EU ja Suomen velkasitoumukset

tietoavastuista

Laitan eräästä blogista ylös kokoomaan ja selitykset Suomen sitoutumisesta erilaisiin EU velkoihin ja takauksiin koskien sanaa "Pankkiunioni".

Kun finanssikriisi alkoi - tai siis tehtiin alkamaan - niin ihmisten päät sotkettiin erilaisilla kirjainyhdistelmillä, ja kaiken väitettiin olevan vain tämän kerran ja ihan äkkiä nyt tarpeen. Kukaan ei puhunut halaistua sanaa siitä, että tällä tähdätäänkin johonkin pankkiunioniin.

Siitä tämäkin alkaa:

Alkuperäinen lähde: http://ohohupsis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/106390-evm-suunnaton-huijaus-vai-euroopan-pelastus
EVM - suunnaton huijaus vai Euroopan pelastus?
EVM eli Euroopan vakausmekanismi perustetaan reilun kuukauden kuluttua, heinäkuun 2012 alussa. Myöskin Suomi on menossa mukaan, jos eduskunta antaa jäsenyydelle siunauksen (ja kun kyse on hallituksen esityksestä, niin toki eduskunta silloin siunauksensa antaa, koska ryhmäkuri menee kaiken muun yli).

Valitettavasti EVM ei ole saanut mediassa sitä näkyvyyttä, jonka se ansaitsisi ja kun suomalaisten päät on jo sekaisin kaikista ERVV:stä, ERVM:stä, takauksista ja vakuuksista, ajattelin hallituksen esityksen ja EVM-sopimuksen lueskeltuani jakaa muistiin kirjaamani asiat täällä blogissani:

EVM lyhyesti:

EVM on anonyymi, monikansallinen, syytesuojettu osakeyhtiö, jolle Suomi on sitoutunut maksamaan 12,6 miljardia euroa ilman mitään vastinetta.

EVM:n on tarkoitus aloittaa toimintansa heinäkuun alussa vuonna 2012 ja sen on tarkoitus korvata nykyiset väliaikaisjärjestelyt ERVV ja ERVM heinäkuussa 2013. EVM:n tavoitteena on kriisien ennaltaehkäisy sekä rahoitus- ja velkakriisien todennäköisyyden alentaminen tulevaisuudessa. Eduskunnan päätös EVM:n jäsenyydestä tehdään viimeistään kesäkuun lopulla.

EVM:n toiminta:

Kuten muutkin rahoituslaitokset, EVM toimii oman pääoman varassa, toisin kuin ERVV, joka toimii jäsenvaltioidensa takaamien lainojen turvin. Ero on siis se, että ERVV on rahoittanut toimintansa lainarahalla ja lainojen takaajina ovat toimineet jäsenvaltiot (esim. Suomi), kun taas EVM toimii omalla pääomalla, jonka maksavat jäsenvaltiot pääomana EVM:lle.

Suomen osuus EVM:n peruspääomasta on 12,5818 miljardia euroa. Suomi maksaa osakepääomaa (1,43792 mrd. €) kerralla heti EVM:n toiminnan alkaessa heinäkuun 2012 alussa (varattu ensimmäisen lisätalousarvioon 2012. Lisätalousarvion lopussa on todellakin maininta tästä summasta) ja EVM-sopimuksen mukaisesti Suomi sitoutuu noin 11,14 miljardin euron suuruisen vaadittaessa maksettavan osakepääoman maksamiseen siinä tapauksessa, että EVM muutoin tulisi maksukyvyttömäksi tai vararahasto ja maksettu osakepääoma eivät riitä tappioiden kattamiseen (käytännössä tämä tulisi vastaan esim. tilanteessa, jossa Espanja tai Italia tarvitsisivat apua). Koska tuon 11,14 mrd. euron maksaminen on epävarmaa, sitä ei ole varattu mihinkään budjettiin, koska sen tarpeeseen vaikuttaa paljolti euroalueen vakaus ja kehittyminen.

Hallituksen esityksessä todetaan, ettei tuo 11,14 mrd. euroa ole kuitenkaan mikään erikoisen suuri summa, koska se vastaa vajaata 5 prosenttia Suomen BKT:sta, mutta kuitenkaan siinä ei oteta huomioon sitä, että tilanteessa, jossa Euroopan talous on niin huonossa kunnossa, että EVM tarvitsisi käyttöönsä tuollaisia suuria osakepääomia, ei voida olettaa, että Suomen BKT olisi sillä tasolla jolla se nyt on.

Heinäkuun alussa maksettava 1,44 mrd. euroa maksetaan kerralla, vaikka muut jäsenvaltiot maksavat sen monessa erässä niin, että kaksi ensimmäistä erää maksetaan vuonna 2012, kolmas 2013 ja neljäs 2014. Jos EVM:n etu vaatii, voidaan pääoman maksamisen aikataulua nopeuttaa. Tuo ei kuitenkaan siis koske Suomea, koska Jutta neuvotteli meille hyvän diilin ja Suomi maksaa peruspääomansa kerralla. Tämä mm. siksi, että Suomi saa lainaa halvalla.

EVM:n jäsenvaltiot joutuvat osallistumaan EVM:n peruspääomaan vaikka olisikin tukea saava taho. Tähän voidaan jotain helpotuksia myöntää, mutta huomattavaa on kuitenkin se, että esim. Kreikan jakoperusteinen prosenttiosuus on 2,8% ja vaikkapa Espanjan 11,9%, kun Suomen osuus on 1,79%. Kyse on siis valtavista summista ja herää kysymys, mistä esim. Kreikka tai Espanja pääomansa repii.

