IT-alaa harkitseville

Anonyymi

"Millaista on työskennellä IT-alalla?"

Tämä kirjoitus on tarkoitettu IT-alaa harkitseville nuorille ja vanhemmillekin, jotka eivät vielä tunne omakohtaisesti alan lieveilmiöitä.


JATKUVAT YT-NEUVOTTELUT

Ei ole mikään salaisuus, että IT-alalla käydään irtisanomisiin johtavia YT-neuvotteluja todennäköisesti enemmän kuin missään muualla. Valmistaudu viettämään suurin osa työvuosistasi irtisanomisuhan alla. Se rassaa hermoja ja nakertaa terveyttä. Jatkuva epävarmuus myös jarruttaa elämässä eteenpäin pääsyä, kuten esimerkiksi perheen perustamista.


GLOBAALI KILPAILU

IT-alalla edessäsi aukeavat laajat kansainväliset työmahdollisuudet, mikä on periaatteessa positiivista. Asian väistämätön kääntöpuoli on kuitenkin, että joudut kilpailemaan asemastasi ulkomaisen halpatyövoiman kanssa. Sinun kustannustasosi on todennäköisesti kalliimpi kuin intialaisen osaajan, joten työpaikkasi jatkuvuutta kyseenalaistetaan säännöllisin väliajoin firman johtoportaassa.


VANHENEVA OSAAMINEN

IT-alalla osaaminen vanhenee nopeasti. Jos työskentelet uusien teknologioiden parissa, niin osaamistasosi periaatteessa puolittuu noin kolmen vuoden välein. Arvosi työntekijänä laskee siis vääjäämättä, ellet opiskele jatkuvasti lisää. Kuinka monta vuosikymmentä kuvittelet jaksavasi sellaista? Mitä ajattelit tehdä, kun voimat ehtyvät?

Toki IT-alalta löytyy myös rooleja, joissa osaaminen on selvästi pitkäikäisempää, mutta yleisesti ottaen kokemusta ei arvosteta samalla tavoin kuin monissa muissa ammateissa.

Kaiken kaikkiaan IT-alalta ei löydy turvallisia eläkevirkoja, vaan joudut kerta toisensa jälkeen lunastamaan paikkasi.


PROJEKTILUONTOINEN TYÖ

Useimmat IT-alan työtehtävistä ovat luonteeltaan projektimaisia. Kun yksi projekti on saatu valmiiksi, jostain tulee kyllä usein seuraava. Ehkä - tai sitten ei.

Alan kirjoittamaton sääntö on, ettei suorittava porras kovin mielellään haluaisi saada projektia täysin valmiiksi, sillä se tarkoittaa suurta epävarmuutta. Uutinen projektin aikataulun venymisestä puolella vuodella otetaankin ilolla vastaan, vaikka sitä näennäisesti harmitellaan. Toimeentulo on turvattu taas pieneksi hetkeksi.

Projektiluontoisuuden haittapuoli on myös, että se tehokkaasti estää sinua rakentamasta pysyviä, luottamuksellisia suhteita työkavereihisi. Juuri kun olette mukavasti hitsautuneet yhteen, löytäneet yhteisen huumorin ja alkaneet jopa luottaa toisiinne, projektitiiminne hajoaa. Introvertille ja hitaasti verkostoituvalle ihmiselle tällainen on hyvin kuluttavaa.


"KETTERÄ KEHITTÄMINEN"

Ketterä kehittäminen (eli agile) on viimeisen kymmenen vuoden aikana IT-alalla yleistynyt projektimenetelmä, jolla on hyvin ylevät ja periaatteessa hyvää tarkoittavat tavoitteet.

Käytännössä ketteryys kuitenkin tarkoittaa, että tiimi laitetaan työskentelemään jatkuvassa "loppurutistusmoodissa" koko projektin ajan. Se on erittäin kuluttavaa. Tiimin työsuoritusta mitataan säännöllisin väliajoin ja jokaisen tiimiläisen on päivittäin raportoitava edistymistä. Tekeminen on pahimmillaan erittäin sekavaa singahtelua sinne tänne, ja pitkäjänteisyys kärsii. Jos olet fiksu ja kaukonäköinen ihminen, ainoa tapa kestää tätä on ottaa hälläväliä-asenne.

Aitoa ammattiylpeyttä on vaikea tuntea tällaisissa puitteissa.


IHMISKAUPPA

Toisen ihmisen myymistä pidetään sivistysvaltioissa yleisesti ottaen tuomittavana asiana. Kuitenkin IT-alalla ihmiskauppa kukoistaa hyvin räikeänä. Siinä missä prostituoidut myyvät kehoaan, it-konsultit myyvät aivojaan.

Mikäli mielit säilyttää työsi, et voi olla liian nirso projektien tai asiakkaiden suhteen. Unohda siis luovuus ja itsesi toteuttaminen - suurimman osan ajasta teet sitä mitä käsketään.

Sinut pakotetaan ajattelemaan mielessäsi ongelmia, jotka eivät pohjimmiltaan voisi vähempää kiinnostaa, koska et ole itse saanut vaikuttaa riittävästi ongelman määrittelyyn. Käytännössä siis huoraat aivojasi, et ole enää kokonaisvaltainen tunteva ihminen vaan pelkkä "resurssi".

Ja kaikki vain siksi että saisit rahaa asuntolainasi ja laskujesi maksamiseen. Vuodesta toiseen, kunnes olet liian vanha tai henkisesti sairastunut.


EPÄEETTISYYS

It-alalla toteutetaan myös paljon järjestelmiä, jotka aidosti parantavat ihmisten hyvinvointia. Jos pääset sellaisten parissa työskentelemään, olet onnekas. Mutta paljon tehdään myös eettisesti kyseenalaista työtä:

* Pelejä ja mediasovelluksia, jotka koukuttavat ihmisiä.
* Analytiikkajärjestelmiä ihmisten vakoiluun.
* Automaatioratkaisuja, joiden vuoksi moni menettää työnsä ja yksinäisyys yhteiskunnassa lisääntyy.

...sekä tietenkin lukuisia suoranaisia huijauksia, joissa asiakkaalle on luvattu aivan muuta kuin mitä pystytään realistisesti toimittamaan.

IT-alan työntekijänä et voi aina valita, millaisten projektien parissa joudut työskentelemään.

56

5144

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      EPÄSOSIAALISUUS

      IT-ala saattaa vaikuttaa epäsosiaalisen nuoren näkökulmasta ihanteelliselta vaihtoehdolta; saa puuhastella tietokoneiden kanssa rauhassa! Vuorovaikutuskin hoituu kätevästi sähköpostilla tai pikaviestimillä!

      Urasi alkutaipaleella saatat kokea tämän erittäin positiivisena, mutta siinä kolmen-neljänkympin kohdalla todennäköisesti oivallat henkisen kasvun myötä, että ne ovat toiset ihmiset eivätkä tietokoneet, jotka tekevät sinut onnelliseksi. Alat kaipaamaan enemmän normaaleja, kokonaisvaltaisia ihmiskontakteja arkeesi; normaalia keskustelua toisen ihmisen kanssa, vapautunutta naurua, ystävällistä hymyä jne.

      IT-alalta tällaisia ihmiskontakteja on keskimääräistä vaikeampi saada, ja seura tekee helposti kaltaisekseen - tai onnettomaksi. Monet työkavereistasi ovat lievästi autistisia tai muulla tavoin tunne-elämältään hieman epänormaaleja. Työn luonne on muutenkin sellainen, ettei se kannusta empaattiseen kanssakäymiseen.

