1-, 2- ja 3-vaihevirta

Moi,

Missä yleisesti käytetään 1- missä 2- ja missä 3-vaihevirtaa? Esim onko pistorasiasta saatava 1-vaihevirtaa? Lisäksi mikä käytännön ero näillä on suuremman virran lisäksi - onko kolme vaihdevirrassa kolme johdinta?

Eli missä käytetään ja pystynkö jostain päättelemään onko jossain esim 2-vaihevirta?

Kiitos asiallisista vastauksista!
Ilmoita


Olohuoneen pistorasiassa on 230V 50Hz yksivaihevirtaa. Isot sähkömoottorit ja keittiösi sähköliesi toimivat 3 vaihevirralla ja jännite on 230/400V. Suomessa 2-vaihevirtaa ei käytetä missään. Kokonaan toinen asia on, että esim. hitsausmuuntaja voidaan kytkeä kaksivaiheisesti, mutta tälläin se kytketään kolmivaihepistorasiaan. Mutta esim. USA:ssa kaksivaiheinen sähköliitäntä on yleinen. Siellä olohuoneen pistorasia antaa tavallisesti 115V 60Hz ja isot sähkölaitteet, kuten esim vedenlämmitin kytketään 230V jännitteeseen.
Ilmoita
Meilläpä on uuni, sekä keittotaso 2-vaihevirralla.
Että äläppä mutuile, kun et tiedä asioista yhtään mitään.
Ookkona Rane ?
1 VASTAUS:
No joo, siinä uunissa on kaksi 1-vaihetta, käytännössä. Sähkömoottoreissa on yksi- tai kolme vaihevirta.
+Lisää kommentti
Kyllä siis kaksivaiheista sähköä käytetään toisinaan, kerroinhan jo esimerkin hitsausmuuntajasta, mutta tiedätkö kaksivaihepistorasian? Millainen se on? kuva olisi kiva nähdä - siis Suomesta.
Ilmoita
Ammattitasoinen kyssäri heti aamusta palstan herättelyyn
Ilmoita
Yleensä kaksi levyä yhdestä vaiheesta, toiset kaksi toisesta ja uuniin yksi vaihe
Ilmoita
2 vaihevirtaa ei Suomessa käytetä. 3-vaihevirtaa käytetään melkein kaikkialla. Helpompi on luetella, missä sitä EI käytetä. Joku muinainen kesämökki tai 50-luvun kerrostalokämppä voi olla 1-vaihesähköön liitettynä.

Kaikki uudemmat asunnotkin liitetään 3-vaihesähköön. Systeemi on suunniteltu niin näppärästi, että kahden vaiheen välillä on aina 400 V jännite, mutta jos napataakin käytöön vain yksi noista kolmesta piuhasta ja kytketään toiseksi johtimeksi 0 (mikä on likiman maapotentiaalissa eli aina jännitteetön), niin nytpä onkin käsissämme tuttu 230 V.

Kolmivaihevirtaan kytketään kaikki isot sähkönkuluttajat ja erityisesti isot sähkömoottorit. Kolmivaihevirtaa käytettäessä moottori voi olla rakenteeltaan hyvin yksinkertainen ja toimintavarma - kuluvia osia ovat pelkästään laakerit. Laitteen sisäiset kytkennät voidaan tehdä kummin vaan, joko niin, että moottorin käämien tai lämmitysvastusten yli vaikuttaa 400 tai 230 V jännite. Kotikäyttöön tehdyt liedet on kytketty 230 V tyylillä, jotta samaa vekotinta voidaan käyttää myös asunnoissa, jonne tulee vain 1-vaihe eli 230 V jännite.

Asunnoissakin kolmivaihevirtaan kytketään suurimmat sähkönkuluttajat, kuten kiuas ja liesi. Loput kuormat jaetaan eri vaiheille suunnilleen noppaa heittämällä eli keittiön valot ja pistorasiat voi olla n:o 1 takana, OH n:o 2 takana jne. Kun kuormat jaetaan tasan eri vaiheille, 0-johtimen virta jää pieneksi. Ideaalitapauksessa (kaikkien vaiheiden kuormitus yhtä suuri) siinä ei kulje lainkaan virtaa. Toista ääripäätä edustaa tilanne, jossa kuormitusta on vaih yhdellä vaiheella. Tällöin nollajohtimessa kylkee yhtä suuri virta kuin ao. vaihejohtimessa.

