Gotzschen erotus - Nykäsen vastaus

where.is.my.mind

Jos joku aihetta seuraava ei ole kuullut siitä, niin esimerkiksi lääketeollisuutta ja psykiatriaa kritisoinut Peter Gotzsche on erotettu arvostetusta Cochranesta. Yksi taho, jota Gotzsche kritisoi erityisesti, oli Lääkärilehden päätoimittaja Pekka Nykänen. Nyt päätoimittaja Nykänen on kirjoittanut Lääkärilehteen suorastaan vahingoniloisen kirjoituksen "Hallituksen mukaan tanskalaisprofessori on esittänyt omia mielipiteitään yhteisön nimissä."

"Julkisuudessa Gøtzsche on kritisoinut näyttävästi muun muassa lääketeollisuutta ja psykiatriaa. Arvostelijoiden mukaan väitteet ovat pohjautuneet asiavirheisiin, puolitotuuksiin ja todentamattomiin anekdootteihin."

https://www.laakarilehti.fi/ajassa/ajankohtaista/gotzsche-kokonaan-ulos-cochranesta/

9

268

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • gammayökkönen

      Äänestys meni melkein tasan. Neljä muuta johtokunnan jäsentä erosi Gotzsche puolustukseksi.

      Jos joku todistaa väitteensä, niin Gotzsche. Kannattaa lukea hänen kirjansa Tappavat lääkkeet ja järjestäytynyt rikollisuus:

      http://www.suomalainen.com/webapp/wcs/stores/servlet/fi/skk/tappavat-lääkkeet-ja-järjestäytynyt-rikollisuus-p9789525701401--77

    • JohnnyTang

      Cochrane on uppoamassa, Gotzsche erotettiin ja neljä muuta lähti protestina pois itse tuon Gotzschen erottamisen johdosta.

      Aiheesta lisää:

      http://cepuk.org/2018/09/19/cep-expresses-support-professor-peter/

      https://drmalcolmkendrick.org/2018/09/19/peter-gotzsche-a-scandal/

      https://blogs.bmj.com/bmjebmspotlight/2018/09/16/cochrane-a-sinking-ship/


      Näins siis lääkefirmat ja koko virallisen terveyden puolen ala saivat arvostelijansa pois .Pekka Nykäsen kirjoitelmat antavat kummallisen kuvan, ilmeisesti todella on vahingoniloinen .


      Toivottavasti Gotzsche ja muut pistävät pystyyn uuden elimen, sellaiselle todellakin on tarvetta näinä synkkinä aikoina.

    • Manirulz

      Henkilökohtaisesti pidän Peter Götzscheä varsin luotettavana tietolähteenä mitä tulee lääketieteelliseen tietouteen sekä lääketieteen praktiikkaan liittyviin asioihin.

      Götzschen erottamista on sanottu poliittiseksi siirroksi, jonka taustalla on ollut mitä ilmeisemmin voimakas painostus Cochranea kohtaan. Erottamisella Cochrane vähentää siihen kohdistuvaa poliittista painetta, joskin menettämällä valtavan määrän tieteellisestä uskottavuudestaan.

      Tapahtuneen perusteella en pidä Cochranea luotettavana järjestönä.

    • Seuraaja

      Se on kyllä mielenkiintosta että Gotzscheä moititaan tuossa Nykäsen kirjotuksessa "asiavirheistä ja puolitotuuksista" (kyseessähän on muuten kutakuinkin sitaatti Erkki Isometsän vanhasta kirjotuksesta jossa syytettiin yhtälailla tästä). Kukaan ei vaan koskaan ole kertonu mitä ne "asiavirheet ja puolitotuudet" on. Olen myöskin YouTuben puolelta katellut aikalailla kaikki Gotzschen luennot läpi ja koskaan kukaan yleisössä ei ole koskaan pystynyt osottamaan mitä ne asiavirheet on. Haluaisin kyllä kovasti kuulla.

      Ficebon luennolla joku suomalainen psykiatrian professori alkoi inttämään Gotzschen kanssa, kun tämän luennointityyli ei miellyttänyt, mutta ei kuitenkaan osoittanut yhtään varsinaista asiavirhettä tai antanut toista osoittavaa faktaa vaikka tähän olisi ollut mahdollisuus. Gotzschen arvostelijoilta tuntuu myös unohtuvan jatkuvasti se fakta että mies on ollut itse töissä lääketeollisuudessa muistaakseni 1980-luvulla.

      • Manirulz

        Samaa mieltä. Götzschen argumentit ovat olleet niin hyvin perusteltuja, ettei niitä ole onnistuttu, yrityksistä huolimatta, osoittamaan virheellisiksi. Edes teollisuus, jolla olisi varaa haastaa oikeuteen perusteettomista väitteistä, ei ole lähtenyt haastamaan häntä. Se kertoo paljon Götzschen erinomaisesta taustatyöstä ja pitävistä perusteluista.

