Täällä kun on keskustelua siitä mikä rasva olisi hyvä niin katsahdin erään erikoislääkäriklinikan sivua ja heidän hoitokäytännistään. Itse olen kiinnostunut rasvoista nyt kun niitä niin paljon käytän. Lähinnä tuo MCT-öljy on mielenkiinnon kohteena. Siinähän on kapryyli-, lauriini-, ym happoja jotka on terveyttä edistäviä bakteereita ja sieniä tuhoavia jne.
"Lisäksi suolistomme solut, niin kuin kaikki muutkin elimistömme solut, tarvitsevat hyviä rasvahappoja, jotta solukalvot pysyvät joustavina ja tärkeät ravintoaineet pääsevät imeytymään solukalvojen läpi ja vaikuttamaan kohdesoluissa. Länsimaisessa ruokavaliossa ongelmana on usein ravinnon liika omega-6-rasvahappopitoisuus suhteessa omega-3-rasvahappoihin, mikä aiheuttaa inflammaatiota eli matala-asteista tulehdusta elimistössä. Tärkeitä omega-3-rasvahappoja, EPAa ja DHA:ta, saadaan erityisesti rasvaisista kaloista.
Ravintorasvoja valitessa tulisi suosia hyvänlaatuisia ja luonnollisia rasvoja/öljyjä, mm. oliivi-, avokado-, pellavansiemen-, hamppu- ja kookosöljyjä, sekä luomuvoita. Kasviöljyistä mm. kylmäpuristettu oliiviöljy edistää hyvien suolistobakteerien kasvua ja kookosöljyn sisältämä lauriinihappo puolestaan tappaa huonoja bakteereja. Hyviä rasvahappoja saadaan myös kanamunista, pähkinöistä ja siemenistä."
-- tossa ei mainita lainkaan rypsiöljyä. Rypsiöljy ei ole ilmeisesti luonnollinen öljy, ja
sitä käsitellään kemiallisesti? Siinä on vahingollista arakidonihappoa. Koska en ole itse ihan selvillä että onko rypsiöljy haitallista vai ei niin varmuuden vuoksi en osta sitä lainkaan. Rypsiöljy on alunperin ollut lamppuöljyä, ei ihmisravintoa.
Rasvoista ja niiden terveellisyydestä
101
685
Vastaukset
- Anonyymi
Valitse kylmäpuristettu rypsiöljy. On eduksi vaihdella eri öljytyyppejä.
Lähtökohta on se, että jos omega-3:sta on vähän, omega-6 on pahasta ja kääntäen, jos omega 3:sta on edes kohtuudella, omega-6:sta voi olla runsaastikin. Omega-3:sta saa esimerkiksi saksanpähkinöistä ja saksanpähkinäöljystä sekä soija-, pellavansiemen- ja camelinaöljyistä sekä tietysti rasvaisesta kalasta.
Rypsiöljy sisältää enemmän pehmeää rasvaa kuin oliiviöljy, ja rypsiöljy on edullista sekä kotimaista. Oliiviöljyssä on kuitenkin hyviä kertatyydyttymättömiä rasvahappoja ja kylmäpuristetuissa oliiviöljyissä polyfenoleja.
Jos suolistossa on tulehdusta, rypsiöljy ei edistä sitä, vaan päinvastoin, voi hillitä sitä.
--
Kerro lisää lamppuöljyistä.- Anonyymi
Niin luin Wikipediasta, mitä rypsistä viljelykasvina kerrotaan.
- Anonyymi
"Rypsiä on viljelty Kiinassa ja Intiassa jo 1500 eaa. Siitä tehtiin lamppuöljyä 1800-luvulle asti."
(Wikipedia) - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
"Rypsiä on viljelty Kiinassa ja Intiassa jo 1500 eaa. Siitä tehtiin lamppuöljyä 1800-luvulle asti."
(Wikipedia)Ihminen on kaikkiruokaisena syönyt kaikkea nälkäänsä. On hullua väittää muuta.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
"Rypsiä on viljelty Kiinassa ja Intiassa jo 1500 eaa. Siitä tehtiin lamppuöljyä 1800-luvulle asti."
(Wikipedia)Soijaöljyä on Japanissa käytetty ravintona tuhansia vuosia.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
"Rypsiä on viljelty Kiinassa ja Intiassa jo 1500 eaa. Siitä tehtiin lamppuöljyä 1800-luvulle asti."
(Wikipedia)RAPSIiöljystä tehtiin lamppuöljyä ei RYPSIöljystä. Rypsiöljy on eri kasvista tehty kuin rapsiöljy, vaikka toisiaan ulkonäöltään muistuttaa.
Lopeta se slobojen propagandan toistaminen ja levittäminen. Ota asioista selvää ennen kuin rupeat huutelee. Ymmärryksellä vähennät todennäköisyyttä ettei uppoa ulkomaiden vaikuttaminen ja manipulaatiot sinuun.
Ei kannata uskoa kaikkea mitä kuulet netissä. Vaikuttamisvideoiden tarkoituksena on yritys sabotoida sinun elämääsi ja kääntää sinut omaa yhteiskuntaasi vastaan. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
RAPSIiöljystä tehtiin lamppuöljyä ei RYPSIöljystä. Rypsiöljy on eri kasvista tehty kuin rapsiöljy, vaikka toisiaan ulkonäöltään muistuttaa.
Lopeta se slobojen propagandan toistaminen ja levittäminen. Ota asioista selvää ennen kuin rupeat huutelee. Ymmärryksellä vähennät todennäköisyyttä ettei uppoa ulkomaiden vaikuttaminen ja manipulaatiot sinuun.
Ei kannata uskoa kaikkea mitä kuulet netissä. Vaikuttamisvideoiden tarkoituksena on yritys sabotoida sinun elämääsi ja kääntää sinut omaa yhteiskuntaasi vastaan.Onnittelut nopeista reflekseistä. Olet vain kolme vuotta myöhässä.
Ihmisen normaali reaktioaika on 0,1 - 0,2 sekuntia, lukiessa toki hieman enemmän.
- Anonyymi
"Hyvät rasvat" ovat katala käsite jonka luomiseen helppoheikeiltä on kulumut monta vuosikymmentä.
Ei ole muita kuin toinen toistaan huonompia/epäterveellisempiä öjyjä/rasvoja.
Yhtä hölmöä olisi vaittää, että aito sikari on kamalan epäterveellinen, piipputupakka ei ole aivan niin epäterveeellinen kuin sikari, mutta jos siirtyy piipputupakan polttamisesta savukkeiden polttamiseen niin sepä sitten edisteleekin terveyttä.
Minkä tahansa öljyn/rasvan käyttäminen lisää sydänkohtauksen ja verisuonisairauksien todennäköisyyttä eli riskiä, jokin rasvalaji lisää riskiä ehkä vähän enemmän kuin joku toinen. Riskin voi vältää välttämällä öljyjä/rasvoja.- Anonyymi
Oikeastiko vertaat rasvaa ja tupakkaa toisiinsa terveysvaikutuksiltaan? Annatko lähteen missä todetaan sama.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Oikeastiko vertaat rasvaa ja tupakkaa toisiinsa terveysvaikutuksiltaan? Annatko lähteen missä todetaan sama.
Ihan aikuisten oikeesesti vertaan. Helppoheikkien katala väite on, että kun on olemassa huonoa ainesta ja vielä vähän huonompaa ainesta, niin kun ihminen korvaa ruokavaliossaan enempi huonon aineksen vähän vähemmän huonolla aineksella, niin sepä on terveysteko tai jopa terveyttä edistelevää.
Niin kutsututut "välttämättömät rasvahapot" (essential fatty acids, EAA) ovat niin kutsuttuja koska koko maailmassa ja kautta aikojen on ollut pari ihmistä pitempään tipassa IV-ruokinnassa niin että saivat ihottumaa. Ensimmäinen oli vuonna 1932, potilaalle kehityi ankaraa hilseilevää ihottumaa joka parani nopeasti kun tippaan lisättiin lisäksi hieman maissiöljyä. Toinenkin tapaus on, en jaksa etsiä sitä, mutta sama juttu, jotain toista LA rasvahappoa annettiin. (Öljyt/rasvat eivät ole sama asia kuin jokin tietty rasvahappo, oljyt/rasvat (yleensä) ovat useiden rasvahappojen yhdisteitä).
Kegennyksenä: Oliiviöljy, esim. auringonoton buustaajana, pilaa uikkarit, oliiviöljy tarttuu hanakasti uikkareihin, öljyn kyllästämät uikkarit painavat 2x uusiin verrattuna, ja öljyä ei saa pestyä ollenkaan helposti pois. Sitten noin viikon kulutua alkaa musta väri tahraamaan ihoa runsaasti ja "kumi"nauhan elastisuus häviää.
