Italialaiset tykkilauta Laatokalla, mikä hauska

varsinaine-vitsi

kommellus ja munaus. Kukahan Suomessa mahtoi olla ajatuksen isä, ei löytynyt halukkaita ilmottautumaan, heh.

Stalinin joukot pommittivat ne hetkessä romuraudaksi.

51

1121

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • SotaLeikkiä

      Italian laivasto kävi laatokalla.
      Pitkä reissu, ja palasivat Italiaan.
      Liittyi Leningradin saartoon.
      Lienee oli saksalaisten idea?
      Mutta oli vaivaansa nähden täysin mieletön toimenpide.
      Tai taisi muutama Suomi Lotta jo kerätä seurustelemaan Italian laivaston kanssa.....

      Voisi toimenpiteenä verrata nykyiseen kalliiseen Afganistan operaatioon, jossa suomen sotilaat tuhlaa verovaroja olemalla maalitauluna Afganistanissa!!!

      • ghhgghhgghhg

        Tämän operaation tarkoitus oli antaa jokaiselle jotakin. Arktiset seikkailijat saivat kotimaahan palattuaan sankarin vastaanoton, Suomen laivasto sai pitää heidän moottoritorpedoveneensä, niitä ne kaiketi olivat, sillä tykistölauttoja oli enemmänkin saksalaisilla; ja taisi joku onneton lotta saada veneerisen taudinkin.


    • komupohtiiauts

      Ettei avaaja-idiootti olisi tätä samaa koittanut jo vuosia sitten, ja silloinkin sai selkäänsä.
      No, sait näemmä ihan tasoasi vastaavan palautteenkin jo, hyvä.

    • VähätTiedotHuvittaa

      Laatokalla oli muutama saksalainen tykkilautta eikä niitä hajalle pommitettu!

      Lisäksi oli italialainen moottoritorpedo-osasto aikana. Lahjoittivat poistuttuaan kalustonsa suomalaisille!

      • OstettuAseapu

        Suomalaiset maksoi kaikesta!!
        Ei ollut ilmaisia ne veneet! Ne ostettiin.
        Ja Saksan ns. Aseapu muutenkin maksettiin rahalla, kullalla, raaka-aineet la, jne.


    • Lykkäät-pötyä

      Ajatus operaatiosta Laatokalla Leningradin huoltoliikennettä vastaan oli saksalaisten.

      Italia lähetti muutaman moottoritorpedoveneen.

      Tykkilautat olivat saksalaisia. Ne tekivät yhden reissun ja tuhosivat Suhon majakan kärsien raskaita tappioita.

      Italia myi veneet Suomelle.

      • Pariisin rauhansopimus v. 1947 kielsi MTVt Suomelta.


      • JoVanhaJuttu

        Mutta ei sido enää. Suomi sanoutui siitä irti 90-luvulla-


      • SeAravakasteinen

        Suomi kiersi kieltoa valmistamalla 1960-luvulla 13 moottoritykkivenettä, Nuoli-luokka, jotka oli helppo muuntaa moottoritorpedoveneiksi lisäämällä niihin torpedonheittimet.
        Tuota sekä torpedojen käyttöä myös harjoiteltiin. Surma-Slim oli yksi legendaarinen aluksen päällikkö.
        Osattiin niitä rauhansopimuksia kiertää aiemminkin:
        Saksalta kiellettiin Versaillesin rauhansopimuksessa sukellusveneet. Uutta sukellusvenelaivastoa kuitenkin kehiteltiin salassa ja 1931 Turussa rakennettiin koemalli, joka valittiin Saksan laivaston yhden sukellusveneluokan protoyypiksi. Niitä rakennettin sitten myöhemmin Saksassa n. 50 kpl.
        Suomi lunasti itselleen rakentamansa koemallin ja se sai nimekseen Vesikko.


      • Oikea-stalinisti
        Musti.Hintikka kirjoitti:

        Pariisin rauhansopimus v. 1947 kielsi MTVt Suomelta.

        Pariisin rauhansopimuksen kohdista neuvoteltiin sekä brittien että neukun kanssa. Kerjättiin kuin koirat lupaa ostaa sitä ja tätä.


      • TotuuttaVaihteeksi

        >>Pariisin rauhansopimuksen kohdista neuvoteltiin sekä brittien että neukun kanssa. Kerjättiin kuin koirat lupaa ostaa sitä ja tätä. <<

        Imperialistinen roistovaltio Englanti vasalleineen, oli se maa, joka vaati Suomelle kaikki Pariisin rauhansopimuksen aserajoitteet ja armeijan koon rajoitukset Suiomelle. Yrittipä se vaatia vielä sotasaalisaseitakin (ja luultavasti Saksastakin ostettuja aseita) romutettavaksi tai palautettavaksi ryssille. Vain ryssät eivät tällaista halunneet.