Asuntojen sähköistyksessä tarvitaan siis 3 vaihejohdinta, 0- johdin ja vielä erikseen suojamaadotus eli kaikkiaan 5-johdinta. Tällainen kaapeli tuodaan myös kiukaalle ym. mutta olkkarin pistorasioille ym. riittää tietenkin 3-johdinta (vaihe, 0 ja maa).

Tasaisesti kaikkia kolmea vaihetta kuormittavat sähkömoottorit saattavat pärjätä ilman nollaakin.

Wanhoissa taloissa on myös kytkentöjä, jossa sama johdin hoitaa sekä nollan että suojamaan virkaa = 4-johdinjärjestelmä.
1 VASTAUS:
Wanhaan aikaan sähkömoottoreille ei mennyt kuin kolme sähkölankaa. Tähti-kolmio-käynnistys tasasi virran käynnistyksessä.
Muuntajia kun aikoinaan oli harvassa, toisinaan ei näkynyt telkussa kuvaa, kun naapurissa sähkömoottori pyöritti puimakonetta.
+Lisää kommentti
Eipä sitä 3-vaihevirtaa oikeasti tarvitse kuin AC-sähkömoottorit: 3 vaiheella saadaan pyörivä magneettikenttä => moottori pyörii. (AC moottori saadaan kyllä pyörimään yhdelläkin vaiheella, kun sille tehdään "toinen vaihe" kondensaattorilla, tätä käytetään vain pienissä moottoreissa.)

Muissa tapauksissa on kyse siitä, että tasataan kiinteistöön tulevan 3-vaihesyötön kuormitus jakamalla isot kuormat tasaisesti kaikille vaiheille, mutta tällöin kyseessä on siis 3 * 1-vaihekuorma.
Ilmoita
Eipä käytetä amerikoissa kaksivaihevirtaa sen enempää kuin Suomessakaan. Keskeltä tapitetusta yksivaihesyötöstä ei tapitus tee kaksivaiheista millään konstilla.
Joskus sata vuotta sitten käytettiin kaksivaihesyöttöä sähkömoottoreissa. Scottin kytkennällä saa kolmivaihesähköstä kaksivaiheista ja päinvastoin.
Automatiikassa, esimerkiksi tietokoneiden kovalevyasemissa käytettävät askelmoottorit ovat yleisimmät nykyään käytettävät kaksivaihemoottorit.
Ristipolarisoiduissa yagi-antenneissa on kaksivaihesyöttö käytössä ympäri maailman.
18 VASTAUSTA:
Voihan tuon jenkkisysteemin esittää myös 2-vaihejärjestelmänä, jossa on 180° vaihe-ero. Vaikka käytännön toteutus onkin 1-vaiheinen muuntaja väliotolla / 2 käämiä sarjaan kytkettyinä.

Kohtalaisen hölmö ratkaisu, kun tuo ei tosiaan toimi oikosulkumoottorien pyörittelyssä (ilman lisäkikkailuja), joten teollisuuspuolella pitää sitten olla ihan eri systeemit. Ja onhan tässä sekin pieni ero, että 3-vaihevirtaa käyttävät laitteet (moottorit yms.) toimivat vakioteholla, kun 1-vaihevekottimissa teho sykkii (tippuu nollaan) 100 kertaa sekunnissa.
Ei todellakaan muutu yksivaiheinen jännite kaksivaiheiseksi sillä, että siihen lisätään toinen samanvaiheinen jännite.
Kaksivahesysteemissä jännitteillä on 90 asteen vaihe-ero. Ihan niinkuin kolmivaihesysteemissä on 120 asteen ero.
Kaikkein idioottimaisinta on tietysti väittää että kolmivaiheisesta jännitteestä saa kuusivaiheisen keskitapituksella.
Heh. 2 samanvaiheista jännitettä = ei jännitettä lainkaan. Vaan tuossa jenkkisysteemissä on vastakkaisvaiheiset jännitteet = 180° vaiheensiirto.