      Oivallat että työsi itse asiassa estää sinua kehittymästä ihmisenä täyteen potentiaaliisi, vaikka se urasi alkupuolella tarjosikin sinulle hieman ujona henkilönä "turvapaikan".


      FYYSISEN TOIMINNAN PUUTE

      Sinut on sidottu viettämään suuri osa elämästäsi ruudun ja näppäimistön äärellä. Ainoastaan sormesi työskentelevät, muuten jökötät paikoillasi lihakset jumissa. Tunnet olevasi kuin häkissä oleva tuotantoeläin, ilman mahdollisuutta normaaliin lajityypilliseen käytökseen ja riittävään liikkumiseen. Kehosi rappeutuu.

      Työn fyysinen yksipuolisuus altistaa sinut vuosien saatossa myös vakaville mielenterveysongelmille. Se mikä aluksi oli helppoa ja mukavan kevyttä, muuttuukin pidemmän päälle vankilaksi.


      PAKOTETTU NUOREKKUUS JA PÖHINÄKULTTUURI

      Tällä vuosituhannella IT-alalle on pesiytynyt ikuista nuorekkuutta ja startup-henkeä korostava pöhinäkulttuuri, oli kyse miten isosta firmasta tahansa. Ollaan ketteriä, innovatiivisia, itseohjautuvia, hakkereita, yksisarvisia, jne. Tätä teatteria jaksaa jonkin aikaa, ja uran alkupuolella se saattaa jopa tuntua ihan oikeasti hauskalta, mutta ennemmin tai myöhemmin se alkaa vääjäämättä vituttaa.

      Sinun on silti pakko näytellä mukana, ettet leimaudu änkyräksi dinosaurukseksi.

      Väkinäisen oloinen nuorekkuus on toisaalta ymmärrettävä selviytymiskeino siihen, että jatkuva epävarmuus ei salli ihmisten kypsyä henkisesti aikuisiksi arvokkaasti ja rauhassa.


      ENGLANNIN KIELI

      Miten monilta turhilta palavereilta säästyttäisiinkään, jos asiat olisi mahdollista puhua kerralla selväksi suomen kielellä. Oman äidinkielen käyttö olisi yksilön näkökulmasta paitsi selkeämpää, myös emotionaalisesti rikkaampaa. Saisi olla oma itsensä.

      Mutta IT-alalla dokumentointikielenä on aina englanti. Myös palavereissa käytetään englantia, kun täytyy tasapuolisuuden vuoksi huomioida se viime vuosikymmenellä maahan muuttanut ulkomaanvahvistus, joka ei ahkerasta opiskelusta huolimatta vieläkään osaa suomea. Eikä hän sitä varmasti suomalaisessa IT-firmassa opikaan, vaikka haluaisi.

      Kuunnellessasi Jabra-puhelimen kautta Nokia-englantia pakon edessä sönköttäviä kollegoitasi, saatat alkaa pohtia, että käyttäisit jäljellä olevan ainutlaatuisen elämäsi mieluummin johonkin muuhun.

    • Anonyymi

      ENTÄ NE HYVÄT PUOLET?

      Kyllä, niitäkin on:

      * IT-alan palkat ovat kansainvälisestä kilpailusta huolimatta edelleen kelvollisia. Työehtosopimukset pitävät tyypillisesti huolen, että liksasi on keskimäärin hieman parempi kuin perusduunarilla, vaikka olisit keskivertotyyppi. Jos lasket palautumiseen ja kehon huoltoon käytetyt tunnit mukaan työajaksi, tuo ero hieman tasoittuu. Myös erot työurien pituudessa on huomioitava - vain hyvin harva jaksaa tai pystyy tekemään IT-alan töitä eläkeikään asti.

      * Etätyömahdollisuudet ovat tyypillisesti erittäin hyvät, mikä varmasti miellyttää sinua, jos olet kotona viihtyvää sorttia etkä kaipaa sosiaalisia kontakteja työn kautta. IT-alalla etätyö tarjoaa myös uskomattoman hyvät mahdollisuudet laiskotteluun, jos työnteko ei satu kiinnostamaan.

      * Vapaus - tietyllä tasolla edelleen. Kukaan pomosi ei todennäköisesti ymmärrä mitä tarkalleen ottaen teet töissä kaikki päiväsi. Jos siis vietät toisinaan yksittäisen työpäivän tai viikonkin ilman että saat aikaan yhtään mitään, kukaan ei huomaa sitä. Pääasia on, että kannat vastuusi, saat pidemmällä tähtäimellä edes jotain hyödyllistä aikaan, ja pystyt tarvittaessa selittämään statuspalaverissa mihin olet aikaasi käyttänyt viime aikoina.


      YHTEENVETO

      Jollain tässä maailmassa pitää tulla toimeen, ja kaikilla aloilla on lieveilmiönsä. Mikäli pystyt säilyttämään terveytesi jatkuvan stressin, emotionaalisen tyhjyyden ja merkityksettömyyden keskellä, saattaa IT-ala tarjota sinulle kohtuullista toimeentuloa useiksi vuosiksi.

      Jos sinulla on jo IT-alan tehtäviin sopiva tausta ja koulutus, eikä mitään muuta vaihtoehtoa näköpiirissä, niin anna mennä: Tee hommia niin kauan kuin pää kestää ja muista huoltaa itseäsi riittävästi vapaa-ajalla. Laita osa palkasta säästöön ja luonnostele B-suunnitelma ajoissa, ettet jää tyhjän päälle sinä päivänä, kun olosuhteet ylittävät sietokykysi rajat lopullisesti.

      Jos taas olet nuori, joka vasta harkitsee mihin suuntautua opinnoissa, niin harkitse vielä kerran. Se että olet teini-ikäisenä tykännyt surffata netissä ja pelata tietokoneella, ei tarkoita millään tavoin, että nauttisit IT-alalla työskentelystä.

      Löydät todennäköisesti mielekkäämpiä uravaihtoehtoja, kun työnnät pelkosi hetkeksi syrjään ja kysyt itseltäsi, mikä sinua todella kiinnostaa tässä maailmassa ja minkä tyyppisten asioiden tekeminen saa sinut oikeasti onnelliseksi.

      • Anonyymi

        Hyvää settiä dude. Unohdit kuitenkin laten ja muut erikoiskahvit!


      • Anonyymi

        "Työehtosopimukset pitävät tyypillisesti huolen, että liksasi on keskimäärin hieman parempi kuin perusduunarilla, vaikka olisit keskivertotyyppi. "

        Tätä en ymmärrä? Nytkö riittää jo hyväksi puoleksi, että palkka on parempi kuin bussikuskilla, varastomiehellä tai kuntohoitajalla?
        Jos verrataan, niin pitää verrata saman koulutustason ammatteihin. Verrattuna esim. muiden teknisten alojen suunnittelijatöihin ei IT-alaa voi pitää erityisen korkeapallkaisena. Puhumattakaan lääkärien, ekonomien jne palkoista, jotka myös vaativat kovan painostuksen koulutukseen, että saa riittävän ammattitaidon.


      • Anonyymi

        Unohdit mainita, että voit aina baaritiskillä kehua olevasi IT-miljönääri 🤣.


    • Anonyymi

      Luin loppuun. Tuota selostusta kaipasin.


