Joulun tähti(kin) tarua?

"Joulun alla puhuttavien taivaanilmiöiden yksi kestosuosikki on legenda joulun tähdestä – siis siitä raamatullisesta taivaantapahtumasta, joka Matteuksen evankeliumin mukaan johdatti itämaan tietäjät Betlehemiin Jeesuksen seimen luo.

Evankeliumin mukaan Jerusalemiin tuli idästä tietäjiä, jotka olivat nähneet juutalaisten kuninkaan syntymästä ilmoittavan tähden nousseen taivaalle ja olivat tulleet osoittamaan hänelle kunnioitusta. Kuningas Herodes lähetti heidät Betlehemiin (jossa messiaan oli kirjoitusten mukaan määrä syntyä), ja tähti, jonka he olivat nähneet nousevan taivaalle, kulki heidän edellään. Kun tähti tuli sen paikan yläpuolelle, missä lapsi oli, se pysähtyi siihen.

Olisiko tämä taivaanilmiö voinut olla jokin tähtitieteellinen kohde? Miten voisimme saada selville, millaisesta ilmiöstä oli kyse?"

Lisää:

https://www.ursa.fi/blogi/otsikon-takana/joulun-tahden-jaljilla-6440/
Lopputulos? Arvattava:

"Tarinan joulun tähdestä Matteuksen evankeliumissa ei siis tarvitse merkitä muuta, kuin että evankeliumin kirjoittajat halusivat korostaa Jeesuksen korkeaa asemaa. Joulun tunnelma ei tästä murene."

22

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Mutta kaksikin erilaista konjuktiota tuohon aikaan ovat totta!!

      "Konjunktioita Leijonan tähdistössä Jupiterin, Venuksen ja Reguluksen kesken 3–2 eaa.

      Suomalainen lääninrovasti Risto Heikkilä on ehdottanut selitykseksi Jupiterin ja Venuksen kohtaamista vuosien 3-2 eaa. aikana. Tuon ajan tähtitutkijat eivät ymmärtäneet taivaanmekaniikan toimintaa, ja tekivät niistä omia johtopäätöksiään. Tietokonemallinnusten mukaan kuitenkin Jupiter ja Venus olivat elokuussa 3 eaa. samalla suunnalla Leijonan tähdistössä. Seuraavana vuonna 17. kesäkuuta ne kohtasivat uudestaan niin lähellä toisiaan, että ne näyttivät yhdeltä kirkkaalta tähdeltä.

      Vuonna 2008 myös australialainen tähtitieteilijä Dave Reneke mallinsi tietokoneella Israelin tähtitaivasta ja tuli tulokseen, että 17. kesäkuuta 2 eaa. taivaalla oli ollut Venus- ja Jupiter-planeettojen yhtenäinen valo, joka olisi hänen mukaansa voinut olla Betlehem-tähti."

      • Konjunktiota pidetäänkin tuossa jutussa todellisena, mahdollisena vaihtoehtona. Nekään eivät kuitenkaan voi johdattaa ketään yhtään minkään seimen ääreen.


      • a-teisti kirjoitti:

        Konjunktiota pidetäänkin tuossa jutussa todellisena, mahdollisena vaihtoehtona. Nekään eivät kuitenkaan voi johdattaa ketään yhtään minkään seimen ääreen.

        Pikainen googletus kertoo noissa olevan ongelmia, mm. Herodeksen kuolema, 4 eaa...

        Tuossa on ollut kyllä näyttävä konjunktio mutta ajallinen sijoittaminen ei onnistu kuitenkaan mikäli Herodeksen kuoleman ajankohta on oikea.

        https://en.wikipedia.org/wiki/Star_of_Bethlehem


      • Anonyymi
        a-teisti kirjoitti:

        Konjunktiota pidetäänkin tuossa jutussa todellisena, mahdollisena vaihtoehtona. Nekään eivät kuitenkaan voi johdattaa ketään yhtään minkään seimen ääreen.

        Totta kai voivat johtaa, eivät konjuktiot ikuisuuksia kestä. planeetat kun liikkuvat.

        Mutta mitäs ateistit nyt luonnontieteistä ymmärtäisivät, hehän kieltävät Jumalankin, jota voitaisiin pitää luonnonlakien Luojana.


