Panssarivaunujen "tuhoutumisen" problematiikka 1939-1945

Anonyymi

Ehkäpä väitteitä siitä että "vihollisen panssarivaunuja tuhottiin" pitäisi miettiä hieman samasta lähtökohdasta kuin sotilashenkilötappioita. Sodassa ei "kaatunut" 94 000 suomalaista. Sodassa koettiin miestappioita yli 240 000.

Neuvostoliittolaiset arkistot, TsAMO f 38 11371 d 16 l11.13 (ajalla 1943-45) antaa seuraavanlaisia tietoja panssaritappiosta:

83,920 evakuoitua taistelupanssaria taistelukentiltä pois. Niistä 20,641 lähetettiin korjauspaikoille ja valmistajille, 63,279 arvioitiin korjauskelvottamaksi (siis purettiin osiksi, osia otettiin talteen se mikä otettiin). Kaikkiaan 75.4% näistä tapauksista siis kirjattiin menetetyiksi. Sitä miten monen panssarin tapauksessa kyse oli jo toisesta tai kolmannesta korjausmatkasta varikoille ja tehtaisiin ei saa mitään tolkkua. Osa sotilaista sodassa haavoittui myös useaan kertaan. Osa kuoli haavoihinsa jopa vuosia haavoittumisesta.

Vuositasolla lukemat (NL:n panssaritappioista):

1943.................32,539 evakuoitu, 9,344 kuljetettu kauemmas pois korjattavaksi

1944.................29,009 evakuoitu taisteluista, 8,754 korjattu,16,129 purettu osiksi/hajotettu eli kirjattu pois

1945................22,372 evakuoitu taisteluista, 2,543 kuljetettu pois korjattavaksi, 10,471 purettu osiin. 20,641 kunnostettiin ja siirrettiin uudelleen eli potentiaalisesti tullakseen uudelleen vaurioitetuksi tai jopa tuhotuksi.

Eli noista lukemista yrittäkää sitten selvittää mikä lukumäärä panssareista "tuhoutui" tai "tuhottiin". Ei se kuulkaa ihan helppoa ole määritellä tätä "tuhoutumista". Ehkä tämäkin selittää miksi viholliset laskivat usein aika rankasti yläkanttiin esittäessään kussakin taistelussa "tuhottuja "vihollispanssarimääriä. (Krivosheevin viralliset lukemat mihinkä ne sitten perustuuvatkin antaa vuosille 1943-45 seuraavan tuloksen peruuttamattomasti menetetyistä: 23,500 (1943),
23,800 (1944) ja 13,700 (1945)

17

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Kiinnittää huomiota tuo neuvostoarkiston tilasto kun sitä vertaa Krivosheevin tilastoon että vuonna 1945 on ollut prosentuaalisesti huomattavan paljon evakuoituja panssareita: 63% enemmän kuin Krivosheev antaa vuoden 1945 tappioiksi sodassa. Vastaavat lukemat vuodelle 1943 34.5% enemmän evakuoituja kuin viralliset tappiot mutta 1944 vain 22% enemmän evakuoituja kuin viralliset tappiot. (tappiot = peruuttamattomasti menetetty/kirjattu kokonaan pois).

      • Anonyymi

        "Kiinnittää huomiota tuo neuvostoarkiston tilasto kun sitä vertaa Krivosheevin tilastoon että vuonna 1945 on ollut prosentuaalisesti huomattavan paljon evakuoituja panssareita..."

        Vuoden 1945 alussa NL menetti kuukausitasolla ehkä enemmän panssareita kuin missään vaiheessa sodan aikana. Erityisesti Itä-Preussissa tappiot olivat suuret, ehkä noin 3 800. Vuoden 1944 lukemat yllättävät. Olihan sinä vuonna poiskirjattujen vaunujen määrä ollut Krivosheevin mukaan suurin (23,800). Vuoden 1944 osalta voisi spekuloida että noin 7,500 neuvostopanssaria tuhottiin taistelukentillä niin ettei niitä edes evakuoitu. Vuonna 1945 noin 3,200 on tuhottu samalla lailla taistelukentälle niin ettei mihinkään evakuointiin ole edes ryhdytty.


