Ratkaisu -islam haastaa kristinuskon

Tablighi on Intiassa Delhin seudulla 1920-luvun lopulla virinnyt liike. Se korostaa, että jokaisen muslimin velvollisuus on lähteä liikkeelle kutsumaan ihmisiä uskoon. Liike saavutti nopeasti jalansijaa ympäri arabimaailmaa, Turkkia ja Afrikkaa. Erityisesti länsimaat olivat 60-luvulta lähtien aktiivisen lähetystoiminnan kohteina sitä mukaa, kun muslimisiirtolaisten määrä USA:ssa ja Länsi-Euroopassa kasvoi. Liikkeen kannatusta arvioitaessa on syytä puhua yli 20 miljoonasta, ehkä jo enemmästäkin.

Liikkeen jäsenen tulee todistaa omasta henkilökohtaisesta uskostaan ja kuinka usko on muuttanut hänen elämänsä. Uskovat puhuvat uskoontulostaan ja kääntymyksestään sekä sitä seuranneesta uudesta elämän mielekkyydestä. Lopuksi he esittävät kutsun tulla heidän moskeijaansa kokouksiin, kehotuksen luopua epäuskosta ja antautua yhteen Jumalaan uskovaksi. Koraani merkitsee heille Jumalan sanaa aidossa ja lopullisessa muodossa, jota he tulkitsevat valikoidusti ja kirjaimellisesti niin kuin fundamentalistikristitytkin Raamattuaan. Tablighi moskeijat on islamilaisen maailman merkittävin ja nopeimmin leviävä fundamentalistinen uudistusliike. Sen edustama henkilökohtainen ”ratkaisuislam” on moderni konsepti, joka vetoaa vieraantuneisiin ja juurettomiin ihmisiin vastaavan kristillisen liikkeen tapaan. Sana Tabligh tarkoittaa sanoman välittämistä, kommunikointia tai julistusta, sillä usko tulee kuulemisesta. Nimi kertoo oleellisimman liikkeestä: On kysymys islamin ilosanoman levittämisestä.

Tablighi - liikkeen uskontulkinta on fundamentalistinen. Liike korostaa ankaran puritaanista elämäntapaa ja islamin peruspilarien sekä sunnan huolellista noudattamista. Kyseessä on henkilökohtaista hurskautta ja kokonaisvaltaista sitoutumista vaativa liike. Voidaan perustellusti puhua sunnalaisesta herätysliikkeestä, joka edellyttää henkilökohtaista uskonratkaisua ja uskostaan todistamista. Liike muistuttaa kristillistä herätysliikettä siinäkin mielessä, että vuosijuhlat kokoavat valtavat määrät uskovia kuulemaan julistusta, rukoilemaan ja jakamaan todistuksia pienryhmissä. Sitoutuminen liikkeeseen merkitsee suostumista lähetystiimeihin ja se edellyttää myös taloudellista uhraamista.

Julistus on herätyssaarnaa, jossa kehotetaan parannukseen, uskonhurskauteen ja islamin peruspilareiden tarkkaan noudattamiseen. Toinen tunnusomainen piirre on voimakas eskatologinen paatos: Helvetin kauhut ja pelastuksen (paratiisin) ihanuus toimivat tiukkaan uskonelämään tähtäävän kehotuspuheen motivoijina. Kolmas piirre on tämän lähetysliikkeen aggressiivisuus ja poleemisuus suhteessa muihin uskontoihin ja toisin ajattelijoihin. Kun vertaa Tablighi-liikettä fundamentalistisiin kristillisiin herätysliikkeisiin, huomataan että usko Jumalaan ja Allahiin (on arabiaa ja suomeksi Jumala) näyttävät merkitsevän käytännön elämässä hyvin paljon samoja korostuksia muutamasta dogmaattis-teoreettisesta erilaisuudestaan huolimatta.
Ilmoita


27 Vastausta

Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.


