KANTA järjestelmään näkyviin sosiaalitiedotkin

KaikkiNäkeeNyt

Onnea jos käyt vaikkapa lasten huoltajuus kiistaa tai haet toimeentulotukea. Jatkossa lekurikin näkee kaikki asiasi ja kohtelee sinua entistä huonommin!
Sillä:

Kanta-palvelut laajenevat sosiaalihuollon asiakastiedoilla ja itse tuotetuilla hyvinvointitiedoilla
Sosiaali- ja terveysministeriö 5.12.2018 11.24
Tiedote 197/2018

Hallitus esittää, että valtakunnallisia tietojärjestelmäpalveluja eli Kanta-palveluja laajennetaan sosiaalihuollon asiakastiedoilla ja henkilöiden itse tuottamilla hyvinvointitiedoilla.

Terveydenhuollossa käytetään jo valtakunnallisia sähköisiä tietojärjestelmäpalveluita. Ne koostuvat reseptikeskuksesta, potilastiedon arkistosta sekä lääketietokannasta, kansalaisen käyttöliittymästä (Omakanta) ja potilaan tiedonhallintapalvelusta.

Lakiin ehdotettavat muutokset luovat edellytykset valtakunnallisten tietojärjestelmäpalvelujen käyttöönotolle ja asiakastietojen valtakunnalliselle saatavuudelle myös sosiaalihuollossa.

Jatkossa Kanta-arkisto toimisi valtakunnallisena sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietovarantona, johon sosiaali- ja terveydenhuollon palvelunantajat tallentaisivat asiakastyössä syntyneet potilas- ja asiakasasiakirjat heti niiden valmistuttua. Ammattihenkilöt voisivat hyödyntää tietoja asiakkaiden hoidossa, hoivassa ja palveluissa ajantasaisesti ja kattavasti kaikkialla Suomessa.

Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöllä olisi oikeus käsitellä työssään tarvitsemaansa asiakas- ja potilastietoa. Oikeus perustuisi lainsäädäntöön ja asiakas- ja hoitosuhteen olemassaoloon.

Nykyään terveydenhuollossa käytössä olevasta laajasta suostumuksesta luovuttaisiin. Asiakas voisi halutessaan kieltää tietojensa luovutuksen sosiaali- ja terveydenhuollon rekisterinpitäjien välillä.

Asiakas voisi itse tallentaa omia hyvinvointitietojaan tai erilaisten hyvinvointisovellusten tuottamia tietoja kansalaisen omatietovarantoon. Nämä tiedot olisivat ammattihenkilön käytettävissä ja hyödynnettävissä asiakkaan suostumuksen perusteella.

Asiakkaalla olisi myös mahdollisuus valtuuttaa toinen henkilö asioimaan puolestaan sähköisesti.

Lisäksi luovuttaisiin lääkemääräysten reseptiarkistosta. Jatkossa olisi vain reseptikeskus, minne tiedot tallennettaisiin ja missä niitä säilytettäisiin.

Lain sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä käsittelystä on tarkoitus tulla voimaan 1.3.2019.
Lisätietoja

erityisasiantuntija Marja Penttilä, p. 0295 163 404
lakimies Joni Komulainen, p. 0295 163 453
erityisasiantuntija Anna Kärkkäinen, p. 0295 163 702

4

124

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • fdgfhgfj

      Kohta suomalaiselle jää vain vapaus päättää nauttia siitä, että häntä valvotaan, pakotetaan, kiristetään ja pakko'hoidetaan' tyrannian koko voimalla. Vapaus olla masokisti, kun ei ole vaihtoehtojakaan. Varmaan sekin kohta joko kielletään tai tehdään pakolliseksi. Siihen asti nauttikaamme kärsimyksestä, jota tyrannihallinto meille aiheuttaa.

      Nyt ymmärrän, miksi puoli miljoonaa tervettä kansalaista pakotettiin 'kuntouttavaan työtoimintaan'. Heistä saatiin näin 'sossun asiakkaita' ja heidän 'tietonsa' vellomaan vapaasti virastojen uteliaiden tanttaraisten välillä. Ja tämäkin hys hys -tyyliin kansalaisten selän takana. Voi että minä masokisti nyt nautin.

    • Typerätpäättäjätpois

      Kanta rekisteristä katoaa tieto mitä lääkettä on aikaisemmin saanut aika nopeasti Näin iäkäs ihminen saattaa helposti unohtaa millä lääkkeellä häntä on aikaisemmin hoidettu, jos hoitopaikkakuntia on ollut useampia. Nyt on vielä lyhennetty entisestään reseptilistaa. Monet lääkkeet on mainittu useaan kertaan ja vievät näin turhaan tilaa listalla.
      Pidän huonona ehdotusta sosiaalitoimen tietojen yhdistämistä kantarekisteriin. Haluan, että minulla on oltava oikeus itse päättää mitä tietoja ja minne tai kenelle suostun luovuttamaan rekisteristä.

      • lisäkysymys

        Samoin pidän huonona sosiaalitoimen tietojen yhdistämistä kantarekisteriin. Sekin oli huono uudistus muutama vuosi sitten, kun Kantaan alettiin kirjaamaan kaikki potilaskäynnit kysymättä asiakkaalta lupaa. Asiakkaan haluamatta ne näkyvät vähintään vuoden ajan kaikille.

        "Nykyään terveydenhuollossa käytössä olevasta laajasta suostumuksesta luovuttaisiin. Asiakas voisi halutessaan kieltää tietojensa luovutuksen sosiaali- ja terveydenhuollon rekisterinpitäjien välillä."
        Miten tuo eroaa tähänastisesta, itse tehdystä laajasta tietojenluovutuskiellosta? Olen tehnyt tietojenluovutuskiellon useimmille terveydenhuoltotahoille.


    • Ikajfla

      Amnesty Internationaliin, sillä on suomen kansalaisia (kaikkia) koskeva ihmisoikeusasia. Käyttäkää sitä osoitetta, mikä ei ole sidottu mihinkään maahan.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1866
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1628
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1564
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1507
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1405
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1128
    Aihe