsenet jaettu A- ja B-jäseniin, ja vain A-jäsenillä on päätösoikeudet. Ei jatkoon.


      • eitaastätä
        Humanistisest kirjoitti:

        Yhtäläiset oikeudet! Sen sijaan esim. Pattissa on jäsenet jaettu A- ja B-jäseniin, ja vain A-jäsenillä on päätösoikeudet. Ei jatkoon.

        Miksi jankutat tuota jatkuvasti? Mitä se kenellekään ulkopuoliselle kuuluu, esim. sinulle tai minulle? Ihan vapaaehtoista kai se B-jäseneksi liittyminen tuohon yhdistykseen on.


    • Arvokast

      Arvojen esittäminen on nykyaikaa.

    • "Sekulaarin humanismin perusarvoihin, ihmisyyteen kuuluvat yksilön ja ajatuksen vapaus, yhdenvertaisuus, tasa-arvo sekä vastuu lähimmäisestä ja ympäristöstä. Kunnioitamme klassisia hyveitä kuten totuudellisuus, hyvyys, viisaus, kohtuullisuus, suvaitsevaisuus ja oikeudenmukaisuus.

      Mikään mainituista arvoista ei kuulu sekulaariseen humanismiin, vaan kristinuskoon, jota vapaa-ajattelijat nimenomaan vastustavat.

      • NainenVaietkoon

        Miten miesten ja naisten tasa-arvo oikein kuuluukaan kristinuskoon? Oletko vesittämässä Paavalin oppia?


      • Peeveliä
        NainenVaietkoon kirjoitti:

        Miten miesten ja naisten tasa-arvo oikein kuuluukaan kristinuskoon? Oletko vesittämässä Paavalin oppia?

        Paavali oli merkittävä "ideologi" jonka opit sanelevat vieläkin ihmisten käyttäytymistä.


    • Autss

      Todellisuus islee.

    • Kurkkaamisiin

      Arvojen lisäksi strategia-asiakirjasta löytyvät toiminta-ajatus ja visio.

    • Testa

      Puoluepoliittinen sitoutumattomuus tavallaan testataan aina eduskuntavaalien alla.

    • Anonyymi

      Tässä olisi tätä vapariasiaa antivaparin harmiksi ja humanististen arvojen kannattajien iloksi. Arvopohjastahan puhutaan mm. hallitusneuvotteluihin liittyen.

      • Anonyymi

        Kyllä se on ihan aidosti tärkeä asia. Ei mikään tuonpuoleinen...


    • Anonyymi

      Liitokokous oli 2 vuotta sitten Oulussa. Seuraava liittokokous on vuoden päästä...
      Mitä muuttaisit strategiassa? Ovatko arvot kohdallaan?

    • Anonyymi

      Tärkeintä on tuo ihmisoikeusperustaisuus. PL 6 § ja 11 §. Hyvä pohja ponnistaa.

    • Anonyymi

      Arvoja, toiminta.-ajatusta, strategiaa on hyvä tilaisuus pohtia valmistauduttaessa vuoden 2020 liittokokoukseen. Uusi asiakirjaluonnos hyvissä ajoin...

    • Anonyymi

      Missio, visio, arvot. Tässä strategian yleisen on keskeiset seikat. sitten vielä toiminnan strategia muuten. Mihin suuntaan noita arvoja pitäisi kehittää? Miten? Ny alkaa runsas puoli vuotta kestävä liittokokousta edeltävä aika.

      • Anonyymi

        Arvojen osuus voisi olla tosiaan hieman laajempi, ja laadittaessa voisi hyödyntää pohjoismaista asiakirjaa, joka on hyväksytty viime liittokokouksen jälkeen.


      • Anonyymi

        Tämä on siis talven ja kevään 2020 agendalla, Keskustelu jo hyvissä ajoin ennen kokousta.


    • Anonyymi

      Ihmisoikeus- ja perusoikeuspohjaisuus on hyvä arvo sekin. Sillä mennään.

      • Anonyymi

        Kysymys taitaa olla enemmän muotoiluista kuin sisällöstä? Vai kuinka?!!


    • Anonyymi

      Tämä - Liitto on puoluepoliittisesti sitoutumaton - kuuliuu ehkä enemmän toimintaperiaatteisin ja toiminta-ajatukseen.

      • Anonyymi

        Seuraavasssa luonnoksessa on siirretty sopivampaan paikkaan. Liittohan toimii poliittisesti päätettävien muutosten puolesta eikä siis ole epäpoliittinen.


    • Anonyymi

      Tässä IV luonnos: "3. Arvot
      Liiton yhteiskuntapoliittiset ja kulttuuriset tavoitteet ovat ihmisoikeusperustaisia. Liitto noudattaa omassa toiminnassaan perus- ja ihmisoikeuksia sekä niiden yleisinhimillisiä arvoja, kuten ihmisyyteen kuuluvat yksilön ja ajatuksen vapaus, yhdenvertaisuus, tasa-arvo sekä vastuu muista ihmisistä ja ympäristöstä.

      Ihmisten erilaisuuden hyväksyminen ja kunnioitus liiton omassa toiminnassa on keskeisiä arvoja. Vapaa-ajattelijayhdistykset yhdistävät yhteisesti sovittujen ja sovittavien tavoitteiden puolesta monenlaisia ihmisiä, joilla on erilaisia perusteita ja painotuksia niin Vapaa-ajattelijain toimintaan kuin yhteiskuntapolitiikkaan.

      Kaikilla vapaa-ajattelijoilla on yhdistyksessään yhdenvertaiset mahdollisuudet osallistua ja vaikuttaa toimintaan."

      • Anonyymi

        Tuo monenlaisuuden korostaminen on paikallaan. Ja pitää mielessä.