      • Anonyymi
        a-teisti kirjoitti:

        Pikainen googletus kertoo noissa olevan ongelmia, mm. Herodeksen kuolema, 4 eaa...

        Tuossa on ollut kyllä näyttävä konjunktio mutta ajallinen sijoittaminen ei onnistu kuitenkaan mikäli Herodeksen kuoleman ajankohta on oikea.

        https://en.wikipedia.org/wiki/Star_of_Bethlehem

        Herodeksia lienee ollut kolmin kappalein: isä, poika ja isoisä.
        Ehkä tuo kahjo lastenmurhaaja oli Herodes II? 🔪👶✨


      • Anonyymi kirjoitti:

        Herodeksia lienee ollut kolmin kappalein: isä, poika ja isoisä.
        Ehkä tuo kahjo lastenmurhaaja oli Herodes II? 🔪👶✨

        Paitsi ettei koko lastenmurhasta tiedä mikään muu lähde kuin Uusi testamentti. Kai nyt joku juutalainenkin lähde olis huomannut ja kertonut että Herodes tappoi pikkupoikia koska luuli että näistä joku olisi tuleva messias? Kukaan muu kuin UT:n kirjoittaja ei tapahtumaa huomannut.


    • Anonyymi

      Enkelit ovat taivaan tähtiä. Enkeli näytti taskulampulla tietä Idän viisaille.

      • Anonyymi

        Niillä oli ilmeisesti led-valotaskulamput.


    • Anonyymi

      Ateistille näyttää olevan suurena päänvaivana uskoa Raamatun sanomaan jonka mukaan Kaikkivaltiaalle Jumalalle, joka luo pelkällä käskysanallaan olevaisen olemattomasta, -että tällaiselle Jumalalle olisi liian vaikeaa johdattaa yksittäistä taivaan tähteä merkiksi Vapahtajaa etsiville itämaan viisaille.

      Vaikka loogisuus ei olekaan ateitien parhaita ominaisuuksia, niin täytyy sanoa aloittajalle, että jos asia on noin, siitä vaan osoittamaan tieteellisesti ettei asia ole tapahtunut niinkuin Jumalan sanassa kerrotaan!

      Onnea matkaan!

      • Anonyymi

        Sinä varmaankin sitten samaan tapaan osoitat kaikkien muiden uskontojen väitteet valheeksi, eikös vain?

        😆😆😆


    • Anonyymi

      No voih! Nytkö jouluntähti(kin) on jo kumottu? Kyllä meidän kristittyjen on nyt syytä luopua uskostamme kun jouluntähtä(kin) on jo kumottu!

      Voi meitä...

      • Anonyymi

        Ei voi olla totta, että rakastamamme jouluntähtösemmekin on jo julistettu huuhaaksi. Se vielä puuttuu, että pappi jouluaamun saarnan yhteydessä julistaa sen olevan virallisesti totta. Oi Herra armahda meitä kaikkia syntisiä, ja ota kalkki pois ja rappaa pelkällä savella.


    • Ilmeisesti tuo "joulun tähden" tarina on kopio jostain aikaisemmasta legendasta eikä se ole raamatunkirjoittajien keksimä juttu. Taikauskoisena aikana oli monia tälläisia satumaisia kauniita tarinoita.

      • Anonyymi

        Ateistit etsivät alituisesti syitä kumota kristinuskon perusteet päästäkseen mellastamaan moraalisesti rajoittamattomina. Onneksi eivät uskalla tehdä sitä vielä, vaan sydämessään pelkäävät Jumalan kostoa, jos Raamatun kertoma syntytarina onkin totta.

        Oikeat kristityt tietysti uskovat, todistivat ateistit mitä tahansa, ja noudattavat Herran käskyjä rakastaen myös ateisteja, vaikka nämä eivät olisi sitä kyllä ainakaan S24:n palstoilla koskaan ansainneet.


    • Anonyymi

      "Jouluntähti ✨ on ehdoton!"
      Jouluntähteä ei kumota!

    • Humanistit ufolla ajeli?

    • Anonyymi

      Tilasin joulutähden Dataflorasta. Toivottavasti nyt edes se kulkee sinne minne pitääkin.