Nykytietämyksen mukaan linolihappo ei lisää matala-asteista tulehdusta. Rypsiä on käytetty vuosisatoja Japanissa ravintorasvaa. Rypsistä jalostettiin pois etikkahappo ja glykosidejä ja aivan kaikki elintarvikkeet pl. Kala ja riista ovat jalostettuja.
Elintarvikkeiden terveysväitteisiin kannattaa suhtautua skeptisesti ja paras tietolähde on VRN eli ravitsemussuositukset. Laatikaisen blogista löytyy myös hyvää tavaraa.- Anonyymi
Siis erukkahappo.
- Anonyymi
hvp27
Ei niin että moomentissasi olisi mitään järkeä mutta tietänetkö edes onko kyseessä rypsi vai rapsi. - Anonyymi
"paras tietolähde on VRN eli ravitsemussuositukset"
Mitä tietoa VRN tarjoaa laihduttajille? En ole löytänyt yhtään mitään. - Anonyymi
"Elintarvikkeiden terveysväitteisiin kannattaa suhtautua skeptisesti"
Totta totta. Siksi suhtaudun skeptisesti esim siihen mitä väitetään rypsiöljyn väitetystä terveellisyydestä. Kun tietää että tutkimuksen takana on vain ko teollisuuden intressit. Ei sanota yleisölle että sitä käsitellään jolloin siitä tulee myrkyllistä. Kannattaa syödä sitä mikä kuuluu välimeren ruokavalioon eli oliiviöljyä. Rypsi ja ruisleipä ei kuulu välimeren ruokavalioon. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
"paras tietolähde on VRN eli ravitsemussuositukset"
Mitä tietoa VRN tarjoaa laihduttajille? En ole löytänyt yhtään mitään.Ei siellä ole mitään ohjeita laihduttajille.
Anonyymi kirjoitti:
"Elintarvikkeiden terveysväitteisiin kannattaa suhtautua skeptisesti"
Totta totta. Siksi suhtaudun skeptisesti esim siihen mitä väitetään rypsiöljyn väitetystä terveellisyydestä. Kun tietää että tutkimuksen takana on vain ko teollisuuden intressit. Ei sanota yleisölle että sitä käsitellään jolloin siitä tulee myrkyllistä. Kannattaa syödä sitä mikä kuuluu välimeren ruokavalioon eli oliiviöljyä. Rypsi ja ruisleipä ei kuulu välimeren ruokavalioon.Ravitsemustutkimukser tehdään julkisilla varoilla eivätkä tuottajat niitä kustanna
- Anonyymi
Olen syönyt pelkäskään margariiniä leivän päällä vuosia. Testautin huvikseni matala-asteisen tulehdustasoni. Se oli äärimmäisen matala.
Mikä sinulla on?
- Anonyymi
Ennen oli ennen ja nyt on nyt.
Nykyisissä rypsi- ja rapsilajikkeissa erukahappoa ei enää käytännössä jalostuksen seurauksena ole, eikä myöskään glukosinolaatteja. Naudan lihassa on enemmän arakidonihappoa kuin rypsiöljyssä, ja arakidonihapon määrä on rypsiöljyssä rajoitettu alle 0,6 %:iin. Linolihappo joka tapauksessa osittain muuntuu elimistössä välttämättömäksi arakidonihapoksi ja kyse on saaduista määristä. AA on elimistölle välttämätön rasvahappo.
On tunnetusti KNM:n viljelemä katala valhe väiittää, että "minkä tahansa öljyn/rasvan käyttäminen lisää sydänkohtauksen ja verisuonisairauksien todennäköisyyttä". On yleisesti tiedossa olevat faktat, että
(1) Tyydyttyneiden rasvojen korvaaminen tyydyttymättömillä rasvoilla ruokavaliossa edistää veren kolesterolitasojen pysymistä normaalina. Sen sijaan tyytyttyneiden rasvahappojen korvaaminen (huonoilla ja nopeilla) hiilihydraateilla ei ole terveyttä edistävä toimenpide;
(2) ALA edistää veren kolesterolitasojen pysymistä normaalina;
(3) EPA ja DHA edistävät sydämen normaalia toimintaa;
(4) Linolihappo edistää veren kolesterolitasojen pysymistä normaalina; ja
(5) Saksanpähkinät edistävät verisuonten elastisuuden paranemista.
Ravitsemussuositusten tavoitteena on TERVEYTTÄ EDISTÄVÄ ruokavalio, joka on samalla myös ympäristön kannalta mahdollisimman kestävä. Mainitut yhdisteet kohtuudella käytettyinä EDISTÄVÄT veren, verisuonten ja sydämen terveyttä ja edistävät kolesterolitasojen pysymistä normaalina.- Anonyymi
Ravintotiede ei ole naistenlehtien ravintomagiaa. Totuus on, että mikä tahansa rasva on seos, jossa on vähän kaikkea. Ei ole olemassa sataprosenttisesti täydellistä rasvaa. Jos et usko, kehoitan lukemaan kemian alkeita.
Jos syöt mitä tahansa rasvaa liikaa, saat myös huonoja rasvoja.
- Anonyymi
Juuh, vaihtelen öljyjä. Mulla oliiviöljy, kurpitsan siemenöljy, mct-öljy, kookosöljy. Vois ottaa avokadoöljynkin kun ei oikein avokado mene alas vaikka kuin yritän.
- Anonyymi
>>>> Siksi suhtaudun skeptisesti esim siihen mitä väitetään rypsiöljyn väitetystä terveellisyydestä.
Mikä rypsiöljystä sitten tekisi epäterveellistä? Siinä ei ole kuin juuri nimeksi arakidonihappoa ja erukahappoa, mutta siinä on hintaansa nähden suuri määrä omega-3:sta. Kun rypsiöljyllä korvataan kovia tyydyttyneitä rasvoja, kyseessä on terveyttä edistävä valinta.
Rypsiöljyjen makuja on erilaisia. Rypsiöljyn terveellisyyden ohi menevät sekä kotimaiset camelina- että pellavaöljy, mutta ne ovat huomattavasti kalliimpia.
Oliiviöljyn puolesta puhuvat kertatyydyttymättömät rasvahapot sekä polyfenolit, mutta omega-3:sta siinä on vain vähän.
>>>> Kun tietää että tutkimuksen takana on vain ko teollisuuden intressit.
Minkä tutkimuksen? Ei öljyn koostumus ole mikään erityinen tutkimus tai salaisuus. On yleisesti tiedossa, että kovien rasvojen korvaaminen pehmeillä rasvoilla on terveyttä edistävä valinta.
>>>> Ei sanota yleisölle että sitä käsitellään jolloin siitä tulee myrkyllistä.
Millä tavoin sitä käsitellään, että siitä tulee myrkyllistä? Kylmäpuristettua rypsiöljyä käsitellään vai fysikaalis-mekaanisesti, ei lainkaan kemiallisesti.
>>>> Kannattaa syödä sitä mikä kuuluu välimeren ruokavalioon eli oliiviöljyä. Rypsi ja ruisleipä ei kuulu välimeren ruokavalioon.
Välimerellinen ruokavalio, johon kuuluu parhaiten neitsytoliiviöljyä, pastaa, hedelmiä, papuja, siemeniä ja pähkinöitä, on terveyttä edistävä ruokavalio, mutta niin on myös itämerellinen ruokavalio. Mikään ei estä yhdistelmästä edellisiä, ja poimimasta molempien ruokavalioiden parhaita puolia.
Itämerelliseen ruokavalioon kuuluvat mm. rypsiöljy, ruis, kokojyvävilja, peruna, kirjolohi, silakka, siika, ahven, kuha, marjat, kaali, herneet ja maito.- Anonyymi
Ei voita korvaa leivän päällä mikään, eikä kalan paistossakaan.
Halpuus ei ole pitävä argumentti. Terveellisyys ja halpuus ei korreloi välttämättä. Mieluummin panostaa terveellisyyteen ja siihen tuotteeseen mistä varmuus. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Ei voita korvaa leivän päällä mikään, eikä kalan paistossakaan.
Halpuus ei ole pitävä argumentti. Terveellisyys ja halpuus ei korreloi välttämättä. Mieluummin panostaa terveellisyyteen ja siihen tuotteeseen mistä varmuus."Ei voita korvaa leivän päällä mikään, eikä kalan paistossakaan."
