PYROLYYSIÖLJY on TERVAA . SE ei ole ÖLJYÄ !

1-Markkinat

PYROLYYSIÖLJYÄ ei voi käyttää liikennepolttoaineena.
PYROLYYSIÖLJYÄ ei voi sekoittaa öljyyn.
SE ei ole sekoituskelpoista. Sitä voidaan ja usein joudutaan ohentamaan metanolilla.

296

<50

Vastaukset

 • PYROLYYSIÖLJYLLÄ voidaan korvata lämmityskäytössä raskasta polttoöljyä.

  Oikeat kasviöljyt ja eläinrasvat on helppo muuttaa liikennepolttoaineiksi.
  Myös oikea selluteollisuuden sivutuote! Mäntyöljy. UPM bioverno on siitä jalostettu.

 • Pyrolyysiterva soveltuu raskaspolttoöljykattiloiden kuten leijupetikattiloiden lisäpolttoaineena kuten sitä on käytettykin. Mihinkään polttomoottorikäyttöön kyseisestä tervasta ei ole sen haitallisten vaikutusten takia, eli se pilaa moottorit polttomoottorit.

  Kuivatislausta eli pyrolyysiä on harrastettu Suomessa jo vuosisatoja ns. tervanpoltossa eli miilunpoltossa, jossa ole kyse mistään polttamisesta, vaan kuivatislauksesta. Eli kyseessä on kemiallinen reaktio, jossa puu hajotetaan voimakkaan lämmön avulla hapettomissa olosuhteissa. Reaktion tuloksena saadaan tervaa ja tisleenä mm. tärpättiä.

  Puun pyrolyysiteknologiaa on testattu ja kehitetty jo yli 100 vuotta, mutta haasteet kontrolloidun ja riittävän puhtaan kaasutusprosessin hallinnassa ovat vaikeuttaneet kaupallisten sovellusten kuten voimalaitosratkaisujen yleistymistä. Vaikeuksia on ollut monissa hankkeissa.

  Tarkennetaan, että Kevätnimeen on tulossa tervanpolttolaitos.

  • Juu, netti on täynnä videoita ja materiaalia tästä vanhasta perinteestä. Pienimuotoista tervanpolttoa voi harrastaa aivan kotikonstein.


 • Eräänlaista tervaahan se, ei öljyä, vai josko sittenkin öljyä?
  Mikä lienee näiden yhteinen nimittäjä ja miksi muokattu pyrolyysiöljy käy polttoaineeksi? Sen selittäminen kansakielellä veisi liikaa aikaa ja aiheuttaisi tarpeetonta vaivaa. Se ei ole minun tehtäväni. Se löytyy netistä, etsikää jos osaatte.
  Pyrolyysiöljyssä on kysymys myös monialaisesta omavaraisuusasteen nostamisesta.
  Ymmärrättekö - ai ette? No jatketaan hämmentämistä silti vielä vähän.
  Polttokäyttö ei ole ainoa tapa hyödyntää pyrolyysiöljyä. Se käy raaka-aineeksi lukemattomaan määrään erilaisia kemikaaleja ja nimenomaan tällä alalla se voi monessa kohdassa syrjäyttää maaöljyn.

  • Mitä pitemmälle tervaa muokataan, eli jalostetaan, sitä kalliimmaksi lopputuote tulee eikä sitä enää silloin kukaan osta. Tervaa voi käyttää sellaisenaan lämmön tuotannossa. EU hyväksyi sen käytön pitkin hampain myös paanukattojen, puuveneiden ja suksien käsittelyyn.


  • Mikä on pointtisi? Paskaa saa imeä, kun ei satu omaan pesään?


  • Lutjake kirjoitti:

   Mikä on pointtisi? Paskaa saa imeä, kun ei satu omaan pesään?

   Outo on tuo harrastuksesi! Voitko tarkentaa ajatusmaailmaasi.


  • Linkkaamasi opinnäytetyö käsitteli tutkimusta, jolla olisi tutkittu pyrolyysikaasun koostumusta yleisesti ottaen, mutta siinä ei onnistuttu. Sen sijaan kasvi- ja eläinpohjaisten öljyjen hiilivetypitoisuuteen tutkimuksessa ei otettu tapaisinkaan kantaa, joten annat ymmärtää että huomio olisi jotenkin tuosta opinnäytetyöstä peräisin.


 • Nyt olis mukava kuulla mihin tätä öljyä myydään. Yhteiskunnan satsaus on melko suuri tässäkin hankkeessa. Nyt puhutaan investoinnin rahoituksesta. Onko käyttöpääoman rahoitus kunnossa. Sitä tarvitaan useampi miljoona. Tuloja syntyy vasta kun valmis tuote on myyty. Epäilen ,että jossain vaiheessa tulee kaupungille pyyntö omavelkaisesta takauksesta käyttöpääomaa varten. ( Joptek esimerkkinä ).
  Kaupunki takaa ns. pakkoraossa ,jotta toiminta saadaan pyörimään. Lieneekö huomioitu ,että tuote on sesonkituote. Kukapa se varastoon tuota huonosti säilyvää tuotetta ostaa.Esitetään ,että tuotteesta voidaan jatkojalostaa vaikka mitä.
  Kertoisiko joku mitä nämä tuotteet ovat ja pystyykö niillä kilpailemaan kannattavasti markkinoilla. Ilmaston lämpenemisen estämiseen tällä ” tervalla” ei ole mitään tekemistä ,joten siihen ei voi vedota.

  • Pyrolyysiterva ei ole todellakaan öljyä ja se kelpaa vain leijupetikattiloiden lisäpolttoaineeksi. Niissä märkäkin palaa kuten Pankakosken tehtaan leijupetikattilassa liete. Ei pidä sotkea puuroja ja vellejä sekaisin eli pyrolyysitervaa ja bioöljyä! Bioöljyä ei tulla Kevätniemessä valmistamaan koskaan, vaan pyrolyysitervaa.


 • Mutta onhan tuolla ykkös-rahoittajien joukossa liikemies kakkonenkin, niin ei kait ne nyt ihan huuhaabusinekseen mukaaan lähde olematta tuoton mahdollisuuksistä jyvällä??

 • Eihän se Kakkosen Joptek ostokaan ihan putkeen mennyt. Taisi tulla hieman takkiin ellei sitten käyttänyt niitä kasan pohjalla olleita homeisia euroja

  • "Suutari pysyköön lestissään" tai jotain sinne päin. Kaikki kunnioitus Kakkosen liikemiestaidoille tukku- ja vähittäiskaupassa! Mutta nyt tuntuu pahalta tämä savolainen 'Puhallus' pohjois-karjalaisten liikemiesten kukkaroilla.


 • Ikävää, että sijoittajien rahat tulevat menemään hukkaan kuin kankkulan kaivoon tällaiseen huuhaa-investointiin. Muistomerkiksi jää mahdollisesti rakennettava hökötys Harjulaan.

 • Työntäähän kaupunki rahaa myös Pankaboardin konkurssikypsään kartonkitehtaaseenkin.

  • Ja moniin muihin epäilyttäviin kohteisiin. Eräs niistä on Pielisverkko. Siirtolapuutarhan suunnitteluun uppsi sievoinen summa. Yksi satatuhatta euroa ei riittänyt suunnitteluun. Pelkkä tureikko on puutarhan kohdalla.


 • Jokainen liikemies tuntee alansa, mutta.

  Jos joku hakisi rahoitusta "mullistavaan lukkotehdasta varten".
  Tai "uuden autokauppa konseptin".
  Tai "kauppaketjun päivittäistavaraan".

  Näistä kukaan ei lähtisi, koska heillä on riittävä asiantuntemus.

  Kun kysymyksessä on terva. EI !
  Kun on kyse öljystä! Kyllä. Bill Gates(KiOr) menetti. Samoin Ernhrooth (Ekoport) Suomessa.
  http://www.greenfuelnordic.fi/usein_kysyttya

  Terva EI todistetusti käy dieseleihin. Ei hidas eikä keskinopeusmoottoriin.

  Hollannissa laitos on jo lopetettu.

  • Lieksassa halutaan tehdä samat virheet kuin muuallakin. Lieksan ei ole oppinut vielä virheistä.


  • Uskon, että tervajalostamoa ei rakenneta Lieksaan, vaan investointi keskeytetään oikean ja todellisen asianlaidan selvittyä projektin vetäjille ja sijoittajille.


  • Keskustapuolue on tässä kaiken takana. Ihmisille uskotellaan sitä sun tätä. Toivon mukaan kaupungin virkamiehillä ja valtuutetuilla on selkärankaa erota tilanteessa kun Kevätniemi on ympäristöltään tuhottu ja taakkana harharetkien velat. Lisäksi toivon että joudutte vastuuseen vielä eräs päivä aiheuttamastanne tuhosta. Tämä jos mikä vaikuttaa ihmisten mielialaan ja muuttohalukkuuteen poispäin.


  • Jos sen Hollannissa lopettaneen laitoksen saisi edullisesti/halvalla/ilmaiseksi purettua/siirrettyä/kasattua Lieksalle/Lieksaan/Lieksassa?


  • No nyt selikis Keijut ja Voit, rasvakapinat kouluissa ja syy-yhteydet. Ja lettipään koululakotkin samaan syssyyn.


 • Kaikki tahtoo olla mukana, kun Nobelit jaetaan.

 • 1-markkinat sai homppeli erektion vaikka kohta poistattaa tämän viestin.

 • Suomessa on hyvää osaamista.
  Kokoomus ja keskustan yrittäjähaukat lähtivät parantamaan todistetusti maailman parasta terveydenhoitoa.

  https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/kansainvalinen-tutkimus-suomen-terveydenhuolto-maailman-parasta/6964780

  Amerikasta lähdettin hakemaan yksityistämismallia. Tulokset on onettomia...Esperi, Attendo, Mehiläinen.

  Samoin taksiliikenne. Hinnat nousi ja laatu heikkeni.

  Biomassajäte kannattaa polttaa suoraan lämpöenergiaksi/sähköksi. Kaikki konversiot hukkaa energiaa ja kokonaishyötysuhde heikkenee.

  Ruokajätteen fermentointi etanoliksi on järkevää.

  • Tukiaisilla voi muuttaa paskankin kullaksi.


  • Ruotsissa ja Norjassa PFAD luokitellaan sivutuotteeksi ja Suomessa se luokitellaan jätteeksi. Kaikissa kolmessa maassa sitä käytetään biopolttoaineen raaka-aineena.


  • PFAD on palmuöljyn sivutuote. EI jäte.

   Ruotsissa PFAD:sta ja palmuöljystä valmistettu HVO diesel ei saa enää etuja.

   http://kuljetusnet.fi/6647-ruotsi-yhä-useampi-kuljetusyritys-luopuu-hvo-polttoaineesta.html


 • Miksi te hyökkäätte noin kiivaasti uutta lieksalaisia työllistäviä hankkeita vastaan?

  • Ei Lieksassa ole yhtään ammattitaitoista tervantekijää. Joku lieksalainen saattaa päästä siivoojaksi.


  • Siksi että ajattelin muuttaa Joensuusta Lieksaan. Aie meni myttyyn. Sinnehän tulee ilmaan samat myrkyt joita täällä on niellyt jo 5 vuotta. Toivottavasti saatte Kakkosen sinne. Ei yhtään säälittäisi.


 • Kyllä oli Lieksan poliitikkoja ja kaupungin johtoa helppo höynäyttää. Ei olisi miljoonia irronnut hömppään jos olisi esitetty tervan tislausta. Mutta kun esitettiin BIOÖLJYn valmistamista niin johan tuli täyspotti !

  • Toivottavasti kepulaiset ottavat velkataakan kantaakseen ja ihan yksin sillä nurin tuo bioöljy (pyrolyysi) menee.


  • älyvapaata.touhua kirjoitti:

   Toivottavasti kepulaiset ottavat velkataakan kantaakseen ja ihan yksin sillä nurin tuo bioöljy (pyrolyysi) menee.

   Joensuussa asukkaat ovat tyytyväisiä pyrolyysiinsä koska saavat Fortumilta lämmityksensä 10% halvemmalla veronmaksajien rahoilla.Hajut ei kessuttajia haittaa.


 • Suoli24:nenhan sen ja sen nobelin palkinnon saaneet asiantuntijat tietävät tämän.