    • Anonyymi

      Vuoden 1944 kesä-elokuulta on olemassa harvinaisen hyvin säilynyt tilastomateriaalia erään saksalaisen Jagdpanther-pataljoonan panssitappioista. Se on oikeastaan kiinnostavaa luettavaa tämä noin parinkymmenen Jagdpatherin pataljoona menetti jatkuvasti vaunujaan korjattavaksi, huollettavaksi. Vaunuja tuli ja meni. Mutta elokuun loppupuolelle asti ei yhtään ainutta vaunua ole tuhoutunut eikä edes kirjattu lopullisesti pois.

      Eli tässä asiassa eräs vangiksi jäänyt saksalainen ps-varikolla työskennellyt sotilas kuvasi asia osuvasti: "melkein jokainen vaunu joka ei palanut oli korjattavissa".

      Edes menetetyistä tai "tuhoutuneista" vaunuista palaneiden osuus ei ollut mikään valtava. T-34/76:n tapauksista en menisi tosin vannomaan. Kun polttoaine ja varaosat loppuivat ja vihollinen eteni kasvoivat tappiot - vaikka tankkeja ei olisi sanan varsinaisessa mielessä vihollinen edes tuhonnut.

      • Anonyymi

        "Vuoden 1944 kesä-elokuulta on olemassa harvinaisen hyvin säilynyt tilastomateriaalia erään saksalaisen Jagdpanther-pataljoonan panssitappioista."

        Se on helppo selvittää, koska tuolloin oli vain yksi operatiivinen Jagdpanther-osasto eli pst-vaunuosasto 654.

        "Se on oikeastaan kiinnostavaa luettavaa tämä noin parinkymmenen Jagdpatherin pataljoona menetti jatkuvasti vaunujaan korjattavaksi, huollettavaksi."

        Se ei ole kauhean yllättävää. Jagdpanther oli hyvin ongelmallinen vaunu ja edes täysvahvuisena osasto ei pystynyt pitämään harvoin enempää kuin vähän yli puolet vaunuistaan kunnossa.

        "Vaunuja tuli ja meni. Mutta elokuun loppupuolelle asti ei yhtään ainutta vaunua ole tuhoutunut eikä edes kirjattu lopullisesti pois."

        Kirjausjärjestelmä on vain laahannut perässä. Reilut 20 vaunua eli pääosa yksikön vahvuudesta oli pudonnut pois Falaisen ja Seinen välillä ennen Belgian rajalle saapumista, lisäksi ainakin osa noista hylyistä on jopa valokuvallisesti dokumentoitu. Yksikkö tosin oli onnekas sikäli, että se sai paljon lisää täydennysvaunuja sykyn mittaan, joten se palautui lähes täyteen vahvuuteen.

        Muissa uutisissa:
        "Ei se kuulkaa ihan helppoa ole määritellä tätä "tuhoutumista"."

        No, älä ihmeessä. Taisinpa varoittaa tästä asiasta pariinkin kertaan silloin kun julistit saaneesi tietoon "totuuden" milloin minkäkin taistelun panssaritappioista ;)

        ///MeAgaln


    • Anonyymi

      "83,920 evakuoitua taistelupanssaria taistelukentiltä pois. Niistä 20,641 lähetettiin korjauspaikoille ja valmistajille, 63,279 arvioitiin korjauskelvottamaksi (siis purettiin osiksi, osia otettiin talteen se mikä otettiin). Kaikkiaan 75.4% näistä tapauksista siis kirjattiin menetetyiksi."

      Eli evakuoiduista n. 3/4 lopulta kirjattiin pois menetetyiksi ja 1/4 saatiin takaisin. Oliko siis neuvostopanssarit tässä vaiheessa sotaa jolloin taistelukenttä joitakin harvoja poikkeuksia lukuunottamatta jäi aina heidän haltuun sitten erityisen alttiita vaurioitumaan niin että kyseessä olikin itseasiassa panssarin "tuhoutuminen"? T-34/76 paloi ilmeisesti selvästi helpommin kuin vaikkapa Sherman tai saksalaistankit.

