Konais kolesteroli 8,1

Rasvojapois

Olen viisikymppinen nainen ja kokonaiskolesteroli arvo mitattiin juuri 8,1. Eli huomattavasti koholla.

Lääkitystä en halua aloittaa. Elämäntapa remontti ensimmäisenä keinonoa eli liikunnan lisääminen (ollut olematonta), ruokavalio terveellisemmäksi (kalaa, kanaa, kasviksia, hedelmiä jne), myös benecol tuotteet on tarkoitus ottaa käyttöön.

Oletteko samassa tilanteessa olleet saaneet omin keinoin rasva-arvot kohdilleen?

38

2192

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • eitajua

      Mä en kerta kaikkiaan ymmärrä tätä yleistynyttä lääkevastaisuutta! Kun on tieteellisesti todistettu kohonneen kolesterolin aiheuttavan jopa kuolemaan johtavaa sydän- ja verisuonten sairautta, että miksi ihmeessä ei voi ottaa lääkettä, joka voi estää sen tai pienentää mahdollisuutta sairastua vakavasti? Mulla oli kohonneet kolesteriarvot ja söin puoli vuotta statiinilääkitystä, viimeisin mittaus: kolesteriarvot pudonneet normaalille tasolle.
      Kyllähän elintapojen muutoksella ja laihduttamisella voi itse vaikuttaa suotuisasti kolesteroliarvoihin, mutta käsi sydämelle, kuinka moni jaksaa parin päivän sinnittelyn jälkeen jatkaa kituuttelua, jos ei ole tähänkään asti viitsinyt elintapojaan muutta?
      Ota nyt jöärki käteen ja lääkettä suuhun äläkä vastusta jotain, josta on sinulle elintärkeää hyötyä!

    • Staatineilleei

      Kolestrolilääkkeet eivät vähennä kuolleisuutta. Sensijaan aiheuttavat vakavia sivuvaikutuksia, erinäisiä sairauksia. Tämä on nykyisin jo lukuisilla tutkimuksilla todistettu. Kolestroli sinänsä ei ole lähestulkoonkaan vaarallista. Mutta SOKERI on. Se aiheuttaa tulehdustilan ja rappeuttaa elimistöä . Jo itsepäisimmät statiinien suosittelijat alkavat vähitellen myöntämään tämän!

      • aivot_tarvii_sokeriiiiii

        Siis oliko tässä nyt kysymys sokerista vai kolesterolin alentamisesta? Syö sinä vaan niitä kovia rasvojas, rouskis, rouskis.....


    • on_mahdollista

      Itse en ole ollut samassa tilanteessa, mutta äitini oli muutama vuosi sitten. Ja sai alennettua korkean kolesterolin ihan ruokavalion muutoksella yhdessä kesässä! Söi koko kesän kalaa, rasvaista kalaa, ei lainkaan lihaa eikä makkaraa, sekä vaihtoi kaikki maitorasvat rasvattomiin vaihtoehtoihin. Taisi olla vielä joku luontaiskaupan tuote lisänä, olisiko ollut punariisi (no tästä en mene takuuseen, muistanko oikein). Mutta kolesteroli laski niin, ettei tarvinnut koko lääkitystä edes aloittaa.

      • nyttyytyväinen

        Joo-o itselleni tuli aivoverenkiertohäiriö 60:nä ja kokonaiskolesteroliarvot oli vain 6,2. Sain kolesterolilääkkeen ja sen jälkeen ovat arvot pysyneet 4-5. Mitään haittoja en ole lääkkeestä saanut. En ole ollut ylipainoinen ja syönyt ihan tavallista kotiruokaa koko ikäni. Se on niin yksilöllistä näiden arvojen kanssa.