90° vaihe-eron käytössä taasen ei oikein tulkkua ole. Mutta tässähän joku sotki iloisesti puurot ja vellit eli sähköverkon ynnä radiosignaalien polarisaation.
Täsmälleen. Kaksi samanvaiheista jännitettä ei synnytä kaksivaihejännitettä. Eikä turhanaikaiset paskamölinät ilmastonmuutospalstan tapaan muuta tilannetta miksikään.
Juu, maallikoille 3-vaiheverkon jännitteiden 120 asteen vaihe-ero taitaa olla hebreaa. Juuri tuosta vaihe-erosta johtuu, että kahden eri vaiheen välinen jännite on 400V, vaikka molempien jännite maata vasten on vain 230V. Jos halua opiskella asiaa niin tästä voi aloittaa: https://fi.wikipedia.org/wiki/Kolmivaihevirta#/media/File:3_phase_AC_waveform.svg

Ja vaihe-eroissa täytyy huomioida, että muuntajalla saatava 180 astetta ei ole hyödyllinen muussa kuin jännitteen tuplauksessa tai puolituksessa. Kondensaattorilla tai induktanssilla saatavaa max. 90 asteen vaihe-eroa voi jo käyttää muissakin sovelluksissa. Mutta sähkömoottoreille ainoa oikea on se 3*120 astetta.
Lieneekö netissä missään tarkempaa selvitystä jenkkien sähköverkoista? Joissain valokuvissa on näkynyt sähkölinjoja joissa on vain kaksi suurjännitejohdinta ja talojen kohdalla pieni muuntaja pylväässä. Ilmeisesti näissä omakotitaloissa ei ole kuin 2x120 V yksivaihesähköt.
Jenkeissä nimen omaan käytetää kaksivaihejärjestelmää.

Jis halut 115 v. Vaiheen ja nollan välil t ä ja jos eurooppalaisia laitteita tulee säkäkäri kytkemään sulle 230 v kahden vaiheen välistä.
Tieto löytyy jopa you tubestakin miten siellä sähköt toimii.
Elikkä ranet ikuisilla luvilla vaan you t ubeen. Jos. Onnistuu yksivaiheisena.
Ip68 kirjoitti:
Jenkeissä nimen omaan käytetää kaksivaihejärjestelmää.

Jis halut 115 v. Vaiheen ja nollan välil t ä ja jos eurooppalaisia laitteita tulee säkäkäri kytkemään sulle 230 v kahden vaiheen välistä.
Tieto löytyy jopa you tubestakin miten siellä sähköt toimii.
Elikkä ranet ikuisilla luvilla vaan you t ubeen. Jos. Onnistuu yksivaiheisena.
Niin tietenkin jenkeissäkin sähkölaitoksella on generaattori jossa kolme käämiä ja nollapiste maadoitettu.
On käytössä myös kolmivaihevirtaa.

Samoin kuin s u omessa generaattorissa sähkölaitoksella on kolmivaihgeneraattori joka on kytketty tähteen ja nollapiste on maadoittettu josta tuleekin se toinen johdin elikkä neutral.
riippuu_katsantokannasta kirjoitti:
Voihan tuon jenkkisysteemin esittää myös 2-vaihejärjestelmänä, jossa on 180° vaihe-ero. Vaikka käytännön toteutus onkin 1-vaiheinen muuntaja väliotolla / 2 käämiä sarjaan kytkettyinä.