Voita, tai mitään rasvaa, ei tarvita kummassakaan. - Anonyymi
Välimeren ruokavalioissa (pohjoisrannikolla, ja osin itärannikolla) kaksi yhteistä asiaa kuuluvat ruokapöytiin kiinteästi, viinit ja juustot. Muutoin eri maissa ruokavaliot siellä poikkeavat toisisaan paljolti.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
"Ei voita korvaa leivän päällä mikään, eikä kalan paistossakaan."
Voita, tai mitään rasvaa, ei tarvita kummassakaan.Oluttakaan ei ihminen tarvi, se on jopa vahingollista kaikilla mittareilla mitattuna, ja silti juot sitä. Aiheuttaa rasvamaksaa ja verensokerin heilahtelua.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
"Ei voita korvaa leivän päällä mikään, eikä kalan paistossakaan."
Voita, tai mitään rasvaa, ei tarvita kummassakaan.Voin makua on vaikea korvata millään muulla. Tarve ja terveellisyys on puolestaan eri asia.
Itse en syö mansikkakakkua aina, mutta en kieltäydy, jos sitä on tarjolla. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Voin makua on vaikea korvata millään muulla. Tarve ja terveellisyys on puolestaan eri asia.
Itse en syö mansikkakakkua aina, mutta en kieltäydy, jos sitä on tarjolla.Maku ei ole yhtä kuin tarve. Voin makua ei tarvitse korvata yhtään millään, sen voi vain unohtaa/hylätä, Samoin kuin kaikki suklaakarkit yms herkut.
Tarkoitin että voita (tai mitään muutakaan lisättyä öljyä/rasvaa) ei tarvita kalaruuan valmistuksessa eikä juurikaan minkään muunkaan ruuan valmistuksessa ja leivän päälle on mahdollista vain laittaa se päällinen (joka minun harvoina herkuttelupäivinä on ranskalaisia homejuustoja).
"Itse en syö mansikkakakkua aina, mutta en kieltäydy, jos sitä on tarjolla."
No, oletko läskikadon kannalta järkevissä mitoissa ja tavoitteessa? Minä olen, tänään BMI=17.54 (7 vrk:n liukuva keskiarvo), mutta en syö mansikkakakkua vaikka siitä maksettaisiin. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Maku ei ole yhtä kuin tarve. Voin makua ei tarvitse korvata yhtään millään, sen voi vain unohtaa/hylätä, Samoin kuin kaikki suklaakarkit yms herkut.
Tarkoitin että voita (tai mitään muutakaan lisättyä öljyä/rasvaa) ei tarvita kalaruuan valmistuksessa eikä juurikaan minkään muunkaan ruuan valmistuksessa ja leivän päälle on mahdollista vain laittaa se päällinen (joka minun harvoina herkuttelupäivinä on ranskalaisia homejuustoja).
"Itse en syö mansikkakakkua aina, mutta en kieltäydy, jos sitä on tarjolla."
No, oletko läskikadon kannalta järkevissä mitoissa ja tavoitteessa? Minä olen, tänään BMI=17.54 (7 vrk:n liukuva keskiarvo), mutta en syö mansikkakakkua vaikka siitä maksettaisiin.Ranskalainen homejuusto on aivan kamalan makuista ja hajuista, ja mieluummin tungen neuloja kynsien alle kuin kosken sellaiseen. Seuraavaksi varmaan kirjoittaja kehuu casu marzua tai haggista.
BMI=17.54 (7 vrk:n liukuva keskiarvo) tarkoittaa matemaattisesti tarkastellen sitä, että henkilöllä ongelmat ovat korvien välisiä ongelmia, ei niinkään navan ja selkärangan välisiä ongelmia. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Maku ei ole yhtä kuin tarve. Voin makua ei tarvitse korvata yhtään millään, sen voi vain unohtaa/hylätä, Samoin kuin kaikki suklaakarkit yms herkut.
Tarkoitin että voita (tai mitään muutakaan lisättyä öljyä/rasvaa) ei tarvita kalaruuan valmistuksessa eikä juurikaan minkään muunkaan ruuan valmistuksessa ja leivän päälle on mahdollista vain laittaa se päällinen (joka minun harvoina herkuttelupäivinä on ranskalaisia homejuustoja).
"Itse en syö mansikkakakkua aina, mutta en kieltäydy, jos sitä on tarjolla."
No, oletko läskikadon kannalta järkevissä mitoissa ja tavoitteessa? Minä olen, tänään BMI=17.54 (7 vrk:n liukuva keskiarvo), mutta en syö mansikkakakkua vaikka siitä maksettaisiin."Maku ei ole yhtä kuin tarve. Voin makua ei tarvitse korvata yhtään millään, sen voi vain unohtaa/hylätä, Samoin kuin kaikki suklaakarkit yms herkut.
Tarkoitin että voita (tai mitään muutakaan lisättyä öljyä/rasvaa) ei tarvita kalaruuan valmistuksessa eikä juurikaan minkään muunkaan ruuan valmistuksessa ja leivän päälle on mahdollista vain laittaa se päällinen (joka minun harvoina herkuttelupäivinä on ranskalaisia homejuustoja)."
Ihan samalla lailla on kalan kanssa "mahdollista" käyttää voita, ihan kuin sinäkin käytät ranskalaisia homejuustoja leivän päällä. Ei niitä tarvitse. Leipääkään ei ihminen tarvitse. Kunhan syöt säkistä suoraan kokojyvää tai pureskelet männynkäpyjä. :D Mitä sitä turhia konstailemaan kun ei tarvi. Turhaa semmonen pröystäily ja epäterveellinen juttu. :D
terv. ketonoviisi - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
"Maku ei ole yhtä kuin tarve. Voin makua ei tarvitse korvata yhtään millään, sen voi vain unohtaa/hylätä, Samoin kuin kaikki suklaakarkit yms herkut.
Tarkoitin että voita (tai mitään muutakaan lisättyä öljyä/rasvaa) ei tarvita kalaruuan valmistuksessa eikä juurikaan minkään muunkaan ruuan valmistuksessa ja leivän päälle on mahdollista vain laittaa se päällinen (joka minun harvoina herkuttelupäivinä on ranskalaisia homejuustoja)."
Ihan samalla lailla on kalan kanssa "mahdollista" käyttää voita, ihan kuin sinäkin käytät ranskalaisia homejuustoja leivän päällä. Ei niitä tarvitse. Leipääkään ei ihminen tarvitse. Kunhan syöt säkistä suoraan kokojyvää tai pureskelet männynkäpyjä. :D Mitä sitä turhia konstailemaan kun ei tarvi. Turhaa semmonen pröystäily ja epäterveellinen juttu. :D
terv. ketonoviisiHyvä vastaus.
Jos kansalle annetaan säkki kokojyvää, pussi suolaa, muutama raaka kokonainen kala nahkoineen ja ruotoineen, vettä ja männynkäpyjä, niin loppuu ylipainon valitus tässä maassa.
Mitään ei tarvita, tai hyvin vähän tarvitaan. Anonyymi kirjoitti:
"Maku ei ole yhtä kuin tarve. Voin makua ei tarvitse korvata yhtään millään, sen voi vain unohtaa/hylätä, Samoin kuin kaikki suklaakarkit yms herkut.
Tarkoitin että voita (tai mitään muutakaan lisättyä öljyä/rasvaa) ei tarvita kalaruuan valmistuksessa eikä juurikaan minkään muunkaan ruuan valmistuksessa ja leivän päälle on mahdollista vain laittaa se päällinen (joka minun harvoina herkuttelupäivinä on ranskalaisia homejuustoja)."
Ihan samalla lailla on kalan kanssa "mahdollista" käyttää voita, ihan kuin sinäkin käytät ranskalaisia homejuustoja leivän päällä. Ei niitä tarvitse. Leipääkään ei ihminen tarvitse. Kunhan syöt säkistä suoraan kokojyvää tai pureskelet männynkäpyjä. :D Mitä sitä turhia konstailemaan kun ei tarvi. Turhaa semmonen pröystäily ja epäterveellinen juttu. :D
terv. ketonoviisiGelatumaton tärkkelys ei ole erityisen ravitsevaa. Vilja onkin tärkeä syy ihmiskunnan kehityseen kun piti kyntää ja keittää.
Itse en edes pidä voista muuten kuin muikuissa. Lohen graavaan tai haudutan ja muuten sitten uunissa.- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Hyvä vastaus.
Jos kansalle annetaan säkki kokojyvää, pussi suolaa, muutama raaka kokonainen kala nahkoineen ja ruotoineen, vettä ja männynkäpyjä, niin loppuu ylipainon valitus tässä maassa.
Mitään ei tarvita, tai hyvin vähän tarvitaan.Siitä vaan jauhamaan ja leipomaan, kuka estää? Jokainen löytää omat tapansa elää niissä olosuhteissa missä sattuu olemaan.
