Uskonnollisuus lisää itsemurhariskiä

järkeä_peliin

Luin varsin mielenkiintoisen tutkimuksen (Kirkon tutkimuskeskus, Itsemurha ja uskonnollisuus. Hannu Sorri) uskonnollisuuden ja itsemurhien suhteesta toisiinsa.

Tutkimus on valitettavan vanha mutta ilmeisen asiantuntevasti tehty, mm. kaikki käytetyt tilastolliset menetelmät, joihin erilaiset tilastot perustuivat oli tarkoin kuvattu.

Tutkimuksen 'pohjatyö' ja osin myös tutkimusaineisto perustuu toiseen, kansainvälisestikin ainutlaatuiseen tutkimuksen, jossa tutkittiin kaikki suomessa vuonna 1987 tapahtuneet itsemurhat.

Tulos on varsin yllättävä: uskonnollisuus lisää riskiä itsemurhaan, uskonnollisten mielenterveyden kuormitus on muita suurempi ja psykiatrisen diagnoosin saaneiden joukossa uskonnollisten diagnoosit ovat verrokki ryhmään verrattuna vakavampia (yleisiä mm. depressio ja psykoosi)
Uskonnollisella ihmisellä tarkoitetaan tässä tutkimuksessa ihmistä, joka osallistui aktiivisesti jonkin uskonnollisen yhteisön toimintaan tai muutoin on voitu todentaa hänen uskonnollisuutensa, esim. haastattelemalla jälkeen jääneitä omaisia, tutkimalla potilaskertomuksia jne.

Tutkimuksen mukaan itsemurhan tehneistä 18% oli uskonnollisia (siis uskonnollisesti aktiivisia toimijoita) mikä ylittää väestön keskiarvon tilastollisesti merkittävällä tavalla. Uskovien keskimäärin pienempää kynnystä hakeutua hoitoon ei pidetty selittävänä tekijänä, koska uskonnollisuutta tutkimuksen mukaan voi leimata myös selkeä 'hoidon vastaisuus'(mm. potilas- ja omaiskertomuket).

Lahkojen kohdalla vaikutus on kaksijakoinen, lahko voi joko vähentää tai lisätä itsemurha riskiä. Lahkojen usein tiukka linja itsemurhaan sekä tiivis sosiaalinen ympäristö ovat vähentäviä tekijöitä. Toisaalta tiukasti dogmaattinen ja tuomitseva lahkoympäristö voi vaikuttaa tutkimuksen mukaan täysin päinvastoin.

Tutkimus myös kertoo, että naisten osuus itsemurhaan päätyneistä oli uskonnollisten ihmisten ollessa kyseessä huomattavan korkea varrattuna tilastolliseen jakaumaan väestön keskuudessa keskimäärin. Osin tätä selittää,että naisten osuus uskonnollisissa on miehiä suurempi mutta ei täysin.

Tärkeä tulokseen vaikuttava seikka on myös varmasti se, että mielenterveydeltään järkkyneet helposti hakevat apua myös uskonnollisuuden parista. Tutkimus olikin tilastoinut erikseen ihmiset, joiden uskonnollisuus oli "herännyt" vasta itsemurhaa edeltävinä aikoina. Näitä tapauksia oli noin kolmannes. Useilla tässäkin ryhmässä olleista oli kuitenkin aikaisempina vuosina ollut uskonnollista aktiviteettia mutta se oli hiipunut.

Suhteessa eniten uskovia itsemurhan tehneitä oli entisessä vaasan- ja Pohjois-Karjalaläänissä, Pohjois-Karjalan läänissä ero oli erittäin huomattava, Vaasan läänissä uskovien itsemurhat olivat puolet yleisempiä verrattuna ei-uskonnollisiin. Ikäjakauma vastaa yleisiä tilastointeja.

Itsemurhaan päätyneet uskovat, jotka olivat 'jäähyväiskirjeessään' käsitelleet kohtaloaan kuoleman jälkeen uskoivat yleensä pääsevänsä paratiisiin.

Itsemurha tavat poikkesivat myös toisistaan, uskovien itsemurha oli yleensä vähemmän 'väkivaltainen' lukuun ottamatta poikkeusta: Uskovat miehet päättivät päivänsä keskimääräistä useammin ampumalla.