Organisaatio:

EVM:llä on osakeyhtiön tapaan hallintoneuvosto ja johtokunta sekä toimitusjohtaja ja muu tarvittava henkilöstö. Kukin EVM:n jäsen (valtio) nimittää hallintoneuvoston jäsenen ja varajäsenen. Hallintoneuvosto päättää puheenjohtajasta ja varapuheenjohtajasta. Heidät valitaan kerralla kahden vuoden kaudeksi. Hallintoneuvosto nimittää myöskin toimitusjohtajan, jonka toimikausi on viisi vuotta.

Jatkuu:

20

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • osaII

      EVM:n koti- ja päätoimipaikka on Luxemburgissa, mutta se voi perustaa yhteystoimiston Brysseliin. EVM:lle myönnetään oikeudellisessa asemassa erioikeudet ja -vapaudet kunkin EVM:n jäsenen alueella sekä alueilla, joilla se hoitaa tehtäviään ja joilla sillä on varoja. Siis EVM on täysin vapaa kaikesta ja kaikkien valtioiden laeista tai oikeuskäytännöistä. Sen sijaan EVM on täysimääräinen oikeushenkilö ja se voi mm. hankkia ja luovuttaa irtainta ja kiinteää omaisuutta, tehdä sopimuksia, olla kantajana oikeudenkäynneissä ym.

      EVM:n omaisuus, rahoitus ja varat, olivatpahan ne kenen hallussa tahansa, nauttivat oikeudellista koskemattomuutta paitsi jos EVM luopuu koskemattomuudestaan. Lisäksi EVM:n omaisuus, rahoitus ja varat, olivatpa ne missä tahansa tai kenen tahansa hallussa, on vapautettu etsinnästä, takavarikosta, pakkoluovutuksesta ja menetetyksi julkistamisesta aina ja ikuisesti. EVM:n omaisuus, rahoitus ja varat on vapautettava kaikista rajoituksista, sääntelyistä, tarkastuksista ja maksujen keskeytyksistä.

      EVM:n arkistot ja kaikki asiakirjat ovat loukkaamattomia eli salaisia, samoin EVM:n tilat.

      Hallintoneuvoston ja johtokunnan jäsenet sekä entiset jäsenet, koko henkilöstö ym. eivät saa ilmaista salassapitovelvollisuuden piiriin kuuluvia tietoja (loukanneen mm. parlamentarismin perussääntöjä tiedonsaannin rajoituksineen). Hallintoneuvoston puheenjohtaja, jäsenet, varajäsenet, johtokunnan jäsenet, varajäsenet, toimitusjohtaja ja muut henkilöstön jäsenet nauttivat oikeudellista koskemattomuutta suorittamiensa virkatehtävien osalta. Toimitusjohtaja voi pidättää kenen tahansa EVM:n henkilöstön jäsenen koskemattomuuden itseään lukuun ottamatta.

      Suomessa hallituksen esityksessä on ehdotus, että eduskunta antaisi selityksen, jonka mukaan Suomessa EVM:n antamaa täydellistä vastuunvapautta yli menisi kuitenkin perustuslain mukainen ministerivastuu (joka on melko ympäripyöreä…).

      EVM varoineen, tuloineen, omaisuuksineen ym. on vapautettu kaikista välittömistä veroista. Lisäksi EVM:n jäsenvaltiot pyrkivät hyvittämään tai maksamaan takaisin irtaimen tai kiinteän omaisuuden hintaan sisältyvät arvonlisäverot ja muut välilliset verot, kun EVM suorittaa virkakäyttöönsä tarvittavia hankintoja, joiden hinnassa on ALV.

      EVM:n maahantuomat, sen virallisen toiminnan harjoittamisen kannalta välttämättömät tavarat on vapautettava kaikista tuontitulleista ja -veroista sekä kaikista tuontikielloista ja -rajoituksista.

      EVM:n henkilöstölleen maksamiin palkkoihin ja palkkioihin sovelletaan EVM:n hyväksi tulevaa sisäistä veroa ja palkat ja palkkiot on vapautettava kansallisesta tuloverosta. Lisäksi EVM:n liikkeeseen laskemasta obligaatiosta tai arvopaperista sekä niistä maksettavista koroista tai osingoista, ei saa kantaa mitään veroa, olipa ne kenen tahansa hallinnassa.

      Päätökset tehdään keskinäisellä sopimuksella, määräenemmistöllä tai yksinkertaisella enemmistöllä. Päätöksenteko keskinäisellä sopimuksella edellyttää äänestykseen osallistuvien jäsenten yksimielisyyttä, paitsi kiireellisissä tapauksissa silloin kun EKP ja komissio toteavat, että on pakko tehdä pikainen päätös. Kiireellisissä päätöksissä päätökseen riittää 85 prosentin määräenemmistö annetuista äänistä.

      Muussa tapauksessa määräenemmistöpäätös edellyttää 80 prosentin osuutta annetuista äänistä ja yksinkertainen enemmistö enemmistöä annetuista äänistä.

