Ensimmäinen energiantuotantoon tarkoitettu siviiliydinvoimala

siviili.ydinvoima.1960

Calder Hallin grafiittimoderoitu ydinvoimala Englannissa kytkettiin sähköverkkoon 17. lokakuuta 1956, mutta sitä käytettiin vielä 1980 - luvullakin plutoniumin tuotantoon Iso-Britannian ydinaseita varten eli se oli pohjimmiltaan olemassa sotilaskäyttöä varten.

Ensimmäinen muuhun kuin sotilaskäyttöön tarkoitettu ydinvoimala otettiin käyttöön joulukuussa 1957 USA:ssa (Shippingport). Sen reaktorin ydin oli kuitenkin alkujaan tarkoitettu ydinkäyttöisen lentotukialuksen voimanlähteeksi eli sotilaskäyttöön ja sitä on pidetty pikemminkin PWR - reaktorin tutkimuskäytössä olleena prototyyppinä kuin lopullisena tuotteena.

Ensimmäinen alun perin energiantuotantoon suunniteltu ja tarkoitettu siviiliydinvoimala vailla merkittäviä kytköksiä sotateknologiaan oli USA:ssa Yankee Rowe, joka käynnistyi vuoden 1960 elokuussa. Sen purkutyöt päättyivät vuonna 2007. Johtuen loppusijoituspaikan valitsemiseen liittyvistä ongelmista on reaktorin ydinpolttoainetta edelleen varastoituna alkuperäisen reaktorirakennuksen sijainnin läheisyyteen odottamassa siirtoa muualle.

Tiedot voi tarkistaa kyseisten reaktoreiden omien sivujen kohdalta englanninkielisestä Wikipediasta.

13

54

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • "Ensimmäinen energiantuotantoon tarkoitettu siviiliydinvoimala

      siviili.ydinvoima.1960
      12.3.2019 18:35

      Calder Hallin grafiittimoderoitu ydinvoimala Englannissa kytkettiin sähköverkkoon 17. lokakuuta 1956, mutta sitä käytettiin vielä 1980 - luvullakin plutoniumin tuotantoon Iso-Britannian ydinaseita varten eli se oli pohjimmiltaan olemassa sotilaskäyttöä varten.
      ...."
      https://keskustelu.suomi24.fi/t/15586528/ensimmainen-energiantuotantoon-tarkoitettu-siviiliydinvoimala

      Noilta ajoilta on olemassa dokumentti, joka tällä palstalla on saanut suuren merkityksen yhden sen kappaleen vuoksi:

      "Atomienergian käytön mielenterveyskysymyksiä käsittelevä tutkimusryhmä suositti puolestaan WHO:lle 1958 antamassaan raportissa, että tyydyttävin ratkaisu atomienergian rauhanomaiseen käyttöön tulevaisuudessa olisi sellaisen uuden sukupolven syntyminen, joka olisi oppinut tyytymään tietämättömyyteen ja epävarmuuteen."

    • tarkkuutta

      " Noilta ajoilta on olemassa dokumentti, "

      Laita linkki dokumenttiin. Linkki tuntemattoman henkilön tekemään EU-kysymykseen ei ketään kiinnosta. Mutta dokumentti voi kiinnostaa.

      • asiayhteydestäirroitettu

        Tuo linkki ei ole raporttiin. Se osoittaa kysymykseen, jossa on esitetty asiayhteydestään irroitettu ja loppuosastaan katkaistu lause 65 - sivuisesta raportista, jonka löytää kokonaisuudessaan WHO:n sivuilta googlettamalla hakusanoilla

        10665 132498 WHO/MH/AE/2


    • tarkkuutta

      " Noilta ajoilta on olemassa dokumentti, "

      Sinulla on puute ymmärryksessä. Pyysin linkkiä dokumenttiin en tuntemattoman henkilön kirjalliseen kysymykseen.

      Siispä, laita linkki, josta dokumentin voi lukea.

      • tarkkuutta

        Hienoa, että löytyi stuxnettia osaavampi ja laittoi moneen kertaan pyydetyn linkin :

        asiayhteydestäirroitettu
        14.3.2019 13:04
        "Tuo (stuxnetin laittama linkki) ) linkki ei ole raporttiin. Se osoittaa kysymykseen, jossa on esitetty asiayhteydestään irroitettu ja loppuosastaan katkaistu lause 65 - sivuisesta raportista, jonka löytää kokonaisuudessaan WHO:n sivuilta googlettamalla hakusanoilla"

        10665 132498 WHO/MH/AE/2


      • kysyttiin.ja.vastattiin

        Aspergerko vaivaa?

