Paljonko sokeria saa syödä?

Lisätylle sokerille löytyy selkeä suositus: energiasta alle 10%.
Käytännössä apaut max 50 g päivässä.

"Luontaista" sokeria on melkein kaikessa.

En ole löytänyt lukuarvoa sen ylärajalle.

Ainut löytöni oli sokeritautiselle max 2 hedelmää päivässä.

Siis onko tietoa?

19

179

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Miksi pitäisi syödä ollenkaan lisättyä sokeria ?
      Siitä ei ole mitään hyötyä elimistölle.
      Haittoja vain.

      Hiilihydraattia tulee pakosta melkein kaikesta jos syö leipää, perunaa, vihanneksia, makaronia, riisiä jne.

      Hedelmät ovat 95%:sti hiilihydraattia, sokeria.
      Hedelmiä en syö siksi kuin harvoin.
      Vihanneksia sitä enemmän, ne ovat terveellisempiä kaikin puolin.
      Hedelmä ei ole varsinaisesti mikään terveysruoka, lukuunottamatta
      vaikka mustikoita ja joitakin muita marjoja.
      Hedelmien sokerit eivät sovi kaikkien vatsallekaan.

      Kun syö normaalia monipuolista ruokaa
      jättäen pullat, karkit ja muut makeat pois
      ei tarvitse miettiä sokerien ylärajoja.

      • Anonyymi

        Miksikö syön lisättyä. No kun elän jatkossakin tässä maailmassa jossa melkein kaikkeen on lisätty sokeria ja en aio ruveta fakiiriksi, jonka elämä keskittyy sokerinollan pitämiseen.
        Ei tullut vastausta kysymykseen.


      • Anonyymi

        Finelin nettisivulta löytyy kaikkien hedelmien ja vihannesten hiilihydraattimäärät.

        Periaatteessa "sallittua" enimmäismäärää ei ole, kaikki lisätty sokeri on pahasta. Oman terveydentilan perusteella voi sitten arvioida minkä verran sokeria voi syödä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Finelin nettisivulta löytyy kaikkien hedelmien ja vihannesten hiilihydraattimäärät.

        Periaatteessa "sallittua" enimmäismäärää ei ole, kaikki lisätty sokeri on pahasta. Oman terveydentilan perusteella voi sitten arvioida minkä verran sokeria voi syödä.

        Jospa lukisit sen avauksen kysymyksen.


    • Anonyymi

      Ravintoasioista luen melkein kaiken mitä eteen sattuu ja keittäjän verran sitä opiskellutkin. En usko että missään on määritelty mikä on kokonaissokerin yläraja. En ole koskaan törmännyt. Ainahan tosiaan vain puhutaan, miten sitä pitää välttää. Kuten esim. rasvasta on yläraja alle 30 % kalorien määrästä. En ole perehtynyt tarkasti diabeteksen ruokavalioon, onkohan heillä jotain suositusta sokerin määrästä verrattuna kokonaiskalorimäärään.

      • Anonyymi

        Vuosituhat on vaihtunut. Energian yksikkö on joule ja rasvan yläraja 40% ehergiasta.


    • Anonyymi

      Ei mitään grammamääräistä ohjetta voi ollakaan.
      Paljonko jäätelöä saa syödä ?
      Paljonko karkkia saa syödä ?
      Niihin vastaa maalaisjärki.

      Liian rasvan tai sokerin syömisen tietää vasta myöhemmällä iällä
      jos ei nuorempana tajua.
      Myöhemmällä iällä tulee nimittäin seuraukset.

      • Anonyymi

        Et hiffaa. Ihan samalla tavalla on suositukset lisätylle sokerille, kovalle rasvalle ja suolall,,hiilareille, rasvalle ja proteiineille. Ei tarvitse odottaa "myöhempää ikää".
        Sallitun grammamäärän jäätelölle ja karkeille voi helposti laskea niiden sisältämästä lisätystä sokerista ja kovasta rasvasta.
        Esim. päivän koko lisätyn sokerin annos täyttyy sadasta grammasta karkkeja.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Et hiffaa. Ihan samalla tavalla on suositukset lisätylle sokerille, kovalle rasvalle ja suolall,,hiilareille, rasvalle ja proteiineille. Ei tarvitse odottaa "myöhempää ikää".
        Sallitun grammamäärän jäätelölle ja karkeille voi helposti laskea niiden sisältämästä lisätystä sokerista ja kovasta rasvasta.
        Esim. päivän koko lisätyn sokerin annos täyttyy sadasta grammasta karkkeja.

