Miten luette Raamattua?

Onko teillä jokin tietty tapa lukea Raamattua?

44

321

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Nauran-Raamatulle

      Luen Raamattua samalla tavalla kuin Aku Ankkaakin. Nauran raamatun saduille hervettomasti.
      Varsinkin sille Raamatun pölvästille Jahvelle, joka on kuin Iso Paha Susi.

    • Olen lukenut tavallisesti Raamattua samaan tapaan kuin muitakin kirjoja: alusta loppuun, hyppimättä erityisemmin minkään yli.

      Raamattu on kuitenkin oikeastaan kirjakokoelma ja siksi voi mainiosti lukea vaikkapa vain Jobin kirjan tai Markuksen evankeliumin ja seuraavaksi poimia esiin jonkin muun kirjan.

      Pentateukki eli niin sanotut Mooseksen kirjat muodostavat kokonaisuuden, vaikka ne onkin koostettu useammista lähteistä. Tälle toimii jatko-osana Joosuan, Tuomarien kirjan, Samuelin kirjojen ja Kuninkaiden kirjojen kokonaisuus.

      Kun nuo runkotarinat on luettu ja tarvittaessa pikakerrattu Aikakirjojen, Danielin, Esran ja Nehemian avulla, voikin syventyä yksi kerrallaan profeettoihin ja sijoittaa ne ajallisesti ja paikallisesti siinä määrin kuin vihjeitä on tarjolla. Danielilla on toki myös apokalyptisen tyylinen osuutensa, joka on keskenään riitelevien selittäjien herkkupala.

      Vanhan testamentin runollinen kaunokirjallisuus on sitten ihan oma juttunsa ja siihen kuuluvat Psalmit, Sananlaskut ja Jobin kirja sekä hiukan irtonaisemmin Laulujen laulu, Valitusvirret, ja Saarnaaja. Ruutin ja Esterin kirjat ovat sitten kaunokirjallisuutta, joka on pyritty sijoittamaan suurempaan narratiiviin.

      Uuden testamentin lukemisessa voi olla hauska pitää synoptiset evankeliumit vertailun vuoksi rinnakkain. Johanneksen evankeliumi on sitten jotain aivan muuta niin tarinan sisällön kuin teologiankin puolesta. Apostolien teot toimii siltana Luukkaan evankeliumista Paavalin kirjeisiin.

      Muut kirjeet ovat kiintoisia lähteitä varhaisen teologisen keskustelun ymmärtämiselle.

      Ilmestyskirja on sitten aivan oma musikaalinsa, joka muistuttaa paljon meiningiltään Danielin kirjan vertauskuvallisia “ennustuksia”. Joskus on hauska irtautua kaiken maailman yrityksistä selittää symboliikkaa suhteessa historiaan ja lukea koko juttu ihan fantasiaseikkailuna.

      • Aivan. Varmaan on hyvä lukea alusta loppuun ainakin, joskus, jotta ymmärtää kokonaisuuden. Yksi jae tai sana sieltä ja toinen täältä ei avaa Kirjoituksia.

        Rabbi Schneider kertoi videossaan siitä, että olisi hyvä lukea vaikka jae kerrallaan ja miettiä mitä se tarkoittaa, että oikein rukoilemalla pyytäisi Herraa avaamaan kohdan. Hän otti esimerkin tutusta paimenpsalmista.

        Ps. 23:1->
        Herra on minun paimeneni,
        ei minulta mitään puutu.
        2 Hän vie minut vihreille niityille,
        hän johtaa minut vetten ääreen,
        siellä saan levätä.
        3 Hän virvoittaa minun sieluni,
        hän ohjaa minua oikeaa tietä
        nimensä kunnian tähden.
        4 Vaikka minä kulkisin pimeässä laaksossa, en pelkäisi mitään pahaa, sillä sinä olet minun kanssani. Sinä suojelet minua kädelläsi, johdatat paimensauvallasi.

