Belgian sähkökriisi

fhfhfh

Belgiassa on 7 ydinvoimalaa, joista yksi on toiminnassa. Tämä johtuu "vihreästä" enrgiapolitiikasta. Tästä seuraa suoraan se että Belgian käyttämästä sähköstä n. 70% tuodaan muualta. Maan koosta ja maantieteestä johtuen ei ole edes mahdollista edes teoreettisesti korvata puuttuvaa kapasiteettia vesivoimalla puhumattakaan muista co2 vapaista tuotantomuodoista. Joten jos tuonti häiriytyy jostakin syystä, niin Belgiassa on sähköpula ja sähköjä joudutaan katkomaan tavallisilta kansalaisilta. Ns, ruskeat katkothan ovat tavallisia kehitysmaissa, joissa sähköverkko ja sähkön tuotanto ovat retuperällä.
http://www.brusselstimes.com/belgium/12626/open-vld-and-n-va-want-marghem-to-immediately-establish-a-strategic-reserve

12

393

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • K.Late

      Belgian ydinkriisi johtuu monesta tekijästä, vaikka tätä ollaankin "vihreiden" piikkiin laittamassa. Koko ajan on ollut tiedossa, että Belgia aikoo pitää kiinni omasta ydinenergialaistaan, jossa vanheneville voimaloille ei myönnetä lisää käyttöaikaa. Käyttöajan lisäys merkitsisi lainmuutosta.

      Lisäksi vanhat voimalat alkavat olla huonossa hapessa. Myös energiayhtiö ei oikein taivu lisäajalle, koska päivitykset maksaisivat satoja miljoonia, eikä sitä rahaa saataisi takaisin lisäkäyttöajalla.

      Vaikka Belgia on tiennyt pitkään, että ydinvoimalat laitetaan pakettiin, se ei ole kuitenkaan tehnyt tarvittavia toimenpiteitä huoltovarmuuden hyväksi. Ydinkrapulasta kärsivä Belgia on ehkä nyt Euroopan järkyttävin ydinvoiman panttivanki, mutta jatkossa tuohon porukkaan on tulossa vielä pahempia ehdokkaita.

      Ja kyllähän se Suomenkin ydinkrapula joskus tulee. Toivottavasti edes siihen osataan varautua.

      • Tammikuu_2016

        Suomen ydinpula on pulää omavaraisesta sähköntuotannosta jonka seurauksena pahimmassa tapauksessa sähkön säännöstely. Talvella se olisi pahin ajankohta.


    • Belgian on pakko siirtyä "vihreään energiapolitiikkaan", eli kestävän kehityksen mukaiseen energiantuotantoon:

      "...
      Merituulivoimaa ja yhteistuotantoa

      Kotimaista fossiilienergiaa Belgialla ei juurikaan ole ja vesivoiman lähes maksimaalinen valjastus tarkoittaa, että Belgian on kasvavassa määrin panostettava tuuli- ja aurinkoenergiaan. Se ei voi heittäytyä liiaksi tuontisähkön varaan. GlobalDatan mukaan Belgian uusiutuvan energian kapasiteetin (pl. vesivoima) odotetaan kasvavan 7,1 prosenttia vuosittain seuraavien 12 vuoden aikana ja yltävän silloin 18,7 GW:iin.

      Belgian pienen maa-alueen vuoksi aurinkoenergian ja maatuulivoiman potentiaali on rajattua, joten tulevan sähköntuotannon on nojattava paljolti yhteistuotantolaitoksiin ja merituulivoimaan.

      - Haasteeseen pystytään parhaiten vastaamaan luomalla energiatehokas infrastruktuuri, joka hidastaa sähkönkulutuksen kasvua, sähköteollisuuden analyytikko Chiradeep Chatterjee GlobalDatasta sanoo.

      Hänen mukaansa Belgian pitäisi ryhtyä myös investoimaan energian varastointiteknologioihin, ja erityisesti kantaverkkoperusteiseen varastointiin, mikä helpottaa sellaisissa kysyntätilanteissa, kun sähköntuotanto uusiutuvista on matalaa."
      http://www.energiauutiset.fi/uutiset/belgian-uusittava-sahkomixinsa.html

    • EriMaita
      • Nimimerkki NoinOn toi tollottelun, tolloksi haukkumisen, molemmille energiapalstoille, ja on jo saanut peräänsä innokkaita pikku seuraajarääpäleitä, kuten viestistä https://keskustelu.suomi24.fi/t/15419643/belgian-sahkokriisi#comment-95142024 voi jokainen nähdä. Tässäkin tapauksessa vaikuttaa ihan siltä, että tollotteluripulia poteva nimimerkki NoinOn on sen verran häveliäs, että vaihtoi nikkiä asiakeskustelussa.

