Aloittelijalla tomaatti itämässä

Tiny Tim

Heippa!
Laitoin juuri ensimmäisen ikioman tomaattiviljelmän itämään. Näin aloittelijana kaipaankin vähän vinkkejä. Eli miten pian on versoja odotettavissa? Tarvitseeko itämisvaiheessa huolehtia muusta kuin kosteudesta? Onko itämispaikan valoisuudella merkitystä (kun isot parvekelaatikot ei ikkunan läheisyyteen järjestelemättä sovi)? Miten pian niitä pitää lannoittaa? Lajikkeena on tosiaan Tiny Tim, jonka ainakin pitäisi sopia ruukkuviljelyyn.
Kiitoksia avusta! :)

16

23715

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • juulia

      Sinun lajikkeesihan on kirsikkatomaatti n:25cm korkea, mutten löytänyt kyseiselle lajikkeelle viljelyohjetta, mutta tästä on varmasti sinulle jotain hyötyä:

      Tomaatti on lämpöävaativa kasvi ja sen viljely onnistuu parhaiten kasvihuoneessa, mutta kasvatusta voi kokeilla myös lämpimällä seinustalla tai parvekkeella.

      Kasvualusta
      Tomaatin kasvualustana voi olla multa, kasvuturve tai näiden seos. Mullan sekoittaminen turpeen joukkoon tasoittaa kasvualustan ominaisuuksia: Maan ravinteidenpidätyskyky on parempi kuin pelkässä turpeessa, lisäksi turpeen ja mullan seos saa vähitellen ihanteellisen mururakenteen, joka parantaa juuriston viihtyvyyttä. Luonnonlannoitteiden käyttö vilkastuttaa maanpieneliötoimintaa ja nopeuttaa mururakenteen syntymistä.

      Biolan Puutarhan TurveMulta on luonnonmukaisesti lannoitettu ja kalkittu kasvualusta ja se sopii kasvihuonevihannesten kasvualustaksi. Puutarhan TurveMultaa levitetään noin 25 cm kerros kasvihuoneen pohjalle. Kasvihuoneen multaista pohjamaata voidaan myös käyttää kasvualustana, jos mullan ominaisuuksia parannetaan Biolan Kasvuturpeella. Kasvuturvetta levitetään 15 cm kerros ja se sekoitetaan pohjamaahan. Helppo kasvualustaratkaisu on istutusvalmis Biolan Kasvusäkki. Kasvusäkissä on varastolannoitus koko kesän kasvulle eikä erillistä lannoitusta tarvita. Kasteluun käytetään pelkkää vettä. Kasvusäkki on kehitetty kasvihuoneviljelyyn, mutta se on erityisen käyttökelpoinen seinänvierustoilla, parvekkeilla ja terasseilla - paikoilla, joihin on vaikea muuten perustaa oikeanlainen kasvualusta.

      Istutus
      Istutusajankohtaan vaikuttaa tomaatin kasvupaikka. Tomaatti on melko kylmänarka, joten istutusta viivästytetään niin kauan, että kasvualusta on lämmennyt kunnolla (vähintään 15 °C). Istutuksen jälkeen kasvupaikan ilman lämpötila ei mielellään saisi laskea alle 10 °C. Tomaatti paleltuu lämpötilan laskiessa lähelle nollaa, mutta alhaisissa lämpötiloissa tomaatintaimet voivat kärsiä fosforinpuutteesta ja kasvusto saattaa värjäytyä violetinvivahteiseksi. Ensimmäisenä päästään istutuspuuhiin kasvihuoneessa, jota voidaan tarvittaessa lämmittää kylminä öinä. Tällöin taimet voidaan istuttaa yleensä toukokuun alkupuolella. Lämmittämättömiin kasvihuoneisiin tomaatti istutetaan touko-kesäkuun vaihteessa ja avomaalle vasta kesäkuun alussa yöhallojen mentyä.