Kohtalaisen hölmö ratkaisu, kun tuo ei tosiaan toimi oikosulkumoottorien pyörittelyssä (ilman lisäkikkailuja), joten teollisuuspuolella pitää sitten olla ihan eri systeemit. Ja onhan tässä sekin pieni ero, että 3-vaihevirtaa käyttävät laitteet (moottorit yms.) toimivat vakioteholla, kun 1-vaihevekottimissa teho sykkii (tippuu nollaan) 100 kertaa sekunnissa.
Tuosta jenkkisysteemistä löytyy lisätietoja englanniksi täältä:

https://en.wikipedia.org/wiki/High-leg_delta

Jenkkisäännöt ilmeisesti kieltävät asuinrakennuksissa tuon "punaisen" L3 -vaiheen käytön (lukuunottamatta 3-vaihekohteita).

Tuossa siis 3-vaiheisessa jakelumuuntajassa MYÖS toisiokäämit on kytketty kolmioon (Suomessa toisio tähteen).

Molemmissa maissa (Suomi, USA): jakelumuuntajassa ensiökäämit on kytketty kolmioon (koska keskijännitejohdoissa ei ole nollajohtoa).

Jenkkisysteemissä L1-L2 jakelumuuntajan toisiokäämissä on puolivälissä väliulosotto, ja se on kytketty maahan (kelluvan systeemin minkä tahansa YHDEN pisteen voi kytkeä maahan, mutta EI useampaa kuin yhden, koska tästä seuraisi oikosulku).

Filippiineillä sähköjärjestelmä on tehty muuten jenkkimalliin (ja siis samanlaisilla verkon rakenneosilla kuin USA:ssa), mutta siellä tuota nollaa (N) ei ole kytketty mihinkään (paitsi jakelumuuntajalla N on kytketty sähköyhtiön asentamaan maadoituselektrodiin).
Tavallinen pistorasia on Filippiineillä kytketty kahteen ERI vaiheeseen (L1-L2, L1-L3 tai L2-L3), kaikissa tapauksissa tästä tulee pistorasialle n. 240 V jännite.

USA:ssa sensijaan vaiheen L3 kytkeminen pistorasialle on (ainakin pääosin) kielletty.

110 - 120 V pistorasialle USA:ssa kytketään N ja sen lisäksi joko L1 tai L3.
(L3:a ei voi kytkeä, koska silloin pistorasialle tulisi n. 208 V jännite).

240V pistorasiat USA:ssa (esim. kuivausrummulle) on yleensä kytketty (L1 ja L2).
Teknisesti myös (L1, L3) tai (L2, L3) toimisi, mutta tämä on monin paikoin USA:ssa (varsinkin asuinrakennuksissa) kielletty.

Jenkit kai katsovat 208 V maahan nähden liian vaaralliseksi jännitteeksi.

Eli muuten ihan samanlainen 3 -vaihejärjestelmä kuin Suomessakin, MUTTA sillä erolla, että siinä missä Suomessa järjestelmän ns. tähtipiste on maadoitettu, niin USA:ssa vaiheiden L1-L2 puoliväli on maadoitettu.

Jos siis USA:n järjestelmää tarkastellaan N eli nolla keskipisteenä, niin L1 ja L2 vaihe-ero on 180 astetta.

MUTTA jos USA:n järjestelmää tarkastellaan vaiheiden (L1, L2, L3)-keskipiste keskipisteenä, niin L1 ja L2 vaihe-ero on 120 astetta.

Veikeä kytkentätapa, eikö?

Mutta jos teet vaihtovirtalaskentaa tuon linkatun wikipedia -sivun High-leg_delta mukaisesti, näin se vain on !
3-vaihe_kansainvälisesti kirjoitti:
Tuosta jenkkisysteemistä löytyy lisätietoja englanniksi täältä:

https://en.wikipedia.org/wiki/High-leg_delta

Jenkkisäännöt ilmeisesti kieltävät asuinrakennuksissa tuon "punaisen" L3 -vaiheen käytön (lukuunottamatta 3-vaihekohteita).

Tuossa siis 3-vaiheisessa jakelumuuntajassa MYÖS toisiokäämit on kytketty kolmioon (Suomessa toisio tähteen).

Molemmissa maissa (Suomi, USA): jakelumuuntajassa ensiökäämit on kytketty kolmioon (koska keskijännitejohdoissa ei ole nollajohtoa).

