Maallistumiskehityksen edistämishaasteita

Anonyymi

Miten voidaan nopeuttaa olennaisesti sitä, että

 yhä useammat vauvat saavat nimensä ilman uskonnollisia rituaaleja

 yhä useammat perheet ilmoittavat koululle, että heidän lapsensa osallistuu vain opetussuunnitelman mukaiseen uskonnollisesti ja katsomuksellisesti sitouttamattomaan ohjelmaan, ei enää uskonnollisiin tilaisuuksiin ja toimituksiin

 yhä useammat kirkkoon kuulumattoman lapsen huoltajat ilmoittavat koululle, että oppilas siirtyy uskonnonopetuksesta elämänkatsomustiedon opetukseen

 yhä useammat huoltajat, joista ainakin toinen on eronnut kirkosta, päättävät yhdessä erottaa taannoin kastetun lapsensa kirkon jäsenyydestä niin että perhe saa oikeudet valita koulun katsomusaine uskonnon ja ET:n välillä

 yhä useammat 15-vuotiaat, varsinkin lukioon menevät haluavat ja saavat erota kirkon jäsenyydestä molempien huoltajien luvalla ja näin saada oikeuden valita lukion katsomusaineen pakolliset kurssit

 yhä useammat lukiolaiset suorittavat elämänkatsomustiedon
opinnot

 yhä useammat varusmiehet antavat uskonnollisesti neutraalin sotilasvakuutuksen (kunnian ja omantunnon kautta) eivätkä uskonnollista sotilasvalaa (”kaikkivaltiaan ja kaikkitietävän Jumalan edessä”).

 yhä useammat uskonnottomat vainajat haudataan siviilihautajaisissa.

108

568

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      " yhä useammat huoltajat, joista ainakin toinen on eronnut kirkosta, päättävät yhdessä erottaa taannoin kastetun lapsensa kirkon jäsenyydestä niin että perhe saa oikeudet valita koulun katsomusaine uskonnon ja ET:n välillä"

      Siis tarkoittaako tämä sitä, että jos toinen vanhemmista kuuluu kirkkoon, niin lapsen on pakko osallistua evlut-uskonnon opetukseen? Entä jos on yksinhuoltajuus?
      Tai kirkkoon kuuluva osapuoli hyväksyy lapsen eetee-optuksen?

      15-vuotias lienee rikosoikeudellisessa vastuussa, miten hän ei voi itse päättää uskonnonopetuksesta tai eeteestä?

      • Anonyymi

        ET-kielto määräytyy lapsen oman jäsenyyden perusteella. Vanhemmat tai yksinhuoltajavanhempi voivat olla kirkosta eronneita, muttaaa jos eivät ole erottaneet lastaan kirkosta, ET-kielto on voimassa. Kirkon jäsenenä olevat vanhemmat voivat erottaa (vain) lapsensa kirkosta ja ilmoittaa höänen siirtyvät uskonnosas ET-opetukseen.


      • Anonyymi

        Ainakin 15-vuotiaiden osalta nykytilnne rikkoo paitsi yhdenvertaisuutta myös lapsen oikeuksien sopimusta, 2. artiklaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ainakin 15-vuotiaiden osalta nykytilnne rikkoo paitsi yhdenvertaisuutta myös lapsen oikeuksien sopimusta, 2. artiklaa.

        Kyllä se mielestäni rikkoo myös peruskouluikäisen lapsen oikeuksia. Siis lainsäädännölllinen tilanne.


    • Anonyymi

      Kannattaa katsoa koko juttu, jossa kuvataan maallistumiskehityksen tilannetta. Myös lopppulause on varteenotettava:"Maallistumisen, yhdenvertaisuuden ja katsomusvapauden edistämisen, kirkon ja valtion erottamisen nopeuttamisen kannalta on tärkeää, että yhä useammat liittyvät jäseniksi Vapaa-ajattelijain liiton yhdistyksiin ja tukevat liiton uudistusaloitteita." http://vapaa-ajattelijat.fi/wp-content/uploads/2019/09/vapaa-ajattelija-2019-2.pdf

      • Anonyymi

      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kannattaa liittyä pikaisesti, että ehtii maksaa myös vuoden 2019 jäsenmaksun! :-) http://vapaa-ajattelijat.fi/liity-jaseneksi/

        Jaahas, tämänhän koskee nyt vuotta 2021 aivan mainiosti. Kun liityt, lehdet 1-3/21 lähetetään pyynnöstä.