      EVM:n hallintoneuvostolla on oikeus milloin tahansa vaatia maksamatonta pääomaa maksettavaksi ja johtokunta voi yksinkertaisella enemmistöllä tehtävällä päätöksellä vaatia maksettavaksi maksamatonta pääomaa silloin kun pääoman määrä supistuu tappioiden kattamisen vuoksi alle tietyn tason, jota hallintoneuvosto voi myöskin muuttaa (:D tämä on aivan älytön kohta). Lisäksi toimitusjohtajalla on oikeus vaatia maksamattoman peruspääoman maksamista, jos EVM laiminlyö maksuaikataulun mukaisen maksuvelvoitteen velkojilleen tai vajeen kattamiseksi.

      Peruspääomaa voidaan muuttaa ja hallintoneuvosto tarkasteleekin säännöllisin väliajoin EVM:n enimmäislainanantokykyä ja peruspääoman riittävyyttä. Hallintoneuvosto voi muuttaa peruspääomaa.

      ERVV ja ERVM:

      ERVV tulee toimimaan EVM:n rinnalla kesään 2013 asti. ERVV:n 241 miljardin euron varainhankintaohjelmasta on käytössä noin 69 mrd. euroa Kreikan, Irlannin ja Portugalin tukiohjelmien rahoitusta varten. Suomi on tällä hetkellä takausvastuussa korkoineen ja ylitakauksineen noin 8,2 mrd. euroa.

      Lisäksi Suomen valtiolla on laskennallisia vastuita IMF:n ja ERVM:n kautta yhteensä noin 1,2 mrd. euroa

      Jatkuu

      • osaIII

        Suomen enimmäistakaussitoumus ERVV:n varainhankinnan pääoman ja sille tulevan ylitakauksen osalta on yhteensä noin 13,974 mrd. euroa, suurimmillaan se voi olla 15,72 mrd. euroa, riippuen laina-ajoista ja koroista. Korkotason nousu ja laina-ajan pidentyminen kasvattavat Suomen vastuita ja päinvastoin. Vaikka EVM:stä tuleekin heinäkuussa 2012 ensisijainen eurokriisin kriisirahoitusväline, voidaan ERVV:tä käyttää hätätilanteessa vielä kesään 2013 saakka, jos EVM:n kapasiteetti ei riitä (ja miksi riittäisi, kun Suomi on ainoa, joka maksaa pääomaosuutensa EVM:n perustamisen yhteydessä). Suomen ERVV-takausvastuiden kasvattaminen edellyttää eduskunnan antamaa hyväksyntää.

        IMF:

        Suomen keskeinen tavoite on IMF:n mahdollisimman suuri osallistuminen euroalueen velkakriisin hallintaan kustannusten maksimaalisen jaon varmistamiseksi. Siksipä myöskin Suomi on sitoutunut lisäämään IMF:n voimavaroja 150 mrd. eurolla, josta Suomen osuus on 3,76 mrd. euroa. Tuki annettaisiin kahdenvälisten lainojen muodossa.

        Me tienataan tällä:

        EVM:n maksetulle osakepääomalle kertyy myös tuottoa ja EVM voi maksaa jäsenilleen myös osinkoa, mutta ensisijaisesti tuotoilla kartutetaan ensin vararahastoa, mikä lisää EVM:n tappiopuskuria ja vähentää jäsenvaltioiden tappioriskiä, mistä syystä hallituksen esityksessä katsotaan, että on tärkeää pääomittaa EVM mahdollisimman nopeasti.

        Hallituksen esitys kertoo sijoituskoron tuoton olevan oletettavasti (yhden prosentin sijoituskorolla) 800 miljoonaa euroa vuodessa tilanteessa, jossa koko osakepääoma on maksettu. Koko osakepääoma on kuitenkin maksettu EVM:lle vasta vuonna 2014, eikä kukaan tiedä maailman taloustilannetta siinä vaiheessa eli sijoituskorko on silkkaa spekulaatiota.

        ERVV:stä Suomi ei tienaa lantin lanttia, koska vaatiessaan vakuuksia ERVV:lle myönnetyille takuille, Suomi luopui paitsi mahdollisista ERVV:n voitoista niin myöskin sitoutui maksamaan EVM:n peruspääoman 1,44 mrd. euroa kerralla. ERVV:n voitot jaetaan siis niin, että muut jäsenvaltiot saavat siitä 60% ja loput maksetaan vakuusjärjestelyissä mukana olleille pankeille.

        Riskit:

        Vaikka rahoittajavaltioiden tappioita pyritään viimeiseen asti välttämään, ovat riskit merkittäviä ja ne riippuvat ihan täysin tukea saaneiden valtioiden velanhoitokyvystä. Lisäksi ERVV:n toimintaan liittyy operatiivisia riskejä sekä vastapuoli- ja markkinariskejä, joihin tuensaajan maksukyky ei liity mitenkään. Mitä nämä muut riskit ovat, sitä en (vielä) tiedä.

        ERVV:n varainhankinnalle annettujen takausten perusteella Suomi voi joutua maksajaksi, jos rahoitustukea saanut valtio ei pysty ERVV:ltä saamiaan lainoja. Tuossa tilanteessa Suomi siis joutuisi maksamaan ERVV:lle takausosuutensa mukaisen määrän, jotta ERVV voi maksaa rahoittajilleen sitoumustensa mukaisesti.