        Toki kaikki suomalaisten saamat ryssien kuorma-autot piti palauttaa tehdaskunnostettuina takaisin. Se olikin valtava urakka kun satoja raatoja piti korjata uutta vastaaviksi.


      • Lykkäät-pötyä
        TotuuttaVaihteeksi kirjoitti:

        >>Pariisin rauhansopimuksen kohdista neuvoteltiin sekä brittien että neukun kanssa. Kerjättiin kuin koirat lupaa ostaa sitä ja tätä. <<

        Imperialistinen roistovaltio Englanti vasalleineen, oli se maa, joka vaati Suomelle kaikki Pariisin rauhansopimuksen aserajoitteet ja armeijan koon rajoitukset Suiomelle. Yrittipä se vaatia vielä sotasaalisaseitakin (ja luultavasti Saksastakin ostettuja aseita) romutettavaksi tai palautettavaksi ryssille. Vain ryssät eivät tällaista halunneet.

        Toki kaikki suomalaisten saamat ryssien kuorma-autot piti palauttaa tehdaskunnostettuina takaisin. Se olikin valtava urakka kun satoja raatoja piti korjata uutta vastaaviksi.

        Britti totesi sen mihin Stalin oli pyrkinyt vihjailuilla. Jooseppi olisi voinut estää NATON ilman Leinon vankeja, YYA-sopimusta ja sotasyyllisyysoikeudenkäyntiä. Sellainenkaan selitys Suomelle, Romanialle ja Unkarille määrättyyn samansuuruiseen sotakorvauksien summaan ettei Suomea miehitetty ei käynyt länkkärien järkeen. Suomelle, Romanialle ja Unkarille määrättyä yhtä suurta sotakorvausten summaa pidettiin tietoisena yrityksenä tuhota Suomen talous. NATO on todennäköisesti pystyssä vielä 2049 tämän typerän politiikan takia. Jooseppi antoi vanhuuden höperyyttään periksi isovenäläisille. Viisaana miehenä tiesi ettei Suomen kiusaaminen ole Venäjän etu. Mannerheimin koskemattomuus nähtiin lännessä lähinnä symbolisena eleenä.


      • Anonyymi

        Leningradin huoltoreitin katkaisemisesta oli Paavo Talvelan ajatus, jonka hän kävi ominpäin esittimässä Berliinissä


    • Vähä saatanan iso lauta. Kenttätykki painaa helevetisti. Kokemusta on...

      • Tykkilauttojen-aseina

        olivat lähinn 88 mm it-tykit, 3 kpl. Lisäksi pienempiä 2(20 mm. Lautan uppouma oli 153 tn.
        Kyseessä oli kahdelle ponttoonille rakennettu Siebel-lautta,joka oli kehitelty alunperin maihinnousuun Brittein saarille.


      • ToimiMonellaRintamalla

        Katso Wikistä Siebel-tykkilautta. Olivat helppoja purkaa ja koota ja toimivat hyvin. Niissä oli 88 mm:n it-tykkejä ja kevyempiä it-aseita.


      • Anonyymi

        Siinä oli 88 mm it-tykki.


    • kyllä.neukku.osasi

      Hulluin ja tuottamattomin operaatio mitä ikinä.

      • ketaleen_ikiliikkuja

        Historian suurosaaja Ketale laittaa arvokkaan tietoutensa jakoon :)
        Hänen mielestä parasta osaamista on se, kuinka paljon pystyi saamaan omia sotilaita monttuun. Senhän ryssä osasi.


      • StalinHuolehtiAsioista

        Stalin oli huolestunut Itärintaman tasaväkisyydestä ja vähensi siksi jo etukäteen neukkukansaa tekaistuin syyttein 20:nen miljoonan edestä!


      • 1.5
        StalinHuolehtiAsioista kirjoitti:

        Stalin oli huolestunut Itärintaman tasaväkisyydestä ja vähensi siksi jo etukäteen neukkukansaa tekaistuin syyttein 20:nen miljoonan edestä!

        1,5 miljoonan edestä !


      • kukkuu_kuka_siellä
        1.5 kirjoitti:

        1,5 miljoonan edestä !

