ET:n vapauttaminen lakialoitteella

Jos vaalikoneen vastaukset painotettuna kuvaisivat tulevaa eduskuntaa, se olisi valmis vapauttamaan ET-opetuksen äänin 158-29, 13 tyhjää. Vastanneet muodostavat todennäköisesti vääristyneen otoksen, mutta toisaalta nykyisillä ennusteilla enemmän vapauttamisen kannalla oleva SDP nousee.

Yksittäisenä kysymyksenä tätä ei toisaalta ehkä edes mietitä hallitusohjelmaan (vaikka olihan nykyisessäkin hevonpaska mainittu, kirjaimellisesti). Ehdotus: Pyritään saamaan lakialoite, jonka allekirjoittaisivat ne -- eri puolueita olevat! -- kansanedustajat, jotka vaalikoneessa tätä mieltä olivat.

Aloitteet käsitellään huomattavan hitaasti, mutta vaalikausi riittää, jos asia saadaan nopeasti alulle.

5

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Nanonanosano

      Tykkäsin enemmän Morkista.

    • EsaYlikoskelta

      Vapaa-ajattelijat ovat toimineet jaa toimivat jatkossakin sen puolesta, että tämä nimenomaaan tulee hallitusohjelmaan. Kirjoitan Vapaa Ajattelija -lehden 1/2019 pääkirjoituksessa seuraavasti:

      "Elämänkatsomustiedon avaamiseen. Nyt.

      Elämänkatsomustieto voidaan ja on syytä avata kaikille mahdolliseksi katsomusaineeksi peruskoulussa ja lukiossa nopealla erillisratkaisulla. Uudistus ei vaadi opetussuunnitelmien eikä oppikirjojen muuttamista. Se voidaan ottaa käyttöön heti.

      Tämä tarkoittaa, että eduskuntavaalien jälkeen uusi hallitus ottaa asian ohjelmaansa niin, että uudistus voidaan saada ripeästi voimaan elokuussa 2020.

      Perusteet ja laaja tuki ET:n avaamiselle tulivat esiin viimeksi lukiolain käsittelyn yhteydessä, muun muassa Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimiston sekä Kuntaliiton lausunnoissa. Kunnathan ovat ylivoimaisesti suurin koulutuksen järjestäjä.

      Lapsiasiavaltuutettu totesi kertomuksessaan eduskunnalle helmikuussa 2018, että nykyinen sääntely on ”yhdenvertaisuutta loukkaavaa ja lapsen oikeuksien sopimuksen 2 artiklan vastainen”. Erityisvaltuutettujen näin vahvat kannanotot pitää ottaa todesta. Perusoikeuksien toteutumisen epäkohtaan tarttumista ei pidä lykätä.

      Eduskunnassa kesäkuussa 2018 ET:n avaamista koskeva ponsi sai SDP:n, Vasemmistoliiton ja Vihreiden eduskuntaryhmien sekä kahden RKP:n kansanedustajien tuen. Käydyssä keskustelussa ET:n avaaminen sai tukea myös hallituspuolueiden kansanedustajien taholta, vaikka oppositiopuolueiden yhteiseen ponteen ei äänestyksessä yhdyttykään.

      Tällä perusteella voidaan katsoa olevan realistiset mahdollisuudet ET:n avaamiselle nopealla erillisratkaisulla vaalien jälkeen. Mielipidetiedustelun mukaan 75 % kansalaisista pitää ET:n avaamista oikeana. Myös kansanedustajaehdokkaista suuri osa näyttää kannattavat ET:n avaamista.

      ET:n nopeaa avaamista ei pidä jarruttaa asettamalla se vastakkain muiden, pidempää keskustelua ja valmistelua vaativien katsomusopetusta koskevien ideoiden kanssa. Koska perusopetuksen nykyinen oppiaine- ja tuntijako sekä uudet opetussuunnitelmat ja oppikirjat on juuri otettu käytäntöön, on selvää, että oppiaineita ja tuntijakoa ei voida muuttaa nopealla aikataululla. Lukion opetussuunnitelman perusteitakin vielä valmistellaan uuden lukiolain pohjalta.

      Muista, pidemmälle menevistä uudistuksista luonnollisesti voidaan vaaleihin liittyen keskustella. Kaikki ratkaisuvaihtoehdot eivät välttämättä ole edes pöydässä. Siihen keskusteluun voidaan nostaa myös esimerkiksi katsomusaineiden tuntimäärän vähentäminen.

      Jos katsomusopetukseen annettavaa tuntimäärää (10 vuosiviikkotuntia peruskoulun 9 vuoden aikana) vähennettäisiin ja opetus alkaisi vasta myöhemmin kuin heti ensimmäisellä luokalla, se antaisi mahdollisuuden muiden aineiden tuntimäärän lisäämiseen.

      Tuntijakomuutokset samoin kuin kysymys nykyisten katsomusaineiden lakkauttamisesta kokonaan tai mahdollisesta uudesta oppiaineesta vaatisi perusteellista keskustelua ja valmistelua sekä myös opetussuunnitelma- ja oppikirjatyötä. ET:n avaaminen vaalien jälkeen kiireellisellä erillisuudistuksella ei estä katsomusopetuksen edelleen kehittämistä koskevan keskustelun jatkumista.

      ET:n avaaminen nyt lisää valinnan vapautta ja yhdenvertaisuutta sekä siten lapsen oikeuksia, lasten pääsyä oikeuksiinsa. Koska ET on yhä monin paikoin vajaakäytössä, sen avaaminen vahvistaa uskonnottomien ja ei-uskonnollisten perheiden lasten katsomusvapautta ja yhdenvertaisuutta."

      • Ihan hyvä tavoite, mutta tähän kyllä tarvitaan suunnitelma B. Vaalituloksesta riippuu miten paljon ohjelmaan otetaan yksityiskohtia. Tämähän ei ole mikään suuri linjanveto malliin "Liitytään NATOon" tai "Jyrkennetään veroprogressiota". Juuri tämä pienuus voikin paradoksaalisesti haitata tavoitteen saavuttamista.


      • NytKysymään
        jori.mantysalo kirjoitti:

        Ihan hyvä tavoite, mutta tähän kyllä tarvitaan suunnitelma B. Vaalituloksesta riippuu miten paljon ohjelmaan otetaan yksityiskohtia. Tämähän ei ole mikään suuri linjanveto malliin "Liitytään NATOon" tai "Jyrkennetään veroprogressiota". Juuri tämä pienuus voikin paradoksaalisesti haitata tavoitteen saavuttamista.

        Vapauttamisen kiireellisyyttä pitää perustella ja kysyä kaikilta ehdokkaita. Nyt. Se ei ole "jossan" päällä, koska ET on olemassa ja voi hyvin, mutta siksi ansaitsee avaamisen kaikille mahdolliseksi.


    • plumpsit

      ET:n vapauttaminen kaikille oppilaille on ehdottomasti saatava toteutumaan seuraavalla eduskuntakaudella. Jos perussuomalaiset sattuu pääsemään hallitukseen, niin myös jumalanpilkkapykälän kumoaminen on hyvin mahdollista.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1545
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1174
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1117
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1016
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      965
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      927
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      882
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      19
      852
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      684
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      650
    Aihe