Videon kuvaaminen järjestelmäkameralla

Anonyymi

Asiantuntijat. Sanokaapa onko järjestelmäkameralla mahdotonta kuvata terävää skarppia videokuvaa? Itselläni tämä ei ainakaan millään onnistu. Käytössä sentään täyden kennon kamera ja kohtuullisen hyvä ellei huippulaatuinen optiikka. Valokuvista tulee veitsenteräviä helposti mutta videot ovat järjestään suttua. Onko niin että laadukasta terävää videokuvaa saadakseen on vain pakko hankkia oikea videon kuvaukseen tarkoitettu videokamera. Ja paljonko pitää laittaa rahaa että saa edes hiukkasen perusharrastajakameraa parempaa kuvanlaatua?

12

62

  Vastaukset

  • Mikä ettei. Tässä vaan on monta miinaa. Esim. skaalaus. Leikitään, että kennon koko olisi vaikkapa muinainen 6 megapikseliä = 3000x2000 pikseliä. Tällöin jää 2 vaihtoehtoa

   1) kennon keskeltä rajataan videokuvauksessa käyttöön vain 1920x1080 pikselin alue = videokuvauksen aikana käytössä on "digizoomi" eli kuvakulma kapenee rankasti.

   2) käytetään viedeokuvaukseen koko kennon leveys, mutta kuvaa skaalataan. Periaatteessa hyvä, mutta tässäkin voi tulla ongelmia, jos skaalausalgoritmi on huono tai pitää tehdä kikkailua, kun ei dataa saada luettua ja digitoitoitua tarpeeksi kiivaaseen tahtiin... eli sieltä kennolta ehkä luetaankin ulos vain osa pikseleistä tai pikseliriveistä? Näitä matalamman resoluution ja suuremman virkistystaajuuden moodeja käytetään myös mm. elektronista etsinkuvaa muodostettaessa.

   Luonnollisesti samat ongelmat ovat edessä myös 4K videoitten kanssa.

   Suurin ongelma on kuitenkin tarkennu. Peilijärkkärin ns. kontrastintunnistava tarkennusjärjestelmä tippuu pois pelistä, kun peli nostetaan ylös. Ja ylhäällähän sen pitää olla videokuvauksen aikana. Osa järkkäreistä ei kykene tarkentamaan lainkaan videokuvausken aikana, osa turvautuu HITAASEEN, edestakaisin pumppaavaan ja helposti kohteen kokonaan hukkaavaan ns. kontrastipohjaiseen tarkennukseen. Sitä voi aiheellisesti kutsua myös yritä ja erehdy -menetelmäksi. Kamera koko ajan pumppaa tarkennusta edestatakaisin ja mittaa kuvan kontrastia. Kontrastierojen kasvu kertoo, että tarkennus menee oikeaan suuntaan. Kun erot alkavat taas pienentyä, on menty ohi oikeasta tarkennuksesta.

   Kaikki eivät kuitenkaan ole näin surkeita. Esim. Sonyllä on ollut myynnissä (ja on edelleen) kameroita, joissa on elektroninen etsin, mutta myös kiinteä, tarkennusjärjestelmän sensoreille valoa ohjaava (puoliläpäisevä) peili. AF pelaa täysillä videokuvauksessakin ja hanskaa siis liikkuvienkin kohteiden seurannan. Kuvanlaatukin on hyvä, mutta ei nämäkään täydellisiä ole, aika todella paljon on rajoitetteita säätövarassa (aukon säätö ym.) verrattuna valokuvien ottamiseen ja takamatkaa on ilmeisesti myös oikeiden videokameroiden toimintoihin.

   Ns. pelittömät kamerat voivat olla myös kohtuu hyviä (voivat, kaikki eivät ole... Canon on aikamoisella takamatkalla tässä lajissa). Vanhemmissa peilittömissä tarkennus on vain ja ainoastaan kontrastipohjainen = hidas, mutta uudemmissa on onnistuttu jollain tapaa integroimaan vaiheentunnistus suoraan kennolle. Ei ihan sen perinteisen vaiheentunnistuksen tasoa, mutta ero kapenee koko ajan... ja näiden kanssa siis saadaan parhaimmillaan toimiva AF myös videokuvauskessa.

