Planeettavaluutta

Anonyymi

Tutkijat jutustelee:
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2020/04/11/planeettavaluutta-yksi-ratkaisu-maapallon-kestavyyskriisiin

Tutkijat ehdottavat kaikkiin hintoihin sisällytettäväksi todelliset kustannukset maapallon resurssien mukaan. Jos öljyä on vähän ja se katsotaan ympäristölle haitalliseksi, sen hinta on huomattavan korkea.

Ongelma: edelleen maapallolla voi olla muutama superrikas, jotka omistavat rahaa määrän, joka vastaa 80% maapallon resursseista. Jos superrikas haluaa käyttää öljyä talonsa lämmitykseen, moottorinsa voiteluun ja käsisytkärin polttoaineena, voi hän sen tehdä ongelmitta.

Jos tupakin sytyttäminen maksaa 3 Nokian verran, superrikas sanoo vain työntekijöille että lisää tehoa, tulosta ja säästöä. Voitte nukkua vaikka taivasalla.

Planeettavaluutta ei siis poista ympäristön ja rahan ongelmaa.

Ainoa järkevä ratkaisu on maapallon resurssien mitoittaminen eri tyyppisille ja kokoisille väestöille, yhteisöille ja rakenteille. Ratkaisu ei saa olla oma erikoisala, jota tavallinen ihminen ei ymmärrä eikä siihen kykene vaikuttamaan.

Esimerkiksi, kun syntyvyys uhkaa nousta liian korkeaksi ja resurssit uhkaavat supistua, syntyvyydestä luodaan kiintiöt eri alueilla, tasapuolisesti. Jossakin on teknologikeskittymä, jossain luonnonmukainen, jossain nudistit, jossain ei ole ollenkaan yksityisautoilua. Jossakin on yksityisautoilu ja rallikisat.

Jos joku suomalainen haluaa tehdä 9 lasta, mutta Suomen kiintiö on täysi, voi perhe muuttaa alueelle, jossa on runsaat resurssit ja syntyvyyden vajaus. Jos alueella varsinaisesti on pulaa lääkäreistä ja tutkijoista, muuttolupaa ei tule rakennusmiehelle.

Jos hän silti haluaa sinne muuttaa, on katsottava kuka korvaisi hänet, miten ja yleensäkin miten voidaan säätää kulutusta, osaamispanosta, tulevaisuutta jne. Jos onnistumisprosentti on suuri, koska lapset voidaan kouluttaa ja yhteisöjen rakenteet ja sukupolvien kokemus on onnistunut siinä aiemmin, muuttolupa tulee.

Kun pääpaino on lasten koulutus, perhe voi muuttaa, mutta kasvatus ja koulutus vastuu on korkeakouluopinnoilla eikä perheen vanhimmasta tai nuorimmasta voi tulla rakennusmiestä. Vanhemmat siis luopuvat ohjaus ja kasvatusvastuusta ja saavat tilalle 9 lasta.

Eli ihmiset joutuisivat miettimään uudelleen elämän tarkoituksen, perheyhteisön, ja ympärillä olevan kulttuuri. Joustoa, erilaisia yhteisöjä, pienten ja suurten rakenteiden kokeilua ja ihmisten tiedollinen osallistuminen.

Tällaista säätöä ei kyllä rahataloudessa saavuteta, jos rahan määrällä voi aina ostaa niin että ainoastaan rahan määrä säätelee kykyä. Samaa säätöä ei voi tehdä silloinkaan jos on ns. eliitti, aristokraatit tms. jotka voisivat vapaasti valita tekonsa, siis kulutuksen.

Planeettavaluutta termi johdattelee myös kohti laajempaa käsitystä - avaruutta. Jos maapallon resurssit kirjataan ylös muuttamatta rahatalousjärjestelmää, pian Mars ja Saturnuksen kuutkin mitataan. Sen jälkeen tarvitaan erilaisia poliittisia ja taloudellisia sopimuksia ettei riistokpitalismi määrittele kuka saa syntyä ja kuinka vanhaksi saa elää.

Kun avaruus otetaan mukaan, käytössä on rajaton resurssi, ja kun kaikki on etukäteen sovittu poliittisesti, ei kellään ole enää mitään mielenkiintoa korjata rahatalousjärjestelmän vikasietokykyä, koska aina voidaan luoda rahaa tyhjästä sillä lupauksella että sitä vastaava resurssi saadaan jostain Sarurnuksen kuusta.

Nyt puhutaan ilmastonmuutoksesta, ilmaston lämpenemisestä, hiilidioksipäästöistä jne. ja haluataan säätää lakeja, jotka rajoittavat ihmisten vapautta tuhlata. Jos avaruuden resursseista aletaan ennakkoon sopimaan on se mielestäni järjetöntä ilman rahatalousjärjestelmä uudelleen rakentamista.

1

55

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Edes euro ei toimi, saati planeettavaluutta.
      Täyttä satua ja haihattelua.
      Planeettavaluuttaa haluavat massasiruttajat.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      149
      10852
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      56
      3063
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      209
      2890
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      25
      2147
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      17
      1898
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      17
      1719
    7. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      14
      1696
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1617
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      18
      1553
    10. 83
      1546
    Aihe