40+ vuotiaiden vaikea hammashoito ?

Hedwig

Onko lukijakunnassa ketään joka kärsii huonoista hampaista tässä iässä ? Tai joka olisi joutunut laitattamaan useamman implantin tai ottamaan proteesit ?

Itse olen kammonnut hammaslääkäreitä koko aikuisikäni ja fobiani on ollut sitä luokkaa että en vain ole pystynyt menemään hammaslääkäriin.

Seuraukset siitä ovat tuhoisat ja kalliit .

Tunnen suurta syyllisyyden tunnetta sillä olen kuitenkin koulutukseltani maisteri ja ammatikseni autan muita, utta en ole osannut auttaa itseäni.

Joudun laitattamaan implantteja, luojan kiitos kirurgi ei ehdottanut proteesia mutta olo on aivan järkyttävä.


Olen torjunut hampaiden huonon kunnon niin kauan ja elänyt täysipainoista ja mukavaa elämää monella tapaa …….


Onko kohtalotovereita ?

8

426

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tekaritvaan

      No ole onnellinen että on varaa implantteihin.

      • Mietitätä

        Olen samaa mieltä. Kiitollinen saa olla se, jolla on varaa implantteihin. Ne ovat lähes omien hampaiden veroiset.

        Implantit vaativat kuitenkin erittäin huolellista hoitoa ja jokavuotisen tarkastuksen hammaslääkärillä. Hammaslääkärikammo on siis unohdettava. Muussa tapauksessa on suuri riski, että menettää kauniit ja kalliit implantit. Seuraava vaihe on sitten tekarit tai hampaaton suu.


    • Ekonomi48v

      On. Olen myös 40 ja pelännyt hammashoitoa. Osin myös itse laiminlyönyt hoidon nuorempana. Hammashoitoa varten aina esilääkitys. 40v asti menivsuht ok, mutta sitten alkoi hampaiden menetys. Pari hammasta per vuosi. Mitään ei ollut tehtävissä kun juurihoidetut hampaat tulehtui tai halkesi. Menetin muutamassa vuodessa kaikki poskihampaat 8kpl ja yhden kulmahampaan.

      Itketti ja hävetti. Kävin jopa yksityisellä psykologilla koska olin niin ahdistunut. Aivan kuten sinä, olen maisteri ja vieläpä korkeassa asemassa. Jouduin ottamaan väliaikaista osaproteesia, kun hampaaton suu vilkkui. Sitten aloitin implantit. Minulla on nyt 7 implanttia suussa joista yhdessä implsnttisilta. Piti tehdä luusiirtoja sun muuta useaan kertaan erityisesti ylös, jossa ei ollut luuta tarpeeksi ja loppulasku oli noin 30 000e.
      Suoraan sanoen ahdistaa. Mun maisterimiehellä ri ole edes yhtään paikkaa suussa! Ja kaikilla työkavereilla ja ystävillä omat hienot hampaat.
      Olen kuitenkin onnellisessa asemassa, että minulla on ollut rahaa. Ja etuoikeitettu. Toisaalta myös mietin, että olen muuten täysin terve, joten mielummin tämän otan kuin vaikka diabeteksen tai muun. Hampsita saa sentään ostettua.
      Nyttemmin hoidan hampaita hullun lailla eikä minulla ole ollut reikiä lähes kymmeneen vuoteen.

      Katson aina ihmisten hampaita ekana kun tspasn jonkun.

      • heiluvattekarit

        Niin sinäkin katsot ensimmäisenä hampaita, tuomitsetko jolla ei hyvät? Vai riittääkö ymmärrystä pelokkaalle ,häpeävälle, köyhälle, ei maisterille. Ruotsissa muuten taas kohotetaan ikärajaa ilmaiseen hammaahoitoon, olikohan 21 vai23v


    • Ekonomi48v

      No mikä minä olen kenenkään hampaita arvostelemaan, kun omatkin on suurelta osin implanttien takia hyvät.
      Katson ihmisten hampaita kosks kadehdin kauniita ehjiä hammasrivejä. Kumpa itselläni olisi myös.

    • LiianKallista

      Kunnallisella puolellakin hammashoito on niin kallista, että monella ei yksinkertaisesti ole varaa. Jää hampaat houramatta, vaikka tahtoa olisi. Yksin hammaspesu ei aina riitä.