      Mietin, miten ylipäätään voi tahtoa tulla tekniikoksi.
      Taitaa sekin olla luonnon lahja.


      Nostan hattua kun miettii työtunteja, projekteja.

      Oman ongelmansa vain rohkeasti esiin.
      Ala tosiaan innovatiivinen. Toisille ei sovi.
      Niin kehittyminen parantaa samalla monia alalla töissä.
      Kunnes päädytään tyydyttävään vaihtoehtoon
      jossa on sujuvaa olla...

      Kuka sitä tekniikkaa kokonaisuudessa hallitsee.
      Miten tekniikkaa symbioitu toisiinsa, vanha ja uusi.
      Siis kokonaisuuksien hallinta.
      Tai elää epävarmuudessa? Ammattitaitoa?
      Ja ne kaikki jälkeenjäänet kaverit...mitä heille voisi tehdä?

      Humanismiin liittyy aina kyseenalaiset keinot..
      on niissä valoisa puolikin.
      Kaikkea ei voi ennakoida.

      Työnteko yleisesti on minustakin usein moraalitonta.
      Työtön pelkää elämää juuri sen takia.

      Ihmisten mentaliteettien erot ovat huimaavia.
      Globaalisten työntekijöiden kokemus!!!
      Kateelliseksi käy.

    • Anonyymi

      Et puhunut silmäsairauksista ja pääsairauksista.

      Mulla ainakin sydän alkaa tykyttää tietokoneruudun äärellä.

      • Anonyymi

        Mulla alkaa puntissa tykyttää


    • Anonyymi

      Voiko ihminen elää pidempään juuri sähkön säteilyn takia.
      Se on energia lähde.

      Missä olosuhteissa sähkö on vahingoksi?

    • Anonyymi

      Olipas hyvä kuvaus IT-alasta yleisellä tasolla. Vaikeahan tuota alaa on kuvailla niille jotka eivät ole sillä työskennelleet ja varmasti vielä vaikeampi nuorille jotka eivät ole olleet työelämässä ollenkaan.
      Itse kuulun näihin 20v jälkeen loppuun palaneisiin, tai en tarkalleen ottaen ehtinyt palaa loppuun mutta merkit suunnasta olivat vahvat. Irtisanouduin lopulta "nyt riitti" ilman suunnitelmaa mitäs nyt? On kuitenkin aika lailla selvää että IT-alalle ei enää.

      Kirjoituksesi sisältää koomisiakin piirteitä, tuo englannin osaaminen on hauskasti kuvailtu. Mutta, hyvin totta. Vähintäin viikottain sain itsekin olla jossain parin tunnin puhelinpalaverissa tyyliä osallistujina kahdeksan suomalaista ja yksi intialainen. Suht stressaavia tilanteinta ihmisille jotka eivät ole kasvaneet kunnolla käyttämään englantia. Niin ja koittaa saada intialaisesta aksentista selvää.

      Vielä jos kommentoisi yhtä kohtaa mikä jäi kirjoituksesta heti mieleen;
      "IT-alalla etätyö tarjoaa myös uskomattoman hyvät mahdollisuudet laiskotteluun, jos työnteko ei satu kiinnostamaan."
      Se kokemus mikä itselläni on, niin työnantajat seuraavat etätöitä nykyisin tarkasti. Omassa ison it-talon yksikössäni etätyöt rajoitettiin niin että ennakkoon "anottava" esimieheltä. Lisäksi sain tietää että seuraavat kuinka etäpäivänä data liikkuu firman verkkoon (joten tietokonetta oli ainakin naputeltava).

      Vaikea ala. Siitä maksetaan tosiaan suht hyvin, mutta kannattaa miettiä tarkkaan. Se että tykkään räplätä tietokonetta ja puhelinta 24/7 ei tarkoita yhtään mitään sopiiko tuo ala.

      • Anonyymi

        Monissa yrityksissä etätyö on "sallittu" vain toisille henkilöille. Nuoleskelijat ja sluibat voivat tehdä useimmin etätöitä kuin muut. Tai voivat lorvailla...

        Skybestä ja Slackistä on ihan kiva seurata että onko henkilö paikalla vai ei.


    • Tämä on aivan loistava kirjoitus ja 20 vuotta alalla olleena voin kyllä allekirjoittaa käytännössä joka kohdan. Erityisesti alalle joko suuntautuvan tai aloittelevan kannattaa miettiä sitä, mitä kirjoitetaan epäsosiaalisuudesta. Muistan nimittäin itse aloittaessani, kuinka minut ohjattiin istumaan toimistokuutioon, annettiin muutama ohje, ja sitten menikin päiväkausia, että kukaan ei puhunut minulle. Muut työntekijät istuivat vaitonaisina naamat kiinni monitoreissaan, eivät puhuneet toisilleen tai käyneet kahvilla tai edes yhdessä syömässä.
      Nykyisin tietysti olen itsekin kasvanut jo sisään tähän epäsosiaalisuuden kulttuuriin, mutta alussa se tuntuu todella ahdistavalta ja oudolta.

    • Anonyymi

      Toisenlaista näkökulmaa

      Jos on innostunut kehittämään it-alalla jotain systeemiä tai menetelmiä, saattaa kokea jatkuvan ongelmanratkaisun haastavaksi ja mielenkiintoiseksi. Saattaa rehkiä työnarkomaanin tavalla, vaikka muut ympäristössä eivät ymmärtäisi mitään näiden keksintöjen suuruudesta, tai erittäin harva. Työ saattaa olla siksi erittäin epäkiitollista ja katkeroittavaa. Tai saattaa kehittyä melkoinen ylemmyyskompleksi. Tulla illuusio, että omalla neroudella ja it-välineillä pystytään ratkomaan melkein mitä hyvänsä ongelmia. Kuin oltaisiin maailmanparantajia, tai Jumalasta seuraavia. Siinä tilanteessa jos tulee irtisanominen ja työttömyysputki, houkutuksena voi olla että sitä neroutta käytetään sitten uusien aseiden keksimiseen, uuden yhteiskuntajärjestyksen suunnitteluun, tms.

    • Anonyymi

      Karkeasti ottaen IT-alakin jakaantuu karkeasti kahtia hyvin toisistaan poikkeaviin organisaatioihin. On olemassa ensinnäkin jatkuvasta asiakaslaskutuksesta ja projekteista taistelevat "puhtaat" IT-talot, jotka siis myyvät IT-palveluita asiakkaille. Jos näissä taloissa tekee kyseisiä asiakastöitä (eikä talojen sisäisiä töitä), seurataan koko ajan henkilökohtaista laskutusta todella tarkkaan ja tämä tuo ihan oman paineensa työhön. Toisekseen on olemassa organisaatioiden sisäiset tietohallinnot, joita on sitten sekä yksityisellä että julkisella sektorilla. Näissä työ on vähän toisentyyppistä yleensä kuin tuolla konsulttipuolella. Näissä sisäisissä tietohallinnoissa jos löytää itselleen mieluisan vastuualueen, työ voi olla hyvin itsenäistä eikä mistään asiakaslaskutuksesta tarvitse koko ajan stressata. Yleensä devaajat työskentelee pääosin tuolla konsulttipuolella ja organisaatioiden sisäisissä tietohallinnoissa työskentelee taas paljon erilaisia teknisiä järjestelmäasiantuntijoita ja projektipäälliköitä. Toki projektipäälliköitä ja palvelupäälliköitä paljon myös konsulttipuolella.