      • Anonyymi

        Hyvä kolumni ei vsnhene parissa vuodessa.


    • Anonyymi

      Miten ja miten... Mitä muut minusta ajattelevat? Luullaanko, että toiset paheksuvat?

      • Anonyymi

        Niin, toiset, tai monessa tapauksessa kyse on "suku on pahin" -ilmiöstä. Pelätään aiheuttaa surua isovanhemmille tai ehkä vanhemmillekin?


    • Anonyymi

      Teinit!? 15-vuotiaiden tilanne ja käyttäytyminen!? Tässä voi olla potentiaalia vaikka mihin.

    • Anonyymi

      Minkäslaista keskuselua Vauva-lehden palstoilla on viime aikoina käyty?

      Kun vauva nykyään yhä useammin jätetään kastamatta, pitäisikö taannoin kastetut, hieman vanhemmat ssisarukset erottaa kirkosta?

      • Anonyymi

        Pelkkää sensuuria sillä rintamalla. Olen yrittänyt olla aktiivinen ja pitää liiton nimissä yllä keskustelu siellä, mutta valitettavasti kaikki keskustelut ja aloitukset on Vauvalla hyvin nopeasti poistettu. Olen tehnyt asiasta valituksen sekä Sanomalle että poliisille, mutta asiaan ei ole reagoitu eikä vastattu millåän tavalla.


    • Anonyymi

      Kouluilta on luva vaatia sitä, että rehtori edistää koulun ensimmöisen ET-ryhmän syntyä (eikä jarruta sitä) yhdysluokkapohjalta, esim. 1-3 lk.

    • Anonyymi

      Teinien reaktio voi syttyä yllättäen, yht'äkkiä. Kirkonmiehet rukoilevat, "varjele vartija sitä".

      • Anonyymi

        Tämän kun näkis! En usko, t. Uskomaton.


    • Anonyymi

      Vanhempien koulöukohainen rohkaistuminen. Puolueiden rohkaistuminen kunnissa ja sivistyslautakunnissa.

    • Anonyymi

      Nuorelle "ripitön matka" leirin sijaan ensi kesänä!?

      Suurin osa ei-uskonnollisten perheiden nuorista ei mene tietyssä iässä tarjotuille leireille, ei kummallekaan, rippileirille eikä Protu-leirillekään. Toki osa nuorista voi mennä samaan aikaan jollekin harrastustyyppiselle tai urheiluseuran leirille.

      Tämä tilanne johtuu jo yksin siitä, että ensi kesän Protu-leireille ei sovi kuin hieman yli 1000 nuorta, ja suurin osa leireistä on jo varattu täyteen. Ja yhä useammat nuoret eivät mene rippikoululeireille.

      Asiatila kannattaa kuitenkin vanhempien ja isovanhempien taholta ottaa huomioon. Olisiko nuorelle kesällä jotain muuta kuin leiri?

      Miten olisi vaikka pieni "leiri" matkailun merkeissä nuoren kanssa - joko kotimaata katsastaen tai vaikka ulkomailla?! Viikko tai viisi päivää matkoilla!?

      Ensi kesää voisi alkaa suunnitella "sillä silmällä" jo nyt! Hyvä "uuden vuoden lahja" nuorelle!?

      Eikä tämä idea sulje pois Protu-leirille menoa. Molempi parempi.

      Eikä tämä sulje pois sitäkään, että uskonnottoman perheen nuori huomioidaan peruskoulun päättämisen merkeissä kunnolla. Onhan peruskoulu paljon parempi ja tärkeämpi saavutus kuin rippikoulu ja konfirmoituminen uskontoon.

      Eikä matka sulje pois sitäkään, että nuoren 15-vuotispäivää vietetään tavanomaista syntymäpäivää juhlavammin suvun, ystävien ja perhetuttujen piirissä.

    • Anonyymi

      Leväellä rintamalla periaatteessa, mutta tietysti joskus joku kiila pitää koittaa iskeä. Rintaman läpi ja taakse.

