Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Vahusten Ihmisoikeudet kateissa

HyvääHoitoaVanhuksille

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/15239f1b-0004-466c-9ee7-9a7a9e02248a

Nyt puhuvat suivaantuneet hoitajat, jotka joutuvat syöttämään vanhuksia kesken unien - ”Mieti omalle kohdallesi sama kohtalo”
Iltalehti pyysi hoitajia kertomaan kokemuksiaan käytännöstä, jossa vanhukset herätetään jo aamuyöstä syömään ja pukeutumaan. Näin tehdään, jotta aamuvuorolaisten työtaakka olisi kevyempi.
Iltalehden haastattelemat hoitoalan ammattilaiset kokevat, että tilanne johtuu etupäässä henkilöstövajeesta, kiristyneestä kilpailutuksesta ja huonosta esimiestyöstä.
– Viimeksi olin asian kanssa tekemisissä toissa yönä. Jouduin herättämään ensimmäisen hoidettavan aamupesulle neljän aikaan aamulla. Esimieheni ja aamuvuorolaiset olettavat minun tekevän niin.
Näin kertoo yli 10 vuotta hoitoalalla ollut nainen, joka työskentelee lähihoitajana pirkanmaalaisessa ryhmäkodissa.
Hän on uransa aikana työskennellyt niin isommissa kuin pienemmissäkin hoitolaitoksissa, ja törmännyt käytäntöön jokaisessa työpaikassaan. Hänen mukaansa käytäntö on varsin arkinen.
Nykyisessä työssään hän joutuu yövuorojen aikana tekemään ”aamutoimet” yhdestä kolmeen asukkaalle
– Tuntuu todella pahalta herättää asukkaita kesken yöunien. Esimerkiksi muistisairaista sanotaan usein, että eivät he tiedä onko yö vai päivä. Hyvänen aika! Juuri heidän kohdallaan olisi erittäin tärkeää tehdä selväksi, onko yö vai päivä. Jos aamupesut joutuu tekemään jo aamuyöstä, ei uni tule enää samalla tavalla, hän tuhahtaa.
Tulosmittari
Naisen aiemmassa työpaikassa se, monelleko asukkaalle yövuorolainen ehtii tehdä aamutoimet, tuntui olevan jonkinlainen tulosmittari.
– Yövuorossa joutui valmistelemaan jopa 7 asukasta aamua varten. Jos määrän alitti, muut tuntuivat ajattelevan, että mitä tuo on täällä yön aikana oikein tehnyt.
Naisen mukaan tilanne johtuu henkilöstön puutteesta ja kilpailutuksen luomasta kurimuksesta. Hoitotyö ei ole enää pelkkää hoitotyötä, vaan siihen sisältyy myös siivousta, pyykkäystä ja lukuisia muita kodinhoitotöitä, kun laitosapulaisia karsitaan.
– Hyviäkin työpaikkoja kilpailutetaan jatkuvasti. Kaikkea pitäisi tehdä, ja mahdollisimman halvalla. Vielä 2000-luvun alussa tällaista työkulttuuria ei ollut.
”Umpiunessa”
Suuren hoitoketjun palkkalistoilla ollut hoitaja kertoo Iltalehdelle hyvin samanlaisista kokemuksista.
– Yöhoitajana toimenkuvaani kuului noin 4-5 asukkaan aamutoimet, halusivat he nukkua tai eivät. Sapiskaa tuli, jos näin ei toiminut.
Aamutoimiin kuului puuron syöttö vuodepotilaille, aamupesut, parranajot ja lääkkeiden antaminen. Hoitajasta tuntui epäinhimilliseltä työntää lusikkaa nukuksissa olevan vuodepotilaan suuhun.
– Monella ei ollut ruokahalua siihen kellonlyömään. Olivat umpiunessa, hoitaja kertoo.
Hän ymmärtää, että aamutoimiin ryhdytään jos potilas itse herää aamuvarhaisella. Säästämisen näkökulmasta häneltä ei heru asialle ymmärrystä. Yövuoron niskaan kaadettujen aamutoimien perusteena oli, ettei alimiehitetty aamuvuoro ehdi tehdä kaikkea.
– Lisäksi yöhoitaja teki aamupuurot, pesi pyykit, hoiti asianmukaiset yökierrot ja vastasi yksin hieman alle 30 asukkaan hengestä. Ammattitaitoisesta työvoimasta oli pulaa. Moni ei suostunut ottamaan tällaista vastuuta. Kyse on myös hoitajan turvallisuudesta, nainen sanoo.
Kieltäytyjä
15 vuotta lähihoitajana työskennellyt nainen käy töissä yksityisessä hoivakodissa. Hänkään ei tahdo kertoa julkisuuteen omaa nimeään tai työnantajaansa. Iltalehden haastattelemat hoitajat kokevat, että työnantajan paljastaminen omilla kasvoilla voisi vaarantaa työsuhteen.
- Minulla ei oikeasti ole varaa menettää työpaikkaani, hoivakodissa työskentelevä nainen sanoo.
Hän kertoo vedonneensa hoitotyön etiikkaan, eikä painostuksesta huolimatta suostu tekemään vaadittuja aamutoimia asukkaille.
- Ammattiylpeyshän siinä on koetuksella. Tuntuu yksinkertaisesti väärältä räväyttää valot päälle ja repiä ihminen lämpimien peittojen alta pois kesken unien.
Hän kertoo keskustelleensa eri hoitopaikkojen käytännöistä useiden kollegoiden kanssa. Osassa työpaikkoja aamutoimiherätykset kielletään jyrkästi, mutta osassa tilanne on täysin toisin.
”Tämä on väärin”
Toimenpiteistä kieltäytyneen hoitajan katse kääntyy esimiestyöhön.
– Monesti kyse näyttää olevan siitä, painottaako lähiesimies hyviä hoitokäytäntöjä vai hyväksyyköhän tällaisen touhun. Itse olen sanonut, että tämä on väärin.
Iltalehteen otti yhteyttä myös entinen sairaanhoitaja, joka vaihtoi alaa 10 vuoden hoitotyöuran jälkeen.
Pää ei kestänyt, hän sanoo.
– Mieti omalle kohdallesi sama kohtalo. Herätetään väkisin aamuviideltä pesulle ja pukemaan, sitten saat käydä takaisin nukkumaan. Joopa joo.
Kunnallisessa vanhusyksikössä työskennellessään hän jätti kerran ”repimättä väkisin vanhuksia ylös”.
Tulos: esimies nimitti häntä palaverissa laiskaksi.
– Inhimillisyys on tuosta touhusta kaukana, vaikka asiaa kuinka perusteltaisiin sillä, että mummot voivat käydä takasin nukkumaan pesujen jälkeen.
Viideltä yöpuulle
JATKUU

