Todisteita ilmastonmuutoksesta

Anonyymi

Tieteilijät ympäri maailman kokoavat huolellisesti todisteita ilmastonmuutoksesta. Näihin todisteihin kuuluu seuraavat riippumattomat havainnot, jotka maalaavat yhdenmukaisen kuvan ilmaston lämpenemisestä:

Planeettamme energiatase on epätasapainossa ja kerää tasaisesti lämpöä (Hansen 2005, Murphy 2009, Schuckmann 2009, Trenberth 2009)
Eläin- ja kasvilajit reagoivat aikaisempaan kevääseen. Eli - aikaisempi sammakoiden kutu, lintujen pesintä, aikaisempi kukinta, lintujen ja perhosten aikaisempi muutto (Parmesan 2003)

Puiden, kasvien, lintujen, nisäkkäiden, hyönteisten, kalojen, matelijoiden, ja meriselkärangattomien levinneisyysalueet siirtyvät napoja kohti (Parmesan 2003)
Arktinen ikirouta lämpenee syvemmältä (Walsh 2009) ja vähenee (IPCC AR4, section 4.7.2.3)

Globaali merenpinnan nousu kiihtyy (Church 2006)
Antarkiksen jäähävikki kiihtyy (Velicogna 2009), jopa Itä-Antarktiksella, jota aiemmin pidettiin niin vakaana, ettei se voisi menettää jäämassaa (Chen 2009)
Grönlannin jäähävikki kiihtyy (Velicogna 2009, van den Broeke et al 2009)
Jäätiköt kutistuvat maailmanlaajuisesti kiihtyvällä vauhdilla (WGMS 2008)
Arktisen merijään hävikki kiihtyy, hävikin vauhdin ylittäessä malliennusteet noin kolminkertaisesti (Stroeve 2007).

Tropopaussin korkeus kasvaa (Santer 2003, lehdistötiedote)
Suihkuvirtaukset siirtyvät napoja kohti (Archer 2008, Seidel 2007, Fu 2006)
Trooppinen vyöhyke levenee (Seidel 2007, Fu 2006)
Ennätysellisen kuumien päivien määrä suhteessa ennätyksellisen kylmien päivien määrään lisääntyy siten, että nykyään kuumia on kaksi kertaa enemmän kuin kylmiä (Meehle 2009, kts. lehdistötiedote).

Vuodenaikojen aikaistuminen (Stine 2009)
Järvien ja jokien jääpeite tulee myöhemmin ja lähtee aiemmin joka puolella pohjoista pallonpuoliskoa (Magnuson 2000, Hodgkins 2005)
Fyysisten ja biologisten järjestelmien muutokset maailmanlaajuisesti ovat yhdenmukaiset lämpenevien lämpötilojen kanssa (Rosenzweig 2008)

Ylempi ilmakehä jäähtyy ja supistuu, joka on yhdenmukaista lisääntyvien kasvihuonekaasujen ennustettujen vaikutusten kanssa (Lastovicka 2008)
Kasvien elinpiirit siirtyvät korkeammille paikoille (Lenoir 2008)

7

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät Suomessa jo nyt. Tässä muutamia esimerkkejä suomalaisesta luonnosta ja arkipäivän asioista.

      Talveen tottuneet eläinlajit ahtaalla
      Ilmaston lämmetessä etelän lajit ovat levinneet pohjoisemmaksi, ja ne voivat syrjäyttää kilpailullaan pohjoisia lajeja. Pohjoisten lajien elintila vastaavasti kaventuu. Esimerkiksi naali joutuu kilpailemaan tunturialueille levittäytyneen ketun kanssa ravinnosta ja pesimäpaikoista. Suurikokoisempi kettu vie yleensä voiton, eikä Suomessa ole havaittu naalin pesintää yli kahteen vuosikymmeneen.

      Lumi- ja jäätilanteen epävarmuus aiheuttaa hankaluuksia lumesta riippuvaisille lajeille. Saimaannorpan ja itämerennorpan kuutit ovat vaarassa ilman lumipesää, sillä pesä suojaa pedoilta ja lämpötilan vaihteluilta. Saimaannorpille kolattiin kuluvanakin talvena apukinoksia ihmisvoimin. Vuonna 2017 jopa 90 prosenttia kuuteista syntyi ihmisen tekemiin apukinoksiin.

      Etelä-Suomen lumesta paljaat metsät paljastavat kirjaimellisesti myös asukkaansa. Metsäjänis vaihtaa talvipukunsa valkoiseksi, vaikka maa olisi musta. Pedoilta suojaavan talvipuvun vaihtamisen ajankohta riippuu nimittäin päivän pituudesta, ei lumitilanteesta. Lumettomina talvina talvipukuiset metsäjänikset ovat helppoa riistaa saalistajilleen.

      Peltolintujen pesät tuhoutuvat
      Ilmastonmuutos on aikaistanut keväitä. Esimerkiksi lehdet puhkeavat keväisin lähes kaksi viikkoa varhemmin kuin mittaushistorian alussa. Aiemmin tuleva kevät on johtanut niin kylvötöiden kuin lintujen pesinnän aikaistumiseen.

      Peltolinnut tosin ovat aikaistaneet pesintäänsä huomattavasti nopeammin kuin maanviljelijät kylvötöitään, ja linnut perustavat yhä useammin pesänsä kylvämättömille pelloille – monesti kohtalokkain seurauksin. Koneellinen kylvö tuhoaa käytännössä lähes kaikki kuovien ja töyhtöhyyppien jo rakennetut pesät.