      • Anonyymi

        Justiinsa näin. Olen ollut 15v "puhtaassa" IT-talossa ja viimeiset 5v tietohallinnossa.


      • Anonyymi

        Juuri näin. Konsultin virka on orjan virka.

        Kannattaa hakeutua jonkin firman omaksi devaajaksi. Tekeminen on pitkäjänteisempää ja palkkakin on parempi. Mutta ilmaista kokista, biljardia ja erikoislattea ei välttämättä ole tarjolla.


    • Anonyymi

      Aika yksipuolista kirjoittelua taas. Tämä keskustelu = Rikkaat koodaajat pätevät. Ihan kuin it-ala olisi pelkkää koodausta. Itse kouluttauduin it-alalle AMK:ssa, mutta koodauksen opetus oli ihan surkeaa. Eikä ollut suhteita päästä duuniin. Ennen alalle ryhtymistä monen kannattaa ymmärtää, että it-alalla suhteet ovat ERITTÄIN tärkeitä! No itselläni ei ole suhteita ja ensimmäinen deskityö johon päädyin, no, olen siinä vieläkin, elikä Service Desk.

      Palkka on niin huonoa, että suomalaiseen mediaani-kk-tuloihin pääsee ainoastaan 3-vuorotyöllä (olisipa pelkkää yötä, niin saisi enemmän). Palkka ei nouse koskaan, vuosienkaan töissä olon jälkeen ja alalta on vaikea saada ilman hyväveli-suhteita muita töitä. Vaihtoehtoisesti pitää jo valmiiksi olla monta vuotta kokemusta vaikeimmista duuneista, koska jalkaa on tosiaan lähes mahdoton saada oven väliin ilman hyväveli-suhteita.

      Mutta siis koodarit valittavat ihan turhaan, heidän duunit ovat paljon helpompia (=vähemmän stressaavaa) kuin meidän deskiläisten. Ja jos on vaikka 10v ajan ollut rikas koodari ja ei ole tajunnut sijoittaa osaa palkastaan ja on siksi elänyt kädestä suuhun, niin se on ihan oma syy, ettei hyvästä palkastaan huolimatta ole jäänyt mitään käteen. Itse elän kurinalaisesti ja olen sijoittanut pienestä palkastani, myös kryptoihin, ja jos hyvin menee, niin jatkan tätä hemmetin kiireistä p...kaduunia 40-vuotiaaksi ja alan downshiftaamaan tai käyn jonkun amis-koulutuksen (DIY-jutut ovat tuttuja ja käsien likaamista en pelkää, toisin kuin koodaajat) ja tienaan hemmetisti enemmän kuin tässä huijaus-alalla.

      • Anonyymi

        Buahhahhaa! Vai rikkaat koodarit :)

        Siitä olen samaa mieltä että deskihommat on huonosti palkattuja. Se on ammatinvalintakysymys.

        Jos kerran koodarin hommat on niin helppoja ja hyvin palkattuja, niin miksi et vieläkään ole töiden ohessa opiskellut koodausta ja laajentanut osaamistasi pikku hiljaa sille puolelle? Ensin vähän skriptausta ja siitä pikku hiljaa kehittelee yhä hienompia systeemejä. Koodaa vähän näytteeksi omia demoja --> hetken päästä voikin jo hakea junior koodaajan paikkaa. Siinä sitten kehittyy nopeasti perus devaajaksi, senior devaajaksi ja jos olet lahjakas niin muutamien vuosien päästä voit laittaa oman mies läppäri firman pystyyn ja alkaa laskuttaa 80 euroa tunti.

        Mutta ei, sinä olet valinnut tieksi sen, että elät "kurinalaisesti" ja laitat pienestä palkastasi rahaa sijoituksiin ja kärvistelet siellä deskissä. Mitä jos eläisit nyt eikä sitten-kun-joskus?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Buahhahhaa! Vai rikkaat koodarit :)

        Siitä olen samaa mieltä että deskihommat on huonosti palkattuja. Se on ammatinvalintakysymys.

        Jos kerran koodarin hommat on niin helppoja ja hyvin palkattuja, niin miksi et vieläkään ole töiden ohessa opiskellut koodausta ja laajentanut osaamistasi pikku hiljaa sille puolelle? Ensin vähän skriptausta ja siitä pikku hiljaa kehittelee yhä hienompia systeemejä. Koodaa vähän näytteeksi omia demoja --> hetken päästä voikin jo hakea junior koodaajan paikkaa. Siinä sitten kehittyy nopeasti perus devaajaksi, senior devaajaksi ja jos olet lahjakas niin muutamien vuosien päästä voit laittaa oman mies läppäri firman pystyyn ja alkaa laskuttaa 80 euroa tunti.

        Mutta ei, sinä olet valinnut tieksi sen, että elät "kurinalaisesti" ja laitat pienestä palkastasi rahaa sijoituksiin ja kärvistelet siellä deskissä. Mitä jos eläisit nyt eikä sitten-kun-joskus?

        "Siitä olen samaa mieltä että deskihommat on huonosti palkattuja. Se on ammatinvalintakysymys. "

        ^Tämä on suurin harha koskaan. Itse olen aina tehnyt niitä töitä joita saan. Jopa deskistä toiseen (parempaan) siirtyminen on pirun vaikeaa ilman hemmetin hyvää tuuria, HR-ihmisten (jotka eivät tiedä mitään itse työstä johon ihmisiä palkkaavat ja jotka palkkaavat ties minkä kriteerien mukaan ihmisiä) miellyttämistä, oikeanlaisen pärstäkertoimen (joo, olen ollut vuosien mittaan eri haastatteluissa yms.) omaamista yms. Ei ole helppoa! Mutta jostain kumman syystä kaikki korkeasti palkatut työntekijät puhuvat aina tästä "ammatinvalintakysymyksestä", lähestulkoon ainoina. Ei oikea elämä noin mene. Jos menisi, niin sittenhän kaikki olisivat rikkaita. Ja ei, ei Suomessa työt mene meritokratian mukaan, paitsi jotkut harvat. Kyseessä on ennemminkin "koulutuksen valintakysymys". IT-alalle kouluttautuminen oli virhe, myönnän sen. Olisi ollut järkevämpi kouluttautua johonkin sellaiseen ammattiin, jossa työnantajat ajattelevat enemmän rationaalisesti kuin hyväveli-pohjalta. Ajattelin ettei IT-alalla olisi niin suhdemaista toimintaa, mutta toisin on, vaikkei näin uskoisi koska tekniikka = pitäisi osata ajatella loogisesti. IT-alalla myös suositaan naisia ja naiset pääsevät helposti hyväpalkkaisiin töihin IT-alalla ilman kovaa osaamista tai motivaatiotakaan. Löytyy kyllä hyviäkin naisia alalta, mutta he taas eivät pääse niihin hyviin paikkoihin!