Itsemurhan tehneistä 12%:lla (otos, 1397 henkilöä kokonaisuudessaan, kaikki 1987 vuonna itsemurhan tehneet) oli pidempiaikainen uskonnollinen tausta, (6 %:lla uskonnollisuus oli herännyt tai aktivoitunut uudestaan vasta itsemurhaa edeltävinä aikoina). Luku on merkittävä verrattuna väestöön keskimäärin. Yleisimpiä itsemurhat olivat vapaissa suunnissa, jehovantodistajien ja kirkon herätysliikkeiden piirissä, kuten lestadiolaisuudessa.

Vaikka tutkimus oli kirkon tekemä tuli se johtopäätökseen, että uskonnollisuudella ja itsemurhilla on yhteys, ero oli aivan liian suuri tilastovirheeksi.

10

162

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Karua ajattelemisen aihetta meille uskoville...

      • Huomaatko, ettei tässä ajassa opeteta tätä erittäin tärkeää aluetta ihmisille. Uskonnollinen ihminen kiivailee turmeltuneessa tilassa olevan ihmisen muuttamisesta / eheytymisestä, vaikka tulisi opettaa JUMALAN aivoittamasta ihmisen pelastamisesta.


        14 Sillä me tiedämme, että laki on hengellinen, mutta minä olen lihallinen, myyty synnin alaisuuteen.
        15Sillä minä en tunne omakseni sitä, mitä teen; sillä minä en toteuta sitä, mitä tahdon, vaan mitä minä vihaan, sitä minä teen.
        16 Mutta jos minä teen sitä, mitä en tahdo, niin minä myönnän, että laki on hyvä.
        17 Niin en nyt enää tee sitä minä, ......vaan...... synti........., joka ..........minussa.... asuu.
        18 Sillä minä tiedän, ettei minussa, se on minun lihassani, asu.. mitään... hyvää...... Tahto ....minulla........ kyllä.. on, mutta .....voimaa ......hyvän ........toteuttamiseen ei;
        19 sillä sitä hyvää, mitä minä tahdon, minä en tee, vaan sitä pahaa, mitä en tahdo, minä teen.
        20 Jos minä siis teen sitä, mitä en tahdo, niin sen..... tekijä .......en... enää .....ole ......minä, ....vaan synti, joka minussa ASUU.
        21 Niin huomaan siis itsessäni, minä, joka tahdon hyvää tehdä, sen lain, että paha riippuu minussa kiinni;
        22sillä sisällisen ihmiseni puolesta minä ilolla yhdyn Jumalan lakiin,
        23mutta jäsenissäni minä näen toisen lain, joka sotii minun mieleni lakia vastaan ja pitää minut vangittuna synnin laissa, joka minun jäsenissäni on.
        24 Minä viheliäinen ihminen, kuka PELASTAA minut tästä kuoleman ruumiista?


        Niin, uskonnolllinen ihminen opettaa muuttumista / eheytymistä. EI palastamista kuoleman ruumiista. Niin, joka uskonnollinen puolue maassamme on samassa opetustilassa.


    • trdwfgs

      Onko tutkimustietoa uskonnollisuuden ja älykkyyden korrelaatiosta?

      Keittiöpsykologin näkökulmasta vaikuttaa siltä, että mitä älykkäämpi ihminen, sitä pienempi todennäköisyys uskonnollisuuteen.

    • Sivun aihe on harvinaisen todellisuutta kun huomioi ihmisen olemuksen. Kukaan ihminen ei tiedosta etukäteen millä geneettisyydellä / sen kehityksen ohjattavuudella on kehittynyt. Kun ihmisen elämä tulee haasteelisuutta / piiiiiitkäkestoista stressiä tms, niin koko elämä vakavoituu,- jopa synkistyy. Tähän ei vaikuta edes onko korkealle koulutautunut tai täysin kouluttautumaton. Tilanne vain koettelee mikä on se heikoin lenkki ihmisessä.

