Seurakuntalainen: kristillisyys vähenee

"- - Jeesusta rukoilevien osuus on laskenut kymmenessä vuodessa kolmanneksen 26 prosentista 18 prosenttiin. Niiden osuus, jotka vuoden sisällä olivat osallistuneet kristilliseen tilaisuuteen, on pudonnut 43:sta 27 prosenttiin."

jne jne. Koko juttu: https://www.seurakuntalainen.fi/uutiset/kristillisyys-suomalaisille-yha-vieraampaa/

Maallistuminen näkyy joteensakin kaikilla sektoreilla, ja kaikilla mittareilla katsottuna.

53

134

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Lukija.kommentt

      "18 prosenttia kertoi uskovansa, että Jeesus sovitti ristillä hänen ja koko maailman synnit, ja joka kymmenes, että taivas ja helvetti ovat olemassa.
      Jeesukseen uskomista ja parannuksen tekoa piti syntien anteeksi saamisen ehtona yhdeksän prosenttia vastaajista."

      Voisi ajatella, että kirkosta eroamiseen on potentiaalia. Samoin jo eronneiden lasten kirkosta erottamiseen. Miksi pitäää lasta pappien ja koulun pakkouskonnonopettajien huomassa?

    • Voetokkiisa

      Turha lohduttautua tällä. Vapareiden määrän romahdus ei näistä uutisista muutu miksikään. Laitat vain päätäsi pensaaseen.

      • Mitä luulet, kumpi on va-liikkeen tavoite: maallistaa Suomea vai kasvattaa omaa jäsenmääräänsä?


      • Anonyymi
        jori.mantysalo kirjoitti:

        Mitä luulet, kumpi on va-liikkeen tavoite: maallistaa Suomea vai kasvattaa omaa jäsenmääräänsä?

        Arvatenkin taas kerran se, joka tuottaa enemmän vahinkoa noista kahdesta.


    • Kokototuus

      Ilman Jeesusta kaikki on pakanoita ja fariseuksia. Jeesuksella ja fariseuksilla oli kaiken aikaa sukset ristissä, sellainen harhaoppi on vielä voimissaan, sitä Ylenenanti syöttää. Uhritoimitukset uudestaan käytiin.
      Koska Yleananti jumaloi yhtä paljon suomalaisuutta kuin juutalaisuutta ja suomenruotsalaisuutta?
      Epä suomalaisuutta ja epä-isänmaallisuutta. Totuus on vääristelty kuritusvälinneeksi.
      Oikean tiedon saa kun usko toimii. Se ei ole teeskentelyä, menestysteologiaa, - alkuseurakunta on tuhottu mielessä ja kielessä ja käytännössä,- mutta kaipaus elää yhä ihmisen sydämessä. Sovittakoon kukin itseensä, - järki ei korvaa moraalia. Väkivalta ja pakottaminen on sivistymättömyyttä. Mitä he tekevät älköön teidän keskuudessa edes mainittako. Mikä henki, se puuttuu.

    • EsaYlikoskelta

      Kouluikäisistä lapsista noin 83 % kuuluu evl kirkkoon. Kirkosta on eronnut 650 000 aikuista eroakirkosta.fi -palvelua käyttäen, mutta heistä useimpien lapset ovat yhä kirkon jäseninä, koulun pakkouskonnonopettajien huomassa.

      Lapsen erottamista kirkosta ei voi tehdä netissä, mutta seuraavan kirjallisen ilmoituksen teko ei liene useimmille ylivoimaisen vaikeaa:

      Maistraatille.
      Otsikoksi Uskonnollisesta yhdyskunnasta eroaminen.
      Erotettavan/-vien henkilötiedot.
      Mistä seurakunnasta erotaan.
      Huoltajien allekirjoitukset.
      12-vuotiaan suostumusallekirjoitus.
      Kuoreen lähimmän maisatraatin osoite ja postimerkki tai jos vie, ilman kuortakin ottavat vastaan.

    • Sanonp

      Sekularismi etenee!

      • Toki. Se on sellainen megatrendi, joka kattaa kaikki länsimaat. Lähestulkoon joka ainoa tilasto kertoo Suomessakin maallistumisesta.


