Antakaa ihmisille rahaa!

Anonyymi

Tämä on nyt vähän pitkä vuodatus, enkä usko, että kovin monelta saa vastakaikua, ehkä joltain kuitenkin, tai ymmärrystä edes? Jutun pointti on yhteiskuntapolitiikka ja köyhän asema kautta aikojen.

Aivan viime aikohin, eli käytänssä 1900-luvulle saakka, köyhät olivat rikkaiden omaisuutta. Toki tätä voidaan monella hienolla tavalla analysoida ja eritellä eri oikeuksia, mitä eri maissa oli, mutta yleiskuva oli se. 1900-luvulle tultaessa köyhät alkoivat hankkia tai saada itselleen oikeuksia äänioikeuden ja ehkä nationalisminkin myötä. Kansankasvatus, you know.

Miten sitten köyhiä on autettu eri maissa ja eri aikoina? Periaatteessa voidaan nähdä kaksi eri strategiaa, eli tulonsiirrot ja palvelut. Tulonsiirrot tarkoittaa, että otetaan rahaa rikkailta, ja annetaan köyhille. Palvelut tarkoittaa, että otetaan rahaa rikkailta, ja tehdään niillä jotain hienoa johdetusti.

Itse olin pitkään sitä mieltä, että yhteiskunnassa pitää olla ennen kaikkea hyvät palvelut, ja varmaan jotain esimerkkejä tästä on, esim. toimiva terveyskeskus pitäisi olla. Kuitenkin... palveluiden korostaminen johtaa siihen, että ostetaan rikkaiden rahoilla asioita, joita kukaan ei halua: Ilmainen hammaslääkärikäynti kahdesti vuodessa. Nukketeatteria Helsingin Taivaskalliolle. Eikös juu?

Tämä luo äärimmäisenä ns. holhous- eli sosiaalivaltion, jossa ammattilaiset pyrkivät antamaan väkisin köyhille, ja kaikillekin ihmisille palveluita, joiden pitäisi periaatteessa edesauttaa heidän etuaan. Tässä on vain se, että kukaan ei lopulta tiedä, mikä on toiselle hyvä, joten: *antakaa ihmisille rahaa*.

Palveluiden ylikorostaminen johtaa holhoamiseen ja pakollisiin palveluihin. Se johtaa siihen, että ihminen on omassa elämässään, kuin rotta häkissä, tai kehitysvammainen laitoksessa. Miksi muuten kehitysvammaisten pitäisi olla laitoksessa, ja miksi heille ei voisi antaa rahaa käteen? Esim. 3000 kuussa? (Joo, ja tiedän, että nykyajan imago-/PR-laitokset eivät ole laitoksia nimeltään.)

Palveluiden ylikorostaminen johtaa virkamiesaatelin syntyyn. Luxuskulutuksesta elävien rikkaiden lisäksi meillä on julkisista palveluista elävä sosiaaliaateli: holhoojat, kukkahattutädit, sosiaalikuraattorit. Kansantaloudellisessa mielessä he ostavat palveluita, joita kukaan ei halua, jonkin abstarktin teorian perusteella, tai säilyttääkseen oman asemansa. Sitä voisi sanoa kohtalokkaaksi ylimieleksi.

Tämän joukon ideologiaan kuuluu enenevä yhteiskunnan kontrolli, kiellot ja rajoitukset (en puhu nyt vallitsevasta koronaepidemiasta), ja niiden kääntöpuolena yksilönvapauden menettäminen. Yksilö menettää kontrollin omasta elämästään, ja se siirtyy "sossuille". Tahto on hyvä, ja yritys myös, vaikka joskus tietysti joku proffa ottaa sieltä 6000 kk-palkan.

Ymmärrän myös, että kontrolloimaton rahan antaminen johtaa silloin tällöin tragedioihin. Onhan se ikävää, että joku kuolee viinaan tai huumeisiin. Ehkä tässä voisi tosiaan nostaa poikkeustapaukseksi ns. kovat huumeet, eli niiden pitäisi jatkossakin olla kiellettyjä, koska ne ovat vaikeita käyttää ja aiheuttavat voimakasta riippuuvuutta. Sen verran ymmärrän kontrollivaltiota.

