Taloudellinen epätasa-arvo kasvanut liikaa

FairIsBetter

Suomen varakkain kymmenesosa omisti vuonna 1987 noin 37 prosenttia nettovarallisuuden kokonaissummasta; vuonna 2016 noin 47 prosenttia nettovarallisuuden kokonaissummasta. (Tilastokeskus).

Onko varallisuuden ja tulojen epätasa-arvo vakava globaali ja yhteiskunnallinen ongelma?

Kyllä, jossain vaiheessa. ..KOSKA se johtaa ns. ” mahdollisuuksien epätasa-arvoon”*)

Suomessa aletaan lähestyä tätä tilannetta, mutta onneksi vastavoimat ovat aktivoituneet. Nämä voimat edistävät kansallista kilpailukykyämme paljon paremmin kuin tasa-arvon vastustajat.

On oikeastaan hirvittävää lukea näiden kovaäänisimpien kriitikkojen kirjoituksia: aikuisiksi kasvaneiden varakkaiden perheiden lasten hätähuutoa siitä, miten verojen kerääminen on heidän rahojensa varastamista. ( huom perityn varallisuuden). Nämä kovaäänisimmät kirjoittajat osoittavat tasonsa heikolla kirjoitustaidollaan, jossa sävy ja kielenhallinta ovat keskenkasvuisen koulukiusaajan puheen tasolla. He pelkäävät, koska eivät pärjäisi kovassa kilpailussa!

Hyvän koulutuksen saanut, hyvin kasvatettu, moraalisen mutta varakkaan suvun vesa ei pidä veroja varkautena, vaan takeena talouden kilpailukyvylle: vaurastumisen mahdollisuus kykyjen ja ahkeruudeen kautta lisäävvät talouden tehokkutta ja luovat myös vankan perustan yhteiskuntarauhalle.

*) Mahdollisuuksien epätasa-arvo konkretisoituu esimerkiksi siinä, kuinka lapsen tulevaisuus määräytyy sosiaalisten olojen perusteella, tarkemmin sanottuna syntymäpaikan ja vanhempien sosio-ekonomisen aseman pohjalta, eikä niinkään oman osaamisen, kyvykkyyden, lahjakkuuden tai ahkeruuden perusteella.

8

65

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ihansyystä

      "He pelkäävät, koska eivät pärjäisi kovassa kilpailussa" Eikö tuo ole ihan aiheellinen pelko? Tavan duunarikin pelkää että joku ahkerampi mutta halvempi työntekiä tekee hänestä tarpeettoman.
      En sitten tiedä mitä kilpailua perintörikkailla on, kun ei he monestikkaan jatka vanhempiensa töitä vaan myyvät koko firman ja viettävät lopun elämää laatuaikaa.

    • FaisIsBetter

      Pelko on aiheellinen - moni perijä on aikuusuuteen asti vain nauttinut aiempien sukupolvien tuomasta rahasta, minkä vuoksi omat kyvyt eivät millään riitä kilpailuun edes keskipalkan duuneissa, saati että pystyisivät totutun elintasonsa säilyttämään omalla työllään.

      Toki on paljon erittäin ansiokkaita eliitin lapsia, jotka edelleen kasvattavat sekä omaa että koko Suomen varallisuutta. Heille hatun nosto, koska korkeista veroistaan huolimatta löytävät muita motivaattoreita työntekoon - ovat oletettavasti nousseet tarvehierarkiassa seuraaville tasoille.

      Veroista pitää toki keskustella, mutta kyllä nyt jo on riitttävästi dataa siitä, minkäsuuntaiset veroratkaisut ajavat koko yhteiskunnan menestystä pitkällä tähtäimellä. Työn verotuksen keventäminen omaisuusveroja kasvattamalla - varsinkin perintöjen osalta - on täysin loogista, vaikkakin kirpaisee. Yritysten sukupolven vaihdosten kohdalla tilanne on kimurantti, mutta siihenkin on löydettävissä järkeviä ratkaisuja - kannattavia yrityksiä ei pidä tuhota perintöverojen vuoksi!