    • Havainto

      Foorumin antivapari sai uutta kiihkoa Maata näkyvissä -fundisfestareilta Turussa, viime viikonvaihteessa pidetyiltä. Myös "seksiopas" rippikoululaisille oli festareille mukana.

    • KenenSyyy

      Seurakuntalainen-lehtihän on hard core -linjoilla. Se on valmis syyllistämään liberaaleja tästä kehityksestä.

    • Anonyymi

      Muodolliset jäsenyydet eivät tosiaan kerro kaikkea! Vuonna 2016 tehdyn kyselytutkimuksen mukaan 55,5 % väestöstä pitää itseään ”ei-uskonnollisena”, kun ”uskonnollisena” itseään pitää 38,5 % ja ”vahvasti uskonnollisena” 6 %. (Anja Terkamo-Moisio 2016. http://epublications.uef.fi/pub/urn_isbn_978-952-61-2198-7/urn_isbn_978-952-61-2198-7.pdf.)

      Nuorisobarometrin (2018, s. 93) kyselyn mukaan 57 % pitää itseään ”ei-uskonnollisena” ja 27 % ”uskonnollisena”, ja lisäksi 21 % asemoi itsensä niiden väliin. Kahdeksassa vuodessa ei-uskonnollisten osuus on kasvanut noin 20 prosenttiyksikköä.

      Kansainvälisen Pewreserach-tutkimuskeskuksen mukaan (2018) Suomen uskonnollisuuden aste on 25. sijalla 34 maasta Euroopassa; 13% aikuisista on vahvasti uskonnollisia (“highly religious”) ja 10% (27/34) sanoo uskonnon olevan hyvin tärkeää elämässään. http://www.pewresearch.org/fact-tank/2018/12/05/how-do-european-countries-differ-in-religious-commitment/

      Kansainvälisessä ISSP (International Social Survey Programme) -kyselyssä (2018) teemana oli uskonto ja uskonnollisuuden muutokset. Suomessa kyselyn mukaan 25–34-vuotiaiden ikäryhmässä oli eniten vastaajia, jotka ilmoittivat jumalauskonsa muuttuneen suuntaan tai toiseen. Tämän ikäryhmän naisista 29 prosenttia ja miehistä 22 prosenttia ilmoitti luopuneensa jumalauskosta, kun molempien sukupuolien edustajista 8 prosenttia ilmoitti alkaneensa uskoa Jumalaan.

      Tuoreen suomalaisen tutkimuksen mukaan uskonnollisuuden merkitys identiteetille jakaantuu seuraavasti: erittäin tärkeä 12 %, jokseenkin tärkeä 21%, ei kovin tärkeä 31 % ja ei lainkaan tärkeä 34 %. (Suomalaiset identiteeteiltään yllättävän samanlaisia, s. 11 ja 21. e2 2018. http://e2.fi/article/104.)

      Suomen kulttuurirahasto ja e2 Tutkimuskeskus kysyivät myös, mikä on suomalaisille ”pyhää” (http://e2.fi/publication/68). Pyhiksi asioiksi yli 2/3 valitsi rakkauden ja läheiset ihmissuhteet. Yli 50 %:n kannatuksen saivat rauha, koti, turvallisuus ja ihmisarvo. Luontoa piti pyhänä 48 %. Sen sijaan vain 15 % piti pyhänä uskontoa ja kirkkoa.

      Suomalaisen yhteiskunnan luottamusrankingissa kirkko on sijalla 19/25. Se tosin päivitti puolueet (25/25)., vaikka puolueilla – samoin kuin yhä myös kirkolla – on suuri rooli julkisen vallan käytössä ja yhteiskunnassa.

      Myös kirkon tutkimuskeskuksen Gallup Ecclesiastica -kyselyn (2015) mukaan kristinuskon opettamaan Jumalaan uskoo vain kolmannes sekä Jeesuksen sovitustyöhön ja kuolleista nousemiseen vajaa neljännes kaikista suomalaisista, nuorista vielä vähemmän.

