EU on maho jättiläinen suurten varjosta?

Suomi liittyi Euroopan unioniin ja menetti täyden itsenäisyytensä [1 – halusimme hiukan yli 50 prosentin kansalaisvoimalla suuremmaksi – tietämättä tulevaisuutta, edes huomista. Meiltä salattiin EU-äänestyksessä oman rahamme myöhempi eliminoiminen ja oman pankkimme – Suomen Pankin itsenäisen aseman luovutus EKP:lle - Euroopan Keskuspankille [2.

EU on maho jättiläinen, jonka todennus on helppoa, kun katsoo sen laajempaa ulkopoliittista merkittävyyttä kansainvälisen politiikan (myrsky)laineilla.

Presidentti Sauli Niinistö totesi [MT] Maaseudun Tulevaisuudessa:
” … ”Olemme nähneet, että Kiina, USA ja Venäjä pyörittävät nyt tätä palloa. Jos jossain päin maailmaa on kriisi, nämä kolme maata eri kombinaatioissa sitä tuntuvat olevan ratkaisemassa, ja EU on ikään kuin pudonnut pois pöydistä” … ” -juttu kokonaisuudessaan täältä ~ https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka/artikkeli-1.317686 -


Helsingin Sanomat julkaisi vahvasti asenteellisen pääkirjoituksen yhteistyöstä ja vastakkainasettelun maailmasta otsikolla: ”Eurooppa ja Aasia eivät ole kuin yhtä suurta perhettä – ja ingressillä: EU:n ja Aasian maiden huippukokous oli hyvä tilaisuus tukea yhdessä kansainvälistä järjestelmää, mutta Euroopalle Aasia ei ole Yhdysvaltojen vaihtoehto kumppanina”

– on huomattavaa, että HS-teksti on lehden päätoimituslinja ja edustaa HS' n lännettynyttä kamppailua [3 elintilasta täällä idän ja lännen vedenjakajalla [4 – Suomessa – juttu löytyy täältä ~ https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000005871470.html – ja alla allekirjoittaneen kommentti, joka lähetettiin myös itse toimitukseen – kommenttikirjoituksena – se julkaistiin.

IL-kommentti:
”Erinomainen esimerkki itseään laatumediaksi kutsuvalta informaation tuottajalta - alkaen heti otsikosta ja ingressistä. Sen kummemmin perustelematta US nostettiin trumppismista [5 häveliäästi välittämättä EU:n pelikaveriksi.

Saksa ilmaisi EU-talousveturina liittokanslerinsa Angela Merkelin kautta asiayhteyden, jossa Saksa näyttää siirtävän taloudellisia panoksiaan enemmän itään kuin länteen - hiljalleen, sen hedelmällisyys jää nähtäväksi. Saksalle Venäjä on ollut usein myös kohtalonkysymys, niin nytkin - Saksa tarvitsee Venäjän energiaa, markkinoita ja raaka-aineita!

HS-kirjoituksessa ei puhuta orastavasta yhteistyökehityksestä, mikä tapahtuu Venäjän ja Kiinan välillä, tosin Suomessa valtamedia vähättelee sitä. Karttaa katsoen huomaa Venäjän olevan merkittävän suuri pinta-alaosa Euroopasta. Itse Eurooppa on mittavan Aasian mantereen etäinen "niemimaa".

EU:lle on merkittävää päästä mahdolliseen kiinalais-venäläiseen talous- ja yhteistyökehitykseen mukaan. Suomelle tuo euraasialainen suunta pohjoisesta voisi konkretisoitua Arktisen neuvoston juhlakokouksen yhteydessä kolmen suuren tapaamisena Koillisväylän kautta - sen ollen muun muassa Kiinan pohjoinen silkkitie Aasian ja Euroopan välille [6.

USA:lle suurin uhkatekijä on Kiinan ja Venäjän välinen (ehkä) syvenevä laajakantainen yhteistyö. Tämä yhteinen "kaveruus/toveruus" suistaa Yhdysvallat pois maailmanpoliisiroolista [7; näin voisimme saada sodilta rauhallisemman maailman?

Tosin ”toveruudellakin” on uhkansa, jo nyt on meneillään voimakas idän ja lännen välinen kamppailu "elintilasta" [8 - esimerkiksi kuka ja mikä saastuttaa eniten [Kuva 1.], erityisesti ottaen huomioon päästöjen kumuloituvuus ja väestömääräkehitys viimeiseltä sadalta vuodelta. Miten tässä huomioituu oikeudenmukaisuus per capita?