        Hän opetti vähän tätä lukemista. Esim. "Herra on minun paimeneni". Mitä se tarkoittaa? Sitä, että MINUN paimeneni. KIITOS Herra, että olet minun paimeneni. Neljännessä jakeessa opetetaan, että meidän ei tule pelätä jne.

        Laitan tähän linkin tuohon erinomaiseen videoon, joka oli jostain syystä poistatettu tuosta alusta.

        https://www.youtube.com/watch?v=eVzCv1Gq5RI

        Hän opettaa tuossa linkissä myös sitä, että meidän tulisi ottaa päivittäin aikaa Herrallemme rukouksessa. Hän opetti myös että ottaisimme rukouksen tavaksemme ja että sen tulisi perustua valintaan ja tahtoon eikä fiilikseen eli tunteeseen. Toisin sanoen ettemme lukisi Raamattua ja rukoilisi silloin kun siltä tuntuu vaan että ottaisimme sen tavaksemme.

        Erinomainen video ja sopii juuri minulle, joka olen fiilistelijä.


      • marks

        Suunnilleen noin minäkin sen lukutavan (tutkimisen) selittäisin. Lisäisin kuitenkin tuohon vielä pari asiaa esimerkiksi sen että kannattaa ainakin yrittää antaa Raamatun kertoa tarinansa ja olla sekoittamasta aikaisemmin omaamiaan tai kuulemiaan käsityksiä ja tulkintoja lukemaansa. Meillä jokaisella kun taitaa olla jonkinlainen käsitys siitä mitä Raamattu kertoo vaikka emme sitä olisi lukeneetkaan. Näitä raamatuntulkintojahan löytyy vaikka kuinka monenlaisia. Toinen varteenotettava asia olisi huomioida että Raamatun sanojen merkityksiä on valitettavasti aikojen kuluessa muuteltu (usein jonkin opin tulkintaan sopivammaksi) mikä tekee lukemisesta vaikeamin ymmärrettävan. Tähän auttaa ainakin osittain jos asioita tutkitaan useammalta aikakauelta, mikä voi vaatia esimerkiksi englannin kielen osaamista. Myönnän että huomautukseni voi saada aikaan sen että lukeminen tuntuu jopa liian raskaalta, mutta lohdutkseksi sanon että jo npea pinnallinenkin lukeminen antaa ihmiselle ajattelemisen aihetta.


    • Adventisti

      Selälläni.

      • Siinä on se vaara, että nukahtaa.


      • Adventisti
        Yksi_usko kirjoitti:

        Siinä on se vaara, että nukahtaa.

        Mikäs vaara se on?

        Luen Raamattua aamuisin aamutoimien jälkeen ennen aamiaista. En ole vielä nukahtanut kesken Raamatunluvun. Mutta jos nukahdan, niin unihan tekee vaan hyvää.


    • Jobinpostia

      Jumala juttelee auringolle ja lumelle. Job.9:7 Job.37:6

      • Niin. Jos ottaa vain jonkun lauseen, niin sen ympärille toi mielikuvituksessaan kyhätä melkoisen tarinan. Valitettavasti tällaiset tarinat eivät vain kerro Jumalasta.


      • "Valitettavasti tällaiset tarinat eivät vain kerro Jumalasta."

        Varsin tyypillistä, aivan jokaiselle jakeelle Raamatussa.


      • Kenestäsitten
        Exap kirjoitti:

        "Valitettavasti tällaiset tarinat eivät vain kerro Jumalasta."

        Varsin tyypillistä, aivan jokaiselle jakeelle Raamatussa.

        "Varsin tyypillistä, aivan jokaiselle jakeelle Raamatussa."

        Sinulleko ei raamattu kerro Jumalasta?


      • Kenestäsitten kirjoitti:

        "Varsin tyypillistä, aivan jokaiselle jakeelle Raamatussa."

        Sinulleko ei raamattu kerro Jumalasta?

        Ei mikään yksittäinen jae.

