hallituksen varajäsenen oikeudet...

avuntarvitsija

Osaisiko kukaan auttaa kysymyksessäni... Onko osakeyhtiön hallituksen varajäsenellä oikeus tietää asioista jotka eivät ole vielä julkisia vaan vain osakkaiden/yhtiön välillä käytyjä asioita. Ja mitkä on oikeastaan varajäsenen oikeudet? Entäpä astuuko oikeudet/vastuut voimaan vasta siinä vaiheessa jos varajäsentä tarvitaan kokouksessa? Onko varajäsenen rooli muuten "olematon"? Kiitos jo etukäteen jos joku osaisi auttaa!

8

89

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Miten-tärkeät-tiedot

      Lyhyesti sanoen tilanne on sellainen, että jos sinulle ei hallituksessa anneta haluamiasi tietoja, niin ei niitä "sinulle kuuluvia" tietoja poliisi tule sinulle avuksi esille kaivelemaan.
      Joudut nostamaan kanteen muita hallituksen jäseniä vastaan oikeudessa, ja sitä kautta hakemaan ne tarvitsemasi tiedot.
      Tonnin kokoisen eturistiriidan takia ei kannata lähteä, mutta usean kymppitonnin riidan vuoksi saattaa kannattaa.

    • 8934

      Hallituksen varajäsen ei ole hallituksen jäsen. Hänellä ei ole hallituksen jäsenen oikeuksia eikä velvollisuuksia. MUTTA, jos hän astuu remmiin (esim. joku varsinainen jäsen on esteellinen tai vaikka potkaissut tyhjää), niin hänellä on täydet hallituksen jäsenen oikeudet ja vastuut.

      Oy-lain mukaan firmaa johtaa hallitus. Toimitusjohtaja on hallituksen pikku apulainen juoksevien asioiden hoitamista varten. Näin ollen on selvää, että hallituksella on käytössään kaikki tarvitsemansa tieto. Tämä koskee totta kai voimassa olevaa, toimivaa hallitusta, ei poissa olevia "varamiehiä".

      Hallitustyöskentelyssä hallituksen puheenjohtaja on avainhenkilö. Hän on yhteydessä yhtiöön ja vastaa hallituksen toiminnasta. Jos hallituksen puheenjohtaja pihtaa tietoja muilta hallituksen jäseniltä, niin silloin sen muun jäsenen on syytä erota hallituksesta. On hölmöä kantaa täyttä vastuuta, jos ei edes tiedä missä mennään.

      Edellisen kirjoittajan poliisi-juttu oli ilmeisesti vitsi. Kyseessä ei ole rikos, poliisi ei puutu siihen. Kyseessä on yhtiöoikeudellinen asia, siis yksityisoikeudellinen riita. Se ratkaistaan käräjäoikeudessa, mutta ilman poliisia ja ilman syyttäjää. Kummankin osapuolen asianajaja huolehtii prosessoinnista. Oikeus sitten velvoittaa toisen osapuolen tekemään jotakin. Jos ei tee, niin entä sitten. Ei oikeuden päätöstä tarvitse heti totella. Tällöin "voittaneen" osapuolen on käännyttävä haastemiehen puoleen, joka tulee firmaan vaikka oven läpi ja hankkii tarvittavat tiedot. Tällainen prosessi vie valituksineen helposti sellaiset 8-18 kuukautta ja homman kustannus on suuruusluokkaa 20.000-30.000 euroa. Eli ottamalla tuon suuruisen riskin, voit saada puolentoista vuoden kuluttua nähtäväksesi asiakirjoja, jotka ovat jo täysin vanhentuneita ja käytännössä jätepaperia.

      Eli, ei kannata riidellä. Jos hallitustyöskentely ei suju, jos ei ole luottamusta, jos joku asia "haisee", niin helpointa on saman tien erota halluksesta. Se on halvinta ja turvallisinta.

      • Osakkaana-mukana

        >>Näin ollen on selvää, että hallituksella on käytössään kaikki tarvitsemansa tieto.

        Jos hallituksen puheenjohtaja haluaa kieltyäytyä antamasta muille hallituksen jäsenille kaikkia tietoja, niin eihän niitä silloin saa, vaikka osakeyhtiölaki sanoisi asiasta mitä.