    • Anonyymi

      Näin ET:n ”nollakuntia” nollaamaan:
      Syksyn 2018 tilastopäivän mukaan Suomessa oli 69 kuntaa, jossa alakoulussa ei ollut yhtään elämänkatsomustiedon opetusryhmää ja ET-oppilaaksi ilmoitettuja oli alle 3 oppilasta.
      Pienissä kunnissa ET-opetukseen ilmoittamista vähentää, jos koulutulokkaisen huoltajille kerrotaan, että ET-ryhmää ei koulussa eikä kunnassa ole.
      Tiedotustilaisuudet uuden ekaluokkalaisen huoltajille pidetään tyypillisesti tammikuussa. Tällaisen infon jälkeen monet huoltajat ovat päätyneet uskonnon vastentahtoiseen valintaan. Tilanteeseen haetaan muutosta.
      Yhdenvertaisuuslain mukaan viranomaisen tehtävänä on edistää lapsen pääsyä oikeuksiinsa. Uskonnottoman perheen lapsella on oikeus ET-opetukseen. Sen toteuttamiseen voidaan tarvita myönteisiä erityisjärjestelyjä vähemmistön tueksi.
      Uusi ET-opetusryhmä voi syntyä, kun koulutoimi tai rehtori päättää kartoittaa myös 2. ja 3. luokan oppilaiden huoltajien toiveet uudestaan. Yhdysluokkaopetus 1-3 lk sopii hyvin elämänkatsomustiedon opetukseen. Kohtuullisista mukautuksista pidättäytymistä voidaan pitää syrjintänä.
      Kunnilta voisi jo kalenterivuoden vaihtuessa tiedustella, miten he aikovat edistää ET-opetukseen pääsyä lukuvuodelle 2020-21.
      Edistämistoimien lisäksi ET:n avaaminen kaikille valittavissa olevaksi katsomusaineeksi lakimuutoksella vahvistaisi osaltaan ET:n asemaa ja lisäisi oppilasmäärää ja opetusryhmiä myös pienillä kunnilla.
      ”Nollakuntia” eli kuntia, joissa ilmoitettiin 0 tai 1 – 2 oppilasta ET-opetukseen eikä ryhmää näin syntynyt. Se ei kuitenkaan kerro, etteikö halukkuutta olisi alun perin ollut.
      1-2 oppilasta: Alajärvi, Alavieska, Enontekiö, Evijärvi, Haapajärvi, Halsua, Hyrynsalmi, Kaustinen, Kuhmo, Kuortane, Luoto, Marttila, Nivala, Oripää, Pielavesi, Polvijärvi, Pyhäjoki, Salla, Sund, Sysmä, Taivalkoski, Tervo, Tuusniemi, Vaala, Veteli, Veteli, Vimpeli, Ylitornio. Yhteensä 28 kuntaa.
      Kuntia, joissa syksyllä 2018 ei ollut yhtään ET-oppilaaksi ilmoitettua olivat seuraavat: Brandö, Eckerö, Enonkoski, Finström, Foglö, Geta, Isojoki, Isokyrö, Jämijärvi, Kaavi, Kangasniemi, Karijoki, Karstula, Karvia, Kinnula, Korsnäs, Kristiinankaupunki, Kuhmoinen, Kumlinge, Kärsämäki, Kökar, Lappajärvi, Luhanka, Lumparland, Merijärvi, Multia, Oulainen, Pertunmaa, Pomarkku, Pyhäntä, Rautaavaara, Reisjärvi, Ristijärvi, Ruovesi, Saltvik, Savukoski, Siikainen, Soini, Sottunaga, Uusikaarleby, Vårdö. Yhteensä 41.
      Olisi tietysti hienoa, jos näissä tiedoissa olisi joitakin virheitä.

      • Anonyymi

        Miten vuoden 2020 ekaluokkalaisten kehitys kehittyy? Se ratkeaa pitkälle jo tammikuussa. Kun ilmoitukset kouluun pitää tehdä.


    • Anonyymi

      Tapakulttuuriin vaikuttaminen on haasteellista, jos kohta lakimuutostenkin aikaansaaminen on sitä, Kuitenkin kumpikin on kivaa, koska näköaloja on. Näköaloja on. Hyviä sellaisia.

    • Anonyymi

      Kirkko hekumoi menestyksistää rippikouluikäisten parissa. Hiipuva hillos.

    • Anonyymi

      yhä useammat vauvat saavat nimensä mu hammed ilman uskonnollisia rituaaleja

      • Anonyymi

        Ai, oletko ollut mukana nimenantotilaisuudessa?

        Nopeimmiten kasvava katsomusjoukko on kuiten uskonnottomat. He pitävät huolen siitä, ettei uskontokuntien erityisetuuksia enää kasvateta.