C-vitamiinia saa kun etsii nokkosia niin saa liikuntaa samalla. - Anonyymi
hvp27 kirjoitti:
Gelatumaton tärkkelys ei ole erityisen ravitsevaa. Vilja onkin tärkeä syy ihmiskunnan kehityseen kun piti kyntää ja keittää.
Itse en edes pidä voista muuten kuin muikuissa. Lohen graavaan tai haudutan ja muuten sitten uunissa.Silakka vaatii voita samalla lailla. Lohessa on niin paljon rasvaa, ettei siinä tarvikaan. Eilen tein uunissa silakkani, mitä piti alunperin paistaa pannulla, niin niistä tuli ihan rapeita kun paahdoin ilman rasvaa. Dippasin niitä partaäijään, missä tilliä, mausteita.
Anonyymi kirjoitti:
Silakka vaatii voita samalla lailla. Lohessa on niin paljon rasvaa, ettei siinä tarvikaan. Eilen tein uunissa silakkani, mitä piti alunperin paistaa pannulla, niin niistä tuli ihan rapeita kun paahdoin ilman rasvaa. Dippasin niitä partaäijään, missä tilliä, mausteita.
Silakka on kyllä aika rasvainen kala ja tykkään siitä suutarinlohena ja silakkarullissa ym.. Suolasilakkaa tekisi mieli mutta en ole nähnyt sitä missään vuosiin. Samaten silakkapihvejä.
Anonyymi kirjoitti:
Silakka vaatii voita samalla lailla. Lohessa on niin paljon rasvaa, ettei siinä tarvikaan. Eilen tein uunissa silakkani, mitä piti alunperin paistaa pannulla, niin niistä tuli ihan rapeita kun paahdoin ilman rasvaa. Dippasin niitä partaäijään, missä tilliä, mausteita.
Silakka on kyllä aika rasvainen kala ja tykkään siitä suutarinlohena ja silakkarullissa ym.. Suolasilakkaa tekisi mieli mutta en ole nähnyt sitä missään vuosiin. Samaten silakkapihvejä. Suolasilakkaa ei edes voi tehdä itse.
- Anonyymi
hvp27 kirjoitti:
Silakka on kyllä aika rasvainen kala ja tykkään siitä suutarinlohena ja silakkarullissa ym.. Suolasilakkaa tekisi mieli mutta en ole nähnyt sitä missään vuosiin. Samaten silakkapihvejä. Suolasilakkaa ei edes voi tehdä itse.
Kyllä silakkapihvejä myydään ainakin S-Marketeissa ja Prismoissa
https://www.foodie.fi/entry/silakkapihvi-200g/6415715101470 Anonyymi kirjoitti:
Kyllä silakkapihvejä myydään ainakin S-Marketeissa ja Prismoissa
https://www.foodie.fi/entry/silakkapihvi-200g/6415715101470Nuo ovat ihan surkeita. Joistain paistopisteistä saattaa saada parempia mutta tuoretta fileoitua silakkaa ei saa sisämaassa.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Kyllä silakkapihvejä myydään ainakin S-Marketeissa ja Prismoissa
https://www.foodie.fi/entry/silakkapihvi-200g/6415715101470Silakkapihvit nyt tekee kotona kädenkäänteessä fileistä. Kaupan valmisruokatiskin pihvit leivitetään vehnäjauhoissa niin en itse halua ostaa niitä. Jos ne ei haittaa niin kyllä joka isomman kaupan mahdollisella herkkutiskillä niitä myydään.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Silakkapihvit nyt tekee kotona kädenkäänteessä fileistä. Kaupan valmisruokatiskin pihvit leivitetään vehnäjauhoissa niin en itse halua ostaa niitä. Jos ne ei haittaa niin kyllä joka isomman kaupan mahdollisella herkkutiskillä niitä myydään.
Teen niitä juhannukseksi aina kun syömme vain kalaa juhlaruokana. Simppeliä syömistä: pottua, eri kaloja eri lailla laitettuna, sipulia marinoituna, tilliä, ruisleipää paahdettuna (nyt vaihtuu mulla siemennälkkäriin), voita, valkoviiniä, mansikoita, kermaa. Ehkä halloumisalaatti tai viikuna-homejuustosalaatti. Yksinkertaisia makuja.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Välimeren ruokavalioissa (pohjoisrannikolla, ja osin itärannikolla) kaksi yhteistä asiaa kuuluvat ruokapöytiin kiinteästi, viinit ja juustot. Muutoin eri maissa ruokavaliot siellä poikkeavat toisisaan paljolti.
Välimeren ruokavalio on niin terveellistä, että nyt korona-aikana heidän vanhukset kuolivat kuin mitkä, koska "heillä oli jo monta kroonista tautia"
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
"Ei voita korvaa leivän päällä mikään, eikä kalan paistossakaan."
Voita, tai mitään rasvaa, ei tarvita kummassakaan.Voi on ainoa rasva joka ei muodosta karsinogeenejä kuumennettuna - siis sillä paistettaessa.
- Anonyymi
Eiköhän asia pitäisi olla selvä jo tässä vaiheessa.
Tyydyttyneistä rasvoista ei ole ikinä pystytty osoittamaan mitään terveyshaittaa.
Lue täältä:
Kuinka on mahdollista että virallinen ravintosuositus yhä edelleen suosii vanhentunutta vähärasvaista ruokavaliota jolle ei löydy minkäänlaista tieteellistä perustetta? Alla mahdollinen vastaus. (THL:hän ei suostu vastaamaan)
Ravintosuosituksen perustana oleva prosessi on pohjimmiltaan riittämätön ja muutoksen tarpeessa kertoo uusi raportti National Academies of Medicine :ssa. Ja The Nutrition Coalition on samaa mieltä kommentissaan:
https://terveydeksesi.fix4you.se/category/category24/
Ylläpidon vajakki tuntuu olevan "työvuorossa"- Anonyymi
"Eiköhän asia pitäisi olla selvä jo tässä vaiheessa."
Niin pitäisi.
"Tyydyttyneistä rasvoista ei ole ikinä pystytty osoittamaan mitään terveyshaittaa."
Ai jaa. No korjataan kuitenkin virheellien väite:
Tiedossa yleisenä faktana on, että tyydyttyneiden rasvojen korvaaminen tyydyttymättömillä rasvoilla ruokavaliossa edistää veren kolesterolitasojen pysymistä normaalina. Liika kolesteroli on merkittävä valtimosairauksien riskitekijä, koska sitä kertyy valtimoiden seinämiin, mikä ahtauttaa verisuonia.
Miten tuon asian voi tulkita väärin? - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
"Eiköhän asia pitäisi olla selvä jo tässä vaiheessa."
Niin pitäisi.
"Tyydyttyneistä rasvoista ei ole ikinä pystytty osoittamaan mitään terveyshaittaa."
Ai jaa. No korjataan kuitenkin virheellien väite:
Tiedossa yleisenä faktana on, että tyydyttyneiden rasvojen korvaaminen tyydyttymättömillä rasvoilla ruokavaliossa edistää veren kolesterolitasojen pysymistä normaalina. Liika kolesteroli on merkittävä valtimosairauksien riskitekijä, koska sitä kertyy valtimoiden seinämiin, mikä ahtauttaa verisuonia.
Miten tuon asian voi tulkita väärin?Hämmästys oli suuri sillä kolesterolien laskiessa sydänkuolleisuus lisääntyi!
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
"Eiköhän asia pitäisi olla selvä jo tässä vaiheessa."
Niin pitäisi.
"Tyydyttyneistä rasvoista ei ole ikinä pystytty osoittamaan mitään terveyshaittaa."
Ai jaa. No korjataan kuitenkin virheellien väite:
Tiedossa yleisenä faktana on, että tyydyttyneiden rasvojen korvaaminen tyydyttymättömillä rasvoilla ruokavaliossa edistää veren kolesterolitasojen pysymistä normaalina. Liika kolesteroli on merkittävä valtimosairauksien riskitekijä, koska sitä kertyy valtimoiden seinämiin, mikä ahtauttaa verisuonia.
Miten tuon asian voi tulkita väärin?"Tiedossa yleisenä faktana on, että tyydyttyneiden rasvojen korvaaminen tyydyttymättömillä rasvoilla ruokavaliossa edistää veren kolesterolitasojen pysymistä normaalina. Liika kolesteroli on merkittävä valtimosairauksien riskitekijä, koska sitä kertyy valtimoiden seinämiin, mikä ahtauttaa verisuonia.
Miten tuon asian voi tulkita väärin?"
