Belgian sähkökriisi

fhfhfh

Belgiassa on 7 ydinvoimalaa, joista yksi on toiminnassa. Tämä johtuu "vihreästä" enrgiapolitiikasta. Tästä seuraa suoraan se että Belgian käyttämästä sähköstä n. 70% tuodaan muualta. Maan koosta ja maantieteestä johtuen ei ole edes mahdollista edes teoreettisesti korvata puuttuvaa kapasiteettia vesivoimalla puhumattakaan muista co2 vapaista tuotantomuodoista. Joten jos tuonti häiriytyy jostakin syystä, niin Belgiassa on sähköpula ja sähköjä joudutaan katkomaan tavallisilta kansalaisilta. Ns, ruskeat katkothan ovat tavallisia kehitysmaissa, joissa sähköverkko ja sähkön tuotanto ovat retuperällä.
http://www.brusselstimes.com/belgium/12626/open-vld-and-n-va-want-marghem-to-immediately-establish-a-strategic-reserve

12

396

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • K.Late

      Belgian ydinkriisi johtuu monesta tekijästä, vaikka tätä ollaankin "vihreiden" piikkiin laittamassa. Koko ajan on ollut tiedossa, että Belgia aikoo pitää kiinni omasta ydinenergialaistaan, jossa vanheneville voimaloille ei myönnetä lisää käyttöaikaa. Käyttöajan lisäys merkitsisi lainmuutosta.

      Lisäksi vanhat voimalat alkavat olla huonossa hapessa. Myös energiayhtiö ei oikein taivu lisäajalle, koska päivitykset maksaisivat satoja miljoonia, eikä sitä rahaa saataisi takaisin lisäkäyttöajalla.

      Vaikka Belgia on tiennyt pitkään, että ydinvoimalat laitetaan pakettiin, se ei ole kuitenkaan tehnyt tarvittavia toimenpiteitä huoltovarmuuden hyväksi. Ydinkrapulasta kärsivä Belgia on ehkä nyt Euroopan järkyttävin ydinvoiman panttivanki, mutta jatkossa tuohon porukkaan on tulossa vielä pahempia ehdokkaita.

      Ja kyllähän se Suomenkin ydinkrapula joskus tulee. Toivottavasti edes siihen osataan varautua.

      • Tammikuu_2016

        Suomen ydinpula on pulää omavaraisesta sähköntuotannosta jonka seurauksena pahimmassa tapauksessa sähkön säännöstely. Talvella se olisi pahin ajankohta.


    • Belgian on pakko siirtyä "vihreään energiapolitiikkaan", eli kestävän kehityksen mukaiseen energiantuotantoon:

      "...
      Merituulivoimaa ja yhteistuotantoa

      Kotimaista fossiilienergiaa Belgialla ei juurikaan ole ja vesivoiman lähes maksimaalinen valjastus tarkoittaa, että Belgian on kasvavassa määrin panostettava tuuli- ja aurinkoenergiaan. Se ei voi heittäytyä liiaksi tuontisähkön varaan. GlobalDatan mukaan Belgian uusiutuvan energian kapasiteetin (pl. vesivoima) odotetaan kasvavan 7,1 prosenttia vuosittain seuraavien 12 vuoden aikana ja yltävän silloin 18,7 GW:iin.

      Belgian pienen maa-alueen vuoksi aurinkoenergian ja maatuulivoiman potentiaali on rajattua, joten tulevan sähköntuotannon on nojattava paljolti yhteistuotantolaitoksiin ja merituulivoimaan.

      - Haasteeseen pystytään parhaiten vastaamaan luomalla energiatehokas infrastruktuuri, joka hidastaa sähkönkulutuksen kasvua, sähköteollisuuden analyytikko Chiradeep Chatterjee GlobalDatasta sanoo.

