Lakimuutoksista

Lait muuttivat ajassa tarpeen vaatiessa. Raamatunkin laki on kokenut ajassa muutosta.

Apostolit opettivat kymmeniä käskyjä Jumalan tahtona uuden liiton aikana. Jaak 2:8-13, Joh 14:15-21, Ilm 14:12, 12:17, 1 Joh 2:1-3, 3:4, 5:3

Raamatun Vanhan Testamentin aika käsitti pyhäkköpalveluksen ja paljon muitakin lakeja, sillä kansa eli pyhäkön ympärillä. Siksi lakisäädökset syntyivät pyhäkön ympärille. Lakisäädöksiä antoi itse Jumala, mutta siitä huolimatta muutosta on Raamatulla perustellenkin tarpeen mukaan tullut.


Jeesuksen kuollessa Golgatalla päättyi pyhäkön seremonialait. Pyhäkköpalveluksen seremonia viittasi ja esikuvasi- sekä oli vertausta Jeesuksesta Kristuksesta taivaallisine palveluineen. Pyhäkkö oli esikuvaa ja vertausta siitä mitä Kristus suorittaa taivaassa enkelijoukkojen kanssa.


Ristinkuolemassa lakkasivat kaikki seremonialait; E f 2:15, Hebr 7:11-28, 10:1-18, Kol 2:14.

Muuttumaton laki sen sijaan ja kuitenkin on ns. "kymmenen käskyn laki, " sillä tällä lailla on erityinen merkitys synnin opettajana. Lain arvot opettavat mikä on Jumalan tahto ihmisen menettelyjen suhteen. Vaikka laissa on vain 10 säädöstä, laki on täydellinen.

Ei voi suoralta kädeltä sanoa että kaikki Vanhan testamentin aikainen noin vain pitäisi hylätä, sillä saattaahan olla jotakin hyödyllistä. Esim. Jumalan antama terveyslaki syödä ravintoketjun ensimmäisiä eläimiä, että ihminen välttyisi ravintoketjun keräämistä saastejäämistä ja eläintaudeista. Viisasta siis ajatella että kaikkein paras liha on lihansyöjälle parasta. Suihkujen ja saunojen sekä hygienia valmisteiden ja lääketieteen vuoksi on vanhan liiton ajan puhtaus ja puhdistautumislait käyneet turhiksi.


Ihminen tarvitsee Jumalan Hengen avun voiman voidakseen noudattaa Jumalan lakia. (Hepr 8:8-10, Jer 31:31-34, Hes 36:26-27) Jumalan yhteydessä Jeesuksessa Kristuksessa ihminen voi taistella syntiä vastaan. Ilman Jeesusta Kristusta emme voi onnistua. (Joh 15:4-5) (Joh 3:16)
Jeesuksessa Kristuksessa rakkaudessa Jumalan Hengen yhteydessä synti muuttuu ihmiselle vastenmieliseksi. Ihminen elää uutta elämää Kristuksessa. Jeesus Kristus on Ylipappi Hebr 7-9 luvut, 8:2, 1:14.

Yhdessä Kristus enkelijoukkoineen toimivat ihmisen hyväksi kaikessa mikä liittyy ihmisen uskoon tuloon, hengelliseen elämään, syntien anteeksi antoon ja pelastukseen; Hebr 8-9 luvut, 2:17-18, 3:6-8, 14-16, 5 luku, 7:15-28. > Tämä on taivaallinen "pyhäkköpalvelus."


Raamattu opettaa minkälainen ihminen on ”pyhä ihminen?” ”Tässä kysytään pyhiltä kestävyyttä, niiltä jotka noudattavat Jumalan käskyjä ja uskovat Jeesukseen.” (Ilm 14:12) ”Pyhä ihminen” pyhittyy Jumalle niin että kaikessa maallisissa toimissaan huomioi että on Jumalan kanssa sovussa. ”Tavoitelkaa rauhaa kaikkien kanssa ja pyrkikää pyhitykseen, sillä ilman sitä kukaan ei ole näkevä Herraa.” (Hebr 12:14) (1 Kor 10:33) Kukaan ei voi kieltää ainuttakaan Jumalan käskyä.