        "Jos kerran koodarin hommat on niin helppoja ja hyvin palkattuja, niin miksi et vieläkään ole töiden ohessa opiskellut koodausta ja laajentanut osaamistasi pikku hiljaa sille puolelle?"
        Tee itse hemmetin kiireistä deskiä täysipäiväisenä päivästä ja vuodesta toiseen ja yritä siinä sitten jatkuvien kiireisten päivien ja vuosien jälkeen motivoitua opiskelemaan omaa alaa enemmän, varsinkin muistaen kun ei saanut koskaan opiskeluaikaan omalta alalta yhtään mitään kesäduunia edes. Eikä johdu että olisin huono, olen itse asiassa eniten keikkoja rustannut omassa työpaikassani, tämä on helppo tarkistaa tikettijärjestelmistä. Mutta se ei kiinnosta työnantajia, heitä kiinnostaa hauskat läppämiehet enemmän kuin motivoituneet työntekijät. Koodauksen helppoudella meinasin pienempää stressiä, se on ihan selvä homma. Tuskin olet päivääkään deskiä tehnyt niin et tiedä asiasta hirveästi. Tosin on niitä varmaan jotain suojatyö-deskejäkin olemassa. Mutta siis ei, koska työnantajat tällä alalla ovat olleet todella nihkeitä, niin ei ole hirveästi kiinnostanut käyttää vielä sitäkin enempää omaa aikaa oman alan opiskeluun, mitä tuli täysin turhaan käytettyä opiskellessa. Ei ole mitään järkeä opiskella jos ei ole 80% varma että saisi siitä opiskelusta jotain hyötyä. IT-ala on muutenkin järjetön, koska ei missään muissa aloilla pidä jatkuvasti opiskella ja siis opiskella niin paljon, että palkkaan nähden joutuu opetella ihan hemmetin paljon. Ei mitään järkeä, jos asiaa ajattelee. No onhan tuossa oppinut uusia käyttiksiä, softia ja palvelinhallintaa jatkuvasti, mutta ei se kiinnosta muita kuin intialaisia rekrytoijia (sentään he ovat ahkeria, suomalaiset työnantajat sen sijaan ovat laiskoja ja korruptoituneita ja silloin on ihan turha valittaa kun eivät saa hyvää työvoimaa palkatuksi).

        "Mutta ei, sinä olet valinnut tieksi sen, että elät "kurinalaisesti" ja laitat pienestä palkastasi rahaa sijoituksiin ja kärvistelet siellä deskissä. Mitä jos eläisit nyt eikä sitten-kun-joskus?"
        Kyllä tässä nyt elää ihan hyvin, just niin hyvin miten ei-NT-tyypillinen -ihminen voi ylipäänsä elää. Minulle eläminen on sitä, etten tuhlaa rahojani oikeastaan mihinkään palveluihin (hoidan asiat itse) ja tykkään mielelläni säästää suht paljon ja matalien elinkustannusten ansiosta (ei, en asu vanhemmilla enää) se on mahdollista. Rahaa jää säästöön, sijoituksiin ja kohtuulliseen kulutukseen. Harmi vain on se, että juuri pahimmat tuhlaajat saavat usein ne korkeapalkkaisimmat duunit. Olisikin poeettista oikeutta, jos pienellä palkallani saisin säästettyä ja sijoitettua pitkällä aikavälillä enemmän kuin joku korkeasti palkattu tuhlaaja, joka eläisi jatkuvasti kulutusluotot tapissa. Koen suurta mielihyvää, jos kuulen sellaisen henkilön joutuneen ulosottoon. :)


    • Anonyymi

      Tämä on kanssa mielenkiintoinen harhakuvitelma: "Itse kouluttauduin it-alalle AMK:ssa, mutta koodauksen opetus oli ihan surkeaa" - tätäkin palstaa kun lukee, niin pitäisi olla aika selvä, että sitä koodausta opetellaan ihan omatoimisesti omalla ajalla, oli koulussa tai ei. Tämä tarkoittaa lukemattomia tunteja yksinäisiä öitä koneen ääressä hakaten päätä seinään ja yrittäen keksiä miksi joku asia ei toimi tai mistä kryptinen virheilmoitus tulee.
      Koulu antaa vain välineet sekä mahdollisuudet opetettelulle, jos näitä ei ole omasta takaa ja sitten lopuksi sertifioinnin (=todistuksen osaamisesta) hankituille taidoille. Tällä leimatulla lapulla ja yön pimeydessä väkerretyillä github-projekteilla voi sitten yrittää saada niitä IT-talojen ovia raottumaan. Suhteilla sinne pääsee niin harva, että niitä juttuja ei kannata uskoa.
      Jos menee opiskelemaan sillä asenteella, että tehkää minusta rikas koodaaja, niin kannattaa miettiä onko sitä oikealla alalla ja olisiko omassa asenteessa muutenkin tarkistamisen varaa.

      • Anonyymi

        Kyllä suhteista on hyötyä ainakin toisinaan, voi auttaa työpaikan saamisessa jos on suosittelijoita talon sisällä (ainakin jos on ikää 38 )


      • Anonyymi

        Suhteilla ne paikat menee, tämän huomaa kun saa githuppia vähän täytettyä ja tajuaa, että ei ne rekrytoiat tajua mitään ohjelmoinnista, tai erota toista asiaa toisesta.

        jos ei ole suhteita, omat projektit kanattaa pistää myyntiin git hubin sijasta


      • Anonyymi

        "tätäkin palstaa kun lukee, niin pitäisi olla aika selvä, että sitä koodausta opetellaan ihan omatoimisesti omalla ajalla, oli koulussa tai ei. Tämä tarkoittaa lukemattomia tunteja yksinäisiä öitä koneen ääressä hakaten päätä seinään ja yrittäen keksiä miksi joku asia ei toimi tai mistä kryptinen virheilmoitus tulee."
        Jep, tuli opeteltua paljon yksin himassa aikoinaan koodausta, mutta koska koodauksen opetuksen surkea taso ei oikeastaan ollenkaan tukenut omaa opettelua, niin ei siinä oikein saanut hirveästi opittua. Ja muutenkin, koulun parhaat koodaajat olivat niitä, joiden jompi kumpi vanhempi (tai kummatkin?) olivat it-alalla ja jotka heitä jo olivat opettaneet koodauksen saloihin. Tai vaihtoehtoisesti olivat jo teini-ikäisinä opetelleet koodausta. On muuten paljon helpompaa, jos on matemaattisesti lahjakas. Mutta taas mennään metsään, sillä kyllähän nyt jos ollaa oppilaitoksessa, niin siellä pitäisi saada eväät omaan duuniin. Jos ei saa, niin sellainen koulutus on verorahojen tuhlausta ja pitäisi lopettaa turhana. Ja jatkossa ne omatoimisesti opetelleet koodaajat voivat mennä koodaamaan ilman mitään tutkintoja ja veronmaksajien rahojen tuhlausta.

        "Suhteilla sinne pääsee niin harva, että niitä juttuja ei kannata uskoa. "
        Suurin valhe koskaan! Jo sitä AMK:ssakin toitotettiin jatkuvasti, että "pitää verkostoitua!". Verkostointi = Hyväveli-suhteet. Ja sen verran olen nähnyt elämää ja tutkimuksiakin ja uutisia tullut luettua, että suhteilla pääsee ilman kovaakaan osaamista melkein mihin vain. Katsoa vaikka Postin johtajia...eikä vastuuta edes tarvitse ottaa...

        "Jos menee opiskelemaan sillä asenteella, että tehkää minusta rikas koodaaja, niin kannattaa miettiä onko sitä oikealla alalla ja olisiko omassa asenteessa muutenkin tarkistamisen varaa."
        Tämä on tätä tyypillistä IT-ylhäistön argumentoinnin tasoa, elikä olkiukkoilua ja ad hominemeita. Ehkä vain projisoit? On kuultu tuota ennenkin. Itse ainakin olen suht nöyrä ja se ei valitettavasti auta missään vaan tuo sinun itsesi mainitsema asenne on se jolla pärjää. IT-alalla kaikenlaisella narsismilla pärjää paljon paremmin kuin muita auttaen ja muut huomioon ottamalla. On nähty ja kuultu omin silmin moneen otteeseen.


