Jännä nurmolainen kirjoitus: Ilkka on kuplassa!

IlkkalehdenOsake

Tämä juttu on julkaistu Ilkka-lehdessä 10.4.2019

Sunnuntain aamukahvit menivät väärään kurkkuun, kun luimme Ilkan kolumnista (7.4.), että ”Seinäjoella kuntaliitokset on onneksi tehty ajoissa, oikeaan aikaan. Liitosvastustajatkin näkevät jo, miten Seinäjoki ja sen vetovoima on kasvanut ja hyödyttänyt aluetta”. Ilkka elää yhä edelleen kuplassa, joka löytyi tällä kertaa päätoimittajan näyttöpäätteeltä. Tuntuu siltä, että Ilkka haluaa joko provosoida nurmolaisia tai harjoittaa oudolla tavalla liennytyspolitiikkaa.

Jäimme kaipaamaan edes päätoimittajalta analyysia, miten veronmaksajien piikkiin otettu rajunkokoinen velkamäärä ja sen myötä kasvanut kaupungin vetovoima on hyödyttänyt nurmolaisia? Vetovoima ilman todelliseen vaurastumiseen panostamista on E-P:n kannalta liian heikko perusta. Lisäksi kaupunki on edesauttanut asuntokuplan syntymistä ydinkeskustan alueelle. Vaasan seudun perusta on vahva ja pitävä johtuen vahvasta teollisesta pohjasta.

Kriittisyys on kiellettyä. Ilmeisesti pitäisi vain ylistää Ilkan neuvostoliturgiatyylistä ajattelua ja harjoittaa kaupunkitaloutta lisävelanottoon perustuen. Eihän konsernivelka ole kuin vasta kolmin–nelinkertaistunut kymmenessä vuodessa. Onko tämä todellakin järkevää ja vastuullista?

Alueellisesti kaupungin palveluinvestoinnit eivät osu erityisesti vauraan ja väkirikkaan entisen Nurmon kunnan alueelle, saati sitten Peräseinäjoen tai Ylistaron. Kunnallista rakentamista ja remonttia on pakon edessä tehty, mutta pääsääntöisesti liitosalueilta kerätyt verorahat ovat kelvanneet mitä mahtipontisimpiin keskikaupungin hankkeisiin. Puhumattakaan niiden palveluiden hintalapusta, jotka on keskitetty keskuskaupunkiin. Esimerkkinä voi nostaa Hyllykallion kirjaston lakkautuksen ja laajennetun Nurmon terveysaseman toimintojen alasajon.

Liitosalueiden kannalta vastiketta ei ole saatu paljoa. Kaupungin tonttien hinnoittelu haja-asutusalueilla on sellainen, että vetovoima verrattuna ympäryskuntiin on heikko. Kiinteistöveroaste on kohtuuton verrattuna sekä maakuntaan, että verrokkikaupunkeihin. Kunnallisveroaste on myös kipurajalla.

Kaupungin henkilöstömäärä ei ole kasvanut asukasluvun mukaisessa suhteessa. Henkilöstön kestävyys on jatkuvasti koetuksella tai palvelujen laatua pitää pian tietoisesti heikentää. Luokkakoot ovat paikoin liian isoja.

Talouskriittisyys ja tasa-arvo muistetaan kaupunkikeskustan ulkopuolisilla alueilla. Valtuustossakin äänestettiin, kun Kouran alueen tonttihintaa laskettiin 2 €/m2. Tämä koettiin uhkaksi koko kaupungin tasapuoliselle talouskehitykselle.

Huhtala 10:n korvaavien tilojen sijoittaminen keskikaupungille, johon tarvitaan uusien tilojen (24 ME) lisäksi 7,5 ME parkkitalo on kuulemma tärkeää pohjoiskeskustan kehittymiselle. Hajasijoittamalla perhepalvelut ympäri laajan kaupungin olisimme säästäneet investointibudjettia, joka on muutenkin kestämätön.

Lehdistöltä ja kaupungilta olisi reilua laatia laaja maantieteellistaloudellinen selvitys investoinneista uuden kaupungin ajalta. Sillä voitaisiin osoittaa objektiivisesti, kuinka oikeudenmukaisesti eri liitosalueita on kohdeltu esimerkiksi verokertymän kautta. Kuinka veroeurot kohtaavat maksajansa ja kuinka palvelujen alueellinen karsinta on kohdentunut?