        Jokainen jae on ihmisen kirjoittamaa, ja se kertoo vain siitä miten kyseinen kirjoittaja NÄKEE maailman ja Jumalan.


      • Exap kirjoitti:

        Ei mikään yksittäinen jae.

        Jokainen jae on ihmisen kirjoittamaa, ja se kertoo vain siitä miten kyseinen kirjoittaja NÄKEE maailman ja Jumalan.

        Vaikka kirjoittajat ovatkin tuoneen omat näkemyksensä, niin he ovat kirjoittaneet Pyhän Hengen antamalla viisaudella ja ymmärryksellä. Tästä johtuen Raamattu on yhtenäinen kirja.


      • Yksi_usko kirjoitti:

        Vaikka kirjoittajat ovatkin tuoneen omat näkemyksensä, niin he ovat kirjoittaneet Pyhän Hengen antamalla viisaudella ja ymmärryksellä. Tästä johtuen Raamattu on yhtenäinen kirja.

        Raamattu on kaukana yhtenäisestä kirjasta. Paitsi jos sitä lukee silmät ummessa ja ennakkoasenteella.


      • Exap kirjoitti:

        Raamattu on kaukana yhtenäisestä kirjasta. Paitsi jos sitä lukee silmät ummessa ja ennakkoasenteella.

        Raamattu on niin yhtenäinen, ettei uskoisi kirjoittajia olleen useita. Tietenkin on muistettava, että Pyhä Henki antaa ymmärrystä myös Raamatun lukijalle.


      • Yksi_usko kirjoitti:

        Raamattu on niin yhtenäinen, ettei uskoisi kirjoittajia olleen useita. Tietenkin on muistettava, että Pyhä Henki antaa ymmärrystä myös Raamatun lukijalle.

        Suosittelisin tekemään sellaisen teologisen piipahduksen esimerkiksi kysymykseen kärsimyksen syystä. VT:stä löydät eri kirjoista varsin erilaisia syitä sille, miksi Israel Jumalan valittuna kansana kärsi.

        Tai sitten voidaan kysyä vaikkapa sitä, kuoliko Jeesus ennen pääsiäislampaan virallista (määrättyä) syöntiaikaa, vai sen jälkeen. Eli söikö Jeesus ehtoollista vai ei. Vertaapa vaikka Markusta ja Johannesta.

        Sitten voisit kertoa minulle, kutsuttiinko Jeesus Jairuksen tytärtä parantamaan ennen vai jälkeen sen, kun tytär kuoli.

        Kuka tuli ensimmäisenä haudalle ? Mitä hän näki (enkelin, Jeesuksen, vai mitä) ?Käskettiinkö opetuslasten mennä Galileaan vai pysyä Jerusalemissa ODODTTAMASSA että näkevät Jeesuksen ?

        Olivatko Maria ja Joosef asumassa Nasaretissa vai Betlehemissä, ennen kuin Jeesuksen syntymän aika koitti ?

        Juu, varsin yhtenäinen teos on.

        Ja historiallisestikin luotettava, mm. väittäessään Kyreniuksen olleen Syyrian maaherrana ajalla jolloin Herodes oli vielä hengissä, vaikka siinä pyrähtikin tosiasiassa ainakin 7 vuoden ajanjakso välissä jolloin Herodes kasvoi koiranputkea.

        "Raamattu on niin yhtenäinen, ettei uskoisi kirjoittajia olleen useita. "

        No, sanotaankos sitten näin että ph taitaa olla tosi dementoitunut, jos noin on ohjannut eri kirjoittajia kirjoittamaan.


    • Välillä pidän pyhänä lukemaani tekstiä ja sen hahmoja. Välillä pilkaten muutan sanojen tilalle toisia sanoja ja näen negatiivisesta asenteesta käsin kaiken. Mutta raamattu ei siedä paljoa kritiikkiä tai negatiivista lukutapaa. Jos ei yritä pitää pyhänä kirjaa ja sen henkilöitä vaan kriittisesti analysoi ja testaa niin se ei ole oikein sopivaa.

