Olkiluoto 3 viivästyy

Anonyymi

Voimala ei valmistu alkuperäisessä aikataulussaan.

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000006147641.html

"Olkiluoto kolmosen laitostoimittaja ilmoitti keskiviikkona lykkäävänsä projektiaikataulun toimittamista ydinvoimayhtiö Teollisuuden Voimalle.

TVO kertoi jo huhtikuussa, etteivät työt edenneet alkuvuonna aikataulussa. Polttoainetta ei asenneta reaktoriin TVO:n mukaan ainakaan ennen elokuun loppua.

11

50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Ja sitten kun valmistuu....niin kai on jo joditabut hankittu ja ydinsuoja valmiiksi? Taatusti räjähtää 3 tsernobilin verran...

      • Anonyymi

        Muutan pois suomesta kun käynnistyy ole tarkasti tietoine miten on hoidettu esim hitsakset kun aikoinaan oppilaanani ollut kaveri kertoi totuuksia


    • Anonyymi

      Vaikkei mennyt ihan niveleen tuo Olkiluodon viritelmäkään, niin Hanhikiven ensimmäisestä taitaa tulla savolainen projekti, eli aloittamista vaille valmis.

      Olkoon ydinvoimasta mitä mieltä tahansa, niin byrokratia on tarttunut kyllä hyvin suomalaiseen päätöksentekoon.

      Otetaan esimerkiksi Angry Birds tunneli Vantaan lentoasemalta Tallinnaan. Heppu joka sitä puuhaa tekisi sen yksityisellä rahalla viidessä vuodessa valmiiksi.

      Ilmasto kiittäisi, kun rahtia ja matkustajia siirtyisi raiteille.

      No mitä sanoo byrokraatit. Ei ei ei. Asiaa pitää vatvoa ainakin 20 vuotta, koska vatvominen on kivaa, ja byrokraatti pääsee eläkkeelle 20 vuoden kuluttua. Ja jos jotain tehdään, niin se pitää tehdä veronmaksajien kustannuksella eikä yksityisellä rahalla.

      Ilmasto ei kiitä, ja lentoliikenne Keski-Eurooppaan jatkaa kasvamistaan.

      • Anonyymi

        Selvähän tuo nyt on ettei maiden välisiä tunneleita luviteta viikossa.
        On otettava huomioon nykyinen ja tuleva turvallisuustilanne jne.


    • Anonyymi

      Nyt hesarissa näin:

      www.hs.fi/talous/art-2000006176296.html

      Uutisen mukaan OL3 käynnistyminen viivästyy edelleen puoli vuotta. Arevan kanssa keväällä 2018 tehdyn sopimuksen mukaan voimalan tulee olla valmis vuoden 2019 loppuun mennessä tai Arevan maksettavaksi lankeaa korvauksia, jotka voivat olla viivästyksen pituudesta riippuen enintään 400 miljoonaa euroa.

      Ranskan veronmaksajille tulossa siis lisää laskua Arevan osaamattomuudesta.

      • Tuskin Ranskan veronmaksajille...


      • Anonyymi
        Enevpk1 kirjoitti:

        Tuskin Ranskan veronmaksajille...

        Vuonna 2017 Arevassa tehtiin uudelleenjärjestelyjä toimialojen ja omistusten suhteen. Suurin osa yrityksestä meni EDF:lle, mutta OL3 projektista siihen liittyvine tappioineen vastaa Areva S.A.

        Ainakin Wikipedian mukaan Areva S.A. on vuonna 2019 Ranskan valtion omistama yhtiö, jonka pääasiallinen tehtävä on kantaa vastuu OL3:sta ja sen tappioista. Maksumiehiksi joutuvat siis Ranskan veronmaksajat.


    • Anonyymi

      Mahtaa olla aika haasteellista rakentaa ydinvoimala, mielestäni se kertoo jo jotain millaisen asian kanssa ollaan tekemisissä. Kun ydinvoimalat on niin yleisiä kuitenkin niin miksi niistä uutisoidaan niin vähän, ydinvoimala on vähän mysteeri..
      Miksi se on niin jumalattoman kallis?
      Miten ihmeessä voi minkään rakentaminen kestää näin kauan?