      Kirkollisvaalien äänestysprosentti oli 14,4 % (alle 18-vuotiasta 8,4 %). Se tarkoittaa, että 10 % kaikista äänestysikäisistä suomalaisista äänesti. Kyseessä ei ole kuitenkaan yhtenäinen vaikuttajaryhmä, sillä kirkollisvaaleissa äänestäneet ja tehtäviin valitut ovat monista asioista varsin erimielisiä.

    • Anonyymi

      "Vastauksissa näkyi selviä eroja eri väestöryhmien välillä. Iäkkäimmillä kristilliset asiat ovat useammin osa arkea, kun taas 25–34-vuotiaista yli puolella ei ollut käytännössä mitään kontaktia kristillisyyteen edeltäneen vuoden aikana."

      Tämä pohjustaa hyvin kirkon 50 % markkinaosuuden alitusta.

    • Uskonto katoaa mutta Jeesuksen sanat eivät koskaan katoa.

      • Anonyymi

        Jeesuksen sanoista ei ole ensimmäistäkään lähdettä kuten ei ole löytynyt ensimmäistäkään todistetta, että koko Jeesusta on koskaan edes ollut olemassa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jeesuksen sanoista ei ole ensimmäistäkään lähdettä kuten ei ole löytynyt ensimmäistäkään todistetta, että koko Jeesusta on koskaan edes ollut olemassa.

        Ethän sinä savolaisena löydäkään lähdettä, kun ja vain omasta pottupellostasi sitä haet. Siksi olet hukassa ja mantraat kuorosi laulunsanoja.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ethän sinä savolaisena löydäkään lähdettä, kun ja vain omasta pottupellostasi sitä haet. Siksi olet hukassa ja mantraat kuorosi laulunsanoja.

        Ei minun niitä tarvitse etsiäkään, mutta kerron aina valheellisen väitteen Jeesuksesta yhteydessä ettei kukaan koskaan niitä esitä vaikka kuinka pyydetään. Ei niitä löytynyt koulunkaan opettajalta vaukka kuinka pyysin. Opettaja sitten oikein suuttui kun lopulta joutui tunnustamaan olevansa väärässä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei minun niitä tarvitse etsiäkään, mutta kerron aina valheellisen väitteen Jeesuksesta yhteydessä ettei kukaan koskaan niitä esitä vaikka kuinka pyydetään. Ei niitä löytynyt koulunkaan opettajalta vaukka kuinka pyysin. Opettaja sitten oikein suuttui kun lopulta joutui tunnustamaan olevansa väärässä.

        Jeesus oli kaikkea muuta kuin kiltti niille, jotka eivät häneen usko. Toisiajattelijat joutavat ikuiseen piinaan ja kidutukseen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jeesus oli kaikkea muuta kuin kiltti niille, jotka eivät häneen usko. Toisiajattelijat joutavat ikuiseen piinaan ja kidutukseen.

        Hän ei yleensä kuitenkaan langettanut välitöntä tuomiota maan päällä. vt. 3. Mooseksen kirja 20, jossa jaellaan välittömiä kuolemantuomioita eri tavoin toteutettuna useista eri rikkeistä.


      • Anonyymi

        Mitä virkaa "jessen sanoilla" on jos kukaan ei niitä lue, niistä tiedä, vaan pölyttyvät homeisissa raamatuissa?


    • Anonyymi

      "Asia ilmeni Kantar TNS:n toteuttamasta Suomen hengellistä tilaa kartoittaneesta kyselytutkimuksesta," Seurakuntalainen-lehti esittelee tällaisia huonoja tuloksia mielellään, siis peittelemättä, koska se edustaa "kovenpaa linjaa", ja siksi mielellään syyttelee evl kirkkoa pliisuudesta.

      • No tavallaan... Tälle on tosin hankala löytää järkevää vertailukohtaa. "Tapavassari" samalla logiikalla oikeastaan äänestäisi Kokoomusta, mutta olisi tavan vuoksi Vasemmistoliiton jäsen kun piiriosaston kokouksessa on kiva tunnelma... Ei taida löytyä sellaista.


