Oma tieni kotiasketismiin

asctic

Opiskelujen kautta tietysti yksi ovi sulkeutui, toinen aukesi.

Kriteerit samat kuin munkeilla.Ei maallisia velvollisuuksia eikä huollettavia.

Turhasta elämästä luopuminen oli helpotus, todella.

Päivä rytmi on "aamu" hiljentyminen, "kuuliaisuustyö" ilta hiljentyminen. Sunnuntaina "vapaata".

Tietysti maalliset asiat pitää hoitaa, hyvin suunnittelemalla ne hoituvat.

Kulttuuripuolelta teen historiikkia joka ei varsinaisesti liity ortodoksisuuteen.Musiikki, arkkitehtuuri,maantiede ja ortodoksien historia.

Yksinäistä, eristäytynyttä elämää omin ehdoin.Saa nukkua klo 12.00 ja valvoa yön hiljaisuudessa.

Valamon käynnit ovat tärkeitä, voi keskustella talkoolaisten ja luostari asukkaidenkin kanssa.

Jonkin asteinen ikoninurkkaus on olemassa.

Kun ymmärsin että paha on olemassa oli se käänne kohta kotiasketismiin ryhtymisessä.

26

405

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • serafiim

      Eikös ollut niin, ettet ole ortodoksisen kirkon jäsen? Kirkkoon liittyminen olisi se ensimmäinen oikea askel kotiaskeesinkin tiellä. Ja tiivis seurakuntayhteys, ehtoolliselle meno aina kun mahdollista, vigiliat, ehtoopalvelukset. Sekä säännöllinen katumuksen sakramenttiin osallistuminen.

    • jsogsugaw

      "kun ymmärsin, että paha on olemassa". Tätä olen monesti ihmetellyt. Edes uskonyhteisöjen sisällä olevat ihmiset eivät useinkaan ymmärrä pahan olemassaoloa. Se on heille korkeintaan pientä epämukavuutta tai havaittua epäoikeudenmukaisuutta. Ja jossain kaukana olevaa sotaa tai ehkä täälläkin yksittäisten (usein sairaiden) ihmisten tekemistä. Kuinka moni voi sanoa havainneensa pahan VOIMANA? Kuinka moni on katsellut läheltä esim. saatananpalvojien toimintaa ja toiminnan seurauksia? Vastauksia odotetaan.

      • noh.noh.nohhhh

        Eipä näytä monikaan vanhan vihtahousun läheisyyteen joutuneen...tunteneensa saastaista henkeä hönkimässä.


    • asctic

      Jep, taide pitää yhdistää hiljentymisiin ja kuuliaisuustyöhön.

      Elokuvat, musiikki, P.Saarikoski.

    • aaagggggggggggg

      kuuliaisuus kenelle?

      • matamimimmikäskee

        heh heh..dementoitunut äitini sanoo aina: yes madam, kun kehoitan ja käsken häntä. Voisihan sitä kuka tahansa kehittää jonkun mielikuvitushahmon, jolle olla kuuliainen ja ääneen aina lausua esim. tuon yes madam, tms. Ongkelma tulee tietysti sitten siinä, jos erehtyy jonkun kuullen niin sanomaan...


    • Alkajaisiksi

      Liity kirkkoon jos et kerran ole . Sen jälkeen tulee kaikki muu

    • pai

      Erakoita on ja tulee aina olemaan. Erakkous ja rukous tuo mukanaan näyt ja käsitykset elämästä. Miten tänään? käydään matkoilla ja nähdään pyhäinjäännöksiä, samaistutaan pyhiin tai ainakin tutustutaan ja jopa henkisellä tasolla yhdytään heihin, ts. niinkuin Paisios sanoo " olemme näin toisiemme sisällä ", sielu näkee toisen vierellään tai edessään, kumppanina suojelijana.

      Erakko joka ei juuri missään ole käynyt vastaa kysymykseen " kuka on luonasi vieraillut " vastauksella " enkeli Gapriel kävi luonani, nyt minun on taas hyvä olla. Viimekuussa kun oli synkkä, pilvinen päivä ulos mennessäni näin kultaisen säteen, Jeesus oli henkenä luonani kokopäivän kun tein puuklapuja ja nostinperunoita maasta ".

      Kaikki he kuitenkin etsivät samaa Jeesusta mitä Kosmas Aitolialainen etsi, turuilta ja toreilta ihmisten joukosta ja josta Paisios on sanonut " oletko nähnyt veljesi, olet nähnyt Jeesuksen ".

    • asctic

      Aika erikoinen kertomus.

      Onhan niitä munkkeja siviilimaailmassa, ovat piispan alaisuudessa.Jokainen voi harjoittaa uskontoaan vapaasti Suomessa.Ainakin "rippi-isäni" näkemys kotiasketismiini on erittäin positiivinen.

