Turkisten puolesta!

Nina

Miksi turkiksista keskustellaan aina negatiivisesti? Olisi joskus mukavaa käydä asiallista keskustelua turkiksista ja niiden käytöstä. Tuntuu siltä, että esimerkiksi turkismuodista ei saa aikaan kunnollista keskustelua.
Aina joku vouhottaja tuo täällä esiin omia mielipiteitään, jotka on mitä ilmeisemmin kuullut tai lukenut jostakin. Varsinaisia omia mielipiteitä näillä edellä mainituilla tuskin on.
Ja tuskin he edes tietävät mistä puhuvat.
Itse olen turkisten käyttäjä ja tulen myös aina olemaan. Turkisten vastaisia kampanjoita en oikein ymmärrä. Sillä turkiksista saadaan paljon tuloja Suomeen. Suomen turkistarhoilla eläimiä kohdellaan vielä hyvin, mutta kuinkas asiat ovatkaan muualla. Joten kun te vastustatte Suomen turkistuotantoa, niin samalla te vahvistatte turkisten tuotantoa alueilla, joissa eläimiä kohdellaan todella huonosti. Siis miettikää vähän ennen kuin toimitte. En itsekään ostaisi näissä maissa tuotettuja turkiksia, sillä minäkään en hyväksy tuollaista eläinten kohtelua.
Turkki on erinomainen vaate Suomen ilmastossa. Itselläni on yli 20 vuoden kokemus turkin käytöstä, enkä enää osaa käyttää juurikaan muuta talvitakkia. Turkin ylittämättömyys suojana pakkasta vastaan on tosiasia, josta kukaan ei voi olla eri mieltä. Vaadin turkiltani laatua, joten ainoastaan kotimaiset nahat kelpaavat minun turkkini materiaaliksi.
Mistä sitten tiedän turkisteni alkuperän? Ainakin minun kohdallani se on helppoa, sillä turkkurini hankkii nahat itse Vantaan turkishuutokaupasta. Jokaisen myytävän nahkaerän
tiedot ovat myyjän tiedossa ja siten myös ostajan selvitettävissä. Siten olen itsekin selvillä nahkojen alkuperästä.
Joten säilytetään turkistarhaus Suomessa ja vastustetaan vain halpamaiden turkistuotantoa.

21

1195

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Sehän on jokaisen oma asia mitä päällensä haluaa laittaa. En minäkään mikään turkisten kiihko vastustaja ole mutta en kyllä turkkiakaan huolisi. Olen toistaiseksi pärjännyt suomen talvessa ihan toisenlaisellakin varustuksella eikä ole tarvinnut palella. En usko että kukaan turkkia välttämättä tarvitsee. Kyllä suomalaisillakin tarhoilla turkiseläinten elinoloissa olisi parantamista. Vaikka siitä voitaneenkin olla yhtä mieltä että täällä eläimet lopetetaan varmasti inhimillisemmin...

    • Joku**

      "Suomen turkistarhoilla eläimiä kohdellaan vielä hyvin"

      Mistäs tiedät, oletko kenties käynyt paikan päällä tutustumassa eläinten oloihin? Paremmat olot niillä varmasti on verrattuna joihinkin Aasian turkiseläimiin, mutta silti eläimiä ei todellakaan kohdella hyvin. En kuitenkaan hyväksy turkistarha-iskuja, esim. minkki saa luonnossa paljon tuhoa aikaan eikä kuitenkaan kestä Suomen talvea hengissä. Turkistarhaus pitäisi kieltää lailla, mutta pukeudu sinä vaan kuolleen eläimen nahkaan jos huvittaa.

      • H.M.

        Nahkatakit ja nahkasaappaatkin tehdään tiettävästi kuolleen eläimen nahasta. Mitä eroa siinä nyt sitten on jätetäänkö siihen pintaan karvoja vai käsitelläänkö sileäksi.


