Laitoshoidossa olevat vanhukset ja heidän hoito

Koettu

Ikääntyneet jotka joutuvat laitoshoitoon kun eivät pärjää kotona tai palvelutaloissa ( siellä ei saa asua liian sairaana). Itse olen ollut 6 vuotta avustamassa vanhuksia, vienyt pyörätuoliihmisiä kauppoihin saattajana ja retkillä avustajana. Paikkakunta helsinki.
Laitoshoitopaikka missä oli noin viisi osastoa. Jokaisessa osastossa 32-35 asukasta. Dementikkoja melkein kaikilla osastoilla, yhdessä lievempiä tapauksia. Jos sairas sijoitetaan laitoshoitoon ja saa paikan niin paikan pitää luvata hoitaa asukki loppuun asti. Vaihtooikeutta heillä ei ole
Esimerkki: aivoinfarktin vuoksi puoliksi halvaantunut pyörätuoliin päätynyt joutui kyseiselle osastolle. Hänelle oli tehty muistitesti. Pitäisi ehdottomasti ottaa humioon että a. Infarktipotilaat ovat lyhytjänteisiä eikä pysty keskittymään niin sanovat kysymyksiin " en muista" ym. Näin he saavat diagnoosin " määrittelemätön muistisairaus. Ja näin sitten heitä sijoitetaan dementiayksikköön. Siellänhe kärsivät huudoista, levottomista asukkaista ym eivätkä he saa juttukavereita ollenkaan.
Yksiköissä laitetaan asukit viimeistään19 aikaan sänkyynnja unilääkkeet naamariin. Miksikö? Siksi että vuorossa on 2 hoitajaa ja kun yöhoitaja tulee niin kaikki on pistetty yöpuulle. Yöhoitajia on yksi, ja 1 sairaanhoitaja on yhteinen koko laitoksessa. Kun yölääkkeet on otettu alkuillasta niin jo ennen aamuyötä asukit herää kipuhinja uutta kipulääkettä saa vasta kun aamuvuoro tulee töihin. Asukit siis joutuvat kitumaan kivuissaan monta tuntia. On pitkiä yön tunnit.
Aamuvuorossa on kaksi hoitajaa, joskus päivävuoron hoitaja myöhästyy ja aamuhoitsu lähtee kotiin tms, osasto voi olla jopa pari tuntia tyhjänä.
Ja hoitajat pitävät taukonsa kaikki yhtä aikaa, perusteena että se on ainoa hetki jolloin voivat puhua työasioita. Ensinnäkin heillä on raportti aina vuoron vaihtuessa ja miten potilaiden valvonta jätetään täysin ilman kontrollia? On paljon ammatteja misdä joutuu käymään tauolla vuorotellen eikä kyse ole ihmishengistä.
Tapahtui niin että pyörätuolia käyttävä yhtäkkiä tippui lattialle ja kukaan sitä ei tuntiin edes huomannut. Naamassa tennispallon kokoinen kuhmu. Hänet kannettiin sänkyyn ja heillä ei ole oikeutta päästä erikoisairaanhoitoon ( eikä nestehoitoon tiputuksen muodossa oli kuinka vakava mahatauti tahansa).
Siltä reissulta asukki ei enään selvinnyt vaan vaipui tilaan puhe ei onnistunut ja hän kuoli. Kuolinsyyksi kirjattiin keuhkokuume. Ja henkilö 71v oli se pyörätuolihenkilö joka muisti viiden lasten kaikki nimet, puhelinnumerot, osoitteet, presidenttien nimet vuosiluvut ym.
Laitoshoito on paikka jossa sairaat kuivatetaan, ei nesteytetä vaikka tila niin vaatisi, syötetään ruokaa joka ei lihota, pidetään hoikkina ylipainoa ei saa tulla? He tarvitsisivat ravinteikasta ruokaa, ottaen huomioon että hoitomaksu on 90%henkilön eläkkeestä. MIKSI HOITAJAT VAIKENEVAT epäkohdista nimettöminä? Miksi ette tuo epäkohtia esiin, tämä on ihan kaikkien teidän syytä koska hiljaa hyväksytte kaiken. Ruotsissa oli lex Sarah joka toi parannusta vanhusten hoitoon mutta suomessa ammatti ihmiset hyväksyvät todella ala-arvoisen hoitokäytännön. Jokainen ihminen on oikeutettu saamaan tasokkaan hoidon. Te jotka tästä vaikenette, olette todella raukkamaisia ja sitten kehtaatte puhua asukkaiden itsemääräämisoikeuksista. Miettikääpä tätä.

6

71

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Enolepitänyt

      Kenelle niitä epäkohtia pitää esille tuoda, kun kaikki ne epäkohdat kuitenkin tietää? Missä niitä epäkohtia ei sitten ole?

      • näinonjatkuu

        Samat sanat!


    • Ihmettelenvaan

      Miksi itse kirjoitat nimimerkillä etkä omalla nimelläsi?

    • taasnäitä

      Miten aloittaja, joka kertoo olevansa sattaaja voi tietää mitä kaatunen asukkaan kuolinsyyksi on kirjattu ..:?!
      Ei sattajailla ole oikeutta eikä tunnuksia päästä hoitajien kirjauksia lukemaan ! Ja eikö lääkäri kirjaa kuolinsyyt, ja mikäli epäselvää niin ruumis menee avaukseen !!

      Taitaa aloittaja kertoa omia olettamuksiaan mutu-tuntumalla !!

      • Luulotautipahatauti

        Viimeinen virkkeesi on viisas: niin se yleensä menee, että ne paasaavat eniten, jotka tietävät vähiten.


      • Näitäpäriittää

        Juu, ja muutenkin tietää mitä yöllä tapahtuu, miten pidetään tauot, miten jaetaan lääkkeitä... Ihme tarve tarinoida. Fiksumminkin voisi asiansa esittää - ja oikeille tahoille.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      69
      1315
    2. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1227
    3. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      113
      1155
    4. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      73
      1070
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      58
      880
    6. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      75
      751
    7. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      692
    8. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      41
      691
    9. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      362
      669
    10. S on minun etunimen kolmas kirjain.

      Mikä sinun etunimen kolmas kirjain on?
      Ikävä
      53
      656
    Aihe