Ainoa ongelma on tuon jumalan olemassaoloa, olipa sen nimi mikä tahansa ja palvontamenot millaiset tahansa.

Ei nimittäin ole vielä yhdestäkään jumalasta havaintoa, jos luetaan pois jumalien luoja, ihminen.
3 VASTAUSTA:
Et voi sanoa jumalan/jumalien olemassaoloa ongelmaksi, jos et määrittele jumalaa, jumalia tai Jumalaa.

On vaihtoehtoja valita parrakas Herra pilven päällä tai vain luonnonlakien mukaan toimiva Voima. Tai tulevaisuuden ihminen, jonka tietokonepelin pelihahmoja olemme (tiede todistaa), jolloin Jumala onkin tulevaisuuden ihminen.

Ja voisiko tähän listaan laittaa vaikka alienit, joiden koelaboratoriossa elämme rottina, joten Jumala olisi siinä tapausessa tuo alieni/alienit.

Tuo tosin voisi sotia Luomiskertomutsa vastaan, jos Jumala teki ihmisen omaksi kuvakseen - sopisi varmaan tuohon tietokonepelijuttuun parhaiten...
minkälainenongelmaon kirjoitti:
Et voi sanoa jumalan/jumalien olemassaoloa ongelmaksi, jos et määrittele jumalaa, jumalia tai Jumalaa.

On vaihtoehtoja valita parrakas Herra pilven päällä tai vain luonnonlakien mukaan toimiva Voima. Tai tulevaisuuden ihminen, jonka tietokonepelin pelihahmoja olemme (tiede todistaa), jolloin Jumala onkin tulevaisuuden ihminen.

Ja voisiko tähän listaan laittaa vaikka alienit, joiden koelaboratoriossa elämme rottina, joten Jumala olisi siinä tapausessa tuo alieni/alienit.

Tuo tosin voisi sotia Luomiskertomutsa vastaan, jos Jumala teki ihmisen omaksi kuvakseen - sopisi varmaan tuohon tietokonepelijuttuun parhaiten...
Huomannet, että kaikki kaikista jumalista kirjoitettu on vaina ja ainoastaan noiden jumalien luojien, eli ihmisten kirjoittamaa ja kertomaa.

Ongelmaksi jumalat muodostuvat silloin, kun uskonharhaiset lakkaavat luottamasta epäjumalnsa kykyyn hoitaa asioita ja ryhtyvät itse toimimaan tuon epäjumalansa asioiden ajajina.

Pääsisimme paljosta pahasta, jos jättäisimme nuo teot olemattomien jumalien toteuttamatta jättämiksi.
Totta kai huomaan ja siksi Raamattu onkin mielenkiintoinen kirja - siellä nimittäin lukee kaikkea mielenkiintoista rivienvälissä - kenellehän se kaikki on tarkoitettu kuljetettavaksi vuosisadasta toiseen. Uskonto on sitten toinen juttu. Mutta suotta väheksyt Jumalia ja uskovaisia - nimittäin olemme tällä hetkellä tiukkaakin tiukemmin kristillisten valtioiden liitossa, jota väitän enemmän saatananpalvonnaksi kuin Jumalan kunnioittamiseksi, enkä niin kovin mielenkiinnollakaan odota, että mitä ne seuraavaksi keksivät meidän päänmenoksi, kun vanhukset nyt on saatu hengiltä. Uskominen tai kieltäminen - pro tai anti - ei johda totuuteen. Enkä nyt tarkoita Jumalan totuuteen, vaan siihen, että mihin tätä koko päätöntä uskontonormistoa lopun kaiken tullaan tarvitsemaan.
+Lisää kommentti
Aloittaja kirjoittaa, että uskonliikkeen nimi kertoo oleellisimman liikkeestä: On kysymys islamin ilosanoman levittämisestä.