        He ovat tässä paljon aktiivisempia kuin ev.luttilaiset, joten tue heidän toimintaa!


    • Anonyymi

      Kirjoittelua lehdissä lisää, kiitos.

    • Anonyymi

      Jos pidätte ajettavia asioita hyvänä, liittykäätten Vapaa-ajattelijoihin.

    • Anonyymi

      Vaikka erittelemme miehiä/naaisia ja eri ikäryhmiä, arvostamme kaikkia yhtä lailla.

    • Anonyymi

      Puhumalla ja kirkoittamalla. Podcastii! Radio-ohjelmii. Videonauhaa..

    • Anonyymi

      Vaikka Vapaa-ajattelijain liiton ovat pitkälle poliittisia, lainsäädäntöön tehtäviä muutoksia, maallistumista edistetään toki myös kansalaisyhteiskunnan ja perheiden tasolla.

    • Anonyymi

      Ihmiset voivat henkilökohtisella käyttäytymisellään, valinnloillaan edistää maallistumisen etenemistä. Se sitten luo painetta myös lainsäädännön muutosten aloittamiseen kunnolla.

    • Anonyymi

      Sen sijaan en pitäisi erityishaasteena, että antivaparin mielestä maallistuminen merkitsee yhteiskunnan tuhoa.

    • Anonyymi

      Naisten päovä muistuttaa, että naisten tasa-arvossa on tekemistä uskontoihin liittyen. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslaissa onkin poikkeukset, että ei koske uskonnonharjoitusta. Naiset voivat olla sivuhuoneessa ihan laillisesti.

      • Anonyymi

        Myös sekulaarin kulttuurin piirissä on vanhojen asenteiden pohjalta syntynyttä tasa-arvon vajetta samoin kuin yhdenvertaisuuden rikomista. Tervetuloa sekulaariin rintamaan.


    • Anonyymi

      Tästäkin määräyksestä venkuloidaan: "Kukaan ei ole velvollinen osallistumaan omantuntonsa vastaisesti uskonnon harjoittamiseen."

    • Anonyymi

      MaahanmuuttajAT MYÖS ERITYISHAASTEENA. mAALLISTUMINEN ON MAHDOLLISUUS MAAHANMUUTTAJILLE.

    • Anonyymi

      Mitenkö voi edistää? Joukkoisstamalla. Ei muu auta.

    • Anonyymi

      Miten koronaepidemia estää tai kenties edistää maallistumiskehitystä?!

      • Anonyymi

        Kouluissa ei ole ollut uskonnollisia tilaisuuksia, kuten jumalanpalveluksia ja aamuhartauksia.


    • Anonyymi

      Antivaparin mellastus tällä vapaa-ajattelija-sivustolla on mitätöntä ajanhukkaa.

    • Anonyymi

      Välillä pitää myääs puolustaa saavutettuja oikeuksia. Maailmanlaajuisesti on käynnissä hyökkäys seksuaali- ja lisääntymisterveyden oikeuksia vastaan.

      • Anonyymi

        Kyllä, ajatusten sodassa kristilliskonservatiivisen uskonnolisen ylivallan ja humanistisen sekulaarin demokratissa pitää sekä edetä että paikkoinn myös puolustaa.


    • Anonyymi

      Hoivakodeissa kuolee iäkkäitä ihmisiä. Vaparien mediaani-ikä on korkea. Taudilla voi siis olla vaikutuksensa vapaa-ajattelun määrään Suomessa.

      Ei ihme, että vaparit ovat olleet niin innokkaita priorisoimaan hengityskoneita, itselleen tietenkin.

    • Anonyymi

      Suomen tulisi ottaa käyttöön vastaava kirkon ja valtion malli kuin Ruotsissa.

      Lainsäädäntö ei vielä takaa muutoksia kulttuuriin, mutta ei ainakaan estä muutoksia.

    • Anonyymi

      Yhä useammat vauvat ovat nyt saaneet nimensä ilman uskonnolllista rituaalia. Sen sijaan yrittävät kirkkoonliittämisrituaalia.