    • Miksialentaa
    • E53v

      Mitä tehdä, kun lääkäri komentaa elämäntaparemonttiin korkean verenpaineen, matalan hyvän kolesterin tason ja lievän munuaisten vajaatoiminnan takia: jo 25 vuotta sitten olen lopettanut punaisen lihan ja lihajaloisteiden syönnin joskin kanaa syön, pääsääntöisesti paistamiseen käytän rypsiöljyä paitsi kalalle oivariinia, en käytä eineksiä tai valmiiksi marinoituja, suolan käyttö suosituksissa, viimeisen 10 vuotta alkoholinkulutus on ollut yhtä kuin lasi-kaksi viiniä kerran-kaksi kk ja en ole tupakoinut koskaan. Toki liikuntaa voi aina lisätä, siinä ei ylärajaa varmaan olekaan. Suututtaa, kun lääkäri ei usko että puhun totta! Loukkaa, kun lääkäri väittää että minulla on huonot elämäntavat. Pitäisi varmaan alkaa käyttää amfetamiinia, niin tulisi hoikaksi ja energiseksi!

      • mikähänsyynä

        Et kerro onko sinulla ylipainoa. Ylipaino vaikuttaa moniin eri arvoihin, kuten esim. verenpaineeseen ja niihin kolesteroliarvoihin.


      • E53v

        No on. Siksi lääkärit eivät minua uskokaan. Olen "parantanut elämäntapojani" nyt 35 vuotta ja painan nykyisin50% tai 60% enemmän kuin silloin kun painoa vasten taistelun aloitin. Pääosin ruokavalintoja, lautasmallia, kasvispainotteisuutta, kokonaan itseltä kiellettyjä asioita (sipsit, kerma, leivonnaiset ja vastaavat). Joitain pikadieettikokeiluja, mutta pääosin virallisten suosituksen mukaista ruokavaliota paitsi että ei punaista lihaa ja ruokajuomana aina vesi. Se taistelu on nyt hävitty.


      • mikähänsyynä
        E53v kirjoitti:

        No on. Siksi lääkärit eivät minua uskokaan. Olen "parantanut elämäntapojani" nyt 35 vuotta ja painan nykyisin50% tai 60% enemmän kuin silloin kun painoa vasten taistelun aloitin. Pääosin ruokavalintoja, lautasmallia, kasvispainotteisuutta, kokonaan itseltä kiellettyjä asioita (sipsit, kerma, leivonnaiset ja vastaavat). Joitain pikadieettikokeiluja, mutta pääosin virallisten suosituksen mukaista ruokavaliota paitsi että ei punaista lihaa ja ruokajuomana aina vesi. Se taistelu on nyt hävitty.

        Oletko kokeillut pienentää ruoka-annoksia ja vähentää hiilihydraattipitoisia ruokia? Välipalat pois. Niistäkin on apua painonpudotuksessa. Ei tarvi kitua pelkällä salaatilla. Tiedän kokemuksesta kuinka vaikeaa se on. Korkeat kolesteroliarvot ja verenpaine ovat kyllä hälyttävää juuri verisuonitautien vuoksi.


      • E53v
        mikähänsyynä kirjoitti:

        Oletko kokeillut pienentää ruoka-annoksia ja vähentää hiilihydraattipitoisia ruokia? Välipalat pois. Niistäkin on apua painonpudotuksessa. Ei tarvi kitua pelkällä salaatilla. Tiedän kokemuksesta kuinka vaikeaa se on. Korkeat kolesteroliarvot ja verenpaine ovat kyllä hälyttävää juuri verisuonitautien vuoksi.

        En syö välipaloja. Olen kuule kokeillut kaikkea ja taistellut sen 35 vuotta. Ei tässä maassa olisi yhtäkään ylipainoista, jos rasva jotain yksinkertaista ohjetta noudattamalla poistuisi. "Välipalat pois", "Syö 5 pientä ateriaa päivittäin", "Älä syö mitään kuuden jälkeen illalla", "Älä anna nälän kasvaa liian kovaksi, syö usein vähän kerrallaan". No jos tietoisesti syön pienemmä annoksen pääruokaa kuin tunnen tarvetta, niin sitten olenkin tekemässä sitä voileipää parin tunnun päästä.

        En ole ihannemittainen, mutta on loukkaavaa väittää sillä perusteella että elämäntapani ovat huonot. Tai jos ovat, niin haluaisimpa nähdä sen tyypin, jonka elämäntavat ovat moitteettomat!


      • Turpaan

        Terveyskeskus on ainakin paikka...jossa on aikaa puhua elämäntapa muutoksesta...hyvin loukkaavaa kun mitään ei ole enää muutettavissa mitään,,,,pari labra koetta jos otettais...tilanne olis arvioitavissa..mikä vialla. Yksityisellä puolella hoidettava kaikki....suoraan sanoen ei mitään palvelua.


