Ei kunnallinen vanhustenhoito ole sen parempaa

Ihmeellistä, että puhutaan vain yksityisestä vanhustenhoidosta, vaikka ei kunnallinenkaan vanhustenhoito ole sen parempaa. Molemmissa no hyviä ja huonoja hoitoalalla täysin sopimattomia hoitajia.
Kokemukseni on kunnallisesta vanhustenhoidosta. Uskomattomia negatiivisia kokemuksia verovaroin ylläpidettävästä vanhustenhoidosta.
Ilmoita


Kuitenkin yli 80% valituksista koskee yksityisiä veroparatiisiyhtiöitä joista useimmat eivät maksa Suomeen verovaroja senttiäkään. Ei kai pieniä suomalaisia vanhustenkotifirmoja kukaan moiti jos niitä nyt enää on olemassa kun ulkomaiset jätit ovat ne ostaneet ulos.
Ilmoita
Viellä huonompi olisi tilanne Jos puhuttas myös kunnallisesta vanhustenhoidosta ja todettas ettei sekään ole sen parempi?

Silloinhan ei voitas edes teoriassa vaatia yksityiseltä puolelta parempaa?
Ilmoita
Suomi on lähtenyt samaan kelkkaan Jenkkien kanssa. Yksityiset hoitavat terveydenhoidon. Kansasta suuri osa jää ilman mitään hoitoa, etenkin pienituloiset ja työttömät, joilla ei ole varaa maksaa itselleen henkilökohtaista sairasvakuutusta.
Ilmoita
Pelkäänpä että vuoden päästä ei ole enää vanhuksille hoitopaikkoja. Kunnollinen hoito tulee maksamaan kunnille niin paljon, että yksityiset lopettaa hoitokodit kannattamattomana ja kunnat ei pysty lisäämään paikkoja kun hoitajamitoitus vanhus- , vammais- ja päivähoito lisää kuluja.
2 VASTAUSTA:
Niinpä jokainen veronmaksaja tietää paljonko sen vanhemmat/isovanhemmat "tienaa" sanotaan jos tienaa 3000 ekuu kuussa (eläke) niin ei sillä huoneistoo ja ruokaa + kovin kummoista hoitoo saa?
Ja sen jälkeen voi miettiä montako tuhatta haluaa kuussa lisää maksaa että vanhuksella olis hyvä olla? ja saattaahan jollakin veronmaksajalla olla useampikin vanhus hoivassa?
Kovinkaan monen eläke ei ylitä 1500 e kuussa, eli ovat kunnan palvelusetelin armoilla, saako sitä vai onko vain pärjättävä kotona.
+Lisää kommentti
kyllä se niin on ETTÄ me ihmiset IHMISIÄ hoidettii jo 70 luvulla kun oltiin IHMISIÄ!!ihmistä kohtaan!!me OLEMME IHMISIÄ!!se PUUTTUU nyt keskustelusta.missä on MOTIVAATIO?raha on tärkee mut JOTAIN nyt puuttuu.mitäpä jos oikein nyt edes jotain tehtäis.
4 VASTAUSTA:
On tämä kumminkin uusi ja ainutlaatuinen tilanne koko ihmiskunnan historiassa
vanhukset ei kuole
Ennen elettiin epäterveellisesti eikä lääketiede ollu kehittynyt nyt ollaan tilanteessa jossa sydänkohtaus on pikku juttu
Lähes kaikki elää niin vanhaksi että tarvii hoivaa?
Vain he elävät vanhoiksi, jotka eivät kuole ennen aikojaan sydän- tai aivoinfarktiin, koska elämäntapavalinnat ovat olleet vääriä. 50 - 60 väli on ko. porukalle riskialtista aikaa.
Tervaskannot kirjoitti:
Vain he elävät vanhoiksi, jotka eivät kuole ennen aikojaan sydän- tai aivoinfarktiin, koska elämäntapavalinnat ovat olleet vääriä. 50 - 60 väli on ko. porukalle riskialtista aikaa.
Ei nää nykyiset vanhukset ole tervaskantoja tervaskannot on sitkeitä ja vahvoja nykyisille vanhuksille jos saa antaa luunapin otsaan niin heti on luissa murtumia siis ovat tosi "haperoita"...
No. nykyvanhuksissa on heitä, ns. tervaskantoja. Kaikki eivät tietysti ole sellaisia, ravinto ym. elämäntavat vaikuttavat asiaan.

