hampaiden ja kielen puhdistus

Anonyymi

Luin hiljattain jutun, jossa vanhempi rouva oli mennyt hammaslääkäriin tarkastukseen ja lääkäri oli ihmetellyt hänen hampaitaan kun ne olivat niin hyvässä kunnossa. Ei ollut reikiä eikä hammaskiveä. Muutoinkin suu ja kieli oli terve. Tarkastuksen jälkeen lääkäri kysyi rouvalta, että millä hän pesee hampaansa. Rouva vastasi pesevänsä hampaansa tavallisella palasaippualla. Sanoi, että hänen nuoruudessa ei ollut hammastahnoja tai muita puhdistus aineita, joten on lapsesta saakka pessyt hampaansa saippualla. Haluaisinkin tietää, että onko palasaippuan käyttö hampaidenpesussa todella niin hyvä, että se estää hampaidenreikiintymisen ja hammaskiven muodostumisen? Ilmeisesti sen käyttö ei ole myrkyllistä eikä vaarallista.

11

116

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Oli kiva lukea jotain mitä itsekin olen kokenut!

      En tosin ole pessyt hampaitani saippualla, vaan pelkällä vedellä , enkä edes joka päivä. Luovuin hammastahnasta jo joskus neljäkymmentä vuotta sitten.
      En käynyt kuin muutaman kerran hammaslääkärin luona tuona aikana, ja paikat joita minulla on, sain jo 1970-luvulla. Joku vuosi sitten tarkistutin hampaani, eikä muuta vikaa löytynyt kuin yksi irronnut paikkaus. Lääkäri vain tuumi että, kumma juttu kun hampaat ovat kovat kuin sementti, eikä edes ole tulehduksia.

      No, olin kyllä oppinut että hammastahnassa on yleensä natriumlayrulsulfaattia, jota käytetään, paitsi auton pesuun, myös kun halutaan aiheuttaa punaisia tulehdusläikkiä ihoon kun testataan eri hoitovoiteita.
      Ihmekös tuo että myös hampaat tulehtuvat.
      Lisäksi tahnassa on usein bakteereja tappavia aineita, jolloin maitohappobakteerit tuhoutuvat suusta ja sijalle tulee mädättäjäbakteereja ja hengitys alkaa lemuta.
      Kyllä minullakin oli lemuava hengitys parikymppisenä, kun tungin hammastahnaa suuhuni. Onneksi lopetin ajoissa. Sen jälkeen ei ole hengitys haissut.

      Maitohappobakteerit pitävät hammaskiven poissa, kun on hiukan happoa syljessä.
      Sekin vaiva hävisi kun lopetin hammastahnan käytön.

      Onhan niitä sellaisia tahnoja, jotka ovat hellempiä suuta kohtaan, mutta niitäkään tuskin tarvitsee.

    • Anonyymi

      Jos ei ole hammaskiveä, on suuremmassa hammaseroosioriskissä, sillä yleensä happamassa suussa hammaskivi ei viihdy. Aina mainostetaan, miten vanhoina tosi hyvinä aikoina hampaat eivät reikiintyneet. Eivät reikiintyneet, mutta kuluivat ne luolaihmisilläkin.

      Eiköhän ole monen tekijän summa, jos sattuu olemaan hyvät hampaat. Syöminen on ollut koko elämän järkevää, ei sokeria ja säännölliset ruoka-ajat. Hampaat on pesty säännöllisesti - ilman harjaamista plakkia kertyy sekä sitä myötä usein hammaskiveäkin. Ehkä ei ole saanut tartuntana sitä ainoaa bakteerilajia, joka hampaita reikiinnyttää. Ei ole tupakoinut eikä kännännyt. Ei sairastanut syömishäiriöitä tai muitakaan vakavia sairauksia. Todennäköisesti lapsuuden perhe on hyvästä sosiaalisesta asemasta, jossa on ollut ymmärrystä ja varaa pitää terveydestä huolta.

      Vanhoissa ihmisissä on yhä myös niitä, jotka on saaneet tekarit rippilahjaksi. Kaikissa perheissä ei ole ollut ymmärrystä hampaiden hoidon suhteen, ja hyviä hampaita ei yleensä ole, ellei hampaita ja terveyttä ole hoidettu alusta lähtien hyvin. Eli resepti hyville hampaille on valita varakkaat ja valveutuneet vanhemmat.