Ei ole tiedossa mutta silti onnistuit tulkitsemaan väärin - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
"Tiedossa yleisenä faktana on, että tyydyttyneiden rasvojen korvaaminen tyydyttymättömillä rasvoilla ruokavaliossa edistää veren kolesterolitasojen pysymistä normaalina. Liika kolesteroli on merkittävä valtimosairauksien riskitekijä, koska sitä kertyy valtimoiden seinämiin, mikä ahtauttaa verisuonia.
Miten tuon asian voi tulkita väärin?"
Ei ole tiedossa mutta silti onnistuit tulkitsemaan väärin"Miten tuon asian voi tulkita väärin?"
Sitä minäkin missä ihmeessä on tilastot LDL-kolesterolin pahuudesta?
Pieni vihje: se kaappi on tyhjä.
Kolesterol opin historia. https://www.crossfit.com/health/ancel-keys-cholesterol-con-part-2-2
Toivottavasti ei poisteta. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
"Tiedossa yleisenä faktana on, että tyydyttyneiden rasvojen korvaaminen tyydyttymättömillä rasvoilla ruokavaliossa edistää veren kolesterolitasojen pysymistä normaalina. Liika kolesteroli on merkittävä valtimosairauksien riskitekijä, koska sitä kertyy valtimoiden seinämiin, mikä ahtauttaa verisuonia.
Miten tuon asian voi tulkita väärin?"
Ei ole tiedossa mutta silti onnistuit tulkitsemaan väärinMinäkö sen tulkitsin väärin? Minähän en tulkinnut lainkaan, vaan ainoastaan kirjoitin, miten asia on.
Näin siis asiasta kertoo 99 % alan tutkijoista. Jos puuttuva 1 % onkin oikeassa, vain aika näyttää. Nyt on uskominen SUUREN enemmistön tutkimustuloksiin. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Minäkö sen tulkitsin väärin? Minähän en tulkinnut lainkaan, vaan ainoastaan kirjoitin, miten asia on.
Näin siis asiasta kertoo 99 % alan tutkijoista. Jos puuttuva 1 % onkin oikeassa, vain aika näyttää. Nyt on uskominen SUUREN enemmistön tutkimustuloksiin.Tuolla ne ovat joihin asiantuntijat oppinsa rakentaneet. Eli meneppä tutkimaan.
https://www.crossfit.com/health/ancel-keys-cholesterol-con-part-2-2 - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Tuolla ne ovat joihin asiantuntijat oppinsa rakentaneet. Eli meneppä tutkimaan.
https://www.crossfit.com/health/ancel-keys-cholesterol-con-part-2-2En mene tuollaiseen crossfittiin. Se ei ole mikään tieteellinen julkaisu.
Eli
"Tällä hetkellä tiedossa yleisenä faktana on, että tyydyttyneiden rasvojen korvaaminen tyydyttymättömillä rasvoilla ruokavaliossa edistää veren kolesterolitasojen pysymistä normaalina. Liika kolesteroli on merkittävä valtimosairauksien riskitekijä, koska sitä kertyy valtimoiden seinämiin, mikä ahtauttaa verisuonia."
Tuo yllä oleva teksti pitää kumota jossakin Lancetissa tai vastaavassa teteellisessä julkaisussa, ei sitä kumoa joku tusinajulkaisu. Pitää olla uskottavuutta. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
En mene tuollaiseen crossfittiin. Se ei ole mikään tieteellinen julkaisu.
Eli
"Tällä hetkellä tiedossa yleisenä faktana on, että tyydyttyneiden rasvojen korvaaminen tyydyttymättömillä rasvoilla ruokavaliossa edistää veren kolesterolitasojen pysymistä normaalina. Liika kolesteroli on merkittävä valtimosairauksien riskitekijä, koska sitä kertyy valtimoiden seinämiin, mikä ahtauttaa verisuonia."
Tuo yllä oleva teksti pitää kumota jossakin Lancetissa tai vastaavassa teteellisessä julkaisussa, ei sitä kumoa joku tusinajulkaisu. Pitää olla uskottavuutta.Sieltä linkistä löytyy kaikki tutkimukset mitä lääketieteelliset julkaisut on myös julkaiseet. Sydänliitto ei ole julkaisut mitää vaan kertoo niitä näitä.
Miksi kalkki ei ole missään synnin roolissa vaikka sitä on plakissa kaksi kymmentä kertaa enempi kuin LDL-kolesterolia?
Valtimon seinämän vaurioituu nistä hyvin ohuista verisuonista kuten sokeritautisilla ääreisveren kierron. Eli plakki on paikka. Anonyymi kirjoitti:
Sieltä linkistä löytyy kaikki tutkimukset mitä lääketieteelliset julkaisut on myös julkaiseet. Sydänliitto ei ole julkaisut mitää vaan kertoo niitä näitä.
Miksi kalkki ei ole missään synnin roolissa vaikka sitä on plakissa kaksi kymmentä kertaa enempi kuin LDL-kolesterolia?
Valtimon seinämän vaurioituu nistä hyvin ohuista verisuonista kuten sokeritautisilla ääreisveren kierron. Eli plakki on paikka.Sydäntautiliitto on potilasjärjestö eikä tutkimuslaitos. Se sitten nojaa asiantuntijoiden lausuntoihin.
Crossfitin asiantuntijoina toimii tuossa artikkelissa esimerkiksi Gary Taubes.Anonyymi kirjoitti:
"Miten tuon asian voi tulkita väärin?"
Sitä minäkin missä ihmeessä on tilastot LDL-kolesterolin pahuudesta?
Pieni vihje: se kaappi on tyhjä.
Kolesterol opin historia. https://www.crossfit.com/health/ancel-keys-cholesterol-con-part-2-2
Toivottavasti ei poisteta.Hiukan objektiivisemman kuvan rasvojen vaikutuksesta saa kun lukee tämän "The role of reducing intakes of saturated fat in the prevention of cardiovascular disease: where does the evidence stand in 2010?".
- Anonyymi
hvp27 kirjoitti:
Sydäntautiliitto on potilasjärjestö eikä tutkimuslaitos. Se sitten nojaa asiantuntijoiden lausuntoihin.
Crossfitin asiantuntijoina toimii tuossa artikkelissa esimerkiksi Gary Taubes.Ilta-Sanomat & Iltalenti lienee luotettavia tiedejulkaisuja?
Anonyymi kirjoitti:
Ilta-Sanomat & Iltalenti lienee luotettavia tiedejulkaisuja?
Mitäköhän tekemistä tällä on Sydäntautiliiton kanssa? Sydäntautiliitto pohjaa toimintansa sydäntautien tutkijoihin ja ehkä myös ravitsemustutkijoihin mutta epäilen, että tuo tieto kierretetään sv-tutkijoiden kautta.
Jokainenhan voi käydä vilkaisemassa Sydänliiton hallitusta. Aika kovia nimiä löytyy.- Anonyymi
hvp27 kirjoitti:
Mitäköhän tekemistä tällä on Sydäntautiliiton kanssa? Sydäntautiliitto pohjaa toimintansa sydäntautien tutkijoihin ja ehkä myös ravitsemustutkijoihin mutta epäilen, että tuo tieto kierretetään sv-tutkijoiden kautta.
Jokainenhan voi käydä vilkaisemassa Sydänliiton hallitusta. Aika kovia nimiä löytyy.Onhan sitä kyseistä buulaakia seurattu. Mikko Syvänne kirijootti valtimotautien katkera kalkki. Ensin kalkkeutuu valtimon seinämissä olevat hiussuonet.
Tuolla oli proffan tutkimuksia ... varmaan uskottavia.
Ancel Keysin kolesteroli Con, osa 2
10
Kirjoittaja: prof. Timothy Noakes 17. toukokuuta 2020 - Anonyymi
hvp27 kirjoitti:
Hiukan objektiivisemman kuvan rasvojen vaikutuksesta saa kun lukee tämän "The role of reducing intakes of saturated fat in the prevention of cardiovascular disease: where does the evidence stand in 2010?".
Siinä on pääpukarin takin kääntäjä Arne niin molemmissa. Aikaero onkin noin kymmenen vuotta.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0735109720356874
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3138219/ Anonyymi kirjoitti:
Siinä on pääpukarin takin kääntäjä Arne niin molemmissa. Aikaero onkin noin kymmenen vuotta.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0735109720356874
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3138219/Ei oikein tunnu takinkääntämiseltä kun artikkelista löytyy tämmöisiä kohtia:
"Overall, the results of randomized clinical trials and observational cohort
studies do not support a rationale for population-wide restriction of dietary saturated fat to a target below current intake levels"
" While there was also a positive relation of
saturated fat intake with all-cause mortality, this became significant only with intakes well above average consumption (37). Notably, the diet with the lowest hazard ratio for all-cause mortality comprised high fiber (10–30 g/day), protein (14–30%), and monounsaturated fat (10–25%) intakes and moderate polyunsaturated fat (5% to <7%) and starch (20% to <30%) intakes (37). "
Eli ei sitä sianrasvakarppausta minimihiilihydraateilla suositella edelleenkään. Suomessa sitten syödään enemmän tyydyttynyttä rasvaa kuin maailmalla joten se 10E% tyydyttyneestä rasvasta lienee ok.