      • Anonyymi

        Tämä on selkeämpi kuin aikaisempi versio. Kokonaisuus jäsenetty.


    • Anonyymi

      Kaikilla samanlainen päätösvalta, vallan käytön edellytykset. Ei jakoa A- ja tukijäseniin.

      • Anonyymi

        Erään piskuisen yhdistyksen, koka välillä täälläkin pulistelee, ei kannata hakea jäseneksi.


    • Anonyymi

      Antivaparin musrtamaalauskampanjointi muistuttaa meitä pitämään esillä arvomme.

    • Anonyymi

      Yhdenvertaisuus uskonnosta tai vakaumuksesta riippumatta sekä uskonon ja katsosmuksen vapaus ovat liiton fokusalueita, mutta arvoihin kuuluu kaikkien ihmisoikeuksien kunnoitus.

    • Anonyymi

      MIelenkiintoita verrata, mihin liittokokous 2020 Jyväskylässä päätyy saman asian kanssa!

    • Anonyymi

      Sitä samaa, jossa kristiliset arvot on unohdettu. Ja islamilaiset.

    • Anonyymi

      Vapaa-ajattelijat näyttävät kääntävän toisenkin posken eivätkä vastaa samalla mitalla raivoaville antivapareille.

    • Anonyymi

      Selvästi myönteisiä arvoja. Ei mikään ei-asenne.

    • Anonyymi

      Matematiikan maisteri Erkki Hartikainen on samaa mieltä kuin minä, hän oli 40 vuotta hikihatussa töissä vapareissa ja potkut
      Hän osasi laskea lukuja kuten rahaa

      Vapareiden pääarvo on kiinteistötulo, jota käytetään eri tarkoitukseen kuin testamentin lahjoittajat tarkoittivat

    • Anonyymi

      Kaikilla jäsenillä päätösvalta kokouksissa. Ja henkilövalinnat liittokokouksessa tehdään suljetuin lipuin eli salaisesti.

    • Anonyymi

      Tämä tarkoittaa - Liiton yhteiskuntapoliittiset ja kulttuuriset tavoitteet ovat ihmisoikeusperustaisia. Liitto noudattaa omassa toiminnassaan perus- ja ihmisoikeuksia sekä niiden yleisinhimillisiä arvoja. - että yhdenvertaisuus sekä uskonnon ja katsomuksen vapaus ovat etusijalla.

      • Anonyymi

        Hyvä jos muut tavoitteet johdetaan näistä perusoikeuksista, ihmisoikeuksista.


    • Anonyymi

      Tässä viimeisimmän version eli liittohallituksen esitykssen teksti:
      Liiton yhteiskuntapoliittiset ja kulttuuriset tavoitteet ovat ihmisoikeusperustaisia. Liitto noudattaa omassa toiminnassaan perus- ja ihmisoikeuksia sekä niiden yleisinhimillisiä arvoja, kuten ihmisyyteen kuuluvat yksilön ja ajatuksen vapaus, yhdenvertaisuus, tasa-arvo, sananvapaus sekä vastuu muista ihmisistä ja ympäristöstä.

      Ihmisten erilaisuuden hyväksyminen ja kunnioitus liiton omassa toiminnassa ovat keskeisiä arvoja. Vapaa-ajattelijayhdistykset yhdistävät yhteisesti sovittujen ja sovittavien tavoitteiden puolesta monenlaisia ihmisiä, joilla on erilaisia perusteita ja painotuksia niin Vapaa-ajattelijain toimintaan kuin yhteiskuntapolitiikkaan. Sananvapaus kuuluu myös eri tavalla ajatteleville ihmisille.

      Kaikilla vapaa-ajattelijoilla on yhdistyksessään yhdenvertaiset mahdollisuudet osallistua ja vaikuttaa toimintaan.

      • Anonyymi

        Tämä on hyvin sanottu: "Sananvapaus kuuluu myös eri tavalla ajatteleville ihmisille."
        Ei kaikille niin itsestään selvää


      • Anonyymi

        Tässä muodossa se hyväksyttiin liittokokouksessa ja on julkaistu mm nettisivuilla.


    • Anonyymi

      Ilmeiesti vapaa-ajattelijain vihamiehet eivät tohdi haastaa tätä. Väistelevät.

    • Anonyymi

      Tämä tarkoittaa muun lisäksi myös sitä, että yhdistyksissä jäseniä ei voi jakaa muodollisen asemansa perusteella päätösvaltaisiin jäseniin ja tukijäseniin. Kuitenkin jokainen jäsen voi vapaasti valita, millaisia rooleja milloinkin haluaa ottaa. Ja virallisiin luottamustehtäviin tietysti valitaan kokouksessa. Vapaaehtoistoimijaksi pääsee ilmoittautumalla toimihenkilöille.

      • Anonyymi

        Sellaista yhdistystä, joka virallisesti jakaa jotkut päättäjiksi ja jotkut kannattajiksi (kuten Pat), ei voitaisi hyväksyä liiton jäseneksi.


    • Anonyymi

      Arvot ovat siis lyhyesti sanoen humanistisia, ihmislähtöisiä ja ihmisyhteisölähtöisiä.

    • Anonyymi

      Kannattaa tietysti aina välillä tarkastella, miten toteutuu käytännössä'. Pitääkö jotenkin edistää. Esimerkiksi naiset. Nuoret..

    • Anonyymi

      Ihan asialliset arvot noudatettavaksi. Ja edistettäväkzi sekulaatissa skenessä.

    • Anonyymi

      Ihan hyvä harjoitus. Monta tapaa. Vois olla konreettisempiakin.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14851
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3059
    3. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3055
    4. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3055
    5. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3054
    6. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3050
    7. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3046
    8. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3045
    9. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3044
    10. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3044
    Aihe