      • ------
        H.M. kirjoitti:

        Nahkatakit ja nahkasaappaatkin tehdään tiettävästi kuolleen eläimen nahasta. Mitä eroa siinä nyt sitten on jätetäänkö siihen pintaan karvoja vai käsitelläänkö sileäksi.

        No ei siinä mitään eroa olekaan. Nyt on kuitenkin kyse turkiksista eikä tuotantoeläimistä.


    • Ihmiset ovat kyllä aina olleet itsekkäitä ja valitettavasti eläimet saavat tästä maksaa kalliisti. Minusta sekin on julmaa että turkiseläimet syntyvät, kasvavat ja elävät ahtaissa epäinhimillisissä kopperoissa lyhyen ja kurjan elämänsä loppuun vain ja ainoastaan sen takia että sinä ja kaltaisesi ihmiset saavat turkin.
      Sehän on selvää että kengissä yms on kyllä nahkaa mutta esimerkiksi lehmän nahka kengissä ei ole läheskään sama asia kun turkki. Lehmiähän teurastetaan muutenkin ruuaksi mikä on täysin hyväksyttävää minun mielestäni. Miksi ei samalla voisi hyödyntää koko lehmän nahkoineen kaikkineen...
      Eikä esim lehmien oloja voi mitenkään verrata turkiseläinten oloihin.
      Turkiseläimistä ei kuitenkaan käsittääkseni muuta hyötyä ole kun se turkki...joka kyllä on paljon kauniimpi eläimellä itsellään kun ihmisellä...
      Minä en ainakaan osta ikinä mitään rättiä jossa on karvankaan verran turkista...

    • Aikuinen Nainen

      Olen itse myös tyytyväinen turkinkäyttäjä. Minun ostopäätöksiini tai kulutuskäyttäytymiseeni ei vaikuta pienten ääriryhmien harjoittama turkisvastainen propaganda.

      Maailma ei sen valmiimmaksi tule, vaikka turkistarhaus kiellettäisiinkin. Maailma on täynnä kaikkea pahaa; lapsityövoiman käyttöä, ihmiskauppaa, kidutuksia, maatalouden tehotuotantoa. Teurasbroilerin kasvatus filesuikaleiksi kaupan kylmätiskiin ei ole myöskään kovin kaunista katseltavaa. Samoin yksityisautoilu on joistakuista tuomittavaa, metsien hakkuut, jne. jne. Listalle ei löydy edes loppua.

      Itse omistan tällä hetkellä mustan täyspitkän minkkiturkin. Hieron tällä hetkellä kauppaa myös paremmin autoilukäyttöön soveltuvasta 3/4 mittaisesta minkkiturkista. Vielä en ole ostopäätöstä tehnyt, mutta jos en sitä vielä tänä talvena hankin, niin sitten viimeistään ensi vuonna.

      Joskus kuulee ihmettelyjä, etteikö muka toppatakilla tarkene Suomen talvessa. Kyllä varmaan tarkenee, mutta kyse ei olekaan siitä, että turkki ja toppatakki olisivat toisensa poissulkevia vaatekappaleita. Molempia tarvitaan, mutta eri käyttötarkoitukiin. Toppatakki on oiva juttu ulkoilussa ja talvisessa lenkkeilyssä, turkki sensijaan on tarkoitettu kaupunkikäyttöön, teatteriin, yleensä tilaisuuksiin, joihin edellytetään muutoinkin parempaa pukeutumista.

      • Nainen

        Yleensä nämä turkin käyttäjät onkin vanhempaa väkeä. Turkit ei taida enään nuorempaa polvea kiinnostaa.
        Ei se turkisten vastainen propaganda varmasti vaikuta kenenkään muunkaan ostopäätökseen. Viimekädessä se on jokisen oma valinta mitä päällensä haluaa laittaa.
        Hienompaan pukeutumiseen löytyy kuitenkin muutakin kun turkki. Sekään ei siis ole mikään puolustus.
        Oikeassa olet että maailmassa on kyllä paljon muutakin pahaa ja vääryyttä.
        Se on sitä ihmisten itsekkyyttä...oman edun tavoittelua vaikka muut (ihmiset tai eläimet) joutuisivatkin kärsimään.