  • Maan ainoa tarkastuslautakunta jolla on valtaa ja tietoa.Säälittää keinottelijoiden kohtalo.


  • Tiedosta tärkeintä on se totuus jota ei enää löydy valtamediasta koska se on täysin kenottelijoiden ja niiden omistavan puoluelaitoksen hallussa.Sitä kutsummekin valemesiaksi.Sääliksi käy niitä jotka eivät enää tajua todellisuutta.


 • Ei tuolla tervalla ole paljon asijakkaita. Sukset kun on muovipohjasia joita ei tervata ja veneetkin on muovisia. On kyllä kuultu kaivoksen pohjan tervaamisesta ja semmoseeen isoon niinkun se Talvivaara menee varmasti paljon tervaa. Vaan kuka tietää miten usein ne pohjat on tervattava ja minkätähen?

  • Tukiaisia enemmän kuin tuotteesta hintaa. Sehän on ollut Sipilän konsepti.Tämän vuoksi meillä on moninkertaisesti velkaa enemmän kuin neljä vuotta sitten. Sipilä jättää jälkeensä varattoman konkurssipesän . Tämähän alkoi v 1995 Ahon hakemasta EU-jäsenyydestä.Koko Eurooppa on velkaantunut ja surkistunut kai Harvardin opein. Pelurit petkuttavat pörssin kautta rahat kansalta ja rikastuvat valehtelemalla niin kauan kuin kansa uskoo satuihin.Toivottavasti edes maahanmuuttajat huomaavat ongelman tässä valtiossa.


  • Varmasti on samoja ongelmia kuin Phopalissa.Laitos on ollut keskellä kaupunkia saastuttamassa hengitysilmaa. Montako kuollutta saatiin ? Nämä laitokset kun eivät toimi ilman savupiippua. Joensuun laitos tämän todistaa.Keuhko ja sydänsairaudet lisääntyneet niin ettei lääkärit enää riitä.Kannattaa etsiä tietoja tervan myrkyllisyydestä sensijaan että ylistetään työpaikkoja. Niitäkään ei paljoa synny muutakui sairaanhoitoon ja hausurakointiin.


 • Kenenkä etu on olla vastaan myös tätä? Varmaan liian pitkä sana myös aloitus!

  • Rahan säästyminen on hyvin monen etu. Sijoittajien ja Lieksan kaupungin. Lieksa on kylvänyt veroeuroja jo riittävästi monenlaisiin kankkulankaivoihin: siirtolapuutarhaan, Pielisverkkoon, Pielisentiehen, joutaviin suunnitteluihin jne.


  • Taantuminen savupiipputeollisuuden aikaan ei ole edistystä vaan surkeaa takapakkia koko väestölle. Rahallisesti hyötyvät ovat Joensuusta.


  • Kepulaisfirman yksi humpuuki johtaa toiseen.


 • Jos tuo tervan kaasutus olisi todella kannattavaa niin Fortum olisi varmasti laajentanut tuotantoaan jo ajat sitten. Paljonko tuosta projektista sitten jää Lieksaan. Kentän teki ulkopuolinen yritys , tieurakka meni ulos. Laitoksen rakentaa varmaankin muu kuin Lieksalainen yritys . Maa-ainekset Lieksasta . Rakennusaikana jokunen asiantuntija yöpyy Puustelissa. Laitoksen valmistuttua muutaman työntekijän maksama vero jokunen kuukausi ennen konkurssia.Se on sitten siinä. Mistähän tuo 100 työpaikkaa on tempaistu.

 • Tempaistu vissiin hatusta!

 • Kyösti Kakkosen edustama Joensuun Kauppa ja Kone Oy (29,9 prosentin omistusosuudella), Matti Virtaalan edustama Deeputi Oy (n. 18%) sekä Arto Hartikainen (n. 18%).

  Edellä mainittujen pääomistajien yhteisomistus ja takausvastuut ovat noin 10 miljoonaa euroa.

  Onkohan näin ?
  Vai meneekö kuin Joptekilla että kaupunki joutui maksumieheksi, ei siinä Kakkosen rahat palanu.

  Ja mitä on tämä....
  Vahvasti valtion tukemaan biojalostamoon on haettu ”varapuskuria” salaperäiseltä veroparatiisiyhtiöltä – Rahoittajalla liikesuhteita Kremliä avustavan pankin omistajaan
  https://www.iltalehti.fi/talous/a/69bca109-d1d2-416b-ab18-41312f76a207

  • Ei kai mutta minunkin rahat häipyivät touhuun jota en hyväksy. Pankkisäästäminen on tätä itseään.


 • Kierrätys on haaste.
  Muovin kierrätys vaati tukea. Poltto on edullisinta jätevoimaloissa.
  Fortum panostaa nyt akkukierrätykseen. Kierrätys maksaa nykyisin euron kilo. Saadut raaka-aineet ei rahoita kierrätystä. Siksi akuille on tulossa kierrätysmaksu.
  Se on jo moottoriöljyissä, renkaissa, elektroniikassa....

  https://www.youtube.com/watch?v=tr57n5JvqEo
  Kenneth tietää.

  http://publications.lib.chalmers.se/records/fulltext/230991/local_230991.pdf

  https://www.swerea.se/en/news/47-million-kronor-for-research-in-battery-recycling

 • Minä kun luulin jotta aivan oikea bioöljy tehdas tulee Lieksaan. Tosin nekin jotka ovat
  oikeita bio laitoksia tuntuu olevan aikapaljon ongelmia. Siinnä lieksalaiset saavat sivellä tervaa urakalla jokapaikkaan. Tehtaan johtajaksi kai on jo valittu pönttöpankko. Siinnä on pätevä joka alan asiantuntija. Se laittaa tehtaan pyörimään seka kuivaa puhumalla tervan. Vähän puhetta lisää terva käy bensa sekä dieselmootoreihin.

  • Mistähän tuo Saarelainen kehittelee sen 11 % osuuden . Sehän on lähes kolme miljoonaa. Ja luulen että Hartikaisen ehtona on jokin maansiirtourakka. Edelleen on epäselvää kuka rahoittaa tarvittavan käyttöpääoman.


 • Insnyörit voip kehitellä pyrolyysiöljyllä toimivan polttomoottorin tai turbiinin.

 • Minä jo ehdotin että Lieksan tiet voisi tervata tuolla pyrolyysitervalla, niin tulisi uuden näköinen asfaltti? Ja kun kuoppia on paljon ei tervaakaan menisi paljon kun kuopat voi jättää tervaamatta! Olisi tervaus paljon halvempaa kuin uusi asfaltti!

  • "Kevyen polttoöljyn korvaaminen on kyseisellä aineella mahdottomuus."

   Ei ole. Johtopäätöksissään Haapasaari toteaa mm. seuraavaa:

   Yleisesti: "Sen käyttö poltinjärjestelmässä on kuitenkin täysin mahdollista, joskin se vaatii tarkkuutta ja hyvää suunnittelua."

   Ikääntymisestä: "Jotkin pyrolyysiöljyn valmistajat lisäävät öljyn sekaan pienen määrän etanolia tai metanolia. Nämä aineet toimivat osaltaan liuottomina eli ne hajottavat vanhenemisen aiheuttamia polttoaineen muutoksia. Näitä aineita käytettäessä pyrolyysiöljystä tulee stabiilimpi polttoaine."

   Käyttöönotosta: "Pyrolyysiöljyä käyttävän poltinpolttojärjestelmän käyttöönotto ei ole sen hankalampaa, kuin fossiilisia polttoaineta käyttävien järjestelmien käyttöönotto."


 • Hienoa, että jaksat etsiä tietoa. Varmasti rahoittajat nyt ymmärtävät, mihin rahansa laittavat. Hyvää työtä. Kannattaa jatkaa edelleen tutkimista, jos jotain uutta paljastuu. Kun löydät uutta tietoa, niin linkkaa välittömästi tänne. Saavat päättäjät tuoreen tiedon.

  • Valitettavasti tähän saakka mikään nimimerkki "1-Markkinat" toimittamasta materiaalista ei ole tukenut hänen omaa agendaansa.


  • Juurikin näin. On olemassa monenlaista tietoa. Tietoa, joka on pakko tietää. Tietoa, joka on hyvä tietää. Tietoa, joka on mielenkiintoista tietää ja tietoa, jota ei tarvitse.
   Mutta ja vain selvittelyä.


 • Tässä taitaa olla lieksalaisten päättäjien ja suhmuroijien suurin kusetus edessä. Voi niitä jotka valmistelivat ja pistivät rahaa palamaan kentille. Ja vielä ilkeävät hehkuttaa bioöljyllä. Tulee kallis lasku lieksalaisille veronmaksajille.

  • Mikä suhmurointi tässä nyt on oikein takana, ja miten tämä kaatuu veronmaksajien maksettavaksi?

   Ymmärtääkseni tilanne on kutakuinkin seuraava:

   1) Yksityiset sijoittajat päättivät laittaa rahansa läjään. Muistaakseni tähän järjestettiin myös avoin osakeanti, joten mistään mystisestä suhmurointiklubista tuskin on kyse.
   2) Rahoilla on tarkoitus rakentaa tehdas, ja investoinnin takaisinmaksu sijoittajille on tarkoitus toteuttaa hankkimalla raaka-ainetta markkinahinnoin mistä sattuu irtoamaan ja myymällä tehtaan jalostamaa tuotetta (raaka-aine- ja tuotantokuluja kalliimmalla) eteenpäin, kenelle nyt sattuu kelpaamaan.
   3) Jos investointi maksaa itsensä joskus takaisin kohdan 2 mukaisesti, aletaan jakamaan kertyvää voittoa pottiin laitetun panoksen suhteessa niin pitkään kuin tuote käy kaupaksi, ja jos ei tule sitä ennen mitään, menettää sijoituksensa.

   Miten siis veronmaksaja kantaa tuosta riskiä, jos ei ole tuossa alkuinvestoinnissa osakkaanakaan?


 • Voi kun sinusta olisi saatu kaupunginjohtaja, näkyy tietämystä olevan.

  • Kyseinen terva sopii vain lisäpolttoaineeksi suuriin leijupetikattiloihin. Niihinkin se on tosin liian kallista, koska niissä käytetään kuorta, haketta, lietettä jne. Tuskin lieksalaista tervaa kukaan ostaa mihinkään, jos laitos edes tehdään. Uskon vahvasti, ettei sitä tehdä, kun tiedetään kaikki tähänastiset epäonnistumiset muualla.
   Joensuun laitoksen kapasiteetti on 50 000 tonnia, mutta tuotanto on ollut vain 5 000 tonnia, eli 10 prosenttia ja sekään ei kelpaa polttomoottorien polttoaineeksi yllä olevassa viestissä mainituista syistä.


  • tarpeetonta.yrittämistä kirjoitti:

   Kyseinen terva sopii vain lisäpolttoaineeksi suuriin leijupetikattiloihin. Niihinkin se on tosin liian kallista, koska niissä käytetään kuorta, haketta, lietettä jne. Tuskin lieksalaista tervaa kukaan ostaa mihinkään, jos laitos edes tehdään. Uskon vahvasti, ettei sitä tehdä, kun tiedetään kaikki tähänastiset epäonnistumiset muualla.
   Joensuun laitoksen kapasiteetti on 50 000 tonnia, mutta tuotanto on ollut vain 5 000 tonnia, eli 10 prosenttia ja sekään ei kelpaa polttomoottorien polttoaineeksi yllä olevassa viestissä mainituista syistä.

   Ei tuota ole polttomoottorien polttoaineeksi suunniteltukaan. Mistä Lieksaan on tuollainen päähänpinttymä tullut? Pyrolyysiöljy, bioöljy tai miksi sitä nyt kukakin sanoo ei ole biodieseliä eikä biobensaa.

   Tuotantomäärät ovat olleet tuotekehityksen vuoksi pienet, mutta tuskinpa ketään energiaomavaraisuutta arvossa pitävää varsinaisesti häiritsee, jos tästäkin maasta saisi ihan oikeaa lämmitysöljyä? Vai onko siellä itse Igor, joka kiukkuilee kun jää Espoossa venäläistä löpöä nyt polttamatta tuo 5000 tonnia?