Jenkkisysteemissä L1-L2 jakelumuuntajan toisiokäämissä on puolivälissä väliulosotto, ja se on kytketty maahan (kelluvan systeemin minkä tahansa YHDEN pisteen voi kytkeä maahan, mutta EI useampaa kuin yhden, koska tästä seuraisi oikosulku).

Filippiineillä sähköjärjestelmä on tehty muuten jenkkimalliin (ja siis samanlaisilla verkon rakenneosilla kuin USA:ssa), mutta siellä tuota nollaa (N) ei ole kytketty mihinkään (paitsi jakelumuuntajalla N on kytketty sähköyhtiön asentamaan maadoituselektrodiin).
Tavallinen pistorasia on Filippiineillä kytketty kahteen ERI vaiheeseen (L1-L2, L1-L3 tai L2-L3), kaikissa tapauksissa tästä tulee pistorasialle n. 240 V jännite.

USA:ssa sensijaan vaiheen L3 kytkeminen pistorasialle on (ainakin pääosin) kielletty.

110 - 120 V pistorasialle USA:ssa kytketään N ja sen lisäksi joko L1 tai L3.
(L3:a ei voi kytkeä, koska silloin pistorasialle tulisi n. 208 V jännite).

240V pistorasiat USA:ssa (esim. kuivausrummulle) on yleensä kytketty (L1 ja L2).
Teknisesti myös (L1, L3) tai (L2, L3) toimisi, mutta tämä on monin paikoin USA:ssa (varsinkin asuinrakennuksissa) kielletty.

Jenkit kai katsovat 208 V maahan nähden liian vaaralliseksi jännitteeksi.

Eli muuten ihan samanlainen 3 -vaihejärjestelmä kuin Suomessakin, MUTTA sillä erolla, että siinä missä Suomessa järjestelmän ns. tähtipiste on maadoitettu, niin USA:ssa vaiheiden L1-L2 puoliväli on maadoitettu.

Jos siis USA:n järjestelmää tarkastellaan N eli nolla keskipisteenä, niin L1 ja L2 vaihe-ero on 180 astetta.

MUTTA jos USA:n järjestelmää tarkastellaan vaiheiden (L1, L2, L3)-keskipiste keskipisteenä, niin L1 ja L2 vaihe-ero on 120 astetta.

Veikeä kytkentätapa, eikö?

Mutta jos teet vaihtovirtalaskentaa tuon linkatun wikipedia -sivun High-leg_delta mukaisesti, näin se vain on !
" jakelumuuntajassa ensiökäämit on kytketty kolmioon (koska keskijännitejohdoissa ei ole nollajohtoa)."

Ei tähtikytkentä nollajohtoa tarvitse ja on olemassakin jakelumuuntajia joiden ensiö tähdessä .
3-vaihe_kansainvälisesti kirjoitti:
Tuosta jenkkisysteemistä löytyy lisätietoja englanniksi täältä:

https://en.wikipedia.org/wiki/High-leg_delta

Jenkkisäännöt ilmeisesti kieltävät asuinrakennuksissa tuon "punaisen" L3 -vaiheen käytön (lukuunottamatta 3-vaihekohteita).

Tuossa siis 3-vaiheisessa jakelumuuntajassa MYÖS toisiokäämit on kytketty kolmioon (Suomessa toisio tähteen).

Molemmissa maissa (Suomi, USA): jakelumuuntajassa ensiökäämit on kytketty kolmioon (koska keskijännitejohdoissa ei ole nollajohtoa).

Jenkkisysteemissä L1-L2 jakelumuuntajan toisiokäämissä on puolivälissä väliulosotto, ja se on kytketty maahan (kelluvan systeemin minkä tahansa YHDEN pisteen voi kytkeä maahan, mutta EI useampaa kuin yhden, koska tästä seuraisi oikosulku).

Filippiineillä sähköjärjestelmä on tehty muuten jenkkimalliin (ja siis samanlaisilla verkon rakenneosilla kuin USA:ssa), mutta siellä tuota nollaa (N) ei ole kytketty mihinkään (paitsi jakelumuuntajalla N on kytketty sähköyhtiön asentamaan maadoituselektrodiin).
Tavallinen pistorasia on Filippiineillä kytketty kahteen ERI vaiheeseen (L1-L2, L1-L3 tai L2-L3), kaikissa tapauksissa tästä tulee pistorasialle n. 240 V jännite.