        EVM:n riskit eivät poikkea ERVV:n tai IMF:n riskeistä muuten kuin että Suomi antaa rahaa suoraan EVM:n käyttöön. Käytännössä tuo raha on kuitenkin lainarahaa (Suomi lainaa EVM:lle antamansa rahat jostakin, koska tuskinpa nyt tässä aikataulussa enää voidaan reilua miljardia mistään muultakaan ottaa käyttöön, ellei hallituksella sitten satu olemaan jotain salaista idioottirahastoa). ERVV:n kautta on syntynyt ainoastaan takausvastuita, kun taas EVM:lle siirretään ihan puhdasta rahaa. EVM:n velkojan asema on toki ihan hyvä, se tulee ohi muiden velkojien heti IMF:n jälkeen, mutta toisin kuin ERVV:n takauksissa, Suomi ei vaadi EVM rahoituksen yhteydessä vakuuksia rahoitusosuudelleen.

        Jos pahin mahdollinen tapahtuisi ja vastuut realisoituisivat kokonaisuudessaan (esim. euroalueen suuret valtiot ajautuisivat laajamittaiseen velkojen uudelleenjärjestelyyn), olisi vaikutukset globaaleja eikä Suomen maksu- tai lainansaantikyvyn voi olettaa olevan sama kuin esim. nyt. Näin olleen todelliset riskien arvioiminen on erittäin vaikeaa. On selvää, että jos tilanne kärjistyisi äärimmilleen, olisi Suomi rahoittanut EVM:ää koko 12,3 mrd. eurolla, minkä Suomi olisi tehnyt lainarahalla. Suomelle siis jäisi (ja joka tapauksessa jää) tuo 12,3 mrd. euroa velkana maksettavaksi, mutta sen lisäksi Suomella on takaukset ERVV:lle sekä IMF:n ym. rahoitukset, joista aiheutuisi merkittäviä lisäkustannuksia.

        Eurokriisin vaikutukset ovat olleet Suomessakin jo nyt merkittäviä ja tilanteen kiristyessä entisestään, vaikutukset ovat huomattavia: viennin ja kysynnän romahtaminen, kokonaistuotannon supistuminen, yrityksen rahoituksen saatavuuden heikentyminen, kotitalouksien ja yritysten kulutus- ja investointipäätöksien lykkääntyminen…

        Koska Euroopan taloustilanne on nyt hyvin vaikea ja ennustettavuus hankalaa, Suomen tavoitteena kriisinhallintaan liittyen on Suomen talouskasvu ja valtion rahoitusaseman turvaaminen, mutta on hyvin epävarmaa, onko hallitus onnistumassa edes osittain tavoitteissaan.


      • viimeinenosa

        Hallituksen esityksessä kerrotaankin, että koko kriisinhallintamekanismien rahoituskapasiteetin käyttöönotosta realisoituvien tappioiden, joka olisi hallituksen selvityksen mukaan vain noin 0,7-1,2 mrd. euroa, vaikutus Suomen velkaantuneisuuden kasvuun olisi vähäinen verrattuna muista tekijöistä (esim. väestön ikääntyminen) johtuvaan julkisen velkaantuneisuuden kehitykseen. Kuitenkin esityksessä myönnetään, että pahimmassa vaihtoehdossa, jossa Suomen takausvastuisiin liittyvät riskit realisoituisivat lähes kokonaan, Suomen valtion kyky vastata velvoitteistaan voisi heikentyä.

        EVM-sopparista ja hallituksen esityksestä pari huomautusta. Ensinnäkin, tuo on käsittääkseni tehty maaliskuussa 2012. Euroopan tilanne kuumenee koko ajan eikä kukaan osaa vielä ennustaa, millaiseen katastrofiin tämä tulee päätymään. Kreikka on pieni tekijä sen rinnalla, että Espanja on ihan todella tulossa ryminällä alas. Mitä sitten tapahtuu, kun yksi Euroopan suurimmista talouksista leviää? Onko nyt turvallista sitoutua EVM:n kaltaiseen järjestelmään, josta ei edes taida päästä millään eroon? EVM:äänhän voi hakea jäsenyyttä myöhemminkin, joten mikään pakkohan ei…

        … ei kun onhan! Nimenomaan on pakko, koska Jutta sitoi Suomen EVM-jäsenyyteen neuvotellessaan vakuuden ERVV-lainoille. Mitäs sitten, jos eduskunta äänestää jäsenyyttä vastaan?

        Vielä pari juttua. Koska aikaa EVM:n perustamiseen on ihan todella vain reilu kuukausi, niin hallituksellammekin on varmasti jo tiedossa mm. Suomen edustajat kyseisessä ”mekanismissa”. Milloin nimet tulevat julki? Millä perusteella heidät on valittu? Ja joko tuo 1,44 mrd. on neuvoteltu lainamarkkinoilta?

        Ja lähteenä on siis käytetty hallituksen esitystä, joka löytyy täältä http://217.71.145.20/TRIPviewer/show.asp?tunniste=HE 34/2012&base=erhe&palvelin=www.eduskunta.fi&f=WORD


    • tietoonvaltaa

      Kysymys kuuluu: mikä on nyt Britanian osuus tästä Luxemburgin EVM pankkiunionin velkarahapotista? Maksetaanko se Britanialla takaisin, kun se eroaa EU:sta? Millä tuo syntyvä rahoitusvaje EVM:ssä korvataan? Joutuuko Suomi maksamaan sinne lisää rahaa? Miksi tästä asiasta ei ole puhuta mitään - Suomen poliitikot ovat puhuneet vain budjettivajeesta, jos Englannilta ei tule jäsenmaksuja EU:lle?