        Kukahan tuon numeron takana, taas :)
        Kun ei luku miellytä, otetaan nollia pois tai lisätään, riippuu aiheesta. Ryssien synneistä voi aina vetää muutamat nollat.


      • StalinOliKunkku
        1.5 kirjoitti:

        1,5 miljoonan edestä !

        ”1,5 miljoonan edestä !”

        Ei, vaan 20:en miljoonan edestä! Se on yleisin historioitsijoiden käyttämä luku, joka kyrsii stallareita yhä vielä!


    • SuhonSaari

      Suhon saaren taistelusta Laatokalla ei kerrota mitään Jatkosodan historia 1-6 -teoksissa. Teoksissa jotka edustaa sitä "virallista sotahistoriaa". Kyseessähän on ns. Norbackin (RKP) sotahistoria, joka kertoo siistityn version Jatkosodasta.

      Suho on mainittu osassa 6, sivulla 78, yhden kerran ja sekin on pienellä tekstillä Laatokan alueen piirroskartassa. Erikoista on havaita kuinka Leningradin huoltoreitit kulkee kahta puolen Suhon saarta. Toki 2 muutakin huoltoreittiä kulkee lähempänä kaupunkia ja Pähkinälinnaa.

      Saksalaisten Siebel -tykkilautat ja Italian MAS -torpedoveneet kyllä esitellään ja piirroskarttaan on piirretty jopa hyökkäysreittikin. Taistelukuvaus puuttuu samoin tappiot yms. oleellinen.

      Jatkosodan pikkujättiläisessä sen sijaan on kerrottu Laatokan sotatapahtumista sivuilla 662-672. Kirjassa on samanlainen karkea karttapiirros, jossa on nuo huoltoreitit Laningradiin kuvattuna.

      Viimeinen syöksy tehtiin kirjan mukaan 21-23.10. 1941 ja siihen osallistui 11 taistelulauttaa ja 13 muuta alusta. Omiksi tappioiksi mainitaan, sivulla 671, kaksi matalikolle kiinni jäänyttä (tykki)lauttaa, yksi tuhoutunut täysosumasta ja yksi hylättiin moottorivian vuoksi (kumma kun ei hinattu?) ja yksi vene. Vihollisen ilmavoimien hyökkäykset saattuetta vastaan torjuttiin omien ilmavoimien toimesta.

      • Lykkäät-pötyä

        Italialaisten ja saksalaisten toiminta Laatokalla on useassa eri teoksessa käsitelty. Sodan lopputuloksen kannalta merkityksetöntä kahakkaa ei tarvitse sen kummemmin käsitellä. Ruotsinkieliset eivät kirjoita mitään 'virallista historiaa' muualla kuin sinun houreissasi.


    • SuhonSaari

      Suomen Sota 1941-1945, osat I-XI, kyllä kertoo asiallisesti Suhon taistelun ja sen tarkoitusperänkin, joka oli huollon häiritseminen ja jopa katkaiseminen Leningradiin!
      Kirjassa kuvataan kuinka Leningradiin oli vedetty polttoaineputki ja sähkökaapeli etelä-Laatokan yli, tai pikemminkin alitse sen pohjaa pitkin.

      Osa 9, sivut 109-122: Sotatoimet Laatokalla

      - Lautoilla tehtiin kaikkiaan 7 syöksyä, joista 3 johti taistelukosketukseen vihollisen kanssa.

      - Huomattavin yritys tehtiin 22.19.1942 jolloin siihen osallistui 16 erilaista lauttaa ja kuljetusvenettä, joita suojasi 3 MAS -venettä.

      - Hyökkäys muuttui saksalaislle pian epäedulliseksi kun muutamat lautat juuttuivat kiinni matalikkoon ja muutamat sai osumia tykistötulessa. 3 lauttaa oli hävitettävä räjäyttämällä ja paluumatkalla tuhottiin itse vielä yksi lautta ja yksi kuljetusvene.

      - Syntyneissä ilmataisteluissa pudotettiin 20 lentokonetta, joista LeR 3:n tilille tuli 4 konetta.

      - Suhossa kärsityt menetukset ja lähenevä talvi lopettivat saksalaisten ja italialaisten sotatoimet Laatokalla. Alukset siirrettiin pois lukuunottamatta kahta lauttaa, jotka suomalaiset ostivat aseistamattomina ja jotka toimivat Laatokalla sodan loppuun saakka.

