Sosialisteja varoitettiin muuttamasta N-liittoon

Komarov

Kymmeniä tuhansia suomalaisia sosialisteja muutti Neuvostoliittoon maailmasotien välisenä aikana. Erityisen paljon heitä muutti 1918 ja 1930-luvun alussa.

Sosialisteja varoitettiin muuttamasta maahan, jonka vankileireistä, poliittisista vankiloista ja murhattujen hautausmaista Suomessa oli hyvä käsitys jo 1920-luvulla. Mikään ei kuitenkaan auttanut. Aivopestyt kommunistit muuttivat maanpäälliseen paratiisiinsa, ja huonostihan siinä kävi. Neuvostotoverit tappoivat jopa lähes 30 000 suomalaista. Tapettavaksi menneiden olisi kannattanut kuunnella suomalaisten viranomaisten, sanomalehtien ja muiden vaaroista varottaneiden viisaita neuvoja.

21

386

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kansanmurha

      Tyyne Tokoi toimitti teloitettavien suomalaisten listat Poika Tuomiselle ja hän eteenpäin pomolleen Kuusiselle. Kuusinen vei listat kylmästi superteloittajien esimiehelle Gennadi Kuprianoville, joka sitten käskytti teloittajia viemään suomalaisia kuopanreunalle ammuttaviksi.

      • Komarov

        On tosiaankin muistettava, että neuvostokommunistit eivät olleet yksin syyllisiä suomalaisten kuolemaan. Suomalaiset kommunistit ilmiantoivat toisiaan teloittajille. Syyt olivat moninaisia. Jotkut halusivat kilpailijoistaan eroon, jotkut halusivat säästää oman elämänsä ilmiantamalla toisia, joku halusi naapurinsa isomman asunnon jne. Venäjälle muuttaneet suomalaiset sosialistit eivät tunteneet solidaarisuutta toisiaan kohtaan.


      • sitähän.se.on
        Komarov kirjoitti:

        On tosiaankin muistettava, että neuvostokommunistit eivät olleet yksin syyllisiä suomalaisten kuolemaan. Suomalaiset kommunistit ilmiantoivat toisiaan teloittajille. Syyt olivat moninaisia. Jotkut halusivat kilpailijoistaan eroon, jotkut halusivat säästää oman elämänsä ilmiantamalla toisia, joku halusi naapurinsa isomman asunnon jne. Venäjälle muuttaneet suomalaiset sosialistit eivät tunteneet solidaarisuutta toisiaan kohtaan.

        Se onkin mielenkiintoinen juttu, että tiukan paikan tullen maltilliset keskustaporvarit ja sosialistit tuntevat eniten sitä solidaarisuutta, kun taas äärikommunistien porukassa se on vain pintaa, joka hetkessä rapisee pois. Tulenpalavat kommunistit ovat kuin uskoontulleet juopot. Heti kun usko vähänkin horjahtaa kyynisyyden puolelle, he itse retkahtavat täysin rinnoin siihen itsekkyyteen, jota vastaan niin suuriäänisesti muka taistelevat. Saarislaiset rehelliset kommunistit sen sijaan ajoivat merkittävästi parannuksia juuri kaikkein heikoimmilla olleiden asemaan ja Saarinen itse eli koko elämänsä vaatimattomasti ja maallista hyvää sen enempää tavoittelamatta. Hän ei ollut lähtenyt politiikkaan oman etunsa vuoksi.

        Ihan yhtä vähän Suomen yrittäjät ja EK ovat kiinnostuneita markkinataloudesta, jonka puolesta niin kovasti kuuluttavat olevansa, samaan aikaan ajaen läpi järjestelmiä, joissa kaikki yrittämisen riskit yritetään siirtää yhteiskunnalle, tai työntekijöille (jolloin ne siirtyvät yhteiskunnalle, ellemme anna kausityöttömienkin kuolla vain yksinkertaisesti nälkään silloin, kun työtä ei ole).


      • näin.vain.on

        "Rehellinen kommunisti". En usko sellaiseen. Kyllähän Saarinenkin ihaili Neuvostoliittoa, vaikka saikin sntaa päälleen sieltä ja taistolaisilta. Itsepetosta koko aate.


    • outo.tauti

      Venäjän rakastajilla on jonkinlainen sisäinen sairaus, "lammassyndrooma", kulkevat laumana määkien vaikka rotkoon, vaikka siitä yritetään varoittaa.

      • Matsinen

        Kommunisteilla on tosiaankin jonkinlainen ihmeellinen kiintymyssuhde Venäjään. Vanhat kommunisitit, jotka palvoivat aikaisemmin Leniniä, Stalinia ja Brezneviä, ihailevay nyt Putinia. Heitä ei häiritse ollenkaan, vaikka Putin harjoittaa Venäjällä tiukkaa kapitalistista politiikkaa.


    • Beloff

      Täytyy muistaa, että puhdistusten ansiosta venäläisillä oli hatarat ja vanhat tiedot Suomen puolustuksesta Kannaksella ja Petsamossa, venäläiset diplomaatit joutuivat itse ajelemaan pitkin maata tutkiakseen rakennustöitä rajoilla..