      • "Maailma ei sen valmiimmaksi tule, vaikka turkistarhaus kiellettäisiinkin. Maailma on täynnä kaikkea pahaa "

        Olisipa ainakin yksi paha listalla vähemmän, kun turkistarhaus kiellettäisiin. Ei turkkeja tarvita nyky-yhteiskunnassa.


      • Emmi

        mutta sinäkin voit kulutustottumuksillasi vaikuttaa siihen, että saadaanko maailmaa muutettua parempaan vai huonompaan suuntaan!Ei kannata ajatella, että miksi minä uhrautuisin kun ei se kuitenkaan mitään hyödytä. Se hyödyttää, kaikki asiat lähtevät yksilöstä ja se on pieni, mutta tarpeellinen askel kohti parempaa.

        Otappa sinäkin selvää turkistarhauksesta ja sen julmuudesta, ja mieti sen jälkeen kahdesti haluatko jatkaa ja kannattaa tätä julmuutta vai boikotoida turkistuotantoa ja olla heikompiesi puolella jotta tästä maailmasta tulisi edes hivenen parempi paikka meille kaikille elää.


    • Ihminen

      Ihan vaan siks kun niissä ei ole mitään positiivista.
      Ja sitäpaitsi tuo ei ole asiallista keskustelua että kutsut ihmisiä jotka asiasta keskustelevat vouhottajiksi jotka ovat "mielipiteensä" jostakin kuulleet tai lukeneet. Ei täällä kukaan vouhota sen enempää kun sinäkään.
      Yritä ymmärtää että kaikki eivät pidä turkiksista ja menetelmistä joilla niitä tehdään. Siinä ei ole mitään vouhottamista.
      Kaikki turkisten käyttäjätkö sitten omistavat vain oikeita mielipiteitä ja vastustajat ei! HÖPÖ HÖPÖ. Minä en ainakaan ole mitään mistään lukenut ja kyllä...tämä on ihan minun oma mielipiteeni: Turkki kuuluu eläimelle eikä ihmiselle. On täysin itsekästä ajatella muuta. Mitäpä rikkaat muuta osaavatkaan kun olla itsekkäitä.

      • vesipisara2

        jos haluaa..Tän löysin taannoin jostain.en kyllä muista mistä, mutta olen säilyttänyt sen siitä asti, jos joku haluaa nähdä miten jossain maissa kohdellaan eläimiä, niin hän on hyvä ja katsoo kyseisen linkin. Ja painotan, että tiedän, että video ei ole suomesta..!!!http://www.peta.org/feat/stellavid/


      • .....
        vesipisara2 kirjoitti:

        jos haluaa..Tän löysin taannoin jostain.en kyllä muista mistä, mutta olen säilyttänyt sen siitä asti, jos joku haluaa nähdä miten jossain maissa kohdellaan eläimiä, niin hän on hyvä ja katsoo kyseisen linkin. Ja painotan, että tiedän, että video ei ole suomesta..!!!http://www.peta.org/feat/stellavid/

        Eläinsuojelijat tietyissä fanaattisissa ääriliikkeissään ovat kyllä itsekin kiduttaneet eläimiä tehdäkseen oikein brutaaleja filmejä siitä miten julmasti eläimiä kohdellaan.
        Supikoira on varsin helppo varastaa turkistarhaiskun yhteydessä tällaiseen filmiin, koska supikoiran luonollinen puolustautumiskeino hitaana juoksijana on tekeytyä kuolleeksi. Sitten vaan kamera pyörimään ja filmi nettiin. Tarkoitus pyhittää keinot.