      • Lykkäät-pötyä

        Oliko ihan Nord Stream. Luftwaffen toiminta Laatokalla on yleisesti tiedossa. Luftwaffe toimi Suomen alueella niitä sivileejä vastaan joidenka pojat pommittivat Virosta käsin suomalaisia siviilejä 1940.


    • SotatoimetLaatokalla

      Helge Seppälän teos Taistelu Leningradista ja Suomi kertoo mm. Suhon taistelusta.

      Tässä on syy miksi sitä ei juurikaan käsitellä suomalaisten ns. virallisissa sotahistorioissa.

      "Suomalaiset lähteet ovat vastaavasti kiinnittäneet varsin vähän huomiota Laatokan suunnan operaatioihin kesällä 1942, koska ne viittaavat toimintaan Leningradia vastaan."

      Kirjassa on sivuilla 178-200 luku Sotatoimet Leningradin alueella 1942-1943. Siellä on kerrottu kohdassa Sotatoimet Merialueilla s. 190-196, mm. Suhon majakkasaarta vastaan tehty hyökkäys. Laatokan laivasto-osasto teki kaikkiaan 7 syöksyä neuvostoliittolaisten alusten kulkuvesille ja Leningradin huoltoväyliä vastaan. Suhon majakkasaarta vastaan tehty hyökkäys 22.10.1942 oli niistä huomattavin ja siinä saksalaiset menetti 4 tykkilauttaa ja kuljetusveneen. Nauvostoliitto menetti 20 lentokonetta.

      Sivulta 195 suora lainaus:

      "Neuvostoliittolaiset lähteet * esittävät Suhon taistelusta lähes suurtaistelukuvauksen. Saksalaiset menettivät heidän mukaansa 17 alusta ja 14 lentokonetta. Erityisesti neuvostoliittolaiset lähteet korostavat tämän voiton merkitystä Leningradin kuljetusten onnistumiselle. Suomalaiset lähteet ovat vastaavasti kiinnittäneet varsin vähän huomiota Laatokan suunnan operaatioihin kesällä 1942, koska ne viittaavat toimintaan Leningradia vastaan. Näillä merisotatoimilla ei (s. 196) kuitenkaan ollut sellaista merkitystä, kuin neuvostoliittolaiset korostavat, mutta toisaalta niillä olisi saattanut olla ratkaisevakin merkitys, jos niitä olisi käytetty riittävällä kalustomäärällä ja todellisella tarmolla. Alkanut talvi ja saksalaiten kärsimät tappiot lopettivat saksalais-italialais-suomalaiset merisotatoimet Laatokalla. Alukset siirrettiin pois lukuun ottamatta kahta, jotka toimivat Laatokalla sodan loppuun sasti. Tämän jälkeen Suomen aluetta ei enää käytetty hyväksi sotatoimissa Leningradin yhteyksiä vastaan."

      * Platonov s. 221 Piterskij esittää sivulla 329 saksalaisten menettäneen 13 lauttaa ja kuusi venettä.

      • komupohtiiauts

        Ja avaaja-idiootti hirnuu tuosta kuin olisi jotakin maailman suurinta mokaa tehty. Olipas hirvittävä revohka. No, jollekin tyhjäpäälle uutiskynnys on ylitetty,


      • Lykkäät-pötyä

        Putinistin sadut ja todellisuus ovat kaksi eri asiaa. Suomella oli hädin tuskin laivasto Itämerellä. Laatokalla Saksan ja Italian laivastot vastasivat käytännössä kaikista toimista.


    • kesäretki.laatokalla

      Torpedot olivat hyödyttömiä Laatokan matalissa vesissä, ja osuivat pohjaan ja räjähtivät.
      Samaten miinoitus ei ollut tehokasta, mitä mm. sakasalaiset tekivät, johtuen siitä, Neuvostolaivaston Laatokan alukset olivat pääosin puurunkoisia, ja magneettisytyttimet eivät ymmärrettävistä syistä niiden kohdalla toimi.
      Samaten torpedoveneiden muu aseistus oli tehotonta.

      • MinneMeneeKustaTulee

        "Torpedot olivat hyödyttömiä Laatokan matalissa vesissä, ja osuivat pohjaan ja räjähtivät.
        Samaten miinoitus ei ollut tehokasta, mitä mm. sakasalaiset tekivät, johtuen siitä, Neuvostolaivaston Laatokan alukset olivat pääosin puurunkoisia, ja magneettisytyttimet eivät ymmärrettävistä syistä niiden kohdalla toimi.
        Samaten torpedoveneiden muu aseistus oli tehotonta. "

        Kirjoittaja lienee huumorimiehiä?