      Tanakat tomaatintaimet istutetaan hieman entistä syvempään. Asuinhuoneissa kasvatetut taimet saattavat venyä valonpuutten vuoksi. Tällaiset taimet istutetaan vinoon, jolloin osa varresta peittyy kasvualustalla. Tomaatti tekee mullan sisään jääneeseen varrenosaan juuret ja maanpäällinen osa jatkaa kasvuaan normaalisti.

      Lannoitus
      Tomaatti ja muut kasvihuonevihannekset tarvitsevat paljon ravinteita. Luonnonlannoitteiden käyttö edistää maan pieneliötoimintaa ja parantaa kasvualustan rakennetta. Istutusvaiheessa taimien väliin tehdään kuoppa, johon laitetaan 0,5 litraa Biolan Luonnonlannoitetta. Lisälannoitusta voi antaa tarpeen mukaan 2 - 3 kertaa viljelyn aikana. Kotikasvihuoneessa yhden tomaatintaimen kesän aikana käyttämä ravinnemäärä saadaan yhteensä noin 1,5 litrasta luonnonlannoitetta/kasvi. Kasvien juurelle voi kesän aikana levittää ruohosilppukatteen. Orgaaninen kate vilkastuttaa maan pieneliötoimintaa ja tasaa kasvualustan kosteutta. Paksun ruohokatteen käyttö vähentää lisälannoitustarvetta, koska pieneliötoiminnan seurauksena siitä vapautuu mm. typpeä. Kasvusäkkiä käytettäessä lisälannoituksia ei tarvita vaan varastolannoiteosassa olevat ravinteet riittävät koko kasvukaudeksi.

      Kastelu
      Kasvuston kastelu on mitoitettava sääolojen mukaan. Hellepäivinä kasvit kuluttavat paljon vettä, jopa 3 - 4 litraa/kasvi. Pilvisellä säällä kastellaan niukemmin eikä pilvisinä kausina päivittäinen kastelu ole välttämätöntä. Kasteluun ei saisi koskaan käyttää kylmää vettä, vaan veden olisi annettava seistä tynnyrissä tai saavissa ennen kastelua, jotta se ehtii lämmetä riittävästi. Paras vuorokaudenaika kasteluun on aamu, jotta kasvusto ehtii kuivua yöksi. Kasteluajankohdalla on merkitystä etenkin syksyisin, kun ilmankosteus nousee luonnostaan. Syksyisin kasveja kastellaan niukemmin kuin alkukasvukaudesta ja varotaan kastelemasta kasvustoa, koska kosteassa ilmassa kasvitaudit, mm. harmaahome, iskevät kasveihin helposti.


      Hoito kasvukaudella

      Normaalisti taimet ohjataan kasvamaan ylös tukinarun varassa. Tomaatista poistetaan säännöllisesti varkaat, eli versot jotka lähtevät kasvamaan lehtihangoista. Poikkeuksena ovat pensastomaatit, esimerkiksi lajikkeet Totem ja Gemini, joista varkaita ei poisteta. Kun ensimmäinen terttu alkaa kypsyä, alimpia lehtiä voidaan taittaa pois kypsymisen nopeuttamiseksi. Lehtiä poistetaan yleensä kerran viikossa eikä kerralla poisteta kahta lehteä enempää. Lehtiä ei myöskään poisteta kypsyvän tertun yläpuolelta, koska lehdet yhteyttävät ravinteita kypsyvään terttuun.

      Kasvihuonetta tuuletetaan huoneen jäähdyttämiseksi ja liian ilmankosteuden laskemiseksi. Alkukesällä tuuletetaan päivällä, mutta kesä-heinäkuun vaihteesta lähtien lämmittämättömän kasvihuoneen luukut saavat olla jatkuvasti auki; ne suljetaan vain, jos yölämpötila laskee lähelle nollaa. Riittävä tuuletus ja syyspuolen varovainen kastelu pitävät kasvuston pidempään terveenä ja tuottavana. Liian kosteassa ilmassa kasvitaudit leviävät ja tomaatin hedelmät saattavat halkeilla.