    • Anonyymi

      Seurakunalainen-lehti on kriittinen ääni kirkon piirissä, koska se mielellään nostaa esiin kirkon ongelmia, joita kirkko itsse viestinnässään ei niin paljon tuo esiin tai ainakaan korosta.

      • Anonyymi

        Niin, ainakaan se ei tyypillisesti lakaise ikäviä tietoja maton alle niin kuin kirkon virallisessa toiedootuksessa tehdään. Rippikoulukyselykin oli maasutettu Yle-toimittajlle, että kivaa oli.


    • Anonyymi

      Miksi tästä aina tarvii muistuttaa. Raivostuttavaa. T. Av

      • Anonyymi

        Totuuden tietämisestähän on vain hyötyä kirkolle. Eikö niin?


    • Anonyymi

      NYT Seurakuntalainen hakee parhaita aivoja puolustamaan kirkon asemaa. Hmm.. Vai aikova.

    • Anonyymi

      Koronavirus ei ole aiheuttanut ainakaan julkisen rukoilemisen merkitystä ja roolia. Tieteeseen ja maallisiin varotoimiin luotetaan paljon enemmän. Poikkeuksiakin on, kuten tapaukset Saksast ja Yhdysvaloista osoittavat virsien veisaamisen vaikutuksesta.

    • Anonyymi

      Onneksi prosidentti Niinistö ei kuitenkaan kulje raamattu kädessä niin kuin Turmppi.

    • Anonyymi

      Hitssin pimpulat, sanoi Seurakuntalainen. Hyvä että lehti julkaisee muutakin kuin kirkon "menestyspropagandaa".

    • Anonyymi

      Kirkko tarrautuu kouluun kuin takiainen. Resursseja riittää vaikka kiertää kaikki luokat yksi kerrallaan.

    • Anonyymi

      Se on voi voi. Kolminaisuus on niin kovin abstaktia. Ei semmoista voi ymmärtää.

    • Anonyymi

      Seurakuntalainen on sikäli hyvä lehti, että se julkaisee näitä tietoja, joita kirkon virallinen tiedotus koittaa vähän silotella ja pitää piilossakin.

      • Eihän evlut kirkon konservatiiveja niinkään kiinnosta evlut kirkon muodollinen jäsenmäärä vaan oikeasti kristinuskon oppien mukaan uskovinen määrä. Pikemminkin päinvastoin, oletan että pikkuisen toivovat niiden eroavan jotka eivät sanomaan mitään usko.


    • Anonyymi

      Aaarrghh. Olimme oikeassa.

    • Anonyymi

      Vuoden rippikoululaisten mielipiteiden tutkimustulokset olivat pysäyttäviä? Onko tältä vuodelta kysytty samoja??

      • Anonyymi

        Ei kai. Eikö vuosittain seurata tyytyväisyyttä rippikouluun, tuollaisia kyselyitä uskomuksista ei kai säännöllisesti lainkaan?

        Epäsuorasti on joka neljäs vuosi tehtävä Gallup Ecclesia.


    • Anonyymi

      Tämä on erittäin huolestuttavaa. Vaparien toiminta vaikuttanut. Tämä vielä kostetaan. T. Antivapari

    • Anonyymi

      Yhteiskunnat, joissa koulutus ja sivistys on kehittynyt ja demokratia toimii sekä lapset ja erityisesti tyttöjen koulutus on laajentunut, ovat päässeet merkittävästi eroon uskontojen vaikutuksesta.

      Suomi ja Ruotsi ovat näistä maista hyvä esimerkki. Pelottavaa on kuitenkin uskontojen vahva asema, jopa vahvistuminen maailmalla. Myös Suomessa lahkojen toiminta pysyy yllättävän vahvana.

      Riittääkö aika maailmassa että ihmiskunta pääsee eroon uskontojen voimakkaasta vaikutuksesta?

      • Anonyymi

        Ihmisten perimä on sellainen, että aina tulee olemaan merkittävä osa johon uppoaa melkein mikä tahansa.