Presidentti Sauli Niinistö on sanonut suoraan, että EU:lla on liian pieni ulkopoliittinen valta; kolme suurta - Kiina, Venäjä ja US sanelevat. Onko EU maho jättiläinen? [9. On tai ei, nyt EU on valinnan paikassa: itä vai länsi, tai sitten keinua kiikkulaudalla!”


[9 EU – maho jättiläinen, todettuna jo vuosia sitten:
EU - maho jättiläinen virkarollaattorin varjosta
[2014][ ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2014/03/eu-maho-jattilainen-virkarollaattorin.html - ]

Ote ylläolevasta linkkikirjoituksesta: ” … UPI-FIIA [10 johtaja Teija Tiilikainen oivalsi ehdottaa YLE haastattelussa venäläisen mentaliteetin olevan ”hajota ja hallitse” periaatteellista, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin käy neuvotteluja suoraan yksittäisten EU-maiden kanssa, tällä kertaa Ukraina kysymyksestä. Sen sijaan Tiilikainen ei oivaltanut sitä, että EU järjestelmänä on todellisjohtajaton jättiläinen, jonka komentosuhteet ovat ulkopuolisille tuntemattomat.

Venäjällä on aina arvostettu voimaa ja todellista valtaa. Venäjä on vahvojen johtajien valtio, jossa kansa pitäisi oikeudenmukaisuudesta, mutta on joutunut taipumaan kahden talouden filosofiaan – viralliseen ja pimeään. Maassa maan tavalla, ja tutkijoidenkin olisi joskus kyettävä katsomaan molempien linssiensä läpi – tyrkyttäessään länsipainotteisia näkökulmiaan.


Jatkuu

28

429

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      YLE-ingressi: "EU:n isojen hankkeiden edessä ovat suuret puolueet sekoilleet enemmän ja vähemmän. “Jaa, ei, tyhjää” -pompottelu oli kokoomuslaista jatkoa keskustan reunaehdoille, ay-liikkeen europuskureille ja demarien Kreikka-vakuuksille, kirjoittaa Mörttinen"

      ~ https://yle.fi/uutiset/3-11925805 - |1

      ..



      Eurooppa on maantieteellisesti eheä kokonaisuus, jonka haihtuminen tapahtuu hiljalleen Venäjän Uralilta alkaen - itään päin

      Eurooppa on jättiläismäisen Aasian jatke - kapenevana niemimaana, mutta toistaiseksi länteen mentäessä kansantaloudeltaan kasvavana - ainakin kuluttamisen, asukaskohtaisen ympäristöjäljen kuin kuukausittaisen ansainnan eli ostovoiman osilta.

      EU-Eurooppa on osa Euroopan maanosaa, josta suurin valtio on Venäjä, pinta-alaltaan jopa ylivoimaisen suuri - tarkoittaen myös materiaalisia ja ravinnollisia varantoja. Venäjä on myös Euroopan suurin valtio asukasmäärältään - tämä on aina hyvä muistaa EU-Euroopan pääkaupungissa - Brysselissä.

      Suomessa Kokoomus on väkevästi hyvin länsipainotteinen puolue, joka menetti hallinnan ja otteen omiinsa sekoilussaan - tyhjästä kun on paha nyhjästä |2. Kokoomus on kuitenkin kiistaton kykypuolue - talouden kulutusmittareita katsoen -


      Kokoomus on myös ainoa puolue, joka veisi Suomen ja suomalaiset Natoon, jopa ilman kansanäänestystä |3

      Tätä pakkoavioliittoa Naton kanssa toki toppuuttelee aiempi kokoomuslainen - tasavaltamme presidentti Sauli Niinistö - osin pakosta, sillä hänet tontilleen ylivertaisella äänimäärällä valinnut kansa myöskin ylivertaisella mielipidemäärällä vastustaa tuota liittymistä Natoon. Kuten Niinistö toteaa - "olen suomalainen" |4, ja näin tukee hänet valinneen kansan vakaata mielipidettä.


      Eurooppa on tosiaan paljon muutakin kuin Kokoomus!

      EU-Eurooppa ja Eurooppakin on myös Suomen osalta perussuomalaiset, jotka vastustavat niin EU' ta, euroa kuin Natoakin.


      PS on reviiripuolue |5, joka haluaa Suomen suomalaisille [T1]

      Samoin PS haluaa ensin omat kuntoon ja sitten muuta "eeuulaiset" PS vastustaa kivenkovaan EU-Elvytyspakettia |6, jonka suurin mysteeri on velan takaisinmaksu - erityisesti Suomen osalta - mehän olemme 'ostamassa velkaa yli kuudella eurolla - saaden tilille vajaa kolme'. Hyvä vai huono diili?