   Tosin niitä rajoitteita tosiaan piisaa, ei ehkä pääse videokuvauksessa ihan mielin määrin suljinaikoja yms. säätelemään, aukko tms. saattaa olla vakioarvoon lukittu, tarkennus saattaa pelata kunnolla vain uusimmilla natiiviobjektiiveilla (sovitteilla kiinnitetyt eivät toimi lainkaan tai ovat liian hitaita/hapuilevia) jne jne.

   Pisimmällä videokuvauksessa ja pelittömissä ovat käsittääkseni Panasonic (+ Olympus) ynnä Sony. Eli näiden tarjontaan tutustumisella kannattaa aloittaa.

   • Käyttämäni kamera on siis Canon eos 6D Mark II. Samanlaista suttua olen aikaisemmin saanut myös 70D kameralla.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Käyttämäni kamera on siis Canon eos 6D Mark II. Samanlaista suttua olen aikaisemmin saanut myös 70D kameralla.

    Tuo ei ole Canonin kameroista se paras valinta videokuvaukseen. Nopea kortti ja käsin tarkennus, niin tuollakin kai saa aikaiseksi jotain, mutta 6D mark II:n vahvuus on hintaluokassaan hyvää valokuva.

    Jos haluat halvalla Canonin videouvaukseen, niin kannattaa ostaa kakkosrungoksi 90D. Se on tehty videokuvauksen ehdoilla.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Tuo ei ole Canonin kameroista se paras valinta videokuvaukseen. Nopea kortti ja käsin tarkennus, niin tuollakin kai saa aikaiseksi jotain, mutta 6D mark II:n vahvuus on hintaluokassaan hyvää valokuva.

    Jos haluat halvalla Canonin videouvaukseen, niin kannattaa ostaa kakkosrungoksi 90D. Se on tehty videokuvauksen ehdoilla.

    Mutta sen sijaan 70D oli kuvaajien työhevonen vuosia ja sillä saa osaavissa käsissä hyvää jälkeä. Voi siis viitata myös osaamattomuuteen, ei niinkään kaluston ongelmiin.


  • Monesti kameran tekemä videokuva on myös pakattu rankasti ja se aiheuttaa kuvaan suttua.

  • Canonin Dual Pixel -tarkennus oli aikanaan parasta mitä videokuvaukseen oli saatavissa, joten siitä tuskin on kyse.

   Videokuvaan yleensä halutaan jonkin verran liike-epäterävyyttä, jotta liike näyttäisi juohevammalta, esim. kuvattaessa 24 ruutua sekunnissa, suljinaika pitäisi olla 1/50 s. Tuollaisesta videosta otettu ruutukaappaus on tarkoituksella liike-epäterävä.

   • Suljinaika 2xkuvanopeus sääntö. Aukko ensin tarpeen mukaan ja aika hoidetaan ND-filttereillä oikeaksi.


  • Outoa että ketään ei kiinnosta millä asetuksilla videot on otettu ja mikä on ollut objektiivi ja vielä parempi jos näkisi nuo "suttuvideot" ennen kommentointia.

   • Onhan tuossa huomioitu perussäännöt, ja oletetaan kuvaajan osaavan ne, mutta tosiasia on että 6D mark II on valokuvaajan kamera. Sitä käyttävät jopa ammattilaiset kakkosrunkona.

    Mutta olet kyllä oikeassa, pitäisi tietää, mitä on kuvattu, millä asetuksilla ja millä objektiivilla. Lisäksi pitäisi tietää tarkemmin, mikä on virhe, niin saisi täsmällisempiä neuvoja.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Onhan tuossa huomioitu perussäännöt, ja oletetaan kuvaajan osaavan ne, mutta tosiasia on että 6D mark II on valokuvaajan kamera. Sitä käyttävät jopa ammattilaiset kakkosrunkona.