Me, jotka olemme toimineet jo Nurmon kunnan aikana valtuustossa, olemme tottuneet tekemään vastuullista politiikkaa. Näemme kaupungin nykyisen talouskehityksen uhkana sekä asukkaiden, että kaupungin työntekijöiden kannalta. Uuden kaupungin taloudellinen perusta seisoo valitettavasti savijaloilla.

Kaupunkialueen menestyminen on liitoskuntienkin etu, sen ymmärtävät kaikki. Kaipaamme oikeudenmukaisuutta lähipalveluiden suhteen. Ilkan viimeaikainen uutisointi sekä vuosien mittaan tehdyt päätökset eivät ole linjassa.

Kasvavaa tyytymättömyyttä löytyy ja myös perusteet sille. Päätä silittelemällä tämä ei muutu.

Jouko Peltonen (kesk.)

valtuutettu, Nurmo

Aki Ylinen (kesk.)

valtuutettu, Nurmo

63

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Krouvista

      Ilmajoen kunnan tilaama juttu.

      • Oma..VaalikampanjaAvattu

        Yllensä öykkäröinnillä ja valittamisella saa seuraavissa vaaleissa suuremman äänisaaliin.
        Niin nämäkin peliveljet tekevät nyt jo omaa vaalityötään seuraaviin vaaleihin.
        Ja edelleen haluavat kaupungintalolle hallitukseen ja moniin kokouksiin. Kuten nytkin ovat.
        Peiliin saavat katsoa jos hommat eivät luonnistu kun ovat itse pääpäättäjiä.


      • murkut.org.Googleen

        Juutube - Ratkaisijan Paluu.


      • Enymmärrä

        Miten Nurmo liittyy Ilmajokeen? En ymmärrä!


      • Anonyymi
        Enymmärrä kirjoitti:

        Miten Nurmo liittyy Ilmajokeen? En ymmärrä!

        En usko mitään mikä lukoo ilakas eli sontasiionis


    • Linkkinainen

      Tässä myös linkki alkuperäiseen julkaisuun.

      https://www.ilkka.fi/mielipide/yleisolta/lukijoilta-ilkka-on-kuplassa-1.2929127

      • Oma..VaalikampanjaAvattu

        Yllensä öykkäröinnillä ja valittamisella aaa seuraavissa vaaleissa suuremman äänisaaliin.
        Niin nämäkin peliveljet tekevät nyt jo omaa vaalityötään seuraaviin vaaleihin.
        Ja edelleen haluavat kaupungintalolle hallitukseen ja moniin kokouksiin. Kuten nytkin ovat.
        Peiliin saavat katsoa jos hommat eivät luonnistu kun ovat itse pääpäättäjiä.


    • Ilkkalehdenlukua

      Minusta ihan asiallinen kannanottokirjoitus. Perustelut tulevat esiin ja näkökulmia löytyy. Ei niistä tarvitse olla samaamieltä. Tämä on miesten oma kannanotto. Lukijat saavat arvioida Ilkan linjaa ihan vapaasti.

    • Vapausaateelää

      Nurmoo irti Seinäjoesta - ja heti!

      • omat-pois-kerralla

        Pyykit-pystyyn ja rajalinjoille raivarit, niinhän se siitä jakautuu.


      • KovaaValtapeliä

        Keskustalla näyttää olevan sisäinen kova valtapeli menossa.
        Omat keskustalaiset Hömi ja Elluniemi olivat Kouran tonttihintoja korottamassa vastoin hallituksen esitystä. Omat rivit sekoilevat.
        Luultavasti ellei Pasi nyt pääse eduskuntaan, nurmolainen on keskustan pääehdokas seuraavissa vaaleissa ?
        Pitää haita vähäsen navetalta, että on uskottava keskustassa ja että saa maakunnasta ääniä ?


      • turhuuksien-keht

        Kyl muuallakin on sallitava elämä kuin seinäjjjoella, elikkä nyt on suunattava vyöry koko alueellemme ja seinäjoki napana jätettävä omaan arvoonsa taivasteluin.


      • Anonyymi

        Juuri näin. Asemanseudun hanke on hulluuden ilmentymä. Vähempi riittäisi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Juuri näin. Asemanseudun hanke on hulluuden ilmentymä. Vähempi riittäisi.

        Joo. 15.6. tehdyt ratkaisut osoittavat kuinka oikeassa Nurmoon poliitikot olivat. Täyttä hulluutta. Kaupunginosien lähipalveluita ei ole toivoakaan. Saati sitten Nurmon, Pjoen ja Taron.
        Voi, voi.
        Keskusta on melko tyhjä, samoin liitoskunnat. Kuinka tämä suunta käännetään? Uudet miehet johtoon? Talousajattelua tarvitaan kärkeen, eikä jatkuvaa lasipalatsin rakentamista...