2

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • HyvääHoitoVanhuksille

      Jatkuu..
      Viideltä yöpuulle
      20-vuotias mieshoitaja kertoo kokemuksistaan palvelutalossa, jossa aiemmin työskenteli. Asukkaiden ”päiväkuntoon” laittamisesta ei ollut esimiehen käskyä, mutta miehen mukaan hoitajat itse perustelivat käytäntöä aamuvuorolaisten työn helpottamisella.

      – Yövuoron aikana kello kolmen ja kuuden välillä hoitajat tarkistavat vaippojen tilanteen, mutta usein asiakkaat samalla pestiin ja puettiin päivävaatteisiin. Oikeasti sille ei olisi ollut minkäänlaisia perusteita, mies kertoo.

      Sijaisuutta tekevänä nuorena hoitajana hän ei kyennyt kävelemään vanhempien kollegoidensa mielipiteiden yli, vaikka hämmästelikin toimintaa.

      Mieshoitaja huomauttaa myös asian kääntöpuolesta.

      – Ei ole ihan yksi eikä kaksi paikkaa, jossa potilaiden yötoimet aloitetaan viideltä iltapäivällä. Silloin ryhdytään järjestelmällisesti vaihtamaan yöpukuja, jotta seitsemältä tarjoiltavan iltapalan jälkeen ei tarvitse enää tehdä mitään.

      Suomen lähi- ja perushoitajien liiton Superin puheenjohtajan Silja Paavolan mukaan herätyskäytännöstä kärsivät niin hoitajat kuin hoidettavatkin.

      – Tuo on järjettömintä, mitä ikinä olen edes hulluimmissa ajatuksissa tiennyt olevan. Potilaan kannalta se on täysin asiaankuulumatonta toimintaa. Yö on nukkumista varten. Ei tällainen ole mitenkään perusteltua. Jos minä olisin potilaana, niin hoitohenkilökunta saisi kuulla kunniansa

    • RahaRatkaiseeKaiken

      Oikeat syylliset löytyvät aina ylemmän tason johtoportaasta jotka haluavat bonusta kertyvän pankkitileilleen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      85
      2238
    2. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      50
      1934
    3. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      23
      1838
    4. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      77
      1658
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      10
      1588
    6. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      77
      1502
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      24
      1403
    8. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1352
    9. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      72
      1321
    10. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1304
    Aihe