      Kun ajatellaan sitä resurssien määrää mitä siihen ydinvoimalan tekemiseen käytetään niin aatelkaa nyt, kauanko menee tehdä putki, liittää siihen toinen putki, tehdä sähköasennuksia kerro se 10-15 vuodella = Yksi työmaa, keskikokoisen kauppakeskuksen kokoinen. Kauppakeskuksessakin tehdään mittavat lvi ja sähkötyöt ja kaikkea muuta. Miten yhden yhden padan ympärille tehtävä tekniikan rakentaminen voi kestää 15 vuotta.

      "rakentaminen alkoi 2005, suunniteltu valmistumisvuosi oli 2009"
      (wikipedia)

      Luulisi asian kiinnostavan mediaa vähän enemmän, yleensä toimittajat on sangen uteliaita asioista.

      • Anonyymi

        Ydinvoimaloiden rakentamisessa hankaluutena ei ole itse rakentaminen vaan säännöt ja määräykset, jotka rakenteiden on täytettävä jotta voimalaa saisi käyttää. Jokainen asia joudutaan tarkistamaan ja dokumentoimaan moneen kertaan.

        Plussapuolena se, että sääntöjen mukaan rakennetut voimalat aika harvoin poksahtelevat. Miinuksena se, että homma on mielettömän hidasta, byrokraattista ja kallista. Tuo sitten houkuttelee projekteihin osallistuvia alihankkijoita tekemään tahallisia virheitä, joita Arevankin historiaan mahtuu. Esimerkkinä vuoden 2015 Flamanvillen ydinvoimalassa paljastuneet teräsrakenteiden heikkoudet, joihin liittyvien tarkistusten vuoksi jouduttiin väliaikaisesti sulkemaan useita saman alihankkijan rakenteita sisältäviä ydinvoimaloita ja jotka nostivat sähkön hintaa Euroopassa.

        Arevalla ajateltiin virheellisesti että OL3:ssa voisi joissakin asioissa oikaista ja se otettiin huomioon projektin hinnoittelussa. Areva S.A. kun ei ollut koskaan aiemmin päävastuussa ydinvoimaloiden rakentamisesta joten hanketta hinnoiteltaessa ei ymmärretty siihen liittyviä ongelmia. Kun ne ongelmat sitten tulivat eteen niin siitä alkoi oikeustaistelu, joka päättyi TVO:n voittoon.

        Kyllä OL3 ongelmista on aika lailla kirjoiteltu. Kun Areva oli Ranskalle Nokian kaltainen kansallisen ylpeyden aihe niin sen sortuminen tämän projektin yhteydessä otettiin siellä päin aika raskaasti.


    • Anonyymi

      "Ydinvoimaloiden rakentamisessa hankaluutena ei ole itse rakentaminen vaan säännöt ja määräykset, jotka rakenteiden on täytettävä jotta voimalaa saisi käyttää. Jokainen asia joudutaan tarkistamaan ja dokumentoimaan moneen kertaan."

      Silti, luulisi yhteiskuntaa/kansalaisia asia kiinnostavan enemmänkin.
      Voisi kiinnostaakkin mutta se on paljon kiinni siitäkin että uutisoiko kukaan.
      Miksi ei uutisoida enempää, olisi kiinnostavaa nähdä ihan se että mitä joinakin työpäivinä on ihan konkreettisesti tehty, mihin sitä aikaa todella oikeasti menee.

      • Saattaa olla sekä yrityssalaisuuksia, että valtiollista turvallisuutta ajatellen hieman rajoitettu yksityiskohtaista uutisointia.


    Ketjusta on poistettu 6 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      272
      2763
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      74
      1480
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      42
      1446
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      33
      1223
    5. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      7
      1164
    6. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      27
      1163
    7. Kellä on rumin tukka?

      Kuka on haapaveden rumin ihminen? Vinot silmät ja ikivanha mersu?
      Haapavesi
      9
      1161
    8. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      45
      1161
    9. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      43
      1099
    10. Kuinka paljon nalle harmittaa

      Kun mä saan panna hehkua ja sä et? :)
      Ikävä
      10
      1080
    Aihe