      • Eläinrakas...
        ..... kirjoitti:

        Eläinsuojelijat tietyissä fanaattisissa ääriliikkeissään ovat kyllä itsekin kiduttaneet eläimiä tehdäkseen oikein brutaaleja filmejä siitä miten julmasti eläimiä kohdellaan.
        Supikoira on varsin helppo varastaa turkistarhaiskun yhteydessä tällaiseen filmiin, koska supikoiran luonollinen puolustautumiskeino hitaana juoksijana on tekeytyä kuolleeksi. Sitten vaan kamera pyörimään ja filmi nettiin. Tarkoitus pyhittää keinot.

        Todellinen eläimen ystävä ei tee sellaista!


      • ....
        Eläinrakas... kirjoitti:

        Todellinen eläimen ystävä ei tee sellaista!

        Todellinen eläinten ystävä ei myöskään päästäisi tuhatta minkkiä vapaaksi syömään lähiseudulta kaikki pesivät linnut, munat ja mitä tahansa elävää minkki nyt kohtaakin. Mutta eläinsuojeluaktivistit päästävät.


      • Eläinrakas...
        .... kirjoitti:

        Todellinen eläinten ystävä ei myöskään päästäisi tuhatta minkkiä vapaaksi syömään lähiseudulta kaikki pesivät linnut, munat ja mitä tahansa elävää minkki nyt kohtaakin. Mutta eläinsuojeluaktivistit päästävät.

        Minä en kyllä sitäkään kannata mutta ymmärrän kyllä turkisten vastustajien pointin.
        Päivittäinhän sitä kuitenkin tapahtuu luonnossakin! Eläimet syövät toisiaan elääkseen.


      • mielipide
        .... kirjoitti:

        Todellinen eläinten ystävä ei myöskään päästäisi tuhatta minkkiä vapaaksi syömään lähiseudulta kaikki pesivät linnut, munat ja mitä tahansa elävää minkki nyt kohtaakin. Mutta eläinsuojeluaktivistit päästävät.

        Ideahan näissää iskuissa on myös saada aikaiseksi keskustelua, jota ei muuten saada aikaiseksi.Itse ymmärrän tietyssä mielessä näitä aktivisteja,vaikka en luontoon päästämistä kannatakaan.Kannatan kuitenkin muita laittomia ja laillisia keinoja


    • tarkenen

      Oletko itse käynyt suomalaisessa turkistarhassa, kun noin kovaan ääneen sitä puolustat. Suomessa on kyllä asiat paremmin kuin esimerkiksi Kiinassa, mutta meilläkin parannettavaa on ainakin muutaman eläinsuojeluyhdistyksen verran. Käyhän joskus katsomassa, mistä kiiltävät kaapusi revitään!

    • jenni

      "Aina joku vouhottaja tuo täällä esiin omia mielipiteitään, jotka on mitä ilmeisemmin kuullut tai lukenut jostakin. Varsinaisia omia mielipiteitä näillä edellä mainituilla tuskin on.
      Ja tuskin he edes tietävät mistä puhuvat."

      Millä oikeudella sä teilaat turkisten vastustajat tyhmiksi vailla omaa mielipidettä oleviksi? Todella epäkypsä kommentti! Jos olet muita parempi turkissasi, niin kommenttisi ainakin on täysin typerä.

    • Joanna

      mee sä itsekäs P**** vaan turkistarhalle kattoomaan mistä ne sunki vaattees revitään ja kuinka "hyvin" niitä eläin parkoja kohdellaan!!

      • gegs

        Tarhattavilla turkiseläimillä on siis edelleen samat vaistot ja tarpeet kuin villeillä sukulaisillaan: liikkumisen ja saalistamisen tarve sekä monenlaisia sosiaalisia tarpeita. Tarhaolosuhteissa ne eivät voi toteuttaa mitään näistä.