    • Mietitätä

      Elämäntapoja on joka tapauksessa hyvä korjata, jos on korjattavaa. Tällä voi olla merkitystä kolestroliarvoihin.

      Silti mielestäni ei missään tapauksessa pidä periaatteen vuoksi kieltäytyä kolestrolilääkityksestä, jos lääkäri on sen katsonut tarpeelliseksi. Mutta kukin tehköön kuten tahtoo, ei ole pakko käydä lääkärissäkään eikä laboratorioissa, ei kukaan pakota ottamaan lääkkeitä, ei tarvitse uskoa lääkäriä. Oma asiahan oma terveys on.

      Kummallisen moni näillä palstoilla uskoo mitä sattuu ja luulee tietävänsä paremmin kuin lääkäri.

      • Motiivit

        Mitkä ovatkaan lääkärin motiivit? Painottuvatko ne potilaan vai bisneksen puoleen?


      • jotainjärkee
        Motiivit kirjoitti:

        Mitkä ovatkaan lääkärin motiivit? Painottuvatko ne potilaan vai bisneksen puoleen?

        Typerää edes kysyä moista. Eiköhän ne lääkärit tee kaikkensa potilaan hoitamiseksi. Lääkäri ei myy lääkkeitä.


    • ei_lääkitystä

      Kolesteroli lääkkeet on maailman paras,isoin bisnes. Itse olen hoikka syön kotiruokaa,liikun päivittäin jne. Mutta 6 heittelee kolesterolini. Isälläni oli kolesteroli myös yli 5 ja lääkäri oli sitä mieltä, että kohdallani se on ns. sukurasite.

    • eläinrasvat_pois

      Kyllä hoituu kolesteroli:
      Eläinrasvat mahdollisimman paljon pois ruokavaliosta.

      Kolesterolia saa v a i n eläinrasvasta mukaanlukien kananmunankeltuainen.

      Omega 3 pillerit nostivat omaa kolesteroliani myös, kun jätin vielä nekin pois,
      kokonaiskolesteroli laski 5,5:een oltuaan vuoden 6,5 ja alunperin 8.

      Omega 3 on aivan turhaa, vaihdoin sen kahteen kala-ateriaan viikossa,
      kolesteroli ei noussut yhtään siitä.

    • kolesterolin_mysteerio

      Hei aloittaja ! Miten elämäntaparemonttisi on lähtenyt sujumaan ?
      Itsekin olen vähän korjannut ruokavaliota ja liikkunut enemmän, mutta hidasta on kolesterolin
      aleneminen.
      Olen syönyt muutenkin aina terveellisesti, että mitään suuria parantavia muutoksia on vaikea keksiä ruokavalioon. Pahoja eläinrasvoja en syö oikeastaan ollenkaan, kalaa syön ja vihanneksia.
      En ole urheilullinen, mutta liikun kyllä aika paljon muuten kaikennäköisessä toiminnassa mukana.
      En istu sisällä.
      Lisäsin aluksi päivittäiseen ohjelmaan puoli tuntia reipasta kävelyä eli noin kolme kilometriä.
      Se alkoi pian tuntua aika lyhyeltä matkalta, kun kuntokin hitusen nousi. Aika uskomatonta että niin vähästä kunto nousee. Ehkä se on se vähäisenkin liikunnan säännöllisyys ?
      Teen nykyään pitempiä lenkkejä, kun aika sallii.

      Yli puoli vuotta on mennyt muutoksesta aloittamisesta.
      Kolesteroli on laskenut 7,3:sta 7,2:een.
      HDL ja LDL-kolesterolien suhde on pysynyt samana.
      Ei siis käytännössä mitään muutosta !
      Veren sokeri oli laskenut 6,1:stä 5,9:ään.
      Sekin voi olla satunnaisvaihtelua.
      Aika turhauttavaa.