      • brysseliinlisääeuroja

        eu jäsenmaksut kasvavat, mutta no hätä onhan suomessa setelipaino.


      • eilisättävää

        Enpä tiedä noista, mutta ainakin Jyrki Katainen nyt kampanjoi näiden rahojen käytöstä ympäri Euroopan - sehän oli sen takia, että sijoittajille saatiin hienot rahat sijoituspottiin, eikä tarvitse pelätä riskejä.

        https://www.youtube.com/watch?v=Cl0lv3V2dl4

        Video on maaliskuulta 2015. Edellä oleva pankkiunionin perusta on vuodelta 2012.

        En tiedä, että tästäkö huijauksesta 13 vuotta kokoomusmeppinä ollut henkilö sydämistyi, vai mikä sai hänet olemaan aivan shokissa kaiken tapahtuneen jälkeen.

        Reilut puoli vuotta myöhemmin:

        "– Jälkikäteen olen aika shokissa siitä, että tämä kaikki on voinut tapahtua ja että olen ollut osa tapahtumasarjaa, vaikka yritinkin inistä vastaan. Mietin, miten kaikki on mahdollista? Siksikö, että politiikka on pohjimmiltaan retoriikkaa? Joka keksii parhaimmat tarinat, iskusanat ja kielikuvat, menestyy vaikka todellisuus olisi vapaata pudotusta, Korhola kirjoittaa."

        https://www.verkkouutiset.fi/eija-riitta-korhola-kokoomuksella-on-korvat-punaisina-45501/

        Näin sitä voi kustakansaasilmiin, kun liike-elämälle on annettu kaikki poliittinen johto ja valta Euroopan laajuisesti diktatuurilla, jonka siirron seuraukset olisi kuka tahansa täyspäinen estänyt.

        Mutta se ahneus, ahneus.


      • tervetuloariviin
        brysseliinlisääeuroja kirjoitti:

        eu jäsenmaksut kasvavat, mutta no hätä onhan suomessa setelipaino.

        Kenen hallussa oletat olevan sen setelipainon? Olet väärässä, jos kuvittelet olevasi samalla puolella tuon poliittisen valtiojohdon kanssa. Sinä olet nyt minun ohellani niiden orja polkemassa rahadynamopyörää sijoittajille ja pankeille. Sen takia ne kaiken tuon teki ja tarvittiin diktatuuri ja siksi tarvittiin Kolmannen tien politiikka sosiaalisella markkinataloudella natsi-Saksan teollisuusjohdolla.


      • globaalimaailmanvalta

        Ja jotta kokonaisuus hahmottuu, niin kenen hallussa on rahat ja pankit tämän päivän maaillmassa?

        Kuka oli toisen maailmansodan operaation takana - ja viiteeksi salainen sotilastiedusteluraportti Red house report?

        Kuka perusti toisen maailmansodan mainingeissa EU:n ja lähti integroimaan sitä aina pankkiunioniin asti?

        Heti sodan jälkeen perustettiin maaton puolue yksityishenkilöillä eli EPP terästeollisuuden yhdentymisenä, joka operoi yhdessä Pan-eurooppaliikkeen kanssa integraatiota käyttäen hyväkseen yksityisten valtioiden poliitikkoja.

        Käytännöntasolla finanssikriisillä oli mallina Suomen 90-luvun finanssikriisi - hyvin testattu ja hyvin kansalaisiin uponnut. Operaatio siirrettiin Euroopan laajuiseksi.

        Tärkeimmät tekijät olivat Sauli Niinistö, EPP puolueen kunniapuheenjohtaja. Hän perustu 1999 EPP-puolueelle EcoFin-järjestelmän. Tämä järjestelmä kokousti kaikkien maiden valtiovarainministerit (sic! yksi poliittinen puolue Euroopassa kokoustaa itsenäisten jäsenvaltioiden poliitikkoja - myös kaikilla muilla ministereillä oli EPP-kokouksensa). Vuodesta 2006 alkaen Jyrki Katainen, EPP puolueen varapuheenjohtaja, johti EcoFin-järjestelmää Suomen valtiovarainministerinä. Lissabonin sopimus astui voimaan vuonna 2009, jolloin VASTA EcoFin määriteltiin osaksi Euroopan Unionia. Ennen sitä se oli vain EPP-puolueen järjestelmä.

        Näin tämä tehtiin - Suomen kansan valitsemien poliitikkojen avulla, joten kiitos vaan teille kaikille, jotka kävitte äänestämässä, mutta onhan Suomella ollut aina läheiset poliittiset suhteet tähän aatteeseen, sitä ei käy kieltäminen.

        https://www.aamulehti.fi/a/200288419

        Mutta natsi-Saksalla oli lämpimät suhteet myös Länteen ja mm. Ydysvaltojen presidenttiin - harvemmin puhuttu asia.

        Hän:

        "Ernst Franz Sedgwick (”Putzi”) Hanfstaengl (2. helmikuuta 1887 München – 6. marraskuuta 1975 München) oli Adolf Hitlerin taloudellinen ja henkinen tukija Saksan kansallissosialistinen työväenpuolueen varhaisina vuosina. Myöhemmin hänestä tuli puolueen lehdistöpäällikkö.