    Mutta olet kyllä oikeassa, pitäisi tietää, mitä on kuvattu, millä asetuksilla ja millä objektiivilla. Lisäksi pitäisi tietää tarkemmin, mikä on virhe, niin saisi täsmällisempiä neuvoja.

    Dpreview:n arvostelun kun kävin kurkkaamassa, niin tarkennuksen kehuttiin toimivan hyvin videokuvauksessa, mutta ulos saa vain HD videota ja sekin on mallia "pehmeä". Kuvan skaalaus kennon koosta paljon pienempään HD resoluutioon siis mättää.

    Valokuvaukseen ensisijaisesti tehdyissä vehkeissä ei ehkä vaan ole jaksettu tähän puoleen paneutua. Oman kamerani arvostelut samasta paikasta: 4K hyvää, mutta HD paljon heikompaa, vaikka alaspäin skaalauksen pitäisi laatua parantaa. On vaan aika paljo pikseleitä kameralla pureskeltavana, jos >20 megapikselin kuvaa pukkaa 24...50 kpl sekunnissa ja ne pitäisi saada skaalattua HD kokoon.


  • Onhan noita Youtubessa kun etsit. Siis laadukkaita ja teräviä videoita kuvattuna vaikka Canon EOS digitaalijärjestelmäkameralla.

  • Tässä taitaa taas olla kyseessä se perusongelma, että kysyjä vertaa kameransa veitsenterävää lievästi pakattua 26 megapikselin kuvaa johonkin rutkasti pakattuun 0,5, 2 tai 8 megapikselin (ei kerro mikä on asetus, SD, HD vai 4K) videoruutuun.

   Ei ihme, että videokuva tuntuu sutulta.

   Ota sillä kameralla, oikeilla asetuksilla joko HD tai 4K videota ja vertaa sitä vastaavan resoluution videoihin äläkä 26 megapikselin valokuviin. Sitten tiedät tekeekö kamerasi suttua vaiko ihan samanlaista kuin muutkin resoluutioltaan vastaavaa videota kuvaavat kamerat.

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  SEISKA.FI

  • Koronaan sairastunut radiojuontaja Suvi Hartlin kertoo somessa terveydentilastaan - pelkäsi tautia lääkityksensä takia: "Halusin kertoa tämän, koska olen saanut valtavasti viestejä"
  • Salasutinaa! Kiekkosankari Kaapo Kakko ja Salkkarit-kaunotar viihtyvät yhdessä!
  • Julkkiskokki Kari Aihinen avautuu Maria Veitolalle perheensä hajoamisesta: Otan eron omaan piikkiin!

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Stefulla miljoonavelat

   Seiska kertoo Stefun lainanneen hurjan summan pokerimiljonääri jens kyllöseltä. Stefulla saattaa mennä kuulemma kymmeniä tuhansia strippibaareihin. Ku
   Kotimaiset julkkisjuorut
   190
   6548
  2. Jaksamista Sofia ja Stefan!!

   Voimia molemmille. Stefu päivä kerrallaan. Sofialle kiitos, että olet kunnioittanut Stefania, etkä ole ruotinut hänen asioitaan julkisuudessa, mi
   Kotimaiset julkkisjuorut
   98
   3274
  3. BB-Sini puhuu tiukkaa asiaa BB-julkkisten kohtelusta somessa

   Tullut itsekin kolmekymppisenä somen suurkuluttajana todella kauhisteltua tätä järkyttävää lynkkausta ja syitä siihen. Netissä liian monilla ihmisillä
   21
   2154
  4. Tutkittu on: talviaika parempi

   Puoliin päiviin makaavat vätykset tietysti ovat eri mieltä, mutta työtätekeville ihmisille uutinen on hyvä. "Pysyvään kesäaikaan siirtymistä on kokei
   Maailman menoa
   349
   1848