    • Anonyymi

      Panssarivaunujen todellisten tappioiden analysointi on lähes yhtä pirullisen monimutkaista kuin palkanlaskenta byrokraattisessa nykyjärjestelmässä. Panssariyksiköille vaunu joka vietiin korjattavaksi oli joka tapauksessa menetys. Se tietenkin vastasi samaa kuin jalkaväen haavoittuneet. Ei se ollut jv-komppanian päällikön tehtävä selvittää kuoliko mies sairaalahoidossa vai ei. Samoin panssaripataljoonan komentajan tehtäviin ei kuulunut selvittää kirjattiinko varikolla tai tehtaassa panssarivaunu pois lopullisesti vai ei.

      Ihmisillä on mustavalkea maailmankuva: on heille vain täysin ehjät ja täysin tuhoutuneet. Totuus on kirjavampi ja vaikeampi purkaa luvuiksi kuin luullaan. Se vihollisen tankki joka kirjattiin tuhotuksi, ei sitä välttämättä ollut ellei se palanut roihuten ammusten tankin sisällä räjähdellessä iloisesti. Sitäpaitsi, kuten lentokoneiden tapauksessa, henkilöstötappiot olivat yksiköille ne tuskallisemmat. Suurvallat saivat tankkeja ja lentokoneita liukuhihnalta. Kokeneet lentäjät ja panssarimiehistöt olivat pitemmän koulutuksen ja kokemuksen tulosta.

      ///Penna Tervo

    • Anonyymi

      Huvittava yksityiskohta "tilastossasi" on tuo tarkasteluajanjaksosi 1943-45.

      MISSÄ on lukemat vuosilta 1941-1942 jolloin kymmeniä tuhansia NL:n vaunuja tuhottiin / menetettiin saksalaisille? Ja saksalaisten edetessä hyiseen itään, ne romut taatusti jäi saksalaisten evakuoitaviksi ja pataan pantaviksi. Saksahan kuljetti neukkuromut jopa Suomen Lapista saakka Saksan sulattoihin, ja tietysti omatkin romunsa syksyyn 1944 saakka. Hyvää terästähän tarvittiin kaiken aikaa...

      Toki muutamia satoja panssareita menetettiin suomalaisillekin 1939-40 ja 1941-44.

    • Anonyymi

      Saksan vaunutappioista taisi 3/4 osaa olla oman miehistön tuhoamia polttoaineen / ammusten / varaosien puutteen seurauksena. Hylätty vaunu tuhottiin "itsetuhopanoksella" joka tuhosi ainakin jousituksen ja vaunua ei voitu edes hinata tuon jälkeen. Tuhopanoksen jäljet näkyvät esim. Vimoutiersin Tiikerin matalassa asennossa.

      https://en.m.wikipedia.org/wiki/Vimoutiers_Tiger_tank

      • Anonyymi

        "Saksan vaunutappioista taisi 3/4 osaa olla oman miehistön tuhoamia polttoaineen / ammusten / varaosien puutteen seurauksena."

        Se riippuu siitä missä vaiheessa taistelua tuo väittämä tehdään. Esim. Normandian rintaman ollessa suhteellisen paikoillaan, saksalaisilla oli hyvin vähän syytä vain hylätä menemään korjattavissa olevia tai varaosiksi käytettävissä olevia runkoja, varsinkin rautatieyhteyksien ollessa epäluotettavat täydennyskaluston tuomiseksi. Asia muuttui todella nopeasti Ranskan evakuoinnin yhteydessä kun vaunut useimmiten jouduttiin jättämään melkein mistä hyvänsä syystä tyhjän polttoainesäiliön tai läpäisevän osuman välillä.

        ///MeAgaln


    • Anonyymi

      "Panssarivaunujen "tuhoutumisen" problematiikka 1939-1945"

      Otsikossa on mukana vuodet 1939-1945 mutta tilastosi ovat kumman rajoittuneet vuosille 1943-1945. Miksi näin?