USA:ssa sensijaan vaiheen L3 kytkeminen pistorasialle on (ainakin pääosin) kielletty.

110 - 120 V pistorasialle USA:ssa kytketään N ja sen lisäksi joko L1 tai L3.
(L3:a ei voi kytkeä, koska silloin pistorasialle tulisi n. 208 V jännite).

240V pistorasiat USA:ssa (esim. kuivausrummulle) on yleensä kytketty (L1 ja L2).
Teknisesti myös (L1, L3) tai (L2, L3) toimisi, mutta tämä on monin paikoin USA:ssa (varsinkin asuinrakennuksissa) kielletty.

Jenkit kai katsovat 208 V maahan nähden liian vaaralliseksi jännitteeksi.

Eli muuten ihan samanlainen 3 -vaihejärjestelmä kuin Suomessakin, MUTTA sillä erolla, että siinä missä Suomessa järjestelmän ns. tähtipiste on maadoitettu, niin USA:ssa vaiheiden L1-L2 puoliväli on maadoitettu.

Jos siis USA:n järjestelmää tarkastellaan N eli nolla keskipisteenä, niin L1 ja L2 vaihe-ero on 180 astetta.

MUTTA jos USA:n järjestelmää tarkastellaan vaiheiden (L1, L2, L3)-keskipiste keskipisteenä, niin L1 ja L2 vaihe-ero on 120 astetta.

Veikeä kytkentätapa, eikö?

Mutta jos teet vaihtovirtalaskentaa tuon linkatun wikipedia -sivun High-leg_delta mukaisesti, näin se vain on !
No jos tuota L1-L2 käämiä käytetään väliottoineen aina pistorasioille ja valaistukselle, eikö siitä seuraa muuntajalle suuri vinokuormitus?
Mille muuntajalle?

Jenkkisysteemissä nämä 120/240 V ulos pukkaavat muuntajat ovat milteipä talokohtaisia. Matala jännite = isot virrat ja siirtohäviöt, joten muuntaja killuu tolpassa miltei joka talon kohdalla. Talojen liitäntäkaapelit sitten suorinta tietä ja matalalla roikkuen talon seinälle. Aika kehitysmaameiningiltä näyttää suomalaisiin systeemeihin tottuneen silmin. Ei siis todellakaan parempi turvallisuuden kannalta, vaikka tätä korttia aina välillä yritetään tyrkyttää, "koska matalampi jännite".

Nämä tolppamuuntajat varmaankin kytketään vuoronperään eri vaiheisiin keskijänniteverkossa, jolloin ei tule vinokuormaa.
On se sitten todella kehitysmaameininkiä jos taloissa on sähköt vaan yhdestä vaiheesta.
Tietenkin ameriikassakin pyörii sähkölaitoksella kolm i vaiheheneraattoti. Ja käytösä kolmivaihe järjestelmä.

Mutta talossa köytössä. 120 v. Ja. 240 v
Euroopalainen. Jännite 230 saadaan kahden vaihejohtimen välistä.

You tubessa on useita opetusvideoita asiasta.
Ikuisetluvatmies kirjoitti:
Tietenkin ameriikassakin pyörii sähkölaitoksella kolm i vaiheheneraattoti. Ja käytösä kolmivaihe järjestelmä.

Mutta talossa köytössä. 120 v. Ja. 240 v
Euroopalainen. Jännite 230 saadaan kahden vaihejohtimen välistä.

