Suomen pienuus ei ole este globaaleille ongelman ratkaisuille

Anonyymi

Pienen Suomen olisi helposti mahdollista ryhtyä sanoista tekoihin ja ratkaisemaan globaaleja ympäristöongelmia silmänlumetemppujen sijaan. Biopolttoaineiden tuottamiseksi on jo olemassa käyttökelpoista teknologiaa ja biopolttoaineet voidaan valmistaa yhteensopiviksi fossiilisten polttoaineiden kanssa. Kaidin kaavailema laitos Kemiin on oikean suuntainen, mutta sopii huonosti yhteen metsäteollisuuden kasvusuunnitelmien kanssa. Metsät ovat Suomessa jo muutamia luonnonsuojelualuita lukuun ottamatta talouskäytössä eikä puunkäyttöä voida enää lisätä merkittävästi. Kaidin biojalostamon raaka-ainepohja on kestämättömällä pohjalla mutta tarjolla on vaihtoehtoja.

Uusiutuvia raaka-aineita biopolttoaineiden tuottamiseksi on kuitenkin maailma täynnä ongelmaksi asti. Liikakansoitus vie elintilaa luonnolta ja hävittää niin eläimiä kuin kasveja sukupuuttoon. Jos yhdestä tämmöisestä ylimääräisestä saataisiin tuotettua 10 kg biopolttoainetta (esim. FAME, Fat Acid Methyl Ester) voitaisiin laskennallisesti arvioida esim. Kaidin Kemin laitoksen 200 000 t kapasiteetille tarvittavan raaka-aineeksi noin 20 miljoonaa ylimääräistä, joille ei ole elintilaa maapallolla. Kuljetusmääränä tämä vastaisi noin 20 milj. x 0,075 t = 1,5 milj t. Määrä olisi kuljetettavissa supertankkerilla kolmessa kuormassa. Kaidin kaavailema biopolttoainelaitos perustuu uuteen kehitteillä olevaan teknologiaan, jonka toiminnasta ei ole kokemusta eikä teollisia sovelluksia. FAME -tuotanto on sitä vastoin jo olemassa olevaa teknologiaa ja kuluttaa vain vähän energiaa pyöriäkseen. Mainittakoon, että 200 000 t vastaisi noin 10% Suomen nykyisestä dieselpolttoaineen kulutuksesta.

Tämmöinen 1,5 milj. t/vuosi raaka-aineen käyttö olisi mahdollista vielä moninkertaistaa ja samalla ratkaista pysyvästi sekä CO2 -ongelma että luonnon monimuotoisuuden häviäminen maailmanlaajuisesti. Totaalinen ekokatastrofi voitaisiin ehkä välttää tai ainakin sitä voitaisiin viivästyttää. Kun ympäristöarvot ovat Suomen hallituksella nyt kovasti tärkeinä listalla, odottaisin esiin tuloja tässä asiassa eikä ongelman lakaisua piiloon maton alle.

10

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Tuulella tuotetun sähkön hinta on noin 3 senttiä/kilowattitunti. Suomessa kehitetyn yksinkertaisen mikrobiologisen reaktorin avulla tuulisähkön energia voidaan säilöä synteettisenä biometaanina. Bensalitraa vastaavan kaasumäärän hinnaksi tulee ennen veroja noin 60 senttiä. Autot voidaan muuttaa noin 3000 eurolla kaasukäyttöisiksi. Raskaat ajoneuvot taasen käyvät hyvin nesteytetyllä metaanilla.
      Synteettistä metaania tuottava tekniikka on parhaillaan astumassa markkinoille.

      • Anonyymi

        Polttomoottoritekniikka ei sovi enää edes autoteollisuudelle. Tulos on liian edullinen verrattuna sähköautoon.
        Kannattaa rakentaa sähköautoja ja kieltää polttomoottorit. Näin saadaan enemmän markkina-arvoa tuotteille. Valitettavasti kuluttajaa ei kuunnella, eikä hänestä välitetä.


    • Anonyymi

      No mutta, unohtuiko teiltä se asia, että nuo uusiutuvat luonnonvarat on tältäkin vuodelta kulutettu ?

      • Anonyymi

        Tuuli ei lopu, sen tuottamalla sähköllä voidaan tehdä rajattomasti synteettistä metaania (maakaasua). Raaka-aineina hiilidioksidi ja vesi.