      • Anonyymi

    • Anonyymi

      Nuorille vähän tiedoksi ja varoitukseksi, nykyään ei anonyymi nettiä kannata kauheasti enään käyttää: Monenlaiset entiteetit koulut, ja säätiöt jne.
      Gorilla markkinoivat netissä monen moisia akendoin. Ennen kun netti oli vaikeampi silloin siellä saattoi törmätä tosi guruihin joilta sai hienoja viisauksia, koodaamisesta, ja tienaamisesta.

      Nykyään kova koodaaja kaveri voi olla todellisuudessa ryhmä lihavia toimisto tanttoja jotka eivät ole oikeasti koskaan koodanneet elämässään mitään, vaan saavat rahaa kirjoituksistaan nettipalstoille. Voivat jopa luula parantavansa maailmaa mutta todellisuudessa ovat kumminkin liikkelä epätäydellisin tiedoin, ja vieraantuneena todelisuudesta, ja saattavat räiskiä sivussa omaa harmistumistaan elämäänsä erittäin nekatiivisilla kirjoituksilla.

      Siispä anonyymi palstojen netti sivujen sijaan, kannattaa käyttää sellaista nettiä jossa pitää olla oma nimi ja naama, niin voi todeta käyttäjän uskottavuuden. Silloinkin pitää käyttää omaa järkeä: Esimerkisi jos twitterissä henkilö paasaa Veikkausta vastaan, mutta on Veikauksen leivissä säätiön kautta, niin ilmeisesti hänen paasaus on osa veikkauksen ovelaa stratekiaa viedä median huomio pois oikeasti vakavasta asiasta. No huono esimerkki, Mutta kanattaa miettiä miksi super osaaja on ilmestynyt yhtäkkiä kerskumaan laudalle jota käyttää vain satakunta ihmistä päivässä eikä koskaan kummoisia taituruuden oisoituksia ole siellä näkynyt

      • Anonyymi

        En usko sua koska et kirjoita nimelläsi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        En usko sua koska et kirjoita nimelläsi.

        Miten auttaisi jos minulla olisi nimi merkki? ei mitenkään


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Miten auttaisi jos minulla olisi nimi merkki? ei mitenkään

        Itsehän siihen vastasit:

        "Siispä anonyymi palstojen netti sivujen sijaan, kannattaa käyttää sellaista nettiä jossa pitää olla oma nimi ja naama, niin voi todeta käyttäjän uskottavuuden."


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Itsehän siihen vastasit:

        "Siispä anonyymi palstojen netti sivujen sijaan, kannattaa käyttää sellaista nettiä jossa pitää olla oma nimi ja naama, niin voi todeta käyttäjän uskottavuuden."

        no varoitanpa kummiskin. Että it-alalla se ei mene niin kuin luulet sen menevän


    • Anonyymi

      IT-ala vaatii yhä enemmän omalla ajalla tapahtuvaa opiskelua ( töiden tekemistä)
      https://dymesolutions.com/vuosi-dymella/
      "Kontekstin vaihdosta on tullut ohjelmistoalalla arkipäivää. Avoinna saattaa olla muutama projekti; toiseen teet bugifixin Kotlinilla ja toiseen kehität uutta Serverless-funktiota TypeScriptillä. Tätä en kuitenkaan Dymeläisenä koe uhkana tuottavuudelle. ”Jack Of All Trades – Master of None” -mentaliteetti ei toimi kun projekti pitää saada ulos toimivana. Niinpä jokainen yksittäinen trade pitää hallita hyvin. Jos asia ei luonnistu, sitä harjoitellaan"

      • Anonyymi

        Ja projektipäällikkö on tavoitettavissa kaikkina vuorokauden aikoina, siitäkin oli juttu taannoin ja asiasta puitiin tällä palstalla.

        IT-ala on YT-ala toisin sanoen helposti höynäytettävien ala.

        P.S. Hyvä kirjoitus muuten, tuolla ketjun alussa, ja pitää täysin paikkansa. SItä voisi täydentää:
        - it-alalla kuollaan nuorina, todennäköisesti työttömänä
        - palkankorotuksia on turha odottaa, liiton neuvottelmat "korotukset" syö inflaatio ensimmäisen kolmen kuukauden aikana
        - oli aika, jolloin Nokian insinööri oli ihannevävy, nyt nuoria naisia opetetaan välttämään Nokian tai minkä muun tahansa IT-yrityksen nuoria miehiä
        - it-alalla on suuri vaara joutua työskentelemään intialaisten kanssa., heidän puhuttu englantinsa vie sinut hulluuden partaalle

        "luonnostele B-suunnitelma ajoissa" - Juuri näin! Tätä ei voi liikaa painottaa. Jos menet IT-alalle, sinulla täytyy olla B-suunnitelma, jota hiot ja tarkennat koko ajan, jotta olet heti valmis siirtymään, kun sen aika on.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ja projektipäällikkö on tavoitettavissa kaikkina vuorokauden aikoina, siitäkin oli juttu taannoin ja asiasta puitiin tällä palstalla.

        IT-ala on YT-ala toisin sanoen helposti höynäytettävien ala.

        P.S. Hyvä kirjoitus muuten, tuolla ketjun alussa, ja pitää täysin paikkansa. SItä voisi täydentää:
        - it-alalla kuollaan nuorina, todennäköisesti työttömänä
        - palkankorotuksia on turha odottaa, liiton neuvottelmat "korotukset" syö inflaatio ensimmäisen kolmen kuukauden aikana
        - oli aika, jolloin Nokian insinööri oli ihannevävy, nyt nuoria naisia opetetaan välttämään Nokian tai minkä muun tahansa IT-yrityksen nuoria miehiä
        - it-alalla on suuri vaara joutua työskentelemään intialaisten kanssa., heidän puhuttu englantinsa vie sinut hulluuden partaalle

        "luonnostele B-suunnitelma ajoissa" - Juuri näin! Tätä ei voi liikaa painottaa. Jos menet IT-alalle, sinulla täytyy olla B-suunnitelma, jota hiot ja tarkennat koko ajan, jotta olet heti valmis siirtymään, kun sen aika on.

        Elähän poeka puhu kakkua.

        - En usko että kuollaan nuorena, taisit ihan itse keksiä?

        - IT-alalla palkkaa nostetaan työpaikkaa vaihtamalla. Keskimäärin kannattaa pyytää aina vähintään 400-500 euroa enemmän kuin edellisessä paikassa. Jopa 1000 euron korotus on mahdollinen.

        - kyllä ne naisetkin tykkää kun rahaa tulee kivasti ja insinöörit on helppoja ja kilttejä tapauksia lasten isäksi. Jännämiehet on kivoja hetken nautintoon, mutta unelmavävyksi kannattaa ottaa luotettava insinööri.

        - intialaisten kanssa työskentely...riippuu työpaikasta mutta ei se nyt kovin yleistä ole. Ja so what vaikka puhuisivat muuta kuin ralli-englantia?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Elähän poeka puhu kakkua.

        - En usko että kuollaan nuorena, taisit ihan itse keksiä?

        - IT-alalla palkkaa nostetaan työpaikkaa vaihtamalla. Keskimäärin kannattaa pyytää aina vähintään 400-500 euroa enemmän kuin edellisessä paikassa. Jopa 1000 euron korotus on mahdollinen.

