Evolutiivinen kehitysbiologia

Kreationistit ihmettelevät usein monimutkaisten rakenteiden syntymiseen johtavia mekanismeja. Kehitysbiologia tarjoaa vastauksen tähän ihmettelyyn, miten eliöt ovat voineet kehittyä evolutiivisesti ilman Jahven puuttumista asiaan.

Evolutiivinen kehitysbiologia evo-devo tutkimus (Biologia) biologian uusi, eri aloja yhdistävä tutkimussuunta, joka tarkastelee lajinkehityksen ja yksilönkehityksen välisiä suhteita (Tieteen termipankki)

Evolutiivinen kehitysbiologia (evo-devo) on biologian tutkimuksen suunta, joka pyrkii löytämään eliöiden muinaisia sukulaisuussuhteita ja kehitysprosessien evoluoitumista vertailemalla eri eliöiden kehitystä. Se on saanut alkunsa alkionkehitysopin mysteeristä; kuinka alkionkehitystä säädellään molekyylitasolla. Charles Darwin huomasi eri eliöiden samannäköisten alkioiden viittaavan yhteiseen alkuperään, mutta kehitystä ei tapahtunut juuri lainkaan ennen kuin yhdistelmä-DNA-tekniikka mahdollisti alkionkehitysopin ja molekyylibiologian yhdistämisen 1970 -luvulla. Aitotumallisten eliöiden homeoottiset geenit olivat evolutiivisen biologian avainlöytöjä.

Evolutiivisessa kehitysbiologiassa on konsepteja, jotka yllättivät evoluutiobiologit. Yksi löytö oli syvä homologia (samansyntyisyys), jossa erinäköisten ja ulkonäön perusteella oletetusti eri evoluutiopolkuja kehittyneitä elimiä säätelevät samat geenit niin hyönteisillä, selkärankaisilla kuin pääjalkaisilla. Yksi esimerkki tällaisesta evo-devon työkalupakin geenistä on pax-6. Nämä geenit ovat muinaisia ja pääjaksoissa muuttumattomina säilyneitä; ne määrittävät elinten muodot ajassa ja tilassa muokaten alkion ja lopulta määrittäen koko eliön rakenteen (body plan).

Toinen löytö oli se, etteivät eliöiden rakenteelliset geenit poikkea toisistaan. Erot syntyvät geenien säätelyssä. Näitä geenejä käytetään uudelleen, muuttumattomina, useita kertoja eri osissa alkiota ja eri kehitysvaiheissa. Ne muodostavat monimutkaisia säätelysarjoja, jotka kytkevät muita säätelygeenejä ja rakennegeenejä päälle ja pois päältä tarkkojen kaavojen mukaan. Useaan kertaan käytettävät pleiotrooppiset (=useampi kuin yksi käyttö) geenit selittävät muuttumattomuuden ja säilymisen genomissa, pienikin muutos saa aikaan vakavia vaikutuksia rakenteissa ja luonnonvalinta poistaa eliön.

Uudet rakenteet ja lopulta uudet lajit syntyvät työkalupakin muuntelulla, geenien ilmentymisellä uusissa muodoissa tai työkalupakin geenien saadessa lisää funktioita.

https://en.wikipedia.org/wiki/Evolutionary_developmental_biology

13

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Vähän kuin jos kreationisti rautatien nähdessään ihmettelisi, miten tuollainen on voinut ilmestyä maisemaan ihan noin vain.

      • Anonyymi

        Eli kreationisti ei ymmärrä, miten jokin voi kehittyä tai rakentua vähitellen. Kerralla valmista tai sitten ei ollenkaan.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Eli kreationisti ei ymmärrä, miten jokin voi kehittyä tai rakentua vähitellen. Kerralla valmista tai sitten ei ollenkaan.

        "...miten jokin voi kehittyä tai rakentua vähitellen."

        Oikeastaan vielä tärkeämpi evolutiivisen kehitysbiologian havainto on "työkalupakki" ja siihen kohdistuva erittäin voimakas valinta. Pari esimerkkiä "työkalupakista" on pääkallo ja leukaluut. Kaikilla selkärankaisilla on pääkallo, joka on satoja miljoonia vuosia sitten syntynyt ylivertainen innovaatio. Kaikilla selkärankaisilla on saranoidut leukaluut, poisluettuna alkeellisimmat selkärankaiset (ympyrsuiset kuten esim. nahkiainen), joka on myös ylivertainen innovaatio. Tämän jälkeen pääkallo ja leukaluut ovat hyvin samanlaisina säilyneitä pääjaksoissa. Jokainen ymmärtää, että ilman pääkalloa tai leukaluita alkio kuolee hyvin varhain - luonnonvalinta pitää huolen, että "työkalupakki" pysyy kunnossa.