        Toi on niin älytöntä grammalleen syödä milloin mitäkin ja tehdä elämästään vaikeata turhan päiten.


      • Anonyymi

        Oot pihalla. Jokainen gramma jäätelöä ja karamelliä on vain haitaksi.
        Niillekin voidaan laskea raja-arvot, joista ei ole oleellista haittaa terveydelle.

        Mutta ap hakee vastausta itseänikiin askarruttavaan kysymykseen.
        Siis esim. hedelmien ja marjojen syöminen on kiistatta terveellistä, mutta liika on niissäkin liikaa, juuri tuon luontaisen sokerin takia.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Toi on niin älytöntä grammalleen syödä milloin mitäkin ja tehdä elämästään vaikeata turhan päiten.

        Nih! Antaa mennä että vyö katkeaa, kyllä se sitten ruumiinavauksessa selviää. Ravitsemussuositukset ovat turhia.


    • Anonyymi

      Itse lasken "luonnollisen" sokerin puolikkaaksi "sokeriksi". Helppo p''st' alle 10% saantisuositukseen ;-)

    • Anonyymi

      Anonyymi
      30.8.2019 22:40
      Kylläpä vaan ihan tänään on kaapissa tuotteita, joissa on sekä kilokalorit että joulet, itselle kcal on helpompi. Missä oppaassa rasvan yläraja on 40 %. Onhan niitä koulukuntia useita, joten ilmeisesti se Heikkilä ja Atkinsin dieetti. Jos 70-luvulla kun opiskelin ravionto-oppia, puhuttiin suosituksena 30%sta, nyt sen toivotaan olevan yläraja.
      Anonyymi
      2.9.2019 11:48, Tässähän puhutaankin lisätyn sokerin ja luonnollisen sokerin yhteismäärää. Itse syön paljon marjoja, vähintään yhden hedelmän ja isohkon raaste-annoksen joka päivä. Ja joskus viiniä, joiden jäännössokeri kork. 2. Rupesi itseäkin kiinnostamaan, paljoko sitä sokeria oikein menee. En lisää sokeria mihinkään, aniharvoin syön jätskiä pullanpalan tai pari karkkia.

      • Anonyymi

        Ylempään: Et ole kuullut kuuklesta ja virallisesta ravitsemussuosituksesta: rasvasta 35-40%. Huuhaa "koulukunnat" "oppaineen" jättäisin omaan arvoonsa.

        Alemmalle: Pakkauksista ei käy ilmi sokerien jakauma, usein on molempia. "Sokerittomassa" voi olla luontaisia sokereita 50g sadassa grammassa tuotetta.

        Luontaisisista sokereista tulee n. 20% energiasta.


    • Anonyymi

      Tarkoitatko, AP, valkoista- tai raakasokeria?
      Vastaus on ; ei yhtään. Tai tietenkin saa syödä niin paljon kuin haluaa mutta prempi kysyä onko se tarpeellista tai terveellistä?

      Hedelmäsokeri on sitoutunut muihin kivennäis- ja hivenaineiseen kuituihin hedelmissä, kasviksissa ja vihanneksissa. Ellei ole diabetikko, voi huoletta syödä niitä.

      Kuten jokainen tietää nykyisin, lähes kaikkiin valmisruoka-aineisiin on lisätty sokeria ( suolaa, säilontä-aineita, väri-aineita, jne. jne.)eri muodoissaan. Siksi onkin yksinkertaisempaa, järkeenkäypää ja halvempaa valmistaa itse ateriansa puhtaista ja tuoreista -jos mahdollista- raaka-aineista.
      Lisäämättä tuota tarpeetonta sokeria ( tai valkoista jauhoa joka muuttuu hiilihydraatiksi - sokeriksi- ilman mitään hyvä keholle)

      • Anonyymi

        Mitä suosittelet sokerin sijaan käytettävän maun lisäämiseksi?