        - kyllä ne naisetkin tykkää kun rahaa tulee kivasti ja insinöörit on helppoja ja kilttejä tapauksia lasten isäksi. Jännämiehet on kivoja hetken nautintoon, mutta unelmavävyksi kannattaa ottaa luotettava insinööri.

        - intialaisten kanssa työskentely...riippuu työpaikasta mutta ei se nyt kovin yleistä ole. Ja so what vaikka puhuisivat muuta kuin ralli-englantia?

        "Jännämiehet on kivoja hetken nautintoon, mutta unelmavävyksi kannattaa ottaa luotettava insinööri."

        Insinööri joltain muulta toimialalta kuin IT-alalta.


      • Anonyymi

        "Jos asia ei luonnistu, sitä harjoitellaan"

        Omalla ajalla varmaankin. Sitä ei tarina kerro.

        "”Taas lähdetään kuolemaan”" - heehe.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ja projektipäällikkö on tavoitettavissa kaikkina vuorokauden aikoina, siitäkin oli juttu taannoin ja asiasta puitiin tällä palstalla.

        IT-ala on YT-ala toisin sanoen helposti höynäytettävien ala.

        P.S. Hyvä kirjoitus muuten, tuolla ketjun alussa, ja pitää täysin paikkansa. SItä voisi täydentää:
        - it-alalla kuollaan nuorina, todennäköisesti työttömänä
        - palkankorotuksia on turha odottaa, liiton neuvottelmat "korotukset" syö inflaatio ensimmäisen kolmen kuukauden aikana
        - oli aika, jolloin Nokian insinööri oli ihannevävy, nyt nuoria naisia opetetaan välttämään Nokian tai minkä muun tahansa IT-yrityksen nuoria miehiä
        - it-alalla on suuri vaara joutua työskentelemään intialaisten kanssa., heidän puhuttu englantinsa vie sinut hulluuden partaalle

        "luonnostele B-suunnitelma ajoissa" - Juuri näin! Tätä ei voi liikaa painottaa. Jos menet IT-alalle, sinulla täytyy olla B-suunnitelma, jota hiot ja tarkennat koko ajan, jotta olet heti valmis siirtymään, kun sen aika on.

        Jos on tarpeeksi älliä oppia ohjelmistokehittäjäksi niin olisiko iso hyppy koodata oma tuote ja alkaa yrittäjäksi? Ainut mikä saattaa estää on äidimaidosta saatu pelko yrittäjyyteen kun koko suku on aina ollut orjaväkeä.


    • Anonyymi

      IT-alalla, alkaen vähän ennen Neuvostoliiton kaatumista, on tullut opittua 2 asiaa:

      1. Vihaamaan ekonomeja
      2. Vihaamaan kauppatieteen lisensiaatteja

      Kauppatieteen tohtoreita ei vielä ole tullut vastaan...

      • Anonyymi

        Eköhän lisensiaatit ja tohtorit löydy pölykaapista ja arvostetuimpien oppilaitosten opettajina.


    • Anonyymi

      IT-alan kulta-aika oli joskus vuosituhannen vaihteessa, eli siitä on noin 20 vuotta aikaa. Silloin vuosituhannen vaihde työllisti, jopa keskuskoneosaajia. Lisäksi Nokialla meni hyvin, joskin taantumisen merkit olivat jo näkyvissä. Töissä oli enemmän oheisohjelmaa, oli reissuja sinne tänne, kesä- ja muitakin tapahtumia. Usein oltiin seminaarimatkan kaltaisella jossain muualla kuin toimistolla (laivalla, Lapissa, ulkomailla jne.). Kaiken kaikkiaan työ oli mukavaa, leppoisaa. Bonuksia tuli tilille kuukausittain eikä todellakaan ollut mitään säästöohjelmia.

      Sitten alkoivat YT-neuvottelut.

      Ja sitä on jatkunut.

      Ja nyt ollaan tässä.

      20 vuotta alan alamäkeä.

      Älä kouluttaudu tälle alalle. Kulta-ajat olivat ja menivät eivätkä koskaan enää palaa.

      • Anonyymi

        Sain kokea nuo kulta-ajat aloitettuani it-alalla 1998. Ne tosiaan olivat hulppeaa aikaa ja se tuntui silloinkin siltä. Sitten alkoikin pian, viimeistään vuoteen 2005 mennessä tilanne muuttua.
        Kovasti on sittemmin säästetty enkä yhtään epäile etteikö tuo tahti vain edelleen kiihtyisi.
        Kun kaikki ylimääräinen on jo säästetty revitään työntekijät ahtaalle sen kummemmin pelkäämättä loppuunpalamisia. Työnantajalle suurin ongelma on kuinka päästä eroon loppuunpalaneesta.


      • Anonyymi

        Se, että uudella alalla oli kupla joka puhkesi, onko se syy sille että jotkut ikuisesti odottaa niiden erikoisten aikojen paluuta? Olisiko helpompaa hyväksyä että se oli ohimenevä ilmiö joka ei palaa. IT on ala siinä missä muutkin, eikä ole oikein väittää ettei sille kannata hakeutua ellei ihmeelliset ajat palaa ensin.


    • Anonyymi

      Auringonlaskun ala. Työt ulkoistetaan Intiaan yhä kiihtyvämällä vauhdilla ja Suomen valtio näyttää tässä esimerkkiä.

      https://www.tivi.fi/uutiset/valmet-luopuu-sovelluskehityksesta-38-tyontekijaa-siirtyy-mukana-capgeminille/f0061217-3229-3a3b-9384-85aa49cb65cb

      "Yhtiö perustelee muutosta sillä, että it-väki voi nykyisten palveluiden tuottamisen sijaan keskittyä entistä selkeämmin uusien, tietotekniikan mahdollistamien palveluiden ja tuotteiden kehittämiseen ja käyttöönottoon."

      Sisäpiiritietona voin kertoa, että Capgemini siirsi nämä työpaikat Intiaan suurimmalta osin. Jotta "rikos" olisi täydellinen, niin pari Intialaista lennätettiin Suomeen korvaamaan suomalaiset työntekijät!!!

      Valtio on Solidiumin kautta Valmetin suurin omistaja.

      • Anonyymi

        Mielestäni on väärin sanoa IT-alaa Suomessa "auringonlaskun kaksi". Päinvastoin työtä varmasti on Suomessakin tarjolla jatkossa. Yksittäisen työntekijän työuran kannalta asia saattaa ja usein onkin toisin, mutta sitä on puitu mm. tuossa harrastuneisuus ketjussa.


    • Anonyymi

      Joo, ei pidä yleistää yksittäistapausta. Tietysti jos ei pärjää kansainvälisessä kilpailussa, niin sitten alanvaihto on varmaan paikallaan. Ainakin hoitoalalta voi löytyä ihmisläheinen työ, jossa saa liikuntaakin.

      • Anonyymi

        Ei ykistyiset it-alan työntekijät mitään kansaivälistä kilpailua käy. Työnantajat sitä käyvät ja siinä pärjätäkseen joutuvat repimään kaiken irti työntekijöistä (asiantuntijat jne..).