Jos kristilliä kuollut Jumala omien syntien puolesta on kristityn uskontunnustuksen ilosanoma saada perusteeton armo, niin mikä ilosanoma ja miten sitten syntyy tässä islamilaisessa lahkossa?
9 VASTAUSTA:
Apostolisessa uskontunnustuksessa ei sanota että Jeesuksen kuolema ristillä syntien sovittamiseksi olisi ilosanoma.
Mutta jos kolminaisuusoppi - joka on pakollinen kristinuskossa sanoo- että kristiusko perustuu tähän ristinkuolemaan ja jopa Jumalana, niin eikö se silloin ole tämä kirkollisen opin normi?

Syntiensovittaminen ei siis ollut ilosanoma - sitäkö ylipäätään tarkoitat? Jos näin on, niin sittenhän tuo Jumalan kuolema ristillä ja kuoleman julistaminen Paavalin sanoin ehtoollisella on helppoa jättää poiskin.
uskontunnustus kirjoitti:
Apostolisessa uskontunnustuksessa ei sanota että Jeesuksen kuolema ristillä syntien sovittamiseksi olisi ilosanoma.
Sanotaan mitä sanotaan, mutta sovitusoppi on harhaoppi. Jokainen vastaa tuomiopäivänä itse omista synneistään.
Huonolta tuo apostolinenkin uskontunnustus vaikuttaa, kun siinä Jumalan poika laitetaan astumaan ristiltä helvettiin ja sanamuoto on kuitenkin 700 luvulta. Nikaian uskontunnustus on PÄÄuskontunnustus ja siten, että Kristus on yhtä kuin Jumala, ja SAMA persoona, joka astuu alas helvettiin.

Niin ei kumpikaan nyt järjellä voita, niin että näistä saisi mitään enempää kuin saatananpalvontaa Paavalin ristille kiroamisen myötä. Onko niiden koskaan ollut tarkoitus muuta ollakaan - epäilen, ettei tekijät nyt niin ymmärtämättömiä ole voineet olla, etteivätkö sanojen merkityksiä olisi ymmärtäneet Paavalin ohella.

Huonoa myös sen puolesta, että faktana tiedämme niin Pyhästä hengestä sikiämisen kuin ylösnousemuksen olevan 4 tuhatta vuotta vanhaa pakanauskontoa, oilla ei periaatteessakaan ole mitään tekemistä kristiuskon kanssa.

Pääuskontunnustuksen loppu on tämä:

” Vaikka hän on Jumala ja ihminen, ei kuitenkaan ole kahta Kristusta, vaan yksi.

Yhdeksi hän ei ole tullut siten, että jumaluus olisi muuttunut ihmisyydeksi, vaan siten, että Jumala on omaksunut ihmisyyden.

Yksi hän ei ole sen vuoksi, että luonnot olisivat sekoittuneet toisiinsa, vaan siksi, että hän on yksi persoona. Sillä niin kuin järjellinen sielu ja ruumis yhdessä ovat yksi ihminen, niin Jumala ja ihminen ovat yksi Kristus.

Hän on kärsinyt meidän pelastuksemme tähden, astunut alas helvettiin, noussut kuolleista, astunut ylös taivaisiin, istunut Isän oikealle puolelle, ja sieltä hän on tuleva tuomitsemaan eläviä ja kuolleita. Hänen tullessaan kaikkien ihmisten on noustava kuolleista ruumiillisesti ja käytävä tilille siitä, mitä ovat tehneet. Hyvää tehneet pääsevät ikuiseen elämään, pahaa tehneet joutuvat ikuiseen tuleen.

Tämä on yhteinen kristillinen oppi. Se joka ei usko sitä vakaasti ja vahvasti, ei voi pelastua.”

http://tunnustuskirjat.fi/ekumeeni.html

Kuolleista herääminenkin on tosi outo kohta, ja tuo juuri, että kenen Isän vieressä tämä Jumalaksi tullut persoona nyt sitten istuu. Kuten täällä on hyvin esitetty, niin tässä uskontunnustuksessa (kolminaisuudessa) ei ole päätä eikä häntää.