    • Grikorkoff

      Neuvostoliittoon houkuteltiin myös amerikansuomalaisia kommunisteja. Suomalaissyntyisiä värväreitä lähetettiin Amerikkaan kertomaan Neuvostoliiton ihanuuksista. Muuttajia kehotettiin ottamaan mukaansa kaikki arvokas omaisuutensa. Monilla oli paitsi rahaa myös autoja, traktoreita ja erilaisia työkaluja. Leningradissa tulijoilta otettiin pois kaikki arvokas ja kaiken lisäksi myös passi.

      Muutaman vuoden kuluttua useimmat amerikansuomalaiset Neuvostoliiton rakentajat olivat haudassa. Muutamat, jotka olivat kieltäytyneet luovuttamasta USA:n passiaan, pääsivät lähtemään maasta.

      Kommunistimuuttajien uho oli kova. Leningradiin matkalla olleet laivat kulkivat Suomenlahdella Suomen rannikon läheisyydessä. Kerrotaan, että kovimmat kommunistit ilmoittivat nähtyään Suomen rannikon, etteivät he edes kuse Suomeen päin. Pian mieli muuttui, mutta silloin se oli jo myöhäistä. He maksoivat tyhmyydestään kovan hinnan.

    • Solovetski

      Näyttääpä sieltä Solovetskin leiristä päästyn jopa vapaaksikin. 

      Boris Cederholmin kirja, Punainen painajainen, kertoo mm. kyseisestä paikasta. Ottaen huomioon kirjan ilmestymisajankohdan, niin kyllä Suomessakin on täytynyt olla tietoa tapahtumista NL:sta, siis Naapurin Leireistä.

      Cederholm, Boris (1929): Punainen painajainen. Kuvia ja kokemuksia Neuvostomaasta.

      Stalinistit, nuo itseään Suomen älymystönä itseään tyrkyttäneet 5. kolonnan myyrät, neukkujen mielestäkin hyödylliset idiootit, olivatkin todellisuudessa Suomen tyhmimmistöä sokeassa uskossaan Isä Aurinkoiseen! Vaikka kaikki kauheudet naapurista tiedettiin jo 1920 -luvulta alkaen, niin ei edes haluttu kyseenalaistaa tai uskoa tällaiseen "revareitten agitaatioon"... nyt niitä luulisi edes hävettävän.

      Tässä kirjassa kerrotiin millaista oli meno Solovetskin vankilasaareksi muutetussa luostarissa jo 1920 -luvun puolivälissä: 

      Cederholm, Boris: Punainen painajainen : kuvia ja kokemuksia Neuvostomaasta
      Kustantaja: WSOY, painovuosi:1929, 324 sivua, painos: 1

      Tässä muutamia kärkinimiä Suomen tyhmimmistöstä:

      Nimilista EEC-vapaakauppasopimus torjuttava -ilmoituksessa Helsingin Sanomissa 19.9.1973.

      Tarja Halonen
      Taisto Sinisalo
      Aulis Juvela
      Raimo Väyrynen
      Jeddy Hasan
      Elisabet Helander
      Matti Järvenpää
      Veikko Salmi
      Matti Vuori
      Antero Jyränki

      Koko 500 nimen setti:

      http://www.punatahdet.com/EEC.html

      Lukuelämyksiä saitin punikeille... oikea tolliskolauma Hesarin ilmoitussivulta poimittuna.

      “EEC-VAPAAKAUPPASOPIMUS TORJUTTAVA”

      “VETOOMUS TASAVALLAN PRESIDENTILLE, HALLITUKSELLE JA EDUSKUNNALLE”

      • harmaasävyt.puuttuu

        "Tässä muutamia kärkinimiä Suomen tyhmimmistöstä:"

        Asia ei tietenkään ole aivan noin yksinkertainen.


      • surkuhupaisaa

        PUNATÄHDET:

        “EEC-VAPAAKAUPPASOPIMUS TORJUTTAVA”

        “VETOOMUS TASAVALLAN PRESIDENTILLE, HALLITUKSELLE JA EDUSKUNNALLE”

        EEC on Euroopan Yhdysvallat! Eikö meille riitä yksi USA? Näin laulaa Terttu Tuomi & Vasararyhmä - kuten myös Punatähdet.

        Liity siis yhteisrintamaamme EEC-sopimusta vastaan!

        Länsikapitalistien sijaan Rautavaaran Teräs sekä me allekirjoittaneet* vaadimme YYA-sopimuksen hengessä lisää yhteistyötä ja kauppaa Neuvostoliiton ja SEV-maiden kanssa.


    • MenneidenMuistolle

      Ruumiillinen työ tehtaissa, pelloilla, kaivoksissa, metsätyömailla, ihan missä ammatissa tahansa oli noihin aikoihin uskomattoman kovaa ja useimmiten kehnosti palkattua ja monasti vielä sesonkiluonteista sekä taloudellisten nousu- ja laskukausien vaihtelun epävarmuuden ahdistamaa puurtamista.