  • Paikallinen Lieksan Lehti uutisoi 26.3. suoraan (ottamatta asioista selvää) GFN:n "höpöhöpö"-tiedotetta:"Bioöljyä voidaan käyttää lämmitys- ja liikennepolttoaineena kevyen polttoöljyn sijaan..."

   Vielä parempi oli seuraava uutisointi: "... käyttää raaka-aineena metsäteollisuuden sivuvirtoja, muun muassa sahanpurua sahoilta ja latvusrankoja, jotka muuten olisivat ongelmajätettä."

   Toisin sanoen Kevätniemeen ollaan rakentamassa ongelmajätteen polttolaitosta, josta paikalliset isännät odottavat saavansa "löpöä" traktoreihinsa ja öljykattiloihinsa. Että sen tason paikallista uutisointia!


 • Suomessa jalostettu polttoaine ja Suomalaisista raaka-aineista tulee niin kalliiksi ettei se kannata! Tai kannattaa kelle kannattaa, mutta asiakkaille se tulee tosi kalliiksi! Ja varsinkin sana bio nostaa hinnan pilviin, ihan sama kuin sanassa luomu kun puhutaan elintarvikkeista, ne on aina kalliimpia! Maakaasu olisi jotain ja tietysti vety polttoaineena ajoneuvoissa! Tuo pyrolyysiöljy ei sovellu edes lämpövoimaloishin ellei siihen sekoiteta jotain lantrinkia joka mahdollistaa polttamisen!

  • Sama tuo on kuin (bio)etanolin sotkeminen ysivitoseen, yksityisen kuluttajan näkökulmasta tuon rahastusvaikutus on lähinnä psykologinen ottaen polttoaineiden verotus huomioon. Ja siinähän tuo pirtu bensan ohessa palaa mikäettei. Jos tuon tuotantoketjuun vielä joku työllistyy niin ei tuon bioöljyn parissa puuhastelu ihan hukkaan ole mennyt. Nähtävästi aika pitkälle tuo on yksityisellä rahalla rahoitettu investointi kuitenkin?


  • fdsk kirjoitti:

   Sama tuo on kuin (bio)etanolin sotkeminen ysivitoseen, yksityisen kuluttajan näkökulmasta tuon rahastusvaikutus on lähinnä psykologinen ottaen polttoaineiden verotus huomioon. Ja siinähän tuo pirtu bensan ohessa palaa mikäettei. Jos tuon tuotantoketjuun vielä joku työllistyy niin ei tuon bioöljyn parissa puuhastelu ihan hukkaan ole mennyt. Nähtävästi aika pitkälle tuo on yksityisellä rahalla rahoitettu investointi kuitenkin?

   Pirtu nyt kulkee putkissa ilman bensaakin, ainakin tislausvaiheessa, mutta tuo pyrolyysiterva jäähtyessään on aika jäykkää tavaraa, mutta pirtu ei ole!
   Pyrolyysiterva on ensin kuumennettava että sen saa edes jonnekkin putkistoon! Jos pyrolyysiterva olisi maailmalla toiminut kunnolla niin öljy yhtiöt olisi kauhuissaan kun noin hyvä kilpaileva aine on tullut markkinoille, ja sitä olisi tehty varmaan joka maassa runsaasti missä puuta on!
   Pyrolyysiterva jos jalostettaisiin samaan muotoon kuin vaikka kevyt polttoöljy toimiakseen, niin miten kallista siitä polttoaineesta, tai lämmitysöljystä tulisi?


  • jäykhää.on.terva kirjoitti:

   Pirtu nyt kulkee putkissa ilman bensaakin, ainakin tislausvaiheessa, mutta tuo pyrolyysiterva jäähtyessään on aika jäykkää tavaraa, mutta pirtu ei ole!
   Pyrolyysiterva on ensin kuumennettava että sen saa edes jonnekkin putkistoon! Jos pyrolyysiterva olisi maailmalla toiminut kunnolla niin öljy yhtiöt olisi kauhuissaan kun noin hyvä kilpaileva aine on tullut markkinoille, ja sitä olisi tehty varmaan joka maassa runsaasti missä puuta on!
   Pyrolyysiterva jos jalostettaisiin samaan muotoon kuin vaikka kevyt polttoöljy toimiakseen, niin miten kallista siitä polttoaineesta, tai lämmitysöljystä tulisi?

   Jep, jäykkää vissiin on. Säiliölämpötilan tulee olla välillä 15–20 °C toisaalta jähmettymisen estämiseksi ja toisaalta ei liian lämminkään polymeroitumisen hidastamiseksi. Esilämmityksessä lämpötilan taas tulisi olla välillä 40–70 °C. Eihän tuo normaalista, raskaasta bunkkeriöljystä eroa mitenkään joka tosin on maaöljyn jalostuksen pahnanpohjimmainen jäte, ja kaikkien ikävien rikkiyhdisteiden sun muiden myrkkyjen määrä sitten sitä mukaa. Sillä se ei maksakaan mitään.

   Miksi olet sitä mieltä, että tuon laajamittainen tutkiminen olisi ollut tähän saakka mitenkään itsestäänselvää "joka maassa runsaasti missä puuta on"? Montakos näitä maita oikein maailmassa on, missä on puuta riittävästi öljyä korvaamaan, muttei omaa öljyntuotantoa pisaraakaan?

   Sitä en osaa sanoa millaista tervaa siellä Lieksassa aiotaan tuottaa, mutta ainakin Joensuussa pyrolyysiöljy on sen verran käyttökelpoista, että se ainakin Fortumin omissa kattiloissa palaa. Olipahan niidenkin lopputuote sitten minkälaista tervaa tahansa, niin ei tuolla keskustan kerrostaloissa näytä monessakaan asunnossa ikkunat sisäpuolelta jäässä olevan.  • 1-Markkinat kirjoitti:

   Esimerkiksi viisas Bill Gates meni halpaan.

   http://fortune.com/kior-vinod-khosla-clean-tech/

   https://www.youtube.com/watch?v=eYz86Z266-I

   Gates mikään viisas ole, sillä kävi vain pirunmoinen munkki aikanaan.

   Tuossa kiorin tapauksessa huijattiin Mississippin osavaltio rahoittamaan tuota laitosta 75 miljoonalla taalalla, eikä muiden rahoja vahtivat osavaltionviskaalitkaan ole tunnetusti niitä fiksuimpia, kun rahan poikimaan laitosta puhutaan. Kerrotko nyt seuraavaksi, paljonko Lieksan kaupungin (tai julkisen rahan) osuus tuosta laitoksesta on?


  • fdsk kirjoitti:

   Jep, jäykkää vissiin on. Säiliölämpötilan tulee olla välillä 15–20 °C toisaalta jähmettymisen estämiseksi ja toisaalta ei liian lämminkään polymeroitumisen hidastamiseksi. Esilämmityksessä lämpötilan taas tulisi olla välillä 40–70 °C. Eihän tuo normaalista, raskaasta bunkkeriöljystä eroa mitenkään joka tosin on maaöljyn jalostuksen pahnanpohjimmainen jäte, ja kaikkien ikävien rikkiyhdisteiden sun muiden myrkkyjen määrä sitten sitä mukaa. Sillä se ei maksakaan mitään.

   Miksi olet sitä mieltä, että tuon laajamittainen tutkiminen olisi ollut tähän saakka mitenkään itsestäänselvää "joka maassa runsaasti missä puuta on"? Montakos näitä maita oikein maailmassa on, missä on puuta riittävästi öljyä korvaamaan, muttei omaa öljyntuotantoa pisaraakaan?

   Sitä en osaa sanoa millaista tervaa siellä Lieksassa aiotaan tuottaa, mutta ainakin Joensuussa pyrolyysiöljy on sen verran käyttökelpoista, että se ainakin Fortumin omissa kattiloissa palaa. Olipahan niidenkin lopputuote sitten minkälaista tervaa tahansa, niin ei tuolla keskustan kerrostaloissa näytä monessakaan asunnossa ikkunat sisäpuolelta jäässä olevan.

   Onhan näitä maita jossa puuta on, venäjä, kanada, usa ja muut pohjoismaat? Jos tuo tervahomma olisi kannattava niin varmaan sitä olsi tehty jo aikaa sitten, ja jalostettu kuin lähi-idän öljyä! Pyrolyysiöljy vaatinee pihkaisen havupuun, ja tuskin sitä tuotetta lehtipuusta saadaan? Joten tuo on vain niiden maiden hommaa jossa on havupuuta! Muut maat joutunee turvautumaan raakaöljyyn ja muihin energiamuotoihin! Onko tuo tervan jalostaminen kannattavaa kun ensin on hommattava raaka-aine joka on tehtävä muotoon jota voi tislata tervaksi ja sitten vielä aineeksi jonka voi polttaa lämpövimalassa?
   Pienessä mittakaavassa tuskin kannattaa kuten öljyn jalostaminen? Öljy on tietysti ensin pumapttava ja kuljetettava jalostukseen, mutta onko kukaan tutkinut ja verrannut kummasta saadaan enempi energiaa, ölystä vai puusta samoin kustannuksin? Paljonko saadaan lämpöenrgiaa vaikka tonnista puuta joka on käsitelty pyrölyysiksi? Itse in ole asiantuntija, olen vain tavalline asiaa pohtiva!


  • jäykhää.on.terva kirjoitti:

   Onhan näitä maita jossa puuta on, venäjä, kanada, usa ja muut pohjoismaat? Jos tuo tervahomma olisi kannattava niin varmaan sitä olsi tehty jo aikaa sitten, ja jalostettu kuin lähi-idän öljyä! Pyrolyysiöljy vaatinee pihkaisen havupuun, ja tuskin sitä tuotetta lehtipuusta saadaan? Joten tuo on vain niiden maiden hommaa jossa on havupuuta! Muut maat joutunee turvautumaan raakaöljyyn ja muihin energiamuotoihin! Onko tuo tervan jalostaminen kannattavaa kun ensin on hommattava raaka-aine joka on tehtävä muotoon jota voi tislata tervaksi ja sitten vielä aineeksi jonka voi polttaa lämpövimalassa?
   Pienessä mittakaavassa tuskin kannattaa kuten öljyn jalostaminen? Öljy on tietysti ensin pumapttava ja kuljetettava jalostukseen, mutta onko kukaan tutkinut ja verrannut kummasta saadaan enempi energiaa, ölystä vai puusta samoin kustannuksin? Paljonko saadaan lämpöenrgiaa vaikka tonnista puuta joka on käsitelty pyrölyysiksi? Itse in ole asiantuntija, olen vain tavalline asiaa pohtiva!

   Minä vähän luulen, että Yhdysvalloilla, Kanadalla ja Venäjällä on fossiilisia polttoaineita omastakin takaa niin paljon, ettei pyrolyysihommien parissa puuhailu yksinkertaisesti lyö leiville. Vielä.

   Itse ajattelen tätä asiaa siltä kannalta, että kotimaisella puuhailulla pyritään saamaan tuotettua vaihtoehto sähköautoilulle siinä tulevaisuusskenaariossa, että fossiilisten polttoaineiden tuotanto ja kuluttaminen muuttuu vähintään moraalisesti arveluttavaksi.


  • fdsk kirjoitti:

   Minä vähän luulen, että Yhdysvalloilla, Kanadalla ja Venäjällä on fossiilisia polttoaineita omastakin takaa niin paljon, ettei pyrolyysihommien parissa puuhailu yksinkertaisesti lyö leiville. Vielä.

   Itse ajattelen tätä asiaa siltä kannalta, että kotimaisella puuhailulla pyritään saamaan tuotettua vaihtoehto sähköautoilulle siinä tulevaisuusskenaariossa, että fossiilisten polttoaineiden tuotanto ja kuluttaminen muuttuu vähintään moraalisesti arveluttavaksi.

   En kyllä näe mitään järkeä tuossa puuntislaus hommassa jo siitä saatava bio tuote menee liian kalliiksi, että sitä olisi varaa käyttää kohtuu kustannuksin lämmitykseen ja autoiluun? Ennemmin sähkö energiana taitaa tulla halvemmaksi jos se tehdään ydinvoimalla! Ei tuo tervan tislaaminenkaan ole mitenkään moraalisesti hyväksyttävää ainakaan luonnon kannalta, saasteita syntyy ja energiaa menee!
   Saadaanko siihen jalostukseen menevä energia hyötynä takaisin korkojen kanssa? Tuskin! Ydinvoima on ainut pelastuksemme kunhan fossiiliset polttoaineet kielletään! Silloin myös pyrolyysitehtaatkin on pysäytettvä!