        Tietoja Laatokasta:

        Suurin syvyys‎: ‎225 m
        Pinta-ala‎: ‎17 700 km²
        Keskisyvyys‎: ‎52 m
        Pituus‎: ‎219 km

        Keskisyvyys on vallan riittävä torpedoille ja kyllä saksalaiset omistivat useamman tyyppisiä merimiinoja. Mitään merkittävää merisotaa ei Laatokalla kuitenkaan nähty.

        Italialaiset olivaat varsin kaukanaa kotimaastaan, joten ei ihme, että kyllästyivät.


      • kesäretki.laatokalla
        MinneMeneeKustaTulee kirjoitti:

        "Torpedot olivat hyödyttömiä Laatokan matalissa vesissä, ja osuivat pohjaan ja räjähtivät.
        Samaten miinoitus ei ollut tehokasta, mitä mm. sakasalaiset tekivät, johtuen siitä, Neuvostolaivaston Laatokan alukset olivat pääosin puurunkoisia, ja magneettisytyttimet eivät ymmärrettävistä syistä niiden kohdalla toimi.
        Samaten torpedoveneiden muu aseistus oli tehotonta. "

        Kirjoittaja lienee huumorimiehiä?

        Tietoja Laatokasta:

        Suurin syvyys‎: ‎225 m
        Pinta-ala‎: ‎17 700 km²
        Keskisyvyys‎: ‎52 m
        Pituus‎: ‎219 km

        Keskisyvyys on vallan riittävä torpedoille ja kyllä saksalaiset omistivat useamman tyyppisiä merimiinoja. Mitään merkittävää merisotaa ei Laatokalla kuitenkaan nähty.

        Italialaiset olivaat varsin kaukanaa kotimaastaan, joten ei ihme, että kyllästyivät.

        "Keskisyvyys on vallan riittävä torpedoille "
        No mitä sitten? Luuletkos, että ne Leningradin huoltoalukset siellä syvässä kohtaa seilasivat?
        Nimenomaan eteläinen osa on matalaa, ja Leningradin huoltoalukset olivat kohteena.
        Montakos alusta torpedoilla tuhosivat? On muuten aika lyhyt lista.


    • MinneMeneeKustaTulee

      Keskisyvyys on vallan riittävä torpedoille "
      No mitä sitten? Luuletkos, että ne Leningradin huoltoalukset siellä syvässä kohtaa seilasivat?”

      Torpedoveneestä laukaistun torpedon voi laukaista kulkemaan pinnallakin.

      ”Nimenomaan eteläinen osa on matalaa, ja Leningradin huoltoalukset olivat kohteena.”

      Aivan riittävää torpedoulle.

      ”Montakos alusta torpedoilla tuhosivat? On muuten aika lyhyt lista.”

      Tuskinpa montaa, mutta se johtui italiaanojen töpeksimisestä eikä veden mataluudesta.

      • SeAravakasteinen

        Italialaisten torpedot olivat heikkotehoisia. Suomen ostettua nuo MASit Tallinnasta -43, niihin vaihdettiin tehokkaammat.


      • kesäretki.laatokalla
        SeAravakasteinen kirjoitti:

        Italialaisten torpedot olivat heikkotehoisia. Suomen ostettua nuo MASit Tallinnasta -43, niihin vaihdettiin tehokkaammat.

        Italialaisten Laatokalla käyttäneet torpedot olivat magneettisytytteisiä, mikä oli syynä, myös vesistön mataluuden, alle 20 metriä, lisäksi, että eivät toimineet puurunkoisia Neuvostoaluksia vastaan, onko tietoa, miten suomalaisten käytössä olleet torpedot erosivat italialaisten käytössä olleista?


      • PöljänPulinaa

        Laatokan keskisyvyys on EDELLEEN 52 metriä.

        Ilmeisesti italialaiset eivät vain osanneet asiaansa!


      • kesäretki.laatokalle

      • MatalaEteläLaatokka

        "Laatokan keskisyvyys on EDELLEEN 52 metriä."

        Eteläinen Laatokka on matalaa ja liikkuvaa hiekkapohjaa mikä on hankalaa laivaliikenteelle. Laatokan eteläranta on täynnä laivaliikennettä helpottavia kanavia.


      • TodellisuudessaNäin

        Joka tapauksessa Laatokan keskisyvyys on suurempi (52 m) kuin Suomen lahdella (38 m). Ei torpedoita rantahiekassa käytetä ja torpedoveneestä ammutut kulkevat pinnalla. Italialaise eivät vaan tainneet olla tekijämiehiä!