      Tomaatti ei tuota hedelmiä ilman onnistunutta tuuli- tai hyönteispölytystä. Avomaalla pölytys onnistuu yleensä hyvin, mutta kasvihuoneessa on hyvä varmistaa pölytys täristämällä. Jos tomaatit on tuettu narulla, kannattaa tukilankoja täristää pari kertaa viikossa. Tomaatti vaatii vain pienen liikkeen, että kukan heteiden siitepöly varisee emin luotille.

      Lämmittämättömissä kasvihuoneissa tomaatit latvotaan yleensä 4. - 5. kukkatertun jälkeen, koska Suomen kesässä tomaatit eivät ehdi kypsyttää enempää raakileita. Latvottaessa ylimmän kukkatertun yläpuolelle jätetään kaksi lehteä, joiden yläpuolelta taimi katkaistaan. Avomaalla kasvatettaviin tomaatintaimiin ei kannata jättää kypsymään kuin 2 - 3 terttua.

      • harrastaja25

        moro. tosi asiantunteva selostus.
        lisäisin siihen vielä, että jos ei raski latvoa loppukesällä, niin voi antaa kasvaa niin kauan kuin lämpöä riittää ja kerätä sitten kaikki astiaan ja kypsyttää loput sisällä. itse teen näin ja kun ne pikkuhiljaa ja eriaikaan kypsyvät, teen niistä pitsakastiketta. ne kypsyy pitkän ajan kuluesa, mutta ite oon pakastanut pienet erät ja keittänyt sitte kun on kattilallinen kertynyt.
        tämä on onnistunu aina hyvin ja pilaantumisia ei ole tullut. kypsytyspaikkana on ollut viileä valoisa kuisti. ensimmäiset sisälläkypsytetyt voi hyvin käyttää tuoreenakin.
        pitsakastikkeen ohjeen löydät varmaan jostakin
        onnea kasvatukseen.


      • ----
        harrastaja25 kirjoitti:

        moro. tosi asiantunteva selostus.
        lisäisin siihen vielä, että jos ei raski latvoa loppukesällä, niin voi antaa kasvaa niin kauan kuin lämpöä riittää ja kerätä sitten kaikki astiaan ja kypsyttää loput sisällä. itse teen näin ja kun ne pikkuhiljaa ja eriaikaan kypsyvät, teen niistä pitsakastiketta. ne kypsyy pitkän ajan kuluesa, mutta ite oon pakastanut pienet erät ja keittänyt sitte kun on kattilallinen kertynyt.
        tämä on onnistunu aina hyvin ja pilaantumisia ei ole tullut. kypsytyspaikkana on ollut viileä valoisa kuisti. ensimmäiset sisälläkypsytetyt voi hyvin käyttää tuoreenakin.
        pitsakastikkeen ohjeen löydät varmaan jostakin
        onnea kasvatukseen.

        Kylvin eilen tomaatit kasvamaan laakeaan astiaan, ja nyt kun nostin muovia, löytyi sieltä hometta. Alkaakohan tomaatit edes itämään enää? Varmaan pitää tehdä reikiä siihen päälysmuoviin.?


      • juulia
        ---- kirjoitti:

        Kylvin eilen tomaatit kasvamaan laakeaan astiaan, ja nyt kun nostin muovia, löytyi sieltä hometta. Alkaakohan tomaatit edes itämään enää? Varmaan pitää tehdä reikiä siihen päälysmuoviin.?

        Onhan sinulla kylvöastiassa reikiä pohjassa, että vesi pääsee pois.
        Kylvömulta pitäisi olla hiekansekaista, ettei homehdu. Tarkkaile ettei lämpötila nouse liikaa lasin tai muovin alla. Kate poistetaan aurinkoisina päivinä - tai ainakin huolehditaan tuuletuksesta.
        Muista siis tuulettaa päivisin.


      • tiitiäinen tilliäinen

        Juulialta on tainnut unohtua tuosta tomaatin kasvatusohjeestaan lähdeviittaus...