    • Anonyymi

      Oikein hyvä kirjoitus. Olen itse jättänyt vahvojen uupumisten merkkien myötä IT-alan taakseni, parikymmentävuotta sen parissa menikin.
      IT-alan näen oikein sopivana luonteeltaan koodarille/nörtille, siis niin että nauttii koodata ja kehittää harrastuksekseen. Tuo määrä mitä it-alalle on valmistuvia ja opiskelijoita on kylläkin käsittämätön. En todellakaan suosittele opiskelemaan it-alalle vain sen takia "kun siellä on töitä".

    • Anonyymi

      Up!

    • Anonyymi

      En tiedä miksi niitä teknologioita pitäisi vaihtaa. Esimerkiksi tuttavani on työskennellyt yli 30 vuotta eri yliopistoissa. Ymmärtääkseni aina on saanut tehdä koodit Matlabilla ja Mathematicalla. On jäänyt enemmän aikaa tieteellisten menetelmien ja algoritmien opiskeluun, kun ei ole tarvinnut opetella uusia teknologioita.

      • Anonyymi

        Tuo on aika suppea erikoisala eikä koodaaminen ilmeisesti päätyö.


      • Anonyymi

        Eipä noilla rakenneta mitään tietojärjestelmiä. Exceliin verrattavia.


    • Anonyymi

      Suuri ongelma sisäisen hallinnon it-asioissa ovat organisaation päätöksentekijät, jotka eivät ymmärrä sitä, miten hommat käytännössä hoituvat ja ovat ovat alan kaupallisten kehittämiskonsulttien vietävissä. Tämä lienee osasyy esimerkiksi Helsingin kaupungin palkanmaksuohjelmiston takerteluun.

      Tuntuu siltä, että hyvin pärjääviin isoihin firmoihin sekä julkiselle puolelle palkataan kaiken maailman porukkaa muodikkailla titteleillä kuten sovellusarkkitehti ja palvelumuotoilija, joilla ei useinkaan ole mitään annettavaa käytännön it-työlle. Halua tai pakkoa tutustua järjestelmiin ruohonjuuritasolla ei ole, mutta konsulttityylistä puhetta tulee senkin edestä. Tärkeintä johdolle tuntuu olevan, että it-organisaatio yritetään muokata ylhäältä alaspäin viimeisimmän muodin mukaiseksi.

      Valtio on ilmeisesti saanut EU:n koronan elpymistukia digitalisaatioon, jonka verukkeella tätä porukkaa palkataan pysyviin työsuhteisiin. Harmi vain, että todellisen työn tekevät kehittäjät pienemmällä palkalla ja yhä harvenevalla joukolla. Kymmenenkään uutta talon ulkopuolelta tullutta sovellusarkkitehtiä ei korvaa eläköityvää avainsovelluksen asiantuntijaa, jolle ei ole otettu ketään kasvamaan seuraajaksi.

    • Anonyymi

      Erittäin totta.

      YT-nevottelut esimerkiksi kahden vuoden välein tarkoittaa sitä että JOS pääsee eläkkeelle, niin olet läpikäynyt yli 20 YT-neuvottelut. Aika neuvottelujen alkamisesta irtisanomispäivään voi olla 6 viikkoa ja äärimmäisen stressaavaa. Ihmiset alkavat kyräilemään toisiaan. Tiimihenki kyllä menee tässä jos ei muuten. Irtisanotut ovat kuitenkin työ ja joskus vapaa-ajan kavereitakin. Asuntolainan hankkiminen IT-alalla työskennellessä on todella stressaava asia.

      Yhtenä lisänä on ikuinen muutos. Jatkuvat organisaatiomuutokset. Jatkuvasti tulee ja menee työntekijöitä. Ohjelmat ja projektit muuttuvat. Tämä ei ensimmäisinä vuosina haittaa mutta kun myöhemmin tajuaa että työ on hidasta ja kestää kaksi kertaa kauemmin kun jälleen kerran työpiste, pomot ja organisaatio muuttuu.

      Pitää kyllä allekirjoittaa että IT-ala on auringonlaskun ala. Automaation ja halpatyövoiman loputon lisääminen tekee IT-alalle samaa kuin metsäteollisuudelle aikanaan. Joku harva tulee kyllä työskentelemään IT-alalla mutta työntajanana tilanne on sama kuin vaikka rautatie-alalla nykyään.

    • Anonyymi

      Kyllähän IT nähdään melkein joka paikassa turhana kulueränä josta ei olla valmiita maksamaan.

      • Anonyymi

        Onko olemassa työntekijäryhmää yrityksessä jota ei riisteittäisi?


    • Anonyymi

      Nosto.

    • Anonyymi

      Edelleen ajantasainen kirjoitus.

    • Anonyymi

      Itseäni ei ole koodaaminen koskaan kiinnostanut vähemmän vertaa. Pääasiassa tehnyt deskiä ja lähitukea. Melkein 4 vuotta tein 3-vuorona deskihommia asiantuntijan roolissa. Parhaimmillaan tienasin lähes 4000€/kk. Tosin vuorotyö vei kaiken sosiaalisen elämän, eli vaihdoin takaisin päivätöihin. Vaikka palkassa otin takkiin, niin työajat muuttuivat järkeväksi, eikä tarvitse olla enää niin paljosta vastuussa.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ensitreffit Jenni laukoo viinilasin ääressä suorat sanat Jyrkin aikeista: "Mä sanoin, että älä"

      Voi ei… Mitä luulet: kestääkö Jennin ja Jyrkin avioliitto vai päättyykö eroon? Lue lisää: https://www.suomi24.fi/viihde
      Ensitreffit alttarilla
      19
      2420
    2. 148
      2214
    3. Ymmärrän paremmin kuin koskaan

      Roikut kädessäni ja vedät puoleesi. Näen kuitenkin tämän kaiken lävitse ja kaikkien takia minun on tehtävä tämä. Päästän
      Tunteet
      29
      2112
    4. Hullu liikenteessä?

      Mikä hullu pyörii kylillä jos jahti päällä? Näitä tosin kyllä riittää tällä kylällä.
      Kiuruvesi
      52
      2099
    5. Niina Lahtinen uudessa elämäntilanteessa - Kotiolot ovat muuttuneet merkittävästi: "Nyt on...!"

      Niina, tanssejasi on riemukasta seurata, iso kiitos! Lue Niinan haastattelu: https://www.suomi24.fi/viihde/niina-lahti
      Suomalaiset julkkikset
      19
      1655
    6. Kun Venäjä on tasannut tilit Ukrainan kanssa, onko Suomi seuraava?

      Mitä mieltä olette, onko Suomi seuraava, jonka kanssa Venäjä tasaa tilit? Ja voisiko sitä mitenkään estää? Esimerkiks
      NATO
      384
      1560
    7. Ano Turtiainen saa syytteet kansankiihoituksesta

      Syytteitä on kolme ja niissä on kyse kirjoituksista, jotka hän on kansanedustaja-aikanaan julkaissut Twitter-tilillään
      Maailman menoa
      96
      1506
    8. Pyhäinpäivän aamua

      Oikein hyvää huomenta ja rauhallista päivää. ❄️😊🥱☕❤️
      Ikävä
      272
      1371
    9. Varokaa! Lunta voi sataa kohta!

      Vakava säävaroitus Lumisadevaroitus Satakunta, Uusimaa, Etelä-Karjala, Keski-Suomi, Etelä-Savo, Etelä-Pohjanmaa, Pohjanm
      Maailman menoa
      12
      1356
    10. Kunta ostaa kivitipun

      Kunnanjohtajan tuleva uusi ostokohde
      Lappajärvi
      130
      1346
    Aihe