    • Höpöhöpö. DNA-jaksot eivät määritä ruumiinkaavaa, kuten sinun pitäisi muistaa kultakala-karppi -tutkimuksesta. Miksi toistat vanhoja valheitasi?

      • Vastaan sitkeään valehteluusi lyhyesti linkillä avaukseeni, joka debunkaa valheesi.

        https://keskustelu.suomi24.fi/t/15967969/body-plan-on-geeneissa-kultakala-karpin-hybridin-pseudotieteellinen-vaaristely

        Tutkimuksen johtopäätöksessä ei siis ole mitään ROT:n pseudotieteilyn puolesta todistavaa havaintoa. Tutkimustulokset noudattavat johtopäätöstä: hedelmöittyneessä munasolussa (tuma ja solulima) on kaikki solujen kasvuun tarvittava tieto: se on kirjattuna isältä ja äidiltä saatuihin geeneihin.


    • Anonyymi

      Kertokaa nyt vihdoin kuinka toukasta tulee perhonen vähittäisen kehityksen kautta! Toukalla ei ole sukuelimiä.

      • Anonyymi

        Opiskelehan peruskoulun biologia, kreationistihöppänä Jyri äläkä jatka typerää ja lapsellista valehteluasi ja pelleilyäsi. Jehovasi ei tule todistetuksi tuollaisella nololla hölmöilyllä.


      • Ihmistoukallakaan ei mahda olla sukuelimiä 12 (ja alle) viikkoisena.


      • Miten siitä munasolusta voikaan muuten tulla ihminen?


      • Anonyymi

        Ei siis kukaan osannut vastata! Ymmärrän että evoluutio vaatii uskoa!


      • Anonyymi

        Miksi toukalla pitäisi olla sukuelimet? Sehän on samaa yksilöä kuin kotilo ja perhonen. Sukuelimet kehittyvät kotelovaiheen aikana ja vasta perhosvaihe kykenee lisääntymään.
        Toukka kokee metamorfoosin kotelovaiheessa, mutta mitä ihmeen selittelyä se vaatii. Koko ajan kaikki kehitystä ohjaava informaatio on saatavilla.


    • Anonyymi

      Luomakunta on suunniteltu. Tämäon fakta. Raamattu on totta.

      • "Raamattu on totta."

        Miten se voi olla totta, jos sen jumala on ristiriidassa itsensä kanssa? Esimerkkinä vaikkapa Jumalan nimi Jahve. Jumala sanoo Moosekselle, ettei ole Aabrahamille paljastanut Jahve -nimeään. Kuitenkin Genesiksessä hän kertoo Aabrahamille olevana Jahve.

        2Jumala sanoi Moosekselle: »Minä olen Jahve, Herra. 3 Abrahamille, Iisakille ja Jaakobille minä olen ilmestynyt Jumalan, Kaikkivaltiaan nimisenä, mutta nimeäni Jahve minä en heille ilmoittanut.

        7Herra sanoi Abramille: »Minä olen Herra [Jahve], joka toin sinut Kaldean Urista antaakseni sinun omaksesi tämän maan.»


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin ajattelit

      Nähdä minut? Onko jotain odotuksia?
      Ikävä
      141
      1725
    2. Yksi mies ajatteli hyvin pitkään

      ja hänen kaipauksensa menetti kiinnostuksensa häneen…
      Ikävä
      113
      1345
    3. Ihastuin sun kaksoisolentoon

      Kaipaan sitä nyt tästä eteenpäin. Joskus käy näin. 👋🏻
      Ikävä
      169
      1212
    4. Maailmanlaajuinen tietokone ongelma?

      Kuinka systeemit voidaan rakentaa niin että yksi tietokone ongelma vaikuttaa miljardin ihmisen elämään jopa viikkokausia
      Maailman menoa
      88
      1157
    5. Minä vaan masennun yksinäni

      Viettäkää mukava perjantai ilta ja kiva viikonloppu. 🌃🌞🐺💤
      Ikävä
      192
      949
    6. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      84
      931
    7. Hyvää yötä naiselle.

      Olitko sä taas lihonut? Hyh Hyh mieheltä jonka tunnet
      Ikävä
      94
      877
    8. Ketä kaivattusi mielestäsi muistuttaa

      ulkonäöllisesti?
      Ikävä
      39
      839
    9. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      76
      788
    10. Naantalissa kohahtaa

      Yli 4 vuotta puhelimeen, tietokoneelle murtautumista sekä Whatsapp urkintaa Naantalissa hakkeritiimin jäseniä
      Naantali
      138
      722
    Aihe