      Itämeressä vaikutukset kokee sinisimpukka
      Kotoisessa Itämeressämme ilmastonmuutos on jo aiheuttanut mitattavia muutoksia. Jääpeitteen laajuus on kaventunut, ja vuotuisten jääpäivien määrä on viimeisten vuosikymmenten aikana vähentynyt. Erityisesti syvien altaiden meriveden lämpötila on noussut, ja pintaveden suolapitoisuus on laskenut.

      Matala suolapitoisuus ja meriveden lämpötilan nousu hankaloittavat sinisimpukan kasvua ja lisääntymistä. Viime vuosina Tanskan salmien kautta Itämereen saapuneet isot suolaisen veden pulssit ovat parantaneet sinisimpukoiden tilannetta, mutta lajin levinneisyys Suomen merialueella on kokonaisuudessaan kaventunut. Sinisimpukka on yksi Itämeren avainlajeista; se puhdistaa ympäristönsä vettä ja sitä käyttävät ravinnoksi muun muassa haahkat.

      Rakennusten julkisivut ovat koetuksella
      Eläinten lisäksi muuttuva ilmasto vaikuttaa meihin ihmisiin. Talvisten vesisateiden osuus on Suomessa jo kasvanut, mikä lisää viistosateen riskiä. Näin sade pääsee helpommin piiskaamaan rakennusten julkisivuja eli niiden kosteusrasitus voi lisääntyä. Myös sulamisen ja jäätymisen vaihtelun lisääntyminen koettelee rakennuksia.
      Teitä pitää huoltaa enemmän
      Kun lämpötila pysyttelee lähellä nollaa ja vaihtelee nollan molemmin puolin entistä useammin, on myös useammin liukasta. Keski- ja Pohjois-Suomessa liukkaudentorjunnan tarve kasvaa, ja talvikunnossapidon painopiste siirtyy nykyistä pohjoisemmaksi.

      Leudontuvat talvet vähentävät routimista ja roudan aiheuttamia tievaurioita. Korkeammat lämpötilat ja sateiden tuleminen yhä useammin vetenä lisäävät kuitenkin teiden päällysteiden kulumista, sillä paljaat ja märät tienpinnat kuluvat herkemmin nastarenkaista.

      Myös metsien talvihakkuut ovat hankalia, kun maa ei ole roudassa. Ilman routaa raskaat metsätyökoneet uppoavat pehmeään maahan.

      Monot vaihtuvat lenkkitossuihin
      Kun lämpötila kipuaa nollan yläpuolelle, sade tulee vetenä eikä lumena. Lumimäärät ovatkin eteläisessä Suomessa vähentyneet puoleen sadan vuoden takaisesta. Esimerkiksi Helsingin Kaisaniemen mittausasemalla talvien lumisumma on pudonnut alle puoleen 1900-luvun alusta. Myös muilla Etelä-Suomen mittausasemilla muutos on samankaltainen eli lumisumma on vähentynyt 50–70 prosenttia.

      Myös aika, jolloin lunta on maassa ja järvissä jääpeite, on lyhentynyt. Etelä-Suomessa lumipeitteinen aika on lyhentynyt kuukaudella, järvet jäätyvät myöhemmin ja jäät lähtevät aiemmin keväällä. Talvilajien harrastaminen on vaikeutunut. Luonnonladuilla hiihtely on mahdollista lyhyemmän aikaa, ja luistelijat ovat yhä enemmän tekojäiden varassa. Hiihtomonojen sijaan jalkaan voi talvella vetää useammin lenkkitossut.

      Lapissa nietokset kasvavat
      Lapissa puolestaan lumisummat ovat paikoin jopa hieman kasvaneet runsastuneiden sateiden myötä. Esimerkiksi Sodankylän tutkimusasemalla lumisummat ovat kasvaneet reilut 10 prosenttia vuodesta 1915. Mittaustulokset eivät tosin ole tilastollisesti merkitseviä. Lapissa nietokset kasvavat todennäköisesti myös lähivuosikymmeninä, niin kauan kuin Lapin talvet pysyvät pakkasen puolella.

    • Anonyymi

      Saapas nähdä,millä valeilla EU-vihaajat yrittävät ilmastonmuutoksen kiistää...

      • Anonyymi

        Ja miten ihmeessä eunukki liittää kuvitellun tai todellisen ilmastonmuutoksen EUvostoliittoon ja sen vastustamiseen!!??


      • Anonyymi

        Saapas nähdä, milloin tajuat lopettaa sen rännitentun lipittämisen, että alkaisi se ajatus kulkemaan. Mutta tietenkin kiistät alkoholiongelmasi...


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ja miten ihmeessä eunukki liittää kuvitellun tai todellisen ilmastonmuutoksen EUvostoliittoon ja sen vastustamiseen!!??

        EU-vihaajat kieltävät monenlaisen todellisuuden valehtelemalla.

        Yksi teema on väittää, ettei ilmastonmuutosta ole olemassa.
        Totuus on toinen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ja miten ihmeessä eunukki liittää kuvitellun tai todellisen ilmastonmuutoksen EUvostoliittoon ja sen vastustamiseen!!??

        EU pyrkii hillitsemään ilmastonmuutosta.

        EU-vihaajat kieltävät sen.


    • Anonyymi

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      54
      4336
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2209
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1724
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1468
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      23
      1400
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1278
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1195
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1126
    9. 22
      1076
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1004
    Aihe