      Niin, ihminen luontaisesti ohjaantuu tuossa tilanteessa käsitteeseen kuolema. Ajatusmailma saa laajennuksen,- yhden lisä tekijän. Maassamme kuolemaa liitetään luontaisesti Raamattu ja sen sanoma. Kun / jos ongelmoitunut ihminen ohjaantuu uskonnollisen ihmisen opetukseen Raamatusta, niin tilanne voi todella riistäytyä käsistä ja ohjaantua itsetuhoisuuteen. Ihmistä pyritään muuttamaan. Niin, pois todellisuudesta ja niistä palikoista,joita vain on käytettävissä.

      Kuten näemme uskonnollisen ihmisen opetuksesta,opetus, jonka antaa hopealusikka suussa syntynyt ihminen, uskonnollinen ihminen ja sokeudessaan tuo esille miten tulee muuttua. Valitettava todellisuus on miten ihminen huomaa olevansa mahdottomuuden edessä ajatellen muuttumistaan. Jos et muutu, niin helvetin lieskojen kanssa tulet tekemään tuttavuutta. Juuri kuoeman jälkeinen arvaamattomuus aktivoi mielenongelmien laajentumisen.

      Niin järkyttävintä tässä on miten juuri sairas ihminen tiedostaa jo valmiiksi vajavaisuutensa ja on jo kamppaillut niiden kanssa vuosia / kymmeniä. Nyt lisämausteena on vielä helvetti peloite.

      Vaikka aivan sama kirjanen / Raamattu antaa vastauksen ihmisen mieleen / mielikuviin liittyvästä ongelmoitumisesta ja sen ymmärtämisen kautta vapautua sen vaikutuksesta. Punainen lanka siis on, mille tielle ihminen on ohjaantunut. Johtaako tie elmään,- vaiko lisää taakoitukseen ja nääntymiseen taakojensa alle.

      Niin, todellinen JUMALAN seurakunta koostuu ihmisistä, jotka ovat laajentuneet ymmärryksessään näkemään ihmisen turmeltuneisuuden tilan ja siten auttamaan sitä kautta mielenalueellla ongelmoitunutta ihmistä. Käsittelemään kaikkea ihmisen erilaisuutta ja sen kehitystä ja vaikutusta jne...... ilman tuomitsemista. Eroittaen näkemään ihmisen lihallisuuden ja sen vaikutuksen ja taas mikä alue / tila ihmisessä kuvaa JUMALAN valtakuntaa ja sen perimistä. Kasvun kautta omaamaan tilan;



      4 Iloitkaa aina Herrassa! Vieläkin minä sanon: iloitkaa!
      5Tulkoon teidän lempeytenne kaikkien ihmisten tietoon. Herra on lähellä.
      6Älkää mistään murehtiko, vaan kaikessa saattakaa pyyntönne rukouksella ja anomisella kiitoksen kanssa Jumalalle tiettäväksi,
      7ja Jumalan rauha, joka on kaikkea ymmärrystä ylempi, on varjeleva teidän sydämenne ja ajatuksenne Kristuksessa Jeesuksessa.
      8Ja vielä, veljet, kaikki, mikä on totta, mikä kunnioitettavaa, mikä oikeaa, mikä puhdasta, mikä rakastettavaa, mikä hyvältä kuuluvaa, jos on jokin avu ja jos on jotakin kiitettävää, sitä ajatelkaa; Fil 4

    • Niin, tärkein pointti tässä on eroittaa toisistaan uskonnollisuus ja sen harjoittaminen ja JUMALAN aivoituksiin uskominen ehdoitta.
      Uskonnollisuus on todella uskonnon harjoittamista ja siten elämistä kuin hyllyvällä suolla. Taas kaikkivaltiaaseen näkymättömään JUMALAAN uskominen aivoituksineen aktivoi ihmiseen turvallisuuden tunteen kokemuksineen ja juuri tämä tekijä vaikuttaa ihmiseen positiivisesti laajemmin.
      Niinm ihmistä ei todellisesti stressaa mikään niin voimakkassti kuin epävarmuudessa eläminen. Edes tiedollisuus JUMALAN olemassaolosta ei poista alitajuista epävarmuutta, vaan ymmärtämisen kautta saatu usko.