      Se on hyvä diili, jos tuota ikävää erotusta ei koskaan makseta takaisin! |7

      Voi olla, että aiemman EKP' n pääjohtaja Mario Draghin lausunto on oireellinen tuon velan osittaisen takaisinmaksun osalta - Mario sanaili arvoituksellisesti aikanaan: "EKP' lta ei voi raha loppua". Ja tähän hanakasti komppasi suomalainen talousguru Vesa Vihriälä, joka ilmaisi halun saada ilmaista rahaa EKP' lta valtioille jopa yrityksille |8 - ellei peräti helikopteroitua kulutusvoimaa suoraan kansalaisille. Niin?


      Eurooppa on valtava sulatusuuni ja EU sen osatekijä -

      EU on vahvana taloudessa, mahona maailmallisessa päätösprosessissa sekä sotilaalliselta kyvyltään US' n talutushihnassa, sillä US luo vastavoimaa (kohtalokkaasti?) kaukaa Atlantin takaa atomiaseillaan - Venäjän suuntaan, joka eurooppalaisena valtiona on se toinen ydinasesuurvalta, jossa me Suomena olemme kiinni 1300 kilometrillä |9. Muistaakohan Kokoomus tämän, kun asettelee väkevää omaa vastakkain asettumista idän ja lännen välille - täällä Suomessa, joka taas on lännen ja idän vedenjakajalla.


      EU-Eurooppa on myös jäänne kolonisaatiosta

      Kolonialismin aikana lähinnä Länsi-Eurooppaan imettiin nykyisten kehitysmaiden resursseja - ilmaiseksi, puoli-ilmaiseksi, mutta myös ryöstäen - jopa orjia myöten. Tätä olivat eu-eurooppalaisten esivanhemmat. Nyt on kiire Afrikka-komissaari Jutta Urpilaisella - on ehdittävä Afrikkaan ennen Kiinaa, tosin me hävisimme jo tämän kilpajuoksun - historiakin teki tehtävänsä. [T2]


      Nyt emme voi olla tyhjäpäitä -

      Nyt ratkaistaan EU-Euroopan ja Euroopankin kohtaloa kansakuntien kilpajuoksussa, jossa Kiina maailman suurimpana |0 ottaa varmasti oman suhteellisen osuutensa - maailmastamme, sen ollen yksinkertaisesti 1,41/7,95. EU' n vastinlukupari on 0,44/7,95 ja US' n 0,33/7,95 - huomaamme jotain, kun laskemme yhteen nuo 0,44 ja 0,33!


      Mutta EU' lla on suuret mahdollisuudet olla se neljäs maailmojen liittymänä -

      Kiinan, USA' n ja Venäjän jälkeen (Venäjän asema pönkittyy toistaiseksi sen ydinaseista, joiden kauhun tasapainon järjestelmät ovat aivan meissä - EU-jäsenvaltio Suomessa kiinni - pohjoisessa Lappimme vieressä - Kuolan niemimaana |E). Muistaakohan Kokoomus tämän, kun Natoa houkuttelee maahamme - nytkin USAF taistelukoneineen saapuu Suomeen Nato-Isäntämaa pöytäkirjan |EE pohjalta, Kuopion Rissala' an - sitten me ihmettelemme, kun Venäjä ilmaisee tyytymättömyyttä. Saa ajatella - Kokoomuksessakin.

      ..
      Viitteet
      |1 YLE-otsikko: ~
      Matti Mörttisen kolumni: Eurooppa on muutakin kuin kokoomus

      • Anonyymi

        Hölynpöly vain jatkuu.


    • Anonyymi

      Juncker totesi aikoinaan Lissabonin sopimuksesta, että

      "Totta kai se sopimus tulee siirtämään valtaa kansallisvaltiolta EU:lle. Mutta olisiko älykästä kiinnittää äänestäjien huomio tuohon seikkaan?"

      EU toimii kuin rosvo- ja huijarijoukko.

      • Anonyymi

        EU toimii tarkasti kaikkien jäsenmaiden hyväksymän perussopimuksensa mukaisesti.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        EU toimii tarkasti kaikkien jäsenmaiden hyväksymän perussopimuksensa mukaisesti.

        Yhteinen velanotto, entä tämä?