Tulevista vanhuksista ei osaa eikä voi sanoa, koska nykypäivän nuorilla ja keski-ikäisillä on sellaisia elämäntapavalintoja, jotka eivät edesauta vanhkaksi elämistä. Ainakaan terveenä, mutta lääkkeethän pidentävät vaikka kuinka elämätöntä elämää.
+Lisää kommentti
13.3. IS "Tytär löysi isänsä kuolleena palvelutalosta - vainaja oli virunut lattialla jo viikkoja"

" Järkyttävän löydön tehnyt tytär on jättänyt Oulun kaupungin työntekijöistä poliisille tutkintapyynnön. Hän epäilee heitä heitteillejätöstä."

Ei yllätä yhtään. Kansakunta on aivan itse päästänyt tämän ajautumaan tähän tilanteeseen. Kun ei uskalla laittaa poliitikolle vastaan niin näin siinä käy. Niin itsekäs kansa.
2 VASTAUSTA:
Mielestäni tuosta tyttärestä pitäisi tehdä rikosilmoitus, selvä omaisen heitteillejättö..
Entä vanhus itse? Jos hän asui palvelutalossa ilman palveluita, niin oletettavasti häntä pidettiin itsenäisesti ajattelevana ja toimivana ihmisenä. Silloin täytyy osata ihan itse sanoa ja kertoa omalle läheiselleen, missä mennään.
+Lisää kommentti
Sipoon kunnan Elsiekoti maksaa lähes 4000e/kk samalla summalla saisi vuosien aikana ostettua oman talon maaseudulta, ko.vanhainkoti sopii vain ruotsin/suomenruotsinkielisille siellä ei ole kirjoja eikä mitään tekemistä suomea puhuville. Hinta siis 130e/yö sitä halvemmalla saisi myös hotellihuoneen. Hoitajat tympeitä, esimerkiksi synttäritarjoilut täytyy itse hommata, maksaa ja järjestää itse erikseen vaikka hinta 4000e kk. Vanhusten ohjelmiin kuului tuolijumppa, ruotsalainen tv ja sauna.
Ilmoita
En nyt lähtisi syyttämään hoitajia kunnallisen hoidon tasosta. Toki huonojakin hoitajia löytyy molemmista, mutta kyllä suurin syy hoidon alennustilaan on resurssien, käsiparien, vähyys. Seuraava kertomukseni voisi olla mistä paikasta tahansa, missä on säästetty vanhustenhoidossa.

Vaihdoin aikoinaan yksityiseltä kunnalle tehostettuun palveluasumiseen töihin. Olin ihmeissäni kun lääkärinkierto oli joka viikko ja asukkaiden kanssa paistettiin usein kesällä makkaraa ja lettuja. Vietiin ulos päiväkahville huonokuntoisimmatkin. Meillä oli keittiötyöntekijä, joka hoiti tiskit ja siistimisen laitoshuoltajan kanssa, jolloin me hoitajat ehdimme keskittyä tärkeimpään eli asukkaisiin. Runsaasti hikoilevat ja rasvaiseen ihoon taipuvaiset pystyttiin saunottamaan kahdesti viikossa. Kaapeissa oli hoitovälineitä kun kaappeja ehti päivällä täyttämään ja asukkaat saivat olla omissa vaatteissaan päivisin. Iltatoimet hoidettiin klo 18 jälkeen, moni pääsi vessaan ja hampaiden pesulle vielä iltapalan jälkeenkin. Töissä oli kiva olla ja asukkaat voivat hyvin.