    • Väkevää

      Miten tuo liittyy kirjoituksen sisältöön? Minusta vaikuttamaan pyrkinyt väkevä juutu.

    • Kärkipoliitikot

      Terävää sanankäyttöä ja asiaa. Sopivasti sekaisin. Tulevaisuuden Keskustan kärkipoliitikkoja, jos viitsivät jatkaa...

      • Anonyymi

        Toivottavasti voimaa löytyy.


    • nurmoostaminäkin

      Kaupungin toimintaa voi ja pitääkin toki kritisoida, mutta paljolti Seinäjoesta eläneen Nurmon liittämistä ei ole enää tarpeen itkeä. Näiden poikien jutuissa tuo Nurmon itsenäisyys hohtaa aina taustalla. Nurmon keskusta kuihtui navettojen ja kanaloiden puristuksessa jo ennen liitosta.

      Olen itsekin liitosalueelta ja ilman Seinäjoella sijainneita työpaikkoja olisin muuttanut metsäkylästä pois jo aikoja sitten. Ilman Seinäjokea ei Etelä-Pohjanmaa olisi yhtään mitään, siitäkään huolimatta että asioita ei hoideta parhaalla mahdollisella tavalla. Ohitustien sillat ja keskustan rakentaminen liikennejärjestelyineen aivan peestä.

      • HyväVaihtoehto

        Tyytymättömyys kasvaa, kun verokertymä ei hyödytä koskaan sen maksajia.
        Kaikki tarjoillaan vain ydinkaupungin alueelle. Ja koko juttu palvelujen laadun kustannuksella. Henkilöstö joutuu venymään. Rajansa kaikella. Seinäjokiset ja nurmolaiset kiittää, että joku uskaltaa ja osaa ajatella toisella tavalla. Vaihtoehtoja tarvitaan.


      • tyhyjäänyhtäystä

        Miten se koko seinäjoen alueen rahastus rahat ei riitä, mikä seinäjoessa mättää, vieläkös lisää punttaajia kahtellaan ja ympäristöä sievennetään jot rahaa virtaisi enempi yhteenpaikkaan.


    • Jaaakkooo

      Ilkan jutun kirjoittajat ovat Keski-NURMOON vanhaa härskiä KepuELIITTIÄ, joka vähän sai ja (ihan ansaitusti) nokilleeen kuntaliitoksessa. Herran jestas siitä on kymmen vuotta ja nämä KEPU-pellet vaan muistelee vanhoja!!! Poijaat kuitenkin viihtyneet eliitin kekkereissä kaupungintalolla kaikki nämä vuodet! heh hehe kun on kepuleilla OTSAA!

      Keski-Nurmoo ja sen kepu-uskonto on syvältä ja perseestä!

      • jalomielistäapua

        Mites nää Ylistaro ja Peräseinäjoki kuis näille jääpi tuotoistaan elikkä verorahoistaan ja kuntaosuuksista, kiertävätkös nää ninkuin apuina annettuina keskushallinnon kautten, jot tuossa on vähän tyyliin.


    • PuskajussiKunnia

      Jos nuo hommat on elitismiä, niin siitä vaan ehdokkaaksi ja muuttamaan maailmaa. Ei se haukkumalla tai päätä silittämällä muutu.

      Faktoja pöytään ja näkökulmia sekä kykyä ajaa omia aatteita käytäntöön. Sitä Ylinen ja Peltonen yrittävät.

      Tämä on demokratiaa. Kaikki saa yrittää. Sitä pitää kunnioittaa.
      Kaupungintalolla on nähty turhempia miehiä kuin nuo kaksi puskajussia :)

      • NaisetHuomio

        Minä.fanitan Peltosta ja Ylistä. Äijillä on munaa ja karismaa.
        Onko he poikamiehiä?
        Siis vapailla markkinoilla.


    • Laatualöytyycitystä

      Joo, kepu tuottaa kouluttamattomia pellejä. Nuo kaksi ovat oivia esimerkkejä nurkkakuntaisista turpeenpuskijoista., joilla ei ole näkemystä.
      Kaupunkiedustajat ovat fiksuja ja koulutettuja..

