Laiminlyöty jalkojenpesu

Anonyymi

Suomen Adventtikirkon virallista opetusta jalkojenpesusta.

"Jalkojen pesun merkitys kristityille.

Moni kokee jalkojen pesuun osallistumisen ehtoollisen yhteydessä kiusalliseksi ja jättäytyy siitä pois. Tämän raamatullisen, hengellisiä opetuksia sisältävän määräyksen vähittäinen katoaminen aiheuttaa hengellistä vahinkoa. Kirjoittaja esittää neljä näkökulmaa jalkojen pesun tärkeydestä.

Keskiaikaisissa luostareissa munkit pesivät uupuneiden, yösijaa tarvitsevien matkamiesten jalat. Monissa Euroopan kuninkaallisissa hoveissa hallitsijalla oli tapana pestä joidenkin alamaistensa jalat pääsiäistä edeltävänä torstaina järjestetyssä seremoniassa. Englannin kuningatar lahjoittaa edelleen muistorahoja kiirastorstaina joillekin alamaisilleen rituaalissa, joka perustuu kuninkaalliseen jalkojen pesun seremoniaan.

Kautta aikojen jalkojen pesu on ollut käytäntönä erilaisissa roomalaiskatolisen kirkon tilaisuuksissa. Uuden testamentin tapaa pestä jalat johdantona Herran ehtoolliseen on kuitenkin esiintynyt ainoastaan protestanttisissa piireissä. 1500-luvun anabaptistit löysivät jalkojen pesun uudelleen raamatullisena tapana, ja useat protestanttiset seurakunnat seurasivat heidän esimerkkiään – adventtikirkosta tuli suurin jalkojen pesun käytäntöä noudattava kirkkokunta.
Useimmat seurakunnat, joissa jalkojen pesu jossakin vaiheessa oli ehtoollista edeltävä käytäntö, ovat luopuneet tästä tavasta. Yleensä traditio hävisi vähitellen, kun yhä useammat ja useammat ihmiset kokivat siihen osallistumisen kiusalliseksi ja pitivät käytäntöä aikansa eläneenä.

Onko tällainen ymmärrettävää ja hyväksyttävää? Vai onko olemassa syy, jonka vuoksi adventistien tulisi ehdottomasti vaalia tätä osaa perinnöstään? Onko käytäntö tuomittu häviämään parin seuraavan vuosikymmenen kuluessa, vai pitäisikö sen pysyä mielekkäänä osana meidän jumalanpalvelusperinnettämme?"

13

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Adventismi aiheuttaa hengellistä vahinkoa ja tarpeetonta rahanmenoa.
      Uskon että jopa sinäkin pystyt viettämään sapattia maksamatta siitä Adventtikirkolle ja sen järjestöille. Se on omasta tahdosta kiinni.Jalatkin luultavasti pystyt pesemään itse kotona eikä siihen tarvita kirkon rituaaleja.

    • Anonyymi

      Jalkojenpesun tarkoitus on antaa pestävälle hyvä olo. Sen tulee ylentää kohdetta, eikä alentaa.
      Jos jalat pestään sukkahousujen läpi, ja sitten tungetaan märät jalat kenkiin, se tuskin tuo mielihyvää.
      Koska nykyaikana jalat ovat puhtaat jo ennen, niin silloin siihen ei sovelle Jeesuksen sana "riittää kun jalat pestään". Onhan henkilö puhdas ennen pesuakin.

      Joten nöyryyttä ja keskinäistä rakkautta voinee kehittää paremmin muulla tavoin, esimerkiksi osoittamalla ystävyyttä vierustoverilleen ja kaikille muillekin.

      • Anonyymi

        "Jos jalat pestään sukkahousujen läpi, ja sitten tungetaan märät jalat kenkiin, se tuskin tuo mielihyvää."

        Se nyt on pientä sen rinnalla, että on kulissit kunnossa.Ja voihan sitä tuntea itsensä hieman marttyyriksikin, kun on valmis kärsimään noin kovasti uskonsa tähden.


    • Anonyymi

      Käyn suihkussa päivittäin. Pesen myös jalkani vehkeeni ja perseeni. Kelpaako. Juuriharjaa en kyllä käytä. Haluatko ihan kuvan?

      • Anonyymi

        Minä pesen perseeni lämpivällä vedellä aina kun teen sen suuremman hädän. Kiva kun ryppyreiän ympäristö on puhdas. Pidee on hyvä keksintö. Julkisissakin WC-tiloissa inva-puolella on usein pidee. Inhoan kuitenkin julkisissa WC:ssä käymistä.

        En ymmärrä, miksi jotkut idiootit käyttävät WC-paperia pyyhkiessään persettään. Paskaa kun voi levitellä muullakin tavalla, mikäli on tarvetta tehdä sitä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Minä pesen perseeni lämpivällä vedellä aina kun teen sen suuremman hädän. Kiva kun ryppyreiän ympäristö on puhdas. Pidee on hyvä keksintö. Julkisissakin WC-tiloissa inva-puolella on usein pidee. Inhoan kuitenkin julkisissa WC:ssä käymistä.