Sitten alettiin ajaa kunnan laitoshoitoa alas ja alkoi säästötalkoot. Enää meiltä ei siirrytty hoivaosastolle kun kunto huononi niin, että asukas tarvitsi liikkumiseen henkilönosturin ja syöttämistä jokaisella aterialla. Iän karttuessa ja sairauksien edetessä oli yhä enemmän vuodepotilaita, saattohoidettavia, syötettäviä ja kahden, jopa useamman hoitajan hoidettavia. Siellä seassa vielä liikkuvia, tai muuten vaativia asukkaita. Hoitajamitoitusta pienennettiin, vaikka asukkaiden hoitoisuus kasvoi. Nyt vaan päivästä toiseen selviydytään ja tehdään mitä pystytään. Meininki ja mitoitus on melkein kuin omakohtaisella kokemuksellani yksityisellä, sillä erolla että meillä on lääkäri saatavilla tarvittaessa joka päivä, ja asukkaiden pyykit pesee nykyään enimmäkseen Sakupe.

Tunnolliset hoitajat uupuvat taakan alla. Minäkin, vapaapäivänäni, mietin omia työolojani ja pohdin nykytilannetta asukkaiden kannalta. Teen joka päivä parhaani. Lisää palkkaa en vaadi, vaan lisää käsipareja hoitotyöhön. Älkää syyttäkö hoitajia, vaan syyttäkää päättäjiä ja olkaa valmiita maksamaan vähän lisää veroja jotta äitinne ja isänne, mummonne ja ukkinne, saisivat hyvän elämän loppuun asti. Nykymenolla hyvä vanhuus ei toteudu.
8 VASTAUSTA:
Tämä on ihan hemmetin hyvä kommentti. Enemmän tällaisia kertomuksia, ei välttämättä näille sivuille, mutta sinne, missä ne päättäjät kuluttavat pallejaan. Mitä pitemmälle ja isommalle pallille monet kertomukset menevät ja panevat pallit hikoilemaan, sitä parempi.
Itse mummoikäisenä toivon, että en omaisilleni olisi aina vaan kasvava verotaakka, jonka hoito maksaa enemmän kuukaudessa, mitä on mummon vuosieläke. Siksi en mene koskaan enää terveyskeskukseen, enkä kuuntele ravinto- ja elämäntapaterapeutteja.

Ihmisen pitkä elin-ikä ei ole mikään unelma, jos loppupäässä on vaippa, jano, nälkä, likaisuus ja yksinäisyys. Saati tietoisuus siitä, miten turha ja kallis veronmaksajille mummo tai pappa on, kun kunto huononee ja joutuu hoivattavaksi. Vielä selviän arjestani hyvin, mutta juuri nyt, kun vielä voi itse päättää, on ratkaisut tehtävä.
Mummon puurot ja vellit tuntuvat olevan aika pahan oloisesti sekaisin. Kaikki terveyteen viittaavat ohjeet kannattaa kuunnella tarkasti. En itsekään jaksa käsittää, miksi niin moni iäkäs ihminen valitsee huonon tien, eikä sammuta janoaan riittävällä nestemäärällä, nälkäänsä kunnollisella ravinnolla, peseydy, puhdistaudu ja etsi itselleen seuraa.
Ei terveyteen viittaavat ohjeet ole mikään vakuutus, että ne sataprosenttisesti toimivat. Tiedän monia ihmisiä, jotka hoitavat terveyttään ns. oikean mallin mukaan ja kuitenkin sairastuvat, joutuvat onnettomuuteen tai elävät yksin ja vanhuus yllättää hiipimällä. Väsyttää, kolottaa, eikä vain enää jaksa. Niin se etenee!