        Kysyttiin dokumenttia josta EU-parlamentille esitetyssä kysymysessä ollut typistetty lainaus oli peräisin. Annettiin linkki dokumenttiin josta kyseinen typistetty lainaus oli peräisin.

        Tokihan se alkuperäinen dokumentti vuodelta 1958 on kiinnostavampi kuin jonkun satunnaisen eu-mepin tarkoitushakuinen kysymys jossa alkuperäisestä dokumentista on asiaympäristöstään irti leikattu lauseen typistetty alkuosa ja sen perusteella yritetty jotakin väittää.

        Varmaan ikävää, että alkuperäinen dokumentti ei annakaan kuvaa salaliitosta jonka olemassaoloa typistetyllä lainauksella yritettiin todistella.


    • siviili.ydinvoima.1960

      Kun kukaan muu ei viitsinyt niin jäljitin dokumentin.

      Jos jotakuta kiinnostaa mitä juuri edellisenä vuonna (1957) perustetun Kansainvälisen Atomienergiajärjestön "Tutkimusryhmä Atomienergian rauhanomaiseen käyttöön liittyvistä mielenterveysaspekteista" raportoi WHO:lle vuonna 1958 niin se kyllä onnistuu. Dokumentin löytää Googlella laittamalla allaolevat termit hakusanaksi

      10665 132498 WHO/MH/AE/2

      tai hakemalla suoraan dokumentin tämänhetkisen tiedoston nimellä

      EB22_11_eng.pdf

      Liitteineen yhteensä 61 - sivuinen raportti löytyy WHO:n sivuilta. Se kannattaa vilkuilla lävitse kokonaan nähdäkseen millainen oli maailma, jossa ei vielä ollut yhtäkään ydinvoiman rauhanomaista sovellusta käytössä. Raportin psykologiseen analyysiin ja siinä esitettyihin päätelmiin pitää suhtautua lähinnä historiallisena kuvana ajasta, jolloin mielenterveysongelmia ratkaistiin Suomessakin psykokirurgian (lobotomia) avulla tuottamalla jopa lapsille pysyvä vakava aivovaurio.

      Lainattu kysymys on peräisin sivun 57 lopusta. Jos dokumentista et muuta lue niin lue ainakin tuo yksi sivu nähdäksesi lainauksen asiayhteyden. Tuossa EU-kysymyksessä on asiayhteydestään irroitettu lause myös katkaistu eli siitä puuttuu lauseen loppuosa, joka ei tukenut kysymyksen esittäjän agendaa.

      • siviili.ydinvoima.1960

        Dokumentin EB22_11_eng.pdf sivu 57 (pdf - dokumentin numeroinnin mukaan, sivuun itseensä kirjoituskoneella kirjoitettu sivunumero on 55) vapaasti suomennettuna alkaen lainattuun lauseeseen liittyvästä asiasta. Kertokaa jos näette käännöksessä pahoja virheitä:

        ---------------------------------

        Lopultakin, ajatellen vallassa olevien ja auktoriteetteina toimivien asemaa, on hyvin vähän toivoa siitä, että minkäänlainen mielenterveyteen liittyvä toimenpide tai koulutus voisi laajamittaisesti vaikuttaa sellaisten ihmisten asenteisiin, jotka jo nyt joutuvat sopeutumaan koko ajan muuttuvaan maailmaan. Paljon olisi saavutettavissa parantamalla kommunikaatiota tiedemiesten ja auktoriteettien välillä siten, että näin syntyisi parempi yhteisymmärrys asioista. Aktoriteettiasemassa olevien on ymmärrettävä, että tiedemiehen rooli ei ulotu moraalisten tai eettisten valintojen tekemiseen tieteen piiriin kuuluvista asioista ja että sellaisen velvoittaminen asettaisi tiedemiehen mahdottomaan tilanteeseen. Tiedemies omalta osaltaan joutuu ymmärtämään auktoriteettiasemassa olevaa, joka usein olosuhteiden pakosta joutuu tekemään selkeitä ja ehdottomia päätöksiä sellaisten moniselitteisten todisteiden perusteella, joita hän ei täydellisesti ymmärrä ja joihin hän siksi ei luota.

        Mikä tahansa menettely joka pienentää väestön tiedettä tuntevien ja siitä vähemmän perillä olevien ihmisten välistä laajaa railoa auttaa tässä suhteessa. Tutkimusryhmä on tuossa yläpuolella kertonut koulutuksen ratkaisuksi tähän ongelmaan.