        >> niin silloin sen muun jäsenen on syytä erota hallituksesta. On hölmöä kantaa täyttä vastuuta, jos ei edes tiedä missä mennään.

        Usein hallituksen jäsenillä on osakeomistuksia firmassa, ja siksi siellä hallituksessa ollaan, että asioita voidaan valvoa. Siksi se protestimielinen eroaminen hallituksesta ei ole niin simppeliä, jos on tarkoitus osakeomistusta jatkaa, ja mahdollisesti myös työskennellä edelleen ko. firmassa.

        Mutta jos tilanne ei ole kertaluonteinen vaan pysyvä, että puheenjohtaja käytännössä pimittää kaikki keskeiset tiedot, niin onhan tuosta tilanteesta jollakin tavoin päästävä itse eroon. Myydä ne osakkeet, ja erota hallituksesta.

        Tämä voi olla yksi tietojen pimittämisen syykin, että hallituksen puheenjohtaja haluaa savustaa muita osakkaita ulos, ja saada itse nuo osakkeet edulliseen hintaan haltuunsa.


    • mie123

      Ei ole oikeutettu. Varajäsenen oikeudet/vastuut alkavat vasta jos/kun häntä tarvitaan sijaistamaan estynyttä varsinaista jäsentä kokukseen. Ja silloinkin hän on oikeutettu tietämään vain ajankohtaisista asioista. Ei vanhoista.

      • sie456

        "...Ja silloinkin hän on oikeutettu tietämään vain ajankohtaisista asioista. Ei vanhoista. ..."

        Ei noin. Hänellä on oikeus saada kaikki tieto, mikä on tarpeen nyt tehtävää päätöstä varten. Siten, aiheesta riippuen, hänen tulee saada tietoja hyvinkin vanhoista asioista. Hän kantaa henkilönä vastuun päätöksestä.


    • 8934

      >> Jos hallituksen puheenjohtaja haluaa kieltyäytyä antamasta muille hallituksen jäsenille kaikkia tietoja, niin eihän niitä silloin saa, vaikka osakeyhtiölaki sanoisi asiasta mitä.

      >> Usein hallituksen jäsenillä on osakeomistuksia firmassa, ja siksi siellä hallituksessa ollaan, että asioita voidaan valvoa. Siksi se protestimielinen eroaminen hallituksesta ei ole niin simppeliä, jos on tarkoitus osakeomistusta jatkaa, ja mahdollisesti myös työskennellä edelleen ko. firmassa.

      Tällaisen hallituksen jäsenen pitää ostaa hame ja pukeutua siihen. "Hallituksessa ollaan, että asioita voidaan valvoa" ja jos se puheenjohtaja pihtaa tietoja, niin tämä neiti istuu edelleenkin hallituksessa, ei "valvo" mitään, ei tiedä asioita, mutta istuu ja hymyilee. Jos sitten firmasta löytyy vaikka kupru, josta syy kaatuu halluksen tuottamukseksi, niin silloin tämä tietämätön hallituksen jäsen vastaa vahingoista henkilökohtaisesti.

      Kyseessä on mitä ilmeisemmin vähemmistöosakkuus pienessä osakeyhtiössä. Näistä osakkaista käytetään lempinimeä "koira". Heillä ei ole mitään valtaa. Hallitukseen tulevat hölmöyttään, mutta sielläkin pääomistaja heiluttaa tahtipuikkoa. Vähemmistöosakas on aseeton. Erityisesti, jos kyseessä on vähemmistöosakkaan työpaikka, jonka puolesta hän on huolissaan, niin tällaisesta osakkaasta ei tarvitse välittää yhtään mitään. Hän on "koira". Mutta sellainen koira, joka kantaa hallituksen jäsenenä taloudellisen vastuun pääomistajan mahdollisista "tempuista".

      Omistajuutta hallitaan osakassopimuksilla. Jos ne on sopivalla tavalla "hyvin" tehty, niin silloin se pienomistaja vasta lirissä onkin.