Tuossa suositeltiin siirtymään makroista yksittäisiin ravintoaineisiin. Juustossa on paljon tyydyttynyttä rasvaa mutta myös K2-vitamiinia mutta voissa ei.- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
En mene tuollaiseen crossfittiin. Se ei ole mikään tieteellinen julkaisu.
Eli
"Tällä hetkellä tiedossa yleisenä faktana on, että tyydyttyneiden rasvojen korvaaminen tyydyttymättömillä rasvoilla ruokavaliossa edistää veren kolesterolitasojen pysymistä normaalina. Liika kolesteroli on merkittävä valtimosairauksien riskitekijä, koska sitä kertyy valtimoiden seinämiin, mikä ahtauttaa verisuonia."
Tuo yllä oleva teksti pitää kumota jossakin Lancetissa tai vastaavassa teteellisessä julkaisussa, ei sitä kumoa joku tusinajulkaisu. Pitää olla uskottavuutta.Rasvasodassa unohdetaan usein tahalleen punaisen lihan osuus. Punaisessa lihassa on paljon muutakin kuin kolesteroli. Sen solujen pintamolekyylit aiheuttavat hiljaista tulehdusta esim. juuri verisuonissa.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Hämmästys oli suuri sillä kolesterolien laskiessa sydänkuolleisuus lisääntyi!
Kerropa, keiltä se laskettiin. Heiltä, joiden suonet olivat jo tukossa? Tutkimusta voi tehdä monella tavalla, mutta heikko päättely näkyy kauas.
- Anonyymi
Suolentoimintani on aina ollut huono riippumatta kuitupitoisesta ravinnosta ja keskitasoa vähän enemmästä liikunnasta. Yhden ratkaisevan asian olen huomannut. Kun käytän kylmäpuristettua öljyä raasteisiin, keitettyyn perunaan/kokojyväriisiin/kokojyvämakarooniin ja kokojyvähiutale-tuorepuuroon, suoleni panttaa. Jos laitan perunaan, riisiin ja makarooniin pienen kimpaleen voita, suoli toimii.
Jotain ölyn prosessissa, vaikka kylmäpuristettua onkin, on mikä ei toimi suolistossa oikein. Kokemus on kymmeniä vuosia, olen terve eläkeläinen.- Anonyymi
Samat havaoinnot minulla.
- Anonyymi
Ei tuossa ole mitään tieteenvastaista. Tiede sanoo, että syödessäsi rasvaa, suoleesi erittyy sappikanavan kautta sappinestettä.
- Anonyymi
"Rypsiöljy ei ole ilmeisesti luonnollinen öljy"
Ei ole, ei. Nykyajan rypsi on synteettinen geenimuunnos kasvista, joka ei alunperin ollut syömäkelpoinen, eli jolla ei ole mitään tekemistä luonnollisen, evoluution muovaaman lajin kanssa.
Jokainen voi tästä ja rasvakoostumuksesta päätellä / arvailla onko kasvia ylipäätään tarkoitettu käytettäväksi elintarvikkeissa.
terv. Rasvaista MenoaGeeniteknologia on varsin uusi keksintö eli määritelmän mukaan se on geenien siirto organismista toiseen. Ravintokasveista kaikki on jalostettu jollain tapaa.
- Anonyymi
Rypsi muistuttaa ulkonäöltään paljon rapsia, joka on lantun alalaji. Rypsin kukinnossa aukeavat ensimmäisinä ylimmäiset, rapsin kukinnossa alimmaiset kukat. Rypsiä on viljelty Kiinassa ja Intiassa jo 1500 eaa. Siitä tehtiin lamppuöljyä 1800-luvulle asti. Suomessa sitä alettiin viljellä laajemmin vasta 1980-luvulla.
Anonyymi kirjoitti:
Rypsi muistuttaa ulkonäöltään paljon rapsia, joka on lantun alalaji. Rypsin kukinnossa aukeavat ensimmäisinä ylimmäiset, rapsin kukinnossa alimmaiset kukat. Rypsiä on viljelty Kiinassa ja Intiassa jo 1500 eaa. Siitä tehtiin lamppuöljyä 1800-luvulle asti. Suomessa sitä alettiin viljellä laajemmin vasta 1980-luvulla.
Rypsiä siis käytettiin myöskin lamppuöljynä eikä pelkästään ihmisen ravintona. Nykyiset rypsilajikkeet jalostettiin 1970-luvulla ennen geeniteknologiaa. Nyt toki on esimerkiksi RoundUp Ready rypsiä.
- Anonyymi
hvp27 kirjoitti:
Rypsiä siis käytettiin myöskin lamppuöljynä eikä pelkästään ihmisen ravintona. Nykyiset rypsilajikkeet jalostettiin 1970-luvulla ennen geeniteknologiaa. Nyt toki on esimerkiksi RoundUp Ready rypsiä.
Geenimuuntelusta on jo kertaalleen täällä puhuttu rypsin yhteydessä, hvp27, joten lopeta harhaanjohtavan tiedon levittäminen.
Rypsi on nimenomaan geenimuunneltu lajike, ei luontaisesti jalostettu eli risteytetty lajike.
Näin rypsin geenimuuntelu tapahtui:
"Rypsin siemeniä liotettiin mutageenikemikaaleissa ja ammuttiin gammasäteilyllä. Satojatuhansia jälkeläiskasvien siemeniä tutkittiin sitten yksittäin, pienten siementen puolikkaista, erukahapotonta mutanttia etsien. Hirmuinen urakka, mutta löytyi pari kasvia, joiden erukahappogeeni oli särkynyt."
terv. Rasvaista Menoa - Anonyymi
hvp27 kirjoitti:
Geeniteknologia on varsin uusi keksintö eli määritelmän mukaan se on geenien siirto organismista toiseen. Ravintokasveista kaikki on jalostettu jollain tapaa.
Geenimuuntelusta on jo kertaalleen täällä puhuttu rypsin yhteydessä, hvp27, joten lopeta harhaanjohtavan tiedon levittäminen.
Rypsi on nimenomaan geenimuunneltu lajike, ei luontaisesti jalostettu eli risteytetty lajike.
Näin rypsin geenimuuntelu tapahtui:
"Rypsin siemeniä liotettiin mutageenikemikaaleissa ja ammuttiin gammasäteilyllä. Satojatuhansia jälkeläiskasvien siemeniä tutkittiin sitten yksittäin, pienten siementen puolikkaista, erukahapotonta mutanttia etsien. Hirmuinen urakka, mutta löytyi pari kasvia, joiden erukahappogeeni oli särkynyt."
terv. Rasvaista Menoa - Anonyymi
hvp27 kirjoitti:
Rypsiä siis käytettiin myöskin lamppuöljynä eikä pelkästään ihmisen ravintona. Nykyiset rypsilajikkeet jalostettiin 1970-luvulla ennen geeniteknologiaa. Nyt toki on esimerkiksi RoundUp Ready rypsiä.
On sulla mielipiteet vailla tietoa. Missä tieto notta rypsiöljy olis heillä ollut ihan pääroolissa ravintona. Eiku lähdettä ja uskottavaa kehiin ..linkin kera.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
On sulla mielipiteet vailla tietoa. Missä tieto notta rypsiöljy olis heillä ollut ihan pääroolissa ravintona. Eiku lähdettä ja uskottavaa kehiin ..linkin kera.
Rypsi on sukua herneelle ja rapsi nauriille.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Rypsi on sukua herneelle ja rapsi nauriille.
Rapsi eli kaalirapsi (Brassica napus subsp. oleifera) on lantun alalaji, jota viljellään öljykasvina sekä Suomessa että muualla Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Australiassa.[1]
Eli lantun ja kaalin. Rypsi on nauriin ja kaalin risteytys. Anonyymi kirjoitti:
On sulla mielipiteet vailla tietoa. Missä tieto notta rypsiöljy olis heillä ollut ihan pääroolissa ravintona. Eiku lähdettä ja uskottavaa kehiin ..linkin kera.