  • jäykhää.on.terva kirjoitti:

   En kyllä näe mitään järkeä tuossa puuntislaus hommassa jo siitä saatava bio tuote menee liian kalliiksi, että sitä olisi varaa käyttää kohtuu kustannuksin lämmitykseen ja autoiluun? Ennemmin sähkö energiana taitaa tulla halvemmaksi jos se tehdään ydinvoimalla! Ei tuo tervan tislaaminenkaan ole mitenkään moraalisesti hyväksyttävää ainakaan luonnon kannalta, saasteita syntyy ja energiaa menee!
   Saadaanko siihen jalostukseen menevä energia hyötynä takaisin korkojen kanssa? Tuskin! Ydinvoima on ainut pelastuksemme kunhan fossiiliset polttoaineet kielletään! Silloin myös pyrolyysitehtaatkin on pysäytettvä!

   Sähkötoimiset lentokoneet, rahtilaivat ja rekat ovat vielä niin kaukaista scifiä, että näen hiilivetyjen polttamisen ainoana järkevänä energianlähteenä ennen noiden realistista toteutumista. Jos palavia polttoaineita ei hankita maan alta, ne on hankittava jostain muualta.

   Ei häkäpönttöjenkään käyttö tietysti ole mitenkään poissuljettua, mutta ongelmat ne on niissäkin.


  • fdsk kirjoitti:

   Sähkötoimiset lentokoneet, rahtilaivat ja rekat ovat vielä niin kaukaista scifiä, että näen hiilivetyjen polttamisen ainoana järkevänä energianlähteenä ennen noiden realistista toteutumista. Jos palavia polttoaineita ei hankita maan alta, ne on hankittava jostain muualta.

   Ei häkäpönttöjenkään käyttö tietysti ole mitenkään poissuljettua, mutta ongelmat ne on niissäkin.

   Eikös tässä ole kokoajan se vouhotus että fossiliset polttoaineet on kiellettävä? Silloin ei auta mikään muu vaihtoehto kuin sähkö, siis kaikki muut on kielletty! Mutta kenellä sitä sähköä n sitten vara käyttää tässä bisnes yhteiskunnassa jossa kaikella voidaan rahastaa! Kaasukin ja vety ei taida olla ihan saastettomia, mutta kuitenkin vähempi päästöisiä kuin öljy ja pyrölyysi etenkin valmistus saasteineen! Puulämmitykset tullaan kieltämään kun tulee laki että uunit, takat ja hellat pitää purkaa, ja sitä mukaa muut puuta käyttävät lämmitysmuodot! Voipi olla että meille tulee holotna! Silloin toivotaan että asutaan päiväntasaajan maisemissa! Jos menee tuo ilmasto höyryäminen äärimmäisyyksiin, niin sitten lentokoneet pysyy kentällä, tai lippijen hintaan pitää saada kunnon korotukset, koska ei se ole oikein että kaikki maksatetaan talonsa lämmittäjillä ja autoilijoilla! Nyt nykyisin esimeskiksi voi noita etelän hupilentoja rokottaa samalla tavalla kuin autoilijoita aina kun bensan ja dielsin hinta nousee!


  • jäykhää.on.terva kirjoitti:

   Eikös tässä ole kokoajan se vouhotus että fossiliset polttoaineet on kiellettävä? Silloin ei auta mikään muu vaihtoehto kuin sähkö, siis kaikki muut on kielletty! Mutta kenellä sitä sähköä n sitten vara käyttää tässä bisnes yhteiskunnassa jossa kaikella voidaan rahastaa! Kaasukin ja vety ei taida olla ihan saastettomia, mutta kuitenkin vähempi päästöisiä kuin öljy ja pyrölyysi etenkin valmistus saasteineen! Puulämmitykset tullaan kieltämään kun tulee laki että uunit, takat ja hellat pitää purkaa, ja sitä mukaa muut puuta käyttävät lämmitysmuodot! Voipi olla että meille tulee holotna! Silloin toivotaan että asutaan päiväntasaajan maisemissa! Jos menee tuo ilmasto höyryäminen äärimmäisyyksiin, niin sitten lentokoneet pysyy kentällä, tai lippijen hintaan pitää saada kunnon korotukset, koska ei se ole oikein että kaikki maksatetaan talonsa lämmittäjillä ja autoilijoilla! Nyt nykyisin esimeskiksi voi noita etelän hupilentoja rokottaa samalla tavalla kuin autoilijoita aina kun bensan ja dielsin hinta nousee!

   Puuta ei lasketa fossiiliseksi polttoaineeksi, vaan fossiiliset polttoaineet ovat nimensäkin mukaisesti fossiileja. Jos ymmärrät. Uusiutumattomia polttoaineita (kuten fossiiliset) ovat sellaiset polttoaineet, jotka eivät uusiudu sitä mukaa kun niitä poltetaan. Kuten öljy ja kivihiili.

   Ainakin Suomessa puuta sen sijaan kasvaa sitä mukaa kun sitä käytetään, ja jokaisen tavalla tai toisella poltetun puukuution takaisin ilmakehään päästämä hiilidioksidi sitoutuu täysimääräisesti toiseen kasvavaan puukuutioon, joten ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden kasvu on siltä osin plusmiinus nolla. Tämän takia puun polttamista ei tulla kieltämään kuin sellaisissa valtioissa, jotka haluavat säilyttää alkuperäiset metsänsä paremmin kuin islantilaiset ja britit.

   Myös joka ainoa gramma maan alta löytyvää, meidän mittakaavassamme uusiutumatonta hiilivetyä (fossiilista polttoainetta) on kasvien ilmakehästä aikoinaan pyydystämää. Ajallinen mittakaava on vaan sellainen, että kasvikunnalla on ollut noin 300 miljoonaa vuotta aikaa imuroida ilmakehästä hiilidioksidia, joka nyt polttamalla vapautetaan takaisin ilmakehään 300 vuodessa. Puolet on jo siellä ja kivihiiltä riittää vielä toiseksi 150 vuodeksi. Viimeksi kun ilmakehässä oli hiilidioksidia näin paljon, kasvihuoneilmiö salli pyökkien kasvamisen etelämantereella. Tällaisiin faktoihin tämä ilmastovouhotus pääasiassa perustuu.


  • fdsk kirjoitti:

   Puuta ei lasketa fossiiliseksi polttoaineeksi, vaan fossiiliset polttoaineet ovat nimensäkin mukaisesti fossiileja. Jos ymmärrät. Uusiutumattomia polttoaineita (kuten fossiiliset) ovat sellaiset polttoaineet, jotka eivät uusiudu sitä mukaa kun niitä poltetaan. Kuten öljy ja kivihiili.

   Ainakin Suomessa puuta sen sijaan kasvaa sitä mukaa kun sitä käytetään, ja jokaisen tavalla tai toisella poltetun puukuution takaisin ilmakehään päästämä hiilidioksidi sitoutuu täysimääräisesti toiseen kasvavaan puukuutioon, joten ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden kasvu on siltä osin plusmiinus nolla. Tämän takia puun polttamista ei tulla kieltämään kuin sellaisissa valtioissa, jotka haluavat säilyttää alkuperäiset metsänsä paremmin kuin islantilaiset ja britit.

   Myös joka ainoa gramma maan alta löytyvää, meidän mittakaavassamme uusiutumatonta hiilivetyä (fossiilista polttoainetta) on kasvien ilmakehästä aikoinaan pyydystämää. Ajallinen mittakaava on vaan sellainen, että kasvikunnalla on ollut noin 300 miljoonaa vuotta aikaa imuroida ilmakehästä hiilidioksidia, joka nyt polttamalla vapautetaan takaisin ilmakehään 300 vuodessa. Puolet on jo siellä ja kivihiiltä riittää vielä toiseksi 150 vuodeksi. Viimeksi kun ilmakehässä oli hiilidioksidia näin paljon, kasvihuoneilmiö salli pyökkien kasvamisen etelämantereella. Tällaisiin faktoihin tämä ilmastovouhotus pääasiassa perustuu.

   Etkö ole seurannut keskusteluja kun niissä aina sanotaan että puulämmitys aiheuttaa hiukkaspäästöjä ja se tuntuu olevan pahinta saastetta maailmassa? Kivihiiltä poltetaan esim. Helsingissä mutta se ei tunnu haittaavan? Nytkin Helsingissaä marssitaan ilmaston puolesta, mutta miksi eivät mene sinne kivihiilivoimala pihaan möykkäämään? Todennäköisesti siksi että on helpompi syyllsitää maalaisa saasteista ja uuninlämmityksestä kuin oman kaukolämmön tuottamista saasteista! Voi perse miten tekopyhää porukkaa! Eikös tuo pyrolyysissä käytettävä puunpoltto saastuta ilmakehää ollenkaan? Vai tuleeko siitä saatava hyöty kuitanneeksi saastuttamisen?


  • jäykhää.on.terva kirjoitti:

   Etkö ole seurannut keskusteluja kun niissä aina sanotaan että puulämmitys aiheuttaa hiukkaspäästöjä ja se tuntuu olevan pahinta saastetta maailmassa? Kivihiiltä poltetaan esim. Helsingissä mutta se ei tunnu haittaavan? Nytkin Helsingissaä marssitaan ilmaston puolesta, mutta miksi eivät mene sinne kivihiilivoimala pihaan möykkäämään? Todennäköisesti siksi että on helpompi syyllsitää maalaisa saasteista ja uuninlämmityksestä kuin oman kaukolämmön tuottamista saasteista! Voi perse miten tekopyhää porukkaa! Eikös tuo pyrolyysissä käytettävä puunpoltto saastuta ilmakehää ollenkaan? Vai tuleeko siitä saatava hyöty kuitanneeksi saastuttamisen?

   Puulämmitys aiheuttaa toki hiukkaspäästöjä, mutta pahinta saastetta maailmassa se ei todellakaan ole, paitsi ehkä niille espoolaisille hienostorouville, joiden jugend-kalusteisiin tarttuu ikävä savunhaju kun naapurin omakotitalon omistaja lämmittää uutta kermansaven leivinuuniaan märillä puilla. Savu on siis näitä pienhiukkasia, mutta niistä ei ole hajun ja silmien kirvelyn lisäksi juuri mitään muuta haittaa.

   Helsingissä poltetaan kivihiiltä, se on totta. Todennäköisesti sitä poltetaan niin kauan kuin vastaavan sähkökattilan energianlähteeksi tehdään Hanhikivi 7 ja 8 tai Olkiluoto 16. Jos hiili loppuu noita ennen, sinne todennäköisesti laitetaan arina. Helsingissä on tosin sähköllä toimiva laaja joukkoliikenne, joten asukasta kohden hiilidioksidipäästöt saattavat olla Joensuulaisia pienemmätkin. Tähän en nyt jaksa lukuja kaivella, koska tämä ei ole varsinaisesti keskustelun pointti. Vaan tämä:

   Kun puu hajotetaan kaasuksi, siitä irtoaa ne samat ainesosat, jotka se on kasvaessaan sitonutkin, riippumatta kuumennetaanko se klapi saunan kiukaassa vai oksat, kuoret ja kannot pyrolyysireaktorissa. Jälkimmäisessä noista kaasuista otetaan vain talteen, siis tislataan se osa, joka voidaan nesteyttää ja polttaa siellä missä arinaa ei ole mahdollista käyttää. Lopulta nekin tislatut hiilivedyt happeen yhdistyessään eli palaessaan palaavat takaisin luontoon. Mutta koska tämä hiilidioksidi on viimeisen 50-100 vuoden aikana sitoutunutta, sen nettovaikutus ilmastonmuutokseen (eli hiilidioksidin aiheuttamaan kasvihuoneilmiöön) on nolla.


  • fdsk kirjoitti:

   Puulämmitys aiheuttaa toki hiukkaspäästöjä, mutta pahinta saastetta maailmassa se ei todellakaan ole, paitsi ehkä niille espoolaisille hienostorouville, joiden jugend-kalusteisiin tarttuu ikävä savunhaju kun naapurin omakotitalon omistaja lämmittää uutta kermansaven leivinuuniaan märillä puilla. Savu on siis näitä pienhiukkasia, mutta niistä ei ole hajun ja silmien kirvelyn lisäksi juuri mitään muuta haittaa.