Ja sitten kun otetaan vielä löydetyt papyruskääröt Jeesuksen alkuperäisistä opetuksista ja sekin, että Jeesuksella oli kaksoisveli kuten myös löytyneen Paavalin kirjeen teksti, että Jeesuksella oli lapsia (myös Lutherin ilmaus), niin aina vain kummallisemmaksi menee.

Minä en pysty ajattelemaan, että mitä näistä jutuista nyt pystyy edes säästämään, ja siksi edelleenkin vetoan siihen, että juuri ennen kuin Jeesus määrättiin harhaoppiseksi ja kirkko teki keisarin kanssa kolminaisuusopin, keisari pidätytti Catherine Aleksandrialaisen väittelemään Jeesuksen sanojen viisaudesta.

Paavilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin julkaista nyt nämä Catherinen väittelyssä voittamat ja viisauden todistamat Jeesuksen sanat - kyllä ne siellä Vatikaanissa on tallessa - ja se on kirkon ainoa pelastus, ja pitää hylätä nämä uskontoon liitetyt muinaiset, pakanalliset harhaopit ja pakanalliset riitit.
bismillah kirjoitti:
Sanotaan mitä sanotaan, mutta sovitusoppi on harhaoppi. Jokainen vastaa tuomiopäivänä itse omista synneistään.
Olisikin edes harhaoppi, mutta kun on Saatanan palvontaa Jumalan kuolemalla. Tällä kohdin toivoisin, ettei mitään henkimaailmaa olisikaan - ei Jumalaa, ei Saatanaa - mutta kun katson ympärilleni, niin Saatanaan on helppoa uskoa. Jumalasta en tiedä.
Niin, uhrattu ihmisuhrihan se Jeesus oli., joten uhrkultti vain jatkuu. Mutta tuloksista en menisi takuuseen.
toimiiko kirjoitti:
Niin, uhrattu ihmisuhrihan se Jeesus oli., joten uhrkultti vain jatkuu. Mutta tuloksista en menisi takuuseen.
Jeesus oli 100% Jumala ja 100% ihminen. Synnitön Jumalan Poika kuoli ristillä ja sovitti ihkiskunnan synnit. Kukaan muu ei olisi siihen kelvannut. Koko VT:n uhrikulttuuri oli esikuvaa siitä miten kerran kaikki synnit tullaan sovittamaan 🤓
usko.vainen kirjoitti:
Jeesus oli 100% Jumala ja 100% ihminen. Synnitön Jumalan Poika kuoli ristillä ja sovitti ihkiskunnan synnit. Kukaan muu ei olisi siihen kelvannut. Koko VT:n uhrikulttuuri oli esikuvaa siitä miten kerran kaikki synnit tullaan sovittamaan 🤓
No tuo on täyttä puppua jos Raamatun otamme vakavasti. Juutalaisuuteen ei kuulunut edes ihmisuhrit.
vitsin.murjasit kirjoitti:
No tuo on täyttä puppua jos Raamatun otamme vakavasti. Juutalaisuuteen ei kuulunut edes ihmisuhrit.
Ihmisuhri kuuluukin Jumalan pelastussuunnitelmaan eikä mihinkään uskontoon.
+Lisää kommentti
Minusta ratkaisuksi kristinuskoon pitää haastajana olla kristinusko, eikä sotkea siihen islamia. Ja ratkaisun on löydyttävä älystä ja järjestä ja merkityksistä ja tarkoituksista - ei palvontakulteista laidasta laitaan - sen alkuperäisen kristiuskon mukaan, joka perustui muinaisiin filosofeihin - mielenrauhaan ja tyyneyteen sekä moraalin ja etiikkaan, joka tulee sille Jeeksenkin ajatuksissa ja opetuksissa.
Ilmoita
Sanalla r a t k a i s u on huono kaiku kun natsit käyttivät sitä juutalaisten tuhoamisen yhteydessä.
6 VASTAUSTA:
Kiinnitin muuten samaan huomiota - ja olen kiinnittänyt siihen sen jälkeen, kun se tuli silmien eteen, kun asiasta juuri kirjoitin ja näin ensimmäisen kerran. Sen painotus on merkittävää.