    • Ei tähti voi näyttää paikkaa, valitkaapa joku tähti ja pysähtykää paikalle jonka teistä tähti "näyttää", miten onnistuu? Ei myöskään ole mitään paikkaa jossa tiedettäisiin messiaan syntyvän, vain kristinusko alkoi opettaa että paikka olisi Betlehem. Mistä se siihen keksittiin en tiedä.
      Ei myös koskaan ole ollut verollepanoa jossa verovelvolliset olisi määrätty siirtymään sille paikkakunnalle josta kunkin verovelvollisen suvun oletettiin olevan peräisin. Osan olisi pitänyt lähteä Rooman miehittämäna alueen ulkopuolelle ja osa ei enää olisi tiennyt mistä sukunsa edes oli kotoisin alunperin. Mikä tuon sekasotkun tarkoitus olisi ollut?

    • Anonyymi

      Matt.2:2 Biblia. Missä on se Juudalaisten kuningas? sillä me näimme hänen tähtensä idässä, ja tulimme häntä kumartaen rukoilemaan. Ei ollut, navigaattori päällä.

    • Anonyymi

      Myös tähti tulee mithralaisuudesta, kuten kaste ja ehtoollinen sekä ylösnousemuskin.

      <<Muisto mithralaisuudesta hävisi kristityistä maista täydellisesti. Kun mithralaisia muistomerkkejä uudella ajalla löydettiin, ei aluksi tiedetty, mitä ne olivat. Myös mithralaisuudesta paljon vaikutteita saaneet lahkot tuhottiin. Mithrasta on Jeesuksen tavoin monia legendoja. Vanhimpien legendojen mukaan mithralaisten pääjuhlaa, Mithran syntymäpäivää, vietettiin joulukuun 25. päivänä. Jo melko varhain kristinusko sijoitti Jeesuksen syntymäpäivän tähän muinaisten Auringon jumalien syntymäpäivään.

      Kristillinen kertomus Betlehemin tähdestä on myös peräisin mithralaisuudesta. Mithralaiset tietäjät (magoi) kokoontuivat joka vuosi Voiton vuorelle odottamaan maailman kuninkaan syntymistä, vapahtaja Mithran paluuta. Tarinan mukaan tähti olisi vapahtajakuninkaan syntymän merkki, ja vapahtajalapsi ruumiillistuisi tähdestä ja siihen liittyvästä valopatsaasta luolassa. Vapahtajan ensimmäiset ihailijat ovat kertomuksissa paimenia.

      Mithraa palvottiin luolissa Auringon päivänä, viikon ensimmäisenä päivänä, sunnuntaina. Sunnuntaita kutsuttiin jo ammoisista ajoista asti Herran päiväksi. Myös kristityt kokoontuivat aluksi luolissa (eivät katakombeissa).<<

      • Anonyymi

        Mutta mitä väliä sillä on mistä tuo tarina tulee - ihastuttava tarina joka tapauksessa, ja minä ainakin aion sytyttää huomenna illalla tähden ikkunaan merkiksi lapsen syntymästä niin, että Itämaan tietäjät osaavat tulla tuomaan lahjoja. Tosin matka on pitkä ja perille tulo kestää, siitä kun tähti on syttynyt. He saapuvat perille Loppiaisena, tammikuun viidennen päivän iltana. Ihan virallisesti. Olen laittanut heiniä lasten kenkiin huijaukseksi, niin että he luulevat seimen olevan täällä (paikallinen tapa). Lapset viedään katsomaan itämaan tietäjien saapumista, ja tuona aikana sitten heinät vaihdetaan lahjoiksi. Ja kamelihan on luonnollisesti jo vanhanaikainen tapa saapua - itämaan tietäjät tulevat nykyään helikopterilla - virallisesti ja oikeasti.


    • Anonyymi

      Jouluntähden maallistaminen alkoi (ehkä siihen kuitenkin uskoen, hyvässä tarkoituksessa?) viimeistään siinä vaiheessa, kun siihen ehdotettiin seimen ylle lentävän ja johdattavan valopisteen ("tähden") sijaan jotakin tähtitaivaan ilmiötä, kuten planeettakonjunktiota.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      155
      11041
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      56
      3093
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      213
      2945
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      25
      2157
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      17
      1918
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      18
      1739
    7. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      14
      1736
    8. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      50
      1630
    9. 85
      1628
    10. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1627
    Aihe