      Raamattu on hieman erikoinen kirja. Sen avulla hallitaan tietämätöntä kansaa jne. Funktiot, joihin sitä käytetään ovat vähäisiä mutta äärimmäisen tärkeitä. Jos on monitouhuinen mies niin raamattu ei ole riittävä teos yksinään. Ja sen äärimmäisen arvon tunnustaminen on silloin vaikeaa.

      • Kai viittasi kaikissa neljässä kulmassa on tupsu?


      • Raamattua on lisäksi vaikea ymmärtää ilman rukousta. Herra itse Pyhän Hengen kautta avaa silmät ja ymmärryksen käsittämään mitä luettu kohta tarkoitti. Ilman Jumalan (Pyhän Hengen) apua Raamattua ei käsitä vaikka olisi kuinka viisas.


      • Yksi_usko kirjoitti:

        Raamattua on lisäksi vaikea ymmärtää ilman rukousta. Herra itse Pyhän Hengen kautta avaa silmät ja ymmärryksen käsittämään mitä luettu kohta tarkoitti. Ilman Jumalan (Pyhän Hengen) apua Raamattua ei käsitä vaikka olisi kuinka viisas.

        Älä nyt vain mene sanomaan ettei katossasi ole reunaa!


      • Yksi_usko
        Kimmo_Kuu_Seikkailuun kirjoitti:

        Älä nyt vain mene sanomaan ettei katossasi ole reunaa!

        Hä? Nyt tipahdin kärryiltä. Miksi katossani ei ole reunaa? Mutta minun "kirkkoni katto on korkealla", niin kuin Mauno Kuusisto laulaa eräässä kauniissa laulussaan.


      • Yksi_usko kirjoitti:

        Hä? Nyt tipahdin kärryiltä. Miksi katossani ei ole reunaa? Mutta minun "kirkkoni katto on korkealla", niin kuin Mauno Kuusisto laulaa eräässä kauniissa laulussaan.

        5. Moos 22
        8 "Kun rakennat uuden talon, varusta katto reunuksella. Ellet tee reunusta ja joku putoaa katolta, vastuu hänen verestään tulee sinun ja talosi kannettavaksi.

        Oletko sinä ja talosi valmiita kantamaan vastuuta talosi katolta hyppineiden verestä?


      • Kimmo_Kuu_Seikkailuun kirjoitti:

        5. Moos 22
        8 "Kun rakennat uuden talon, varusta katto reunuksella. Ellet tee reunusta ja joku putoaa katolta, vastuu hänen verestään tulee sinun ja talosi kannettavaksi.

        Oletko sinä ja talosi valmiita kantamaan vastuuta talosi katolta hyppineiden verestä?

        Meillä on harjakatto, mutta on siinä toki reunus. Muutenhan sadevesi tippuisi katon joka kohdasta. Mutta koska katolla ei oleilla, niin reunus ei ole sellainen kuin Raamatunmaissa.


      • Yksi_usko kirjoitti:

        Meillä on harjakatto, mutta on siinä toki reunus. Muutenhan sadevesi tippuisi katon joka kohdasta. Mutta koska katolla ei oleilla, niin reunus ei ole sellainen kuin Raamatunmaissa.

        Sittenhän et tottele raamatun käskyjä! Mene helvettiin siitä! (siis kuoltuasi)


      • Kimmo_Kuu_Seikkailuun kirjoitti:

        Sittenhän et tottele raamatun käskyjä! Mene helvettiin siitä! (siis kuoltuasi)

        Ihan totta, tämän on nyt menoa meille kaikille. Turhaan pidimme sapattia ja rakastimme lähimmäistämme (mikä EI muuten tosiaankaan ole yksikään 10 käskystä).


      • Exap kirjoitti:

        Ihan totta, tämän on nyt menoa meille kaikille. Turhaan pidimme sapattia ja rakastimme lähimmäistämme (mikä EI muuten tosiaankaan ole yksikään 10 käskystä).