        En ymmärrä, miksi jotkut idiootit käyttävät WC-paperia pyyhkiessään persettään. Paskaa kun voi levitellä muullakin tavalla, mikäli on tarvetta tehdä sitä.

        Jäi vielä kertomatta, että WC-paperin käyttö perseen puhdistamiseen on primitiivinen käytäntö ja juontaa jurensa aikaan, jolloin ihmiset elivät metsissä ja pyyhkivät ulostamisen jälkeen takalistonsa kasvillisuuden lehtiin, sammaleihin tai mekon helmaan


    • Anonyymi

      Tuosta tuli mieleen kasku.

      Vaimo seisoo peilin edessä ja valittaa miehelleen rintojensa pienuutta.
      Mies sanoo, että vaimon kannattaisi kokeilla hieroa joka päivä WC-paperia rintojensa väliin.
      Vaimo on ihmeissään ja päivittelee ääneen miehelleen, että auttaisiko se todella rintoja kasvamaan, kun hieroo päivittäin WC-paperia rintojen välissä.
      Mies vastaa, että kyllä se ainakin on hyvin auttanut, kun olet WC-paperilla hieronut takamustasi.

    • Anonyymi

      Toivonlinnan koulussa he usein halusivat kosketella reisieni sisäpintaa tai takamusta ja se tapahtui aina jonkun tekosyyn varjolla. He halusivat mm, että rukoilisin huoneessani heidän kanssaan polviasennossa sänkyni reunalla, jolloin he pääsivät toteuttamaan omia intohimojaan.

      He käskivät pitämään silmät kiinni rukouksen aikana ja nojaamaan sänkyyn. Samalla he itse pitivät silmänsä auki ja salaa katsellessani huomasin kuinka he tuijottivat mm. takamustani.

      Usein he myös rukouksen aikana pitivät kättään hartioideni päällä. Yritin aina jonkun tekosyyn varjolla välttyä näistä rukoussessioista, koska ne olivat erittäin vastenmielisiä kokemuksia. Olin silloin vielä niin nuori, etten ymmärtänyt kaikkea sitä, kuinka alas uskonnon nimissä voidaan vajota.

      Näin jälkeenpäin kuitenkin kaikki on tullut selväksi. Uskonnon nimissä uskonnolliset johtajat ja päättäjät voivat olla hirviöitä ja petoja ja heille vielä maksetaan palkkaa siitä.

    • Anonyymi

      Adventistit ovat ymmärtäneet jalkojen pesun väärin. Jeesus ei antanut esimerkkiä pestä ihmisten jalkoja vaan hän antoi esimerkin, jolla hän osoitti aikalaistensa keskuudessa tutulla tavalla, miten hänen seuraajansa tulee olla nöyrä muita uskovia kohtaan.

      Jos Jeesus tulisi nykyikana esittämään, meille ymmärrettävällä tavalla, nöyryyden osoittamista lähimmäisiä kohtaan, ei hän täällä kenenkään jalkoja pesisi. Hän voisi pestä sun autosi tai jos olet karjankasvattaja, hän voisi pestä sun työvaatteesi raskaan työpäivän jälkeen. Joillekin muille hän voisi käydä kaupassa ja siivota kodin.

      Adventistit pääsevät jalkojen pesulla helpolla kun nykyään kenenkään jalkojen pesu ei osoita pestävälle minkäännäköistä nöyryyttä kaikkien jalkojen olevan suihkusta puhtaat jo jalkojenpesuun tultaessa, vaan on vain naurettava perinnäissääntö ja tapa. Adventistien ei tarvitse osoittaa todellista nöyryyttä kenellekään ulkopuolisten seurakuntien jäsenille, mikä olisi sitä todellista nöyryyden osoittamista. Kyllä omien porukoitten jalkojenpesu jää kauaksi siitä, mitä Jeesus todella tarkoitti jalkojen pesulla.

      - Advis

      • Anonyymi

        Valheesi ei meitä hetkauta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Valheesi ei meitä hetkauta.

        Ketä teitä? Sinua ja isääsikö?


    • Anonyymi

      Jep. Alapesupaikka pyhättöihin.
      Joskus olen lentokentällä pyyhkäissyt kuselle niin onkin ollut varvashikien poistopiste uskovaisille.

      • Anonyymi

        Juu se onkin se sellainen "pisuaariksikin" kutsuttu jalkojenhuuhtomisallas.
        Kahviveden muuten otan meidän WC-tiloissa olevasta lähteestä. Hyvä, että siinä on kansi päällä ja lähteeseen voi pumpata lisää vettä vain nappia painamalla. Joskus lähteessä on ollut ihan keltainen vesi ja suklaapatukoitakin on kellunut vedessä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      58
      4377
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2219
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1734
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1478
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      24
      1402
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1278
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1205
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1126
    9. 22
      1076
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1004
    Aihe