      Aina kun näkee tämmöisen Neuvostoliittoa koskevan voitto / tappiotilastolukeman, jossa muka uskotellaan yksin kappalein kaatuneet / haavoittuneet / tuhoutuneet vihollissotilaat tai lentokoneet / tankit jne. , herää epäilys propagandajutusta.
      Uskottavuuden lisäämiseksi käytetään muka tarkkoja lukemia höpö-höpö juttujen tueksi.

    • Anonyymi

      Neukkutilastoihin voi luottaa yhtäpaljon kuin heidän ilmoittamaansa kaatuneiden määrään Talvisodassa. Se lukemahan "elää" jatkuvasti ja on suurentumaan päin kaiken aikaa... koskas 200 000 myönnetään todeksi?

      • Anonyymi

        Laita linkki näihin neukkutilastoihin, niin nähdään mitä ne oikein väittivät.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Laita linkki näihin neukkutilastoihin, niin nähdään mitä ne oikein väittivät.

        Tuossa avauksessahan joku tiltun vähäpoika esittelee niitä "tilastojaan"...


    • Anonyymi

      Kaikki aina liioittelivat tuhoamiensa tankkien määrää ja muutenkin suurin osa ns. tuhotuista oli remontin jälkeen palautettavissa takaisin taisteluun.

    • Anonyymi

      Vain panssari joka upposi järven pohjaan kuin kivi tai paloi kuin soihtu ammukset sisällä räjähdellen oli tuhottu. Toinen varma lopullisesti menetetty panssari oli se joka jäi vihollisen haltuun ja jonka vihollinen evakuoi omalle puolelleen. Periaatteessa lähes kaikki muut panssarit olivat korjattavissa.

      Kanadan panssariyksiköiden raporttien mukaan II maailmansodassa heidän panssaritappioista 25-40% johtui muusta kuin vihollisen toiminnasta.

      • Anonyymi

        Yleisimpiä syitä ps-vaunun menetykseen olivat kiinnijuuttuminen, polttoaineen loppuminen, telaketjuvauriot, ajo miinaan, tms. Nämä olivat taistelun jälkeen korjattavissa jos taistelukenttä jäi itselle. Jos ei jäänyt niin silloin vaunu menetettiin. Vaunun totaalituho oli harvinaisempi.


    • Anonyymi

      Wikipedian tilastoinnissa on virhe. Nimittäin vuonna 1945 NL ei suinkaan tuottanut 4-5 ensimmäisen kuukauden aikana yli 16 000 keskiraskasta panssarivaunua. Se olisi ollut tietenkin täysin mahdotonta. Oikeat lukemat vuodelle 1945 ovat (tammi-toukokuu)

      IS-1/2: 1135
      IS-3: 125
      T-34: 6095
      T-44: 240
      ISU-152: 510
      ISU-122: 740
      SU-100: 1060
      SU-76: 2954

      Lend-Lease:
      M4A2: 814

      Yhteensä 13 673

      yht.....

      ----------------------
      Alkusaldo 1.kesäkuuta 1941...................... 23 068
      Tuotanto lend lease 1.6.41-31.5.45: 107998
      Tappiot ...............................................................- 96 571
      Siirrot liittolaisille.......................................... - 1 032
      Hallussa 31.5.45............................................. 33 463 (kunnossa, korjattavina, reservissä)


      NL tuotti tai sai lend-leasen kautta:
      1941 (kesä-joulukuu): 5 615
      1942: 28 028
      1943: 27 312
      1944: 33 370
      1945 (tammi-toukok): 13 673
      -----------------------------------------
      yhteensä.........................107 998

      Turha yrittää etsiä jotain suurta "savuavaa asetta" tilastoista. NL menetti 96571 panssaria tämän virallisen tilaston mukaan ja Krivosheevin lukema ei heitä tästä kuin muutamilla sadoilla.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      43
      2240
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      52
      1759
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      41
      1563
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      44
      1520
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1475
    6. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      8
      1454
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      5
      1451
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      4
      1375
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      6
      1294
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      9
      1253
    Aihe