You tubessa on useita opetusvideoita asiasta.
Koeta päättää onko se 240V vai 230V.
Koita sinä puolestasi päättää, kommentoiko kotimaista vai trumpettimaan jännitettä.
päättämättä_paras kirjoitti:
Koita sinä puolestasi päättää, kommentoiko kotimaista vai trumpettimaan jännitettä.
Luuletko sinäkin että amerikan järjestelmästä saisi 230 V
eimolempi kirjoitti:
Luuletko sinäkin että amerikan järjestelmästä saisi 230 V
Varmaan siellä tuommoinenkin jännite voi olla. Ainakin johdon loppupäässä.
+Lisää kommentti
Noniin, "Julia97" vai "Sanni94":kö sinä olitkaan.
Ilmoita
Asiasta kolmanteen, mikähän suurempi viisaus jenkeillä oli, kun valitsivat pistokerakenteensa siten että maadoittamaton pistotulppa sopii maadoitettuun pistorasiaan, mutta maadoitettu pistotulppa ei käy maadoittamattomaan pistorasiaan. Meillä euroopassa on justiin päin vastoin, ja sitä perustellaan sähköturvallisuudella. Kyllä sillä 120 V jännitteellä lähtee henki ihan hyvin, ettei oikein voi alhaisempaan jännitteeseenkään vedota.
11 VASTAUSTA:
Olisihan se ns. helvetin noloa jos 99.999% pistokkeista ei sopisi pistorasiaan. Kun ei alunperinkään ollut tuo 120V vaarallinen. Eikä ole tuolla vieläkään.
arvelenpa.vain kirjoitti:
Olisihan se ns. helvetin noloa jos 99.999% pistokkeista ei sopisi pistorasiaan. Kun ei alunperinkään ollut tuo 120V vaarallinen. Eikä ole tuolla vieläkään.
Amerikkalaisilla on joku geenimutaatio kun sähkö ei heitä puraise :D
Ihmisillä vaarallisuuden raja on 50 V vaihtojännitteellä.
Tuossa jenkkysysteemissä (sama on myös Tanskassa) on se etu, että se rohkaisee pistorasioiden maadoittamiseen. USAssa maadoitus tuli tietääkseni normiksi 1960-luvulla. Tanskassa se tuli pakolliseksi 1973, Ruotsissa 1994 ja Suomessa 1997. Tanskalainen systeemi on siitä petollinen, että sukopistoke käy siihen, mutta ei maadoita.

Suomessa maadoitus myöhästyi, koska vanhat laitteet oli tiedostamattomia. Viihde-elektroniikassa siirryttiin suojaeristykseen 1970-luvun lopulla, mutta valaisimia tehtiin vielä 1990-luvulla leveillä pistoikkeilla. Lisäksi 1970-luvula lähes jokainen kiersi näitä turvakeinoja veistelemällä pistokkeita tai tekemällä jatkojohtoja.

USA:ssa on sallittua vaihtaa vanhoja pistokkeita kolmireikäsiin, jos käyttää vikavirtasuojaa ja merkitsee pistorasiaan: "No equipment ground".
arvelenpa.vain kirjoitti:
Olisihan se ns. helvetin noloa jos 99.999% pistokkeista ei sopisi pistorasiaan. Kun ei alunperinkään ollut tuo 120V vaarallinen. Eikä ole tuolla vieläkään.
Suurin osa pistokkeista ei ole maadoitettuja. Itse laskin kerran omat pistokkeeni ilman jatkojohtoja ja sai 45 kpl. euro, 2 kpl. profiili ja 10 kpl. suko. Suurin osa maahdoitetuista on keittiössa ja pesuhuoneessa käytettäviä, ja näissä iloissa maadoitus on ollut pitkään. Poikkeus on lähinnä tietokoneet.
okaro kirjoitti:
Tuossa jenkkysysteemissä (sama on myös Tanskassa) on se etu, että se rohkaisee pistorasioiden maadoittamiseen. USAssa maadoitus tuli tietääkseni normiksi 1960-luvulla. Tanskassa se tuli pakolliseksi 1973, Ruotsissa 1994 ja Suomessa 1997. Tanskalainen systeemi on siitä petollinen, että sukopistoke käy siihen, mutta ei maadoita.