      Hänen mukaansa Belgian pitäisi ryhtyä myös investoimaan energian varastointiteknologioihin, ja erityisesti kantaverkkoperusteiseen varastointiin, mikä helpottaa sellaisissa kysyntätilanteissa, kun sähköntuotanto uusiutuvista on matalaa."
      http://www.energiauutiset.fi/uutiset/belgian-uusittava-sahkomixinsa.html

    • EriMaita
      • Nimimerkki NoinOn toi tollottelun, tolloksi haukkumisen, molemmille energiapalstoille, ja on jo saanut peräänsä innokkaita pikku seuraajarääpäleitä, kuten viestistä https://keskustelu.suomi24.fi/t/15419643/belgian-sahkokriisi#comment-95142024 voi jokainen nähdä. Tässäkin tapauksessa vaikuttaa ihan siltä, että tollotteluripulia poteva nimimerkki NoinOn on sen verran häveliäs, että vaihtoi nikkiä asiakeskustelussa.

        Tämmöttii tulee mieleen kaikista tollottelijoista:

        Vuonna 1958 Atomienergian käytön mielenterveyskysymyksiä käsittelevä tutkimusryhmä suositti WHO:lle antamassaan raportissa, että tyydyttävin ratkaisu atomienergian rauhanomaiseen käyttöön tulevaisuudessa olisi sellaisen uuden sukupolven syntyminen, joka olisi oppinut tyytymään tietämättömyyteen ja epävarmuuteen.

        (Euroopan unionin virallinen lehti 10.7.2003)
        http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2003:161E:0127:0128:FI:PDF


    • EriMaita

      siis,

      tulee mieleen nimimerkki stuxnetin jatkuva tollotus

      (stuxnet; Sveitsin Aachen kaupungissa ....jne .)

      • Nimimerkki NoinOn toi tollottelun, tolloksi haukkumisen, molemmille energiapalstoille, ja on jo saanut peräänsä innokkaita pikku seuraajarääpäleitä, kuten viestistä https://keskustelu.suomi24.fi/t/15419643/belgian-sahkokriisi#comment-95142097 voi jokainen nähdä. Tässä tapauksessa vaikuttaa siltä, että tollotteluripulia poteva nimimerkki NoinOn on sen verran häveliäs, että vaihtoi nikkiä asiakeskustelussa.

        Tämmöttii tulee mieleen kaikista tollottelijoista:

        Vuonna 1958 Atomienergian käytön mielenterveyskysymyksiä käsittelevä tutkimusryhmä suositti WHO:lle antamassaan raportissa, että tyydyttävin ratkaisu atomienergian rauhanomaiseen käyttöön tulevaisuudessa olisi sellaisen uuden sukupolven syntyminen, joka olisi oppinut tyytymään tietämättömyyteen ja epävarmuuteen.

        (Euroopan unionin virallinen lehti 10.7.2003)
        http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2003:161E:0127:0128:FI:PDF


    • Eipä tuo Brussels Times artikkeli selvittänyt ongelmaa tyhjentäväksi. Jäin ihmettelemään, miksi voimalaitokset annetaan mennä seisokkiin samanaikaisesti. Strategisista reservistä annettiin outo kuva: jos ministeri päättää, niin reservejä voi käyttää. Reservejä ei rakenneta ihan parissa kuukaudessa. Eikä niitä rakenneta muutenkaan, koska yhteiskunnan rahaa ei anneta voimalaitoksiin, jotka seisovat 99 % ajasta. Laskun maksajia ei ole ilmoittautunut. Vallalla on käsitys, että sähköä voi ostaa naapurimaista mielin määrin.

    • K.Late

      "Eipä tuo Brussels Times artikkeli selvittänyt ongelmaa tyhjentäväksi. "

      Itsekkin tuota vähän ihmettelin. Noin vuosi sitten voimalat omistava yhtiö ilmoitti tulevista tarkastuksista. En kuitenkaan ymmärrä, että jos tarkastukset tehdään talvella, niin miksi sitten kaikille kuudelle reaktorille tehdään tarkastukset samanaikaisesti. Vai onko muitakin syitä seisottamiseen?

      Kauppalehti:

      "”Ydinvoiman turvallisuus on meidän prioriteettimme”, yhtiö vastasi. Yhtiön mielestä tilanteen ei pitäisi yllättää, sillä jo lokakuussa 2017 yhtiö kertoi havainneensa haurastumista yhden reaktorin betonirakenteissa ja aikovansa tutkituttaa muut."

    • hdhfh

      Nosto

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      81
      1916
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1719
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1584
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      20
      1316
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1244
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1242
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1216
    8. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      10
      1192
    9. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1181
    10. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      44
      1176
    Aihe