GLOBALISAATION pohjana on brittiläisen taloustutkijan David Ricardon 1800-luvulla kehittelemä suhteellisen edun teoria. Sen mukaan kaikkien maiden kannattaa keskittyä valmistamaan sitä tuotetta, jossa niillä on suurin suhteellinen etu muihin maihin verrattuna.
Jos suomalaiset tuottavat vessapaperia, venäläiset öljyä ja ruotsalaiset pop-musiikkia ja myyvät niitä toisilleen, talous toimii tehokkaasti ja kaikki voittavat.
Ricardon oivallus on tuonut maailmaan valtavan määrän rikkautta. Suomi on siitä erinomainen esimerkki.
Globalisaation ansiosta Suomi on päässyt viemään omia huipputuotteitaan ulkomaille ja tuomaan maailmalta edullisia tuotteita, joita emme joudu itse valmistamaan kovemmalla hinnalla.
Vuonna 2018 saksalainen Bertelsman Stiftung laski, että Suomi oli hyötynyt globalisaatiosta vuosina 1990–2016 peräti 194 miljardia euroa. Se on 36 664 euroa jokaista suomalaista kohti.
Suomi oli hyötynyt globalisaatiosta 42 tutkitusta maasta kolmanneksi eniten Sveitsin ja Japanin jälkeen.
Globalisaation suhteellinen etu!
6
<50
Vastaukset
- Anonyymi
Ei ole ihme,että Suomi-vihaajat raivoavat globalisaatiota vastaan.
No,nythän koetaan,mitä elämä olisi ilman globalisaatiota ja sen tuomia vapauksia.
Ensimmäiset riemunkiljahdukset EU-vihaajilta ovat jo kajahtaneet tälläkin palstalla. - Anonyymi
Globaalia taloutta on pidetty jopa moraalisena voimana. Optimisteihin on kuulunut esimerkiksi amerikkalainen journalisti Thomas Friedman, joka nimitti globaalikapitalismin tasoittamaa pelikenttää ”litteäksi maailmaksi” vuonna 2005 kirjoittamassaan kirjassa.
Friedman uskoi, että kapitalismin logiikka panee maailman kansat ”kultaiseen pakkopaitaan”, jonka ansiosta demokratia, markkinatalous ja ihmisoikeudet voittavat kaikkialla.
KUKA tietää – tällaiset ajatukset saattavat tehdä vielä joskus paluun, mutta juuri nyt vanha maailma on lyönyt lujaa takaisin.
Se ei johdu vain markkinoihin liittyvistä ongelmista ja globalisaatioon liittyvistä riskeistä vaan myös siitä, että maailmassa riittää niitä, jotka ovat työntäneet parhaansa mukaan keppejä globalisaation rattaisiin.
Globalisaatiolla on nimittäin ollut voittajansa, mutta myös häviäjänsä. Jälkimmäisiin ovat kuuluneet länsimaiden vähemmän koulutetut työntekijät, varsinkin tehdastyöläiset.
Vastustajissa on ollut myös kapitalismin kriitikoita, kansallismielisiä, uskovia sekä muita konservatiiveja. Kymmenen viime vuoden aikana he ovat korjanneet voiton toisensa jälkeen.
Vastustajat ovat saaneet tukea esimerkiksi Venäjältä, joka ei ole koskaan viihtynyt amerikkalaisten johtamassa maailmassa.
Kiinan tilanne on erikoisempi, sillä se on hyötynyt globalisaatiosta valtavasti. Siksi Kiina toivoo globaalille taloudelle varmasti jatkossakin menestystä, mutta ei hinnalla millä tahansa.
Kiinalle globalisaatio on ollut keino rikastua ja vahvistua, mutta se ei todellakaan aio pukea päälleen Thomas Friedmanin tarjoamaa kultaista pakkopaitaa.
Kun Kiinan johtaja Deng Xiaoping avasi maataan markkinoille, hän sanoi, ettei välitä, onko kissa musta vai valkoinen, kunhan se saalistaa hiiriä. Amerikkalaiset olivat niin riemastuneita siitä, että Deng oli hyväksynyt kapitalismin, että heiltä meni kauan ymmärtää, mikä oli se hiiri, joka Dengillä oli mielessään.
NYT globalisaation vannoutuneimmatkin kannattajat ovat havahtuneet siihen, että jos globalisaatio viedään liian pitkälle, se alkaa syödä omaa häntäänsä. - Anonyymi
Nythän on globalisaation vastustajien ilon aika.Jokainen maa joutuu tulemaan toimeen omillaan ja katkomaan yhteydet muihin maihin.
Kansojen pitäisi siis olla riemusta tikahtumassa.