   Helsingissä poltetaan kivihiiltä, se on totta. Todennäköisesti sitä poltetaan niin kauan kuin vastaavan sähkökattilan energianlähteeksi tehdään Hanhikivi 7 ja 8 tai Olkiluoto 16. Jos hiili loppuu noita ennen, sinne todennäköisesti laitetaan arina. Helsingissä on tosin sähköllä toimiva laaja joukkoliikenne, joten asukasta kohden hiilidioksidipäästöt saattavat olla Joensuulaisia pienemmätkin. Tähän en nyt jaksa lukuja kaivella, koska tämä ei ole varsinaisesti keskustelun pointti. Vaan tämä:

   Kun puu hajotetaan kaasuksi, siitä irtoaa ne samat ainesosat, jotka se on kasvaessaan sitonutkin, riippumatta kuumennetaanko se klapi saunan kiukaassa vai oksat, kuoret ja kannot pyrolyysireaktorissa. Jälkimmäisessä noista kaasuista otetaan vain talteen, siis tislataan se osa, joka voidaan nesteyttää ja polttaa siellä missä arinaa ei ole mahdollista käyttää. Lopulta nekin tislatut hiilivedyt happeen yhdistyessään eli palaessaan palaavat takaisin luontoon. Mutta koska tämä hiilidioksidi on viimeisen 50-100 vuoden aikana sitoutunutta, sen nettovaikutus ilmastonmuutokseen (eli hiilidioksidin aiheuttamaan kasvihuoneilmiöön) on nolla.

   Eikö tuossa pyrolyysitervan teossa ole mitään kuluja, siis vain pelkkää tuottoa? Paljonko siinä tervanpoltossa on hyötysuhde? Minnekkä nuo kaasut menee joita ei oteta talteen? Eikö ne kaasut ole ilmakehälle vaarallisia?


  • jäykhää.on.terva kirjoitti:

   Eikö tuossa pyrolyysitervan teossa ole mitään kuluja, siis vain pelkkää tuottoa? Paljonko siinä tervanpoltossa on hyötysuhde? Minnekkä nuo kaasut menee joita ei oteta talteen? Eikö ne kaasut ole ilmakehälle vaarallisia?

   En ole pyrolyysiprosessin kuluista väittänytkään tietäväni yhtään mitään, joten en hyötysuhteestakaan en osaa sanoa mitään. Kulut muodostunevat pääpiirteittäin raaka-aineen ja prosessin pyörittämisen hinnasta plus alkuvaiheessa investoinnin takaisinmaksukuluista.

   Ne kaasut joita ei oteta talteen, menevät hyvin todennäköisesti piipusta harakoille. Puun koostumuksen ollessa pääsääntöisesti erilaisia hiilivetyjä ja vettä, tulee piipusta todennäköisesti melko pitkälle vesihöyryä. Ne kaasut eivät ole ilmakehälle erityisen vaarallisia.

   Yritä nyt ymmärtää, että hiilivetyjen palamistuotteena syntyvä hiilidioksidikaan ei ole ilmakehälle sinänsä vaarallista, kunhan sitä ei päästetä ilmaan enempää kuin kasvit ehtivät sitä sitomaan. Puhaltelet uloshengittäessä itsekin hiilidioksidia ilmaan.


  • fdsk kirjoitti:

   En ole pyrolyysiprosessin kuluista väittänytkään tietäväni yhtään mitään, joten en hyötysuhteestakaan en osaa sanoa mitään. Kulut muodostunevat pääpiirteittäin raaka-aineen ja prosessin pyörittämisen hinnasta plus alkuvaiheessa investoinnin takaisinmaksukuluista.

   Ne kaasut joita ei oteta talteen, menevät hyvin todennäköisesti piipusta harakoille. Puun koostumuksen ollessa pääsääntöisesti erilaisia hiilivetyjä ja vettä, tulee piipusta todennäköisesti melko pitkälle vesihöyryä. Ne kaasut eivät ole ilmakehälle erityisen vaarallisia.

   Yritä nyt ymmärtää, että hiilivetyjen palamistuotteena syntyvä hiilidioksidikaan ei ole ilmakehälle sinänsä vaarallista, kunhan sitä ei päästetä ilmaan enempää kuin kasvit ehtivät sitä sitomaan. Puhaltelet uloshengittäessä itsekin hiilidioksidia ilmaan.

   Mitä niistä kaasuista tehdään jotka otetaan talteen pyrolyysi prosessissa? On se aika puhdasta hommaa kun ei ilmakhään mene kuin hiilivetyjä ja vesihöyryä? Miksei tuon prosessin keksijälle ole annettu nobelin palkintoa! Tuohan oon hhieno homma kunvain tiedetään paljonko sitä lasketaan että kasvit ehtivät sitä sitomaan, eikä muualta tule sitä hiilidioksidia liikaa! Hyötysuhdekkin vissiin on pyrolyysihommassa aika hyvä, vaikka sitä ei kerrotakkaan! Ihmetyttää miten annetaan tuota homma tehdä vaikka kukaan ei tiedä tuota hyötysuhdehommaa!


  • jäykhää.on.terva kirjoitti:

   Mitä niistä kaasuista tehdään jotka otetaan talteen pyrolyysi prosessissa? On se aika puhdasta hommaa kun ei ilmakhään mene kuin hiilivetyjä ja vesihöyryä? Miksei tuon prosessin keksijälle ole annettu nobelin palkintoa! Tuohan oon hhieno homma kunvain tiedetään paljonko sitä lasketaan että kasvit ehtivät sitä sitomaan, eikä muualta tule sitä hiilidioksidia liikaa! Hyötysuhdekkin vissiin on pyrolyysihommassa aika hyvä, vaikka sitä ei kerrotakkaan! Ihmetyttää miten annetaan tuota homma tehdä vaikka kukaan ei tiedä tuota hyötysuhdehommaa!

   Talteen otetuista kaasuista tietysti tehdään sitä lopputuotetta, kuten pirtunkin tislauksessa. Loput pihalle. Ota nyt huomioon, ettei puun polttaminen (hajottaminen tekijöihinsä) ole pilannut ilmakehää tähänkään saakka, vaikka maapallolla joka ainoa neliömetri metsää on vuosimiljoonien aikana palanut vaikka miten monta kymmentä kertaa. Tervaakin on tosiaan tislailtu Suomessa ennenkin mutta nyt on vain kyse siitä, että miten sitä voidaan tehdä hallitummin niin, ettei siihen sitoudu samalla mitään epätäydellisen palamisen tuottamia noki- ja muita pienhiukkasia, jotka tekevät tervasta tervan näköistä mörönpaskaa.

   Hyötysuhde on varmasti niillä tiedossa, jotka tuosta tehtaasta meinasivat joskus tulevaisuudessa ottaa rahaa ulos, mutta itse en kuulu niihin.

   Pohjoisen havumetsävyöhykkeen sitoman hiilidioksidin määrän voit nähdä havainnollisesti vaikka tästä:

   https://smy.fi/wp-content/uploads/2014/11/hakata_saastaa_ff_hiilidioksidi.jpg

   Kesällä hiilidioksidimäärä ilmakehässä laskee kun metsä kasvaa, mutta talven aikana taas nousee kun kasvu loppuu. Tuossa ne raamit osapuilleen on, minkä sisällä puuperäistäkään tervaa kärsii polttaa.


 • Tässä "bioöljyssä". EI OLE ÖLJYÄ !

  Vettä 20-30 %
  Sokereita 20-35 %
  Aldehydit 10-20%
  Alkoholit 2-5%
  Ketonit 1-5%
  Furaanit 1-4%

  Fenoliyhdisteet 17-37 %
  Karboksyylihapot 4-15%

  • Ei ole ei, tosin ei ole rypsiöljyssäkään.


  • fdsk kirjoitti:

   Ei ole ei, tosin ei ole rypsiöljyssäkään.

   Rapsi ja rypsiöljyi on varsin puhdasta kasviöljyä. Käy esikammiodieseliin suoraan.
   https://www.youtube.com/watch?v=QEX1YFXYTdI

   https://fr.canolacouncil.org/media/515239/canola_oil_physical_chemical_properties_1.pdf

   Käytetty kasviöljy on helppo esteröidä metanolilla ja lipeällä metyyliesteriksi.
   Nykyaikaiset dieselit ei silläkään toimi.

   Neste vetykäsittelee eläin ja kasvirasvoja. Silloin syntyy HVO diesel. Se käy kaikkiin.

   "Pyrolyysiöljyssä" ei ole juuri lainkaan rasvoja.

   Vettä 20-30%, sokereita 20-35% tuhoaa moottorit heti!
   Ja + satoja eri kemiallisia yhdisteitä


  • 1-Markkinat kirjoitti:

   Rapsi ja rypsiöljyi on varsin puhdasta kasviöljyä. Käy esikammiodieseliin suoraan.
   https://www.youtube.com/watch?v=QEX1YFXYTdI

   https://fr.canolacouncil.org/media/515239/canola_oil_physical_chemical_properties_1.pdf

   Käytetty kasviöljy on helppo esteröidä metanolilla ja lipeällä metyyliesteriksi.
   Nykyaikaiset dieselit ei silläkään toimi.

   Neste vetykäsittelee eläin ja kasvirasvoja. Silloin syntyy HVO diesel. Se käy kaikkiin.

   "Pyrolyysiöljyssä" ei ole juuri lainkaan rasvoja.

   Vettä 20-30%, sokereita 20-35% tuhoaa moottorit heti!
   Ja + satoja eri kemiallisia yhdisteitä

   "Vettä 20-30%, sokereita 20-35% tuhoaa moottorit heti!"

   Kyllä, juuri näin pikku-Petteri. Sokeri ja vesi tuhoaa moottorit heti, aivan oikein. Sen takia niitä ei kannata tankkiin laittaakaan, ei myöskään pyrolyysiöljyä. Sekään ei ole tarkoitettu laitettavaksi tankkiin niinkuin ei moni muukaan asia.


  • Jäänestoa sekaan ja pienempi öljysäiliö käyttöön jos ei ennen kovettumista ehdi polttaa. En viitsi maksaa vajaata 38 dollaria tutkimuksen lukuoikeudesta, mutta kun sinulla selvästi on tästä tietoa enemmän kuin minulla, niin kerro toki miten nopeasti tuo polymeroituminen tapahtuu? Artikkelin johdannossa mainittiin, että asian tutkimiseksi oli käytetty nopeutettua ikääntymistä ("Accelerated aging"), todennäköisesti siksi, että normaalioloissa kovettumiseen kestää tutkimuksen keston kannalta tarpeettoman pitkä aika.


 • Tietääkö joku paljonko tuo liemi maksaa esim. MWh. Kevyt polttoöljy maksaa hieman alle 100 €/ MWh , polttoturve päästöoikeuksineen 20 ...25 € / MWh jne.


  • Kerrotko hyvä nimimerkki Valkama13 puolestasi, mistä löytyy ne luvut, jotka osoittavat kuinka paljon julkista rahaa tuohon laitokseen on laitettu, koska sinäkin olet ollut tässä keskustelussa kovasti huolestunut verorahojen holtittomasta käytöstä. En ole saanut keneltäkään vielä tässä ketjussa kysymykseeni vastausta, joten jos vaikka sieltä?

   Mikäli tuohon on mennyt tosiaan veronmaksajien rahaa, tuon laitoksen uutiset alkaisivat kiinnostaa teknisen näkökulman lisäksi myös bisnesmielessä.


  • fdsk kirjoitti:

   Kerrotko hyvä nimimerkki Valkama13 puolestasi, mistä löytyy ne luvut, jotka osoittavat kuinka paljon julkista rahaa tuohon laitokseen on laitettu, koska sinäkin olet ollut tässä keskustelussa kovasti huolestunut verorahojen holtittomasta käytöstä. En ole saanut keneltäkään vielä tässä ketjussa kysymykseeni vastausta, joten jos vaikka sieltä?

   Mikäli tuohon on mennyt tosiaan veronmaksajien rahaa, tuon laitoksen uutiset alkaisivat kiinnostaa teknisen näkökulman lisäksi myös bisnesmielessä.

   Löytyi jo, unohda.


