Paistomittari on uusavuttomien

Anonyymi

kinkunkypsentäjien kainalosauva. Sitä ei lainkaan tarvita, jos ihmisellä on kokemusta ja tuntumaa asioihin. Terve järki ja kello piisaa. Sillä sisälämpötilan tiedolla ei juuri ole merkitystä.
Sitä vastoin erityisesti vanhoissa sähköhelloissa uuninlämpömittarissa on ideaa, koska termostaatit saattavat heittää roimastikin; näin omassa 40 v. vanhassa Strömbergissänikin.

13

381

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Ehkäisyäkään ei tarvita kun tietää varmat päivät tai ottaa ajoissa pois.

    • Anonyymi

      Ei siitä mitään haittaa ole. Laskee ajan ja käy katsomassa mittarista onko ok. Ei siinä mitään uunin lämpömittaria tarvita.

    • Anonyymi

      No minulle on just käynyt niin, että mittari näyttää 80 astetta, mutta 7,6 kg kinkku on ollut uunissa vaan 6 tuntia. Eli tunti per kilo olen ennen paistanut ja niin teen nytkin, näyttäköön mittari mitä lystää.

      • Anonyymi

        Ketä kiinnostaa sinun kinkunpaistokset ....ei kuule ketään ja jokainen kinkkuohje on persiillään sillä kinkun paistotapoja on miljoonia.


    • Anonyymi

      Mieluummin ylikypsää kuin raakaa, punainen liha on yäk.

    • "Terve järki ja kello piisaa."

      Ison lihapalan kypsentämmisessä on niin paljon muuttujia, ettei paraskaan asiantuntija niitä hallitse. Kinkun paistossa kannattaa aina käyttää lämpömittaria. Muuttujia, joita ei voi täsmällisesti tietää:
      -Lihan alkulämpötila
      -Lihan kosteusprosentti
      -Uunin lämpötila ja teho
      -Uunin kosteusprosentti

      Tässä yksi esimerkki ison lihapalan paistamisesta ja lämpötilan jämähtämisestä pitkäksi aikaa (stallaus). Ilmiö perustuu nesteiden haihtumisen aiheuttamaan jäähdytysvaikutukseen (sama kuin hikoilu), jonka muuttujina on uunin lämpötila, teho ja ilmankosteus. Tätä et vain hallitse "perstuntumalta". Aina kannattaa käyttää lämpämittaria.

      https://genuineideas.com/ArticlesIndex/stallbbq.html

      • Anonyymi

        Varmaan totta, mutta ennen osasivat puulämitteisessä uunissakin paistaa isoja kinkkuja vaikkapa taikinakuoressa, aina oli kypsää ja pinnan kypsin osa minusta parasta. Karjalanpaisti sai jäädä yöksi uuniin, kotitekoiset laatikot omista juureksista, oli ne hyviä. Mutta hyvä kun yhdelle hengelle voi ostaa valmiita ruokia, hyvin välttää. Surullista ajatella miten jossain näkevät nälkää joulunakin, kaikesta muusta puhumattakaan.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Varmaan totta, mutta ennen osasivat puulämitteisessä uunissakin paistaa isoja kinkkuja vaikkapa taikinakuoressa, aina oli kypsää ja pinnan kypsin osa minusta parasta. Karjalanpaisti sai jäädä yöksi uuniin, kotitekoiset laatikot omista juureksista, oli ne hyviä. Mutta hyvä kun yhdelle hengelle voi ostaa valmiita ruokia, hyvin välttää. Surullista ajatella miten jossain näkevät nälkää joulunakin, kaikesta muusta puhumattakaan.

        "...ennen osasivat puulämitteisessä uunissakin paistaa isoja kinkkuja..."

        Täsmälleen näin, mutta kun käyttää kaikkea modernia ruoanvalmistustekniikkaan niin onnistuu paremmin ja ruoka vastaa paremmin tavoitteita. Kinkussa, kalkkunassa ja hanhessa ainakin omalla kohdalla on tärkeintä se, että tulee kerralla kypsää eikä pöydässä odota ikävä yllätys hieman raa'asta lihasta. Toisaalta tärkeää on se, ettei paista ylikypsäksi. Kalkkunan ja hanhen kohdalla riskinä varsinkin on linnun hajoaminen ylikypsänä.

        "...pinnan kypsin osa minusta parasta."