Kuitenkin, yleisellä tasolla, yhteiskunnan kaiken kattava kontrolli johtaa suurempiin tragedioihin, kuin yksilönvapaus ja annettu raha. Yhteiskunnan kaiken kattava kontrolli johtaa Panopticoniin, ihmisarvon ja yksilönvapauden menetykseen. Se johtaa siihen, että yksi, kaksi tai 10 tai 20 yksilöä valitsee suhteellisen mielivaltaisesti suunnan koko yhteiskunnalle; köyhistä ei tule vain orjia tai omaisuutta, vaan robotteja.

Hyvää tarkoittava akateeminen yläluokka on meidän riesamme. Joten jos haluatte auttaa köyhiä, antakaa köyhille rahaa, ei käsipyyhkeitä.

Kiitos.

10

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      "Miksi muuten kehitysvammaisten pitäisi olla laitoksessa, ja miksi heille ei voisi antaa rahaa käteen? Esim. 3000 kuussa? "

      Onhan jo nyt, että kehitysvammaisia asuu tuetusti. He eivät asu laitoksissa, vaan ihan normaalisti vaikkapa kerrostalossa, missä tukihenkilö käy joko päivittäin tai muutaman päivän välein katsomassa, että kaikki kunnossa.

      Rahaa nämä kehitysvammaiset eivät toki saa tuota 3000€ noin vain, vaan yleensä edunvalvonta huolehtii heidän taloustilanteestaan ja rahaa kehitysvammaiset saavat sitten tietyn summan käytettäväkseen tietyillä ehdoilla.

      Osa kehitysvammaisista käyvät töissäkin, joko työkeskuksissa tai muuten.

      Tuo rahan jakaminen ihan noin vain... Se on nyt nähty, että suuretkaan summat rahaa jaettuna eivät pysy monenkaan köyhän käsissä. Olen nähnyt useamman tapauksen tästä "kansan kapitalismista", kun on jaettu obligaatioita, osakkeita tai rahaa, on ne menneet aika nopeasti "oikeisiin käsiin", eli köyhät ovat hävittäneet saamansa obligaatiot, osakkeet ja rahat varsin pian. Muutaman vuoden päästä on ollut sitten viimeistään taas köyhyys ja katkeruus kapitalisteja kohtaan.

      • Anonyymi

        Niin. Rahaa lisää. Meille muillekin.


    • Anonyymi

      Toimeentulotuki yksinasuvalle 500eur kk. Aloituksen ajattelumalli on se että keksitään polkupyörä uudestaan. Juupa juu ompa kauheeta köyhyyttä kun tekemättä mitään saa 500eur ja ihmiset kirjoittaa että nautin työttömyydestä niin tuollaiset täytys laittaa hikoileen että saa ylipäätänsä tukiaisia.

    • Anonyymi

      Jo nykyisellään jaetaan ihan riittävästi rahaa vastikkeetta! Jos tuo raha ei riitä, ei riitä vaikka sitä jaettaisiin enempikin. Näin yhden kaverini kohdalla, kuinka hän sai suuren satojen tuhansien perinnön työttömänä ollessaan, tuo raha ja omaisuus oli hävitetty muutamassa kuukaudessa ja kaveri on taas toimeentulotukiasiakkaana. Joutui toki vielä edunvalvontaankin.

    • Anonyymi

      Jos valtio myöntäis 3000eur köyhälle per nuppi niin ei kauaa mene kun uudestaan maristaan ettei rahoja. Se on kun se raha tulee niin helposti ettei se pysy käsissä. Hitto kun joudutkin tekeen jotain ni prkl ei viitti turhia ostella nooh toki ihmiset raskaita hommia tekee ja ryyppää niin saakurasti.
      Joka helvetin hommassa on tuo raha raha raha.

    • Anonyymi

      Suurimmalla osalla tämänkin palstan köyhistä perusongelmana ei ole rahan puute, vaan kykenemättömyys huushollata ilmaiseksi saatuja rahojaan. Siinä ei tilanne muutu mitenkään oleellisesti, vaikka sossuraha olisi avuttomalla köyhällä nykyinen 500e/kk käteen taikka kansalaispalkka vaikka 1000 - 3000e/kk. Kun järki ei riitä sopeuttamaan menoja käytettävissä oleviin tuloihin, mikään summa ei koskaan tule riittämään.