      • hankkija

        Mutta et pääse puusta pitkään kotiasketismissa, jos sinulla ei ole ehtollisyhteyttä, ts. et ole kirkon jäsen. Pitää ihan oikeasti tajuta, kuinka tärkeää on ehtoolliseen osallistuminen. Kaikki muu tulee sen päälle. Säännöllistä jumalanpalveluselämää ylläpitävät kaikki munkit, se on heidän tärkein "työnsä". Kilvoittelusi ei voi edestä ilman säännöllistä ehtollista, säännöllistä jumalanpalveluselämää, säännöllistä katumuksen sakramenttia. Sitä ei voi toimittaa joku luterilainen "rippi-isä".

        Jos olet luterilaisen kirkon jäsen, kirjoittele asketismistasi luterilaisten palstalle. Et voi larpata ortodoksimunkkia harjoittamalla jonkin sortin "kotiasketismia" ilman, että olet kirkon jäsen ja osallistut ehtolliseen. Tämä on hitsin yksinkertainen asia.


      • pehr-saukko

        Olen ortodoksi eikä minulla ole ehtoollisyhteyttä.

        Siksi koska rippi-isä on kiireinen urapappi ja hänellä ei ole aikaa rahvaalle, harvoin vastaa viesteihinkään eikä ole aidosti myötätuntoinen ihminen koska on urakeskeinen suorittaja.

        Tässä seurakunnassa ei ole tapana käydä katumuksella kuin paastojen alla.Jos muuta tahtoo luulee väärin.


      • Perh-Saukko

        Enkä arvosta nykyistä kirkon johtoa yhtään enkä pidä heitä hengellisinä esikuvina saati edes hengellisinä.

        En koe ortodoksista yhteisöäkään hengellisenä vaan maallisesti käyttäytyvinä ja kirkkoa maallisten tapakulttuurien lisääjinä hengelliseen kontekstiin.


    • asctic

      Tälläinen on minun valintani.

      Ekologista elämää ja ekonomista tässä vero myllyssä.

      kello on 03:00 yö...on yö

      • Callevell

        Liity vain kirkkoon, olet kuullut kutsun, tartu tilaisuuteen!


    • asctic

      Joo, oon ev.lut.kirkon jäsen.

      • Enolerobotti_

        Miksi sitten pyörit ortodoksien palstalla?


    • asctic

      Kiinnostuin ortodoksisuudesta Valamon vierailujen jälkeen.Se rauhallisuus mikä siellä vallitsi oli tosi hienoa.Nimenomaan hiljentyminen."Maailma" niinkuin eräs munkki sanoo youtubessakin olevalla videolla tuntui tosi kaukaiselta.Paha on olemassa, se selittää paljon.

      Tälläisiä käsityksiä ei ev.lut kirkossa rippikoulun aikana opetettu. Uskonto jäi etäiseksi.Protestanttinen kirkko tuntui jotenkin ontolta.

      Uskonto puhutteli jo opiskeluaikoina, siihen tutustuminen jäi valitettavasti tämän "maailman" takia.Kun tässä todellakin "maailman" turhuudessa aikansa sitten oltuani ryhdyin tutustumaan ortodoksisuuteen. 1 ovi sulkeutui.Kaikki entinen jäi taakse ja toinen ovi aukesi.

      Kotiasketismi tuntui hyvälle vaihtoehdolle tässä "maailmassa". Herätessä sängyssä "hartaus", päivän "kuuliaisuustyö" illalla taas oma hiljainen hetki.Tämä " kuuliaisuus" työ edellyttää tietenkin suunnittelua.Elämä yksinkertaistui ja kaikki kiire jäi pois.

      Kuuliaisuustyö on ihan arjen rutiineja ja talouttakin. Tuolla "maailmassa" tuli tänäänkin käytyä. Ihan "laakereillaan" olokin tuntuu täysin turhalta.Eli tekemistä pitää olla.Jokainen työ on ortodoksien mukaan tärkeää, nimenomaan näin.

      Fyysinen ulkoasu on muuttunut siten että olen antanut hiusten kasvaa, parran tosin ajan.Vaatteita en ole ostanut kolmeen vuoteen enkä yleensä mitään muutakaan.Parranajokoneen tosin jouduin hankkimaan.Nimenomaan materialismista luopuminen oli helpotus.Kun olen siivonnut tavaroita pois niin tuleehan sitä ajateltua että miksi tämäkin on tullut hankittua.Niin, syy ja seuraus.Kaupassa kun käy niin jotenkin "hirvittää" se tavaran määrä. 1960-luvun tyyli jota voi katsoa esim.kotimaisista sen ajan elokuvista on tosiaan tyylikästä.