Ovatkohan? - Anonyymi
Euroopan unioni on koronaviruksen myötä osoittanut kyvyttömyytensä hoitaa asioitaan,Tämä koronaviruksen puhkeaminen osoitti meille Suomalaisille kuinka haavoittuvaisia olemme luottaessamme euroopan unioniin se ei toellakaan ole kyennyt auttamaan meitä nyt eu katkaisee myös ruan tuonnin Suomeen tässä näemme miten nyt eusta hyödymme! minäkin uskoin ennen euhun!
- Anonyymi
Onkohan alottaja lukenut Hesarista Saska Saarikosken kirjoituksen? Saarikoski on keksinyt globalisaatiokapitalismille uuden orwellilaisen peiteilmaisun: "turbokapitalismi", heh heh. Itse käyttäisin termiä riistokapitalismi. Demokraattiset kansallisvaltiot ovat panneet kapitalismin sillä tavoin valjaisiin, että siitä hyötyvät muutkin kuin pieni suuromistajien ja näiden kätyreiden joukko.
Globalisaatio, tai kuten joskus täsmennän, villi globalisaatio - on vapauttanut riiston kansallisvaltioiden sääntelyn ja lakien kahleista niin, että riistää voi vapaasti niin paljon kuin sielu sietää. Saarikoski puolustelee liberaali-globalistien tavoin globalisaatiota yleisillä markkinatalouden opeilla sieltä jostain Adam Smithin ajoilta. Ricardolta on otettu tuo suhteellisen edun teoria, mutta kyseiseltä talousfilosofilta on myös toinen, tunnetumpi teoria: Ricardon rautainen palkkalaki - siitä Saarikoski ei kirjoita mitään. Saarikosken juttu on tyypillistä liberaalia valikoitua totuutta, Kun sopivat asiat valikoidaan ja sopimattomat jätetään pois niin saadaan aina haluttu "totuus".
Kokonaisuutena Saarikosken juttu on vääristelevää puutaheinää, joka ei kerro nykyisestä globalisaatiosta mitään meidän ajallemme tärkeää. Suomi hyötyi markkinataloudesta ja kansainvälisestä kaupasta aina siihen asti kun nykyinen globaali riistokapitalismi päästettiin valloilleen. Villistä globalisaatiosta valtaosa suomalaisista kärsii niinkuin kärsii valtaosa kaikista maailman ihmisistä. Pieni osa hyötyy koska tulo- ja varallisuuserot kasvavat. Villi globalisaatio on vääristänyt ja vinouttanut koko maailmantalouden, mikä on vaatinut kulutuksen tukemista velkarahaa markkinoille pumppaamalla.
Voidaan kyllä kuvitella sellainen globalisaatio, joka hyödyttäisi muitakin kuin riistäjäluokkaa ja riistäjien kätyreitä. Se olisi globalisaatio ilman riistokapitalismia eli globaalisti toimisivat samat tasapainottavat järjestelmät kuin demokraattisissa kansallisvaltioissa. Sellainen globalisaatio on kuitenkin toistaiseksi ainakin pelkkää kuvitelmaa. Globalisaation todellisuus on todella raaka niin ihmisille kuin luonnollekin.- Anonyymi
Höpö-höpö.
Kuten aloitus toteaa, globalismista on suuri taloudellinen hyöty kaikille.
Siksi sitä vastustetaan ja mustamaalataan.
Demokratioissa ei ole mitään riistokapitalismia,vaan vapaa markkinatalous,joka on paras tähän ast ikehitetty talousjärjestelmä.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Hengenvaaralliset kiihdytysajot päättyivät karmealla tavalla, kilpailija kuoli
Onnettomuudesta on aloitettu selvitys. Tapahtuma keskeytettiin onnettomuuteen. Tapahtumaa tutkitaan paikan päällä yhtei1726293- 1471744
- 1131528
- 511280
Suureksi onneksesi on myönnettävä
Että olen nyt sitten mennyt rakastumaan sinuun. Ei tässä mitään, olen kärsivällinen ❤️46962Möykkähulluus vaati kuolonuhrin
Nuori elämä menettiin täysin turhaan tällä järjettömyydellä! Toivottavasti näitä ei enää koskaan nähdä Kauhavalla! 😢32879Älä mies pidä mua pettäjänä
En petä ketään. Älä mies ajattele niin. Anteeksi että ihastuin suhun varattuna. Pettänyt en ole koskaan ketään vaikka hu97856Reeniähororeeniä
Helvetillisen vaikeaa työskennellä hoitajana,kun ei kestä silmissään yhtään läskiä. Saati hoitaa sellaista. Mitä tehdä?5809Tarvitsemme lisää maahanmuuttoa.
Väestö eläköityy, eli tarvitsemme lisää tekeviä käsiä ja veronmaksajia. Ainut ratkaisu löytyy maahanmuutosta. Nimenomaan231775- 41759