      • tomaatintuoksu

        Hei, kysyn asiaani vaikka keskustelua on käyty jo ajat sitten... olen ekaa kertaa laittanut tomaattia itämään (Moneymaker ja Tigris tms.) ja koulutuksen jälkeen puolet nuukahti ihan pahasti, osan joudun heittää pois. Mistä moinen? Luin että pitää istuttaa melko syvään, ok. osalle sen varmaan teinkin, mutta voiko tuo nuukahtaminen johtua mullasta? Hain talven yli ulkona olleesta multasäkistä multaa, lisäsin siihen hiukan alkukesän typpipitoista lannoitetta 1/2dl -> 5 l multaa, sekoitin hyvin ja annoin vrk lämmetä huoneen lämmössä. Teinkö virheen lannoituksessa vai olikohan multa liian kosteaa? Koulituissa taimissa oli jo neljännet sirkkalehdet hyvin alullaan.


    • iresine

      Olen kasvattanut Tiny Timiä ruukussa terassilla parina kesänä. Ainakin minulla kasvoi kookkaammaksi kuin 25 cm, 50-70 keskimäärin. Tomaatit ovat myös hieman suurempia kuin kaupan kirsikkatomaatit. Muutenkin on ulkonäöltään kuin minikokoinen pensastomaatti, samoin tertun rakenne. Toki lannoitus vaikuttaa kasvin kokoon, siis liika typpi. Ulos istutettavat kerkeää kylvää hyvin huhtikuussa, mutta jos sinulla on lasitettu parveke niin pystyt laittamaan taimet aikaisemmin ulos. Tiny Timin kasvatus on helppoa. Makeita tomaatteja!

      • istutit

        MOI!

        mullakin oli viime kesänä pihalla ruukussa tiny timiä. Se ei kuitenkaan viihtynyt kovinkaan hyvin, kukki vasta heinä- elokuussa. Osin varmasti johtui kesästä, mutta mietin, että kuinka paljon tilaa yksi taimi tarvitsee? Huomasin, että laakea peltiämpärini jäi pieneksi kolmelle taimelle.
        Toinen, mitä mietin oli varkaiden poisto. Alkukesästä en sitä tehnyt, mutta elokuussa pienensin puskia rajusti ja vasta sen jälkeen oli nähtävissä tomaatteja... Kuuluisiko nuo varkaat poistaa?
        Niin ja ekat tomaattini kypsyivät sisällä syyskuun lopussa... joten neuvot ensi kesää ajatellen olisivat mukavia!


      • Timin
        istutit kirjoitti:

        MOI!

        mullakin oli viime kesänä pihalla ruukussa tiny timiä. Se ei kuitenkaan viihtynyt kovinkaan hyvin, kukki vasta heinä- elokuussa. Osin varmasti johtui kesästä, mutta mietin, että kuinka paljon tilaa yksi taimi tarvitsee? Huomasin, että laakea peltiämpärini jäi pieneksi kolmelle taimelle.
        Toinen, mitä mietin oli varkaiden poisto. Alkukesästä en sitä tehnyt, mutta elokuussa pienensin puskia rajusti ja vasta sen jälkeen oli nähtävissä tomaatteja... Kuuluisiko nuo varkaat poistaa?
        Niin ja ekat tomaattini kypsyivät sisällä syyskuun lopussa... joten neuvot ensi kesää ajatellen olisivat mukavia!

        ohjeissa ei kyllä käsketä poistamaan varkaita vaan oikeastaan jopa kielletään se. Itse olen tosin vasta kokeilemassa lajiketta, joten tämä on kirjaviisautta.


      • Minitomaatteja

        Minkä kokoisessa astiassa kasvatit Tiny Timiä?
        Entä milloin kylvö tapahtui? Minullakin on pussinäitä siemeniä kotona.


      • iresine
        Minitomaatteja kirjoitti:

        Minkä kokoisessa astiassa kasvatit Tiny Timiä?
        Entä milloin kylvö tapahtui? Minullakin on pussinäitä siemeniä kotona.

        Kasvatin suurin piirtein 4-5 l ruukussa, tavallisessa muovisessa, olisi voinut olla vähän suurempi. Laitoin itämään huhtikuun alussa. Ns varkaita ei poisteta, koska Tiny Tim on pensasmainen. Runkotomaateissa se on välttämättömyys, jos meinaa saada satoa.