      Tämän sosiaalisen puolen voi hoitaa netin kautta. Teknologiaa tuli aikaisemmin seurattua paljon, into siihen lopahti.Minimi tado tässäkin, minimalismi kaikessa.

      Talouden tehokkaan ohjauksen kaava on todella yksinkertainen ja tehokkaan toimiva.Vakavaraisuus,maksuvalmius, tulos-kulut ja verot ja sitten se budjetti.Niin, verokin on hinta ja meillä on kova verotus.Ortodoksien näkemyksen mukaan yliraskas verotus johtuu pahan olemassa olosta.Keskustelin ortodoksisen papin kanssa tästä aiheesta ja hän tottakai ymmärsi tämän osa-alueen ja mistä se johtuu.

      Talouden kaava pitää vaan hoitaa päivittäin, onneksi tuota talouttakin tuli aikoinaan opiskeltua.

      Harrastukset sitten löytyvät taiteen parista, elokuvat, P.Saarikoski ym. eli kirjallisuus.Lisäksi teen historiikkia pikku hiljaa. Näitä esineitä en ole heittänyt pois enkä kirjallista aineistoa.Arkistostahan se data haetaan ja esineet realisoivat tämän historiikin teon.Musiikki tietysti ja ortodoksinen kirkkomusiikki on hienoa.Sitä tulee kuunneltua aika usein.

      Käytännön kannalta pieni muistivihko pitää olla ja siihen voi kirjoittaa omia tunnelmiaankin.Uskonnosta puhumisen olen lopettanut turhana, ortodoksien mukaan se on jokaisen yksityisasia.

      Valamossa olen uskonnosta puhunut ja ortodoksit hyväksyvät ev.lutin Valamon rauhaan.

      Tälläistä täältä "skiitasta" lokakuisena yönä, klo on 03:51 ja huomenna tai siis jo tänään on perjantai.Kuuliaisuustyö on huomenna siivousta, autokin pitää puhdistaa.

      • Wbeater

        Oletko lukenut saarikoskesta millainen hän oli henkilönä...tietysti miehenä asia ei sinua kosketa mutta naisena en käsitä sellaisen ihmistyypin palvomista missään muodossa


    • asctic

      Pentti oli taiteilja, he eivät kuulu mihinkään nk.sosiaaliryhmään.

      Oli hän naimisissa monta kertaa ym.

    • asctic

      Ylen sivuilta pystyy kuuntelemaan ortodoksisia ohjelmia, hienoa.

    • Anonyymi

      Kävin Valamossa ja Lintulassa.

      Mukava istua penkillä ja käydä hiljentymässä vanhassa kirkossa, jossa pieni museo huonekin sekä uudessa kirkossa.

      Molebem on klo 12.00 vanhassa kirkossa. Tarkempi aikataulu Valamon sivuilla.

    • Anonyymi

      Meitä eläkeläisiä on paljon jotka harrastamme kotiaskeesia. Se on hyvin ekologista elämää pienellä rahalla.
      Mitään synnintunnustuksia tai ehtoollisia ei tarvita koska mitä vanhempi eläkeläinen, sitä vähemmän kykenee tekemään syntiä

    • Anonyymi

      Hyvä, 1 elämäntyyli.

      Ortodoksisuudessa ekologia on keskeistä, samoin vaatimaton ekonominen elämäntyyli.

      Opiskelin aikoinaan talouden, joten talous tuttua. Ekologia vaati paljon opiskelua.

      Yleissivistyksenkin kannalta teologian opiskelu on ok.

      Kirkot, sekä ev.lut että ortodoksiset ovat rauhallisia kun käy niissä "omalla ajallaan".

    • Anonyymi

      Olen pitkän linjan kristitty, en kuulu enää seurakuntiin.
      Asun Itä-Euroopan ortodoksisessa maassa, samanlaista tapauskovaisuutta se käytännössä on täällä kuin Suomessakin.
      Olen päätynyt täällä vuorilla kotiaskeesiin, erakoksi, nyt jo lähes 10 v ajan.
      Olen lukenut erämaaisät, filokaliat jne. Kilvoittelua tämä on, mutta niin pitääkin olla.
      Herra nostaa alas vaipuneen ja vie eteenpäin.
      En ole yksin, Kristuksen Pyhä Henki on seuranani.

    • Anonyymi

      Tuo museohuone vanhassa kirkossa on tutustumisen arvoinen.

      Historiaa saisi olla enemmänkin. Esim.valokuvien muodossa.

    • Anonyymi

      Esim.opiskelijoille kotiasketismi sopii hyvin. Minimi budjetilla elävät.

      Samoin muille oman tien kulkijoille.

      Oma vapaus, jep!

    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2142
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      47
      1694
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      29
      1511
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      36
      1495
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1441
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1435
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1407
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1341
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1260
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      6
      1239
    Aihe