    • Anonyymi

      Terveisiä kouluille: "Uskonnon ja omantunnon vapaus on perus- ja ihmisoikeus. Suomessa kaiken opetuksen tulee olla katsomuksellisesti sitouttamatonta. Uskonnon ja omantunnon vapaus turvaa sekä vapautta harjoittaa tai olla harjoittamatta uskontoa. Negatiiviseen uskonnonvapauteen kuuluu myös vapaus olla kertomatta omasta vakaumuksestaan tai käyttäytyä tavalla, josta uskonnollinen vakaumus tai maailmankatsomus voitaisiin päätellä."
      PERUS- JA IHMISOIKEUDET OPETUS- JA KASVATUSALALLA. Oikeudellinen ja pedagoginen opas alan opiskelijoille ja asiantuntijoille. Tuija Kasa, Kristiina Kouros & Piatta Skottman-Kivelä.
      https://helda.helsinki.fi/handle/10138/314105

      • Anonyymi

        Tähän kaivattaisiin vielä kokretisointia. Sitouttamattomuus.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tähän kaivattaisiin vielä kokretisointia. Sitouttamattomuus.

        Ei muuten kiinnosta yhtään. Ahistaa. T. Antivapri


    • Anonyymi

      Painopiste tiedottamisessa ja ihmisten käytäntäjen kehittymisessä, vaikka lakimuutokset samalla tapetilla. Ei jäädä odotelemaan seuraavaa vaalia.

    • Anonyymi

      Just NYT markkioidaan ET-opetukseen siirtymistä.

      • Anonyymi

        Ja ekaluokkalaisten vanhemmille ET-opetuksessa aloittamista. Kouluun ilmoitetaan tammikuussa.


    • Anonyymi

      Huomasin, että eroakirkosta-palvelussa on puutteellista tietoa uskonnottomien vainajien hautaamisesta:
      "22. Saako pappi siunata kirkosta eronneen vainajan?
      Saa, ja valitettavan usein siunaakin. Suomessa on periaatteena "luterilainen kunnes toisin todistetaan". Jos vainaja on eläessään ilmaissut vastustavansa siunausta esimerkiksi hautaustestamentilla, ei pappi saa siunata vainajaa edes omaisten pyynnöstä.

      Toivomme lain muuttuvan siten, että kirkosta eronnut siunattaisiin vain nimenomaisesta pyynnöstä eikä nimenomaisen kiellon puuttuessa."

      Vastauksessa ei pitäisi ohittaa hautaustoimilakia, jonka mukaan hautaus tulee toimittaa vainajan vakaumusta kunnioittaen. Se sitoo sekä omaisia että pappeja.

      • Anonyymi

        Eräillä paikkakunnilla hautausmaan/krematorion kappelia ei voida käyttää ilman pappia. Osa omaisista taipuu papin pyytämiseen.


    • Anonyymi

      Jotkut tykkäävät että tällainen kulttuurinen kehittäminen on kivempaa kuin lakipykälien muuttamisprojektit. Minä tykkään, että molempi parempi.

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Kuin "olennaisesti" haluaisitte?

    • Anonyymi

      Tässä - yhä useammat lukiolaiset suorittavat elämänkatsomustiedon
      opinnot - pitäisikö korostaa, että ET:n kurssien menestyksellinen suorittaminen ei edellytä ET-opintoja peruskoulussa. Varsinkin jos aikoo suorittaa vain pakolliset, se onnistuu mitä mainioimmin paneutumalla niiden kurssien opiskeluaineistoon.
      ET antaa paremmat pohjat korkeakouluopintoihin.

    • Anonyymi

      Tämmöisestä en pidä yhtään. T. Antivapari

      • Anonyymi

        Miksi puolustat niin vimmaisesti sotilaspapiston ylikorostunutta roolia armeijassa uskonnottomien henkisen tuen antajana?


    • Anonyymi

      Tavallaan aika pitkä hommalista. toisaalta edistystä havaittavissa. Tehtävä ei ole toivoton.

    • Anonyymi

      Mitenkö? No tiedottamalla. Ja yhteistyötä. Aktiivisuudella. Sinnikkyydellä.

    • Anonyymi

      Mitenkö? Kirjoittelemalla muuallekin kuin tänne.

    • Anonyymi

      Yhä enemmän pitäisi kertoa vanhemmille ja isovanhemmille ettei lasta ole pakko liittää kirkkoon, ei edes perinteen ja tavan vuoksi. Voitaisiin jakaa lehtisiä, puhua ihmisille kaduilla ja koulujen pihassa sekä pitää vebinaareja. Jollain tapaa info on kuitenkin saatava perille.