        5 Moos 22
        11 Älä käytä vaatteita, jotka on kudottu kahdesta eri lankalajista, villasta ja pellavasta.

        Onko vaatteesi kudottu kenties kahdesta eri lankalajista? Mikäli on niin helvetissä saa ikuisuuden kiduta.


      • Kimmo_Kuu_Seikkailuun kirjoitti:

        5 Moos 22
        11 Älä käytä vaatteita, jotka on kudottu kahdesta eri lankalajista, villasta ja pellavasta.

        Onko vaatteesi kudottu kenties kahdesta eri lankalajista? Mikäli on niin helvetissä saa ikuisuuden kiduta.

        Tuossa on kyllä järkeä. Jos vaikka tekee tilkkuja (vaikka tilkkutäkkiin) kahdesta (tai useasta) eri kankaasta, niin kankaat kutistuvat eri tavalla. Pesun jälkeen tilkkutäkki on surkea ellei kankaita ole jo etukäteen kutistettu. Samoin kangas nyppyyntyy paljon enemmän, jos siinä on keinokuitua (esim. polyesteriä ja puuvillaa yhdessä). Raamattu tietää.


      • Kimmo_Kuu_Seikkailuun kirjoitti:

        Kai viittasi kaikissa neljässä kulmassa on tupsu?

        Mulla oli kyllä nuorena aina yksiväriset vaatteet ja tupsut vaatteiden reunoissa sekä myös pidin tarkan vaarin katon aitauksesta. Mutta sen lisäksi vielä tottelin myös perinnäissääntöjä eli pesin kädet aina ennen ruokailua sekä myös ennen kuin luin mitään kirjaa. Lisäksi jos söin jotakin jääkaapista niin pyysin aina luvan: Saanko syödä leivänpalan, äiti jne. En syönyt yhtäkään suupalaa pyytämättä ensin lupaa siihen.

        Mutta vuonna 2008 Herra kehotti menemään Messiaanisuuteen mukaan ja Bethesda foorumilla kehotettiin pitämään värikkäitä vaatteita, partaa sekä ympärileikkausta yms. Sen jälkeen olen yrittänyt elää Messiaanista todellisuutta. Olen yrittänyt omaksua messiaanisia sääntöjä.


      • Yksi_usko kirjoitti:

        Tuossa on kyllä järkeä. Jos vaikka tekee tilkkuja (vaikka tilkkutäkkiin) kahdesta (tai useasta) eri kankaasta, niin kankaat kutistuvat eri tavalla. Pesun jälkeen tilkkutäkki on surkea ellei kankaita ole jo etukäteen kutistettu. Samoin kangas nyppyyntyy paljon enemmän, jos siinä on keinokuitua (esim. polyesteriä ja puuvillaa yhdessä). Raamattu tietää.

        Selvästi parempi kuin pirkan niksinurkka. Löytyyköhän seuraavaksi laihdutus vinkkejä ja piirakka reseptejä?


      • Advis
        Yksi_usko kirjoitti:

        Tuossa on kyllä järkeä. Jos vaikka tekee tilkkuja (vaikka tilkkutäkkiin) kahdesta (tai useasta) eri kankaasta, niin kankaat kutistuvat eri tavalla. Pesun jälkeen tilkkutäkki on surkea ellei kankaita ole jo etukäteen kutistettu. Samoin kangas nyppyyntyy paljon enemmän, jos siinä on keinokuitua (esim. polyesteriä ja puuvillaa yhdessä). Raamattu tietää.

        Älä...minun puolestani on sisävuori villaa ja ulkopuoli puuvillaa. Sisällä on vielä Gore Tex kudos. Hyvin toimii.


      • Advis
        Advis kirjoitti:

        Älä...minun puolestani on sisävuori villaa ja ulkopuoli puuvillaa. Sisällä on vielä Gore Tex kudos. Hyvin toimii.