      En ymmärrä, miksi kolesterolini on aina ollut korkealla. Ei voi johtua syömisen laadusta.
      Työkaverini on ikänsä vetänyt rasvassa paistettua ruokaa, grillimakkaroita, pullaa, suklaata,
      kaljaa jne. ja kolesteroli on 5,5. Ei harrasta liikuntaa. (Olemme aika samanikäisiä)

      Joku muukin asia vaikuttaa kolesteroliin kuin syöminen ?!
      Mikä ?

      • sanoimullelääkäri

        Perinnöllisyys kolesterolille.


    • AiWan

      Arvelen että joku perintötekijä vaikuttaa, kun jo nuorena voi olla korkeampi kolesteroli.
      Voi se "perintötekijä" olla vanhemmatkin, jotka syöttää tai antaa lapsen tai nuoren syödä väärin ja totuttaa vääriin ruokiin.

    • kolesteroli

      Minulla mitattiin lokakuussa 6.8 ja lääkäri määräsi lääkkeet, jätin lääkkeet apteekkiin ja aloin syömää lisäravinteita, marraskuussa 6.3 ja 21.12.2018 mitattiin 5.0.

      M53

      • Jätinlääkkeet

        Oletpa hankala potilas!


      • hsd

        Kerropas millä lisäravinteella sait kolesterolin laskemaan ?
        Juttusi ei ole vähintäkään uskottava.


      • kolesteroli
        hsd kirjoitti:

        Kerropas millä lisäravinteella sait kolesterolin laskemaan ?
        Juttusi ei ole vähintäkään uskottava.

        Se on tietyt vitamiinit jotka saa elimistö tuottamaan typpioksidia.
        Nyt eivät puudu eivätkä ole kipeänä ja ei tarvitse juoda energiajuomia että jaksaa töissä.
        Olen todella tyytyväinen tilanteeseen.


      • kolesteroli
        hsd kirjoitti:

        Kerropas millä lisäravinteella sait kolesterolin laskemaan ?
        Juttusi ei ole vähintäkään uskottava.

        Kissako kielen vei?


    • kolesteroli
    • huokausten.silta

      Miksi maksaa 120 e/kk ?
      Kun menee kadulle kävelemään, siellähän sitä typpioksidia on ilmaiseksi.
      Sitä enemmän mitä saastuneempi ilma.

      • kolesteroli

        No, ota siltä sitten ja laita neulalla sitä suoneen.


    • Pähkinöitä-vain

      En muista kirjan enkä kirjoittajan nimeä, mutta kyseessä oli suomalainen lääkäri, joka oli tutkinut kolesterolia ja ruokavaliota. Muistamani mukaan hän totesi kirjassaan, että pähkinät olisivat nimenomaan se ravintoaine, joka estää sairastumasta esim. sepelvaltimotautiin. Paljon muitakin tutkimuksia pähkinöiden terveysvaikutuksista on. Tässä yksi linkki: https://www.is.fi/terveys/art-2000001041182.html

    • Kolesteroli

      Mielenkiintoista että kolesterolia pidetään kuin pahana myrkkynä, joka kuitenkin on elämän edellytys!

    • N57

      Minulle myös määrättiin kolesteroli lääkitys, tuli nivel ja -lihaskipuja. Lopetin käytön 4 kuukauden jälkeen. kolesteroli 8,1 ennen lääkitystä

    • Kole61

      Kun miettii mitä suuhun laittaa niin helposti kolestroli tippuu. Itselläni 3kk ja tippui eikä lääkitystä aloitettu.
      -suklaa ym.makea
      -leikkeleet
      -oluet ym.alko
      Nämä kun jättää pois niin ollaan jo hyvällä tiellä. Lisäsin salaatteja, kanaa , pois jätin pitsat ym. vast. Leivän päälle benecolia. Liikuntaa en lisännyt

    • Habanema

      Joku totesi tuolla aikaisemmin näin: "Kolestrolilääkkeet eivät vähennä kuolleisuutta".

      Ja sehän on totta, kuolleisuus on sata prosenttia, sanokoot tutkimukset mitä hyvänsä.
      Kaikki kolsterolitutkimukset ovat siis turhia, koska jokainen kuitenkin kuolee. Riippumattta kolesteroliarvoista tai mistään muistakaan arvoista.