    • Anonyymi

      Hyvä lista. Ja nämä ovat tosiaan haasteita joihin sana sopii. Ongelma-sana koskee enemmän syrjiviä valtarakenteita.

      • Anonyymi

        Ongelmien ratkaisussa on vielä haasteita ja vaiheita.


    • Anonyymi

      Näihin haasteisiin vastaamista kimpassa voit tehokkaasti auttaa liittymällä jäseneksi.

    • Anonyymi

      Avauksessa on ilmaistu mitä kaikkea vaparit oikein aikovat. Oikein.

    • Anonyymi

      Toivon, että yhä useammat kirjoittavat lehteen ja menevät puhumaan radioon. Tai podcastii.

    • Anonyymi

      Muutos nopeutuu, kun yhä useampi vie viestiä eteenpäin.

      • Anonyymi

        Edistäminen lisää edistystä, ihmisten onnellisuutta.


    • Anonyymi

      Tää ei kyllä edistä onnellisuutta. Ihminen etsii ja tarvitsee uskoa Jumalaan, ei sitä pidä estää. Pelkäävätkö vapaa-ajattelijat Jumalan kostoa kun aktiivisesti agitoivat uskontoa ja uskontokasvatusta vastaan?

    • Anonyymi

      Nämä haasteet ovat positiivisia haasteita. Etenemisiin.

    • Anonyymi

      Yhä useammin ei-kirkollisen hautauksen saaneen vainajan kuolinilmiituksessa lehdessä ei ole sanaa siunattiin.

    • Anonyymi

      Antivapari herätteli keskusteluun kysymyksen sitä, mikä tai ketkä ovat pudonneet kehityksen kelkasta. Alla on mielestäni hyvä vastaus siihen kysymykseen.

      KIrkon epäreilut etuoikeudet junnaavat paikallaan, vaikka maallistuminen etenee. Silti ja sen vuoksi asiaa pitää vaan jaksaa nostaa esiin. Vaparit ovat edellä, ja vetävät yhteiskuntaa mukaan. Tarvitaan lakien ja säädösten uudistamista.

      Juuri viime viikkoina esim. eduskunnan oikeusasiamies on omaehtoisella lausunnollaan asettunut tukemaan kantaa, jonka Vaparit ovat esittäneet jo kymmenen vuotta sitten ja toistaneet monta kertaa. Oikeuskansleri on puolestaan ollut samoilla linjoilla ministerin valan/vakuutuksen kaksijakoisuuden poistamisesta.

      Päiväkotien ja koulun alistamisesta kirkon uskonnollisen indoktrinaation alle on tullut paljon kannanottoja tilanteen muuttamiseksi Opetushallituksen ohjeiden uusimiseen liittyen. Tärkeä linjaus on esitetty opetus- ja kulttuuriministeriön lausumasta. Uskonnolliset tilaisuudet eivät ole koulun asia.

      Ei ole Vaparien vika, että laiva kääntyy hitaasti. Kuitenkin Vapaa-ajattelijat kaipaavat lisää jäseniä ja toimijoita. Kehitys ei kehity itsestään. Ei sekularismi ja kasva synny synnyttämättä ja kasvattamatta. Siirry katsomosta areenalle.

    • Anonyymi

      Tilannekuvia ja tehtävä. Suunta selvä. Vauhti auki.

    • Anonyymi

      Nyt 8. luokan suorittajalle, joka ei mene rippikouluun, kunnon lahjat.

    • Anonyymi

      Edistäminen eli toiminta on tarpeellista. Laajaa, laajaa.

    • Anonyymi

      Hyvää mietittä ää, mitä kenties voìs itse kukin tehdä. Tai yhdessä muiden kanssa.

    • Anonyymi

      Hieno luettelo. Sanoisin että kaikkien kanssa voidaan edetä rinta rinnan ja toinen toisiamme tukien.

    • Anonyymi

      Vaparit ajavat kirkon ja valtion eroa.

      Mutta taitaa olla niin että VAPARIT JÄTTÄVÄT MAINITSEMATTA sen että vaikka valtio erotettaisiin kirkosta niin sekään ei vapareille riitä.

      Vaparit haluavat 🕵️‍♀️KONTROLLOIDA🕵️‍♀️
      kirkon toimintaa vielä eron jälkeenkin.
      Se olisi tuttua DDR-läistä vaparipuuhastelua.

      KristinUSKO on vapariUSKONNOLLE
      uhka !
      Kristinusko ei ole uskonto.
      Mutta vaparit eivät tätä käsitä.