      • SeAravakasteinen
        kesäretki.laatokalla kirjoitti:

        Italialaisten Laatokalla käyttäneet torpedot olivat magneettisytytteisiä, mikä oli syynä, myös vesistön mataluuden, alle 20 metriä, lisäksi, että eivät toimineet puurunkoisia Neuvostoaluksia vastaan, onko tietoa, miten suomalaisten käytössä olleet torpedot erosivat italialaisten käytössä olleista?

        Italiaiset käyttivät MASeissa 350 mm:n torpedoja, suomalaiset 450 mm:n. Niihin mahtui enemmäm TNT:tä. Suomi osti Italiasta ensimmäiset kaksi MASia jo1920.
        Magneettisytytteiset torpedot eivät olleet käytössä Laatokalla -42. Ne olivat tavallisia kosketussytytteisiä.
        Suomesta löytyi tekijämiehiä. Lavansaaren isku oli kuuluisin suomalaisten torpedoveneiden suorittama operaatio. Suomalaiset selvisivät tappioitta ja veneet ilman naarmun naarmua.
        Tuo pääsi lehtien otsikoihin myös ulkomailla.
        Iskuun osallistuneiden kolmen torpedoveneen päälliköt nimitettiin Mannerheim-ristin ritareiksi.
        Iso-Britannia pelästyi niin paljon suomalaisten tehokkuudesta, että vaati myöhemmin Pariisin rauhansopimusneuvotteluissa ponnekkaasti Suomelle torpedovenekieltoa.


      • Anonyymi
        TodellisuudessaNäin kirjoitti:

        Joka tapauksessa Laatokan keskisyvyys on suurempi (52 m) kuin Suomen lahdella (38 m). Ei torpedoita rantahiekassa käytetä ja torpedoveneestä ammutut kulkevat pinnalla. Italialaise eivät vaan tainneet olla tekijämiehiä!

        Hahaha pöhveIi parka se jaksaa inttää 😄

        Ei mene pölhökustaan kaaliin, että se huoltoreitti ei sijainnut missään keskisyvyydessä!


    • totuus.esiin

      Siis Suomi osallistui Leningradin saartoon vaikka yrittää kieltää tämän tosiasian.

      • KukapaKieltäisi

        Tottakai, mutta Suomi ei yrittänyt sulkea saartorengasta vaikka olisi niin voinut tehdä. Lisäksi emme pommittaneet kaupunkia lentokoneista tai tykistöllä.


      • jymyshokkipommi

        EIKÄÄÄÄ!!!!!!! Voi ei, kohta varmaan väität että suomalaiset sotilaat tulittivat venäläisiä sotilaita!


      • NäinSeVaanTapahtui

        Tottakai tulitti, mutta ei yrittänyt hyökätä Syväriltä Tihvinään vaikka Saksansodanjohto sitä nimenomaan pyysi! Kädenlyönti Saksan pohjoisen armeijan kanssa jäi tekemättä.


      • jymyshokkipommi
        NäinSeVaanTapahtui kirjoitti:

        Tottakai tulitti, mutta ei yrittänyt hyökätä Syväriltä Tihvinään vaikka Saksansodanjohto sitä nimenomaan pyysi! Kädenlyönti Saksan pohjoisen armeijan kanssa jäi tekemättä.

        sori, pitäisi ottaa sitaatit, kun tämä kommentoi ei aina mene kohdalleen. Oli tarkoitettu tuolle "totuus.esiin" salapoliisille.


    • kesäretki.laatokalla

      Saksalaiset saivat omat tykkilauttansa vesille vasta 10 elokuuta, syynä oli moottoreiden vaativat kunnostukset. Moottoreina tykkilautoilla oli yleisesti 4 kpl Ford V8 300 hp.
      Toiminta-aika Laatokalla jäi näin ollen varsin lyhyeksi.

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Laivasto-osasto K on kyllä todella vähän tunnettu osa jatkosodan historiaa, mutta aloittaja puhuu kyllä osin mahorkanhajuista puppua, italialaisten jälkeensä jättämät MAS moottoritorpedoveneet jatkoivat Suomen merivoimien palveluksessa aina 1960-luvulle asti.

      • Anonyymi

        Ja saksalaiset tykkilautat siirrettiin myöhemmin merelle.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1843
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1406
    3. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1401
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      14
      1372
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1355
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      7
      1334
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1307
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1260
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1210
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1183
    Aihe