Suuret uskonnolliset symbolit

Anonyymi

Suuret rakennukset kuvastavat voimaa ja valtaa ja niiden koristeluina käytetyt uskonnoliset symbolit sitoutumista yhteiseen asiaan. Mitä sinä ajattelet ateistina tällaisista:

https://en.wikipedia.org/wiki/Abraj_Al_Bait

19 kommenttia

Äänestä

Vastaukset

 • Vaikuttavia luomuksia on syntynyt. Mutta aivan turhaan on käytetty kansan työtä ja varallisuutta. Uskonto on ollut ja on kehityksen jarru.

 • Valitsitko tahallasi juuri tuon kiistoja aiheuttaneen modernin rakennuksen?

  • Valitsin ajankohtaisen aiheen.

  • Anonyymi kirjoitti:

   Valitsin ajankohtaisen aiheen.

   Notre Dame oli hieno. Abraj on iso. Borobudur on massiivinen. Belzin suureen synagoogaan mahtuu paljon hasideja.

 • Modernit suuret uskonnolliset rakennukset ovat pröystäilyä, joka herättää lähinnä ärtymyksen sekaista kummastusta. Itse olen käynyt mm. Abu Dhabin Sheikki Zayedin moskeijassa joka kaiketi kilpailee Mekan moskeijan kanssa "maailman suurin" tittelistä. Zayedin moskeijaan väitetään mahtuvan 40.000 ihmistä ja suuruusluokka on varmasti oikea. Sinällään vaikuttava rakennus, jossa on valtava määrä käsityönä tehtyä koristelua, mutta ei tietenkään ainoa Emiraattien järjetön rakennusprojekti, josta erityisesti Dubai on kuuluisa. Abu Dhabin moskeija julistaa enemmänyksiin käsiin keskittynyttä äärimmäistä rikkautta kuin Allahin oppeja.

  Ristiriitaisempia tunteita herättää Euroopan vanhat kirkot. Kuten vaikkapa juuri palanut Notre Dame ja muut suuret katedraalit (Köln, Firenzen Il Duomo, ...). Niitä katsellessa ei voi olla miettimättä sitä miten järjetöntä resurssien tuhlausta niiden rakentaminen oli keskiajan kurjuuden ja nälän keskellä, mutta samalla ne ovat vaikuttavia monumentteja eikä voi olla ihailematta rakentajien taitoa jolla sen aikaisella tekniikalla saatiin aikaan jotain noin suurenmoista. Pröystäilyähän nekin ovat kuten Emiraattien "maailan suurimmat/korkeimmat/kalleimmat" rakennukset, mutta vaikuttavia. Ehkä aika kultaa hulluudenkin?

  PS. Nykyään Euroopan suurimmat "pyhätöt" on omistettu jalkapallolle. Manchesterin legendaarinen Old Trafford 76.000 istumapaikkaa (ja joka viikonloppu täynnä), Bayern Munichin stadion 75.000 istumapaikkaa ja Barcan Camp Nou 99.000 istumapaikkaa.

  PPS. Kyllä Suomen luterilainen kirkkokin pröystäilyn osaa. Espoon Suvelaan jota leimaa kaupungin vuokra-asunnot ja lukuisat sosiaaliset ongelmat sai oman kappelin, jonka kirkko päätti päällystää kokonaan kuparilla. Kalliimpaa pintamateriaalia kun ei ole. Se oli kuin julistus Suvelan köyhille: teillä ei ole rahaa, mutta meilläpä on, että kun emme tiedä mihin sen laittaisimme, niin peitimme seinätkin kuparilla.

  • Millaisiksi arvioit noiden rakennusten mahdollisuudet suurten ihmisjoukkojen yhteenkuuluvuuden tunteen rakentajina? Etenkin kun ne yhdistetään modernien medioiden tuomiin mahdollisuuksiin. Al Jazeera ja muutamat muut suuret mediat ovat osoittaneet varsin nokkelaa innovatiivisuutta esim. Arabikevään tapahtumien välittäjinä miljoonien ihmisten tietoisuuteen.

  • Anonyymi kirjoitti:

   Millaisiksi arvioit noiden rakennusten mahdollisuudet suurten ihmisjoukkojen yhteenkuuluvuuden tunteen rakentajina? Etenkin kun ne yhdistetään modernien medioiden tuomiin mahdollisuuksiin. Al Jazeera ja muutamat muut suuret mediat ovat osoittaneet varsin nokkelaa innovatiivisuutta esim. Arabikevään tapahtumien välittäjinä miljoonien ihmisten tietoisuuteen.

   Ne ovat vallankäytön välineitä. Aivan kuten olivat keskiajan kirkotkin.

   Varmasti natsien Nürnbergin puoluepäivätkin näyttävine rituaaleineen ja näyttävine paraateineen toimivat "suurten ihmisjoukkojen yhteenkuuluvuuden tunteen rakentajina", mutta oleellista on minkä ympärille sitä yhteenkuuluvuutta rakennetaan ja mihin sitä käytetään.

  • Kilgore.Trout kirjoitti:

   Ne ovat vallankäytön välineitä. Aivan kuten olivat keskiajan kirkotkin.

   Varmasti natsien Nürnbergin puoluepäivätkin näyttävine rituaaleineen ja näyttävine paraateineen toimivat "suurten ihmisjoukkojen yhteenkuuluvuuden tunteen rakentajina", mutta oleellista on minkä ympärille sitä yhteenkuuluvuutta rakennetaan ja mihin sitä käytetään.