Toki on paljon ihmisiä, joilla ohjeet toimivat! Jostain syystä, kuten minua elämä alkaa väsyttää jatkuvasti enemmän, eikä vain enää jaksa!
Onko yksinkertaisuuttaan ihan pakko julistaa julkisesti? Pahoittelen.
Revisiitä kirjoitti:
Mummon puurot ja vellit tuntuvat olevan aika pahan oloisesti sekaisin. Kaikki terveyteen viittaavat ohjeet kannattaa kuunnella tarkasti. En itsekään jaksa käsittää, miksi niin moni iäkäs ihminen valitsee huonon tien, eikä sammuta janoaan riittävällä nestemäärällä, nälkäänsä kunnollisella ravinnolla, peseydy, puhdistaudu ja etsi itselleen seuraa.
Vanha ihminen ei tunne janoa, tiedät itsekin aikanaan. Se miksi vanhus ei etsi itselleen seuraa, niin miksihän? Ei jaksa eikä ehkä enää pysty. Ruoka hankitaan olemassa olevilla varoilla, mitä saadaan pienillä tuloilla, peseydytään tarpeen mukaan avun kanssa tai ilman. Pienellä eläkkeellä olevalla ihmisellä on tekemistä , että elää niin kuin pystyy. Kokemuksen myötä ymmärrys kasvaa, oli asia mikä tahansa.
Juuri näin tapahtunut. Vapaaehtoistyöntekijänä olen päässyt seuraamaan mikä tilanne on julkisella puolella tänäpäivänä. Käsipareja tarvitaan pikaisesti. Hoitajat tekevät minkä ehtivät "tukka putkella".
"Vanha ihminen ei tunne janoa" siksi, että hän on ollut liian kauan nauttimatta riittävää määrää nesteitä ja aivot ovat kuivuneet eivätkä enää kerro janosta eivätkä mistään muustakaan mitään. Kehittelevät vain pikku-ukkoja seinille ja nurkkiin ja pissiittiä alakertaan.

Juuri sitä varten, ettei elimistö ala kuivumaan, kannattaa opetella juomaan 1,5 - 2 litraa nesteitä päivässä ja juoda täytyy jo ennen kuin janottaa, koska jano on merkki siitä, että aivot kuivuvat jo. - Nm. Opettele ajoissa
+Lisää kommentti
Viime aikoina julkitulleet vanhustenhoidon ongelmat eivät ole mikään uusi asia, näin on ollut jo vuosikymmenet. Kaikki on ollut julkista salaisuutta ilmeisesti alusta alkaen.

Näistä asioista on tehty valituksia runsain mitoin vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen kaikkiin mahdollisiin ja mahdottomiin paikkoihin ilman merkittäviä tuloksia, ilman merkittäviä tuloksia.

Hylätty valitus tarkoittaa että laillisuusvalvojan mukaan lakia ei ole rikottu. Eduskunta säätää lait. Kannattaa lukea lakeja myös rivien väleistä, varsinkin jos aikoo tehdä valituksia.

Lait säädetään eduskunnan enemmistön tuella. Eipä ole paljoa vastalauseita kuulunut, vaikka monet politiikot sanoutuvat irti kovaan ääneen milloin mistäkin.
Ilmoita

Vastaa alkuperäiseen viestiin

Ei kunnallinen vanhustenhoito ole sen parempaa

Ihmeellistä, että puhutaan vain yksityisestä vanhustenhoidosta, vaikka ei kunnallinenkaan vanhustenhoito ole sen parempaa. Molemmissa no hyviä ja huonoja hoitoalalla täysin sopimattomia hoitajia.
Kokemukseni on kunnallisesta vanhustenhoidosta. Uskomattomia negatiivisia kokemuksia verovaroin ylläpidettävästä vanhustenhoidosta.

5000 merkkiä jäljellä

Rekisteröidy, jos haluat käyttää nimimerkkiä.

Peruuta