      • nurmoostaminäkin

        Koulutus eikä varsinkaan kaupunkilaisuus takaa fiksuutta, kuten varsinkin Vihreistä voi huomata. Noista kahdesta ainakin toinen on insinööri ja saattaapa olla se toinenkin.

        Eivät nuo sinänsä ole ensinkään huonoimmasta päästä valtuutettuja, mutta vähän jämähtäneitä Nurmoohin.


      • TunareitaVarmasti
        nurmoostaminäkin kirjoitti:

        Koulutus eikä varsinkaan kaupunkilaisuus takaa fiksuutta, kuten varsinkin Vihreistä voi huomata. Noista kahdesta ainakin toinen on insinööri ja saattaapa olla se toinenkin.

        Eivät nuo sinänsä ole ensinkään huonoimmasta päästä valtuutettuja, mutta vähän jämähtäneitä Nurmoohin.

        Ylinen on insinööri. Mutta minkä alan?
        Entä Peltonen? Mitä alaa hän on opiskellut? Jotain kirjeopistoa vai?
        Mitä ne pojat tekee työkseen ? Työttömiä tyhjäntoimittajia vai jotain muuta?
        Onnettomia tunareita varmaan.


      • pomppiminenkinedistää

        Latistamallakos tämä seinäjoki edelleen huseeraa, olemalla muita ylemmällä
        Tietystin tuo avaruus on haastava laji, jot kyllä siinä pitääkin uskoa itseensä ja sumeilematta
        pyytä jahtaamalla


    • mitäs-suuhuntippuis

      Mikä tarkoitus on seinäjoella kippuroida näissä vaikeuksissaan jota on piisannut avuista huolimatta, mitäs se viisaus oikein on, keskushallinto no vaikka kuinkas taivahalle vahtais.

    • Googleta

      Google on keksitty.

      • Valta..Sokaisee

        Keskustan sisällä valtapeli roihahti.
        Aikamoinen epäluottamuslause nurmolaisilta keskustan kaupunginhallituksen peliveljiltä juuri ennen vaaleja kampittaa puoluekaveriaan puheenjohtaja Pasia
        kaikesta mahdollisesta.
        Nyt näkyy, että haluavat itse pian pääjohtajan paikalle ja Helsingin senaattiin ehdolle seuraavissa vaaleissa.


    • MielikuvitusKuriin

      No, eipäs nyt trollata.
      Juttuhan käsitteli vain Ilkan linjaa nurmolaisia kohtaan ja kaupunkitalouden linjaerimielisyyksiä,. Näitä juttuja Ylinen ja Peltonen ovat systemaattisesti vahtineet. Useiden vuosien ajan. Paljon ennen tätä valtuustokautta.

      • hapettomuusvaivana

        Ei se mitään trollausta ole :
        kun ympärillä KAPPELEISSA ahistaa,
        se silloin ahistaa


    • HyväPojat

      Tiistain Ilkan mukaan pojat saivat hyvää palautetta. Olen samaa mieltä. Juttu sisältää asiaa.

    • keskinurmoo

      hallituksen pj:n paikka on auki ja sinne aki mielii

    • nurmosta-nurmoo

      Koskas nurmo tekee ratkaisunsa, nyt eikuin hönkää ja omat pois.

    • Muiskis_

      Nurmoos haisoo paska ja lapualla asuu pellet 🤡. Seinäjoki on jees. T; Hesalainen typy

      • herääsnurmo-omilles

        Takatukka rupiaa vetään asiiaa sivuun


    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Nythän mä vasta hokasin, jotta nurmon peliveljet yrittävät
        kaupunginhallituksen johtoon, Pasin jälkeen.


    • Anonyymi

      Nyt nurmoiset turreen kii ja ottakaas omanne pois, eikä mitään yhteista velekojen maksua enään, kyllähän tua vääntää sitä velkaa niskoillenne jos alistutte.

      Nurmo omilleen

    • Anonyymi

      Ja nurmoolaisille korvaukset tästä piina-ajasta.

    • Anonyymi

      rikkahat nurmoolaaset maksoo ja maksaa vieläkin köyhän ääsjoen velat

    • Anonyymi

      Kaksi Kepu-populistia keski-nurmoon kepulandiasta yrittää vain nostaa profiilia. On paikkoja kammareissa auki.... pelleillä ei ole tarjota kuin kekkosen aijan muistoja lääkkeeksi 2020-luvun ongelmiin! JOUTAISIVAT KEPU-KOSSIT HÄVETÄ!

      Muistakaa: KEPUPELLE pettää aina!