Ei rypsi ollut pääroolissa ravinnossa Euroopassa mutta kyllä köyhät käyttivät sitä ravintona. Aasiassa sitten sitä on käytetty pitkään. Googlaa vaikka 'Rapeseed oil has been used in Japan alongside sesame oil and soy oil since shojin ryori (Buddhist vegetarian cuisine) was introduced during the Kamakura period (1185?1333).'
- Anonyymi
hvp27 kirjoitti:
Ei rypsi ollut pääroolissa ravinnossa Euroopassa mutta kyllä köyhät käyttivät sitä ravintona. Aasiassa sitten sitä on käytetty pitkään. Googlaa vaikka 'Rapeseed oil has been used in Japan alongside sesame oil and soy oil since shojin ryori (Buddhist vegetarian cuisine) was introduced during the Kamakura period (1185?1333).'
Juu noin siellä kerrtaan. Jaappanilaiset suosittelivat tyydyttyneiden rasvojen kulutuksen lisäämistä ja tulos notta aivo tukoset väheni.
"Yhdysvaltain valvonnassa keittiöautoilla käydyt ”ruokavaliokasvatuskampanjat” johtivat japanilaisen ruokavalion länsimaisemiseen, ja nykyään japanilaiset kuluttavat noin kolme kertaa enemmän ruokaöljyä kuin ne neljä-viisi vuosikymmentä sitten." Anonyymi kirjoitti:
Geenimuuntelusta on jo kertaalleen täällä puhuttu rypsin yhteydessä, hvp27, joten lopeta harhaanjohtavan tiedon levittäminen.
Rypsi on nimenomaan geenimuunneltu lajike, ei luontaisesti jalostettu eli risteytetty lajike.
Näin rypsin geenimuuntelu tapahtui:
"Rypsin siemeniä liotettiin mutageenikemikaaleissa ja ammuttiin gammasäteilyllä. Satojatuhansia jälkeläiskasvien siemeniä tutkittiin sitten yksittäin, pienten siementen puolikkaista, erukahapotonta mutanttia etsien. Hirmuinen urakka, mutta löytyi pari kasvia, joiden erukahappogeeni oli särkynyt."
terv. Rasvaista MenoaTuo on perinteistä kasvinjalostusta. Ensimmäiset geneettisesti muokatut rypsilajikkeet tulivat vasta 1990-luvulla.
Geenimuuntelussa EU-normien mukaan geenejä pitää siirtää organismista toiseen.
"Mutaatiojalostusta ei säännellä kuin Kanadassa, jossa se lasketaan geenimuunteluksi. Esimerkiksi EU:n GM-sääntelystä se on vapautettu."- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Juu noin siellä kerrtaan. Jaappanilaiset suosittelivat tyydyttyneiden rasvojen kulutuksen lisäämistä ja tulos notta aivo tukoset väheni.
"Yhdysvaltain valvonnassa keittiöautoilla käydyt ”ruokavaliokasvatuskampanjat” johtivat japanilaisen ruokavalion länsimaisemiseen, ja nykyään japanilaiset kuluttavat noin kolme kertaa enemmän ruokaöljyä kuin ne neljä-viisi vuosikymmentä sitten."Samasta tuutista:
"Pilvinen tulevaisuus
Nykyään biopolttoaine, joka on usein valmistettu rapsi- ja rypsiöljystä, on ollut kiinnostuneena ympäri maailmaa. Joissakin maissa hallitus supistaa tukia näiden öljyjen tuotantoon, ja tilat kasvavat aktiivisesti rapsia. Mutta huolenaiheita on, että geneettisesti muunnetut rypsinsiemenet voivat nopeasti ottaa haltuunsa, jos öljyä ei ole tarkoitettu ihmisravinnoksi. Itse asiassa 82 prosenttia vuonna 2006 Kanadassa tuotetusta rapsinsiemenestä, joka on tärkein viejä Japaniin, oli geneettisesti muunnettu. Jopa Australiassa, joka on suhtautunut kriittisesti muuntogeenisiin viljelykasveihin, alkaa olla toisia ajatuksia kuivuuden ja muiden syiden vuoksi. Kiinalaisen ruokavalion jatkuvan länsimaistumisen vuoksi myös keittoöljyn jakelunäkymät ovat epäselvät. On ehdottoman välttämätöntä, että Japani kasvattaa omavaraisuuttaan." Anonyymi kirjoitti:
Juu noin siellä kerrtaan. Jaappanilaiset suosittelivat tyydyttyneiden rasvojen kulutuksen lisäämistä ja tulos notta aivo tukoset väheni.
"Yhdysvaltain valvonnassa keittiöautoilla käydyt ”ruokavaliokasvatuskampanjat” johtivat japanilaisen ruokavalion länsimaisemiseen, ja nykyään japanilaiset kuluttavat noin kolme kertaa enemmän ruokaöljyä kuin ne neljä-viisi vuosikymmentä sitten."Japanissa suositellaan suolan käytön vähentämistä aivoinfarktin vähentämiseksi.
"Food-based dietary guidelines - Japan". Tuossa ei suositella laisinkaan lihaa.- Anonyymi
hvp27 kirjoitti:
Japanissa suositellaan suolan käytön vähentämistä aivoinfarktin vähentämiseksi.
"Food-based dietary guidelines - Japan". Tuossa ei suositella laisinkaan lihaa.Juu ja täällä vaaditaan suolan vähentämistä.. aina vain. Mulla tippui verenpaine 200 - 140 vain lopetettuani hiilarit ja sokurit väheni 15 - 6. Oli kyllä metukka "apupoikana"
Anonyymi kirjoitti:
Juu ja täällä vaaditaan suolan vähentämistä.. aina vain. Mulla tippui verenpaine 200 - 140 vain lopetettuani hiilarit ja sokurit väheni 15 - 6. Oli kyllä metukka "apupoikana"
Suomessa suolaa saadaan noin tuplasti. Japanissa nelinkertaisesti.
Paljonko paino tippui?- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Juu ja täällä vaaditaan suolan vähentämistä.. aina vain. Mulla tippui verenpaine 200 - 140 vain lopetettuani hiilarit ja sokurit väheni 15 - 6. Oli kyllä metukka "apupoikana"
Kun hiilarit ei varastoi nestettä ja suolakin poistuu kehosta, ja munuaisten työ helpottuu. Verenpaine laskee.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Kun hiilarit ei varastoi nestettä ja suolakin poistuu kehosta, ja munuaisten työ helpottuu. Verenpaine laskee.
Elimistö pystyy varastoimaan maksaan ja lihaksiin hiilihydraatteja n. 500 g. Hiilihydraatit sitovat nestettä n. 2,7 kertaa oman painonsa eli reilun litran.
Suola taas imeytyy verenkiertoon sitoo paljon vettä ja rasittaa munuaisia. Suolan sitoositoma vesi lisää veren määrää ja siten nostaa verenpainetta. Turvotus on tavallinen liian suolansyönnin oire. - Anonyymi
Voi kamalaa. Jos öljystä ei löydy mitään vikaa, haetaan tukea Raamatusta. Mikä ihme teitä vaivaa.
- Anonyymi
hvp27 kirjoitti:
Japanissa suositellaan suolan käytön vähentämistä aivoinfarktin vähentämiseksi.
"Food-based dietary guidelines - Japan". Tuossa ei suositella laisinkaan lihaa.Suolan vähentäminen on tärkeää aivoverenvuotojen estämiseksi. Mekanismi on vain eri kuin veritulpassa.
- Anonyymi
"Rypsiöljy on alunperin ollut lamppuöljyä, ei ihmisravintoa."
Jo Raamatun aikana käytettiin oliiviöljyä öljylampuissa. Et varmaan voi syödä sitten oliiviöljyäkään?- Anonyymi
Mutta syötiin ravintona myös, ensisijainen käyttö ravintona koska oliiveja syötiin. Rypsissä toisinpäin. Rypsiä ei ole syöty.
Anonyymi kirjoitti:
Mutta syötiin ravintona myös, ensisijainen käyttö ravintona koska oliiveja syötiin. Rypsissä toisinpäin. Rypsiä ei ole syöty.
Japanissa ja muualla Aasiassa syötiin.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Mutta syötiin ravintona myös, ensisijainen käyttö ravintona koska oliiveja syötiin. Rypsissä toisinpäin. Rypsiä ei ole syöty.
Oliiviöljyä on valmistettu noin 6000 ... 8000 vuoden ajan, se tehdään oliivin kiven sisällä olevasta siemenestä.