      • Anonyymi

        Elääkseen terveellisesti valitettavasti ei ole vaihtoehtoa. On vain hillittävä halunsa ja kärvisteltävä. Mutta oma tarinani: Olen sodan jälkeen syntynyt ja vanhemmilla oli varaa ja kaupassa oli karkkeja. Minulle niitä sitten syötettiin - rakkaudesta. Oli pitkään väsynyt ja veltto olo. Kävin talouskoulun, jossa opetettiin tekemään terveellisiä perusruokia. Oudon, sen terveellisen maun tuntemiseksi miellyttäväksi sitä on syötävä useita kertoja, sitten makuaisti tottuu. Saan tarvittavat sokerin raakaraasteista, nyt syksyllä omenista, aroniamarjoista ja kaupasta porkkanasta, nauriista ja lantusta. Siihen sekaan raejuustoa ja kylmäpuristettua öljyä. Tiedän että tuntuu ankealta, mutta usko pois että luettelemani aineet maistuvat hyvältä, se on se asennoituu ja totuttautuu.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Elääkseen terveellisesti valitettavasti ei ole vaihtoehtoa. On vain hillittävä halunsa ja kärvisteltävä. Mutta oma tarinani: Olen sodan jälkeen syntynyt ja vanhemmilla oli varaa ja kaupassa oli karkkeja. Minulle niitä sitten syötettiin - rakkaudesta. Oli pitkään väsynyt ja veltto olo. Kävin talouskoulun, jossa opetettiin tekemään terveellisiä perusruokia. Oudon, sen terveellisen maun tuntemiseksi miellyttäväksi sitä on syötävä useita kertoja, sitten makuaisti tottuu. Saan tarvittavat sokerin raakaraasteista, nyt syksyllä omenista, aroniamarjoista ja kaupasta porkkanasta, nauriista ja lantusta. Siihen sekaan raejuustoa ja kylmäpuristettua öljyä. Tiedän että tuntuu ankealta, mutta usko pois että luettelemani aineet maistuvat hyvältä, se on se asennoituu ja totuttautuu.

        O.T.


    • Anonyymi

      Niin paljon saa syödä kuin sielu sietää!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ikävöin sinua kokoyön!

      En halua odottaa, että voisin näyttää sinulle kuinka paljon rakastan sinua. Toivon, että uskot, että olen varsin hullun
      Ikävä
      61
      4188
    2. KALAJOEN UIMAVALVONTA

      https://www.kalajokiseutu.fi/artikkeli/ei-tulisi-mieleenkaan-jattaa-pienta-yksinaan-hiekkasarkkien-valvomattomalla-uimar
      Kalajoki
      112
      2731
    3. Jos sinä olisit pyrkimässä elämääni takaisin

      Arvelisin sen johtuvan siitä, että olisit taas polttanut jonkun sillan takanasi. Ei taida löytyä enää kyliltä naista, jo
      Tunteet
      45
      2232
    4. Kadonnut poika hukkunut lietteeseen mitä kalajoella nyt on?

      Jätelautta ajautunut merelle ja lapsi uponnut jätelautan alle?
      Kalajoki
      29
      1883
    5. Älä mahdollisesti ota itseesi

      En voinut tietää. Sitäpaitsi.. niin
      Ikävä
      24
      1843
    6. Ota nainen yhteyttä ja tee Tikusta asiaa?

      Niin sitten minä teen Takusta asiaa.
      Ikävä
      28
      1556
    7. Joku hukkui Hyrynsalmella?

      Oliko mökkiläinen taas?
      Hyrynsalmi
      17
      1400
    8. Hukkuneet pojat kalajoella pakolaisia?

      Eivät osanneet suomea nimittäin.
      Maailman menoa
      65
      1310
    9. Mitä sinä mietit

      Mies?
      Ikävä
      132
      1270
    10. Metsästysmökki

      Metsästyskortti saapui. Lisäksi metsästysmökki varata!
      Kuhmo
      31
      1178
    Aihe