      Joku on sanonut: "Eläkää täysillä, sillä loppu on arvoitus"

    • exkol

      Et mainitse kolestrolisi jakaumaa. HDL? Trigly?
      Oma kokonaikole oli 8 ja HDL 2,1 sekä Trigly 0,65.
      Sydäriyhdistyksen täti sanoi, että jos huuhteluaineen, HDL:n osuus on vähintään 20% kokonaisuudesta niin ei ole syytä huolestua tilanteesta.
      Kun lisäksi Triglyni oli reilusti alle viitearvon niin asia oli kunnossa.

      Vajaa vuosi säännöllisen liikunnan aloittamisen jälkeen oli kokonaiskole laskenut 4,7:ään mutta myös HDL lipsahti hieman alle 2:n. Trigly nousi lähemmäksi 1:tä mutta oli vielä hyvä.
      En ollut muuttanut ruokailuani enkä muitakaan elämäntapojani mutta viikottainen 10h liikunta aerobisella syketasolla ohensi vyötäröäni vajaa 10cm. Noin 108cm > noin 100cm:iin.

      • kolesteroli

        Lokakuussa
        fp-KOL 6,8
        HDL 1,30
        LDL 5,2
        Trigly 0,89

        Jolukuussa
        fp-KOL 5,0
        HDL 1,40
        LDL 3,3
        Trigly 0,61


    • veeäm43

      Ravinnon merkitys on vain osa kolestrolitasosta. Maksa tuottaa kolea joka tapauksessa. Käsittääksen statiinit vaikuttavat maksan koletuotantoon.

      Omalla kohdallani liikunnalla on ratkaiseva merkitys. Alkuaan aloitin intensiivisen salitreenin 6-kymppisenä lähinnä verenpaineeni ja osittain kolestrolini vuoksi. Ruokailutottumuksia muuttamatta molemmat laskivat kohtuullisen lyhyessä ajassa, 6kk:ssa parempaan tasoon kuin ne olivat olleet lääkittyinä.

      Oma kokemukseni lääkäreiden rooleista on se, että kohdalleni osuneet tk-lekurit ovat pyrkineet helppoihin pikaratkaisuihin. Yksityiset ovat paneutuneet asiaan ja pyrkineet ratkaisuun.
      Esimerkkinä olkapääni jossa vanha urheiluvamma alkoi oireilemaan pahan kerran.
      Tk-lekuri ehdotti kortisonia. Yksityinen ohjasi leikkaukseen jossa tehtiin perusremontti.

      Lääkärituttuni kertoi lääkevalmistajien ja maahantuojien lahjovan heitä ylellisillä "tutustumismatkoilla" ja ilmaisnäytteillä joista meidänkin perheemme on päässyt osalliseksi. Siis näytteistä!

    • Järjenlöyhyyttäkö

      Jos haluat tehdä valitun itsemurhan niin se on ihan oma päätöksesi.

    • Wihtorias

      "Jokainen ihminen on laulun arvoinen. Jokainen elämä on tärkeää, jokainen elää vain hetken sen, minkä kohtalo on hälle määräävä ".Edellä Veikko Lavin lyriikkaa.Lavi uskoi kohtaloon ja niin uskon minäkin. Täältä lähdetään, kun elämä on eletty, ei jonkun kolesteroliarvon perustella. Tajusin tämän verrattain myöhään. Lääkärien määräämät päivittäiset lääkeannokset olivat huimia ja aina enemmän vaan huimasi? Kunnioitan toki lääkäreitä ja lääketiedettä ,käyn vastaanotolla, mutta silti en syö kuin aivan välttämättömiä lääkkeitä. Ruokapuolella syön ja juon kaikkea mikä tuottaa minulle mielihyvää. Saatan kiskaista sikarista tai piipusta sauhut sillointällöin, ja nauttia elämästä niin pitkään kuin sitä riittää. Hoivakotien vuodeosastolla, mitä julkaisukseen on tullut juttuja, elämä ja sen tarkoitus on alkanut arveluttamaan,että en sinne missään tapauksessa päätyä.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2052
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      46
      1591
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      29
      1471
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      20
      1451
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1431
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1415
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1377
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1310
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1240
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      Hämähäkit, kotilot ja hyönteiset
      5
      1227
    Aihe