      Nämä julkisuuden veromarisijat luovat huonoa ilmapiiriä yhteiskuntaamme, ja siksi eri foorumeilla - kuten täälläkin - kannattaa asiasta keskustella.

      • "omat kyvyt eivät millään riitä kilpailuun edes keskipalkan duuneissa, saati että pystyisivät totutun elintasonsa säilyttämään omalla työllään."

        Asuin ennen Kulosaaressa.
        Huomasi päivittäin.
        Olivat jollain tavalla taantunutta porukkaa.


    • madAhtimS

      Maailman 26 rikkaimman varallisuus on yhtä suuri kuin köyhimmän viidenkymmenen prosentin omaisuus yhteensä. Jossain vaiheessa massat saavat tarpeekseen ja tulee vallankumous.
      Tämänkin vuoksi on kaikkien etu kääntää kehityksen suunta kohti tasaisempaa varallisuuden jakoa.

    • Yhteiskunnatuki

      Juu, mut ku maailma muuttuu niin nopeasti ja tulijoita esim Suomeen vapaamatkustajiksi olis miljoonia. Verot pitäis nostaa lähelle ”sataaprossaa” jollon pieni joukko työssäkäyviä tai omaisuutta kerryttäneitä maksaisi muitten viulut.

      Ei toimi!

      Suomenkin menestys on perustunut ja perustuu luterilaiseen työmoraaliin, ja jos se katoaa, olemme tuhon partaalla. Lähimmäisen auttaminen - verovaroin - on myös osa suomalaisuutta, mutta ennen kaikkea tärkein arvomme on auttaa jokaista elättämään itse itsensä kouluttaumalla ja työnteolla.

      Menestyksemme jatkossa riippuu nyt ehkä eniten hallitusta maahanmuuttopolitiikasta ja kekseliäisyydestämme saada uudet tulijat tuottaviin töihin. Pelkkiä elättejä jättiläissuurine perheineen ei pohjoinen Suomi kestä - oikeutemme ja velvollisuutemme on sanoa jyrkkä ”EI” tälle kehitykselle.

    • että-taas----

      Jospa katsoisit niitä tilastoja tarkemmin.

      65-74v. ryhmä oli varakkain. Tottakai ovat koko ikänsä tienanneet/säästäneet. Ikäluokka, jolloin oli häpeä joutua sossu-luukulle.
      Varakkaimmassa ryhmässä oli; yrittäjät ja maatalousyrittäjät n. 20%, palkansaajat vähän yli 40% ja eläkeläiset vähän alle 40%.

      V. 2009 lähti "vinoutumaan", I-X ryhmät köyhimmästä rikkaimpaan, vain kaksi rikkainta ryhmää menestyi parhaiten eli tulot kasvoi, kun taas alimmat 8 alettiin imeä veroilla/leikkauksilla kuiviin, varsinkin se työssä käyvä keskiluokka.

      Ilman työtä ja mahdollisuutta ahkeralla opiskelulla/työnteolla/yrittämisellä kartuttaa hyvinvointiaan, varallisuuttaan, ei ole minkäänlaista mahdollisuutta pitää hyvinvointi yhteiskuntaa palveluineen pystyssä. NL on vielä monen muistissa. Tasa-arvo, veljeys..

      Suomessa on hienoa myötätunto, lähimmäisen rakkaus...aivan vapaaehtoisesti, sen huomaa yksityisten ihmisten lahjoituksista; nenäpäiväkeräys, pakolaisapu, Hurstille lahjoituksista, Yliopistolahjoituksista, joulupatakeräyksistä jne.

      ') mitenkä konkreettisesti estät epätasa-arvon kasvamisen?
      Lapsia syntyy useimmiten maihin/asuinalueille, huonosti koulutetuille vanhemmille/äidille, köyhille...siihen ei auta, että muilta otetaan rahat.