  • Kevyt polttoöljy, 0,1 % S, hinta on 617,25 USD/tn (ICE 4.4.2019).

   Kevyt polttoöljy (POK) 1,00 eur/litra (sis. 24 % alv) (Tilastokeskus, keskihinta maaliskuu 2019).

   Edellä oleva hinta (1,00 eur/l) vastaa hintaa 100 eur/MVh olettaen, että polton hyötysuhde on 100 prosenttia.


  • Isopropanoli ja etanoli ei sovellu syöttöputkiston huuhteluun. Asetoni+metanoli on paras.
   Kevyt polttoöljy ei siihen sovellu.


  • Jälleen kerran, linkkaamasi diplomityö ei sivua väittämääsi edes nimellisesti, vaan käsittelee aihetta "Diplomityön tavoitteena oli etsiä liiketaloudellisesti järkeviä toimenpiteitä, joilla voitaisiin ennestään vähentää polttoöljyjen kulutusta Savon Voiman kaukolämmön tuotannossa."


 • Sivu 18!
  "Pyrolyysiöljy ei tislaudu"
  "Epästabiili"

  Niko Tissarin diplomityö on laadukas ja osoittaa maturiteettia ja kompetenssia.

  • Tislautuvuus on tietysti huono, koska se on jo kerran tislattua. Kolonnissa komponentteihin jakaminen ei myöskään ole tislausta, vaan krakkausta, jonka edes lukiokemian lukeneena tietäisitkin. Sen sijaan koitat päteä satunnaisilla opinnäytetyölinkeillä, joiden perusteella en ole varma että trollaatko vai oletko ainoastaan tyhmä.  • fdsk kirjoitti:

   Tislautuvuus on tietysti huono, koska se on jo kerran tislattua. Kolonnissa komponentteihin jakaminen ei myöskään ole tislausta, vaan krakkausta, jonka edes lukiokemian lukeneena tietäisitkin. Sen sijaan koitat päteä satunnaisilla opinnäytetyölinkeillä, joiden perusteella en ole varma että trollaatko vai oletko ainoastaan tyhmä.

   Taisit sinä ollakkin se tyhmä krakkaushommassa! Katsoppa tuo wikipedia juttu!


 • Sekä, että.

  https://fi.wikipedia.org/wiki/Tislaus

  https://en.wikipedia.org/wiki/Petroleum_refining_processes#The_crude_oil_distillation_unit

  Edelleen sivu 18 !
  https://dspace.cc.tut.fi/dpub/bitstream/handle/123456789/23518/Tissari.pdf?sequence=1&isAllowed=y

  https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/PDF/?uri=CELEX:32017D1442R(01)&from=EN

  RAAKAÖLJY TISLAUTUU OSIIN ! https://en.wikipedia.org/wiki/Fractional_distillation#/media/File:Crude_Oil_Distillation.png

  PUUSTA kuivatislattu "PYR0LYYSIÖLJY" EI !

 • Edelleen peräänkuulutan sitä ,että kuka tuon Lieksan aineen ostaa. Fortum käyttää käsittääkseni suurimman osan tuotteestaan omissa laitoksissa. Lieksan osalta olen lehdistä lukenut ,että Iisalmen energialaitos voisi polttaa jossakin huippulaitoksessa joitakin satoja tonneja . Leijukattiloiden tukipolttoon löytyy kyllä halvempiakin aineita . ( asim. Kuiva hake on erinomaista tukipolttoainetta) . Yleensä noilla ” öljyillä ”saadaan vain hiekka sulamaan ) .Kertokaa nyt Saarelainen ja muut hommassa mukana olivat nuo potentiaaliset käyttäjät . Ei kai se mikään liikesalaisuus ole. Joku tuossa edempänä kyseli mikä on prosessin hyötysuhde. Lienee siinä 30 % luokkaa. Nythän tällainen laitos pitäisi olla osana jonkin voimalaitoksen prosessia, jossa on riittävän kokoinen leijukattila. Leijukattilassahan polttoaine palaa kuuman hiekan seassa jota leijutetaan arinan läpi puhallettavalla ilmalla. Osaa tästä hiekasta kierrätetään pyrolyysiputken kautta. Näin prosessista saadaan hieman vakaampi. Tällaiset erillislaitokset kuten Lieksaankin on kaiketi suunniteltu ovat varsin häiriöherkkiä ja tämä nostaa entisestäänkin valmistettavan tuotteen hintaa.Minun tarkoituksena ei ole yrittää mitenkään estellä hanketta , mutta jokin järki kuitenkin pitää olla hankkeissa.

  • Eikös leijukattilassakin pidä poistaa ns suoloja kerran kuukaudessa tässä tervanpoltossa?


  • Jotakinsuoloja kirjoitti:

   Eikös leijukattilassakin pidä poistaa ns suoloja kerran kuukaudessa tässä tervanpoltossa?

   Korjataan nyt monesti toistettua erheellistä väiteltä, että pyrolyysiölyä poltettaisiin leijupetikattilassa hiekan joukossa: ei todellakaan polteta näin. Pyrolyysiöljyä valmistetaan Fortumin Joensuun laitoksella leijypetikattilaan liittyvässä laitteistossa, mutta poltto tapahtuu samalla tavoin kuin poltetaan raskasta tai kevyttä polttoöljyä. Esimerkiksi Vermon lämpökeskuksessa, jossa pääosa Joensuun tuotannosta on poltettu, on ilmanpaineruiskutuksella toimiva poltin, joka sumuttaa pyrolyysiöljyn kattilan säteilyosan katosta alas (sieltä savukaasut menevät edelleen tuliputkityyppiseen lämmönvaihtimeen käännyttyään kattilan alaosasta ylöspäin vievään kanavaan. Pyrolyysiöljy palaa ihan sellaisenaan ilman apupolttoaineita, kunhan tuli on sytytetty ensin nestekaasun avulla. Savukanavassa on sähkösuodatin tuhkan erottelua varten.

   Ei tuo savuta. Piipun päästä tulee pyrolyysiöljyö polttavasta kattilasta ihan samanlaista vesihöyryä kuin kolmen muun yleensä maakaasua polttavan kattilan savutorvestakin (tosin noita maakaasukattiloita käytetään nykyisin varsin harvoin, sillä ensi sijassa poltetaan pyrolyysioöljyä silloin, kun kyseistä huipputeholaitosta käytetään).


  • Espoon_mies kirjoitti:

   Korjataan nyt monesti toistettua erheellistä väiteltä, että pyrolyysiölyä poltettaisiin leijupetikattilassa hiekan joukossa: ei todellakaan polteta näin. Pyrolyysiöljyä valmistetaan Fortumin Joensuun laitoksella leijypetikattilaan liittyvässä laitteistossa, mutta poltto tapahtuu samalla tavoin kuin poltetaan raskasta tai kevyttä polttoöljyä. Esimerkiksi Vermon lämpökeskuksessa, jossa pääosa Joensuun tuotannosta on poltettu, on ilmanpaineruiskutuksella toimiva poltin, joka sumuttaa pyrolyysiöljyn kattilan säteilyosan katosta alas (sieltä savukaasut menevät edelleen tuliputkityyppiseen lämmönvaihtimeen käännyttyään kattilan alaosasta ylöspäin vievään kanavaan. Pyrolyysiöljy palaa ihan sellaisenaan ilman apupolttoaineita, kunhan tuli on sytytetty ensin nestekaasun avulla. Savukanavassa on sähkösuodatin tuhkan erottelua varten.

   Ei tuo savuta. Piipun päästä tulee pyrolyysiöljyö polttavasta kattilasta ihan samanlaista vesihöyryä kuin kolmen muun yleensä maakaasua polttavan kattilan savutorvestakin (tosin noita maakaasukattiloita käytetään nykyisin varsin harvoin, sillä ensi sijassa poltetaan pyrolyysioöljyä silloin, kun kyseistä huipputeholaitosta käytetään).

   Älä nyt hyvä mies tule millään faktoilla pilaamaan kylänmiesten onanointia. Kun muuttotappiokunnassa ei ole mikään enää varmaa, niin orastava, vaikka keksittykin, varmuus jonkun kehityskohteen epäonnistumisesta on tervetullutta vaihtelua. Se nyt on otsikkoa myöten päätetty että tervaa on.


  • Vermossa on ollut myös Iisalmen kaltaisia ongelmia. Fortum tiedostaa vaikeudet hyvin.


  • 1-Markkinat kirjoitti:

   Vermossa on ollut myös Iisalmen kaltaisia ongelmia. Fortum tiedostaa vaikeudet hyvin.

   Oli aikoinaan (2...4 vuotta sitten), kun laitosta yritettiin ottaa käyttöön pyrolyysiöljyllä. Monta paikkaa jouduttiin muuttamaan.


  • Metanolihuuhtelu putkilinjaan ja suuremmat putket ja lisää sekoittimia varastosäiliöön sekä lämmityskierto sinne.

   Ainetta piti pitää tuoreempana. Varastosäiliössä tuli ongelmia.


  • 1--Markkinat kirjoitti:

   Metanolihuuhtelu putkilinjaan ja suuremmat putket ja lisää sekoittimia varastosäiliöön sekä lämmityskierto sinne.

   Ainetta piti pitää tuoreempana. Varastosäiliössä tuli ongelmia.

   Joo, ainetta täytynee sekoittaa säännöllisesti, koska jakeet erkanevat. Vermon suureen (4000 kuutiometrin) säiliöön on rakennettu mahdollisuus tehdä tuota. Iisalmessa kaiketi juuri säiliö oli ylitsepääsemätön ongelma, eli olisi pitänyt rakentaa kokonaan uudestaan.


 • Jos minä olisi tuon hankkeen keksijä ja alullepanija niin en minä välittäisi toimiiko se vai ei? Pääasia että saisin itselleni fyrkkaa! Sitten kun se ei jossain toimi, niin sitten jonnekkin uusi vedätys, ja taas sama alusta! Niin minä tekisin!

 • Näin tässä nyt näyttää käyneen. Lieksa ja Pohjois-Karjala olisi tarvinnut uutta teollisuutta.
  Nämä uudet käänteet on nyt tuoneet lisätietoja mahdollisista vaikeuksista, niistä yksikin on liikaa.
  Tätäkin piti käyttää sekoitteena. Nyt näyttää vahvasti siltä, että tätä sotkua ei voi sekoittaa mihinkään bensiiniin tahi öljyyn.

 • Hyvä hyvä. Jos ei veikkaa, ei voi voittaakaan.

  Tässähän on potissa nyt elinikäinen profeetan arvo ja jakamaton kunnoitus sille kylänmiehelle, joka tuonkin tehtaan kohtalon näki ja perusteli ennalta niin vastaansanomattomin argumentein, ettei ne tulleet niillekään mieleen, jotka tuohon on laittaneet miljoonia omaa rahaansa. Harvoinpa niihin ilmiselvimpiin ongelmiin kukaan älyää tarttua kun tehdasta lähdetään perustamaan. Jos se arpalippu löytyy tästä ketjusta, joka vahingossa ennustaa pyrolyysilaitoksen kohtalon edes periaatteen tasolla, se varmasti tulostetaan ja laminoidaan Icellan seinälle, ja sitä saa kommentoida ainoastaan ääni kunnioituksesta väristen:

  "On se Romppaisen Martti Viekistä kyllä jumalauta profeetta. Tietää saatana pyrolyysistäkin enemmän kuin Forttumi ja Kakkonen yhteensä"

  Toisaalta jos arpa ei osukaan, sitä ei kukaan muista. Vai moniko tietää yhdenkään silloisen paskaviirun nimen tai edes nimimerkin, joka oli aivan sataprosenttisen varma siitä, että se Gutzeitin ökyporvarin seinähullu kartonkitehdasprojekti ei tule näkemään Pankakoskella edes harjakorkeutta? Kuka hullu nyt millään pahvilla seiniään eristää? Aivan mielipuoli jätkä.

  Lieksassa kuin tässä ketjussakin toivotaan poikkeuksetta kädet kyynärpäitä myöten ristissä ettei kukaan muukaan onnistuisi missään. Huonoimmassa tapauksessa tuo tehdas tulee jopa kannattavaksi ja saattaa joutua profeettakin menemään vaikka itseensä. Ei minulla muuta, hyvää konkurssinodotusta itse kullekin. Älkää kuitenkaan hengitystänne pidätelkö odottaessa.