    • Anonyymi

      yhä useammat uskonnottomat vainajat haudataan siviilihautajaisissa.
      --------------

      Friitänkkaret!

      Huolehtikaa vain siitä että omat ruumiinne pääsevät jumalattomien hautausmaalle protu-pappienne siunattavaksi.
      Älkää huolehtiko muista.
      Ei minuakaan kiinnista vaikka hautaisitte ruumiinne jumalattomien hautausmaalle keskelle Kainuun korpea.
      Ja vaikka pystyyn, jotta säästyy hautausmaaneliömetrejä.

    • Anonyymi

      Huvituksiin pitäisi olla oikeita syitä.

      Tampere
      Korona leviää taas

      Anonyymi
      02.06.2021 11:49
      Ilmoita
      Korona leviää taas tampereella !
      Nyt 3154 saanu korona tartunnan tampereella !

      268

    • Anonyymi

      Juuri nyt ajankohtaista ET - kansalaisaloite.fi -palvelussa.

    • Anonyymi

      Yhdet yhtä ja toiset toista, ihan muuta.

    • Anonyymi

      ET-opetuksen avaaminen on lenkki, josta liikkuu ketju.

      • Anonyymi

        Siihen liittyy linkki jota jakamalla aloite edistyy.


    • Anonyymi

      Julkinen valta siis hyysää kirkkoa ja sen uskonnollista työtä kouluissa ja päiväkodeissa.

    • Anonyymi

      Tavallaan nää kaikki on kivaa hommaa. Toki kärsivällisyyttä tarvitaan.

    • Anonyymi

      Haasteita on myös kunnan koululaitoksen toiminnassa - sitouttamattomuuden toteuttamisessa.

    • Anonyymi

      Samaa mieltä, yksilöiden ja perheiden toimien lisäksi on korkea aika saada kunnat ops.linjan toteuttmisen taakse.

    • Anonyymi

      Valistuksella, viestinnälle, keskustelulla, puheeksi ottamisella.

    • Anonyymi

      Näitä asioita on järkevää tietoisesti edistää.

    • Anonyymi

      Miksi tuota pitäisi nopeuttaa?

    • Anonyymi

      Ei se synny synnyttämättä.

    • Anonyymi

      Nuo ovat samalla tavoitteita. Asiallisia.

    • Anonyymi

      Tuo listaus osoittaa etenemissuuntia, jossa kaikissa on edistymisen mahdollisuuksia.

    • Anonyymi

      Maallistuminen on hieman outo sana? Vai onko??

    • Anonyymi

      Naistenlehtiin juttuja. Hyvät tavat kaunistavat.

      • Anonyymi

        Ei ole. Mitä useampi ihminen saadaan maalistumaan ja hylkäämään uskonnot ja taikauskon, niin sen parempi. Mutta nyt mietitään toimia, joilla maalistumisen edistyminen saataisiin toteutettua. Kirkon ja valtion ero on vain yksi osa sitä.


    • Anonyymi
    • Anonyymi

       yhä useampi yliopistoon hakeva välttää teologian ja uskontotieteen opintoja (sillä on paljon järkevämpiä ja hyödyllisempiäkin opintoja olemassa kuin ajan tuhlaaminen uskontoihin)

    • Anonyymi

      Pwruskoulussa siirtymisiä uskonnosta ET-opetukseen. Muutos.

    • Anonyymi

      Selkeä ilmoitus, että lapsi ei osallistu kirkollisiin tilaisuuksiin.

    • Anonyymi

      Vähän vähältä on vähän huono ilmaus, kun puhutaan siitä, että asia etenee Ihminen Ihmiseltä.

    • Anonyymi

      Kirjoittamalla somessa voi itse kukin edistää. Järjestäytynyttä toimintaa voi tukea vapaa-ajattelijoissa.

      • Anonyymi

        Odotamme Ylikosken avautumista
        Taistolaisuus poliittisena virikkeenä

        va- lehdessä kajahtaa


    • Anonyymi

      Pikkuinen nopeuttaminen toki houkuttelee. Parempi kuin hidas laahaaminen.

    • Anonyymi

      Loistava listaus. Tiekarttaa eteenpäin.

    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14871
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3069
    3. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3065
    4. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3064
    5. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3064
    6. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3060
    7. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3056
    8. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3055
    9. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3055
    10. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3054
    Aihe