Kirkkoon liittyneiden määrästä

Kirkkoon liittyjien määrä virallisessa kirkon tilastossa kasvoi vuodesta 2004 vuoteen 2015. Olettaen systemaattinen virhe samankokoiseksi on tuo kaikkien aikojen ennätys, virallisesti 17604, todellisuudessa ehkä 16000.

Määrä on putosi pari vuotta, vuoden 2017 luku oli 16491. Nyt YLEn jutussa kirkon tutkimuskeskuksen mukaan "Ennakkotietojen mukaan evankelis-luterilaiseen kirkkoon liittyjiä oli viime vuonna noin 16 700", ja toisaalla kerrotaan "Vuonna 2018 kirkkoon liittyi lähes 16 500 suomalaista."

Vähän jännittää miten menee lopullinen luku. Aiemminkin ennakkotieto on ollut todellisuutta suurempi. Jos luku on vieläkin laskussa, jää 2015 mahdollisesti kaikkien aikojen ennätykseksi.

10

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jäi pois vuoden 2004 luku. Se oli selvästi alle 10 tuhannen, eli kasvu on hyvinkin merkittävä. Nythän on koko ajan enemmän ei-jäseniä, ja sitä myöten siis mahdollisia liittyjiä enemmän. Siihen suhteutettuna liittymisinto siis vähenee.

    • Hehhah_

      Tsekkasin Kirkontilastot-sivua niin vuonna 2017 marraskuun loppuun mennessä liittyneitä oli 15529 ja viime vuonna 15730 - siis 200 enemmän kuin vuonna 2017. Vuonna 2017 kirkkoon liittyi joulukuussa saman tilastosivun perusteella 962 henkilöä. Minusta vaikuttaisi kohtalaisen kummalliselta, jos vuoden 2018 joulukuussa liittyneiden määrä olisi yli 20 % pienempi kuin edellis vuonna kun kuitenkin aiemmat kuukaudet ovat menneet kohtalaisen samoilla luvuilla. Noh, marraskuussa viime vuonna on yli sata liittyjää enemmän kuin vuosi aiemmin marraskuussa, mutta miksi joulukuun liittymisluku putoaisi niin merkittävästi, niin sille en näe oikein perusteita. Siksi veikkaan, että liittyneiden määrä voi nousta sadalla-300:lla vuodesta 2017 - vaikka en siis kyllä tajua yhtäkään hyvää perustelua, miksi ihmeessä joku liittyisi moiseen laitokseen (varsinkaan joulukuussa).

      Joka tapauksessa muutokset ovat niin pieniä, että eiköhän olisi järkevä veikata sitä hevosta, että "liittymisluku näyttäisi tasaantuneen 16000-17000 luokkaan".

      • Joo, loppukaneettisi on kyllä tosi. Pitkän nousun taittuminen on sekin jo hyvin.


    • Anonyymi

      Liittyneiden joukossa on myös kouluikäisiä. Paikka paikoin on vielä sosiaallsta pauinetta esim. rippikouluun ja sitä kautta jäsenyyteen. Se on silti kokonaiskehityksessä päävirran vastainen pyörre, jolla on myös suomenkielinen "sukupuolisensitiivinen" nimikin (jota en käytä).

    • Anonyymi

      Aikuiskasteiden määrä on paljon pienempi kuin kirkooon liittyneiden määrä. Lieneekö siis niin, että monet lapsikastetut ja sitten kirkosta eronnet liittyvät? Osa sitten taas eroaa. Jotkut myös väälttelevät kirkollisveroa noin...

      • Aivan ehdottomasti näin. Aikuiskastettujen määrä ei liene koskaan ollut kymmentä prosenttia liittyneistä, ja on nyt prosenttien tasoa. Sehän tarkoittaa, että kirkolla ei ole toivoa saada juurikaan jäseniä jatkossa nyt kastamatta jäävistä vauvoista.


    • Anonyymi

      Pystyykö mitenkään saamaan esiin "heiluoviliikenteen", jossa eroetaan-liitytään-erotaan-lriiitytään-erotaan?

    • Anonyymi

      Tässähän on taustalla taloudellisesti merkittävä liittyjien vapaamatkustajavuosi.

      Kirkosta eronneet maksavat vielä eronsa jälkeen kirkollisveroa yhteensä ainakin viisi miljoonaa euroa vuonna 2019. Tämän johtuu nykysysteemistä, jossa veroa peritään vielä kirkosta eroamisen jälkeenkin, vuoden loppuun asti.
      Vuoden 2019 kirkosta eroamisten määrät kuukausittain löytyvät täältä (viides, värikäs pylväikkö): http://3rdw.net/eroakirkosta/
      Kun lasketaan (yksinkertaisuuden vuoksi) kokonaisia kuukausia kirkosta eroamisen jälkeen, niitä kertyy tammikuussa eronneille 11 x 3781 eli 41 591 kk, helmikuussa eronneille 10 x 1752 = 17 520 kk, maaliskuussa eronneille 9 x 2345 = 21 105 kk. Kaikille ennen joulukuuta eronneille kertyy 194 922 kk kirkollisverokuukausia. Vuosiksi muunnettuna kertyy 16 243 kirkollisverovuotta.

      Jos kirkollisvero olisi keskimäärin 250 euroa/henkilö vuodessa, kertyisi kirkollisveroa 4,06 miljoonaa. Yli 5 miljoonaa euroa kirkollisveroa kirkosta eronneilta kertyy keskimäärin 310 euron keskimääräisen vuotuisen kirkollisveron summalla.

      Kirkollisvero on seurakunnissa keskimäärin 1,39 % tuloista, ja palkansaajien keskiansio on noin 3000 euroa/kk. Siltä pohjalta laskien päästäisiin jo noin 7 miljoonan euron summaan, mutta pienituloisten opiskelijoiden suuren määrän johdosta voidaan pitäytyä varovaisemmassa laskelmassa. Yli 5 miljoonaa euroa kirkolle kirkosta eronneilta.
      Rankaisumaksu pois

      Eräässä tv-keskustelussa juontaja kysyi kansanedustaja Päivi Räsäseltä, pitäisikö kirkosta eroaville säätää jonkinlainen rangaistusmaksu. Kyllä! Räsänen ehätti vastaamaan. Sitten hän jätti asian kehittelyn, kun muisti, että kirkosta eroajille onkin olemassa tämä edellä kuvattu ”rangaistusmaksu”.

      Tällainen rangaistus kirkosta eroaville pitäisi poistaa. Kirkollisveron pitäisi lakata heti eropäivästä. Se voidaan toteuttaa viimeistään vuoden lopullisen veron määräämisen yhteydessä. Oikeus veronpidätyksen laskemiseen ainakin hakemuksesta pitäisi syntyä heti.

    • Kirkontilastot.fi kertoo julkistavansa seuraavat luvut 27.12. Se on vähän outo poikkeus, muutenhan edeltävän kuun luvut tulevat hieman aiemmin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      146
      10646
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      56
      3023
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      206
      2839
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      25
      2137
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      17
      1888
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      17
      1699
    7. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      14
      1646
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      18
      1597
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      18
      1543
    10. 82
      1458
    Aihe