        Hanfstaengl säilytti läheiset suhteensa Hitleriin, ja vuonna 1931 hänestä tuli kansallissosialistisen puolueen ulkomaanosaston lehdistöpäällikkö. Syyskuussa 1932 hän valmisteli Hitlerin ja Winston Churchillin salaisen tapaamisen Müncheniin – hän oli ystävystynyt Churchillin pojan Randolph Churchillin kanssa."

        Hanfstaengl palasi Yhdysvaltoihin hoidettuaan ensin Espanjassa salaisen diplomaattitehtävän, mutta vaimo jäi Hitlerin lähituntumaan edelleenkin. Britanian kautta hän siirtyi presidentti Franklin D. Rooseveltin avustajaksi.

        Tai tarkalleen näin:

        "Yhdysvaltain presidentti Franklin D. Roosevelt tunsi hänet Harvardin ajoilta, ja hänen pyynnöstään Hanfstaengl siirtyi vuonna 1942 Yhdysvaltoihin."

        https://fi.wikipedia.org/wiki/Ernst_Hanfstaengl

        Enpä yhtään ihmettele, ettei kestäneet Trumpin hermot käydä Ranskan Riemukaaren vierailun yhteydessä kaatuneiden liittoutuneiden haudalla - se on valtavan kokoinen vihreä pelto, jossa on silmänkantamattomiin valkoisia ristejä. Isot Pojat pelasi peliä ja miten monta viatonta ihmistä tuossa pelissä surmattiin?!

        Muistakaa.


      • helppoakuinheinänteko

      • mejasaksa

        Ja oli siellä Hitlerin lähipiirissä suomalaisiakin, Yrjö von Grönhagen.

        "Reichsführer-SS Heinrich Himmler kiinnostui artikkelista ja von Grönhagenin kansatieteellisistä harrastuksista ja kutsui hänet tapaamiseen.[3] Yhteydenoton tuloksena von Grönhagen palkattiin SS:n Ahnenerbe-instituuttiin, ja vuonna 1936 hän johti tutkimusmatkaa Laatokan Karjalaan, missä tarkoituksena oli kerätä alueen ikivanhaa kansanperinnettä.[2]

        Suomalais-saksalainen retkikunta aloitti matkansa kesäkuussa 1936. Ensin he menivät tapaamaan runonlaulaja Timo Lipitsää ja sen jälkeen Tolvajärvelle, jossa valokuvattiin ja äänitettiin kanteleensoittaja Hannes Vornasen esityksiä. Viimeisenä retkikunnan haastateltavana oli tietäjä ja ennustaja Miron-Aku, jonka loitsujen lausuntaa retkikunta kuvasi ja äänitti. Retkikunta keräsi tietoa myös suomalaisesta saunaperinteestä.

        Tämä retken jälkeen von Grönhagen ystävystyi Himmlerin kanssa ja kehitteli erilaisia teorioita suomalaisten ja saksalaisten yhteisestä alkuperästä. Hän sai nimityksen Ahnenerbe-instituutin johtoon, mutta muutaman kuukauden jälkeen instituutin uusi puheenjohtaja tohtori Walter Wüst erotti von Grönhagenin epäpätevänä. Von Grönhagen teki kuitenkin Karjalaan vielä vuosina 1936 ja 1937 kaksi tutkimusmatkaa. Natsihallinnon ja Ahnenerbe-instituutin katse kääntyi itään; esimerkiksi Adolf Hitler ei alun perinkään jakanut innostusta pohjoismaisista kohteista vaan halusi löydettävän yhteyksiä muinaisiin korkeakulttuureihin idässä.[2]

        Jatkosodan aikana von Grönhagen toimi Valtion tiedoituslaitoksen edustajana Berliinissä ja muun muassa muokkasi Eino Jutikkalan, Kustaa Vilkunan ja Väinö Auerin vuonna 1941 tekemää Finnlands Lebensraum -teosta paremmin saksalaisia miellyttäväksi.

        Teoksessa todisteltiin Suomen historiallista oikeutusta Itä-Karjalan ja Inkerinmaan alueisiin, ja sitä oli tarkoitus hyödyntää sovittaessa Suomen rajoista Saksan voitettua sodan.[4]"

        https://fi.wikipedia.org/wiki/Yrjö_von_Grönhagen

        Ja kuinka paljon oli ja ketä?!

        Suomi on ollut läheisesti koko ajan integroimassa Eurooppaa Saksan ohella, joten on syytä olettaa, että nämä suhteet ovat olleet kunnossa aina toisesta maailmansodasta lähtien.


      • russelltrust

        Niin tosiaan, täällä valmistettiin univormut - kuuluiko tuohon sodan järjestäneen I.G Farbenin - maailman neljänneksi suurin teollisuusmonopoli - ryppääseen? Linkki edeltä:

        "Koneesta kurkistaa ulos mustaan Hugo Bossin tehtaan valmistamaan univormuun sekä pääkallon ja sääriluiden kuvin koristeltuun koppalakkiin pukeutunut keskimittainen saksalaismies. Hänen tukkansa on tumma, käsivarret naismaisen pehmeät ja iho kalpea."

        https://www.aamulehti.fi/a/200288419

        Tuosta tunnuksesta tuli mieleeni Hitlerin Thule-seura, jolla on alajärjestö Yhdysvalloissa Yalen yliopistolla - Luumiesten seura - jonka tunnuksena on pääkallo ja ristissä olevat sääriluut, Skull&Bones.