Mutta me kiinnitämme siihen ilmeisesti eri syystä huomiota - minä toiselta laidalta, kun tiedän nämä salatut taustat, joita sinä et suostu uskomaan. Ja nyt kun vastaan tuli Albert Piken italialaispoliitikon kirje mikä oli lopullinen toisen maailmansodan ratkaisu ja mihin ratkaisuun tässä kolmannessa maailmansodassa tarvitaan nyt Israelia, jonka - ei ennustetun, vaan tiedetyn - tilanteen olevan silmiemme edessä.

Ja samaan pakkopuheeseen minunkin kirkonuudistus liitty, vaikka luojavarjele minulla ei ole mitään tekemistä minkään aatteen, ismin, veljekunnan tai edes seuran kanssa. Ei juuri minkään uskonnonkaan, mutta joku vimmatunmoinen halu minulla olisi pelastaa kirkko ja Jeesus tulevalta tuholta.
Ja se miten tuota tuhoa on systemaattisesti rakennettu ja miten on särjetty Suomea - aivan tarkoituksen tahallisesti, niin kukaan ei enää voi olla epävarma siitä, että kyseessä olisi vain sattumaa.

Lähes kymmen vuotta kaikki kynnelle kykenevät, asiasta tietävät koittivat herätellä vanhusten kurjasta kohtalosta - myös minä. Ja PAM yhtenä hetkenä, yhtenä päivänä se on kaikkien huulilla, joka ainoan lehden jokaisessa otsikossa. Yht äkkiä kaikki välittävätkin siitä (koska lehdet uutisoi) valvojat heräävät - jopa oikeuskansleri. Uhkaillaan jopa poliisilla. Menkää suolle.

Joku vetelee näitä naruja ja joku taho päättää, että koska tehdään mitäkin ja mitenkin, ja tuon tahon hallussa on media.

Ensimmäisen kerran uskon iluminatiin - kuulin tuon merkillisen sanan vuosia sitten, eikä se sanonut mitään, eikä ole sanonut juuri mitään senkään jälkeen ennen kuin näin tuon Albert Piken kirjeen. Mutta ei vielä sekään herättänyt - vaan se mitä laitoin ketjuun Usko Jeesukseen ei ole uskontoa tarina La Saletten Marian ilmestyksestä, jonka yhteydessä puhutaan Iluminatista (kirjoitetaankohan se sana noin). Tuon ilmestyksen sanoman kanssa on ollut niin suuria vaikeuksia kirkon kanssa, että tämän ilmestyksen näkijä lopulta tappoi itsensä.

Vai tuollaisen voiman, järjestön mukana olo selittää, että miten on saatu/saadaan juutalaiset itse sotkettua omaan kansanmurhaansa teollisuuden kautta, jota nyt voidaan käyttää heitä vastaan kuten kolmannen maailmansodan tilanne Albert Piken mukaan tulee juuri tapahtumaan islamistien voimin, joka siis on myös kirkon tuho.

Ketkä kuuluvat iluminatiin? Montako heitä on? Mistä heidät löytää?
meidännykyaika kirjoitti:
Kiinnitin muuten samaan huomiota - ja olen kiinnittänyt siihen sen jälkeen, kun se tuli silmien eteen, kun asiasta juuri kirjoitin ja näin ensimmäisen kerran. Sen painotus on merkittävää.

Mutta me kiinnitämme siihen ilmeisesti eri syystä huomiota - minä toiselta laidalta, kun tiedän nämä salatut taustat, joita sinä et suostu uskomaan. Ja nyt kun vastaan tuli Albert Piken italialaispoliitikon kirje mikä oli lopullinen toisen maailmansodan ratkaisu ja mihin ratkaisuun tässä kolmannessa maailmansodassa tarvitaan nyt Israelia, jonka - ei ennustetun, vaan tiedetyn - tilanteen olevan silmiemme edessä.