        Turkiseläimiä tarhataan verkkopohjaisissa häkeissä, joissa ketuilla ei ole mitään virikkeitä, ja minkeillä vain puinen pesäkoppi. Tilaa on yhdelle ketulle noin viidesosa neliömetriä. Luonnossa ketun normaali elinpiiri on useita neliökilometrejä ja se liikkuu paljon, vaikka ravintoa olisi saatavilla helpostikin. Minkin reviiriin voi luonnossa kuulua kymmenenkin kilometriä rantaviivaa, häkissä vettä on saatavilla vain juomakupissa. Turkiseläimen tila häkissä saattaa siis olla miljoonasosa sen normaalista elintilastaan. Esimerkiksi eläintarhoissa, joita niitäkin yleisesti pidetään eläimille aivan liian ahtaina, ketun vähimmäiskoko on 1000 neliömetriä kahta perheryhmää kohden.

        Virikkeettömät olot

        Virikkeettömästä ja ahtaasta elinympäristöstä johtuen turkistarhojen eläimet ovat usein pahasti häiriintyneitä. Niillä esiintyy paljon stereotyyppistä käyttäytymistä, eli ne voivat tunnista toiseen toistaa samaa liikerataa, esimerkiksi pomppia häkin etuseinästä toiseen taukoamatta. Puutteellisten olosuhteiden seurauksena turkiseläimet voivat myös alkaa purra itseään tai toisiaan, ja ne voivat jopa syödä häkkitoverinsa. Turkistarhoilta voikin löytää häkeistä puoliksi syötyjä eläimiä. Myös omien poikasten tappamista esiintyy, huomattavasti enemmän kuin luonnossa.

        Tuskalliset häkkiolot voivat aiheuttaa myös luonnotonta pelokkuutta. Kun turkistarhaajat availevat eläinten häkkien ovia esitellen eläimiä, jotka kyyhöttävät häkin nurkassa, he selittävät kysymyksen olevan siitä, että häkki on eläimen koti, josta se ei halua ulos. Mikä tahansa normaali eläin kuitenkin samassa tilanteessa tutkisi uteliaana uusia paikkoja. Turkiseläimet eivät välttämättä tähän pysty erään häiriökäyttäytymisen muodon eli sairaalloisen pelokkuuden vuoksi.

        Roskaruokaa turkiseläimille

        Häkkiturkiseläinten ravinto poikkeaa huomattavasti luonnollisesta. Rasvan osuus on erittäin korkea, noin 40-50% kokonaisenergiasta, mikä ei voi olla vaikuttamatta eläinten terveydentilaan. Seurauksena ylirasvaisesta ruokavaliosta on kuitenkin kiiltävä, turkisteollisuuden toiveisiin soveltuva turkki. Turkiseläinten rehun eräs raaka-aine ovat toisten turkiseläinten ruhot. Hullun lehmän tautikin osoitti meille riskit, joita lajitovereiden syöttäminen eläimille aiheuttaa.

        Eläinten lopetus

        Suurin osa turkiseläimistä elää surkeissa oloissaan noin puoli vuotta, minkä jälkeen ne tapetaan nylkemistä varten. Siitoseläimetkin pidetään yleensä hengissä 3-4 vuotta. Lopettamisen, kuten muunkin käsittelyn yhteydessä, eläin nostetaan yleensä niskapihdeillä toisen käden roikottaessa eläintä hännästä. Niskapihtien käyttöä tulisi Euroopan neuvoston turkiseläinsäännösten mukaan vältää, mutta käytännössä niitä käytetään lähes aina eläintä käsiteltäessä. Turkiseläin tapetaan normaalisti sähköiskulla peräaukkoon ja suuhun tai kaasuttamalla.

        Puolivuotisen, epäinhimillisissä oloissa viettämänsä elämän jälkeen ketusta tai muusta turkiseläimestä syntyy takki, tai oikeastaan hyvin pieni osa takkia. Yhteen turkistakkiin tarvitaan kymmenien turkiseläinten nahat. Kokoturkisten suosion hiivuttua turkiksia on yhä enemmän alettu sujuttaa somisteiksi ulkoiluvaatteisiin. Kyseessä eivät ole kuitenkaan turkisteollisuuden jämäpalat, vaan somistetuotanto on turkisteollisuuden keskeinen osa-alue.