      • Anonyymi

        Kivisaarelta ei löydy youtubesta, kuin muutanan sekunnin mainospätkiä,
        mikäs on tämän miehen sisältö sanoma ajatus ?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kivisaarelta ei löydy youtubesta, kuin muutanan sekunnin mainospätkiä,
        mikäs on tämän miehen sisältö sanoma ajatus ?

        Onko sitä?


    • Anonyymi

      Miten äänestäjät voivat olla väärässä?

    • Anonyymi

      Jokainen kansa saa sitä mitä haluaa.
      Väärässä kansa ei ole koskaan.
      Väärin äänestäminen on typerä ajatus.

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Niin on.

    • Anonyymi

      Olipas tämä paukku. Kovaa sanaa.

    • Anonyymi

      Perusteluja löytyi ja osa jäi vielä ilmeisesti varastoon.

    • Anonyymi

      Ilkan toimitus ei ole antanut anteeksi. Nurmo ja nurmolaiset eivät ole kuin B-luokan kansalaisia. Heiltä ei edes kysytä suoraan mielipiteitä, Hyökätään vaan. Tänään Ilkka-Pohjalainen vihjaili täysin laittomasti ja arvottomasta. Lukekaa Aseman valot 16.6.

      • Anonyymi

        Kerrotko tarkemmin, mistä puhut. Minä luin Aseman valot, ja nurmolaisena olen kyllä ihan samaa mieltä asiasta. Se oli hyvin muotoiltu teksti. En kyllä huomannut mitään vihjailuja.


      • Anonyymi

        Voi muru, Ilkan toimituksessa on nurmolaisilla ollut kautta aikain vahva edustus. Taitaa tälläkin hetkellä toimittajista lähemmäs kymmenen asua entisen Nurmon puolella.


    • Anonyymi

      Tiedät jos olet seurannut uutisia...

    • Anonyymi

      Nurmolaiset ovat saaneet kuntaliitosta jotain. Se jotain on velkaa. Asemanseudun kehittämistä perusteltiin kuinka helppo kaupunkilaisten on uuteen Aallokkoon mennä. Samoin Y-taloa perusteltiin. Sinne piti saada käyttäjiä.

      Nurmolaiset eivät ilmeisesti ole mielessä. Autoilu parkkitaloihin on kohtalomme, vaikka meillä on lähes tyhjilleen jätetty terveysasema.

    • Anonyymi

      Ei ole Olemassa mitään nurmoolaasia, ne on seinäjokisia.

      • Anonyymi

        Pakkohan nurmolaisten on näistä veloista vastata, samatenkuin noitten kaharen muun
        -kyllähän kelekahan nousivat


    • Anonyymi

      Nurmolaiset ovat ikuisesti eriseuraisia juuri tuon takia. Taistelu jatkuu!

    • Anonyymi

      Taistelua on pakko jatkaa, vaikka siihen menisi sukupolveja.

      • Anonyymi

        Niin Nurmolaiset ovat jo 60 luvun alusta saakka muuttaneet ja rakentaneet talonsa Seinäjoen rajalle Hyllykallion ja Rajatien alueelle Pohjaan.3 kilometriä ja rapiat Seinäjoen keskustaan.Miksi eivät rakentaneet lähelle Nurmon keskustaa.No koska siellä ei ole mitään palveluita ja suurin osan työpaikoista sekä palveluista tulee Seinäjoelta.
        Eihän siellä ole edes uimahallia tehty.
        Sama juttu Ilmajoen ja vähän Lapuakin kanssa ainakin mitä työpaikkoihin tulee.
        Minulla on 50 sukulaista Nurmossa sekä Ilmajoella.Heistä 46 käy Seinäjoella töissä ja 4 on eläkkeellä.Nämä Keski-Nurmon tukiaasilla elelevät tukijussit nyt tiedetään jo vanhan Nurmon ajoista.Nyt istuvat Sjoen päättöksentekijöinä viroissaan.
        Elävät valtion sekä kunnan tukityöpaikoissa.
        Harvat ovat yksityisellä sektorilla.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      66
      1602
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      162
      1359
    3. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      88
      1202
    4. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      118
      1169
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      44
      1048
    6. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      67
      828
    7. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      104
      815
    8. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      90
      698
    9. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      184
      693
    10. Mitä vastaat jos

      Kysyn maanantaina jutteluaikaa ihan arkipäivisistä asioista, rauhassa? Koska nimittäin aion 😍
      Ikävä
      36
      644
    Aihe