        Kirjoitusvirhe....Minun pipossani on...


      • Kimmo_Kuu_Seikkailuun kirjoitti:

        5 Moos 22
        11 Älä käytä vaatteita, jotka on kudottu kahdesta eri lankalajista, villasta ja pellavasta.

        Onko vaatteesi kudottu kenties kahdesta eri lankalajista? Mikäli on niin helvetissä saa ikuisuuden kiduta.

        Arvaan, että polyesteri on myös tosi paha juttu puuvillan kanssa.


      • Advis kirjoitti:

        Älä...minun puolestani on sisävuori villaa ja ulkopuoli puuvillaa. Sisällä on vielä Gore Tex kudos. Hyvin toimii.

        Jos sisäpuoli on eri ja ulkopuoli eri kuitua, niin mielestäni silloin ei sekoiteta kuituja. Tosin joskus saattaa käydä niin, että pesun jälkeen pipo on kutistunut sisältä tai ulkopuolesta käyttökelvottomaksi.


      • v.aari kirjoitti:

        Arvaan, että polyesteri on myös tosi paha juttu puuvillan kanssa.

        Riippuu mitä tekee. Jos tekee tilkkutöitä niin puuvillatilkut (100% puuvillaa) ovat parhaita. Mutta amatöörin tekeleisiin käy ihan mikä lystää, sillä ei niillä ole arvoa.


    • Kirjakääröt

      4Moos.16:30 Biblia (1776) Mutta jos Herra tässä jotakin uutta tekee, niin että maa avaa suussa ja nielee heidät kaikkein kanssa, mitä heillä on, niin että he elävinä menevät helvettiin, niin teidän pitää tietämän, että nämät miehet pilkkasivat Herraa.

    • Missä-Jallu-luuraa

      Luen vain Hesekielin 23. lukua.
      On kuin 70-luvun Jallua lukisi.

      • ???


    • Jos luen, niin vasemmalta oikealle ja ylhäältä alas.

      • Ehdottomasti.


      • Kimmo_Kuu_Seikkailuun kirjoitti: «Jos luen, niin vasemmalta oikealle ja ylhäältä alas.»

        Nähtävästi et sitten lue hepreankielistä versiota.


      • v.aari kirjoitti:

        Kimmo_Kuu_Seikkailuun kirjoitti: «Jos luen, niin vasemmalta oikealle ja ylhäältä alas.»

        Nähtävästi et sitten lue hepreankielistä versiota.

        Valitettavasti en osaa hebreaa. Voisin opetella sitten kun olen eläkkeellä ja on aikaa ja jos muisti vielä pelaa.


    • Eikiitosjeesus

      Lueskelen raamattua kun Pahkasikaa tai Neuvostoliitto tänään huumoripläjäyksiä ei enää julkaista. Suhtaudun siis Raamattuun asiaankuuluvalla vakavuudella.

    • Kirkolliskokous345

      Kierouvven huippu kun kirkolliskokouksessa vuonna 345 jätettiin Raamatusta pois se päpyrys jossa sanotaan etä naisen hysteria lähtee seksillä ja orkasmilla.

    • Vaikka olenkin viime aikoina julistanut yksinomaa muiden uskontojen pyhiä kirjoja ja ikään kuin heittänyt raamatun syrjään joudun tänään tunnustamaan, että PITÄÄ LUKEA ALATI RAAMATTUA SIINÄ RINNALLA KUN LUKEE MUITA TEOKSIA. SE ON KUITENKIN AINOA PERUSTA, JOLLE VOI RAKENTAA.

      Hetken kuvittelin , että Krishna tietoisuus on täydellinen, mutta se näyttää nyt siltä kuin se olisi viisautta , joka ei mene lävitse, vaan se otetaan pois ja korvataaan jollakin hullutuksella. Maailma ei opi viisaudesta......

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      52
      5046
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3317
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1452
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      181
      1295
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      990
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      898
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      857
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      806
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      738
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe