Euroopan parlamentti ja sen toiminta

Anonyymi

Onko mielekästä äänestää Euroopan unionin parlamenttivaaleissa?

On! Parlamentissa istuu tällä hetkellä 12 puoluetta, jotka edustavat vastaavia arvoja, kuin suomalaiset sisarpuolueensa. Suomalaiset europarlamentaarikot edustavat Euroopan parlamentissa samoja asioita kuin kotimaisessa politiikassa, mutta isommalla ja merkittävämmällä areenalla. Niinpä jokainen suomalainen europarlamentaarikko liittyy kotoisan puolueensa sisarpuolueeseen Euroopan parlamentissa tai jättäytyy sitoutumattomaksi. Esimerkiksi kokoomuksen ja RKP:n edustajat kuuluvat parlamentin tämän hetken suurimpaan puolueeseen, Euroopan kansanpuolueeseen (EPP) ja sosiaalidemokraatit Euroopan sosiaalistien ja demokraattien ryhmään (S & D).

Suurimman puolueen asettamasta komissaariehdokkaasta tulee todennäköisesti seuraava komission puheenjohtaja. Äänestämällä kokoomusta, tuet EPP:n kasvua ja demareita äänestämällä S & D:n kasvua, jos ehdokkaasi pääsee läpi. Aivan kuten kotoisessa politiikassa suurimmat puolueet ja näiden poliittiset linjat vaikuttavat EU:n politiikkaan. Tämä on rinnastettavissa Suomen eduskunnan kokoonpanoon ja toimintaan.

Parlamentti säätää Euroopan unionin lait yhdessä ministerineuvoston kanssa. Parlamentti myös hyväksyy tai hylkää lakiehdotukset ja unionin talousarvion. Toisaalta parlamentti valvoo komission ja EU:n eri toimielinten toimintaa. Se hyväksyy komission puheenjohtajan nimityksen ja voi erottaa koko komission. Parlamentin tulee myös huolehtia siitä, että EU:n toimielimet toimivat aina demokraattisesti.

Tärkeät Euroopan unionia koskevat päätökset edellyttävät aina parlamentin hyväksynnän!

Euroopan komissio valmistelee alustavan talousarvion, jonka jälkeen ministerineuvosto ja parlamentti käsittelevät talousarvion ja tekevät siihen tarvittavat korjaukset. Budjetti hyväksytään vasta, kun parlamentti on siihen tyytyväinen.

Parlamentin täysistuntoja ennen asiat käsitellään valiokunnissa. Pysyviä valiokuntia on 20, mutta tarvittaessa voidaan perustaa alivaliokuntia, erityisvaliokuntia ja väliaikaisia valiokuntia. Valiokunnat laativat mietintöjä, joista parlamentti äänestää täysistunnoissa.

Valikunnat:
- Ulkoasiat
- Ihmisoikeudet
- Turvallisuus- ja puolustuspolitiikka
- Kehitysyhteistyö
- Kansainvälinen kauppa
- Budjettivaliokunta
- Talousarvion valvonta
- Talous- ja raha-asiat
- Työllisyys- ja sosiaaliasiat
- Ympäristö, kansanterveys ja elintarviketurvallisuus
- Teollisuus, tutkimus ja energia
- Sisämarkkinat ja kuluttajansuoja
- Liikenne ja matkailu
- Aluekehitys
- Maatalous ja maaseudun kehittäminen
- Kalatalous
- Kulttuuri ja koulutus
- Oikeudelliset asiat
- Kansalaisvapaudet sekä oikeus- ja sisäaasiat
- Perussopimus-, työjärjestys- ja toimielinasiat
- Naisten oikeudet ja sukupuolten tasa-arvo
- Vetoomukset

Euroopan parlamentti edustaa Euroopan unionissa kansalaisia. Sillä on huomattava valta, sillä se on Euroopan unionin ministerineuvoston lisäksi toinen lakia säätävä elin. Parlamentti myös kertoo Euroopppa-neuvoston kokouksen aluksi parlamentin mielipiteen asioista. Ministerineuvosto eli valtioiden päämiehet, määrittelevät unionin yleiset poliittiset tavoitteet.

Ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja - (Euroopan ulkoasiainministeri) raportoin parlamentille kaksi kertaa vuodessa ulkoasioiden neuvoston politiikasta ja sen talousvaikutuksista.

Parlamentti hyväksyy Euroopan komission ja sillä on myös valta erottaa komissio! Parlamentti haastattelee komissaariehdokkaat, joita jäsenvaltiot ehdottavat ja valitsee komission puheenjohtajan.

Jos komissio tai ministerineuvosto on toiminut unionin toimintaperiaatteiden vastaisesti, parlamentti voi haastaa ne oikeuteen. Parlamentin mielipide huomioidaan myös ennen kuin ministerineuvosto voi nimittää Euroopan keskuspankin pääjohtajan.

Lähde: https://europarlamentti.info/fi/

Vaikka Suomesta parlamenttiin valitaan 13 (14?) ehdokasta ja heidän vaikutusvaltansa tuntuu merkityksettömältä 751 jäsenen parlamentissa, suomalaiset europarlamentaarikot voivat vaikuttaa ensinnäkin valiokunnissa ja toisaalta europuolueensa kautta. Euroopan parlamentissa suomalaisten meppien ensisijainen tehtävä ei ole ajaa Suomen etua, vaan samoja poliittisia päämääriä kuin he ajaisivat Suomessakin.

9

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Onneksi vaikuttaa siltä, että äänestysinnostus on viime kertaa suurempi.

      Se takaa järkevien, demokratiaa ja europpalaisia arvoja kannattavien edustajien valinnan.

      Kannattaa varoa EU:n hajottamista puuhaavien oikeistopopulistien touhuja.

      • Anonyymi

        Niinpä. Monille on jäänyt hieman epäselväksi, että EU:n parlamenttivaalit ovat kaikkein korkeimman tason vaalit, jotka luovat raamit alemmille toiminnoille. Periaatteessa parlamenttivaalit ovat eduskuntavaaleille hieman kuin eduskuntavaalit kunnallisvaaleille.

        Onneksi näitä asioita käsitellään melko laajasti jo peruskoulussa. Monet yläasteikäiset voisivat varmasti opettaa vanhempiaan, jotka ovat aivan pihalla. Sinänsä hämmästyttävää on, että Laura Huhtasaari, joka on ala-asteen opettaja, puhuu "euvostoliitosta" tai "eurostoliitosta", vaikka kyllä hänen pitäisi tietää paremmin. Syitä voi olla kaksi: a) Laura on tyhmääkin tyhmempi ja b) hän käyttää populistisia ja tunteisiin vetoavia kielikuvia pelotellakseen ihmisiä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Niinpä. Monille on jäänyt hieman epäselväksi, että EU:n parlamenttivaalit ovat kaikkein korkeimman tason vaalit, jotka luovat raamit alemmille toiminnoille. Periaatteessa parlamenttivaalit ovat eduskuntavaaleille hieman kuin eduskuntavaalit kunnallisvaaleille.

        Onneksi näitä asioita käsitellään melko laajasti jo peruskoulussa. Monet yläasteikäiset voisivat varmasti opettaa vanhempiaan, jotka ovat aivan pihalla. Sinänsä hämmästyttävää on, että Laura Huhtasaari, joka on ala-asteen opettaja, puhuu "euvostoliitosta" tai "eurostoliitosta", vaikka kyllä hänen pitäisi tietää paremmin. Syitä voi olla kaksi: a) Laura on tyhmääkin tyhmempi ja b) hän käyttää populistisia ja tunteisiin vetoavia kielikuvia pelotellakseen ihmisiä.

        Tietenkin puhutaan Eurostoliitosta, koska se on sellainen. Miksi asioista ei saa puhua niiden oikeilla nimillä? Olet vain niin sinisilmäinen valtavirtapaskaojassa hiljalleen eteenpäin lilluva pökäle, joka ei osaa nähdä muuta kuin sen ojan ja sen millä se on täyttynyt.


      • Anonyymi

        Millainen se "eurostoliitto" on? Se ei ole Euroopan unionin oikea nimi, joten miksi sitä pitäisi sellaiseksi kutsua?

        Oikeasti olen melko kyyninen ja keskustelu tällä palstalla vain lisää pettymystäni ja närkästymistäni ihmisiin.

        Tiesitkö, että viime vuonna toteutetussa 35 maan tutkimuksessa suomalaiset osoittautuivat medialukutaidoltaan parhaimmiksi? Kkokeeseen osallistuneet suomalaiset osasivat erottaa valheelliset uutiset todellisista uutisista selvästi paremmin kuin minkään muun kokeeseen osallistuneen maan koeryhmä. Tälle palstalle on eksynyt se porukka, joka ei erota tosiasioita valheista.

        Niin tai näin - demokratiaa tehdään aina enemmistön ja valtavirran ehdoilla. Ei demokratiaa ole sellainen systeemi, jossa vähemmistö määrää poliittisesta linjasta, ulkosuhteista ja yhteiskunnan kehityksestä. Perussuomalaiset ovat nyt suurin puolue, mutta vajaan 20 prosentin kannatuksella he eivät edusta enemmistön näkemyksiä - ainakaan, kun kaikki muut eduskuntapuolueet ovat eri mieltä perussuomalaisten kanssa mm. Euroopan unionista.

        Olet oikeassa. Olen valtavirtaa myötäilevä "pökäle", kuten älykkäästi argumentoit, mutta luotan demokratiaan ja mielestäni Euroopan unioni on parasta, mitä Eurooppa on saanut aikaan sitten painokoneen ja höyrykoneen keksimisen.


    • Anonyymi

      Taas eunukki kopioi tuota Euvostoliiton politbyroon propagandaa palstalle?!

    • Anonyymi

      Pitkä lista perusasiaa, mutta se ei poista sitä totuutta, että EU on kvasivaltio, joka on luonut velkakriisin ja aiheuttanut jäsenmailleen monenlaista ahdinkoa. Nykyinen EU on lakkautettava ja palautettava Eurooppaan oikeasti demokraattinen kansallisvaltioiden välinen yhteistyösopimus. Eihän yhteistyöhön tarvita valtiota imitoivaa järjestelmää, jonka tavoite on sen tunnustaminen maaksi, joka tarkoittaa kansallisvaltioiden muuttumista osavaltioiksi. EU on kurapaskaa, jota EU pakottaa nielemään sitä ja vaikenemaan sen mausta.

    • Anonyymi

      Tietenkin on mielekästä äänestää ja nyt se vasta tärkeää onkin. EU:n vakiorahaeliitti on saatava pois ohjaksista, sillä he vievät EU:ta sellaiseen suuntaan, josta valtaosa eurooppalaisista ei pidä. Tietenkin EU:n neuvottelupöytään tarvitaan sellaista ainesta, joka ymmärtää, että EU on kansallisvaltioiden välinen yhteistyöelin ja sopimus.

    • Anonyymi

      Näin EU paasaa ilmastonsuojelusta.
      Taitaa koko EU parlamentin porukka olla suurin paskapäästöjen aiheuttaja.
      Lentokoneilla lennellään ristiin rastiin kaikenmaailman kissanristiäisiin,
      paasaamaan ilmaston saastumisesta.

      https://imgur.com/a/Bj6WlD2

    • Anonyymi

      Ehdottomasti äänestettävä Heidi"ovi" Hautala jatkamaan eu:n harmaan talouden tutkimusryhmässä. Vai olisiko siihen joku sopivampi, esimerkiksi humalassa ajava tai rattiin nukahtava kolarikalle, mahdollisesti rokotuksen asiantuntija? Kovin on vaikeaa valinta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      223
      3460
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2181
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2081
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1955
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      80
      1630
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1371
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1271
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1257
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1217
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1198
    Aihe