        Nykäsen lailla, Erkki Isometsäkään ei kyennyt argumentoimaan Götzschen esittämään tieteellistä näyttöä vastaan vaan molemmat ovat tyytyneet heittelemään ympäripyöreitä perustelemattomia "asiavirhe-" ja "puolitotuussyytteitä."

        Olen myös nähnyt tuon viittaamasi Ficebon jutun, jossa Götzscheä yritti eräs psykiatri haastaa, mutta kohtuu laihoin tuloksin. Siinäkin hän enemmän pauhasi ja haukkui Götzscheä ihmisenä, ei niinkään kyennyt kritisoimaan Götzschen näyttöä. Hän jopa jossain kohtaa kommenttiaan totesi omat väitteensä pelkiksi heittoiksi, joihin ei ilmeisesti edes itse uskonut? Debattia olisi mielellään kuunnellut tuomaroidussa tilaisuudessa pidempään. Kyseisen psykiatrin kommentit löytyvät noin videon kohdasta 1:29:00 kaikille kiinnostuneille.

        BMJ eli British Medical Journal puolustaa Götzschen työryhmän tutkimuksen julkaisua lehdessään liittyen HPV-rokotteisiin, tutkimus, jonka johtopäätöksistä syntynyt poliittinen paine johti lopulta Götzschen irtisanomiseen Cochranesta. Rokoteasiat eivät ole omaa vahvaa aluettani, olen paremmin perillä psykiatrian instituution harrastamasta kusetuksesta ja alistamisesta, mutta kunnioitustani herättää Götzschen ryhmän vahva ulostulo myös noissa asioissa. Keskustelua aiheesta kuin aiheesta tarvitaan.


    • gammayökkönen

      Götzsche esittää kirjassaan Tappava lääketiede niin paljon selkeitä, yksityiskohtaisia (ja siten myös tarkistettavissa olevia) väitteitä, että hänen esitystapaansa voi mielestäni hyvin kuvata "ärsyttävän perusteelliseksi," kirjaan esipuheen kirjoittaneen Götzschen kollegan tavoin. Kirja on tästä syystä myös hiukan raskasta luettavaa - toisaalta samalla viihdyttävää, koska Götzsche ei epäröi käyttää dramaattisia kielenkäänteitä ja sanoa asioita niin kuin ne ovat, kaikille ymmärrettävällä kielellä.
      Totuushan on aina tarua ihmeellisempää.

      Toivottavasti, jos Cochrane tämän seurauksena ryvettyy, joku muu taho, esim. Götzsche kumppaneineen, perustaa vastaavan laitoksen. Mutta se vain vaatii niin paljon resursseja, kun kyse on tutkimusten tarkistamisesta...! :(

    • Heh, kuulostaa joltain tiedemiehen mukaan nimetyltä laskukaavalta, "Gotzhen erotus".

      • No paljonkos se Nykänen sitten sai siitä vastaukseksi?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi miehet kohtelevat mua huonosti

      Oon nyt tapaillut kolmea ihmistä. Ensimmäisen kanssa nähtiin kolme kertaa, ja meidän oli tarkoitus mennä leffaan tiettyn
      Sinkut
      201
      4318
    2. Minä haluun vaa oikeesti kuulla

      Että sulla on kaikki hyvin. Ihan oikeasti haluan. Ehkä meitä ei sit ollu tarkotettu yhteen, mut oot mulle äärettömän tär
      Ikävä
      63
      1528
    3. Ajattelen sinua

      aamuin, päivin, illoin. Toisinaan en yölläkään saa nukutuksi, kun pyörit mielessäni. Olemme molemmat aikuisia, etkä tiet
      Ikävä
      49
      1338
    4. Pariisin olympialaisissa miesnyrkkeilijä löi naisnyrkkeilijän 46 sekunnissa keskeytyskuntoon

      Algerian kohunyrkkeilijä nousi kehään – vastustaja luovutti hetkessä ja murtui itkuun https://www.is.fi/urheilu/art-2000
      Maailman menoa
      117
      1128
    5. Voisiko kaivattusi tehdä jotain mitä

      Et voisi antaa anteeksi
      Ikävä
      58
      1090
    6. Onko sulla mitään todisteita

      Että olisin ihastunut sinuun?
      Ikävä
      63
      1029
    7. Olisikin se meidän tapaaminen jo liian jännää

      Näin pitkän ajan jälkeen.
      Ikävä
      70
      990
    8. Pim pom, Ovikello soi. :D

      Mitä tekisit jos kaivattusi ilmestyisi ovesi taakse?
      Ikävä
      68
      947
    9. Melko hyvin tunnen jo hänet

      Hän ei ole sopiva. Jotain hyvää tässä palstan seuraamisessa on ollut. Omien ajatusten ja tunteiden jäsentämisen lisäksi
      Ikävä
      74
      913
    10. Tänään (1.8) on maailman ylikulutuspäivä

      Vuonna 1970 maailman ylikulutuspäivä oli joulukuun 23. päivä. Vuosituhannen alussa vuonna 2000 se osui lokakuun 4. päivä
      Maailman menoa
      102
      912
    Aihe