Suomessa maadoitus myöhästyi, koska vanhat laitteet oli tiedostamattomia. Viihde-elektroniikassa siirryttiin suojaeristykseen 1970-luvun lopulla, mutta valaisimia tehtiin vielä 1990-luvulla leveillä pistoikkeilla. Lisäksi 1970-luvula lähes jokainen kiersi näitä turvakeinoja veistelemällä pistokkeita tai tekemällä jatkojohtoja.

USA:ssa on sallittua vaihtaa vanhoja pistokkeita kolmireikäsiin, jos käyttää vikavirtasuojaa ja merkitsee pistorasiaan: "No equipment ground".
Siis sallittua vaihtaa pistorasioita, ei pistokkeita.
okaro kirjoitti:
Suurin osa pistokkeista ei ole maadoitettuja. Itse laskin kerran omat pistokkeeni ilman jatkojohtoja ja sai 45 kpl. euro, 2 kpl. profiili ja 10 kpl. suko. Suurin osa maahdoitetuista on keittiössa ja pesuhuoneessa käytettäviä, ja näissä iloissa maadoitus on ollut pitkään. Poikkeus on lähinnä tietokoneet.
Ei pistokkeet ole maadoitettuja. Ainoastaan pistorasiat voivat olla maadoitettua mallia.
Anonyymi kirjoitti:
Ei pistokkeet ole maadoitettuja. Ainoastaan pistorasiat voivat olla maadoitettua mallia.
Jo menee saivarteluksi. Kyllä suko on mielestäni maadoitettu. Pitkäsikö sitten muka sanoa maadoittuva.
okaro kirjoitti:
Jo menee saivarteluksi. Kyllä suko on mielestäni maadoitettu. Pitkäsikö sitten muka sanoa maadoittuva.
Ei tämä Jonne ymmärrä sähköjutuista mitään, kuhan häiriköi huvikseen.
okaro kirjoitti:
Jo menee saivarteluksi. Kyllä suko on mielestäni maadoitettu. Pitkäsikö sitten muka sanoa maadoittuva.
Suojakoskettimilla varustettu pistoke saattaa kytkeytyä PE- tai PEN-johtimeen jos sellainen on pistorasiaan kytketty. Suojakoskettimista tuo suko-nimitys tulee eikä mistään maadoituksesta.
Anonyymi kirjoitti:
Suojakoskettimilla varustettu pistoke saattaa kytkeytyä PE- tai PEN-johtimeen jos sellainen on pistorasiaan kytketty. Suojakoskettimista tuo suko-nimitys tulee eikä mistään maadoituksesta.
Saatko jotain tyydytystä tuollaisesta saivartelusta. Sukon olennainen turvapiirre on nimenomaan maadoitus. Toki muitakin on, kuten se, että pistorasia on kuopassa, eikä saa sormia väliin.
okaro kirjoitti:
Saatko jotain tyydytystä tuollaisesta saivartelusta. Sukon olennainen turvapiirre on nimenomaan maadoitus. Toki muitakin on, kuten se, että pistorasia on kuopassa, eikä saa sormia väliin.
Vai on pistorasia kuopassa. Kannattaa varmistaa, että pistorasian suojausluokka on vähintään IPX8 tai kuoppa on varustettu vedenpoistolla.
+Lisää kommentti
Liesiin menee kaksi vaihetta ja se kolmas sitten uuniin.

Ainakin minä pistin taloon vain maadoitettuja rasioita ja kaikki on vikavirtasuojilla. Talolle on vikavirtasuojia 11 kpl ja tallille sitten viisi lisää.
Ilmoita

Vastaa alkuperäiseen viestiin

1-, 2- ja 3-vaihevirta

Moi,

Missä yleisesti käytetään 1- missä 2- ja missä 3-vaihevirtaa? Esim onko pistorasiasta saatava 1-vaihevirtaa? Lisäksi mikä käytännön ero näillä on suuremman virran lisäksi - onko kolme vaihdevirrassa kolme johdinta?

Eli missä käytetään ja pystynkö jostain päättelemään onko jossain esim 2-vaihevirta?

Kiitos asiallisista vastauksista!

5000 merkkiä jäljellä

Rekisteröidy, jos haluat käyttää nimimerkkiä.

Peruuta