    • Anonyymi

      Lapsille on opetettu jo pitkään että hammastahnaa ei kannata huuhtoa suusta. Pidän sitä ihan järjettömänä, tottakai pitää huolella purskuttaa ja huuhtoa. Voihan fluoritabletin sitten pureskella erikseen tai huuhtoa fluorivedellä. Itse uskon että ikeneisiin jätetty hammastahna ei ole hyväksi. Ennen sitä siveltiin fritsuihin, että lähtisi aikaisemmin pois.
      Isäni on just niitä, jolla ei vielä yli 60senäkään ollut reikiä, eikä pessyt hampaita. Sitten 90n paikkeilla alkoivat murentumaan.

      • Anonyymi

        Hammastahnassa oleva natriumlauryylisulfaatti aiheuttaa ihoärsitystä ja ientulehdusta. Aloita vaikka sivusta https://fi.wikipedia.org/wiki/Natriumlauryylisulfaatti

        Bakteereja tappavat tahnat aiheuttavat maitohappobakteerien korvaantumisen mädättäjäbakteereilla ja hengitys haisee sen mukaan.

        Vesi on parasta hampaillekin. Ei tarvitse herätessä hävetä hengitystään aamuisin.


      • Anonyymi

        Hammaslääkärit ohjeistaa edelleen tällaista mummoikäistäkin ettei hammastahnaa saa huuhdella pois. Mutta olen aina huuhdellut ja myös jatkan sitä, sillä ilmeisesti tahnan makeutukseen käytetyt keinoaineet ja muut makuaineet saa vain mahani sekaisin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Hammaslääkärit ohjeistaa edelleen tällaista mummoikäistäkin ettei hammastahnaa saa huuhdella pois. Mutta olen aina huuhdellut ja myös jatkan sitä, sillä ilmeisesti tahnan makeutukseen käytetyt keinoaineet ja muut makuaineet saa vain mahani sekaisin.

        Tuo nyt ei pidä paikkaansa, että hammaslääkäri kieltäisi hammastahnan huuhtelemista suusta pois.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tuo nyt ei pidä paikkaansa, että hammaslääkäri kieltäisi hammastahnan huuhtelemista suusta pois.

        Olen tuo edellinen kirjoittaja ja helsinkiläisenä joudun kiertämään eri hammashoitoloissa ja eri hammaslääkäreillä. Kaikki kysyvät että ethän huuhtele hammastahnaa suusta pesun jälkeen, sylkeminen riittää. Ensi kuussa tarkastuskäynti taas uudella hammaslääkärillä niin katsotaan mitä hän sanoo.


      • Anonyymi

        Jos hammaslääkärit olisivat vapaita itse päättämään mitä tehdään, niin ehkä hekin voisivat todeta että hammastahnoista on myös harmia.
        Hengitys haisee mädänneeltä, jos ottaa vahvoja hammastahnoja ja suuvesiä.
        Käytin aikoinaan Vademecum- suuvettä, koska luulin että se tekisi hengitykseni paremmaksi, mutta kävikin päinvastoin. Ikinä en tunge enää desinfioimisaineita suuhuni! Ja hampaat ovat kunnossa kun käyn näyttämässä hammaslääkärille vuoden parin välein.
        Jos olisi pakko käyttää, ostaisin terveyskaupasta Veleda- hammastahnaa.


    • Anonyymi

      Ikää mulla on 43-vuotta ja ei ole yhtään reikää hampaissa ja ihan olen koko ikäni pessyt hampaani tavallisella hammastahnalla.

    • Anonyymi

      Olisikohan totta mitä sanot? Kaveri käytti aikoinaan reilusti hammastahnaa, jopa töissäkin hän piteli tahnaa suussaan. Kai hän oli tietoinen siitä että hengitys haisi, ainakin kaikki lähistöllä sen huomasivat ja pitivät parin metrin välimatkan.

      • Anonyymi

        Fluori on se mikä suojelee hampaita. Muut aineet ovat vain höysteitä että tahnaa ostettaisiin.
        Voihan niitä fluoritabletteja pureksia ilman tahnaakin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2052
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      46
      1591
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      29
      1471
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      20
      1451
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1431
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1415
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1377
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1310
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1240
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1227
    Aihe