Jeesus itse vahvisti synnin opettavaa lakia; Matt 5:17-20, 21,27, 19:16-19, Luuk 16:17, Jaak 2:10-12, 1 Joh 5:2-5.


Raamattu opettaa että synti on Jumalan lain rikkomista; 1 Joh 3:4; Room 3:20, 3:31; Paavalikaan ei olisi tullut tuntemaan syntiä ilman lakia; Room 7:7,22; Jeesuksen veli Jaakob opettaa että meidät tuomitaan "vapauden ja täydellisyyden" lain mukaan, ja joka rikkoo yhtäkin käskyä, rikkoo koko lain; " Jaak 2:10-13.


Ilm 14:12, Hebr 12:14.

Uuden liiton ajan Jeesuksen rakastajille Jumalan 10- käskyn lain arvot ovat mieluisena asiana ihmisen tietoisuudessa -"sydämessä."

Uuden liiton kansalaisuudessa Jumalan siveyslaki laki on sydämen lihatauluissa: Hebr 8:8-10, Jer 31:31-33, Hes 36:26-27. Jumala itse puhuttelee ihmisen lain arvoilla silloin kun ihminen on vaarassa, silloin kun ihminen on kiusattu syntiin, ja silloin kun ihminen on langennut syntiin.

Monet opettavat että kaikki laki päättyi ristille?!
Raamattu varoittaa; ”Kumoammeko siis lain vetoamalla uskoon? Emme suinkaan, me päinvastoin vahvistamme sen mitä laki sanoo; ” Room 3:31) (2 Piet 3:3.)
On tärkeätä ymmärtää että Paavali oli muutosjohtaja, joka taisteli kansan vanhoja asenteina vastaan; > = Kaikki Paavalin näennäinen lain kieltäminen perustuu vanhan liiton lakisäädöksien ja uuden liiton muutoskriisin vuoksi koskien vanhan liiton lakijärjestelmiä. >>> Pitää lukea kaikki ne Raamatun kohdat missä Paavali selvästi vahvistaa synnin opettavan 10- käskyn lain arvot selvästi uudelle liitolle; ” Room 3:31. Lain vaatimien tekojen oman ansion ihmisen vanhurskauttajana Paavali kumoaa jyrkästi, -Ihmisen vanhurskaus on vain Jeesuksen Kristuksen ansio. Ihminen ei ansioidu evankeliumilla, mutta lahjaksi "elävää vettä janoonsa" jossa rakkaus Jeesuksessa vallitsee, ja ihminen välttyy synnin kirouksilta ja synnin tuomiolta. Laki piti siksi antaa myös tikkukirjaimilla 2 Moos 20, 5 Moos 5 että kansa lain noudattaisi.



Jumalan laista ei katoa pieninkään piirto eikä pilkku.
"Totisesti:laista ei häviä yksikään kirjain, ei pieninkään piirto, ennen kuin taivas ja maa katoavat.." Matt 5:18, 17,19,20.

6

103

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Näppäilyvirhe korjaus;

      Tarkoitan tietysti;

      Paavali oli muutosjohtaja, joka taisteli kansan vanhoja asenteita vastaan, -ei "asenteina."

    • Eikiitosjeesus

      Eli sharialaki sellaisenaan voimaan kaikkialla? On kuitenkin se tuoreempi päivitys samalle jumalalle.

    • Raamattu sanoo, että laki on ikuinen ja muuttumaton. Jeesus itse sanoi, että laista ei katoa pieninkään piirto, ilmeisesti Jeesus unohti mainita, että lais leijonan osa, kaikki uhrisäädökset, kumotaan. Kätevästi hylkäät Jeesuksen suoran opetuksen. Missään kohtaa Raamattua ei sanota, että ainuttakaan käskyä olisi kumottu.