        Haluatko sinä käyttää "vaatetta", jolla on tällainen historia? Olisitko valmis käyttämään samoissa oloissa kasvaneen koiran nahasta tehtyä takkia? Varmasti et, mutta kettu on koiran lähisukulainen ja elinvaatimuksiltaan nämä kaksi ovat hyvin samankaltaisia. Ihmisen kanssa elämiseen sopeutunut koira on tosin mukautunut esimerkiksi vähempään liikuntaan kuin kettu.


      • gegs kirjoitti:

        Tarhattavilla turkiseläimillä on siis edelleen samat vaistot ja tarpeet kuin villeillä sukulaisillaan: liikkumisen ja saalistamisen tarve sekä monenlaisia sosiaalisia tarpeita. Tarhaolosuhteissa ne eivät voi toteuttaa mitään näistä.

        Turkiseläimiä tarhataan verkkopohjaisissa häkeissä, joissa ketuilla ei ole mitään virikkeitä, ja minkeillä vain puinen pesäkoppi. Tilaa on yhdelle ketulle noin viidesosa neliömetriä. Luonnossa ketun normaali elinpiiri on useita neliökilometrejä ja se liikkuu paljon, vaikka ravintoa olisi saatavilla helpostikin. Minkin reviiriin voi luonnossa kuulua kymmenenkin kilometriä rantaviivaa, häkissä vettä on saatavilla vain juomakupissa. Turkiseläimen tila häkissä saattaa siis olla miljoonasosa sen normaalista elintilastaan. Esimerkiksi eläintarhoissa, joita niitäkin yleisesti pidetään eläimille aivan liian ahtaina, ketun vähimmäiskoko on 1000 neliömetriä kahta perheryhmää kohden.

        Virikkeettömät olot

        Virikkeettömästä ja ahtaasta elinympäristöstä johtuen turkistarhojen eläimet ovat usein pahasti häiriintyneitä. Niillä esiintyy paljon stereotyyppistä käyttäytymistä, eli ne voivat tunnista toiseen toistaa samaa liikerataa, esimerkiksi pomppia häkin etuseinästä toiseen taukoamatta. Puutteellisten olosuhteiden seurauksena turkiseläimet voivat myös alkaa purra itseään tai toisiaan, ja ne voivat jopa syödä häkkitoverinsa. Turkistarhoilta voikin löytää häkeistä puoliksi syötyjä eläimiä. Myös omien poikasten tappamista esiintyy, huomattavasti enemmän kuin luonnossa.

        Tuskalliset häkkiolot voivat aiheuttaa myös luonnotonta pelokkuutta. Kun turkistarhaajat availevat eläinten häkkien ovia esitellen eläimiä, jotka kyyhöttävät häkin nurkassa, he selittävät kysymyksen olevan siitä, että häkki on eläimen koti, josta se ei halua ulos. Mikä tahansa normaali eläin kuitenkin samassa tilanteessa tutkisi uteliaana uusia paikkoja. Turkiseläimet eivät välttämättä tähän pysty erään häiriökäyttäytymisen muodon eli sairaalloisen pelokkuuden vuoksi.

        Roskaruokaa turkiseläimille

        Häkkiturkiseläinten ravinto poikkeaa huomattavasti luonnollisesta. Rasvan osuus on erittäin korkea, noin 40-50% kokonaisenergiasta, mikä ei voi olla vaikuttamatta eläinten terveydentilaan. Seurauksena ylirasvaisesta ruokavaliosta on kuitenkin kiiltävä, turkisteollisuuden toiveisiin soveltuva turkki. Turkiseläinten rehun eräs raaka-aine ovat toisten turkiseläinten ruhot. Hullun lehmän tautikin osoitti meille riskit, joita lajitovereiden syöttäminen eläimille aiheuttaa.