    • Tilanne-elää-aina

      >> Tällaisen hallituksen jäsenen pitää ostaa hame ja pukeutua siihen. "Hallituksessa ollaan, että asioita voidaan valvoa" ja jos se puheenjohtaja pihtaa tietoja, niin tämä neiti istuu edelleenkin hallituksessa, ei "valvo" mitään, ei tiedä asioita, mutta istuu ja hymyilee. >>

      Oletpas nyt kovin vitsikkäällä ja hameilevalla päällä siellä. Pienissä firmoissa pääomistus on usein yhdellä tai kahdella henkilöllä. Muilla on ehkä jotakin 5% luokkaa olevia "kannustusomistuksia", joilla ei määrätä yhtään mitään, se on kaikille selvää. Vielä huonompi vaihtoehto on ettei omista firmasta ainoatakaan osaketta.

      >>Jos sitten firmasta löytyy vaikka kupru, josta syy kaatuu halluksen tuottamukseksi, niin silloin tämä tietämätön hallituksen jäsen vastaa vahingoista henkilökohtaisesti.>>

      Nyt ei puhuta mistään pörssiyrityksistä, eikä edes 50 henkeä tyällistävistä firmoista, vaan 3...11 hengen pajoista. Niissä on ihan erilaiset arkipäivän säännöt. Se suurin pelko ei tosiaan ole se että joku noista kavereista on tehnyt jonkin laittoman kuprun. Enemmänkin on huoli riittääkö asiakkaita ja tilauksia, ja pysyykö firma tolpillansa seuraavatkin vuodet.

      Meuhkaat puheissasi siihen malliin, että ilmeisesti juuri tällä hetkellä omat pelimerkkisi ovat vahvat. Mutta markkina ja elämä ja terveys/sairaudet ym. vie ja kulkee koko ajan. Jo 5 vuoden kuluttua saatat olla itse sellainen haukkumasi "koira".

      Sellainen muutos markkinoilla on 5...7 vuodessa ihan arkipäivää. Ihan muut henkilöt firmassa sanovat ja sanelevat kuinka asiat menee. Siellä vaan koetat mukautua ja kestää mukana, eikä ole silti aikeitakaan lähteä koppavasti pois silloisesta positiostasi. Vartoile vaan ihan rauhassa, ja jatka outoa kirjoitteluasi.

    • 8934

      >> Pienissä firmoissa pääomistus on usein yhdellä tai kahdella henkilöllä. Muilla on ehkä jotakin 5% luokkaa olevia "kannustusomistuksia", joilla ei määrätä yhtään mitään, se on kaikille selvää. Vielä huonompi vaihtoehto on ettei omista firmasta ainoatakaan osaketta. >>

      Sotket asioita. Omistaminen on omistamista, mutta hallitukseen meneminen tuottaa taloudellisen vastuun.

      >> Enemmänkin on huoli riittääkö asiakkaita ja tilauksia, ja pysyykö firma tolpillansa seuraavatkin vuodet. >>

      Olet oikeassa. Mutta nämä ovat vaarallisia tilanteita. Jos firmalla on huono vaihe, rahoitusasema heikkenee ja taistellaan olemassaolosta. Jos firman oma pääoma menetetään ja/tai firma pääsee lipsahtamaan maksukyvyttömäksi, niin silloin alkavat ongelmat. Tällainen firma toimii "hallituksen vastuulla" ja kaatumistilanteessa lähdetään hakemaan saatavia hallituksen jäseniltä. Firman pääomistaja on varaton, hän ajaa leasing-Audia ja asuu vaimonsa omistamassa hulppeassa lukaalissa, mutta rahaa ei ole. Se on sitten se "kannustusomistaja", joka on erehtynyt hallitukseen, joka maksaa. Olen nähnyt turhan monta kertaa, miten rehellisen miehen alahuuli alkaa väpättää, kun hänelle lyödään lasku käteen ja neuvotaan harkitsemaan kesämökin myymistä. Jengi ei todellakaan tajua, mikä on hallituksen tehtävä ja millainen vastuu siinä asemassa on.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1565
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1204
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1127
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1046
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      995
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      977
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      892
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      880
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      724
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      670
    Aihe