      "Hänen kättensä teot ovat totiset ja oikeat; luotettavat ovat kaikki hänen asetuksensa. Ne pysyvät järkkymättä aina ja iankaikkisesti; ne ovat tehdyt totuudessa ja oikeudessa." (Ps. 111:7,8)

      "Jo aikoja minä olen tiennyt sinun todistuksistasi, että sinä olet ne perustanut iäti pysyviksi." (Ps. 119:152)

      "Hän antoi lain, joka ei häviä." (Ps. 148:6)

      • "Lailla" on voitu tarkoittaa useita eri näkökulmia.


      • Jarinhotelli4 kirjoitti:

        "Lailla" on voitu tarkoittaa useita eri näkökulmia.

        Jeesuksen aikana, "laki" tarkoitti käytännössä koko pentateukin sisältöä. Oli "laki" ja "profeetat",, sekä joukko runollisia kirjoja, mm. psalmit, saarnaaja yms.


      • Jarinhotelli4 kirjoitti:

        "Lailla" on voitu tarkoittaa useita eri näkökulmia.

        Niin tietenkin. Kun Vanhassa testamentissa puhutaan laista, se tarkoittaa tietenkin Kristuksen lakia. Mitä oikein höpiset? Kun Vanhassa testamentissa esiintyy heprean sana torah, se ei voi tarkoittaa mitään muuta kuin Mooseksen lakia.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Maksetaanko Vornaselle palkkaa 2 viikon sairaslomasta

      Eli torstain kännistä 2 viikon palkallinen sairasloma? Saako muut duunarit myös rännätä 2 viikkoa työnantajan laskuun?
      Perussuomalaiset
      251
      2330
    2. Miksi tunnet vetoa..

      Miksi tunnet vetoa juuri häntä kohtaan? Mikä sen saa aikaan?
      Ikävä
      84
      1911
    3. Mitä te palstan ihanat naiset

      Ajattelette hyvin viisaista miehistä, jotka ovat koko ajan jotenkin oudosti väärässä? Vaikka älykkyysosamääräsi olisi 21
      Sinkut
      76
      1569
    4. Tapaus Vornanen

      Se oli torstai-ilta ja kansanedustaja Vornanen oli juhlimassa seurueensa kanssa pitkän edustusviikon jälkeen. Baarissa o
      Maailman menoa
      134
      1343
    5. Nainen, kohtelin sua kuin paskaa

      Ja silti odotin että annat kaiken anteeksi. Yllätyin kun niin ei käynytkään. Olethan kaikin puolin alle mun tason ja sun
      Ikävä
      64
      1200
    6. Nainen, seuraan sun uutta elämää

      Hieman naurattaa tuo sun uusi rooli 🤭. Kun et sovi siihen mitenkään. Mutta pakkohan sulla jokin paikka olla missä hämme
      Ikävä
      53
      1155
    7. Olet kaikki mitä ikinä tahdonkaan

      Voi sinä ihana Jarno olet just se ihminen keneen menin täysin ihastumaan. Kuin salama kirkkaalta taivaalta meidän koht
      Suhteet
      19
      1066
    8. Voi hitto Rinsessa säikähdin

      Että olitkin silloin joku huijari. Huh, sano ettet ole.
      Ikävä
      11
      1064
    9. Ilona Siekkinen

      Onko Ilona Siekkinen todellinen henkilö vai tekoälyllä luotu henkilö? Koostettu monesta eri kuvasta ja liitetty yhteen m
      Yhteiskunta
      1
      990
    10. AVARN Security ja julkisen toimeksiannon laiton henkilörekisteri

      Kyseessä ei ole VR:än ylläpitämä, vaan Avarnin laiton henkilörekisteri. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000482739.htm
      Turvallisuuspalvelut
      13
      901
    Aihe