 • Erehtyminen on inhimillistä.

  • Alkuvaikeutensa se on tuossakin. Mm. Espoon Kivenlahden lämpökeskuksen kahden pellettipölypolttoon muutetun kattilan savukaasuletkupuhdistimista toinen paloi testikäyttövaiheessa siihen kuntoon, että koko hökötys oli romutettava ja hankittava uusi tilalle (palamattomattomia kekäleitä oli päässyt kertymään suodatinletkuihin ja kun nuo syttyivät, roihu poltti teräskuorenkin). Toisekseekseen, oli tuossa Vermon lämpökeskuksen kattilalaitoksessa testivaiheessa nähdyn perusteella valtavia vaikeuksia jo vuosikausia ennen pyrolyysikokeiluita, kun polttimen säätö- tms. virheiden takia laitos päästi pikimustaa paksua savua taivaalle poltettaessa (kaiketi raskasta) polttoöljyä.

   Fortumin väen mukaan kaiken uuden lämpökeskustekniikan kanssa on aina ollut kova jumppa saada homma pelaamaan, mutta työvoitto on sitten lopulta saatu.


  • "Pyrolyysiöljyn" työvoitto .
   Loppukesällä se faasi muuttui tukkeavaksi massaksi, kun kulutus oli vähäistä ja aine vanheni säiliössä.


 • Tuo pelletin pölypoltto on hieman harhaanjohtavaa. Pölypoltossa kuten viittauksissa mainitaan pelletti jauhetaan pölyksi eli palautetaan siihen olotilaan jossa se oli ennen pelletöintiä. Pelletöinti helpottaa ainoastaan kuljetusta ja varastointia. Suurinta osaa Suomessa tehdystä pelletistä ei polteta pelletteinä .

 • Kivihiili ei ole enää edes kilpailukykyistä.
  https://www.energiauutiset.fi/markkinat/hiili-hiipuu-usassakin.html

  Hollanti rakentaa 10 000MW tuulivoimaa merelle.
  https://www.energiauutiset.fi/etusivu/jattimuunnin-pohjanmerelle.html

  Aurinkosähkö on jo ennätyshalpaa. Pian 1kWh tuotto maksaa yhden sentin.
  https://reneweconomy.com.au/solar-heads-to-1ckwh-before-2020-after-mexico-sets-record-low-62163/

  Aurinkopaneelit maksaa nyt keskimäärin 0.215$ watti.
  Eli kilowatti aurinkopaneeleita maksaa 215 dollaria.

  http://pvinsights.com/

  Tuulivoimaloiden ja aurinkopaneelien hinta jatkaa putoamista. Samalla ne teknisesti paranee.
  Polttomoottoreita ja öljylämmitystä odottaa lankapuhelimien kohtalo.

  • Jos ei tuule ei energiaa jos ei aurikopaista ei energiaa. Ja näitäkin päiviä on aika usein. Mullakin on 240w paneeleissa tehoa ja 500a/h akkuja. Sekä tuuligenu miksi.
   Siitä huolimatta syksyllä akkukapakasiiti tippuu? Joten siitävaan. Paneelilla ja tulimyllyilläkö koko Suomi sähköistettään. Onko muuten kukaan huomioinut mikä lämpimämpi kesällä, sitä vähemmän tehoa paneeleissa. Ja jos 10% varjossa ,teho tippuu jopa 90%.


 • Laurikko: "Dieseliä voidaan valmistaa jätteistä" Oikein ! Hän olisi voinut tarkentaa, että ELÄIN ja KASVIRASVAJÄTTEISTÄ se onnistuu.
  Kuten Neste Oil osittain tekee.
  https://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/talous/item/215314
  Neste Oil pystyy valmistamaan dieseliä myös polyeteeni (muovi) jätteistä.

  Kotitalousjätteistä ei onnistu. Eikä puujätteistä.
  https://www.ts.fi/uutiset/talous/54469/Ekoport+muuttaa+jatteet+dieseliksi

  https://yle.fi/uutiset/3-5446688

  https://www.forssanlehti.fi/lounais-hame/ekoport-turun-jatekontit-lahdossa-forssasta-vuosia-kestanyt-ymparistouhka-paattymassa-68170

 • "Pyrolyysiöljyä voidaan käyttää lämmitys ja liikennepolttoaineena kevyen polttoöljyn sijaan".
  Näin Lieksan Lehti 26. 3 . 2019.

  VÄÄRÄÄ TIETOA !

  • JUURI NÄIN, TÄYTTÄ POTASKAA!

   Paikallinen Lieksan Lehti uutisoi 26.3. suoraan (ottamatta asioista selvää) GFN:n "höpöhöpö"-tiedotetta:"Bioöljyä voidaan käyttää lämmitys- ja liikennepolttoaineena kevyen polttoöljyn sijaan..."

   Vielä parempi oli seuraava uutisointi: "... käyttää raaka-aineena metsäteollisuuden sivuvirtoja, muun muassa sahanpurua sahoilta ja latvusrankoja, jotka muuten olisivat ongelmajätettä."

   Toisin sanoen Kevätniemeen ollaan rakentamassa ongelmajätteen polttolaitosta, josta paikalliset isännät odottavat saavansa "löpöä" traktoreihinsa ja öljykattiloihinsa. Että sen tason paikallista uutisointia!


 • Muovijätteen silppuaminen puujätteen sekaan ei juurikaan paranna "pyrolyysiöljyn" ominaisuuksia, koska polymeroituminen lisääntyy..

  Tietysti lämpöarvo ja hiilivetypitosuus paranee.

 • Ongelmajätettä on poltettu jo aika kauan jos sahanpuru ja risut, sekä latvukset sitä on? Mihinkäs gategoriaan kuullu esim. vilja jota sitäkin on poltettu, ja entäs turve?
  Minä ole luullut edellämainittuja bio polttoaineeksi, öljyhän ei ole biopolttoainetta!
  Politikkojen puheista saisi biokaasua kun ne puhuu niinpaljon paskaa? Olisi vain systeemi jolla sitä kaasua saisi talteen niiden lupauksista ja höpötyksistä!

 • Forssassa laitettiin reaktoriin silputtua rengasjätettä, kotitalousjätettä, muovijätettä ja pilssiöljyä .
  Se ei onnistunut.
  Sitten kotitalousjäte ja rengasjäte jätettiin pois.

  Muovista saatiin tiristettyä vähän nestettä. Pilssiöljy hiiltyi.

 • Lukeekohan näitä kommentteja kukaan muu kuin kirjoittajat. Luulisi nyt asianosaisten jotenkin kommentoivan noita 1-Markkinat keräämiä täysin asiallisia viitteitä ,joissa kyllä varsin yksiselitteisesti selviää ,että tuo investointi ei kertakaikkiaan ole kannattava. Olisi mielenkiintoista kuulla millä ihmeen konstilla tuo Saarelainen on onnistunut vakuuttamaan rahoittajat mukaan tähän projektiin.
  Tietysti tänä päivänä kun kaikki vannovat tuon bion perään ja kohteita kun ei tunnu oikein löytyvän niin tällainenkin viritys kelpaa. Lisäksi tämä on ollut varsin riittoisa kohde . Onhan sitä jo puuhattu varsin pitkään.

 • Riittävän hyvät puhelahjat kun löytyy, niin siinä menee tyhmät vipuun, vähän niinkuin politiikassakin!

 • En usko jotta tästä "bio" laitoksesta saadaan kannattavaa. Purjelaivat sekä niissä käytetyt tervaukset, tervatut veneet Ja sukset. Ovat menneisyyttä. Kun se kuitenkin Lieksaan tulee tämä "bio" ihme. Jos pyydetään mitään takauksia kaupungilta,se ei kannata. Tai joltakin taholta. Jos se kannattaa rakentavat sen omilla rahoillaan.

 • Kuinka monta vakityöpaikkaa on luvattu tähän maailman ihmepaikkaan? 100 siellä ei tule olemaan.

  • Ei ole yksilöity näitä luvattuja työpaikkoja, johon on muuten laskettu puuta/purua ajavat rekkakuskit, rakennustöissä olevat etc.. Itse valmis tehdashan ei työllistä hyvin monta henkilöä. Lieksan Lehti voisi perehtyä ko. laitoksen asiaan, ettei puhu satuja sadoista työpaikoista jos ei ne sadat työpaikat ole sitä että kuukausi per työmies ja taas uusi kuukausi per työmies, jolla laskentakaavalla saadaan työllistettyä vaikka kuinka monta. :)


 • Lieksa kaupungin johtajien hankkeet ovat varsin lyhytnäköisiä!
  Ensin otettiin mamuja suuret määrät kaupungin taloutta paikkaamaan ja jopa toivottiin heidän paikkaavaan, paikkakunnan suurta työvoimapulaa! ja nyt toivotaan rahasampoa biotehtaasta...kummatkin loppuvat tietyllä viiveellä ja jälkimmäinen aika nopeasti!

 • Kevätniemeen on tontteja raivailtu mutta päällystetty niitä ei ole. Tie on tulossa ja vaaka. Biolaitosta ei ole tilattu, mutta se on päätetty tilata. Lieksan kaupungin rahaa on palanut lähes 2 miljoonaa ja muita verovaroja useita miljoonia. Mitenkähän menee, tuleekohan kuprujen kupru ?

  • Minusta on tärkeintä että pöhinä on päällä ja pää pilvissä!


 • 58 000€ vuodessa.

 • Puun pyrolyysi. Puu saadaan muutettua helpommin liikuteltavaan ja tiheämpään muotoon.
  Se on lisäarvoltaan varsin alhainen ratkaisu.

  Puun kosteus siirtyy lopputuotteeseen.

  Tuotetta on tietysti mahdollista kuivata.
  https://www.semanticscholar.org/paper/FAST-PYROLYSIS-–-EFFECT-OF-WOOD-DRYING-ON-THE-YIELD-Dobele-Urbanovich/85864a23ef181b2b77fbd0082f6840d3902301ca

 • Pyrolyysi kilpailee pelletöinnin kanssa. Energiaa tiivistetään kuljetusta ja käyttöä varten. Pyrolysointi hukkaa siitä suuren osan, Vastaavasti pelletöinti on varsin energiatehokasta ja perinteistä osaamista.

  https://fi.wikipedia.org/wiki/Puupelletti

  Pellettiä palaa 350 000 tonnia ja sen käyttö lisääntyy.
  https://www.luke.fi/uutiset/puupelletteja-tuotetaan-ja-kaytetaan-ennatystahtiin/

  "Pyrolyysiöljyä" tuotetaan vuodessa ainoastaan 5000 tonnia ja varastoinnissa ja käytössä on lukuisia ongelmia.

 • Asiantuntevaa keskustelua, mistä kiitos. Kun kiinalainen delegaatio tulee Lieksaan kesäkuussa, onko heillä tukku rahaa ostaakseen kaupunginjohtajan parempien bisnesten pariin?

  • Lieksan ystävyyskaupungin delegaatio toimii epävirallisesti harrastuspohjalla.


 • Siinä on Hollantilaisella lääkärillä munaa.

  • Nikki fdisk menetti uskottavuuden ja luottamuksen.


 • Sipilä ja bioöljy.

 • Sipilä koplattu "osaetupiiri" biotutkimusyhtiö Oulussa on vaikeuksissa. Intiaprojekti kaatui. Myös Kiinaprojekti.

  Green Fuel Nordic on myös katastrofi.

  "markkinat"

 • Professori naulitsi bioöljyt romukoppaan. Se on oikeaja looginen johtopäätös.

  "markkinat"

  • Ainoastaan hullu uskoo puupyrolyysiin...

   "markkinat"


  • Anonyymi kirjoitti:

   Ainoastaan hullu uskoo puupyrolyysiin...

   "markkinat"

   Tuo onkin ihan hyvä keksintö lainareissa kertoa entistä nikkeään. Siis niillä joilla ei ole halua rekata itseään.


 • <on järjetöntä yrittää toimimatonta tekniikka, jossa kehityspolut on tukossa.
  Puutervan jatkoprosessoinnin tutkimus lopetettiin Saksassa jo 2000 luvun alussa.