    • TerhoQ

      Yksi tärkeimmistä syistä räikeään varallisuuserojen kasvuun on ollut keskuspankkien rahapolitiikka: se on nostanut osakkeiden, kiinteistöjen ym vastaavien omaisuusluokkien arvoja kymmenillä jollei sadoilla prosenteilla.

      Eli tietyt omistajat ovat saaneet yhteiskunnalta aivan käsittämättömän tukipaketin! Samalla ei varallisuuttaomistavat ja työssäkäyvät ovat huomanneet asuntojen hintojen järkyttävän nousun - nollakorko ei lohduta asunnonostajaa, jos asunnon hinta on kaksinkertaistunut.

      No, jossain vaiheessa rahapolitiikka ajaa päin seinää ja myös taitamattomat sijoittajat köyhtyvät merkittävästi. Tragediaa tulee olemaan tarjolla monelle. Syypäitä ovat taitamattomat pankkiirit ja poliitikot - ja poliitikot valinneet kansalaiset. Jokainen huolehtikoon itsestään - se vain voi johtaa viidakon lakiin.

    • Jokolähtis

      EK:n verojohtaja: ”Suomen tärkeintä tuotannontekijää, ihmistä ja hänen osaamistaan, verotetaan tällä hetkellä poikkeuksellisen ankarasti. Suomen on aloitettava palkkaverotuksen alentaminen kaikissa tuloluokissa heti seuraavalla vaalikaudella, ja tätä linjaa tulee jatkaa systemaattisesti yli vaalikausien.”

      Pitkälle samaa mieltä; varallisuus- ja perintöveroja nostetaan (sukupolvenvaihdoksiin joustavuutta, jottei virmat kaadu); koulutusta ja innovatiivisuutta tuetaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Sähköpotkulautaonnettomuus

      Nyt sitten sattui ja pahasti! Uutisen mukaan 3 alle 15-vuotiasta olisi ollut samalla sähköpotkulaudalla liikkeellä. T
      Vantaa
      278
      3610
    2. Nainen, viime yönä ajattelin sinua ja itkin

      On vain niin ikävä, enkä tunteilleni mitään voi. Olisit minun iloni, olisit minun päiväni ja aurinkoni, mutta nyt olet p
      Ikävä
      74
      2368
    3. No nainen...

      Mitkä on fiilikset nykyään?
      Ikävä
      114
      1610
    4. Ole rohkeampi kuin koskaan

      ja kerro tähän suoraan kaivattusi nimi
      Ikävä
      82
      1552
    5. Skuuttikakarat itse syypäitä onnettomuuteen - Yle syytti autolijaa

      Tulokulma uutisissa oli se että – vaikkakin peitellysti – autoilija olisi ollut jotenkin yksin syypää tapahtuneeseen onn
      Maailman menoa
      322
      1482
    6. Oulussa puukotettu lasta

      Onko perussuomalaiset huolissaan julkisten tilojen turvallisuudesta. Miten sisäministeri Rantanen suhtautuu lapsiin kohd
      Perussuomalaiset
      386
      1349
    7. Mitä asiaa tai ominaisuutta kaipaat eniten

      Ikäväsi kohteessa?
      Ikävä
      66
      1309
    8. ABC Kuinka monta samaa kirjainta yhteensä

      ..yhteensä teillä on etu ja sukunimissänne? Uskallatko laittaa ne kirjaimet? Hyvä aika tunnistaa ja tavata se oma kaiva
      Ikävä
      99
      1279
    9. Mitä et sietäisi kumppaniltasi

      Onko jokin asia tai asioita joista et haluaisi joustaa tai riita tulee eli haluat tehdä sen itse tai omia
      Sinkut
      77
      1254
    10. Mitä tekisit jos

      täällä ois viesti sulle, otsikossa sun etunimi ? Ja viestissä sanotaan "minä rakastan sua" ja allekirjoituksena kaiva
      Ikävä
      87
      1139
    Aihe