      Toinen asia on sitten, että yhteiskunnalla edes olisi varaa isompiin avustusrahojen jakeluihin, kun oikeastaan edes nykyiseen tasoon ei ole varaa. Koronan romutettua talouden jaettavissa oleva hyvinvointi=raha vähenee entisestään.

      • Anonyymi

        Mielestäni edunvalvontaan pitäisi määrätä nykyistä useammin, jos ei pysty huolehtimaan omista raha-asioistaan. Nythän monet tuhlaavat yhteiskunnan jakaman rahan hetkessä, juhlivat ja ajavat taksilla tukirahoilla, sitten ollaan EU-ruoka-avuilla ja leipäjonossa. Osa vuorostaan pelaa mummorullaan kaikki rahansa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mielestäni edunvalvontaan pitäisi määrätä nykyistä useammin, jos ei pysty huolehtimaan omista raha-asioistaan. Nythän monet tuhlaavat yhteiskunnan jakaman rahan hetkessä, juhlivat ja ajavat taksilla tukirahoilla, sitten ollaan EU-ruoka-avuilla ja leipäjonossa. Osa vuorostaan pelaa mummorullaan kaikki rahansa.

        Olen kyllä samaa mieltä. Onhan tämä aivan ihmeellistä, kun suhteelliset hyvätuloisetkin ja samoin terveetovat niin hukassa rahankäytössään. On varmaan niitä, jotka eivät kerta kaikkiaan osaa ja opi, koska nupissa ei kaikki toimi kunnolla, mutta ei heillä auta sitten mikään rahamäärä. Kuinkahan paljon on sitä ettei rahankäyttöä ole ole opetettu pienestä pitäen, pyritään helppoon ja mukavaan elämään, rahaa saa aina pyytämällä joka toiveeseen.

        lajijasuris


    • Anonyymi

      Äkkiä olisi tuollainen 3000€ valunut monen köyhän käsistä, osa olisi jopa jo velkaakin seuraavaan jakoon mennessä. On näitä nähty vuosien varrella, muistelkaa vaan, kun Sammon osakkeita jaettiin, ne kasaantui aika nopeasti muutamille. Virossa jaettiin 90-luvun alussa kansalle niitä yksityistämiskuponkeja, ne oli nopeasti jaettu uudestaan, ei nekään kaikilla käsissä pysyneet. Monta lottovoittajaa on hävittänyt isonkin voiton ja kurjuus on jatkunut. Omassa lapsuudessani muista koulukaverini perheen, perheen isä sai silloisen veikkauksen päävoiton ja köyhiä olivat, perheen äidin työsuhdeasunnossa asuivat. Mitään näkyvää siitä veikkausvoitosta ei tullut, ellei tyhjiä pulloja oteta mukaan. Taksilla ajelivat ja kavereita riitti juhlintaan. Hain monasti koulumatkallani kaveria kouluun, tyhjiä pulloja oli aina melkoisesti ja muutamia juhlijoitakin vielä. Kovia kommunisteja olivat ja vallankumousta uhosivat silloin 60-luvulla. Avioero siinä vielä kaverin vanhemmille tuli ja kaveri muutti äitinsä kanssa pois. Perheen isä kuoli muutamien vuosien päästä pahasti alkoholisoituneena ja toisten nurkissa asusteli armosta avioeron jälkeen kuolemaansa saakka.

    • Anonyymi

      Onhan se satojen vuosien ajan nähty, että raha ei laiskan pussissa pysy. Jos niille antaa vähän, niin kohta ne vaatii enemmän ja aina vaan enemmän. Mikään ei niille riitä. Mitään muuta ne ei halua tehdä, kuin kuluttaa ja raapia elintasonsa työtätekevien selkänahasta. Niitä kutsutaan syystäkin loisiksi.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1555
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1194
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1117
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1026
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      985
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      947
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      882
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      870
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      704
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      660
    Aihe