    • Suomessa liberaaliin poliittiseen valtavistaan kuuluminen edellyttää, että liberaaleja teemoja on kannatettava ehdottomasti ja vastaan mukisematta. Sitä kutsutaan "liberaaliksi demokratiaksi". Tällaista pidän outona liberaaliutena ja hyvin outona demokratiana. Liberaali demokratia on näyttänyt selkeästi luonteensa tässä EU:n elvytyspakettiasiassa. Kun yksi puolue halusi käynnistää paketista kriittistä ja asiallista kekustelua niin hallituspuolueet kieltäytyivät siitä. Keskustelu meni perussuomalaisten yksinpuheluksi ja voitiin näin leimata "teatteriksi". Tämä näyttää olevan yleinen tapa liberaalissa demokratiassa. Asioita ajetaan väkisin läpi kauhupropagandan säestyksellä sen sijaan, että käytäisiin asiallista keskustelua.

      Suomessa hoetaan tätä mantraa: "vahva EU on Suomen etu". Kun EU:n vallan vahvistaminen näyttää edellyttävän jäsenvaltioiden kansallisen demokratian heikentämistä niin on pakko kysyä, että onko sitten heikko Suomi Suomen ja suomalaisten etu.

      Monet suomalaiset on yllättänyt se, että EU on muuttumassa aivan toisenlaiseksi siitä millainen se oli kun suomalaiset äänestivät yhteisöön liittymisestä. Tunnen nyt itseni varsin tyhmäksi, että annoin huijata itseäni.

      Eihä siinä sinänsä mitään, että unionia kehitetään, mutta kun kehittämisessä on vain yksi vaihtoehto, josta päättävät EU:n johtovallat ja eurokraatit. Suomelle tuo vaihtoehto tulee sitten ylhäältä päin annettuna ehdottomana määräyksenä, jonka vastustaminen on EU-vastaisuutta.

      Onko sitten EU:n tarjoama vaihtoehto unionin kehittämiselle todella ainoa vaihtoehto? Edellyttääkö vahva EU todella sitä, että jäsenvältioiden, varsinkin pienten jäsenvaltioiden kansallinen demokratia heikkenee? Miksi EU ei voi olla vahva sitä kautta, että sen jäsenvaltiot ovat yhteiskunnallisesti ja taloudellisesti vahvoja? Eikö jäsenvaltioidensa heikentymisen kustannuksella vahvistuva EU ole pikemminkin savijaloilla seisova jättiläinen kuin oikeasti vahva?

      • Anonyymi

        Hölynpölyä.

        Vahva EU syntyy vain vahvoista jäsenvaltioista.

        EU:han on jäsenmaiden työkalu,eikä päinvastoin.

        EU:a kuunnellaan, kun se puhuu jäsenmaiden yhteisellä äänellä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Hölynpölyä.

        Vahva EU syntyy vain vahvoista jäsenvaltioista.

        EU:han on jäsenmaiden työkalu,eikä päinvastoin.

        EU:a kuunnellaan, kun se puhuu jäsenmaiden yhteisellä äänellä.

        Pitäisikö kaikki päätökset nuijia pöytään yksinkertaisella äänten enemmistöllä?


    • Anonyymi

      Puolustan EU:ta ja länsimaista demokratiaa. Äänestin EU:hun liittymisen puolesta osin turvallisuussyistä. Saksa sai revanssinsa ensimmäisen maailmansodan jälkeen toisessa. Ja lyötiin.Taas. En halua nähdä Saksaa voimakkaana ja uhittelevana enää koskaan. Haluan sen olevan osa taloudellista, kultturellista ja sosiaalista Eurooppaa.

      Suomi, pieni kaunis alusmaa pohjoisessa. Meillä on todella fiksu kansa, koulutettu, terveydenhuollossa ei vielä kysytä maksuvalmiutta,osaamista ja oikeudenmukaisuutta.
      Me halutaankin pelastaa tää pallo asuttavaksi jälkipolville.
      EU on meille hyväksi ja turvaksi.

      • Anonyymi

        Totta, ei nykyään pärjää eritäytymällä. Eu tasapainottaa ja vakauttaa taloutta ja kun muistaa sen "vahvan markan" ajan, niin sellaista romahdusta en halua koskaan enää nähdä ja se johtui vain Suomen muutaman jääräpäisen päättäjän tyhmyydestä.


    • Anonyymi

      EU:n osuus maailmanlaajuisesta populaatiosta on noin 0,44/8,2 kun taas Kiinan osuus on 1,42/8,2.

      • Anonyymi

        Entä sitten?


    • Anonyymi

      Luoman tavanomaista kuvittelua.