Ihmiset ovat syöneet oliivin hehelmälihaa vasta Rooman valtakunnan ajoilta, joka oli noin 2000 ... 1500 vuotta sitten, kun keksivät millä tavalla ääretttömän äarettömän kitkerän/katkeran makuinen oleuropeiini saatiin oliiven hedelmälihasta liuotettua pois, ihmiset eivät ole koskaan syöneet oliivin kiveä eikä sen sisällä olevaa siementä. Ihmisiä ennen oliiveja söivät jotkin linnut jotka eivät nokkineet hedelmälihaa vaan nielaisivat hedelmät kokonaisina joten eivät tunteneet kitkeryyttä/katkeruutta. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Oliiviöljyä on valmistettu noin 6000 ... 8000 vuoden ajan, se tehdään oliivin kiven sisällä olevasta siemenestä.
Ihmiset ovat syöneet oliivin hehelmälihaa vasta Rooman valtakunnan ajoilta, joka oli noin 2000 ... 1500 vuotta sitten, kun keksivät millä tavalla ääretttömän äarettömän kitkerän/katkeran makuinen oleuropeiini saatiin oliiven hedelmälihasta liuotettua pois, ihmiset eivät ole koskaan syöneet oliivin kiveä eikä sen sisällä olevaa siementä. Ihmisiä ennen oliiveja söivät jotkin linnut jotka eivät nokkineet hedelmälihaa vaan nielaisivat hedelmät kokonaisina joten eivät tunteneet kitkeryyttä/katkeruutta.>>>>> Oliiviöljyä on valmistettu noin 6000 ... 8000 vuoden ajan, se tehdään oliivin kiven sisällä olevasta siemenestä.
Kerro lisää tuosta, en ole koskaan kuullut tuollaisesta valmistustavasta. Ehkä tuo on jokin uusi moderni menetelmä.
Normaalisti oliiviöljy valmistetaan murskaamalla ja puristamalla tai linkomalla koko hedelmä, luumarja, kivineen kaikkineen alhaisessa lämpötilassa.
Huonolaatuinen oliiviöljy voidaan kuumentaa ja käsitellä kemiallisesti, jolloin sitä käytetään saippuoissa, rasvoissa ja muissa hygieniatuotteissa. Anonyymi kirjoitti:
>>>>> Oliiviöljyä on valmistettu noin 6000 ... 8000 vuoden ajan, se tehdään oliivin kiven sisällä olevasta siemenestä.
Kerro lisää tuosta, en ole koskaan kuullut tuollaisesta valmistustavasta. Ehkä tuo on jokin uusi moderni menetelmä.
Normaalisti oliiviöljy valmistetaan murskaamalla ja puristamalla tai linkomalla koko hedelmä, luumarja, kivineen kaikkineen alhaisessa lämpötilassa.
Huonolaatuinen oliiviöljy voidaan kuumentaa ja käsitellä kemiallisesti, jolloin sitä käytetään saippuoissa, rasvoissa ja muissa hygieniatuotteissa.Linkoaminen lienee nykyään yleisempää. Puristejätettä käsitellään petrolieetterillä joka tislatataan pois. Oliiviöljy on siten maailman väärennetyn elintarvike.
Kyllä tuota huonoa oliiviöljyä käytetään myös ruuanlaittoon.- Anonyymi
hvp27 kirjoitti:
Linkoaminen lienee nykyään yleisempää. Puristejätettä käsitellään petrolieetterillä joka tislatataan pois. Oliiviöljy on siten maailman väärennetyn elintarvike.
Kyllä tuota huonoa oliiviöljyä käytetään myös ruuanlaittoon.Rypsiöljy on onneksi jo valmiiksi niin huonoa, ettei sitä voi enää huonommaksi väärentää.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Rypsiöljy on onneksi jo valmiiksi niin huonoa, ettei sitä voi enää huonommaksi väärentää.
Väitteesi on kaikkia näyttöjä ja kaikkia todisteluja vaille varmasti ihan totta.
- Anonyymi
hvp27 kirjoitti:
Linkoaminen lienee nykyään yleisempää. Puristejätettä käsitellään petrolieetterillä joka tislatataan pois. Oliiviöljy on siten maailman väärennetyn elintarvike.
Kyllä tuota huonoa oliiviöljyä käytetään myös ruuanlaittoon.Miten tunnistaa surkeus?
Italialaista väärennetään eniten, jopa yli puolet italialaisesta oliiviöljystä voi olla muuta kuin väitetään. Joskus parempia laatuja jatketaan huonommilla, ja myös mafialla voi olla näppinsä pelissä.
Pelkkä “olive oil”, “pure olive oil”, “light olive oil” tai “extra light olive oil” kertoo siitä, että öljy on yleensä pelkästään paistamiseen tarkoitettu ja melko varmasti kemiallisesti käsitelty.
Valitse tunnettu merkki tunnetusta Euroopan maasta, parhaiten kreikkalainen tai portugalilainen, koska niitä väärennetään vähiten.
Valitse virgin tai extra virgin eli (ekstra)neitsytoliiviöljy.
Yksittäisen pienen alueen tai tilan tuotos on yleensä laadullisesti paras, ja jopa eri maiden sekoitteet voivat puolestaan olla kummallinen ja huono sekasotku, eikä varmuudella ainakaan kallein, tuskin edes paras.
Etsi öljyn happopitoisuuus ja valitse vähähappoinen. Runsashappoinen ei kelpaa kuin lamppuöljyksi. Etsi koodeja PDO, PGI tai POP, joissa laatu on virallisesti todennettu.
Valitse tumma lasipullo tai peltirasia, sillä valo vaikuttaa laatuun. Osta pieniä pulloja ja tuoreita eriä, sillä öljyn säilyvyys on rajoitettu.
Maku kertoo totuuden, mutta ei esimerkiksi polyfenolien määrää. Halvalla ei koskaan saa hyvää öljyä. - Anonyymi
hvp27 kirjoitti:
Linkoaminen lienee nykyään yleisempää. Puristejätettä käsitellään petrolieetterillä joka tislatataan pois. Oliiviöljy on siten maailman väärennetyn elintarvike.
Kyllä tuota huonoa oliiviöljyä käytetään myös ruuanlaittoon."Kyllä tuota huonoa oliiviöljyä käytetään myös ruuanlaittoon."
EI taideta sellaisenaan käyttää, sillä kaupan hyllyjen elintarvikkeen kriteerit ei täyty. Olisiko vain suurkeittiöiden tai elintarviketeollisuuden tuote, sillä tuon "krakatun" version savuamispiste on korkeampi.
Kriteerit saavutetaan blandaamalla eli sotketaan tuohon laihaan kemialliseti käsiteltyyn litkuun parempaa ainesta mukaan, jolloin kriteerit täyttyy. Anonyymi kirjoitti:
"Kyllä tuota huonoa oliiviöljyä käytetään myös ruuanlaittoon."
EI taideta sellaisenaan käyttää, sillä kaupan hyllyjen elintarvikkeen kriteerit ei täyty. Olisiko vain suurkeittiöiden tai elintarviketeollisuuden tuote, sillä tuon "krakatun" version savuamispiste on korkeampi.
Kriteerit saavutetaan blandaamalla eli sotketaan tuohon laihaan kemialliseti käsiteltyyn litkuun parempaa ainesta mukaan, jolloin kriteerit täyttyy.Uutto on ihan ok ja sitä käytettiin ennen myös rypsiöljyn kanssa. Nykyään rypsi kylmäpuristetaan ja jäte menee eläimille.
Itse en erityisesti välitä tuosta light-öljystä kun siitä jää hyvin rasvainen tunne suuhun eikä siinä ole makua.
- Anonyymi
Tämä on väärä aihealue rasvasodalle.
Ketjusta on poistettu 18 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Miten voit manipuloida katsojalukuja?
Palstatrolli ja väsynyttä sontaa palstalle suoltava Varmakkakkiainen on viime aikoina vedonnot siihen, että hänen ketjuj212277- 701156
- 1151046
- 491025
Nainen sä olet
arvokas muista se. Yritän pitää pienen kontaktin yllä vaikka turhaahan tämä on. Toivottavasti joulu meni hyvin ja otat r72999Jos olisin
Ollut ns. pelimies olisin myös käyttänyt tilaisuutta hyväksi. Välillä vain tuntuu että olisit itse nimenomaan halunnut p57957KRP alkaa tutkia Ulvilan murhaa
Jokohan nyt löydetään riittävä näyttö Annelin tuomitsemiseen miehensä murhasta tai taposta.14927Luotathan?
Muistan kun olit vihainen minulle. Niin järkyttävän söpönä ja silti niin vastustamattoman ihanana en ole ikinä ketään na31910Minun on niin vaikeaa uskoa, että
todella kaipaisit minua. Pelkään vieläkin, että minua kusetetaan.55898Voi kun pian voisi varmuudella sanoa
mitä tämä on. Suuri, suuri rakkaustarina vai pelkästään pitkä ja kipeä oppitunti. :(51872