Ja samaan pakkopuheeseen minunkin kirkonuudistus liitty, vaikka luojavarjele minulla ei ole mitään tekemistä minkään aatteen, ismin, veljekunnan tai edes seuran kanssa. Ei juuri minkään uskonnonkaan, mutta joku vimmatunmoinen halu minulla olisi pelastaa kirkko ja Jeesus tulevalta tuholta.
Tuohonpa ei minulla ole oikeastaan mitään lisättävää. Ehkä sen verran kuitenkin, jos se ei tullut selväksi, että olen Israel-fani, joka kuitenkin arvostelee jos Israel käyttää mielestäni liian kovia otteita palestiinalaisia kohtaan.

Tuon Albert Pikeen en ole tutustunut muuten kuin pintapuolisesti.
sage8 kirjoitti:
Tuohonpa ei minulla ole oikeastaan mitään lisättävää. Ehkä sen verran kuitenkin, jos se ei tullut selväksi, että olen Israel-fani, joka kuitenkin arvostelee jos Israel käyttää mielestäni liian kovia otteita palestiinalaisia kohtaan.

Tuon Albert Pikeen en ole tutustunut muuten kuin pintapuolisesti.
Juu olen ymmärtänyt, olet myös erittäin hyvä ajattelija, kuten aikaisemminkin sanoin.

Nyt koodaan tähän vähän tietoa/ Britt.tiedustelupalvelu/raporttiXXX/
8/07siepat.laps./monikko/EU-komss., joka/tuot.pedof.elokuvia,suojelu Portug./Britt.korkeimmat oik.viranomaiset.

Mikähän yhteys tähän?!
Ahaa, sensuuri iskee. No ei pikemmin.
ihmettelyävain kirjoitti:
Juu olen ymmärtänyt, olet myös erittäin hyvä ajattelija, kuten aikaisemminkin sanoin.

Nyt koodaan tähän vähän tietoa/ Britt.tiedustelupalvelu/raporttiXXX/
8/07siepat.laps./monikko/EU-komss., joka/tuot.pedof.elokuvia,suojelu Portug./Britt.korkeimmat oik.viranomaiset.

Mikähän yhteys tähän?!
Tutustutaan kun tulee aikaa. Nyt on lähdettävä hankkimaan henkilöllisyyskorttia että saa palveluja ja äänestää.
+Lisää kommentti
Kristinuskolla ja islamilla on se teoreettinen ero että islamissa Jeesus ei ole Jumala eikä kuollut syntiuhrina ristillä. Jumalahan ei voi kuolla. Mutta näin ajattelevat monet kristitytkin ja eihän Luukkaallakaan mainita syntien sovitusoppia vaikka se on UT:n laajin kirjoituskokoelma. Kristityt arabit käyttävät myös Jumalasta nimeä Allah.
4 VASTAUSTA:
Arabit varmaan sitten kirjoittavat, että suomalaiset käyttävät Allahista nimeä Jumala. Englantilaiset taas käyttävät Jumalasta nimeä God jne.

Olisipa se metkaa, jos arabit käyttäisivät Jumalasta nimeä Jumala!
montajumalaa kirjoitti:
Arabit varmaan sitten kirjoittavat, että suomalaiset käyttävät Allahista nimeä Jumala. Englantilaiset taas käyttävät Jumalasta nimeä God jne.