        Samaa mieltä, tummanruskea, hieman kuivahtanut, kova ja ylikypsä osa on parasta. Johtuu kai Maillardin ilmiöstä.

        "Karjalanpaisti sai jäädä yöksi uuniin..."

        Muhennoksissa ja padassa valmistetuissa paisteissa ei varmasti haittaa ylikypsyys. Jänispaisti padassa ylikypsänä niin, että liha putoaa luista, on parasta.


      • Anonyymi
        Kampelatutkija kirjoitti:

        "...ennen osasivat puulämitteisessä uunissakin paistaa isoja kinkkuja..."

        Täsmälleen näin, mutta kun käyttää kaikkea modernia ruoanvalmistustekniikkaan niin onnistuu paremmin ja ruoka vastaa paremmin tavoitteita. Kinkussa, kalkkunassa ja hanhessa ainakin omalla kohdalla on tärkeintä se, että tulee kerralla kypsää eikä pöydässä odota ikävä yllätys hieman raa'asta lihasta. Toisaalta tärkeää on se, ettei paista ylikypsäksi. Kalkkunan ja hanhen kohdalla riskinä varsinkin on linnun hajoaminen ylikypsänä.

        "...pinnan kypsin osa minusta parasta."

        Samaa mieltä, tummanruskea, hieman kuivahtanut, kova ja ylikypsä osa on parasta. Johtuu kai Maillardin ilmiöstä.

        "Karjalanpaisti sai jäädä yöksi uuniin..."

        Muhennoksissa ja padassa valmistetuissa paisteissa ei varmasti haittaa ylikypsyys. Jänispaisti padassa ylikypsänä niin, että liha putoaa luista, on parasta.

        Juu, muutaman kerran olen paistanut mittarin kanssa, nykyään vaan pienempiä lihapaloja ja harvoin niitäkin. Karjalanpaisti sentään tulee edelleen itse tehtyä.

        Oletko kemisti, kokki, iktyonomi vai muuten vaan kiinnostunut aiheesta? Sain I-S ruokavisassa kaikki oikein, mutta Maillardista en muista ennen kuulleeni. Olipa mielenkiintoista luettavaa, syntyy paljon erilaisia aineita. Jos noita karsinogeeneja tms pelkäisi niin ei voisi syödä oikein mitään.

        "Näin muodostuneet Maillard-reaktion tuotteet, kuten laktulosyylilysiini ja furosiini, eivät imeydy ja täten maidon ihmiselle käyttökelpoinen aminohapposisältö heikkenee. Maidon käsittelyssä Maillard-reaktiota voi tapahtua pastöroinnin tai iskukuumennuksen yhteydessä."

        Käsittelemätön maito olisi varmasti parempaa, lapsena saatiin usein ternimaitoakin ja tuli hyvät letut.

        "Yli 180 °C lämpötiloissa Maillard-reaktion reaktiotuotteena syntyy akryyliamidia, joka on luokiteltu karsinogeeniseksi yhdisteeksi. Maillard-reaktion vaatima lämpötilan alaraja ei ole hyvin määritelty, mutta reaktioita tapahtuu myös huoneenlämpötilassa. Maillard-reaktioita tapahtuu myös ihmiskudoksessa ruumiinlämpötilassa. Ihmiskehossa tapahtuvat Maillard-reaktiot on yhdistetty useisiin ihmisen rappeuttaviin sairauksiin. Maillard-yhdisteet voivat toimia näille rappeutaville sairauksille mahdollisesti altistavien kehittyneiden glykaation lopputuotteiden esiasteina."
        https://fi.wikipedia.org/wiki/Maillard-reaktio

        Mielellään rapsuttaa kärvähtäneestä paahtoleivästä mustat pois, mutta grilliruoka saa olla vähän tummunut. Varmaan se 80% ruuasta on aika terveellistä.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Juu, muutaman kerran olen paistanut mittarin kanssa, nykyään vaan pienempiä lihapaloja ja harvoin niitäkin. Karjalanpaisti sentään tulee edelleen itse tehtyä.

        Oletko kemisti, kokki, iktyonomi vai muuten vaan kiinnostunut aiheesta? Sain I-S ruokavisassa kaikki oikein, mutta Maillardista en muista ennen kuulleeni. Olipa mielenkiintoista luettavaa, syntyy paljon erilaisia aineita. Jos noita karsinogeeneja tms pelkäisi niin ei voisi syödä oikein mitään.