        "William Huntington Russell perusti seuran vuonna 1832 Alphonso Taftin sekä 14 muun Yalen opiskelijan kanssa. Russell oli opiskellut edellisvuonna Saksassa. The Order of File and Claw -niminen ryhmä varasti 1876 Skull & Bonesin asiakirjoja, joissa kerrottiin:

        »Bones on saksalaisessa yliopistossa toimivan seuran haaraosasto... Sen perustaja kenraali Russell asui Saksassa ennen seniorivuottaan ja ystävystyi lämpimästi saksalaisen seuran johtajan kanssa. Mukanaan collegeen hän toi luvan perustaa oma osasto.[1]»

        Jotkut teoreetikot spekuloivat ajatuksella, että Skull and Bones olisi osa Illuminatia, koska Illuminatin tunnuksessa ovat pääkallo (skull) ja sääriluut (bones).[1]"

        https://fi.wikipedia.org/wiki/Skull_and_Bones

        Kyseessä on siis maailmanlaajuinen ilmiö. Tähänkin kuuluu Yhdysvaltojen presidenttejä - Bush nuorempi ja vanhempi.


      • Taas-naurattaa
        mejasaksa kirjoitti:

        Ja oli siellä Hitlerin lähipiirissä suomalaisiakin, Yrjö von Grönhagen.

        "Reichsführer-SS Heinrich Himmler kiinnostui artikkelista ja von Grönhagenin kansatieteellisistä harrastuksista ja kutsui hänet tapaamiseen.[3] Yhteydenoton tuloksena von Grönhagen palkattiin SS:n Ahnenerbe-instituuttiin, ja vuonna 1936 hän johti tutkimusmatkaa Laatokan Karjalaan, missä tarkoituksena oli kerätä alueen ikivanhaa kansanperinnettä.[2]

        Suomalais-saksalainen retkikunta aloitti matkansa kesäkuussa 1936. Ensin he menivät tapaamaan runonlaulaja Timo Lipitsää ja sen jälkeen Tolvajärvelle, jossa valokuvattiin ja äänitettiin kanteleensoittaja Hannes Vornasen esityksiä. Viimeisenä retkikunnan haastateltavana oli tietäjä ja ennustaja Miron-Aku, jonka loitsujen lausuntaa retkikunta kuvasi ja äänitti. Retkikunta keräsi tietoa myös suomalaisesta saunaperinteestä.

        Tämä retken jälkeen von Grönhagen ystävystyi Himmlerin kanssa ja kehitteli erilaisia teorioita suomalaisten ja saksalaisten yhteisestä alkuperästä. Hän sai nimityksen Ahnenerbe-instituutin johtoon, mutta muutaman kuukauden jälkeen instituutin uusi puheenjohtaja tohtori Walter Wüst erotti von Grönhagenin epäpätevänä. Von Grönhagen teki kuitenkin Karjalaan vielä vuosina 1936 ja 1937 kaksi tutkimusmatkaa. Natsihallinnon ja Ahnenerbe-instituutin katse kääntyi itään; esimerkiksi Adolf Hitler ei alun perinkään jakanut innostusta pohjoismaisista kohteista vaan halusi löydettävän yhteyksiä muinaisiin korkeakulttuureihin idässä.[2]

        Jatkosodan aikana von Grönhagen toimi Valtion tiedoituslaitoksen edustajana Berliinissä ja muun muassa muokkasi Eino Jutikkalan, Kustaa Vilkunan ja Väinö Auerin vuonna 1941 tekemää Finnlands Lebensraum -teosta paremmin saksalaisia miellyttäväksi.

        Teoksessa todisteltiin Suomen historiallista oikeutusta Itä-Karjalan ja Inkerinmaan alueisiin, ja sitä oli tarkoitus hyödyntää sovittaessa Suomen rajoista Saksan voitettua sodan.[4]"

        https://fi.wikipedia.org/wiki/Yrjö_von_Grönhagen

        Ja kuinka paljon oli ja ketä?!

        Suomi on ollut läheisesti koko ajan integroimassa Eurooppaa Saksan ohella, joten on syytä olettaa, että nämä suhteet ovat olleet kunnossa aina toisesta maailmansodasta lähtien.

        Yrjö von Grönhagen oli haihattelija, joka oli hetken Himmlerin rotuteorioiden parissa.
        Ne ovat mennyttä maailmaa, joskin jostain syystä kiinnostavat EU-vihaajia! Miksi?


      • Taas-naurattaa
        russelltrust kirjoitti:

        Niin tosiaan, täällä valmistettiin univormut - kuuluiko tuohon sodan järjestäneen I.G Farbenin - maailman neljänneksi suurin teollisuusmonopoli - ryppääseen? Linkki edeltä:

        "Koneesta kurkistaa ulos mustaan Hugo Bossin tehtaan valmistamaan univormuun sekä pääkallon ja sääriluiden kuvin koristeltuun koppalakkiin pukeutunut keskimittainen saksalaismies. Hänen tukkansa on tumma, käsivarret naismaisen pehmeät ja iho kalpea."

        https://www.aamulehti.fi/a/200288419

        Tuosta tunnuksesta tuli mieleeni Hitlerin Thule-seura, jolla on alajärjestö Yhdysvalloissa Yalen yliopistolla - Luumiesten seura - jonka tunnuksena on pääkallo ja ristissä olevat sääriluut, Skull&Bones.