Olisipa se metkaa, jos arabit käyttäisivät Jumalasta nimeä Jumala!
Niin. Allah on arabiaa ja suomeksi Jumala
No näinpä juuri. Mutta tuon selittäminen tuntuu olevan erikoisen vaikeaa täällä.
Syntien sovitusoppi puuttuu Luukkaalla (evankeliumi, Apt.) kokonaan.
+Lisää kommentti

Vastaa alkuperäiseen viestiin

Ratkaisu -islam haastaa kristinuskon

Tablighi on Intiassa Delhin seudulla 1920-luvun lopulla virinnyt liike. Se korostaa, että jokaisen muslimin velvollisuus on lähteä liikkeelle kutsumaan ihmisiä uskoon. Liike saavutti nopeasti jalansijaa ympäri arabimaailmaa, Turkkia ja Afrikkaa. Erityisesti länsimaat olivat 60-luvulta lähtien aktiivisen lähetystoiminnan kohteina sitä mukaa, kun muslimisiirtolaisten määrä USA:ssa ja Länsi-Euroopassa kasvoi. Liikkeen kannatusta arvioitaessa on syytä puhua yli 20 miljoonasta, ehkä jo enemmästäkin.

Liikkeen jäsenen tulee todistaa omasta henkilökohtaisesta uskostaan ja kuinka usko on muuttanut hänen elämänsä. Uskovat puhuvat uskoontulostaan ja kääntymyksestään sekä sitä seuranneesta uudesta elämän mielekkyydestä. Lopuksi he esittävät kutsun tulla heidän moskeijaansa kokouksiin, kehotuksen luopua epäuskosta ja antautua yhteen Jumalaan uskovaksi. Koraani merkitsee heille Jumalan sanaa aidossa ja lopullisessa muodossa, jota he tulkitsevat valikoidusti ja kirjaimellisesti niin kuin fundamentalistikristitytkin Raamattuaan. Tablighi moskeijat on islamilaisen maailman merkittävin ja nopeimmin leviävä fundamentalistinen uudistusliike. Sen edustama henkilökohtainen ”ratkaisuislam” on moderni konsepti, joka vetoaa vieraantuneisiin ja juurettomiin ihmisiin vastaavan kristillisen liikkeen tapaan. Sana Tabligh tarkoittaa sanoman välittämistä, kommunikointia tai julistusta, sillä usko tulee kuulemisesta. Nimi kertoo oleellisimman liikkeestä: On kysymys islamin ilosanoman levittämisestä.

Tablighi - liikkeen uskontulkinta on fundamentalistinen. Liike korostaa ankaran puritaanista elämäntapaa ja islamin peruspilarien sekä sunnan huolellista noudattamista. Kyseessä on henkilökohtaista hurskautta ja kokonaisvaltaista sitoutumista vaativa liike. Voidaan perustellusti puhua sunnalaisesta herätysliikkeestä, joka edellyttää henkilökohtaista uskonratkaisua ja uskostaan todistamista. Liike muistuttaa kristillistä herätysliikettä siinäkin mielessä, että vuosijuhlat kokoavat valtavat määrät uskovia kuulemaan julistusta, rukoilemaan ja jakamaan todistuksia pienryhmissä. Sitoutuminen liikkeeseen merkitsee suostumista lähetystiimeihin ja se edellyttää myös taloudellista uhraamista.

Julistus on herätyssaarnaa, jossa kehotetaan parannukseen, uskonhurskauteen ja islamin peruspilareiden tarkkaan noudattamiseen. Toinen tunnusomainen piirre on voimakas eskatologinen paatos: Helvetin kauhut ja pelastuksen (paratiisin) ihanuus toimivat tiukkaan uskonelämään tähtäävän kehotuspuheen motivoijina. Kolmas piirre on tämän lähetysliikkeen aggressiivisuus ja poleemisuus suhteessa muihin uskontoihin ja toisin ajattelijoihin. Kun vertaa Tablighi-liikettä fundamentalistisiin kristillisiin herätysliikkeisiin, huomataan että usko Jumalaan ja Allahiin (on arabiaa ja suomeksi Jumala) näyttävät merkitsevän käytännön elämässä hyvin paljon samoja korostuksia muutamasta dogmaattis-teoreettisesta erilaisuudestaan huolimatta.

5000 merkkiä jäljellä

Rekisteröidy, jos haluat käyttää nimimerkkiä.

Peruuta