    • Anonyymi

      MUOVILLA SAMA LÄMPÖARVO KUIN ÖLJYLLÄ!!!!!!

      Eli mitä pohjoismaiden tulisi tehdä????
      Tietenkin tuottaa muovijätteet tänne poltettavaksi koska täällä lämpöä tarvitaan toisinkuin etelän maissa.
      Savukaasusta voidaan tehdä polttoainetta vaikka sähköä tarvitaan paljon. Koska raaka-aine on ilmaista.
      Uusiomuovia ei kannata tehdä. Senhän tietää jo siitä etteivät jätemuovin tuottajat tee sitä.
      Tietenkin on mahdollista että Suomalaiset ovat keksineet mullistavan keinon uusiomuovin tekemiseen. En ole sellaista kyllä kuullut.

      • Anonyymi

        Muovi voidaan kaasuttaa, kuten muukin jäte, vedyksi, häkäkaasuksi ja hiilidioksidiksi. Kaasuseos osataan muuttaa mikrobireaktorin avulla metaaniksi (maakaasuksi). Jos halutaan muuttaa kaikki hiilidioksidi metaaniksi, on kaasuseokseen vielä lisättävä tuulisähkön avulla vedestä tuotettua vetyä.

        Tekniikkaa viedään Suomessa käytäntöön. Erilaisista kaasutettavista jätteistä on tulossa rahalähde.


    • Anonyymi

      Jätteitä on kaasutettu jo ainakin kymmen vuotta isossa mittakaavassa. Kaasutettavat jätteet eivät ole kultakaivos, niistäkin jää aina jätteitä
      kaasutuksen jälkeen.

      Helpointa on polttaa kaasutettu jätekaasu ja tehdä sähköä ja/tai lämpöä. Metaaniksi muuttaminen on kallista eikä edes järkevää. Metaani poltetaan ja taas tulee CO2 päästöjä. Kaikki hiilivedyt tuottavat palaessaan CO2:ta. Metaanin pysyvässä varastoinnissa ei ole mitään järkeä.

      • Anonyymi

        Sähkön ulosmyyntihinta on alhainen. Monissa maissa ei lämmöllä ole lainkaan markkinoita ja ilmaston lämpenemisen vuoksi suuren osan vuotta tuotetaan lämpövoimaloilla vain hukkalämpöä. No, porttimaksuilla ja verotuksella voidaan tietysti ylläpitää kannattamatonta bisnestä.

        Suomessa kehitetyllä tekniikalla voidaan kaasuttaa siten, että kaasuslaitteesta ulos saatava kaasu sisältää noin 30 % vetyä, 55 % häkäkaasua ja loput on hiilidioksidia. Mikrobien kiintoainereaktorilla vety ja häkä osataan edullisesti muuntaa metaaniksi, joka puhdas polttoaine moneen käyttöön. Jokainen metaanikuutio vähentää fossiilisen polttoaineen pumppausta maasta litralla. Näin alenee hiilen lisääminen luonnonnon kiertokulkuu n.


    • Anonyymi

      Biopolttoaineen raaka-aineen tuotanto ja sen valmistus kuluttaa 50-100% sillä saatavasta energiasta.

      • Anonyymi

        Miten ihmeellä? Jätteen tai puumaisten sivuvirtojen kaasutuksessa lämmöksi muuttuu 15 % energiasisällöstä. Edelleen metaaniksi muuttaminen kiintoainemikrobi reaktorin avulla hyötysuhde on 85 %. Kaasumainen sivuvirta kuten esimerkiksi vety klooritehtaista on suoraan käyttökelpoista metaaniksi 85 % hyötysuhteella.

        Kun vesi on vetylähteenä ja hiilidioksidi saadaan suoraan esimerkiksi olut- tai viinatehtaasta, kokonaishyötysuhde on ainakin 50%. Lisäksi hukkalämmölläkin on jonkinlainen arvo. Kun tuulisähkön hinta on 3 senttiä kilowattitunnilta ja metaanikuution (joka vastaa litraa öljyä) energiasisältö on 10 kilowattituntia, öljylitraa vastaavan metaanikuution hinnaksi tulee ennen veroja 60 senttiä.


    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      41
      2184
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      50
      1714
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      35
      1537
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      42
      1508
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1456
    6. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1450
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      3
      1417
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1351
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      4
      1275
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      7
      1243
    Aihe