        "Näin muodostuneet Maillard-reaktion tuotteet, kuten laktulosyylilysiini ja furosiini, eivät imeydy ja täten maidon ihmiselle käyttökelpoinen aminohapposisältö heikkenee. Maidon käsittelyssä Maillard-reaktiota voi tapahtua pastöroinnin tai iskukuumennuksen yhteydessä."

        Käsittelemätön maito olisi varmasti parempaa, lapsena saatiin usein ternimaitoakin ja tuli hyvät letut.

        "Yli 180 °C lämpötiloissa Maillard-reaktion reaktiotuotteena syntyy akryyliamidia, joka on luokiteltu karsinogeeniseksi yhdisteeksi. Maillard-reaktion vaatima lämpötilan alaraja ei ole hyvin määritelty, mutta reaktioita tapahtuu myös huoneenlämpötilassa. Maillard-reaktioita tapahtuu myös ihmiskudoksessa ruumiinlämpötilassa. Ihmiskehossa tapahtuvat Maillard-reaktiot on yhdistetty useisiin ihmisen rappeuttaviin sairauksiin. Maillard-yhdisteet voivat toimia näille rappeutaville sairauksille mahdollisesti altistavien kehittyneiden glykaation lopputuotteiden esiasteina."
        https://fi.wikipedia.org/wiki/Maillard-reaktio

        Mielellään rapsuttaa kärvähtäneestä paahtoleivästä mustat pois, mutta grilliruoka saa olla vähän tummunut. Varmaan se 80% ruuasta on aika terveellistä.

        "...Maillardista en muista ennen kuulleeni."

        Maillardin reaktio aiheuttaa kaiken paistetun ruoan herkullisuuden; leivän ja pullan kullanruskean pinnan, hyvin paistetun pihvin ruskean pinnan jne. Kuten itsekin löysit, Maillardin reaktion ja ruoan polttamisen raja on häilyvä, sen vain tietää kokemuksesta ja lopputuotteesta kuten itsekin totesit, että pinnan kypsin osa on parasta.


    • Anonyymi

      Et tarvitse mitään paistomittaria.ei sulla ole varaa edes kinkkuun.

    • Toivottavasti saat trikiinin!

      • Anonyymi

        Juuri tuossa osoitit olevasi se uusavuton...kiitos ja hyvää joulua sinne minkkiloukkuun:)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ammuskelu Härmän häjyissä

      Onko jollain enempää tietoa?
      Seinäjoki
      303
      9777
    2. Siis oikeasti S... En ymmärrä...

      Oletko se sinä joka täällä kaipailee? Kaikki täsmää.
      Ikävä
      67
      2203
    3. Onneksi olkoon sait mut vittuuntumaan

      Sapettanu koko helvetin päivän.
      Ikävä
      42
      2014
    4. Onko jotain sanottavaa vielä, nyt voi kertoa

      Poistun kohta täältä ja unohdan ajatuksen naimisiin menosta. Mieheltä
      Ikävä
      33
      1850
    5. Keksin sinulle tänään uuden lempinimen

      Olet kisu-muija. Mitäs tykkäät älynväläyxestäni?
      Ikävä
      79
      1828
    6. Oho! Varmistusta odotellaan.

      Pitäneekö paikkansa? "🇺🇦Ukrainian drones hit a 🇷🇺Russian Tu-22M3 bomber at the Olenya airfield,"
      NATO
      161
      1756
    7. Mitä sitten ikinä teetkin

      Mun on aika mennä J mies. Olen ollut niin tyhmä. Kaikkea mukavaa elämääsi edelleen toivotan ja ihanaa elämän jatkoa. Mei
      Ikävä
      40
      1338
    8. Mies mistä oikein suutuit?

      Yhtäkkiä vaan häippäsit täältä... 😢
      Ikävä
      16
      1272
    9. Kun istuit

      vierelläni penkillä, olin hetken onnellinen. Se hetki kimaltelee mieleni sopukoissa ja valvottaa öisin. Salainen kaipau
      Ikävä
      53
      1226
    10. Saanko selityksen?

      Mikä minus oli vialla? Ulkonäkö, teinkö jotain väärin, sanoinko jotain..? Haluisin vaa tietää :(
      Ikävä
      51
      1209
    Aihe