    • Anonyymi

      Ilkka hei, mene jo vihdoin hoitoon tai lopeta ainakin nuo typerät kirjoituksesi.
      Sinun maailmankuvasi on niin sairas ja asenteellinen, ettet pysty ajattelemaan sitä puolueettomasti ja järkevästi. 52 ääntä 2019 vuoden eduskuntavaaleissa ei vakuuta, vaikka kuinka olit vaalikoneeseen laittanut niin suuret helpot lupaukset ja kosiskelit niin paljon, että ällötti.

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      eri eu mihin liitytiin, teollisuus kasvasi samalla piti puolustus turvata puolustus, mutta toisin kävi tuotanto laskee ja natoon piti kaikesta huolimatta liittyä, politiikot kyllä hyötyi eusta meppina kaksin kertaisella palkalla,

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Kyllä euroopan unioniin liityessään Suomimenetti itsenäisyytensä ja paljon muutakin,järjetön velkaantuminen alkoi EU hun liittymisen myötä.EU N on määrännyt meille täysin typeriä ja ja järjettömiä direktiivejään samalla kuin EU on itse brysselissä korruptoitunut,Suomen pitääkin erota EU sta

      • Anonyymi

        Naton myötä menetimme loputkin itsenäisyydestämme, ja kansalta ei edes kysytty mielipidettä. Sen sijasta kun EU' hun mentiin, niin kysyttiin hämäävästi: Ei kerrottu että markka menee ja euro tulee.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Naton myötä menetimme loputkin itsenäisyydestämme, ja kansalta ei edes kysytty mielipidettä. Sen sijasta kun EU' hun mentiin, niin kysyttiin hämäävästi: Ei kerrottu että markka menee ja euro tulee.

        Hölynpölyä.
        EU:n ja Naton jäsenyydet ovat kansan tahto ja takaavat itsenäisyytemme ja kuulumisen muiden läntisten demokratioiden ja sivistysvaltioiden joukkoon.
        Putleristeja se harmittaa.
        Niin pitääkin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Hölynpölyä.
        EU:n ja Naton jäsenyydet ovat kansan tahto ja takaavat itsenäisyytemme ja kuulumisen muiden läntisten demokratioiden ja sivistysvaltioiden joukkoon.
        Putleristeja se harmittaa.
        Niin pitääkin.

        Valitettavasti valtiojohtomme esti meiltä kansanäänestyksen Natosta, tiesitkö muuten tästä:

        https://yle.fi/a/3-7696313

        Kokoomuskonkarit lavalla: Natoon voidaan mennä ilman kansanäänestystä

        Kokoomuksen pitkäaikaiset kansanedustajat Ilkka Kanerva, Pertti Salolainen, Kimmo Sasi ja Ben Zyskowicz olisivat valmiita viemään Suomen Naton jäseneksi myös ilman kansanäänestystä.


      • Anonyymi

        Väyrysen tullessa pressaksi aloitamme hiljalleen eroprosessit EU: sta ja Natosta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Valitettavasti valtiojohtomme esti meiltä kansanäänestyksen Natosta, tiesitkö muuten tästä:

        https://yle.fi/a/3-7696313

        Kokoomuskonkarit lavalla: Natoon voidaan mennä ilman kansanäänestystä

        Kokoomuksen pitkäaikaiset kansanedustajat Ilkka Kanerva, Pertti Salolainen, Kimmo Sasi ja Ben Zyskowicz olisivat valmiita viemään Suomen Naton jäseneksi myös ilman kansanäänestystä.

        Kansa äänesti eduskuntaan 195 Nato-jäsenyyden kannattajaa.
        Kaikki eduskuntapuolueet ovat sen takana.

        Kysyttävää?
        Lepo!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Väyrysen tullessa pressaksi aloitamme hiljalleen eroprosessit EU: sta ja Natosta.

        Väyrynen saattaa vielä yltää jonkun kunnan valtuustoon.


    • Anonyymi

      EU on itsenäisten jäsenmaiden vapaaehtoinen valtioliitto.

      Se on aivan muuta kuin supervaltiot USA, Kiina ja Intia, ehkä Venäjäkin.
      Ilman EU:a Eurooppa olisi vain joukko keskenään kinastelevia maita.
      Nyt sillä on hallussaan 31 % maaimankaupasta.

      • Anonyymi

        Miten EU: hun istuvat itäiset slaavit? Ehkä myöhemmin jopa itäslaavit!


      • Anonyymi

        EU ta voidaan verrata neuvostoliittoon niin se on EU nukit hahaahaha


    • Anonyymi

      Eu, syöttiporsaiden ja tyhjänpuhujien kerho vailla lihaksia.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      1992
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1526
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      28
      1438
    4. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1431
    5. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      19
      1427
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1395
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1367
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1300
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1230
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1217
    Aihe