   Tiedätkö millaisia tulevaisuuden visioita islamiin kuuluu?

  • Anonyymi kirjoitti:

   Tiedätkö millaisia tulevaisuuden visioita islamiin kuuluu?

   Jeesus tulee takaisin ja tuomitsee vääräuskoiset.

  • Anonyymi kirjoitti:

   Tiedätkö millaisia tulevaisuuden visioita islamiin kuuluu?

   Eikös "Johanneksen ilmestys" ole kristittyjen tulevaisuusfantasia? Tuskin muslimien fantasiat voivat sen sadistisempia ja verisempiä olla.

  • Kilgore.Trout kirjoitti:

   Eikös "Johanneksen ilmestys" ole kristittyjen tulevaisuusfantasia? Tuskin muslimien fantasiat voivat sen sadistisempia ja verisempiä olla.

   Wikipedian mukaan islamilaisessa eskatologiassa käydään taistelu hyvän ja pahan voimien kesken:

   https://fi.wikipedia.org/wiki/Eskatologia

   Kristillisessä eskatologiassa todelliset kristityt ovat syyttömänä kärsiviä uhreja kuten Jeesuskin oli. Sen jälkeen tulee rauhan aika.

 • Suurmoskeijat näyttävät vahvistavan tehokkaasti yhteishenkeä:

  <<<Yli miljoona Venäjän pääkaupungin Moskovan asukasta lähti kaduille juhlimaan yhtä islamilaisten suurinta juhlapäivää - Eid ul-Fitr´ia. Se merkitsi ramadanin, muslimien pyhän kuukauden päättymistä uskontokunnan perinteiden mukaisesti.

  Muslimien tärkeimmäksi kokoontumispaikaksi Moskovassa on muodostunut iso moskeija keskellä pääkaupunkia. Järjestystä ylläpitäneen Rosgvardiin antaman virallisen lehdistötiedotteen mukaan paikalle oli kerääntynyt yli 250.000 ihmistä. Tietenkin moskeijaan mahtui vain pieni osa heistä, joten juhlavaan aamurukoukseen otettiin osaa kaikille ympäröiville kaduille pakkautuneet henkilöt, joiden tieltä Venäjän poliisi oli jo ennalta raivannut väylät liikenteeltä vapaiksi.>>>

  https://fi.wikipedia.org/wiki/Moskovan_suurmoskeija

  http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/239302-moskovalaiset-muslimit-juhlivat-ramadanin-loppumista-miljoona-osallistui

 • Myös tällä projektilla on uskonnollis-poliittinen ulottuvuus:

  <<<Kilometrin korkuiseksi tarkoitettu Jeddah Tower tulee valmistuttuaan olemaan maailman korkein rakennus. 828-metrinen Burj Khalifa jää toiseksi.>>>

  https://fi.wikipedia.org/wiki/Jeddah_Tower

 • Tanskan ja Saksan demarit ovat alkaneet reagoida suurten uskonnollisten rakennusten siivittämään maahanmuuttoon:

  <<<Saksan sosiaalidemokraateissa (SPD) yhä useampi haluaa laskevien kannatuslukemien kanssa painivan puolueen ajavan tiukempaa maahanmuuttopolitiikkaa.

  Der Spiegelin mukaan esimerkiksi on otettu Tanskan demarit, jotka ovat sosiaalipoliittisesti vasemmalla, mutta maahanmuuttopoliittisesti enemmän oikealla. Tanskan vaalit voittanut sosiaalidemokraattinen puolue on tukenut maahanmuuttopolitiikan kiristyksiä.>>>

  https://www.verkkouutiset.fi/saksan-demarit-katsovat-tanskaan-maahanmuutolle-tiukat-saannot/

 • Gizan pyramidit sieltä alueelta on uskonto jalostunut lahkoihin.
  Vehnää vedettiin naamariin ja luppoväkeä syntyi, uskontojen kehto.

 • Ilmeisesti suuret monumentaaliset rakennukset vievät ateisteilta vain lisää uskoa Jumalaan. Vaikka ne ovat sitä varten rakennettuja. Näissä rakennuksissa on jopa nähty uskonnollisia ilmestyksiä.

  Teorian mukaan kognitiivinen dissonanssi syntyy silloin, kun ihmisen tiedot ja asenteet ovat ristiriidassa. Tässä asiassa ateistien järki ei kohtaa todellisuutta.

  • <<<suuret monumentaaliset rakennukset vievät ateisteilta vain lisää uskoa Jumalaan. Vaikka ne ovat sitä varten rakennettuja.>>>

   Ovatko ateistit siis Jeesuksen kaltaisia? Jeesushan eli ulkoisesti vaatimattoman elämän: hän syntyi vaatimattomasti seimeen, kasvoi pienessä Nasaretin kylässä, ei tavoitellut minkäänlaista maallista asemaa, auttoi köyhiä ja sairaita, ratsasti aasilla... (maalliset kuninkaat käyttivät kultakoristeltuja vaunuja ja etenkin Faaraot elivät muutenkin hyvin mahtipontisesti)

   Jeesuksen seuraajat, apostolit (=lähettiläät), tulivat tunnetuiksi vaatimattomasta elämäntavasta ja kulkivat jalkaisin (apostolin kyyti). Paavali sanoi ettei hän omista mitään.

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.