        Pitkällä tähtäimellä atomienergian rauhanomaisen käytön kannalta katsottuna suurin mielenterveyteen liittyvä toivo on siinä, että tulevat sukupolvet saadaan kasvatettua tulemaan toimeen tietämättömyyden ja epävarmuuden kanssa ja, kuten 1700 - luvun englantilainen runoilija sanoi, "Ratsastamaan tuulenpyörteellä ja ohjaamaan myrskyä".

        ---------------------

        Tuossa kirjoitetun asiayhteys alkaa edelliseltä sivulta, jossa puhutaan lehdistön roolista atomienergiaan liittyvässä uutisoinnissa ja tavoista, joilla tuota kirjoittelua saataisiin lähemmäksi faktoja sensaatio-otsikoiden laatimisen sijaan.

        Runoilija jota tuossa sovelletaan on Joseph Addison (1672–1719). Lause on myös esiintynyt USA:n historiassa liittyen presidentteihin Jefferson ja Bush.


    • tarkkuutta

      Dokumentti, page 55:

      But in the run the greatest hope of mental health in the future of the
      peaceful uses of atomic energy is the raising of a new generation that has learnb
      to live on terms with ignorance and uncertainty.

      Tuossa ei ole mitään ihmeellistä, eikä se koske vain ydinenergian rauhanomaista käyttöä. Tiede ja teknologia kehittyy nopeasti. Niiden sovellukset ovat yhä monimutkaisempia , Kukaan ei yksinään voi niitä hallita. Niinpä ihmisten on opittava elämään tietämättömyydessä ja epävarmuudessa.

      Ajankohtainen esimerkki: Eräs lentokonetyyppi on asetettu lentokieltoon, koska niitä on pudonnut ja syyksi epäillään lentokoneen ohjausjärjestelmien virhetoimintoa.
      Huomataan, että myös lentomatkustajien on opittava elämään tietämättömyydessä ja epävarmuudessa.

      • siviili.ydinvoima.1960

        Olen samaa mieltä kanssasi nimimerkki "tarkkuutta".


      • Anonyymi

        Hyvä. Nyt tuokin asia tuli selväksi!


    Ketjusta on poistettu 5 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Maksetaanko Vornaselle palkkaa 2 viikon sairaslomasta

      Eli torstain kännistä 2 viikon palkallinen sairasloma? Saako muut duunarit myös rännätä 2 viikkoa työnantajan laskuun?
      Perussuomalaiset
      297
      2658
    2. Miksi tunnet vetoa..

      Miksi tunnet vetoa juuri häntä kohtaan? Mikä sen saa aikaan?
      Ikävä
      99
      2085
    3. Mitä te palstan ihanat naiset

      Ajattelette hyvin viisaista miehistä, jotka ovat koko ajan jotenkin oudosti väärässä? Vaikka älykkyysosamääräsi olisi 21
      Sinkut
      79
      1613
    4. Tapaus Vornanen

      Se oli torstai-ilta ja kansanedustaja Vornanen oli juhlimassa seurueensa kanssa pitkän edustusviikon jälkeen. Baarissa o
      Maailman menoa
      164
      1459
    5. Nainen, kohtelin sua kuin paskaa

      Ja silti odotin että annat kaiken anteeksi. Yllätyin kun niin ei käynytkään. Olethan kaikin puolin alle mun tason ja sun
      Ikävä
      66
      1298
    6. Nainen, seuraan sun uutta elämää

      Hieman naurattaa tuo sun uusi rooli 🤭. Kun et sovi siihen mitenkään. Mutta pakkohan sulla jokin paikka olla missä hämme
      Ikävä
      53
      1205
    7. Voi hitto Rinsessa säikähdin

      Että olitkin silloin joku huijari. Huh, sano ettet ole.
      Ikävä
      11
      1084
    8. Olet kaikki mitä ikinä tahdonkaan

      Voi sinä ihana Jarno olet just se ihminen keneen menin täysin ihastumaan. Kuin salama kirkkaalta taivaalta meidän koht
      Suhteet
      19
      1076
    9. Ilona Siekkinen

      Onko Ilona Siekkinen todellinen henkilö vai tekoälyllä luotu henkilö? Koostettu monesta eri kuvasta ja liitetty yhteen m
      Yhteiskunta
      1
      1020
    10. AVARN Security ja julkisen toimeksiannon laiton henkilörekisteri

      Kyseessä ei ole VR:än ylläpitämä, vaan Avarnin laiton henkilörekisteri. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000482739.htm
      Turvallisuuspalvelut
      13
      911
    Aihe