        "William Huntington Russell perusti seuran vuonna 1832 Alphonso Taftin sekä 14 muun Yalen opiskelijan kanssa. Russell oli opiskellut edellisvuonna Saksassa. The Order of File and Claw -niminen ryhmä varasti 1876 Skull & Bonesin asiakirjoja, joissa kerrottiin:

        »Bones on saksalaisessa yliopistossa toimivan seuran haaraosasto... Sen perustaja kenraali Russell asui Saksassa ennen seniorivuottaan ja ystävystyi lämpimästi saksalaisen seuran johtajan kanssa. Mukanaan collegeen hän toi luvan perustaa oma osasto.[1]»

        Jotkut teoreetikot spekuloivat ajatuksella, että Skull and Bones olisi osa Illuminatia, koska Illuminatin tunnuksessa ovat pääkallo (skull) ja sääriluut (bones).[1]"

        https://fi.wikipedia.org/wiki/Skull_and_Bones

        Kyseessä on siis maailmanlaajuinen ilmiö. Tähänkin kuuluu Yhdysvaltojen presidenttejä - Bush nuorempi ja vanhempi.

        "Kyseessä on siis maailmanlaajuinen ilmiö. Tähänkin kuuluu Yhdysvaltojen presidenttejä - Bush nuorempi ja vanhempi."

        Kyseessä on hölynpöly, johon idiootit riittävän toistelun jälkeen uskovat.

        Jos presidentit ovat opiskelijoina kuuluneet samoihin seuroihin muidenkanssa, niin so what?


      • jokuviisassanoi

        Vain teot puhuvat.


    • eiolemuuta

      Naurettavinta mitä olen tänään uutisista lukenut, on se että jos Soini ei saa jatkaa vallassa, niin valtaan tulee vihreänpunaisenkukkeriaisia. Pohdittiin Iltalehdessä.

      Valtaan ei voi tulla kuin yksi ainoa linja - Kolmannen tien politiikka ja sosiaalinen markkinatalous - värillä ei ole mitään väliä.

      • ihmisenelämä

        Maailman onnellisin kansa - onnistuneisiin poliisi ei edes lähde.

        – Poliisilla on ollut perjantaista 4.1. alkaen Helsingin, Vantaan, Espoon ja muun Uudenmaan alueella 47 itsemurhayritystä tai sen uhkatehtävää.

        https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/beaa6a7d-674e-4511-bb79-5f5a4599923c

        Tältä sen politiikan seuraukset näyttävät ja siltä se sitten tuntuvat, ja jokainen vetäytyy kauemmaksi ja toivoo vain, että - herrajumala - kun ei vain osuisi omalle kohdalle.


      • Taas-naurattaa
        ihmisenelämä kirjoitti:

        Maailman onnellisin kansa - onnistuneisiin poliisi ei edes lähde.

        – Poliisilla on ollut perjantaista 4.1. alkaen Helsingin, Vantaan, Espoon ja muun Uudenmaan alueella 47 itsemurhayritystä tai sen uhkatehtävää.

        https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/beaa6a7d-674e-4511-bb79-5f5a4599923c

        Tältä sen politiikan seuraukset näyttävät ja siltä se sitten tuntuvat, ja jokainen vetäytyy kauemmaksi ja toivoo vain, että - herrajumala - kun ei vain osuisi omalle kohdalle.

        Siinä taas tyhmyys kukkii.

        Tämä on EU-palsta, ei Poliisisanomat.
        Poliisi lähtee hälyytyksiin ja tekee parhaansa tuhoien vähentämiseksi.
        Se näkyy EU-vihaajia harmittavan.


      • tätäsejuston

        Juu, tyhmyys kukki siinä, että kyse oli itsemurhista, jonka tämä politiikka saa aikaiseksi. Totta kai se on tosi tyhmää, jos ei ole kovis ja tsemppaa rahaa. Köyhät kyykkyyn ja tappakoon itsensä jos ei pärjää - ihme että et surrut vielä verovarojen kuluttamista näiden poliiskeikkojen takia. Sehän tässä juuri on natsi-Saksaa. Siis tuo sinun mielipiteesi.


      • Taas-naurattaa
        tätäsejuston kirjoitti:

        Juu, tyhmyys kukki siinä, että kyse oli itsemurhista, jonka tämä politiikka saa aikaiseksi. Totta kai se on tosi tyhmää, jos ei ole kovis ja tsemppaa rahaa. Köyhät kyykkyyn ja tappakoon itsensä jos ei pärjää - ihme että et surrut vielä verovarojen kuluttamista näiden poliiskeikkojen takia. Sehän tässä juuri on natsi-Saksaa. Siis tuo sinun mielipiteesi.

        Missä on oikeuden päätös politiikan syyllisyydestä itsemurhiin? Niitä on aina ollut ja tulee olemaan.

        Vain on poliistoiminta Natsi-Saksaa? Poliisin lakkauttaminenko toisi Suomeen mieleisesi onnelan ja lopettaisi itsemurhat. Mistä sitten riemuitsisit?


    • Taas-naurattaa

      Näkyvätmyös amatöörit yrittelevän kybersotaa. Vainoharhaisuus täydentää sanomaa sopivasti.

      Tarvitaan vain älyn-jättämän tuki ja kaikki uskovat?
      No, onhan noissa tarinoissa tietysti perääkin. Kun sopiovasti kieroilee ja mustamaalaa, niin ainakin hengenheimolaiset uskovat.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      66
      6432
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      27
      4153
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      270
      2567
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2000
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      30
      1518
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1377
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1107
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1090
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      1026
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1011
    Aihe