      Mitään sosiaali- tai työttömyysturvaa ei ollut, ja jos sattui tatapaturma tai sairastuit muuten, loppui ruoka pöydästä miltei samantien.

      Ei tarvitse ihmetellä, että tuon ajan duunari, mies tai nainen, toivoi parempaa, ja jolloin pienikin valo arjen harmaassa hämärässä näytti lupaavalta, ja sosialistien saarnat työväestön vallasta työväestön omassa maassa on pitänyt kuulostaa liki paratiisilliselta lupaukselta jatkuvan työn ja riittävän leivän maassa.

      Kaikki oli ollut huijausta, julistuksilla ja tyhjillä lupauksilla koristeltuja valheita, kun vastassa oli useimmiten vähintään yhtäläinen puute ja köyhyys ja monesti vielä pahempi kuin lähtömaissa.
      Ja sitten alkoi Stalinin vainoharhaisen tyrannian aika, jolloin jokainen oli syyllinen, vaikka vain osa tuomittiin.

      Ihminen etsi parempaa elämää, monet pettyivät, paljon murhattiin tai ajettiin kuolemaan vankileireillä. Osa selvisi ja jatkoi elämäänsä mikä mitenkin.

      Elävän henki on sekä sitkeä että hauras.
      Kirjailija Pentti Haanpäätä siteeraten "Elettävähän se on, kun on elämään pantu."

    • sitäonnelaa

      Ne jotka pääsivät 30-luvulla tai myöhemminkin joko karkaamaan sosialistisesta onnelasta tai saivat lähteä jopa luvallisesti, lähinnä USA:n passin omistajat, kertoivat tosiaan miten siellä asiat olivat. Mutta monet kieltäyttyivät uskomasta kokemusasiantuntijoiden todistusta, niin Suomessa kuin USA:sakin, vaan pitivät heitä valheellisen parjauksen harjoittajina. (Yksi porukka jotka eivät kai ainakaan yleensä päässeet palaamaan, olivat ne, jotka Helsingin satamassa pistäydyttäessä, ylimielisesti repivät USA:n passinsa vast'edes tarpeettomina ja heittivät palaset mereen.)
      Erikoinen on myös ajatuksen kulku niillä (heitäkin on ollut), jotka Stalinin leireiltä selviydyttyään, yhä olivat sitä mieltä, että oli tapahtunut vain jokin 'erehdys' ja että kyllä kommunismi yhä oli ihan hyvä ja kannatettava aate.

      • Kekäläinen

        Näistä passin repijöistä valtaosa menetti henkensä Stalinin ja Otto Ville Kuusisen puhdistuksissa. Huonosti kävi, mutta syy oli oma. Tyhmyydestä ja sinisilmäisyydestä sakotetaan.


      • Komarov

        Edelleenkin on niitä, joiden mielestä kommunismi on hyvä aate jaa Neuvostoliitto oli hieno maa. Suomessa niitä on vasemmistoliitossa ja Suomen pienissä kommunistisissa puolueissa. Ehkä joku demarikin ajattelee niin.


    • ei.ne.opi

      Putinisteja varoitetaan nyt vastaavasti kuin sosialisteja aikoinaan, ei ne usko.

    • miten.se.nyt.oli

      "Sosialisteja varoitettiin muuttamasta maahan, jonka vankileireistä, poliittisista vankiloista ja murhattujen hautausmaista Suomessa oli hyvä käsitys jo 1920-luvulla"
      Ketkä varoittivat muuttamasta?
      Itseasiassa oli päinvastoin, kommunisteja ja sosialisteja kyyditettiin Venäjälle, miksi heitä oli haluttu varoittaa, kun samaan aikaan haluttiin päästä heistä eroon voimakeinoin.

      • hulluja.kaikki

        Lapualaiset olivat kuule pieni vähemmistö Suomessa, kiihkoilevat kommunistit selvästi isompi porukka.


      • miten.se.nyt.oli
        hulluja.kaikki kirjoitti:

        Lapualaiset olivat kuule pieni vähemmistö Suomessa, kiihkoilevat kommunistit selvästi isompi porukka.

        No oliko sitten enemmistö kommunistien puolella?
        Edelleen keitä olivat nämä varoittajat?


      • pahan.valtakunta

        "kommunisteja ja sosialisteja kyyditettiin Venäjälle,"

        Ne oli rikollisia, joita kehoitettiin tutustumaan piikkilankaparatiisiin" henk.kohtaisesti. Lainkuuliaisia kansalaisia varoitettiin sinne menemästä.


    • outoa.tyhmyyttä

      Sosialisteilla oli paljon paremmat olot Suomessa, Venäjällä menettivät henkensä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      273
      2843
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      75
      1506
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1460
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      34
      1240
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      25
      1177
    6. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      47
      1170
    7. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      6
      1170
    8. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      43
      1109
    9. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      19
      1036
    10. Ihan mielenkiinnosta kyselen...

      Kun olen huomannut, että omat sähköpostit sakkaavat, puhelut eivät yhdisty jne. että missähän mahtaa olla vika? Osaisko
      Ikävä
      14
      1003
    Aihe