        Höynään uskominen ei aina edellytä tyhmyyttä, vaan riittää, että on luottavainen. Kriittinen ajattelu ei tietääkseni sisälly korkean ÄO:n määrittelyyn. Kun ihmisen mieli on lapsuudesta alkaen 'värjätty' tietynlaiseksi, ei fiksu ja koulutettukaan aina ymmärrä kyseenalaistaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ihmisten perimä on sellainen, että aina tulee olemaan merkittävä osa johon uppoaa melkein mikä tahansa.

        Höynään uskominen ei aina edellytä tyhmyyttä, vaan riittää, että on luottavainen. Kriittinen ajattelu ei tietääkseni sisälly korkean ÄO:n määrittelyyn. Kun ihmisen mieli on lapsuudesta alkaen 'värjätty' tietynlaiseksi, ei fiksu ja koulutettukaan aina ymmärrä kyseenalaistaa.

        Älykkäät ovat itse asiassa luottavaisempia, kun taas typerykset suorastaan vainoharhaisia. Siksi tietenkin älykkäiden länsimaisten yhteiskuntien rakentuminen on liittynyt uskonnollisuuteen ja älymystö oli pitkään pappissukuja.

        Kautta historian vain uskonnot ovat pitäneet yhteiskunnat kasassa. Ideologiat, joilla uskontoja on korvattu, ovat onnistuneet siinä huonommin, kuten myös itänaapuristamme huomasimme.


    • Anonyymi

      Nämä uutiset herättävät äärireagoinia tälläkin foorumilla?

    • Anonyymi

      Lehti kertoi myös vuoden 2019 rippikoululaisista tehdystä isosta haastattelututkimuksesta, vaikka sen tulokset eivät olleet kirkon kannalta hääppöisiä. Kirkon nelivuotiskertomuksessa todetaankin vain, että neljä kymmenestä uskoi Jumalaan ja Jeesukseen, siis 40 %, kun tarkemmat lukemat ovat Jumala 35 % ja Jeesus 32 %.

    • Anonyymi

      Lehdelle pitää antaa pisteitä myös heikomman kehityksen uutisoinnista. Tämäkin vielä.

    • Anonyymi

      Kumpi auttaa paremmin, Jeesus vai Jumala? Vai ovat tasan tarkkaan yhtäläisia?!

    • Anonyymi

      Kotimaa-lehti on pikkuisen eri tyyppinen kriittisessä journalismissa. Jos sitä joskus on.

    • Anonyymi

      Yli kosken 2 vuotta vanha häirikköketju

      • Minä tämän ketjun aloitin eikä Esa.


    • Anonyymi

      Seurakuntalainen.fi raussukka luulee että kirkolla menisi paremmin nykyistä konservatiivisemmalla linjalla.

    • Anonyymi

      Lehti on välillä eräänlainen totuuden torvi, joka ei noudata evl kirkkohallituksen imagoviedtinnsn ohjeita.

      • No aika loogista kun tuo ei ole kirkon suoraan eikä epäsuorastikaan omistama tai hallinnoima media.


    • Anonyymi

      Vapariliittokin luulee että sen lehdessä punavihreä troikka saa jonkun lukemaa lehteä joka pyrkii maailmankylän ihmisarvoon

      Sinun kustannuksellasi tietysti

      Sinä maksaisit ja kärsisit lehden tavoitteet

    • Anonyymi

      Heijastuu kirkon jäsenmääriin viiveellä.

    • Anonyymi

      Mäntysalolla ne on nämä prosenttiosuudet ikäänkuin ne ratkaisisivat aina asioita.

      Elialla oli vastassa 450 epäjumala Baalin väärää profeettaa ja silti ne kärsivät murskatappion.

      1. Kuningasten kirja:
      ***18:38 Silloin Herran tuli iski alas ja kulutti polttouhrin, puut, kivet ja mullan sekä nuoli veden, joka oli ojassa.
      18:39 Kun kaikki kansa näki tämän, lankesivat he kasvoillensa ja sanoivat: "Herra on Jumala! Herra on Jumala!"***

      Kyse ei ole siitä miten maallistuminen etenee, vaan kenen puolella Jumala on.

    Ketjusta on poistettu 9 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      53
      5118
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3347
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1482
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      182
      1317
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1026
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      928
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      877
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      816
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      758
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      717
    Aihe