        Tämmöttii tulee mieleen kaikista tollottelijoista:

        Vuonna 1958 Atomienergian käytön mielenterveyskysymyksiä käsittelevä tutkimusryhmä suositti WHO:lle antamassaan raportissa, että tyydyttävin ratkaisu atomienergian rauhanomaiseen käyttöön tulevaisuudessa olisi sellaisen uuden sukupolven syntyminen, joka olisi oppinut tyytymään tietämättömyyteen ja epävarmuuteen.

        (Euroopan unionin virallinen lehti 10.7.2003)
        http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2003:161E:0127:0128:FI:PDF


    • EriMaita

      siis,

      tulee mieleen nimimerkki stuxnetin jatkuva tollotus

      (stuxnet; Sveitsin Aachen kaupungissa ....jne .)

      • Nimimerkki NoinOn toi tollottelun, tolloksi haukkumisen, molemmille energiapalstoille, ja on jo saanut peräänsä innokkaita pikku seuraajarääpäleitä, kuten viestistä https://keskustelu.suomi24.fi/t/15419643/belgian-sahkokriisi#comment-95142097 voi jokainen nähdä. Tässä tapauksessa vaikuttaa siltä, että tollotteluripulia poteva nimimerkki NoinOn on sen verran häveliäs, että vaihtoi nikkiä asiakeskustelussa.

        Tämmöttii tulee mieleen kaikista tollottelijoista:

        Vuonna 1958 Atomienergian käytön mielenterveyskysymyksiä käsittelevä tutkimusryhmä suositti WHO:lle antamassaan raportissa, että tyydyttävin ratkaisu atomienergian rauhanomaiseen käyttöön tulevaisuudessa olisi sellaisen uuden sukupolven syntyminen, joka olisi oppinut tyytymään tietämättömyyteen ja epävarmuuteen.

        (Euroopan unionin virallinen lehti 10.7.2003)
        http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2003:161E:0127:0128:FI:PDF


    • Eipä tuo Brussels Times artikkeli selvittänyt ongelmaa tyhjentäväksi. Jäin ihmettelemään, miksi voimalaitokset annetaan mennä seisokkiin samanaikaisesti. Strategisista reservistä annettiin outo kuva: jos ministeri päättää, niin reservejä voi käyttää. Reservejä ei rakenneta ihan parissa kuukaudessa. Eikä niitä rakenneta muutenkaan, koska yhteiskunnan rahaa ei anneta voimalaitoksiin, jotka seisovat 99 % ajasta. Laskun maksajia ei ole ilmoittautunut. Vallalla on käsitys, että sähköä voi ostaa naapurimaista mielin määrin.

    • K.Late

      "Eipä tuo Brussels Times artikkeli selvittänyt ongelmaa tyhjentäväksi. "

      Itsekkin tuota vähän ihmettelin. Noin vuosi sitten voimalat omistava yhtiö ilmoitti tulevista tarkastuksista. En kuitenkaan ymmärrä, että jos tarkastukset tehdään talvella, niin miksi sitten kaikille kuudelle reaktorille tehdään tarkastukset samanaikaisesti. Vai onko muitakin syitä seisottamiseen?

      Kauppalehti:

      "”Ydinvoiman turvallisuus on meidän prioriteettimme”, yhtiö vastasi. Yhtiön mielestä tilanteen ei pitäisi yllättää, sillä jo lokakuussa 2017 yhtiö kertoi havainneensa haurastumista yhden reaktorin betonirakenteissa ja aikovansa tutkituttaa muut."

    • hdhfh

      Nosto

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      20
      1750
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1339
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1229
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      10
      1143
    5. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      29
      1085
    6. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1057
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      11
      1056
    8. Paske perse pillu

      Kulli seksi hiv
      Ikävä
      5
      1040
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      1010
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      1009
    Aihe