  Hollannissa jatkettiin varsinkin Twenten yliopistossa.
  https://www.timeshighereducation.com/world-university-rankings/university-twente

  https://www.utwente.nl/en/tnw/spt/research/pyrolysis/

  https://www.utwente.nl/en/tnw/spt/research/liquefaction/

  https://www.utwente.nl/en/tnw/spt/research/upgrading_to_fuels/

  Pyrolyysitervan jalostuspolku kaatui kuumaan korkeapaineiseen vetyyn ja
  huonosti toimivaan katalyyttiin reaktorissa.

  BIOeCON ja KiOR .... https://www.youtube.com/watch?v=bCSrFP4qAOQ

  "markkinat"

 • Vaikeuksien tiedostaminen sai myymään ! Joku sai mustanpekan salkkuun...

  "markkinat"

 • Hengelossa "pyrolyysiöljy" vaati Stork polttimoon 0.6 megawatin MAAKASULIEKIN .

  Aina "pyrolyysiöljy" vaatii maakaasun tai propaanin sytytykseen tai erillisen polttimen käytön (pö) . Korkea vesipitoisuus 25% ja siitä johtuva höyrystyslämpö tekee syttymisen vaikeaksi. Aine joudutaan lämmittämään 60-80 asteen lämpötilaan. Se tuo paljon lisäongelmia....

  https://www.vtt.fi/Documents/T87.pdf

  "markkinat"

 • MAAKAASU tai PROPAANI/BUTAANI tarvitaan sytytykseen.

  "markkinat"

 • KiOR hype oli päällä.

  PICULA tm oli kupla. Heillä ei ollut edes sopivaa laboratoriota. Pisaraakaan ei koskaan valmistettu!
  Myös "tuote" ja "tavaramerkki" jätettiin rekisteröimättä....

  https://www.youtube.com/watch?v=92OeQ41BzW4

  "markkinat"

 • Käypikö se pyrolyysiterva puuveneelle. Luulisi käyvän jos se on tehty puusta. Olisko sitä saatavissa muutamia litroja testaukseen. Liekkös myynnissä jo sitä hollantilaista Tokmannissa. On tuo vene joka kevät tervattava. Onko se niin hyvää jotta riittää joka toisen kevään tervuu.

 • Laakkonen konsernissa tiedostetaan haasteet hyvin.
  Yhtiöt on laajentaneet osaamista,

  "markkinat"

 • Selvää tekstiä. Dieseliä ei saada Lieksasta.

 • Siltä osin sopimus on rauennut.

 • Oaklandissa Nesteen kumppanilla on yksi itsepalveluasema...
  https://www.google.com/maps/uv?hl=fi&pb=!1s0x808f8fe5bbd4af3f:0xf6beed0308e71198!2m22!2m2!1i80!2i80!3m1!2i20!16m16!1b1!2m2!1m1!1e1!2m2!1m1!1e3!2m2!1m1!1e5!2m2!1m1!1e4!2m2!1m1!1e6!3m1!7e115!4s/maps/place/western+states+oil+oakland+stations/@37.7069581,-122.1590595,3a,75y,248.52h,90t/data=*213m4*211e1*213m2*211s3aipfjJWVRm4NKbJQACDQw*212e0*214m2*213m1*211s0x808f8fe5bbd4af3f:0xf6beed0308e71198?sa=X!5swestern+states+oil+oakland+stations+-+Google-haku&imagekey=!1e2!2s3aipfjJWVRm4NKbJQACDQw&sa=X&ved=2ahUKEwi_7fbZrejhAhVDmYsKHQYjD9AQpx8wD3oECA4QBg

  https://www.facebook.com/pages/category/Energy-Company/Western-States-Oil-408462155892759/

  Jeff myy ...
  http://westernstatesoil.com/

  Liikevaihto 10.4 miljoonaa $ ...
  https://www.zoominfo.com/c/western-states-oil-company/127910092

  "markkinat"

 • Oottako Esteriltä jo kysynyt rupeeako se hommaan?

  • Terävää tohtoriainesta. Työstä pystyi näkemään kompetenssin.

   "markkinat"


 • Onko tutkittu mista puusta saadaan eniten tuota tervatöhkää tislattua? Onko ulkomailla paremmat puut jos joku väittää että se siellä onnistuu?

 • Kanadassa menekkivaikeuksia. Samoin Hollannissa ja olkipyrolyysi/jätepuu oli täysin kannattamatonta.
  Suomessa menekki ja laatuvaikeuksia. Hyvää laatua on mahdoton saada.

  Sellun valmistus kannattaa.
  https://yle.fi/uutiset/3-10756157

  "markkinat"

 • Lieksan töhnätehdas alkaa toimia fysiikanlakien vastaiseti, eli se kannattaa!

  • Olisi kiva kuulla, jos joku pystyisi mainitsemaan yhdenkin asiakkaan, jolle GFN toimittaisi/möisi pyrolyysinestettään? Itse en keksi yhtään käyttäjää!


  • Se on varmaankin liikesalaisuus. Ei kerrota ,jottei Fortum pääse samoille markkinoille. Joko rakentaminen on aloitettu, lumet varmaankin on jo sulaneet kentältä. Lehtitietojen ( LL ) mukaanhan rakentaminen aloitetaan heti luminen sulettua. Rakennuslupa lienee jo haettu hyvissä ajoin .


 • Ei muuten ala.

  "markkinat"

 • Sellua tarvitaan.

  "markkinat"

 • Kyllä tällaisen puljun pitäisi kannattaa. Ison osan kustannuksista kattaa kaupunki, valtio ja EU. Tällaisessä yrittämisessä ei oo mitään järkeä.

 • Korruptio/tuet vääristää. Keskustapuolue oli esimerkki.

  "markkinat"

 • Sähköauto toimii varmasti, mutta pyrolyysiterva EI.

  "markkinat"

 • Tässä WDR kuvasi AlphaKat laitosta. Puhdas polyeteeni on tislautuvaa.. Laitos ei TOIMINUT kotitalousjätteellä.
  https://www.youtube.com/watch?v=Ryzc1DvcQdk

  Michael Spitzauer väitti hankkineensa maisterin paperit Salzburgin yliopistosta.
  Todellisuudessa hauptschule (peruskoulu Itävallassa) jäi häneltä kesken.

  https://www.youtube.com/watch?v=wtJ4U5wEeCo

  "markkinat"

 • Kaikkia öljymiehiä yhdistää toive rikastumisesta. Sitä yritetään kaikkia keinoja... Laillisia ja rimaa hipovia keinoja käyttämällä.

  Usein myös laittomia....

  "markkinat"

 • Hyvät kirjoittajat, kiitos, että saan koko ajan tietää lisää tästä ”Bio-hankkeesta”. Mikä olisi se taho, joka veisi nämä tutkitut tulokset ja jopa vääristellyt tiedot kaupungin päättäjien tietoisuuteen? Nyt vouhkataan työpaikoilla. Tuleeko ensimmäistäkään uutta työpaikkaa? Mitkä ovat päättäjien intressit? Mitä heille on luvattu? - Mielestäni mitään bio- hanketta ei pitäisi hyväksyä ilman riskianalyysiä. Analyysia ei ole ilmeisesti tehtykään. Kuka lienee tarjonnut mukavat edut kaupungin johtaville viranhaltijoille ja poliittiselle pienelle eliitti-porukalle, joka on todella pieni Lieksassa? Mitään avointa keskustelua ei tästäkään ole käyty kaupungissa. Alkaa olla tosi kyseessä. Kuka tai ketkä ovat kykeneväisiä ja motivoituneita pitämään lieksalaisten puolta? Miksi viranhaltijat eivät tee heille kuuluvia hommiaan? Olisiko syytä harkita erottamismenettelyä, jos työt eivät luista eikä ole kiinnostusta hoitaa lieksalaisten asioita?

  • Paavo pelastaa kaiken, seuraavissa kaikissa vaaleissa. Hän on aina valmis, kuin partiolainen, Lieksankin puolesta.

   Marskin sanomaa eri etunimellä kuin Paavo.


 • Takit kääntyy.

 • Ei ole Lieksan kaupungilla enää esitellä kauniita Pielisen rantamaisemia. Venesatama kaupunginniemessä jokisuistolla ei ole kaunista katseltavaa. Kevätniemi uhrattu muutaman köttelön takia ja nyt Harjulan ja Kevätniemen rannat. Lopullisesti !
  Missä on päätöksentekijöiden aivot olleet silloin kun päätöksiä tehtiin ? Kepulaisten kaverihankkeita on edesautettu kuntalaisten kustannuksella. Ei voi muuta kuin halveksien katsoa mitä tuhoa olette saaneet aikaiseksi.

 • Röttelöön ei saada rahoitusta.

 • Hei nimerkki ”Anonyymi”, joka kirjoitit niin totta Lieksan tilanteesta 8.5.2019 klo 22:52! Täällä toinen tuntematon. Olen täysin kannallasi. Työpaikoista tai mistään ”riskianalyyseistä” ei ole tietoakaan. Eikä työpaikoista. Nyt ujutetaan kaikki tuon ”bion” etuliitteellä ja vouhkataan työpaikoilla. Kukaan ei ole esittänyt pitävää suunnitelmaa edes tuon tervatehtaan kannattavuudesta saatikka työpaikoista. Noo, kaupunki on rakentanut infraa 200 000 eurolla. Lieksassa ei totta totisesti ole mitään ”avointa”, ei keskustelua eikä ihmisten huomioonottamista. Ei millään lailla. Olet oikeassa: viranhaltijat ja pikkuruinen luottamushenkilö-eliitti vähät välittää tavallisesta kuntalaisesta. Olen samaa mieltä, viranhaltijat, jotka eivät tee hommiaan, pitää pannna erottamisprosessiin. Ja entä tämä yksi ”Jätekukko”-Kortelainen saa sadalla viidellä äänellään hallita koko Lieksaa, vedättää luottamushenkilöitä juuri pienen johdon mielen mukaan. - Tiedän, että on tapahtunut (liian) monia laiminlyöntejä ja virheellistä tietoa on syötetty. - Katsotaanhan tämä kevätkausi - alkaa nimittäin tulla jopa syytteitä virkavirheistä, tehtävien laiminlyönneistä ja viranhaltija-aseman väärinkäytöksistä. Kaikkein pahinta minusta on tehtävien laiminlyönti. Se on jo erottamisen perusta sinällään. -Pidetään silmät auki. Ehkä vielä kohtaamme näiden tärkeiden asioiden merkeissä, kenpä tietäis sen. Anonyymisti vielä. Itse olen valmis tuomaan kaiken tämän julkisuuteen ja ratkaistavaksi. Asialla on kiire, jotta estetään typerät päätökset.

 • Kepuli
  http://www.vapaajuankoski.ehdolla.fi/keskustelu.html/222233?p=&c=

 • Ettekö älyä että sanalla "Bio" on mahtava vaikutus, kuten sanalla "Luomu"! Niillä saa rahastaa ja huijata mielensä mukaan, se on kaunista ja suotavaa!

 • LL voisi lopettaa hiileen puhaltamisen. Lehti ei rakenna. Se rikkoo.

Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. Hengityssuoja, viruksia vastaan. Ihan pelleilyäkö?

  Kuulemma hengityssuojaimet ovat loppuneet niin apteekeista kuin tukkureiltakin, kertoo Hesari. "Hengityssuojaimet loppuivat tukkureilta ja monista ap
  Maailman menoa
  83
  3395
 2. Erika ja viisuvalinta

  Cicciolina todella reipas ja mukaansatempaava esitys. Toivottavasti Erika pääsee kisoihin mukaan !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Maailman menoa
  93
  3099
 3. Mä välitän susta

  edelleen paljon, sitä ei mikään koskaan muuta, enkä halua sulle mitään pahaa. Toivon että olet onnellinen. Itse tyydyn osaani ja yritän pärjätä näillä
  Ikävä
  62
  840
 4. Seinäjoella jälleen kuolonkolari

  Kyllä eikö näitä teitä saada sellaiseen kuntoon, että ihmiset (jotka on pakotettu käymään töissä) voisivat taittaa taivaltaan ilman järjetöntä kuolema
  Seinäjoki
  18
  703
 5. Tiedät nainen itekin

  jos me ruvettas niin haluaisin; että oltais vain toisia varten. Sinusta en kyllä ole yhtään varma. :(
  Ikävä
  35
  619