      Niin, ajatteleppa ite ja ole rehellinen. Uskonnollisuudessa velllova ja opetettu helvetti oppi ihmisen ajattomasti kiduttamisineen jne.....Siis alue, jota Jeesus käytti vertauskuvainnollisesti ihmisen lihan turmeltuneesta tilasta. Niin,, mahdollistutko iloitsemaan ja vieläpä AINA Herrassa, jos helvetti olisi faktaa / ei vertauskuvainnollista. Huomioiden vielä se, miten usko on JUMALAN teko / aikaansaama tila ihmisessä. Ihminen ei itse voi valita uskooko vai ei.

      Niin,, eikö ihmisen mielen iloitsemista aktivoi tiedollisuus ja usko, miten JUMALA pelastaa ihmislajinsa. Koko luomakuntansa. Niin, edes oma pelastuminen ei riitä terveessä uskossa aina iloitsemaan,- vaan todella koko ihmislajin. Läheisistä ihmisistä aivan tuntemattomiin.

    • Jobinpostia

      Kolme eri tarinaa. Matt.8:26 Mark.4:39 Luuk.8:24 "Ja herättyään hän nuhteli tuulta ja veden aallokkoa; ja ne asettuivat ja tuli tyven. Yksin nuhtelu, tuulta olisi hiljentänyt aallokon.

    • Kirjakääröt

      Matt.8:26 Biblia (1776) Ja hän sanoi heille: te heikko-uskoiset, miksi te olette pelkurit? Niin hän nousi ja asetti tuulen ja meren, ja tuli tyveneksi. Kirjoitetaan: heikkouskoiset, tyven.

    • Kirjakääröt

      Mark.4:39 Biblia. Ja kun hän herätettiin, nuhteli hän tuulta ja sanoi merelle: vaikene, ole ääneti. Niin tuuli asettui ja tuli juuri tyveneksi. Ps.107:29-30

    • tumotei
    • Mitä tästä opimme? Uskonnot ja lahkot tappavat, Jeesus pelastaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Halkokarilla ammuttu

      Halkokarin uimarannan metsissä/tiellä poliiseja juoksenteli n.13.30.Onko pahvihousut setvimässä sukuriitoja?
      Kokkola
      36
      3584
    2. Yle aamu taas huolissaan laittomasti maassa olevien terveydenhuollosta

      Yle se jaksaa aina nostaa tämän asian esille, vaikka ei pitäisi. Laittomasti maassa olevat pitää säilöä ja karkoittaa, e
      Maailman menoa
      231
      2234
    3. Mitä tehdä kun eräs henkilö seuraa puhelintani

      Ja informoi asioitani ulkopuolisille ja ei kyse ei ole viranomaisista vaan sairaasta yksilöstä joka ei jätä rauhaan vaan
      Ikävä
      236
      2133
    4. Mitä haluat

      Toisesta vai haluatko mitään
      Ikävä
      199
      1792
    5. Tuli yhtäkkiä kova ikävä sinua, J

      Olisitpa täällä, niin voisin halata ja suukottaa sinua juuri nyt... Vaikka tilanne on mikä se on, enkä voi tätä oikeass
      Ikävä
      94
      1505
    6. Täytyy tunnustaa

      että olet kauneinta mitä olen nähnyt. Käteni tärisevät vieläkin. Olen tosiaan ihastunut. Tästäkin vaikenen.
      Ikävä
      116
      1349
    7. Jengi haluaa että

      Lähden täältä pois. Syystä että? Antaa tulla syitä nyt.... Huomenta sitten viimeisen kerran. 💔🐺🖤
      Ikävä
      198
      1256
    8. Leskenpoltto, kastijärjestelmä ja muut asiat, joiden alkuperää ei tiedetä

      Leskenpoltto, kastijärjestelmä ja muut asiat, joita käytetään koko itää vastaan tietämättä niiden alkuperää. Aina kun o
      Hindulaisuus
      338
      1055
    9. Huomenta päivää

      Somen ihmeelliseen maailmaan. 🤗☕🌞💞
      Ikävä
      199
      1016
    10. jos saat yhden

      Toiveen esittää niin mikä olisi
      Ikävä
      79
      893
    Aihe