    • Emis2

      Täällä 46-vuotias, jolla tuossa 40 alkoi viimeinen hammastuho. Olen myös maisteri, muuten asiani hoitava ja fiksu, mutta pelkäsin hammaslääkäriä viimeiseen asti, kotoa en ollut oppinut oikeita tapoja hampaiden hoitoon ja kai mulla vähän oli syljessä/laadussakin ongelmia, kun ei mies sen paremmin hoitanut, mutta hänellä legot on aika ehjät vielä. Ensin paikattiin ja paikattiin, sitten juurihoidettiin useampia ja 41-vuotiaana jouduttiin kolmen vuoden hammaslääkäritauon jälkeen poistamaan peräti 5 hammasta. Sitten seuraavana vuonna menetin kaksi lisää. Lisäksi paikat alkoi näkyä, oli nyrsittyjä hampaita yms. En kehdannut enää hymyillä edes kunnolla. Aina on ollut vähän huonot hampaat hammashymyihin, mutta siinä vaiheessa jo poistokin näkyi tuolta sivusta.

      Sisuunnuin ja päätin, että minäpä korjautan hampaani nyt. Menin ulkomaille ja osa poistoista hoidetttiin sillalla, pari implanttia tarvin ja paljon kruunuja muuta estetiikkaa. Suomessa minulla ei olisi ollut varaa noihin hoitoihin. Ajattelin, että jos menee mönkään, niin sitten menee ja hommaan tekarit. Kustannusarvio Suomessa oli näille hoidoille lähes 17 000 Euroa. Nyt maksoin 4600 Euroa ja ihan laatuosista, klinikka oli todella hyvä, moderni ja siisti. Suomalaiset hammaslääkäriasemat on nuhruisia siihen verrattuna ja laitteet vanhanaikaisia. Matkakustannuksia toki tuli jonkin verran, mutta yhdistettiin se samalla perheen lomamatkaan ja toisen kerran kävin yksin. Olisiko joku 3000 Euroa mennyt matkoihin ja siinä perhe sai samalla loman, kun kuitenkin tykätään reissata ja sen kesän reissu vaan valittiin hampaiden perusteella.

      Tässä rempasta on nyt aikaa 4 vuotta ja olen edelleen sitä mieltä, että tein elämäni parhaimman päätöksen. Nuorruin ja hymyilen koko hammasrivistöllä jatkuvasti. Valitsin vähän "tummemman" sävyn ja muotoilivat vielä pikkuisen "säröjä", niin ei näytä vitivalkoisilta, tasaisilta tekareilta vaan niin vaaleilta kuin tämän ikäisellä voi olla ja ne pari pientä "tasaisuusvirhettä" tekee sen täydellisen luonnolliseksi. Ymmärsivät hyvin, kun korostin, että haluan kauniit, mutta ehdottoman luonnollisen näköiset.

      Tässä yhteydessä sain mahdollisuuden uuteen alkuun ja olen hoitanut hampaitani superhyvin nämä neljä vuotta. Lisäksi käyn säännöllisesti tarkastuksessa ja kaikki on ollut tosi hyvin.

      Suosittelen oikeasti hampaiden laittamista kuntoon, jos vaan rahat riittää. Se parantaa niin paljon elämänlaatua ja on ihanaa, kun on kauniit ja toimivat hampaat.

    • hyvin_pettynyt

      Itselläni on ollut aina huonot hampaat. Julkinen hammashoito kadotti paperini muuttaessani n. 15 vuotta, joten hampaiden pahaa eroosiota pidetään uutena asiana ja minua syyllistetään. Eli julkiselle en pääse, ja yksityiseen ei ole varaa. Häpeä on valtava. Oma ratkaisuni on aloittaa keripukkikuuri (kaikki C-vitamiini ruuasta ja ravintolisistä pois). Arvattavaksi jää, onko seurauksena kuolema vai hampaiden putoaminen. Siis venäläistä rulettia, jolla saa joko ruumisarkun tai hammasproteesin.

      Hammashoito siis tahallaan synnyttää pelkoa hammaslääkäreitä kohtaan syyllistämällä muutenkin arkoja ja häpeäviä asiakkaita. Oma ratkaisukeinoni on hengenvaarallinen, mutta muutakaan en keksi. Leka ja vasara -systeemiin ei rohkeuteni riitä.

      Ja oikeasti: ihminen arvotetaan nykyään hampaiden mukaan. Kaikilla edes jota kuinkin toimeen tulevilla on siistit hampaat, useimmilla valkoiset ja virheettömät. Toisenlaisella purukalustolla varustettuja kohdellaan jopa julkisessa hammashoidossa täysin spurguina jne. Ihan turha yrittää selittää, että ei, en ole ikinä käyttänyt huumeita, ei en ole syömishäiriöinen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1759
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1371
    3. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1347
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      11
      1330
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1325
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1294
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1284
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1240
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1200
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1173
    Aihe