        Jos taimet tuppaa venymään valon puutteessa sisällä ja ovat honteloita niin isompaan astiaan siirrettäessä voi istuttaa huoletta syvempään, tekee jälkijuuria rungosta ja kasvu tukevoituu.


    • neuvoksi

      Katso kohdasta "Parveke" ja sen alapuolelta otsikko Tomaatti partsilla. Siellä on paljon hyviä vinkkejä!!!

      • Tuuls22

        heips, laitettiin ruukullinen tiny tim tomaatin siemeniä, mutta ilmeisesti liikaa, jos tuppaa kasvamaan noinkin paljon? muita neuvoja? ne on ollu viikon ja kasvaneet 2-3cm :)


      • sdfklfsdljksdfjklösdfljk
        Tuuls22 kirjoitti:

        heips, laitettiin ruukullinen tiny tim tomaatin siemeniä, mutta ilmeisesti liikaa, jos tuppaa kasvamaan noinkin paljon? muita neuvoja? ne on ollu viikon ja kasvaneet 2-3cm :)

        vastauksella väliä, pari vuotta


    • ameeba1

      Kuinka kauan aikaa, kunnes tomaatti alkaa tuottamaan satoa? kyseessä ei siis ole kirsikka tomaatti..

    • Minää123

      Mun kirsikkatomaatti rupes nuukahtamaan. Mitä se tarkottaa? Siis ajattelen, että voi olla auringonvalon puutteesta tai viileydestä. Mistä se vois johtuu?

    Ketjusta on poistettu 22 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Poliisi tutkii murhaa Paltamossa

      Poliisi tutkii Kainuussa sijaitsevassa Paltamon kunnassa epäiltyä henkirikosta, joka on tapahtunut viime viikon perjanta
      Paltamo
      35
      4592
    2. Jos me voitais puhua

      Jos me voitais puhua tästä, mä sanoisin, että se on vaan tunne ja se menee ohi. Sun ei tarvitse jännittää mua. Mä kyllä
      Ihastuminen
      20
      3185
    3. Jenna meni seksilakkoon

      "Olen oppinut ja elän itse siinä uskossa, että feministiset arvot omaava mies on tosi marginaali. Todennäköisyys, että t
      Maailman menoa
      269
      2331
    4. Jere, 23, ja Aliisa, 20, aloittavat aamunsa Subutexilla tai rauhoittavilla: "Vaikka mä käytän..."

      Jere, 23, ja Aliisa, 20, ovat pariskunta, joka aloittaa aamunsa Subutexilla tai rauhoittavilla. Jere on ollut koko aikui
      Maailman menoa
      53
      2197
    5. Mikä sinua ja

      kaivattuasi yhdistää ?
      Ikävä
      164
      2056
    6. Vain yksi elämä

      Jonka haluaisin jakaa sinun kanssasi. Universumi heitti noppaa ja teki huonon pilan, antoi minun tavata sinut ja rakastu
      Ikävä
      89
      1670
    7. On ikävä sua

      Koko ajan
      Ikävä
      17
      1653
    8. Vielä kerran.

      Muista että olet ihan itse aloittanut tämän. En ei silti sinua syyllistä tai muutenkaan koskaan tule mainitsemaan tästä
      Ikävä
      360
      1651
    9. Aku Hirviniemi tekee paluun televisioon Aiemmin hyllytetty ohjelma nähdään nyt tv:ssä.

      Hmmm.....Miksi? Onko asiaton käytös nyt yht´äkkiä painettu villaisella ja unohdettu? Kaiken sitä nykyään saakin anteeksi
      Kotimaiset julkkisjuorut
      113
      1622
    10. M nainen tiedätkö mitä

      Rovaniemellä sataa nyt lunta, just nyt kun lähden pohjoiseen. Älä ota mitään paineita tästä mun ihastumisesta sinuun, ti
      Ikävä
      15
      1279
    Aihe