        Eläinten lopetus

        Suurin osa turkiseläimistä elää surkeissa oloissaan noin puoli vuotta, minkä jälkeen ne tapetaan nylkemistä varten. Siitoseläimetkin pidetään yleensä hengissä 3-4 vuotta. Lopettamisen, kuten muunkin käsittelyn yhteydessä, eläin nostetaan yleensä niskapihdeillä toisen käden roikottaessa eläintä hännästä. Niskapihtien käyttöä tulisi Euroopan neuvoston turkiseläinsäännösten mukaan vältää, mutta käytännössä niitä käytetään lähes aina eläintä käsiteltäessä. Turkiseläin tapetaan normaalisti sähköiskulla peräaukkoon ja suuhun tai kaasuttamalla.

        Puolivuotisen, epäinhimillisissä oloissa viettämänsä elämän jälkeen ketusta tai muusta turkiseläimestä syntyy takki, tai oikeastaan hyvin pieni osa takkia. Yhteen turkistakkiin tarvitaan kymmenien turkiseläinten nahat. Kokoturkisten suosion hiivuttua turkiksia on yhä enemmän alettu sujuttaa somisteiksi ulkoiluvaatteisiin. Kyseessä eivät ole kuitenkaan turkisteollisuuden jämäpalat, vaan somistetuotanto on turkisteollisuuden keskeinen osa-alue.

        Haluatko sinä käyttää "vaatetta", jolla on tällainen historia? Olisitko valmis käyttämään samoissa oloissa kasvaneen koiran nahasta tehtyä takkia? Varmasti et, mutta kettu on koiran lähisukulainen ja elinvaatimuksiltaan nämä kaksi ovat hyvin samankaltaisia. Ihmisen kanssa elämiseen sopeutunut koira on tosin mukautunut esimerkiksi vähempään liikuntaan kuin kettu.

        Erittäin hyvä kirjoitus...nyt tulisi jokaisen ihmisen miettiä sitä onko se turkki todellakin eläinten kärsimysten arvoinen asia!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken murhaaja

      Raiskausrikosten joukossa kanta suomalainen tekijä on niin harvinainen että kannattaa erikseen mainita. Raiskausuutisia
      Maailman menoa
      231
      14131
    2. Tuomas Sakari Matias Salminen. S.2005

      Nimi on ihan julkista tietoa. Ei tarvitse poistaa. Julkaistu monilla sivuilla.
      Valkeakoski
      42
      3059
    3. Naiset pysyy sinkkuna ja ottavat mieluimmin koiran

      Nykynainen ei halua jakaa elämäänsä miehen kanssa, vaan elää yksin ja ottaa koiran tai koiria. Ja pikkuvähemmistö eli in
      Sinkut
      323
      2779
    4. Sille yhelle vaa

      Viime aikoina oon miettinyt sun juttuja aika paljon. Vaikka en oo saanu susta vielä kunnolla selvää kuvaa, jotenkin tunt
      Ikävä
      89
      1631
    5. Kiitos kun annoit värejä elämääni

      Edes pienen hetken. Sellasiakin mitä en muuten näe ;) ❤️
      Ikävä
      56
      1172
    6. Mikko Leppilampi ahdistellut useita!?

      Jotenkin on aina jäänyt lipevän oloinen fiilis kun hänen esiintymisiä on katsellut. Nyt rikosepäily seksuaalisesta ahd
      Kotimaiset julkkisjuorut
      39
      1070
    7. Farmasia valintakoe 2024

      Miten meni farmasia valintakoe teillä? Minun mielstä se oli ihan oko en voi sano, että se oli tosi vaikea.
      Pääsykokeet
      48
      1059
    8. Hiljaista on

      Ei kuulu viestiä 😘 pallo on sinulla Mies, odotan!
      Ikävä
      62
      1055
    9. Kysymys iltaan

      Kuinka kuuma kaivattusi on celsius-asteikolla?
      Ikävä
      58
      989
    10. Onhan sulla

      Nainen nyt varmasti kaikki hyvin.
      Ikävä
      60
      987
    Aihe